Další turecký pokus o důležitost

Autor

V posledních dnech nám Turek ve středozemním moři nějak zvolnil tempo. Už tam "nekrade zemní plyn" pomocí jedné průzkumné lodičky a vůbec se po řecké aktivaci armády všichni zklidnili. Ono to bude možná i tím, že na místo doplula jakási francouzská válečná loď, ve středozemním moři by se měla pohybovat i americká letadlová loď, přičemž tam najednou pluje i lítá příliš mnoho radarů, než aby si Erdogan mohl dělat úplně co chce.

Mimochodem - viděli jste někdo na mapě, jak vypadá ta "exkluzívní ekonomická oblast" kterou si nárokuje Turecko? Aniž bych byl nějakým příznivcem Tureckého sultána, na jeho místě bych to asi taky zkusil. Je to část středozemního moře na východ od Kréty, zahrnuje kus Kypru a pečlivě se vyhýbá izraelským zájmům.  A je to přesně ten kus moře, kde Řecko nemá skoro žádné ostrovy a jejich nárok na tuto oblast je zhruba stejně sporný jako ten turecký. Mořské dno je tam takové, že se dá považovat a řecké i turecké. 

Problém je spíš v tom, že Erdogan je na tuto oblast poněkud sám. Řecko se spojilo s Egyptem, Izraelem a dalšími zeměmi, podporuje je Francie a Erdogan má jen tu loutkovou vládu v Lybii, za kterou musí bojovat, protože oni sami tam žádnou sílu nemají. Chalífa Haftár, který naopak tu sílu má, ten je podporován (opatrně) Francií i Egyptem. 

Jinými slovy... opět tu máme další mocenský pat. Turecko nemá ani sílu ani peníze na větší vojenský konflikt ani s Řeckem, ani s ostatními.  Erdoganzase jednou chce víc než může. Ani jeho protivníci se do války moc nehrnou, chuť k boji nemají, ale zase jsou dohromady poměrně silní a v politice zatlačování Turecka si notují. Navíc ta americká letadlová loď je sama o sobě silnější než všechna ostatní námořnictva, co si tam hrají na vojáčky. Navenek tam budou probíhat jakási cvičení, ale ve skutečnosti přijel USácký policajt, protože nechce přijít ani o Turecko, ale ani o Řecko. 

A Putin moudře mlčí, neříká tak ani tak, ale na jeho slova dojde.

A ausgerechnet v této chvíli si Azerbajdžán vzpomene, že by si mohl "osvobodit" Náhorní Karabach plný Arménů. Zrovna ve chvíli, kdy Erdogan přestal bombasticky mluvit o nárocích ve středozemí a začíná podobně bombasticky mluvit o pomoci kamarádům Azerům... Válečnická chuť se ze středozemí přesouvá ke Kaspickému moři. 

A tak se pěkně střílí z děl, Arménie i Azerbajdžán mobilizují, civilisti to schytávají po desítkách.... ale lidí je jak sraček, že Kefalín... 

Jako sláma z bot z toho kouká Erdogan, který má ještě pořád spoustu džihádistů, které je třeba udat a spotřebovat v nějaké té válce. A boj proti křesťanským Arménům, to by se mohlo bývalým hochům z Islámského státu docela líbit. V Lybii zřejmě neumírají dost rychle.  Takže bych očekával, že za pár dní bude internet zaplaven novými videi z poprav kdesi v Karabachu, kde zas nějaký zakuklený hajzlík bude mluvit o nutnosti následování Proroka a předvede klasickou podřezávačku. Arméni zřejmě budou dělat totéž v bledě modrém, ale asi to nebudou dávat na youtube. 

Putinovo bdělé oko se zaměří jinam, Erdogan má téma pro kamery a způsob jak se zbavit nebezpečných bojovníků. Náklady na sebe vezme ropně bohaté Baku, po pár týdnech to Frantíky přestane u Kypru bavit a odplují zase domů. Řekové odvolají pohotovost a turecká průzkumná loď znovu vypluje provokovat. 

Mezitím se dozvíme, že Arménie požádala Rusko o vojenský materiál a Putin to schválí. Azerbajdžánci zjistí, že každá palebná salva z baterie děl stojí miliony a miliony peněz a že se fronta moc nehýbe, ba naopak ti Arméni jsou celkem odhodlaní, protože si pamatují, jak se k nim muslimové chovali před sto lety a bude tu další zamrzlý konflikt ala Donbas. 

Amíci budou spokojení, protože Putin bude mít další věc k řešení a zase nebude mít čas a peníze na budování pořádného loďstva, což je tak jediné, o co ještě Trumpovi s Ruskem jde. 

Putin bude mít volnější ruce v Sýrii, protože na všech frontách Turek bojovat nemůže a čím víc teď bude stříleet, tím víc bude muset brzy koupit ruských levných zbraní, tím víc bude potřebovat půjčku a tím spíš kývne Putinovi na jeho plány. Takže Putin je také v klidu. 

A jediní opravdu postižení budou zase civilisté, kteří si užijí válečných hrůz dosyta a od začátku do konce na ně bude kálet polární liška. 

Jinak se nestane skoro nic. Současné střílení v Karabachu je jen takový mezičas, aby Erdogan nevypadal pasívně a aby se ve Středozemí poněkud vyčistil vzduch. Není to tam poprvé ani naposled. Karabach se nehodí pro nějaké smělé tankové ofenzívy plné obkličovacích manévrů. Má to ve jméně - je to horská oblast, kde se dá bouchat z kanónů, ale jinak není radno se pouštět soutěskami ani vpřed ani zpátky. Vlastně se tam teď hlavně plýtvá municí a i když počty obětí vypadají hrozivě, ve skutečnosti stojí zabití každého vojáka nebo civilisty miliony v dělových nábojích. 

