Práce a plat

Autor
Štítky

NA PRÁCI PRO KAŽDÉHO za důstojnou mzdu stála levice po celou dobu své existence až donedávna

----

Určitě ne. 

Teda alespoň pokud počítáme komunistickou stranu do levice. 

Všechny ty Gulagy, kde se stavěly silnice, vlakové tratě, dopravní kanály, kácely stromy na Sibiři, plácaly cihly a plat tam nebyl žádnej a dvě misky kaše k obědu místo jedný už byla událost tak pamětihodná, která se objevila hned v několika románech. Byla to otrocká práce. Nic důstojného a už vůbec ne za důstojný plat. 

 

Když si o tom nějací uprchlíci dovolili vyprávět ve Francii veřejně, tak je francouzská levice uštěkala a udělala z nich vyvrhele. Nějaká důstojnost je nezajímala vůbec. - Pravda, jednalo se o Rusáky, kteří jistě nějakým záhadným způsobem mohli za kapitalismus ve Francii, takže jim to patřilo za všechno, co si museli ubozí francouzští odboráři vytrpět, a Rusáci samozřejmě neměli bejt nenažraný, ale práce pro každého za důstojnou mzdu to prostě nebyla. 

Podobně otrocká práce v našich PTP dělala problémy i samotným našim soudruhům. Ne morální problémy, na to byli příliš integrální svině a příliš morálně okoralí, ale ideologický problém z toho měli. 

Můžete sice držet kluky zavřený v pracovních lágrech a říkat tomu náhražka za vojnu, můžete současně křičet, jak se maj všichni obyvatelé dobře, můžete dokonce zmlátit každýho, kdo jen cekne proti, ale abyste sami uvěřili, že jste zavedli nějakej spravedlivější a důstojnější řád, to se vám nepodaří. - Plus třeba vaše manželka někdy potkává svoji bejvalou sousedku a ta se s ní bojí promluvit ba i jen přiblížit. To se pak necejtíte, jako ten největší a nejspravedlivější člověk na světě.   

Že byste měli nějakou spontánní podporu ze všech stran a dokonce přesvědčili ty samotné kluky a jejich rodiny, že ta soda, co jim dáváte je vlastně ráj, to se vám nepodaří. Plus u spousty dalších lidí. Spousta lidí vám samozřejmě zase tleská, když z toho maj osobní výhody. 

Napsal jsem komunisty? U nás se po únoru 48 se přeci sloučila ČSSD a KSČ, takže i bratři, nebo co bylo tehdy v ČSSD oficiální oslovení, mohli snadno předvést v praxi, jak moc to s prací pro každého za důstojnou mzdu myslí vážně. Prostě by jen říkali svým novým spolustraníkům, se kterými sdíleli moc, že by mohli důstojně platit i ty, které nemají rádi nebo dokonce, že by je mohli nechat dělat práci, kterou už dělali a byli v ní jaksi dobří, takže vydělávali jaksi nadprůměr, než na ně nastoupili ti levicoví komunisté s pomocníky z integrované ČSSD. 

To nás přivádí k tomu, za co se u práce vlastně platí? - Jedna z důležitých věcí, která za kterou se platí je vydírací potenciál. Čím ho máte vyšší, tím větší mzdu můžete chtít. Je celkem jedno, jestli jste německý automobilový inženýr nebo arogantní černošská modelka v USA. Ani o tom nemusíte vědět. Stačí, že jste nějak otrávení prací, máte pocit, že byste měli vypnout, že byste se měli pustit do něčeho dalšího a oni vám sami nabídnou víc peněz, jen aby si vás udrželi. 

Stejně tak v českém městečku je firma, která málo platí. Zaměstnanci by chtěli více. Firma si doveze Mongolky a šup, vydírací potenciál českých zaměstnanců letí komínem a ještě se z jejich daní bude doplácet na Mongoly, protože dělaj větší bordel, je potřeba víc policistů, mongolské děti začnou chodit do školy a potřebují víc péče od učitelek, protože ani neumí česky atd. 

Mongol vám nadaneho německého inženýra nenahradí a Mongolka vám nenahradí černošskou modelku, která měla postupně mediální aférku s černoškým basketballistou, s rapperem, s běloškou zpěvačkou, několika herci, s politikem a režisérem a tak je momentálně hvězda pro černošský puberťačky a zvedá prodeje každýho časopisu, na kterým se objeví. Prodává těm holkám únik a dává jim naději, sice iluzorní ale dává.

Mongolka za to nahradí každou tetku v českém městečku, která si bezmyšlenovitě odkroutila svých 8 hodin u stroje a pak si šla domů. 

Druhá věc, za kterou se platí je hodnota, co přinášíte. Supermarkety by klidně mohli fungovat tak, že vás pustěj do skladiště, najděte si co chcete a přijďte ke kase. Bohužel, zabralo by vám to strašně času. Proto se dává zboží do regálu, je tam srovnáno podle celkem intuitivního systému doplňovači, takže ho rychle najdete. Za to jsou oni placeni. 

Personál v restauraci je placen za to, že je rychlejší si to jídlo koupit, než ho sám uvařit. U zubaře platíte léta studií, materiál a vybavení za to, že vás zbaví bolesti či ošklivosti. U televize platíte skrze reklamu (koupené zboží) za zábavu, která vás dobíjí atd. 

Manažeři jsou placeni za organizování práce, za odpovědnost, za znalosti v oboru, za umění jednat s lidmi, za pověst, zkušenosti, intuici atd. 

Kurvy za ochotu udělat za peníze to, co není ochotna dělat vaše žena z lásky. 

Duchovní vůdce si platíte za to, aby vám dali iluzi nějakého smyslu života, popřípadě vám je platí vaše vrchnosti, abyste žili ve strachu a nebouřili se. 

Když lidi nebudou ochotni platit dost peněz za výrobky/služby vaší firmy, buď proto, že je výhodnější si to udělat sám nebo se toho vzdát nebo protože je konkurence z druhého konce světa lacinější než vy, tak na důstojnější mzdu zapomeňte. 

Již staří Římané nebyli schopni konkurovat ceně egyptského obilí, přicházeli o živobytí, ale protože měli dál volební práva, tak v antické verzi sociálního státu si je politici upláceli chlebem a hrami (plus další spoustou dárečků), takže nakonec neuměli ani pracovat ani bojovat, neměli pocit zodpovědnosti za stát a společnost, chovali se jak nároční teenageři a celý systém se zhroutil, protože je zajímaly více vozatajské závody než životní starosti v podobě barbarů před branami. 

Jak se to jen podobá dnešním USA a EU, kde je chudina uplácena potravinovými poukázkami, podporami, příspěvky na bydlení, aby dala pokoj seděla před TV a protože má volební práva, tak se okolo ní skáče, lichotí se jí a ona dělá bordel, aby si vyřvala víc a víc za nic. Demokratická strana si na jejím uplácení postavila volební strategii. 

