Zavřeno

Autor
Štítky

Tak to tu máme. Restaurace zavírají definitivně, bary taky. Zákaz popíjení alkoholu na veřejnosti. Školy zavírají, děcka zase doma s výjimkou dětí zdravotnických pracovníků. 

Podle mě první skutečné opatření. Tak dlouho seděli všichni v hospodě bez roušky a hospodští to schvalovali a trochu jim nedošlo, že v případě dalšího nárůstu oni budou první na které to dopadne. Už je to tu. Teprve teď dojde k omezení sociálních kontaktů a teprve teď má koroňák skutečně ztíženou cestu k šíření. 

Do čtrnácti dnů by to mělo být vidět i na číslech nakažených. 

A nemocnice se mezitím naplní celkem nadoraz,  ale měly by to ještě zcela na hraně zvládnout.

Jako rodič moc nevěřím, že se druhého listopadu děcka vrátí do škol. Spíš bych si myslel, že zůstanou doma zhruba do vánoc. 

Hospodským zase zbydou jen vládní žebračenky... a oči pro pláč. Ale... co jiného se mělo udělat? Mělo se prostě všechno odvolat a dělat, že se nic neděje? Mělo se tomu prostě nechat volný průběh? 

Za čtrnáct dní uvidíme takové demo, jak by ten volný průběh vypadal v nemocnicích. 

Tak dlouho se bojovalo proti mírným opatřením, tak dlouho se ignorovala, tak dlouho byla veřejnost přesvědčována, že je všechno v pořádku, až teď všichni zkrachují.  

Štěpán Kotrba dostal na fejsbůku ban za to, že řekl, jak to teď bude. Že herci doherkovali a hospodští dotočili. A dodal, že v době, kdy o houby šlo, tak nechtěli spolupracovat a tak teď na to doplatí. A jako vždycky, nejvíc na to doplatí ti, kteří za nic nemůžou. 

Dobře, stalo se.

Teď by se strašně hodila uměřená debata o tom, co bude pak. O tom, jak by měla vláda škody kompenzovat, komu ano, komu ne. Jaké odvětví zachránit, jaká nechat padnout. Hodila by se uměřená debata o tom, co s nezaměstnanými, kurcarbajty, pomocnými programy. 

Hodila by se debata, jaké okovy by stát měl ekonomice sundat, aby se mohla rozjet. Jak snížit byrokracii a urychlit zakládání firem.  

Já ji načnu... já bych viděl jako smysluplné to, co tu bylo zjara - nechte různé švadlenky, řemeslníčky a další prostě nabízet své zboží na fejsbůku a nechtějte po nich milion papírů. Nebo zřiďte státní portál malých nabídek. Takové aukro. Švadlenka přes něj bude prodávat roušky a stát si strhne pár korun na daních. Kovář přes něj prodá nějaké svícny, mladá kočena bude nabíze adventní věnce, mamina v domácnosti bude nabízet domácí marmeládu z nadbytku meruněk ze zahrádky. Nechte nezaměstnané, ať přes něj nabízejí sebe na posekání zahrádky. Stanovte si nějaký maximální limit, ale nechte lidi dělat. 

Klidně nechte každého nakupujícho podepsat virtuální lejstro, že nakupuje na vlastní riziko - bude to asi stejné jako nakupovat na Alibabě.  

A pokud se tu nedokážeme alespoň trochu shodnout na Kydech, neshodneme se ani ve státě a ze všeho zase bude jen bramboračka. Máme na to tak měsíc až dva. Pak bude zapotřebí vyhrnout rukávy a pustit se do práce. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.4 (76 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

víš, jakej je v některejch místech problém sehnat někoho na posekání zahrady ? A zrovna v oblastech s vysokou nezaměstaností.
Lidi jsou spokojený na dávkách, a nehrábnou ani za prachy na ruku.

Jasně, tahle krize možná uvolní ty prácechtivé, pak tvoje výzva dává smysl. Ovšem zapomeň na papírování ;-)

Průměrný počet slepic: 3.4 (20 hlasů)

Proto volám po smysluplné debatě. Jinak to skončí jako s opatřeními. Ať se navrhne cokoliv, všechno bude špatně. Dobře, zvorala se epidemie. Tak snad je ještě šance nezvorat ekonomické oživení. 

Mně by se také líbilo, aby nebyly žádné dávky v nezaměstnanosti, ale mzda v nezaměstnanosti. Pěkně nástup na městký úřad, tam ti ráno dají koště a odpoledne výplatu. Dají ti výplatu za každý den co budeš pracovat a měsíčně budeš mít dva dny volna (místo dovolené na hledání jiné práce). Výplatu ti nedají jednou měsíčně, ale ideálně každé odpoledne, abys každý den měl prachy a neutratil je naráz. Pokud máš děti, dají ti víc peněz, pokud je nemáš, dají ti míň. 