V dnešní době se ve válkách nevítězí. Spíš se dosahuje vítězství. Víc než taktika se uplatňuje zákulisní vyjednávání. A skoro všechny velmoci jsou nejspokojenější, když dojde na zamrzlý konflikt. To se kolečka válečné výroby točí na plné obrátky, objednávky se kupí a o nic celkem nejde. 

V této chvíli si nemyslím, že by současný konflikt pohnul se statem quo. Jen to zabije fůru lidí a různí regionální hajzlíci si na tom přihřejí polívčičku, protože jak známo polívčičku si můžete přihřívat i na spáleništi. Na konci toho všeho budou nějaké stovky mrtvých vojáků a nějaké tisícovky mrtvých civilistů. Pak to zase ustane, protože Erdogan má sice velkou armádu, ale ani on nemá dost peněz, aby opravdu něco obsadil a udržel. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.2 (59 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Pokud by Rusko nemělo základnu v Arménii (https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_102nd_Military_Base) a Turecko nebylo členem NATO, asi by to nebylo tak o ústa, jak to nyní vypadá. Aktuální informace i zde: https://www.aktualnikonflikty.cz/viewtopic.php?f=19&t=722

Průměrný počet slepic: 4.7 (11 hlasů)

In reply to by tdx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Osman jen plní další z domácích úkolů.

Nynější situace je mnohem vážnější, než se může na první pohled zdát.

Průměrný počet slepic: 4.2 (17 hlasů)

Turecko-azerský útok na karabach, potažmo na Arménii, se odehrává takřka na íránské hranici.
Je jen otázkou času, kdy něco "omylem" přes tu hranici přeletí a zabije íránské vojáky nebo civilisty.

Takže mě napadlo, že nový konflikt může být dalším z pokusů vyprovokovat Írán k vojenské obranné akci.
Která samozřejmě bude "demokratickým západem" vyhodnocena jako "agrese" proti členovi NATO nebo proti některému ze "spojenců" NATO a budou "přijata odpovídající opatření a kroky".

Na Armény, Gruzínce i Azery jinak kaká Bílej tesák zvysoka. Írán je to, oč tu běží.
Kapišto?

Průměrný počet slepic: 3.6 (9 hlasů)

Karabach

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

irozhlas.cz/zprávy
článek "Boje o Náhorní Karabach sílí a s tím i obavy o zapojení velkých hráčů. Turecké angažmá se ale Rusku nehodí"

citace
„To, čeho jsme nyní svědky, je obrovská eskalace, která od uzavření příměří v roce 1994 nemá obdoby. Můžeme to částečně srovnat se situací v roce 2016, nyní je ale problém, že vojenské operace prochází po celé linii dotyku,“ říká pro iROZHLAS.cz Tereza Soušková, odbornice Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) pro oblast východní Evropy, Kavkazu a Střední Asie.

Z toho jasně vyplývá, že konflikt není na malé části čáry, ale je po "celé linii dotyku".

Z jiných zdrojů můžeme soudit, že Turecko je přítomno v oblasti Nachičevan, autonomní enklávě Ázerbájdžánu. Která s Tureckem sousedí. Pokud máte zdroj, že útok se odehrává pouze a jenom, na poměrně krátké linii arménsko-iranské hranice!! :)), uveďte zdroj. I kdyby to byla pravda a boje tam probíhaly, vzhledem k celkové délce "linie dotyku" je to území nepodstatné.

Vyprovokovat Írán k vojenské obranné akci je možné. Ale vzhledem k tomu, že Turecko USA používají v Sýrii proti jejímu ruskému spojenci, v Lybii také proti ruskému spojenci Haftara a prochází mu u USA ohrožování Řecka, bude to jinak. Někdo Turkům musel dát garance. S Íránem Turecko ani Azerové přímý konflikt nemají, cíl je jinde. Je to Rusko.

Má v Arménii základnu a nemůže ji nechat na holičkách. Pokud se přidá otevřeně na stranu Arménie, bude čelit nepřátelství Ázerbájdžánu. A dalších muslimských zemí. A může to rozpoutat konflikt s Tureckem. Pokus už jednou byl. Z toho by těžily hlavně USA. Ostatně, Turecko si USA vydržují jako nepotopitelnou letadlovou loď proti SSSR a pak Rusku, už 70 let. Němci před nima ještě o víc jak 20 let dřív.

Protentokrát se dá souhlasit s většinou světových komentátorů, že je to tah nejen na Armény, ale hlavně na Rusko.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

z AMO, se nejprve podívejte na mapu.

1) Nachičevan je za spolupráce s Tureckem okupován Azerbajdžánem, aniž by s ním měl jakýkoli územní kontakt.
2) Karabach má s Íránem docela dlouhou hranici a je, na rozdíl od Nachičevanu, zcela nepochybně územně spojen s Arménií.
3) Soušková píše to, co dostane za úkol, neb AMO je politická ziskovka, financovaná - mimo jiné - Sorosem.
4) Proti Rusku jsou už skoro 30 let používány jak Arménie, tak především Gruzie.
5) Dovolím si trvat na tom, že cílem je primárně Írán.