Když v USA vypukla aféra s Floydem, jenž se chudák globálně proslavil až po smrti, tak jeden Američan na svém blogu poznamenal, že byl milý Floyd nezaměstnatelný. No úplně ne, když dělal občas vyhazovače, ale ve většině normálních zaměstnání ano. Dovedete si ho představit, jak dělá pravidelně od osmi do pěti, jak vedle vás sedí v kanclu, odpovídá po telefonu, včas chodí na schůzky, jak ho jeho nadřízený upozorňuje na jeho pracovní nedostatky a chce po něm vyšší výkony? Jak mu svěřujete náklaďák i se zbožím, autobus s dětma nebo třeba recepci umělecké galerie? V USA, kde se zaměstnanec tamějšího krámu pro kutily musí 3 měsíce učit nazpaměť všechno zboží a skládá z toho zkoušku? 

Na to mít důstojnou mzdu za práci je taky potřeba být ochoten pracovat a do práce patří i studia, která děláte před samotným zaměstnáním. 

Co nový zaměstnanec, který okrádá ostatní zaměstnance, co se hádá se svými šéfy, protože si myslí, že mu nemají co poroučet. 

Nejde jen o lidi bez pracovních návyků, nekvalifikované či nějakým způsobem problematické. Jde i o lidi s jinou nebo příliš vysokou kvalifikací. 

K čemu byli technici po revoluci, když se rušily firmy? K ničemu. K čemu byli zaměstnanci obuvnického a textilního průmyslu, když nebyly firmy, v kterých by pracovali? K ničemu. K čemu byli chlapi z hutí a hromady dalších podniků? 

Máte je zaměstnávat uměle a firmy budou vyrábět na sklad? Má stát ve své moudrosti zakládat firmy, kde je bude zaměstnávat? 

To ve Velké Británii je směšně jednoduché začít podnikat. Takže tam vzniká spousta malých firem a firmiček a spousta lidí se tam stává živnostníky, než by byli na podpoře. Tu práci/kšeft si najdou/vymyslej sami a je to tam díky Thatcherové, která ekonomice rozuměla a její opatření bylo méně buzerace, méně přerozdělování, usnadnění podnikání. 

Ona udělala rámec, který umožnil vznik skutečnejch pracovních míst. Těch potřebnejch. 

Co udělala ČSSD pro zaměstnanost? Nezrušila ani předpis, nic nezjednodušila a rozházela hromady peněz za investiční pobídky, za který si pak cizí firmy taky třeba postaví výzkumné centrum u nich doma. Takže z nízkých platů našich zaměstnanců se financují vysoké platy v cizině a jejich další technologický náskok. 

Odkud se berou peníze na podpory? Seberou se těm, co doopravdy dělají něco užitečného, takže zdražují jejich práci - a to vyhání část práce do ciziny. 

Bravo levicové úsilí za vyšší platy. - Proč se radši nenaučit něco o ekonomice, než si začnou hrát na čarodějné učně?  

To, co tu vyrábějí západní firmy, aby to pak prodávali doma je to samý, jen to je ta příliš daněná práce, co jde k nám. 

Soudruzi z divadel si zas stěžují, že jim stát nepomáhá, ale stát jim nemá pomáhat, oni si na to mají vydělat sami a lidi mají mít dost peněz, na to, aby si ty návštěvy divadel zaplatili se vším všudy. Na co má traktorista z Horní Dolní ze svýho platu doplácet na ansámbl Národního Divadla, aby tam pološílenej Burian rušil jedinou skutečně populární hru, protože na ni lidi moc choděj a tak když ji zruší, že jako teda budou chodit na to ostatní. 

V Británii jsou divadla podnikání a když producent padne na něco, co láká diváky, tak to hraje pořád dokola, aby vydělal. 

V Británii socialisti vládli v podstatě od války, odboráři všechno blokovali a 35 let se nehnuli z místa. Až když Thatcherová přišla na to, jak odborům zlomit moc (takovými záludnostmi, jakože si odboroví bosové musí nechat odsouhlasit stávku odborářskou základnou, místo aby si je vyhlašovali dle své libovůle). 

Britové si Thatcherovou zvolili, právě proto, že jim slibovala práci za důstojnou mzdu, socialisti to nedokázali a světe div se, že železná pravičačka to splnila. 

Jak na ni sestoupily ty magické znalosti? Její tatínek měl totiž hokynářství, bádal o tom celej život a dobře si uvědomoval, že by nikdy nebyl schopen naplánovat zásobování tak rozsáhlé na dlouhou dobu dopředu. Když mu vypadl dodavatel, pro něco důležitýho, tak ho nahradil, co nejrychleji. Když mu tam nečekaně nabídli nějaké nové zboží, tak zkusil jak to půjde. - Jak vypadalo zásobování tady pod vedením strany si pamatujou všichni, co to zažili.   

Ten čínský vůdce, který rozjel komunistický kapitalismus měl taky otce obchodníka a rozuměl skutečný ekonomice. 

Ve Francii zas levicové úsilí za důstojné platy vedlo k tomu, že noví zaměstnanci nedostávali trvalý pracovní poměr, protože to bylo pro firmy moc drahé. Takže vedle sebe pracovali dva lidé, jeden byl v podstatě nevyhoditelný, fasoval stravenky, měl větší plat, dovolenou a další výhody a chudinka vedle něj nikdy nevěděl, jestli mu to prodlouží na další půlrok, o stravenkách si mohl nechal jenom zdát a samozřejmě, po něm se chtěly větší výkony, protože mohl skončil lusknutím prstů a tak nebyl v pozici dělat kyselý ksichty, ani když to začali přehánět. 

V podstatě ze svý bídy živil kolegu vedle. - Výsledek snah o důstojnou mzdu garantovanou zákonem či odborama. Tím se samozřejmě odboráři nezabývali, protože tak nějak tušili, že kdyby do toho vrtali, tak přijdou o privilegia a samozřejmě, socialistická strana stála na podpoře odborů, tak do toho taky nevrtala. 

Tam kde si to odboráři vynutili tak, že všichni budou mít stejný privilegia a žádný dočasný zaměstnanci nebudou a všichni pracujou za plnou mzdu se všemi výhodami, tak taky skončila celá firma, protože když firma nevydělá dost, tak nemá na platy. 

Ona totiž ekonomika je opět komplexní systém a když začnete zasahovat do jejích procesů aniž byste je chápali, tak to pak má vámi nečekané důsledky. Když firmám seberete možnost se rychle přizpůsobovat situaci, tak je to bude stát peníze. 

