Karabach

Autor

Dnes se vrátíme k Náhornímu Karabachu, kde Turci poštívají další válku a zkoušejí se pomocí granátů dostat z pasti, do které se sami chytili Erdoganovým velikášstvím. Nejprve shrnu události posledních dnů a pak bych rád přidal jedno zamyšlení.  

Velmi rychle se vyplnila moje předpověď o veteránech Islámského státu, kterých má Turecko velké zásoby. Údajně nějaké tisícovky z nich byly promtně odtransportovány do Azerbajdžánu na pomoc bratrům Azerům proti Arménům. 

Stejně rychle se vyplnil i můj druhý odhad, kdy se po prvních hrozivých zprávách ukázalo, že místo velkých pohybů pěchoty a techniky se především pořádně střílí na obou stranách hranice, dochází k leteckým soubojům a bombardování. Karabach je skutečně náhorně hornatý, všechny silnice jsou v údolí a co se nevybojuje rychlou akcí a momentem překvapení, to se nevybojuje. 

Turci už oficiálně prohlásili, že Azerbajdžán dostane veškerou vojenskou pomoc o kterou si řekne - to znamená, že už si řekl a tak se s tureckým vojskem a ropným zlatem Azerbajdžánci pokoušejí dělat hrdiny.  

Stejně tak je vidět, že prozatím nedorazily noty našim vždy pravdomluvným reportérům, protože hoši nějak nevědí, jak mají o celé věci informovat. Už jsme se samozřejmě dozvěděli o "Arménských separatistech" - díky Novinky a Sezname, ale pořád to nějak není ono. 

Arménie je samozřejmě fuj, protože se drží s Ruskem, ale ono se dost blbě informuje o hodných Turcích, kteří chtějí zcela pokojně, mírově a demokraticky dělat v regionu hegemona. Bude muset přijít větší impuls zřejmě až od velkého bílého otce ve Washingtonu, který jim přímo nařídí, koho milovat a koho nenávidět. 

Podívali jste se na mapu toho Karabachu a Azerbajdžánu? Pokud ano, zjistili jste, že Azerbajdžán má na druhé straně Arménského území ještě svojí enklávu Nachičevan. O této enklávě se zarytě mlčí a přitom tohle bude zřejmě rozhodující. Uvedená enkláva je má hranici s Tureckem. Jestli se tam teď hromadí turecké síly, mohou spolu s Ázerbájdžánem sevřít Armény v kleštích a umenšit jim tu jejich minirepubliku víc než u nás za Protektorátu. Takže z fronty máme obrázků dost, ale z enklávy ani ň. Žádný reportér, žádné youtube. Doporučil bych Arménům, aby se přesně na tohle zaměřili, protože to v praxi může být tak, že se počká, až arménská armáda naleze do Karabachu a pak je Turci vezmou do kleští nějakým velkolepým útokem. Určitě se touto variantou Erdogan opájí. 

Samozřejmě všechno je blízko Íránu, který určitě situaci bedlivě sleduje a určitě nemá zájem, aby se mu u hranic soustřeďovala silná turecká armáda a určitě nestojí ani o silný Azerbajdžán. Myslel bych si proto, že celé divize, muniční vlaky i náklaďáky směřují do relativně malého prostoru ze všech stran a postačí malá jiskra v prachárně a průser je na světě 

A ještě jedna zajímavost... Při první válce o Karabach v devadesátých letech měl Azerbajdžán dvojnásobnou armádu, měl i mnohem víc spojenců, měl dost peněz (ať žije ropa), měl zdrcující přesilu v technice a stejně Karabach neobsadil a vlastně si ani neškrtl. Arméni neměli nic. Ani lidi, ani munici ani vojenská letiště, nic. Přesto vyhráli. 

Troufám si vidlácky tvrdit, že vyhráli jednoduše proto, že bojovali o holé životy a to je vždycky ta největší motivace. Bojovali, aby nedopadli jak za genocidy za První světové. Bojovali, protože věděli, co se s nimi stane, pokud prohrají. Že se s nimi nikdo párat nebude a s chutí si je zotročí nebo rozvěsí po stromech. A tak bojovali dobře. 