Průměrný počet slepic: 4.1 (10 hlasů)

prodat co nejvíce zbraní. Komukoliv, kdo je aspoň trochu solventní Sekundárním cílem je udělat Turecku jakýmkoli způsobem problém takového rázu, aby přilezlo ke křížku.
Což přileze, když se zadluží. Pořádně. Tak pořádně, že bude v prdeli, jako je v prdeli Řecko. Dříve ani náhodou.
Írán je v pořadí až třetí a nyní je nezajímavý. Je to tzv. potenciální přidaná hodnota.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Důležité je zdůvodnit.
Prodej zbraní komukoliv už důvod je. Útok Azerů na Arcach, když Azerové jsou šíitští souvěrci Íránců a Arcach nikdo neuznává ne.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

1)
V Nachičevanu podle některých údajů je přítomno Turecko, jsem napsal. Vy to víte také pouze z údajů. Víceméně vás nerozporuji, tak nevím, proč o Turecku píšete.
2)
Soušková je Soušková. Nejde o to, co je, ale jestli je blízko reálné situace nebo ne. Dostupné údaje se většinou shodují. Že jde o Rusko. Které se bude muset přidat na jednu stranu a tudíž si nutně znepřátelí druhou. Jste šachista ? :-)
Pro Írán to neplatí. Írán má s Tureckem korektní vztahy. Schválně, kdy jste četl o jejich nějaké rozmíšce? Pokud útočíte na Souškovou, kvůli tomu, co je a ne kvůli tomu, co napsala, je to jen nečestná manipulace "ad hominem".

V dalším už, kolego, blábolíte.
3)
Nachičevan je součástí Ázerbájdžánu, jako autonomní republika a žijí tam Azerové. Už 100 let, od dob SSSR. Nemůže tedy být Azery okupován, chápete? Zkuste se někdy podívat na net. Vzhledem k neprostupným hranicím do Arménie jsou tamní Azerové podporováni hospodářsky Tureckem už více než 30 let. Ale to se více než 30 let ví.
4)
Karabach, tedy samosprávné území, kdysi v Ázerbájdžánu, nemá s Íránem žádnou hranici. Dokonce ani s Arménií. A republika Arménie má s Íránem jen kratičkou hranici na řece. Ta vaše hranice s Íránem je Armény obsazené, v dobách SSSR azerbájdžánské, území.
5)
Zásadně si pletete tzv. Náhorní Karabach a republiku Arcach. Karabach nesousedí s Íránem a dokonce ani s Arménií, se kterou je spojen tzv. Lačinským koridorem.

Republika Arcach je Karabach bez výběžků, Lačinský koridor + nějaké území navíc mezi Arménií a Karabachem a území, hraničící na řece s Íránem, východně od arménsko - íránské hranice. Z arménsko - íránské hranice tedy, jak jste tvrdil, být útok veden nemůže. Protože Írán se neangažuje.
Ze strany azerbájdžánské hranice s Arcachem ano a veden je. Což správně píše i Soušková. De jure je totiž území u hranice Arcachu s Íránem ázerbájdžánské území. Tedy těžko zdůvodnit, proč by to mělo Íránu vadit. Sám jste to také nezdůvodnil.

Z historie. Kromě korektních vztahů Írán Turecko, to byl právě islámský šíitský Írán, který zabránil Arménům po zhroucení Ázerbájdžánu obsadit další území. Azerove jsou Šíité a jejich nejvyšší náboženská autorita sídlo v Íránu. Ale to jen tak na doplnění. Opravdu tápu, jak azerský útok poškodí Írán. U Ruska tápat netřeba. Pokud konflikt neuhasne a bude nuceno si vybrat, bude tratit.

Co se mne týče, fandím Arménům. Turci většinu vyvraždili a přežili jen ti v Rusku. SSSR přidělil část jimi obývaného území nespravedlivě Ázerbájdžánu. Ale proto nebudu tvrdit takové nesmysly, že Nachičevan někdo okupuje nebo že Azerové útočí na arménsko - íránské hranici nebo že Karabach sousedí s Íránem

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Mainstream je velmi opatrný a žádné relevantní informace ani rozbory, neposkytuje. Čeká totiž, jak se k věci postaví jestřábi z USA. Pokud na straně Turecka, novináři nám zdůvodní, že na obnovu pravé demokracie v oblasti je zapotřebí nezbytný počet zmasakrovaných arménských, syrských a kurdských křesťanů. Oni v Arménii žijí i nemuslimští Kurdové, kteří tam uprchli před Turky.

Hlídací pes je před českým mainstreamem. Přitom všichni z mainstreamu musí držet stejnou linii. Vím to osobně. Co to asi znamená, že pes je svým způsobem, na domácím mainstreamu, přesto, že byl stvořen, aby mu pomáhal a podporoval ho, nezávislý? Část peněz zřejmě dostává z jiných zdrojů, než rozpočet ČR. A ty zdroje nejsou z muslimských zemí.