Jedno z pravidel je, že každé rozhodování má být na nejnižší možné úrovni. Dokonce máte nervové buňky ve střevech, aby se mozek nemusel starat o dávkování enzymů. V mraveništi královna neřeší, kde se má shánět jídlo. Dělnice vyběhnou a až nějaká najde jídlo, tak se k ní ostatní přidávají. Včelí královna nerozděluje ráno úkoly, aby včelky věděly, co budou dneska dělat.  

Moudrý a bystrozraký ideolog, co ví všechno nejlíp, ten nikdy nebyl a každej, kdo se o to pokoušel, způsobil katastrofu. Kdo chce vědět, jak si vedou naši brilantní prognostici ve vedení státu, ať se jde poptat u těch statisíců s exekucema nebo u těch, co radši frnkli do ciziny, ať se podívá, komu patří naše firmy a kde končej peníze, co se tady vydělají. 

Jobs a Wozniak měli fotry pracující v elektronickém průmyslu, pro americkou armádu. Ti jim jako malejm klukům vysvětlovali fungování elektroniky a kluci si s tím mohli hrát. Tak se stalo, že osobní počítače vymysleli právě takovíhle kluci a ne moudří šéfové IBM a už vůbec ne moudří šéfové v Tesle Karlín. 

Pamatuje si někdo, jak v osmdesátejch letech Japonci plánovali počítače páté generace, když byli někde u druhé? Plánovali tak dlouho dopředu a naplánovat internet je vůbec nenapadlo. Teď už Sony nevyrábí ani laptopy a přitom je dělali tak kvalitní. IBM to prodala Číňanům. Jobs taky neplánoval, že vymyslí iPod, ale předvedli mu pidi HD, aniž by sami měli ponětí, k čemu by to bylo dobré a on si uvědomil, na co to může použít. 

Třetí věc. Co je důstojná mzda je věc poměrná. 

Když Vidlákův mini Jules Vernes sepsal fikci o tom, jak navštívil Egypt, tak to nebylo proto, že by doopravdy musel navštívit Egypt a trpěl tím, že ho nenavštívil. Za socialismu jsme tam nejezdili skoro nikdo a nijak nám to nevadilo, stejně jako nám dneska nevadí, že jsme nebyli na dovolený ani na blbým Marsu. 

Co mu vadilo doopravdy je právě to srovnání s ostatními. Nedůstojné je, že máte výrazně míň než vaše okolí. Ne nějaká konkrétní věc. Až bude Vidlákovic sousedka lítat dvakrát ročně na Jupiterovy měsíce, tak bude nepříjemný říkat, že vy neletíte ani na ten blbej Mars a jste na léto zase jen na Měsíci. 

Kdysi jste byl frajer okolí, když jste měl obsidiánový nůž. Zkuste tím machrovat dneska. To jen pro srovnání.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.2 (73 hlasů)

Komentáře

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Odbory vydupaly osmihodinovou pracovní dobu, ale sociální a zdravotní zavedli až komunisté.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

sociální zavedl jako první tuším Bismarck, v letech 1881 - 1889 : sociální pojištění, minimální denní mzda, pojištění pracovních úrazů (nárok na dvě třetiny platu), dávky invalidům a nárok na starobní důchod v 70-ti letech. To co si v jiných zemích vydupali socialisté a odbory v Německu zavedl přímo státní aparát.

Zatím bez slepic

Rozebírat Čmoudovu snůšku nepravd a polopravd? Lepší být nad věcí. To přece vy umíte ze všech nejlépe.
Schopní a neschopní...všeho? Že bychom vrátili Kalouska a devadesátá léta? Leckteří by rádi.
Anglie? Pákistán co do obyvatelstva - s tím se dá souhlasit, Pákistán co do bohatství (nakradeného v "pákistánceh") v žádném případě.
Péct dort? Já? Už dlouho vím že je to marný, je to marný, je to marný.
Ale to nic, rád vás čtu. Osvěžujete každý prostor.

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

Když jsem četl "Proto se dává zboží do regálu, je tam srovnáno podle celkem intuitivního systému doplňovači, takže ho rychle najdete. "
No, nevěřím, že nevíš jak se dělá obchod, "p..čovinky u pokladny, věci co potřebuješ na konci apod.", takže ta věta, ty o ní musíš vědět, že je lživá...

Nebo další "To ve Velké Británii je směšně jednoduché začít podnikat. Takže tam vzniká spousta malých firem a firmiček a spousta lidí se tam stává živnostníky, než by byli na podpoře. Tu práci/kšeft si najdou/vymyslej sami a je to tam díky Thatcherové, která ekonomice rozuměla a její opatření bylo méně buzerace, méně přerozdělování, usnadnění podnikání."
Fakt, jako to o té babě myslíš vážně? A proč je po ní země bez průmyslu a "pracuje se tisknutí papírků" :D By mě zajímalo jak její fotřík hokynář učil jak se dělá obchod, teda pokud ju neučil okrádat...

to je takovej mišmaš promiň čmoude blbostí protkaných pravdivýma informacema, ale dohromady pejsek a kočička...
Jasně, sdělení je o tom, že se už nevyrábí, dekadence, apod. Ale fakt to máš zapořebý to dělat pomocí takových nepravd jako jsem 2 na příklad uvedl?

Průměrný počet slepic: 4.7 (24 hlasů)
Trvalý odkaz

Jak se do lesa volá, tak se z něj ozývá.
Až budete starší, tak se dozvíte :
….. „Kdyby stát nevynakládal šílené částky na důchody důchodcům, nebo je aspoň danil, mohl by z těchto ušetřených peněz investovat do rekvalifikací nebo podpory zaměstnání. Důchodci jsou dnes nejlépe zajištěná nepracující třída, 90 %důchodců každopádně. Jdeš do obchodu, fronta důchodců, jdeš k lékaři, fronta důchodců, jedeš MHD, hafo důchodců, jenom běhají, samý stres, hrabou a hrabou, protivní, otravní, drzí, hulvátští, plivou a chrchlají po okolí, žádná hygiena, pořád brečí a důchody přes 20 táců. Děsí mě představa, že je budu muset jednou z platu podporovat. Budu využívat každou skulinku, jak si ulevit na daních a ty Kauflandové Dallasy boys and girls ne sanovat. …….

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2020/10/09/patrim-sem-jeste/

Máte skvělou perspektivu.

Průměrný počet slepic: 4 (20 hlasů)

In reply to by Josef (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dnešní důchodci si své důchody bohatě předplatili. Není jejcih vinou, že se z ČR odvedl majetek a odvádí šílené peníze dál, takže na mladší ročníky nezbývá. Proto jim předhazují důchodce jako nepřítele, aby se nezaobírali tím, proč z ČR zmizel majetek a mizí dál, a proč je ČR krmelcem Evropy.