Troufám si tvrdit, že tentokrát to bude stejné. Azerbajdžánci ani Turci žádnou velkou motivaci nemají. Prostě jsou dobře placení, ale o holé životy jim nejde. Ještě tak střílet z děl, raketometů a bombardovat z letadel. To by jim šlo. Ale riskovat kulku od nějakého arménského snajpra při plazení se útokem vpřed, to je jiná věc. 

Putin určitě také koná a i když velkohubě nevyhlašuje pomoc Arménům, určitě už všemi možnými kanály Arméni dostávají zpravodajské informace, protože i Rusko má špionážní družice a letadla včasné výstrahy. Svým způsobem to možná bude stačit. Rusko nikdy nedělalo vědu z nějakých obětí. Prostě svoboda je posvěcená krví a východní měřítka nejsou nijak útlocitná. Aby byla uhájena svoboda, musí vytéct nějaká krev, která ji posvětí... 

Jinak Rusko jako obvykle vyčkává na to, až všichni ukážou karty a pak se teprve vytasí s trumfy. Ale jsem tedy fakt zvědavý, jak se Putin pokusí tento nový propletenec rozmotat. 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.3 (73 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Vidláku, ještě dodejte, že v Arménii před dvěma lety zvítězil majdan a Arménie zrovna neoplývá proruskou politikou. Občas mají demonstrace proti imperialistické ruské vojenské základně. Chtěli by ji vyhnat. Arménská diaspora je obrovská a ta západní není proruská. Nic není tak jednoduché, jak to vypadá.
Pro Rusko bude nejlepší zdrženlivost, na lidi se musí pomalu než si uvědomí, kde a kým vlastně jsou.
Jo, a podívejte se na plastickou mapu Kavkazu a na Nachičevan a horské hřbety. Tam by se válčilo ještě hůř než v Karabachu.

Průměrný počet slepic: 4.9 (28 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vidíte Strejdo... to je další bonus pro Putina. Kdopak pomůže Armédii proti Azerbajdžánu a Turecku? Jedině Rusko. Arméni možná nemají Rusko extra v lásce, ale Azerbajdžán a Turecko nenávidí víc. Aneb jak milovat Putina ve dvou krocích. První krok - udělat Majdan. Druhý krok - zjistit, že nám jiný přítel nezbyl. 

A v tom Nachičevanu nepředpokládám boje. Jen mě překvapuje, jak je o této enklávě ticho. Ten arménský koridor k jihu mi přijde úzký a ohrozitelný. Pokud se Erdogan chystá na něco většího, přijde to z Nachičevanu. 

Průměrný počet slepic: 4.3 (15 hlasů)

Vidláku,
a miluje Putin Armény, když je oficiálně kamarád s Erdoganem? Podle mě je nechá všechny vykrvácet v konfliktu a pak teprve přijde jako zachránce a nadiktuje mírové řešení, které nikoho neuspokojí a pomůže hlavně Rusku.
Zaráží mě, jak po všech těch kšeftech s ropou z Islámského státu, podporou teroristů v Idlíbu, dovozu zbytku vrahů z Islámského státu do Libye a Karabachu, ještě někdo nekritizuje našeho spojence v NATO, proti jehož zastupujícím vrahům z IS naši vojáci bojovali v Sýrii, u Kábulu, ...
Co budeme dělat, až náš náš spojenec v NATO požádá o pomoc? Správná odpověď je nevyhovět, takže jak mohu sledovat české politiky, naši vojáci budou nakonec bojovat bok po boku s vrahy z Islámského státu, kteří na ně možná stříleli v Afgánistánu. A jak chce celá slavná euroatlantická civilizace s tak okatým dvojím metrem pořád trvat na humanitě a lidských právech? Vždyť jsme jen směšní!
Za sebe si myslím, že slavná EU neudělá vůbec nic, protože se Němci bojí naštvat Turky a Němci vládnou IV. euroříši národa proněmeckého.