Možná, že zahraniční zdroj, který jinak podporuje Erdogana, s napadením Arménů tak zcela nesouhlasí? On totiž diktátor často přeroste svému loutkovodiči přes hlavu. Klasický příklad, když Západ kamarádil s Německem, fašismus měl spoustu příznivců ve Švýcarsku,
samozřejmě v Itálii a Španělsku, Norsku, Švédsku, Británii, včetně královské rodiny, o čemž se dnes mlčí a v USA v klanu Fordů a Kennedyů, například. US velvyslanci v Německu a VB byli nácci a obdivovali Hitlera a jeho řád. Právě USA prohlásily, že pokud vypukne v Evropě konflikt, nebude Británie ani Francie dostávat z USA válečné dodávky! Což předcházelo a značně přispělo ke zradě ČSR od VB a Francie. Dnes je to ticho o těchto událostech ohlušující. Německo bylo pro US průmyslníky důležitější obchodní partner než Británie nebo Francie a hlavně, mělo se obrátit na Východ. US kapitál by rozhodně nepřišel zkrátka, už tak měl značné podíly v mnoha německých průmyslových závodech. Bylo to dobře vymyšleno. Jenže to neukočírovali. Hitler napadl nejdříve západoevropské země. Japonsko napadlo Čínu a evropské kolonie v Asii. To bylo all right, jenže, pod dojmem Chalchyn Golu a Zaozernoj, nenapadlo SSSR z východu. Místo toho zaútočilo na USA. Což taky rozhodlo, že z USA začala dostávat VB válečné dodávky.

*Jen pro pořádek, Německo dostávalo dodávky z USA celou válku. Neoficiálně, ale se zajištěním beztrestnosti pro obchodující. Kromě posledních měsíců. Peníze nesmrdí. Jedním z hlavních hráčů byl jistý Prescott Bush. Který z gigantického zisku z dodávek fašistickému Německu, založil v USA rodinou firmu. Jeho synek a vnouček se také neztratili.

Průměrný počet slepic: 4.4 (28 hlasů)

Píšeš: " Místo toho zaútočilo na USA. Což taky rozhodlo, že z USA začala dostávat VB válečné dodávky. "

Přitom je docela hodně slušně popsáno, že USA dělali krok za krokem vše proto, aby Japonsko bylo donuceno ho napadnout, tj. sankce atd., které bránili třebas dovozu ropy apod., takže žádné překvapení napadení USA se nekonalo, bylo to cílem od začátku.
I ten pérlharber nebyl "překvapením", teda pokud nepočítáme obyvatele USA, které tento čin donutil souhlasit se zapojením do války, jinak řečeno president a spol. to upekli na USA lid.

Průměrný počet slepic: 4.3 (20 hlasů)

Dnes tedy USA dělají všechno pro to, aby je napadla Čína, Rusko, Írán, Kuba, Venezuela, Brazílie. Panama. Dělají jim to stejné, co tehdy Japonsku. To je hodně rafinované.

Průměrný počet slepic: 4.7 (11 hlasů)

Myslíte tím požadavek USA, aby Japonsko konečně ukončilo dobyvačnou válku v Číně? :) To donutilo Japonsko, aby zaútočilo na USA, Velkou Británii, Nizozemí, Austrálii? Svérázný názor :)

Průměrný počet slepic: 3.6 (5 hlasů)

Hlavním důvodem japonské neutrality k SSSR bylo to, že na Sibiři jaksi nebyla ropa, o kterou Japonsku šlo a bez které by se zastavilo dobývání Číny. Úspěchy Rudé armády v letech 1938 a 1939 byly jen varováním, že Japonci zde narazí na stejně tvrdé protivníky. Svou váhu samozřejmě také měly.

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

...zdá se být hlavním důvodem pakt Ribb.- Molotov. Japonsko přestalo svému spojenci v Osa-e věřit, v paktu proti Kominterně samozřejmě zůstalo, ale žádná východní fronta vůči SSSR se již dál nekonala (když až předtím jim Žukov napráskal u Chalchyn Golu). Mimochodem - tento postoj možná také přispěl k obrácení vývoje války , mám na mysli Stalingrad. Kdy Stalin mohl použít právě že i divize vázané na Dálný východ.
Jistě že máte pravdu i s tou ropou, však Schacht tvrdil, že to byl hlavní důvod , proč šlo Německo do války.

Průměrný počet slepic: 3.3 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Dlouho už tvrdím, že Erdogan je následovníkem Hitlera a má s ním hodně společných rysů. válku se svými sousedy se snaží rozpoutat, aby odvrátil pozornost od domácích problémů a sjednotil všechny Turky pod jednou vlajkou. Jeho sultánský sen jsme viděli při okupaci severního Iráku, severní Sýrie, na řecko-turecké hranici, ve Středozemním moři při nárocích na řecká naleziště (která si Řekové poctivě vybojovali ve válce s Turky), v Libyi, teď si vzpomněl na Azery v Baku. Asi by nejraději zopakoval tureckou genocidu Arménů, ale pochybuji, že by se teď nechali tak snadno zlikvidovat. Hospodářské problémy Eu i Turecka ukazují, co Erdoganovi zlomí vaz. Bude to stav domácí ekonomiky a nic s tím nemůže udělat. Erdoganova vláda skončí ostudou a jeho nástupce zdědí rozhašené vztahy se všemi sousedy. Pak bude snadné kývnout na samostatný Kurdistán v Turecku, severní Sýrii a Iráku. Jen ten Írán odolává, ale možná to také časem vzdá.
Na řecká naleziště nemají Turci žádné právo. Chápu, že je to štve podobně jako Madlu nespravedlivé množství surovin na Sibiři, ale to je výsledek jejich poslední válečné výhry v konfliktu s Řeky. Podle Sevréské mírové smlouvy z 1920 Turecko ztratilo Východní Thrákii (evropská část Turecka) a veškerá území s 80% netureckého obyvatelstva. Po vítězství Turků Lausannská smlouva přiřkla veškerá sporná území Turkům místo Řekům.https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98ecko-tureck%C3%A1_v%C3%A1lka Takže žádné další spory už o tureckých nárocích nejsou. Na řecká naleziště nemají nejmenší nárok vyjma práva síly.
Erdogan zanechá ještě jedno dědictví. Ukáže NATO a EU jako zhola zbytečné organizace, které neochrání své členy. Viz případ Řecka. NATO se v konfliktu dvou svých členů chová vyhýbavě, což se dá ještě chápat snahou udržet Turka v NATO a krýt tak americké zájmy. Ale EU žádné ohledy na Turecko brát nemusí vyjma německých automobilek, které vyrábí v Turecku, a imigrantů na řecko - tureckých hranicích. Erdogan se chová jako Hitler a EK jako Anglie s Francií před 29. září 1938. Důsledky budou stejné.
Erdogana jednou někdo stejně bude muset zastavit. Pokud ne, zanechá kolem sebe zhroucené státy, které pak za pár let až desetiletí Turci zaberou. Turecká strategie je vypočtená na desetiletí a pro jejich sousedy to neznamená nic pěkného. Genocida Arménů (24.4.1915 - 1917) a současné paktování Turecka s džihádisty ze Sýrie převezenými do Libye a nyní Azerbajdžánu ukazují pravou Erdoganovu tvář a co čeká sousedy. Přijmout Turecko do EU by byla obrovská chyba, ale ono už je to skoro jedno, EU spěje ke svému konci za zvuků Ódy na radost a tančící EK.