Průměrný počet slepic: 4.9 (30 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Oni mají důchodci 20 táců? Možná některý, ale o žádným nevím - soudce na důchodě nepotkávám.

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)

nadsázkou, neboli tak, jak je nám tento problém prezentován mejnstrýmem a některými politiky.

Zdá se, že většina kydačů to nepobrala...

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)

Stačilo kolem roku 90,kdy každý druhý měl ŽL na vedlejší činnost přiznávat a platit daně. Započítávalo se kolem 9% z celk.příjmu do vyměřovacího základu. A pak to pěkně narostlo i s posledními navýšením. A znám pár takovýchto penzistů, teď kolem 70.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Neberou, ale Chvílkaři si to myslí.
Je to varovné memento pro učitele od mateřské školky, až po VŠ (p. Fiala ODS), že dopadnou jak sedláci U Chlumce s dřevěnou lžíci, a budou slyšet.,, dědeček a babička, ujídají nám chlebíčka"
Mladí se rychle učí, vyspělost civilizace se pozná podle toho, jak se mladí chovají ke starším.
Srovnání USA- národy Asie.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Josef (neověřeno)

Trvalý odkaz

než nějaká hlava přijde s návrhem na nucenou eutanázii v 65. Že to není možné? Dnes ne, ale zítra...

Průměrný počet slepic: 5 (18 hlasů)

In reply to by weissbach (neověřeno)

Trvalý odkaz

Sleduji celé roky seriál “Ulice”. Beru ho jako sondu do vývoje společnosti, skvěle se v něm odráží, v čem vlastně žijeme. Např. za ty roky vidím zřetelný úpadek scénaristického řemesla, ztrátu českého prvku, rapidní anglosaský vliv. Postavy se chovaji, čim dál tim více egostičtěji, ale pusu mají plnou frází o “pravdě a lásce, peníze nehrají žádnou roli (v “Ulici” celé roky funguje product placement, od reklamy obchodních řetezců se přešlo na reklamu půjček, “nevaž se, odvaž se”), tlačí se v ní lidskoprávní agendy (adopce, LGBT, svatba Češky s Afroameričanem atd), narážky na Zémana aj.
No a právě teď postava ženy po padesátce šetřící na to korunku ke korunce podstoupila ve Švýcarsku euthanázii. Měla alzheimra a nechtěla být na obtíž dceři.
Pro mne je to další překročení Rubikonu.

Průměrný počet slepic: 5 (15 hlasů)

In reply to by weissbach (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zítra já?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Josef (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když jsem to ráno četl, tak jsem měl chuť toho spratka uškrtit.

U nás kvůli takovým vždycky platilo: Jak se do lesa volá, tak se z lesa střílí.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Pokud se nepletu, tak soudružka madam Tatcher chtěla zavést daň z "hlavy". Jistě příkladná liberální demokratka, všem stejně. Je nanejvýš zajímavé jak se tvoří mýty o schopnostech politiků, když politik nemůže ze své podstaty udělat nic jiného než velké skupině sebrat a malinkaté skupině dát. Přeloženo, nasrat většinu.

Průměrný počet slepic: 4.8 (21 hlas)

Však my ji máme také, jmenuje se komunální poplatek za odpad.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

umíte vyzobat, co se Vám hodí, okořenit to pár z kontextu vytrženými extrémy a uvařit SI z toho eintopf.
Potíž je v tom, že ta polévka chutná jen Vám.

Ad Řím - většina Římanů byli plebejci, otroci a ženy. Tedy občané druhé kategorie, s omezenými právy, a neobčané. A ta práva byla omezena či upřena především v oblasti správy a účasti, v oblasti voleb a v oblasti rozhodování o sobě samém. Plná práva totiž patřila jen patriciům - příslušníkům rodové šlechty.
Dokud jste byl otrokem nebo legionářem, neměl jste žádná občanská práva. Ani oženit jste se nesměl.
A pokud jste byl Římankou, tak jste měl práva upřená celoživotně. Římanky měly praticky stejná práva jako otroci - tedy skoro žádná. Směly v omezené míře nakládat s osobním majetkem a to bylo vše. O všem ostatním vč. jejich zdraví a života rozhodovali otcové, bratři, strýcové atd., poručníci. Nesměly se vdát, jak by chtěly, muži směli rozhodout o tom, že jejich manželství bude rozvedeno a budou provdány za někoho jiného, nesměly rozhodovat o dětech, nesměly samostaně podnikat, nesměly se samy rozhodnout o práci za mzdu, muži je směli prodat do otroctví, použít jako zástavu za dluh atd.
Pozn.: Má kdysi vznesená otázka, co máte za problém se ženami, stále platí.

Ad Británie - Kdy jste si naposled koupil nějaký SKUTEČNĚ britský výrobek? Myslím tím vyrobený BRITY V BRITÁNII.
Já osobně anglický vánoční puding loni na Vánoce. Jenže tím asi GB díru do světa neudělá; snad malou dirku, která uživí pár lidí.
Po Thatcheroví nezbylo z britské ekonomiky skoro nic krom obrovské masy nezaměstnaných a podzaměstnaných. Zkolabovala dokonce i zprivatizovaná hromadná doprava, kterou musel Blair potichu zestátnit a znovu postavit na nohy - za obrovských výdajů z veřejných rozpočtů.

A takhle bych mohl ten Váš guláš pitvat dál a dál.

Problematikou námezdní práce a odměny za ni se zabývá lidsto od starověku. Od vzniku prvních měst, či ještě spíše městských států; protože až ty daly vzniknout jí, penězům, úvěrům, úrokům atd.
Dokud lidé žili jen v sepjetí s půdou, lovem, rybolovem a výměnným obchodem, v samostatných osadách, byli odkázáni jeden na druhého a tyhle záležitosti prostě neměli proč řešit (jo, umírali max. ve čtyřiceti, taky měli otroky a řezali se mezi sebou stejně jako jejich potomci - fakt si je nehodlám idealizovat).

Jakmile ale začala vznikat jakákoli mocenská centra, neobešla se bez lidí pracujících za mzdu. Zprvu naturální, později kombinovanou a ještě později čistě peněžní. A přesně v tu chvíli nastal problém, protože ti, co potřebovali placený personál, chtěli platit za práci co nejméně, a personál pochopitelně chtěl, aby jej práce uživila, umožnila mu založit rodinu a naspořit něco do rezervy. Jinak pro něj totiž taková práce neměla smysl a mohl se zdekovat na venkov (tehdy to ještě šlo).
Dnes to je SKORO stejné jako před pěti tisíci roky. S tím rozdílem, že z měst už není kam utéci, bo na Zemi je již dávno beznadějně přeplněno. A toho zaměstnavatelé zneužívají nesnesitelnou měrou.
Taková je REALITA.