Průměrný počet slepic: 4.7 (32 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tuto otázku jsem si pokládal už dávno. Poprvé ještě na Kose u Vlka. A došel jsem k tomu, že NATO už dávno neexistuje, jen to ještě neví. Respektive existuje jen někdy a nejvíc existuje v centrále, ale s každým kilometrem od Bruselu se tak nějak vytrácí a u Ankary už prakticky neexistuje. A od doby, co se USA pokusili Erdogana odstranit pučem si Turecko jede svoje. 

Stejně zajímavá otázka je, nakolik je Putin s Erdoganem opravdu kamarád. Ano, mají spolu byznys a plynové trubky. Ano, prodává mu S 400.  Ale také se štengrují v Sýrii, Libyi. Rusko ani nepíplo, když Erdogan provokoval svojí průzkumnou těžní lodí. Ovšem koflikt u svých hranic? To je jiná věc. 

Podle mě se Rusko oficiálně nezapojí. Alespoň prozatím. Ale zpravodajsky to pokryje. A jsem vážně zvědavý, jestli Putin tenhle uzel nějak rozmotá.  

 

Průměrný počet slepic: 4.2 (18 hlasů)

Podle mě Putin nebude dělat vůbec nic a nechá NATO, aby se znemožnilo samo. Ostatně i USA a EU se na konfliktu Arménie- Azerbajdžán morálně zlikvidují. A OSN taky, Všechny nadnárodní organizace jsou v hluboké krizi a jde jen o to, kdo první řekne, že císař je nahý.

Průměrný počet slepic: 4.6 (22 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

M2 by zajímalo, jak by podle tebe měl Putin reagovat/co dělat?

Dneska, mu prodává ropu/plyn a tím dostává peníze, aby měl jak zasahovat v Sýrii, potažmo v Arménii.

Když zasáhne hned a přejde na stranu Arménů, tak ztratí postavení na kavkaze, že je "férovej", kdežto, když tam nechá zasáhnout cizí mocnost a pak "pomůže slabšímu", tak sice turka a azerbajžánce nasere, ALE získá respekt a i když se to nezdá i pohled na Rusko, že chce dodržet co je a tedy férovost.

OSN je nahá už dávno, od doby kdy zasáhlo NATO bez mandátu OSN, tak si z něj každý dělá jenom prdel... Viz i čína a ujgurové, pochopila na příkladu SSSR, kdy v roce 1988 začal konflikt arménie-azerbajžán, že stát exituje, jenom když je síla a žádné smilování.

Konflikt začal s tím, že jedna strana měla kolik 40tisíc a 50000 vagonů a druha 20tisíc a 10000vagonů střeliva a jak psal vidlak, vojenska realita ukazala, ze plati poucka, ze 2:1 neni presila, která umožnuje vyhrávat...

Zde to vypadá, pokud toto začalo, tak někdo dobře ponoukal Erdogana za "zvony války" a ten blb sedl na lep. Osobne bych hadal, ze to byl nekdo, kdo sppiskal vojensky prevrat v turecku co nevysel, tak se pokousi o dalsi kolo, ale pomoci slabosti nepritele, tedy az moc velke ego... A dopalti na to obyvatele armenie a azerbajdžánu...

Průměrný počet slepic: 4.6 (8 hlasů)

tam nastrci Kadyrova.
Byl by to gol, kdyby muslim Kadyrov sel zachranovat armenske krestany :-D

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

vždy je to jak to prodá, on nebude bojovat za křesťany, ale proti špatným vyznavačům islámu ;)

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Assi,

Putin udělal klasické francouzské řešení. Svolal komisi s OBSE s Macronem a vyjádřil ostré znepokojení. Netvrdil jsem, že by měl udělat něco jiného. Jen co Putin udělá dál. Nechá všechny strany vykrvácet, a pak se zjeví jako deus ex machine, aby rozřešil zápletku. Stejně na počátku horké hlavy potřebují poněkud zchladit v realitě krvavé války. Teprve pak budou všichni ochotni k jednání.
Putin mohl udělat ještě něco, hodit to do pléna Bezpečnostní rady OSN, co to má v popisu práce.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

:D A to měl vystoupit a říci něco drsného? Proč by to neměl dělat jako v Lybii,kde "rusko není", jako tam není "usa" a místo toho by měl udělat co říkáš ty "veřejně se dát na jednu stranu"?