Průměrný počet slepic: 4.6 (39 hlasů)

Pane Gerd.
Je otázka,čím donutili Erdogana,aby si pálil prsty za cizí zájmy.
Kdyby to nevyhovovalo USA a Německu,rychle by Erdogana přivedli k rozumu.
Jak to sleduji,ono to souvisí i s Běloruskem,tlak na Putina ze všech svět.stran.
Jak se taky psalo,něco se chystá i v Kazachstánu,Ukrajina čeká na povel a Poláci si mnou ruce.

Průměrný počet slepic: 4.4 (18 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane zemědělče,
Erdogan jen sní svůj sen, že se zapíše do historie Turecka jako velký státník a úspěšný vojevůdce. Není ani jedno.Minimálně Řecko a Francie Erdoganovy choutky nevítají.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Turecký stát následuje Řecko.
Kam?
Do ekonomické prdele - pardon - řiti, řiť je spisovná, za tu mi nemůžete nadávat.
Neboli Turci kupují zbraně, Ušáci a Dojčeři kasujou za faktury. Až přestanou Turci platit, dostanou hovno. A jelikož si ještě předtím vyběhají na ony kýžené zbraně půjčky, skončí jako Řekové.
Konec, tečka.
V čem vidíte problém?

Průměrný počet slepic: 3.6 (7 hlasů)

"Erdogana jednou někdo stejně bude muset zastavit."

Erdogan není nesmrtelný, u poloautokratických režimů, jaký je v Turecku je vždy problémem předání moci, po jeho odchodu budou následovat pravděpodobně vnitropolitické zmatky, které donutí Turky zabývat se domácími problémy.

Ani Rusko, ani USA asi nebudou chtít nějakou stranu konfliktu jednoznačně podpořit, protože mají zájmu u obou. Pokud by to tak bylo, dostali bychom to od sdělovadel naservírováno i s příslušnou omáčkou.

Průměrný počet slepic: 3.9 (17 hlasů)

Erdoganův klan obchodoval s ropou s Islámským státem. To už stačí, abychom od jeho nástupců nečekali nic dobrého.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Erdogana v dohledné době nikdo nezastaví. Na to nemají západní intrikáři typu Janáčka, Pavla Pavla, Milky, Fialy, Jourové, Makrely a vůbec jakéhokoliv západního politika, koule. A proč by to dělali? Prachy že SA dostanou za to, že to vysvětlí spoluobčanům, Je osobně to nepálí a jejich politické kariéře jasný postoj neprospěje. Dostali se na fleky, že intrikařili, zrazovali, hráli na všechny strany. Milion nebo dva miliony Arménů sem nebo tam. Totéž Syřané, Kurdové, Řeci, Lybijci. USA mají vojenskou základnu proti Rusku. Demokrati Turkům povolí vše. Nechtějí problémy. Obětováním Arménů problém zmizí. Myslíte, že to Erdogan a jeho islamisté neví??
V Turecku je nejvyšší počet politických vězňů na hlavu! Demokracie byla zrušena, Turci vraždí ve všech zemích, kde mají vojsko i doma. Rychlost to nabralo v době Majdanu a po něm. Byla tam bojůvkami na ulici zmlácena německá poslankyně. Mákem nepřežila a dnes je invalidní. Nemecko ani nepíplo, hájilo zrovna demokracii na UK, Švarcoš nám to taky neřekl, mainstream to úplně zasklil. Nikomu to nevadí

Turecko má hospodářské problémy. Jenže, ty má dnes každý. Turecko se idlamizovalo a jde tam o expanzi islámu. Země, kterou už jednou dobyli na nevěřících, je navždy islámská. Pokud ne, je to neodpustitelná pohana a povinnosti každého muslima je to zvrátit.