Průměrný počet slepic: 4.7 (30 hlasů)

Nebuďme k Čmoudovi tak přísní. Dnes se držel a sex nacpal do pčíspěvku jen v jedné větě. Asi freudovské přeřeknutí.

Průměrný počet slepic: 4.6 (21 hlas)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

K těm PTPákům - obyčejní zákláďáci jim často záviděli - žádný poplachy a nebyla pravda že dělali zadara - byli i na šachtách, pravda - nucenědobrovolně, ale do civilu si nesli knížku na který bylo i 20 táců, tedy mimo šachtu adekvátně míň ale byla. Tam se Čmoud přepsal, ale odpouštím mu to - dneska mám strach otevřít i pivo - aby na mne navybafla pravda jak bylo za těch kk - tedy kur... kom... k nežití.

Průměrný počet slepic: 4.4 (27 hlasů)

Já ano, tam kde byli Černí baroni, tu knihu jsme nesměli číst.
Dokonce ani Švejka.
Viděl jsem trubky, kudy teklo pivo.
To je historie.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

...atd výrobek.
Dneska je přece normálka, že úvěr poskytne katarský vládní fond, projekt udělají v Itálii, suroviny nakoupí v Brazílii., vytaví to v Indonesii, vylisují v Británii, zabalí ve Francii, vyúčtují v Indii ....a prodají to v " českém" Kauflandu jako německý výrobek, zaplatíte ukrajinské prodavačce.
Takže tak asi.

No a že především na úvěru (na dluzích) je založené tohle všecko, to asi netřeba zdůrazňovat. Takže s tou Británii coby ukázkovým specifikem odnárodněné výroby pořádně prrrrr.....to jste opět ujel.

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Je ostudou být bohatý v chudé zemi.
Je ostudou být chudý v bohaté zemi.

Průměrný počet slepic: 4.4 (18 hlasů)
Trvalý odkaz

Pekny gulas nam cmoud namichal.
Zameruje se na leskle koralky, ale pohled zezhora mu chybi.

Proc firma nechce platit zamestnance aby se mohli uzivit ? Protoze muze diky globalnimu kapitalu odejit jinam a tam ziskavat vetsi zisk.

Pokud by mohla vyrabet jen v dane zemi pro mistni a dovoz by se kvuli clu nevyplatil nemuze otrocit a musi nabidnou ferovou mzdu.

Prave sila globalnich korporaci, ktere bohatnou dela chude zamestnance, tak aby se vyrovnali tem nejchudsim na svete.

Jen ta regulace, cla atd tomu branila, ale ted kdyz je regulace na zadost bohatych firem neplaticich dane zrusena mohou otrocit kdekoliv.

Průměrný počet slepic: 4.6 (18 hlasů)

In reply to by Prox (neověřeno)

Trvalý odkaz

Opět jedna zvláštnost. Snad veškeří ekonomové se shodli, že základem pokroku a tím i bohatství byl výměnný obchod. Polopatisticky, směnit výrobek který umím vyrobit laciněji za výrobek jenž umím vyrobit jen dráž.

Kupodivu navrhujete opačný postup a jako bonus chcete, aby to přinášelo i prosperitu-bohatství. Jako největší trumf vsázíte na regulace a cla. No, nevím nevím, zdali když si něco koupíte navýšené o regulaci a clo budete tím bohatší.

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Problém socialismu je v tom, že nemůže fungovat s otevřeným přístupem cizího kapitálu do investic a cizích pracovníků na trh práce s tím, že cizinci zde mají prakticky stejná práva jako domorodci. Takže naše aktiva jsou jako bleší trh pro němce a náš sociální systém se stává vývařovnou pro Afriku. Takové uspořádání je výhodné pouze pro ty nejbohatší subjekty nejbohatších států. Kvůli tomu jsme v pozici kolonie. Bohužel, strana Národně socialistická, která by byla levicová, ale anti migrační a propagovala by princip "na svém a za svoje" není. Spolupráce je neškodná a přínosná pouze mezi ekonomicky podobně silnými zeměmi. Proto kdysi byla socialistická soustava s uzavřeným ekonomickým prostorem a RVHP uvnitř.

Průměrný počet slepic: 4.6 (24 hlasů)

ekonomik moc dobře nedopadl.
Čímž vůbec nechci tvrdit, že melete hovna, dal jsem vám pět kur. Ale parametry v RVHP byly prostě špatně nastaveny a navíc vůči soc prc táboru byly uplatňovány ekonomické sankce, ale o tom se dnes nesmí mluvit, ani psát.

Průměrný počet slepic: 4.4 (20 hlasů)

Pět hrabavé drubeže pro Kadlase i Targuse - proč to nedopadlo bylo dáno více důvody, ale to dneska nikdo neřeší, ono by se třeba ukázalo že to šlo udělat jinak a líp.

Průměrný počet slepic: 4.8 (19 hlasů)

Zrovna včera jsem na PP měl příspěvek a sem taky pěkně sedne:
Víte proč RVHP zkrachovala? Byla tím mnohem menším v souboji. Kdyby s ní Západ férově obchodoval, tak je tu dodnes. Jenže ten Západ si to nepřál (kvůli vlastním lidem, kteří by mohli začít pochybovat) a zavedl cla a embarga. Odřízl od úvěrů. A nakonec ji uzbrojil.
RVHP mohla mít nastavené parametry jak chtěla, ale pokud se ten mnohem silnější rozhodne Vás zašlapat, tak Vás zašlape.

Průměrný počet slepic: 4.8 (18 hlasů)

Je to možné, ale podle mého hlavní příčinou byla byrokracie.
Tento problém pokračuje, viz Euroatlantická společnost - Čína, a jiné asijské země.

Zatím bez slepic

Více heslo " American system". Po něm např. F. List anebo Bismarck.
ANO, kupodivu to byly USA, kde se ve své době zavedly poměrně přísné a rozsáhlé systémy takových opatření, aby se zejména mohl rozvíjet domácí " infant industry". Původně možná šlo o to, posílit princip svobody (svobodou je co nejméně závislostí - tedy i závislosti na dovozu, časem se samozřejmě věc přizpůsobila systému finanční úvěrové expanze, tedy došlo postupně k nesvobodě - koncipované, etablované zevnitř :monopoly, trusty...).
Dnes, v global ekonomice dlužního a imperialistického kapitalismu bitev a válek o blahobyt mocenských center, zdá se být takový způsob ochranářství naprostým anachronismem a nesmyslem, ovšem tato úvaha je nesprávná. Protože díky vědě lze poměrně úspěšně rozvíjet " local infant industry", rozuměj průmysl v širším jeho významu, tedy například i vskutku to moderní zemědělství či moderní řemesla. A to opomíjím význam dosti stěžejní věci jakou jsou " local money", opět v širším významu slova (zejména je třeba zmínit prokomunitní roli paralelní či alternativní měny) smyslu, tedy další z aspektů svobody (umenšení závislosti na jedné totalitní fiat měně zatížené úrokem, ovládané vpravdě to organizací kolonialního /její šefové se zcela nepokrytě nazvali " guvernéry" / charakteru, byť by se nazývala tato organizace třeba i " národní"). Tady ale přežívá (spíše bují)otročení " klasickým" ekonomickým pseudoteoriím jedné totalitní měny.