Z mého pohledu tvoje řešení zavírá drtivou většinu dveří, kdežto "tlachání bez obsahu na veřejnosti" a "reálné činy v pozadí co nikdo nevidí" je daleko lepší, třebas krymjako super ukázka, že lepší hrát "blbýho" snad neexistuje, svět podle mě není jak píšeš, že lidi veřejně něco řeknou a udělají, ale že z 99procent vše běží na pozadí a na popředí se jenom žvaní, což dává nejlepší výsledky ;)

A ada OSN :D No, to je jenom takové to PR žvanění, nic nenamená, každý si už dělá co chce, po roce 1991, kdy rada plnila funkci "střetu dvou bloků", takže se bralo vážně co se tam řekne, už je to jenom přežitek, který nikdo nebere vážně, ti co ju založili už nejsou...

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Souhlasím se vším, co bylo řečeno, dnes i včera .)

Pane Vidláku, jen bych upozornil, že v podstatě vítězství Arménů v konfliktu o Karabach v době rozpadu SSSR, není jen nasazením. Že "vědí, zač bojují".
Arménie měla obrovskou podporu od diaspory, hlavně z Francie a USA. Finanční i materiální. Bez té by to nedala. Ázerbájdžán byl paralyzován chaosem díky slabé vládě, vzájemném boji o moc a neochotou regionů poslouchat. V té době moc peněz z ropy neměl. Byl jí ve světě dostatek a obchod šel přes SSSR. Světový džihád se soustředil na Afghánistán. V zemích SSSR, za železnou oponou, se prosazoval jen velmi obtížně. Všechna plus byla v té době na straně Arménie.

Dnes je situace jiná. Azerbájdžán je relativně bohatý stát, Arménie nemá zdroje. Během 30 let zesílil světový džihád, Turecko za Erdogana je někde jinde. Ázerbájdžán je politicky stabilní, vládnoucí klan silný a za petrodolary vybudoval silnou armádu. Muslimové během posledních 30 let vybudovali na Západě tak silnou diasporu, že místně zavádějí šaríju a prvky islámského práva se již objevují v právním systému západních zemí. Z finanční podpory náboženských obcí státem (velká je třeba v Německu) se financuje světový džihád. Nevěřící tak financují boj proti sobě. A z darů věřících přes náboženské obce. A těch věřících v diaspoře na Západě je dnes daleko víc, než Arménů. No a džihád nemá do čeho píchnout. Sýrie a Irák, například, jsou už out. Erdogan část džihádistů podporuje a využívá.
EU je v rozkladu. NATO také. Mezinárodní právo taky. Lidská práva jsou jen zástěrka pro dvojí metr. Politici nic neřídí, důležité jsou finanční skupiny v pozadí. Krásně to vidíme na Německu, které Turecko omlouvá a dává přednost "hospodářské spolupráci". Evropa, jako celek, praktikuje politiku appeasementu. USA potřebují turecké základny, aby mohlo tlačit na Rusko z jihozápadu a na Írán.
Na obraně Arménů nezískají nic. V Ázerbájdžánu mají těžební koncese a jiná aktiva, rozdělena. Tam také nic nezískají. Získat mohou jedině v Rusku (a Bělorusku). (Jako lakmusový papírek použijme evropský mainstreamový tisk, který je proti Rusku permanentně nažhavený a periodické zpackané akce jako Skripalovi nebo Navalnyj, se starají, aby to snad neusnulo. Někdo chce mít svého nepřítele za každou cenu. Po zpracování tiskem už snadněji zdůvodníte lidem své záměry.)