Průměrný počet slepic: 4.4 (22 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak to se máme na co těšit, až si přijdou obsadit země, které už kdysi dávno dobyli na nevěřících.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jednou přijdou. Jako vojáci nebo migranti, ale přijdou.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

https://www.euro.cz/politika/erdogan-ve-stredozemnim-mori-stupnuje-nape… Asi podstatná je ta smlouva z Lausanne z roku 1923. (pokud nebyla ještě jedna v r. 1945)
Jedna země rozvrací země vývozem demokracie, druhá vývozem islámu, ale hlavně že vývoz socialismu do rozvojových států byl nepřijatelný. Že by pak přišlo na řadu to "královské dělení? :) Lépe na tom bude Turek aneb spousta hloupých států je na západě pohromadě. Nacismus bude patrně suplovat islám.
Jinak za ukr. krize jsem našel článek o EMP zbrani vyvinuté íránským vědcem(jméno už mi vypadlo. Zbraň měla být údajně nabídnuta oběma stranám. Obama vydal exekutivní zákaz(na netu jsem viděl jen scan dokumentu) její výroby a vývoje, což by svědčilo o její existenci. Její účinky vyzkoušela RF při provokaci v černomořském zálivu, kde staré a nevyzbrojené SUčko vypnulo us atomovému křižníku veškerou navigaci a naváděcí systémy. Ten musel nouzově přistát a 35 členů velení lodě podalo žádost o uvolnění ze služby. Podobnou věc provedly tři ruské ponorky us letadlové lodi poblíž Norska. Ta se pro svou velikost nevešla do průplavu k přístavu a kotvila nakonec jen u pobřeží. Madam Nulland údajně řvala jak protržená "přestaňte nám oslepovat lodě". Další zkušenost získaly USA na společném námořním cvičení s Francií. Frantíci kupodivu tuhle zbraň mají. Od té doby jsem o tom zatím nenašel zmínku. Mohlo by to být jedno ze závažíček na vahách současného stavu.

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

In reply to by robertík (neověřeno)

Trvalý odkaz

problikla drobná správička o tom, jak usácký vrtulník v Sýrii, doprovázejíci pozemní vojenskou patrolu, nouzově přistál kvůliva problémům s elektronikou, vše v době, kdy se hrdinští dragouni protlačovali s ruskou obrněnou hlídkou o to, kdo pojede po asfaltu. Prý byla na vině nějaká Krasucha, asi místní štětka... https://southfront.org/wp-content/uploads/2020/09/1-28.jpg
https://twitter.com/RebeccaRambar/status/1305819652984115200

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Erdogan je jen prodloužená páka USA.
Ono to začalo už s tím pučem na Erdogana,sehraná komedie.
Jak se píše válečná loď USA to sleduje a diriguje a že bylo nutno zaměstnat Putina,to je úplně jasné.

Průměrný počet slepic: 4.1 (18 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

se nedá nesouhlasit.

Průměrný počet slepic: 3 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

a hrozí deflorace makrely. Nejspíš Turkem.

Průměrný počet slepic: 3 (13 hlasů)

"Nepřirozeným" je naopak inflace, pokud tedy není dána nedostatkem , pokud je dána např. spekulativním poptávko-nabídkovým prostředím, včetně toho monopolizovaného, popřípadě oligopolizovaného. A škodlivým jevem (když větší část populace přichází o příjmy...a ty jsou jim ještě znehodnocovány), ne tak pro kapitálově silně vybavené dlužníky s exkluzivním přístupem k levnému úvěru, pro ně je požehnáním.

Není to Říše, imperium(a) se rozkládá(jí) jinde.
Nádherný češtin být - viz dvojsmysl slova " rozkládat se"...:-D))

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

ako skor caka na chybu.
Na Erdoganovu chybu.
Armeni i Azerbajdzan su clenmi OKB. A ani jeden z nich si nedovoli tahat medveda za fuzy. Vedia co by nasledovalo.
Erdogan je ako Mad Max :D. A ma prilis vela rozrobenych konfliktov. Chyby sa len budu kopit.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

Tak Putin není blbej, ví, že síla obou je stejná, tedy kromě "bojůvek na hranicích" nic nehrozí, ale čeká, že někdo bude blbej a bude hledat podporu jinde než u Ruska, které číká "zastavte boje". Jakmile jedna strana ukáže rusku prostředníček, tak Rusko podpoří druhou stranu a nechá ju dosáhnout vítězství+minimální uzemní zisk, ale ten uzemníé zisk, bude "symbolem", příště když půjdete jinam než za námi, tak můžete tratit víc.
A tento přístup mu přinese hlavní bonus, svět i přes lži bude vidět, že Rusko nezačalo, jenom řeší "ambice jiných" a ten třetí co potpoří jednu ze stran prohrou té strany stratí další autoritu, proto si myslím, že každý štěká, ale jaksi nikdo nechce přímo podpořit/zasáhnout. Čeká se kdo nevydrží a poslechne "zvuk zvonů" ;)

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

je značně rozdílná.

Jedna strana je hornatá, bez
rozvinutého průmyslu a zemědělství.

Druhá strana těží ropu a inkasuje za to peníze. Za které nakupuje intenzivně zbraně. Tato strana má daleko větší lidské zdroje a navíc ji podporuje 70 000 000 Turecko za zády, které má, vyjma USA, nejpočetnější armádu v NATO a jednu z nejlépe vyzbrojených. A která ovládá džihádisty a má bojové zkušenosti.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

Arméni rovněž.
Dále mají výrazně silnější motivaci, než Azerové, byť tyto podporují Turci. Dobře totiž vědí, že pro ně není jiné cesty, než vyhrát. Pokud prohrají, bude je to stát životy. Bez jakékoli naděje na milost. Turci jim už to jednou ukázali.
Dále hraje v jejich prospěch, že se bude bojovat na jejich území. Znalost terénu, jednodušší logistika.
Dále předpokládám, že budou v aktivní obraně, tudíž pokud budou chtít Azerové vyhrát, musejí je přečíslit minimálně trojnásobně. To jsou nepsané, avšak stále platné zákony vojenského řemesla. Tudíž budou muset Azerové zapojit minimálně trojnásobek lidí s odpovídající logistickou podporou.
Dále bych si zas tak moc na místě Azerů nevyskakoval, ropovody jsou všeobecně velmi dobře napadnutelnou lokací. A vůbec nevadí, že trubky nejsou přes Arménii.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Ten drobný rozdíl v motivaci tam je. Modlím se, aby stačil...