Kdyby spolupráce byla neškodnou a přínosnou pouze mezi ekonomicky podobně silnými zeměmi, vedlo by to s největší pravděpodobností k naprostému podmanění si celého světa těmi zeměmi, které by byly nesouměřitelně (ve vztahu k velkému portfoliu jiných zemí) nejsilnější. Ovšem za kapitalismu imperialních forem a nacionálních obsahů k tomuto samozřejmě nedocházelo, naopak - docházelo k válkám mezi těmito zeměmi, což je samozřejmě logické, neb nejde v takovémto prostředí až tak o spolupráci, jako o soutěž. Silný slabého požírá, ale samozřejmě že největší chuť má na toho přibližně stejně silného, viz dnešní realie ve vztahu k soutěži s Čínou, Ruskem, BRICS atd .
Kooperace, spolupráce...to je hezká věc, živočišný druh, jehož jednání je podmíněno nejen pudy ale mělo by být podmíněno už i kulturou...takový živočišný druh by už takřka bytelně měl si osvojit to, že kooperace (dle některých sociobiologů i ta ale vychází z egoismu - prostě je pro subjekt výhodnějším s objektem spolupracovat, než ho ničit a vystavovat s etak nebezpečí že i on chce ničit, potažmo ničením zareaguje) je svobodou, tedy poznanou objektivní nutností. Není tomu tak, proč tomu tak není a jak to udělat aby tomu tak bylo...no tak tím se zabývají jak odborníci na psychologii, tak i na biologii, jakožto i na religiozitu , ekonomiku, kulturu etc atc již po staletí. Výsledek poměrně nevalný, stále to zvíře v nás převažuje. Však i vy paradoxně chcete " na svém a za svoje", co to je za spolupráci ? Mimochodem vede to za daných podmínek k vnitřnímu kolonialismu, však ten váš oligarcha je vám milý, ne ? Není tak jedno, zda jste kolonializován zvnečí nebo zevnitř, jaký je v tom faktický rozdíl ? Že jste kolonializován " po svojem a proto je to dobré " ? Ha, ha, ha.....

Průměrný počet slepic: 3.2 (9 hlasů)

Ona celkově jakákoliv ekonomika nemůže fungovat, když se nehraje podle jednotných pravidel, je jedno pod jakým systémem, ale když jeden musí plnit něco a druhý ne, tak jak chceš konkurovat?

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Dále např. : "..Druhá věc, za kterou se platí je hodnota, co přinášíte. Supermarkety by klidně mohli fungovat tak, že vás pustěj do skladiště, najděte si co chcete a přijďte ke kase..". anebo např. " firmy prodávali"...

Těším se na druhý díl " Práce a plat" od stejného autora.
S podtitulkem " NA PRÁCI PRO KAŽDÉHO za důstojnou mzdu stála pravice po celou dobu své existence až donedávna".
Zůstaňte s námi.

M. Gorkij ve své stati " Poznámky o měšťáctví" napsal např. toto : "....V budoucnu patrně někdo napíše Historii sociální lži , mnohosvazkové dílo, kde všechny ty zbabělé pokusy o sebeospravedlnění vyvstanou jako celá hora nestydatých snah potlačit zřejmou, realnou pravdu hromadami lepkavé, vychytralé lži...."
A dále i toto : "....Usilovné pokusy smířit nesmiřitelné vyvolaly u měšťáka nemoc , kterou nazval svědomí. Má mnoho společného s pocitem trapné nejistoty , kterou zakouší darmojed a lenoch v přísné dělnické rodině, odkud by ho mohli jednou vyhnat. Svědomí je v podstatě tentýž strach z odplaty, ale již oslabený , v chronickém stadiu jako revmatismus...Tato zvláštnost měšťákovy duše mu umožnila vytvořit nový nástroj ke smiřování, něco jako náboženství, ale ne tak ucelené a krásné - totiž humanismus: je v něm trochu logiky, trochu dobrých citů a lítosti, hodně naivity a nejvíc ze všeho křesťanské snahy dát lidem místo vezdejšího chleba mýdlové bubliny........Když se měšťáctvo přesvědčilo, že lid nechce být humánní a že Kristovo učení nesmiřuje dělníka s úlohou otroka, kterou mu vnutil stát, pocítila jeho scvrklá dušička , že humanismus i náboženství je jen zbytečný balast, a zachtělo se jí ho zbavit. Začal odporný rozklad měšťácké duše. Bylo třeba vidět opojnou radost měšťáků , když Nietzsche začal hlasitě mluvit o své nenávisti k demokracii !!....Když se v životě zostřuje svár nepřátelských sil, schovávají vyplašení měšťáci hlavu pod křídlo nějaké smířlivecké teorie. Měšťák se vyhýbá osobní účasti v boji, ale snaží se do něho vtáhnout více či méně autoritativní třetí osobu a svěřuje jí ochranu svých měšťáckých zájmů...."

Průměrný počet slepic: 4.1 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Ve svém životě jsem vyzkoušel všechno. Byl jsem zaměstnancem, OSVČ i zaměstnavatelem. Mohu tedy srovnávat.

Je jasné, že v současném modelu kapitalismu bude majitel firmy platit zaměstnance tak, aby byl plusmínus na úrovni obvyklé mzdy. Bez ohledu na to, jaký zisk firma vytváří. Jinými slovy, o zisk se se svými zaměstnanci nerozdělí. A v tom je jádro pudla, které vytváří společenskou nerovnováhu a nespravedlnost. A vede to k exponenciále, rozevírání nůžek, horním několika tisícům bilionářů a dolním deseti miliardám.

Řešení se nabízí prosté, všeobecně přijatelné (mezi slušnými lidmi) a jasně spravedlivé. Jestliže firma odvádí na základě zákona daně ze zisku, mohla by stejně tak dobře odvádět zákonem stanovené procento ze zisku do mezd. Procento stanovené tak, aby se zajistila rovnováha přiměřeného zisku firem a motivační odměny za práci, která nebude shora ohraničená.

Vedlejší efekt - jako zázrakem by došlo k tomu, že majitelé firem i zaměstnanci by měli nezpochybnitelný společný zájem na prosperitě firmy.