Rusko má k Arménii blíž. Ale nechce nesmiřitelné nepřátele na druhé straně. Jakmile se přidá k jakékoliv straně, druhá se automaticky stane jeho nepřítelem. Proto jakékoliv angažmá Ruska v oblasti USA a Západ celkově, levně a efektivně, využijí proti němu. Rusku zbývá tanec mezi porcelánem, se snahou, pokud možno, nic nerozbít.
Vzpomeňme na opatrné lavírování SSSR a pak Ruska v období rozpadu svazu a po něm. (Měli řeči, vyhrožovali, ale Armény nezastavili a co důležitějšího, pomoc od diaspory neblokovali, přesto, že mohli a snadno. /Nedá mi to, ale musím vzpomenout na Babiše. Jak se na US emisara naposled usmíval, pokyvoval, ujišťoval o věrnosti, ale nic "kvůli objektivním problémům" a nedostatku peněz, neslíbil a k ničemu se nezavázal. Což vidím jako majstrštyk/)
Pokud bude Rusko podporovat Armény, tak jen v zastoupení. Anebo otevřeně, až pokud jim půjde o holé přežití. Ne o držbu nějakého území, získaného na Azerech (snad mimo vlastní Karabach).

Takže dnes všechny výhody jsou na straně Azerů. A oni také vědí, zač bojují.

--------------------

Nikdy jsem moc nechápal, jak mohla po nástupu Hitlera zvítězit politika appeasementu? Vždyť snad každému spidnemi politikovi muselo být jasné, jak je to zničující! Dnes to k Erdoganovi vidíme v přímém přenosu. Že je to zničující, víme dnes na beton.

Zřejmě to souvisí s výběrem typů lidí v "demokracii". Prosadit se ve stranické hierarchii mohou pouze typy, co jsou na všechny strany ve stranické hierarchii zadobře, nikoho nepohněvají a dovedou skvěle intrikovat a ranařit za zády, proti konkurenci. To je vše. Trpělivá systematická práce na něčem, se necení. Tito lidé nic neřeší. Jen intrikují. Protože pokud budou něco dělat, mohou udělat chybu a té může využít konkurence. Cizí nebo i ve vlastní straně. Všichni čekají na chybu druhého. Je to jistější, než dělat něco sám. Krásně to vidíme na naší opozici. Která je v zásadě proto všemu, co udělá vláda.
Kdo nic nedělá, nic nepokazí. Pokud je vážný problém, je nejjistější ho zamést pod koberec. Nebo ustoupit. Noviny a TV stejně budou oslavovat "naše" úspěchy. Dokud to nepraskne. Třeba něco jako rozpoutání II. světové války...

Tohle je na národní úrovni i na úrovni EU. Mít v čele EU někoho jako Juncker, Mogheriniová nebo třeba Jourová, je zničující. Na národní úrovni to samé.
(Až na dřeň jde tato charakteristika na národní úrovni třeba na mladého Dienstbiera, mladého Bendu, Fialu, modrou Milku, ve vládě na ministra zahraničních věcí, Petříčka a spoustu dalších.)

----
No, nedá mi to, ještě k Íránu. Který je také regionální hráč. Před 30ti lety zamezil (s Tureckem) Arménům v obsazení dalšího území na Azerech. Azerové jsou šíité jako Íránci. Nejvyšší náboženskou autoritu mají v Íránu. To Azery z Ázerbájdžánu s Íránem spojuje.
Azerové žijí i v Íránu a jsou Turkité. Peršané a další příbuzné národy jako Mazandaránci, Gilánci, Lúrové, Balůčové a další, jsou Árijci. (Írán = země Árjů.) Dále v zemi žijí Kurdové, Arabové, pod 1% mají zastoupení Židé a Arméni.
Vlastních Peršanů je dnes jen něco přes 50%. Ostatní příbuzné národy nejsou příliš početné. Během posledních 70ti let se prudce zvýšila porodnost Turkitů a následně jejich počet. Azerové dnes mají téměř 25% podíl na obyvatelstvu Íránu. Pozor, s ostatními Turkity v zemi to dělá téměř 1/3 ! Stejné náboženství, ale naprosto jiný jazyk a nekompatibilní kultura, navíc těsně svázaná s Tureckem a jím podporovaná, a právě populačně expandují.