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

kdyz zakony prestavaji platit pro nekoho

Německo nezvládá boj proti sňatkům s nezletilými

Německo má sice zákon na ochranu nezletilých před nucenými sňatky, v praxi se však neuplatňuje a dětské nevěsty rozhodně nechrání, píše server týdeníku Focus. Počty sňatků s nezletilými dětmi navíc v zemi neustále rostou, píše Focus s odkazem na informace organizace Terre des Femmes, která bojuje proti nuceným sňatkům a zločinům ze cti.

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/nemecko-nezvlada-boj-pr…

Petr Hampl v Litomericich o (ne)uplatnovani prava v Evrope
https://www.youtube.com/watch?v=A5QRNcSmpeM

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)

V těch letech ("křesťanského" letopočtu ) se na evropském kontinentu běžně oddávaly :-D) páry nezletilců, dokonce i v prostředí tkzv. noblesním .

Více patologickým jevem než nezletilé nevěsty (co nezletilí ženichové - vadí nevadí ?) jsou nezletilé nevěstky(ty chuděrky prominou, za ten pejorativní název) . Což je jev patrný v naší civilizaci dokonce i v roce 2020 křesťanského letopočtu. Obchod zdá se že stále vzkvétá.
Mimochodem - např. v knize Dějiny celibátu je poměrně obsáhlý popis situace za dob " demokratické a humanistické" a parlamentní Anglie druhé poloviny 19. století. Kdy ZÁKONNOU formou byla legalizována prostituce děvčat pod 15 lety. Také evropská tradice ?!???

Neomlouvám, nehodnotím, nebanalizuji, nezlehčuji....taková jsou prostě fakta.

Rozhodně by zákony měly platit pro každého...a šel bych dál, v otázkách náboženských bych šel až :-D)) k zprávě a návrhu dekretu d´Anglasovu (veverko, přimhouřete oči) ze dne 21.2.1795 - Zpráva o svobodě vyznání. Tak by nehrozilo prorůstání jakéhokoliv mocenského vyjádření sociální praxe jakéhokoliv starověkého (ale i jiného) věroučného konceptu,
do právního státu občanského, sekulárního, dejme tomu že do správy republiky. Začíná to totiž amalgamací...a končí někdy převzetím.

Zde pak samozřejmě je na místě ona věčná otázka : Je možná morálka bez boha(bohů ) ? Nu, např. sociobiologie tvrdí že ano, že jde o onu benigní část lidské psyché (chápej jungovské členění na vnímání, rozumění, hodnocení a intuici), která se vyvinula do dnešního stavu díky evoluci a kultuře. Respektive mělo by to jít (právě že kvůli tomu kondicionálu máme psané právo a nepsané morální prvky, zásady, typy rozhodnutí atd. apod.), samozřejmě že v prostředí fiaska vzdělávacího systému je praxe naprosto jiná, viz např. tkzv. prasečí morálku kapitalismu.

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

OTÁZKA JE, že gdo vymyslel kapitalisty, páté kolony, fuhrery, gubernátory, neziskovkáče, církve a šmejdy v parlamentní kantýně, gdyž blboni nemají na to peníze.

Průměrný počet slepic: 3.6 (7 hlasů)

je to minulost a nikdo netvrdi ze je to tradice, kterou chce dodrzovat, jen par okupantu se rozhodlo nedodrzovat pravidla v hostitelske zemi

jak rika president Milos Zeman

„Nikdo vás sem nezval. Když už tady jste, dodržujte naše pravidla chování a když se vám to nelíbí, jděte pryč,“

-----------
Mimochodem - např. v knize Dějiny celibátu je poměrně obsáhlý popis situace za dob " demokratické a humanistické" a parlamentní Anglie druhé poloviny 19. století. Kdy ZÁKONNOU formou byla legalizována prostituce děvčat pod 15 lety. Také evropská tradice ?!???

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Tradice, obyčej nevzniká nařízením, za-konem.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Zvysoval tu hranici detskych prostitutek na 14 let....
Psal jsme to s duverou v to, ze text bude pochopen tak, ze dokonce ZAKONNYM (de iure) bylo umozneno , aby si zejmena " noblesni" vrstva spolecnosti mohla nadale kupovat nedospele divky. Jak vidno...tak marne.

Tradice nekdy vznika zakonem, narizenim. Staci si pripomenout napr.christianizacni procesy. Kdy doslo k okamzitemu vyvraceni ci postupne amalgamaci (dnes ale dochazi k reamalgamaci - viz znovuvztahovani se pribyvajiciho poctu lidi k Vanocum v duchu predchristianizacnich obyceju) zvyku, obyceju, tradic tkzv. " pohanskych". Dnes se na krestanskou tradici odvolavaji a hlasi se k ni i masy zdejsich lidi. I tady na techto strankach.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

dela vsechno pro to, aby se mu Turecko rozpadlo pod rukama.

Průměrný počet slepic: 3.1 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Marie Divišová
1 hod ·

Bělomajdan ztrácí velení.