Dovolím si tvrdit, že dalším neméně důležitým a příznivým vedlejším efektem by byl zánik mnoha firem, které by se do toho ekonomicky nevešly a které dnes tvoří nadbytečnou konkurenci a celosvětově škodlivou nadprodukci.

Současně uznávám, že je to neuskutečnitelné lusknutím prstu. Snad někdy v daleké budoucnosti. Dnešní majitelé světa, kteří dosazují své lidi do rozhodujících pozic ve všech sférách, samozřejmě na podobném řešení nebudou mít nejmenší zájem. Současný ekonomický model, dnes již globalizovaný, jede stále v módu otrocké práce, i když mírnějším, než v minulosti. Dobře placený ajťák se mnou nejspíš souhlasit nebude, ale prodavačka v Kauflandu nebo šička v Malajsii už to bude vidět jinak.

Průměrný počet slepic: 4.2 (15 hlasů)

Hodně dobré!

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Zaměstnavatel platí zaměstnanci nejmenší mzdu, za kterou je zaměstnanec ještě ochoten pracovat v přijatelné kvalitě. Zneužívá toho, že některé zaměstnance jejich práce i baví a mají rádi pocit z dobře odvedené práce a funkčního výsledku (takový pořežitek ještě z doby socialismu - tehdy se to hodně propagovalo). Proto se dnešní korporace snaží i všemožně poskytovat zaměstnancům "benefity", t.j. vytvářet pro ně pocit odměny aniž by jim zaplatili více.

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

...jedna citace , Adam Votruba : Paradox úroků.
"...„Někdy ekonomové říkají, že bankroty vedou k odstranění neefektivity. Častý je také názor, že tím, že vláda či centrální banka lije do ekonomiky peníze, přispívá k tomu, že přežijí i neefektivní firmy. Co je však efektivita či neefektivita ? Pokud ji definujeme tak, že neefektivní je firma, která zbankrotuje za podmínek té a té finanční politiky, dostáváme se do kruhu. Tvrzení, že bankroty odstraňují neefektivitu, neříká nic jiného, než že bankroty odstraňují firmy, které zbankrotují.“

Kdysi kdesi navrhovali méně zdanit ty firmy, které více zvyšují mzdy. Logiku to má, každopádně nějakého stropu (parametrizace) by asi bylo třeba i tady.
Jinak existuje osvědčený recept - jak vyrovnávat disproporce mezi příjmy z práce a z kapitálu , jmenuje se " progresivní zdanění".
Co managerské pozice - také bez stropu ? :-D)))))
Všecko je na světě ohraničené, koneckonců i rakovinné bujení jednou skončí....snad jen nebetyčná hloupost a hubris ne.
Modernější ekonomové pak navrhují paralelní (kazící se : zboží se uskladněním časem kazí, tak co měna ?) měnu, zdanit pozemky (ty tak vlastně časem vyvlastnit a pak je za slušnou cenu pronajímat) - to aby nedocházelo ke škodlivé tezauraci , a práci strojů (automatů), místo práce lidí. Dle mého to ale stačit nebude, bude se muset sáhnout na vlastnická práva, tak rozsáhle a tak moc do hloubky jak rozsáhle jak moc bude automatizace a robotizace vyřazovat potřebu lidské práce, tedy řešit otázku : "Komu mají patřit roboti ? "....alternativou by asi byl Orwell a armády eskader smrti, eufemisticky nazvané " Bezpečnostní agentury", vybavené helikopterami, drony, pandury...

Mimochodem, trefný je (dobově) i tento Votrubův výrok :
„Před dvaceti lety jsme si měli utáhnout opasky, abychom se měli v dohledné době lépe, nyní si máme utáhnout opasky abychom nezbankrotovali.“
(A. Votruba, 2010)

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)

Proti progresivnímu zdanění nic nemám, naopak ho považuji za žádoucí a v souladu s mým textem. S myšlenkou rozdělení zisku mezi majitele firmy a jeho zaměstnance to ale nijak nesouvisí. Dnes tento model dokonce můžeme v některých soukromých firmách najít na bázi dobrovolnosti. Chovají se tak majitelé středních nebo menších firem, kteří mají smysl pro sociální spravedlnost a podnikají za účelem nikoli pouze zisku. Ostatně, určitou formu podílu na zisku pro zaměstnance praktikoval i Baťa. Odosobněné nadnárodní korporace mohou být k něčemu podobnému jedině donuceny zákonem. Jenže dnes je nikdo nedonutí ani k placení daní...

Manažerské pozice bez stropu nebudou, stejně jako všechny ostatní pozice. Strop bude dán oním zákonem stanoveným procentem ze zisku.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Z jakého zisku, po odečtení čeho, i výplaty dividend nebo daní, konsolidovaného zisku...anebo bude se uvažovat pouze v rámci dcery, když by jiné podniky mateřského podniku zisk žádný nevyprodukovaly...co dotace a jejich zohlednění, jak k tomu by přišla firma "nedotační", nepřetahovala by jí zaměstnance firma "dotační"? No a firma která bude ve ztrátě ? Započte se nějak poměr aktiv k dluhům, anebo se prostě bude vyplácet bez ohledu na to , viz např. některé telekomunikační společnosti? Pokud si firma může, jakožto že může, půjčit na výplatu dividend - mohla by si půjčit i na výplatu té části mzdy, která by šla ze zisku ?

Zaměstnanecké akcie můžete vydat i teď , omezeně obchodovatelné. Nepotřebujete žádný další zákon.

Odosobněné nadnárodní korporace stěží mají problém s tím, že by tam si zaměstnanci naříkali, že mají nízké mzdy. Ten problém mají spíše zaměstnanci těch firem, kterýchžto trh není nadnárodní, ale přísně lokální či regionální, v lokalitách a regionech s nízkou koupěschopností. Tyto firmy ale takřka žádný zisk neplodí, přežívají. Takové firmy by mohl onen zákon naopak poškodit, i jejich zaměstnance.

Já si myslím, že byste to tak zamotal, že výsledný efekt by převážily ztráty z administrace , včetně administrace různých výjimek (co nemocnice, školy, úřady...atd atd.).
Já bych šel přes tu daňovou politiku, předpokládaje rigidnost měnové a soukromovlastnické politiky (jedna fiat měna zatížená úrokem a stávající režim) Včetně možnosti odečítat z daní vyšší nominál zaměstnaneckých benefitů netezaurační (takže než spoření na důchod raději příspěvek na rodiče v důchodu, stravenky - ale vázané na skutečnou konzumaci oběda, nějaké " rekreační", " sportovní"....ale třeba i ty zaměstnanecké akcie) , povahy.
Ale i tak su opatrný, i tak by se dle mého nezměnilo v barbarizačním procesu (rozevírání nůžek jak vnitrostátních, tak např. intercivilizačních), jen by možná bylo více těch, kteří by koukali na obrovské masy ještě více spatra.