Jak to bylo ve Vietnamu? V Jugoslávii? A jinde? USA vždy při zdůvodnění bombardování, invaze a destabilizace země vsadily na "utlačovanou" menšinu. (Ve Vietnamu na národnostní menšiny, na Balkáně i jinde, třeba v Sýrii, na islám). Ta menšina pak vede válku v zastoupení, je podporována ze vzduchu a USA jí, v případě vítězství, přidělí etnicky vyčištěné území. Na co USA vsadí při destabilizaci Íránu, je jasné. Tyto snahy brzdí jen to, že do Íránu není snadné zvenčí proniknout a ajatolláhové apelují na islámské šíitské pojivo.

Stojí to za samostatný rozbor, ale troufnu si říct, že nejen v Rusku mají z angažmá Turecka v oblasti těžkou hlavu...

Tož tak.

Průměrný počet slepic: 4.9 (35 hlasů)

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vynikající rozbor, není co dodat.
Snad jen, že poučené Rusko bude hledět na své vlastní zájmy. A o existenci Arménie a Náhorního Karabachu se musí postarat jejich protektoři, EU a USA. Je to ale jako kvadratura kruhu, bez řešení a tak si nabijí hubu. Budou pro jiné odstrašujícím příkladem i když pro nás ne.
Jediným řešením bylo nechat současný stav a jednat, třeba desetiletí, o oddělení Karabachu od Azerbajdžánu a vrácení obsazených území s výjimkou Lačinského koridoru.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Čím se lišíte od té druhé strany ? Nu ničím, jen pootočeno o 180 stupňů....
Pokud tedy nejste nějak osobně zainteresováni (např. někým placeni) , to by pak bylo pochopitelné.

A ta inflace různých proroctví, to je velká nákaza...prorokovat, a pokud se proroctví nevyplní - tak žádná sebereflexe...nic...jen další a další proroctví...

Je to ale divné, doma svinčík.... ale poučovat jiné, to by nám šlo. Kdysi jsme se ohledně tohoto smáli Polákům, že oni stále jen žvaní a vymýšlejí " světospasitelné" recepty....a my makáme. A oni třou bídu a my se máme celkem dobře (nu, až na ty banány, že....).
Tak nějak se to ujalo i u nás.
Zajímavé téma k zamyšlení se...zřejmě opětovně rezignace na činy ve směru pořádku ve vlastním domě (šup tam do urny nějaký seznam mafie a mám to vyřešené !!) ...ale zato obrovské salonní expertství ohledně takřka všeho, co se šustne v tom široširém světě...a hnedle upéct ty návrhy JEDINÉHO řešení, tamní lidi tomu asi nerozumí, že...
Jsme divní. S divnými lidmi asi lze mít pouze divnou společnost.

Průměrný počet slepic: 2.6 (13 hlasů)

Zkuste vaši poslední větu napsat v jednotném čísle.

Průměrný počet slepic: 3.7 (9 hlasů)

Taky máte dobrý článek

Co se týče toho Ruska, tak to by v Arménům v Arcachu pomoct chtělo, ale, aby si nenadělali zbytečně nepřátele, nemůže. A z hlediska mezinárodního práva je to území součást Ázerbájdžánu. Což je šílené, protože tam vždy sídlili Arméni a Ázerbájdžánu území s Armény nikdy nepatřilo, darovala jim je až SSSR.
Stejně, jako Gruzie dostala Abcházii a jižní Osetii nebo Ukrajina dnešní východ Ukrajiny, Krym a Podkarpatskou Rus.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

těch našich zepár žoldáků ? Co ti zmůžou. A když se kouknete na program té naší slavné University obrany - vždyť je to némlich to samé jako s jinými VŠ. Bejvávalo - tedy leda by povolali záložníky nebo mobilizace ale tam zase......

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

http://buystromectolon.com/ - ivermectin stromectol

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Amoxicillin Sandoz <a href="https://ocialisshop.com/ ">buy cialis with paypal</a>

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="https://abuyzithromaxi.com/ ">buy zithromax online canada without prescription</a>

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="https://abuyplaquenilcv.com/ ">buy hydroxychloroquine sulfate</a>

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="https://buyneurontinis.com/ ">gabapentin for dogs</a>

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="https://vpropecian.com ">finasteride tablets 5mg where to buy</a>

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

kamagra uk <a href="https://vskamagran.com ">50 gel kamagra oral jelly</a> super p force kamagra uk

Zatím bez slepic