1) NEXTA: Protesty v Bělorusku mají zvláštní podobu - jsou řízené přes internet. A to až do takových podrobností, že demonstranti se během svých pochodů po městě řídí pokyny, které jim přicházejí do mobilů prostřednictvím telegram kanálu NEXTA - který sídlí v Polsku a je financován ze zahraničí. Videjka NEXTA přebírá také hafo zahraničních médií, zejména ty, které v době voleb neměly v Minsku vlastní zpravodaje. A když na vrcholu protestů nechal Lukašenko vypnout v Minsku internet, NEXTA přesto dodávala do světa svoje videjka - měla k dispozici diplomatický servis, materiály byly posílané z velvyslanectví prostřednictvím satelitního spojení a také pendlovali poslíčci s materiály přes hranici do Polska. Během předvolební kampaně a povolebních nepokojů se počet odběratelů Telegram kanálu zvýšil 20x, ze 100 tisíc lidí na více než 2 miliony. Ale nyní nastal v redakci NEXTA rozkol, odchází šéfredaktor Roman Protasevič. O důvodech, proč opouští redakci, on sám dost mlží, ale hlavní příčinou je nejspíš rozhovor, který poskytli v redakci jednomu z nejpopulárnějších ruských youtuberů Juriji Duďovi. A v tom rozhovoru si pustili pusu dost na špacír, neudrželi linii nezištného bojovníka za pravdu a demokracii a dost podrobně popsali zákulisí redakce v Polsku.

2) TUT.BY Druhým významným zdrojem protirežimních informací je web tut.by. Tomuto zdroji informací odebralo ministerstvo informací status internetového média. Jeho pracovníci tedy přestávají být novináři v právním slova smyslu a nebudou se na ně vztahovat ohledy, které jinak mají - teď je může každý úředník s jejich dotazy poslat někam. Ale portál bude dál fungovat, patří k nejpopulárnějším v Bělorusku.

3) Koordinační rada také už nemá v Bělorusku nikoho, kdo by mluvil jejím jménem. Poslední členka, která byla na svobodě, 72letá Světlana Alexijevič se rozhodla odjet do Německa. Jinak jsou všichni členové buďto ve vězení, nebo emigrovali za hranice. Sice byl už z vězení propuštěn Serhij Dylevskij, odborář z MTZ, ale toho ostatní členové KR moc mluvit nenechávají, jenom občas si ho vytáhne nějaký novinář a Serhij popovídá o tom, jak bylo za katrem

Průměrný počet slepic: 3.6 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

Ochránce - viz porovnání stavů a výzbroje armád.
Pokud nějaký stát vstoupí do války s Tureckem (stačí když zaútočí na nějaký jeho satelit), budeme musit mu ale přispěchat na pomoc i se svými exopedičními sbory (jsem rád , že se tento takto mnou již kdysi dávno použitý výraz v prostoru internetu ujal....je trefný, co myslíte ?).
Ostatně "tureckým" (nepythagorejským, tedy neevropským) uvažováním a konáním jsou např. i restrikce ve vztahu k výuce hudby, pokud nejsou doprovázeny např. součinností vzdělávacího " systému" s veřejnoprávní televizí (za nejúčinnější bych považoval výuku ve formě dialogu žáka s vyučujícím, s případnými vstupy moderátora upřesňujícímu dotyčný postup, dotyčnou techniku, dotyčný přednes apod,.....samozřejmě televize navíc disponuje vynikajícími možnostmi přidávat na obrazovku jak notový zápis, tak i prstoklady, backing tracky apod.). Nabízí se také státní dotace postiženým rodinám, respektive žákům a studentům...ve formě příspěvku na pořízení hudebního nástroje.
Pouhé restrikce - to je Orient, to je ten " turecký záchod" - do kterého padá turkizující se evropanství.

Dzp. Pokračujte ve svých nesmyslech - tedy jak dát smysl nastávajícím pseudovolbám.

Průměrný počet slepic: 2.5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

A co třeba takhle.
V Bělorusku to vře a na jeho západní hranici jsou vojenské jednotky NATO. Lukašenko se bojí zahraniční intervence a obyčejní lidé chaosu a rozvratu. A tak se ozývají hlasy, že tu (už tak velkolepou a skvělou) spolupráci a vzájemnost, tak podobných národů je třeba ještě více prohloubit.
A teď proturecký Azerbajdžán vyprovokuje konflikt s Arménii. Rus to pouze sleduje, ale už se opět ozývají hlasy, že tu (už tak velkolepou a skvělou) spolupráci a vzájemnost, tak podobných národů je třeba ještě více prohloubit.
Aby nakonec nebyla výsledkem nějaká forma anexe, začlenění, rozšíření federace, znovuvytvoření soustátí... o právě tyto dvě "sovětské republiky".
Koneckonců zakladnu Rusové měli i na Krymu, v Arménii už ji mají a v Bělorusku jsou na cvičení.
Turecko si zase vezme kus toho Azerbajdžánu (Náhorního Karabachu) a spokojení budou oba.
On už to Vidlák psal v jednom svém komentáři před cca. šesti měsíci: A budou se přepisovat mapy. Čas běží a ono se to plní...
Mě by jenom zajímalo kdo to režíruje. Buď je to někdo až neskutečně geniální se schopností analyzovat následný vývoj na deset tahů dopředu a nebo to musí být úplný blbec, kterému naopak nedochází vůbec nic.

Průměrný počet slepic: 1.6 (8 hlasů)