No nic, jdu rýžovat chechtoně, majtě sa.

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

V mněmecku po válce se zisk danil brutálně, pokud se neinverstoval do firmy (platy nebo investice) a kam to přivedlo po druhé světové německo víš, takže to lze, že si to nedokážeš představit je věc druhá ;)

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Dnes je to blbost velice výživné.
Srovnávat poválečné Německo se současným nadbytkovým fašistickým kapitalismem vyžaduje vcelku velkou dávku nesoudnosti.

Průměrný počet slepic: 2.4 (5 hlasů)

Hledáte detaily v surové myšlence, která mě dnes ráno napadla po přečtení Čmoudova textu. Přesto se pokusím odpovědět.

Ze zisku před zdaněním. Dividenda je příjem majitele, tedy není důvod ji odečítat. Jestli jen dcera nebo celý koncern, nevím. Není to tak jednoduché vystřelit odpověď od boku Spíše jen dcera, to je logičtější. Dotace samozřejmě zrušit - to je socialistický zmetek a socialismus se, jak známo, neosvědčil. Bude-li firma ve ztrátě, podíly na zisku pro zaměstnance budou nulové. Ztráta se jak známo umořuje v následujících letech, kdy snižuje budoucí zisk. Tím pádem se projeví také na budoucím podílu na zisku zaměstnanců. Půjčky na výplatu dividend bych zakázal, postrádají logiku.

Zaměstnanecké akcie můžu vydat - ale nemusím. Takže to není relevantní argument.

Daňové výjimky by se měly až na výjimky zrušit. V tom se shodnu s prezidentem. A omlouvám se, nápad není dopracovaný do všech detailů. Ani pro takové dopracování nemám ambice, natož vzdělání a zkušenosti. Nicméně trvám na svém, že jakékoli kosmetické úpravy současného stavu k lepšímu nepovedou. V budoucnosti bude potřeba zásadní řez. Mimo jiné také do systému ekonomiky založené na dluhu a virtuální fiat měně. A nevěřím na spasení prostřednictvím základního nepodmíněného příjmu.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vidím, že vše v tom ideálu funguje podle nalajnované skutečnosti. Nevím zdali jste někdy zkusil sestavit rozvahu a výsledovku nějaké firmy. Dle idealismu soudím, že nikoli.
Jak naložíte s odlivem peněz spřáteleným firmám, nebo to zakážete?
Jak naložíte s kooperací různých propojených firem, nebo to zakážete?
Jak naložíte s fiktivními službami, nebo to zakážete?
Jak naložíte s poplatky za používání ochranných známek svých matek, nebo to zakážete?

Vaše úvahy jsou daleko horší než úvahy Čmouda. Oba se trefujete velice daleko mimo terč reality.

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

Umím jen jednoduché, na podvojku jsem zaměstnával účetní. Přesto si troufám tvrdit, že v daňovém přiznání každé firmy kolonka zisk před zdaněním je. Jestli do daňově uznatelných výdajů má nebo nemá patřit odliv peněz spřátelené firmě, tak o tom ať rozhodne auditor nebo finančák. Od toho jsou.

Moje úvahy vám nevnucuji, berte je spíše jako filosofickou úvahu pro zamyšlení. Případně můžete s něčím přijít sám, tady máte díky Vidlákovi možnost.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kdepak.
Naopak se osvědčil náramně - kdyby tomu bylo naopak, neměl by kapitalismus důvod proti němu tak zuřivě bojovat. Nejenom verbálně a ekonomicky, ale natvrdo zbraněmi a terorem.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

... že korupcí pátých kolon a maloměšťáckým resentimentem u těch, kterým nový režim poněkud zatnul tipec při kořistění druhých. A který uměl rozehrát strunku, že přece já jsem někdo, komu se alespoň pár dalších musí klanět a kdo má přednostní právo na nějaké ty prebendičky. Rukulíbám, paní továrníková, uctivost, pane poslanče, tady jsem si ráčil, pane radní, malou pozornost...

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Opět jeden ze zajímavých návodů jak zajistit tu mzdovou rovnost.
Současný systém se vyvíjel mnoho let a vcelku se dá připustit, že je to realita možného. Najednou víme jak onen vývoj lze jedním opatřením změnit k lepšímu.

Přidám jednu zkušenost. I já si prošel všemi formami v zaměstnavatelském, zaměstnaneckém řetězci.
Při jedné příležitosti jsem se zaměstnanci diskutoval o jejich pracovním nasazení a výsledcích. Výsledek zkráceně byl že ty peníze a pak by se to určitě zlepšilo. Jelikož prostor pro zvýšení mezd byl, tento experiment jsem ke své převeliké škodě, zato k velkému poučení učinil. Opět zkráceně, výsledky se nedostavily. Dokonce by se dalo říct, že to bylo ještě horší.
Poučení pro mne, pokud nemáte na zaměstnance pořádnej bič, rozloží vám cokoli i dobře fungujícího.

Ta paralela současnosti s přidám peněz státním zaměstnancům všeho druhu a zlepšení jejich mizerných výkonů mi přijde jako velice úsměvná.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Promiňte, ale vaše chyba. Mzdu jim vyplácíte také až na začátku měsíce příštího poté až mají odpracováno. Takže ano dám vám podíl na zisku (pokud bude a to i vaší zásluhou) na konci roku nebo na začátku roku následujícího až budu vidět výsledky. Najednou nebo nadvakrát. Tomu se říká bonus. Ale asi budou chtít smlouvu (pracovní smlouvy mají také, alespoň předpokládám) kdy a za jakých podmínek. Vy asi také. No a na to potřebujete mít partnera (jejich zástupce - odbory? :-)) nebo to dáte do smluv každému jednotlivě. Nedáte bonus asi každému stejný např. někomu kdo je u vás půl roku nebo má zkrácený úvazek. Pro vás bylo ale zřejmě jednodušší dát jim zvýšení do hodinové mzdy.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

No vidím, že jste rutinní zaměstnavatel. Vše máte podloženo, smlouvy dokonalé, lidé dělají vše, co mají ve smlouvě, hospodářské výsledky ihned po ruce k vyplácení bonusů.
Pak se probudíte a ruka v nočníku.
Až jednou ponesete odpovědnost za zaměstnance, tak alespoň deseti kusů, pak si můžeme o problémech popovídat. Teoretické plky nikam nevedou.

Průměrný počet slepic: 3.6 (7 hlasů)

práci, kde byly ekonomické výsledky vidět ihned po pátečním odevzdání dokladů. resp. po provedení součtů v jednotlivých sloupečcích.
Nefungovalo to...

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)