A hlídat to mohou bývalí úředníci z úřadu práce. 

Průměrný počet slepic: 4.5 (33 hlasů)

Moc toho o dávkách nevím, nikdy jsem žádné nepobíral a už se na to ani nechystám. Ale vidím v tomto textíku malý rozpor:
"Pokud máš děti, dají ti víc peněz, pokud je nemáš, dají ti míň."
Tak to už ale není odměna za práci (za stejnou práci stejná odměna), ale zase už nějaká dávka. V tomto případě na děti.
Já nemám nic proti dětským přídavkům, ale proč je míchat dohromady s odměnou za práci?

Průměrný počet slepic: 4.4 (22 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

A u mzdy máte také odpočitatelnou slevu na dani na vyživované dítě.

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

In reply to by Ziim (neověřeno)

Trvalý odkaz

považuji za jediný ROZUMNÝ způsob podpory rodin s dětmi. Tedy těch rodin, kde rodiče mají zájem pracovat.
A klidně ať je ta položka, třeba formou daňového bonusu pořádná.
Přídavky bych urychleně zrušil. Jaký má smysl podporovat existence, které kromě plození dětí ve velkém odmítají jakoukoliv smysluplnou aktivitu?

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Tak já vám teda přeju Vidláku, přesně to, co tady říkáte. Nic víc a nic míň. A až do konce života. Potom nám napište o koroňáčkovi, lásce k Babičenkovi a ták. Pěknej den.

Průměrný počet slepic: 2.5 (22 hlasů)

na dveřích zavřené hospody:

Zavřeno !!! Až do odvolání vlády !!!

Průměrný počet slepic: 3 (27 hlasů)

ale jen tak
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/cesko-koronavirus-zahranicni-med…
tak by mne zajímalo, kdy se pražáci ozvou a začnou podávat trestní oznámení na původce -pachatele, když už to i zahraničí kritizuje.
Ale dobře jim tak. Velení přestěhovat mimo a prágl zadrátovat a nechat vyhnít.

Průměrný počet slepic: 3.8 (14 hlasů)

nebyla to náhodou hřibovsko topácká akce - a dnes se ten sprosťák Hřib vyjadřuje o případných hostech k 28. říjnu na hradě jako o "prasatech, co se přijdou nažrat"?

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

Z toho asi vyplývá, že Hřib je prase.
Ne kanec, ale vepř, viz
Prase domácí – Wikipediecs.wikipedia.org › wiki › Prase_domácí
Slušně řečeno.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Vepř je přece užitečný.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by lujjza (neověřeno)

Trvalý odkaz

od rypáčku až po ocásek :-)
na rozdíl od Hřiba, což úplně vypatlaný agresívní debil. Navíc od pohledu permanentně sjetej

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

In reply to by lujjza (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nemůžu nabádat .......

Zatím bez slepic

Chlast a bigbít.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Všeho s mírou.

Ten dvojsmysl jste nepochopil? Byl to je vtípek a dal jsem ho bezelstně k lepšímu. Nemusíte se hned durdit.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

To bylo naše heslo.
Z které doby asi?

Zatím bez slepic

Sorry, nepochopil jsem já :)

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

že chlast , kromě domácího už není co býval a zrovna tak i ten bigbít. To co předvádějí dnešní "umělci"... holt podprůměr jako všechno...Co Vy na to pamětníci

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

až do odvolání vlády a nástupu vlády nové s Fijalenkou, řeporypákem, Mirunou, Standoujurou, Ferjenčíkem a Adamovou s Pekarovou.
pak se konečně mír rozprostře nad touto krajinou....

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

kdy v naší historii něco vyřešila smysluplná debata lidu ? Obzvláště když nám teklo do bot ? Naopak v době krize může zafungovat jenom jedno - nelítostné vymáhání pravidel, omšemže smysluplných.... Vaše řešení je poměrně dobře upotřebitelné - do TV pohádek. Řešení musí (a bude) stavět na zažitých mocenských a výkonných strukturách, jinak nastane situace typicky česká : milion hlav, milion názorů, chaos a přehazování viny.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

A teď praxe. V Senici na Hané to před cca 10 lety zkusili. Prý vrátí pracovní návyky, uklidí obec a okolí, využijí na to jakýsi grant. Ráno přidělili skupinkám úseky, hrábě, lopaty, kolečko, pytle. I nějaký dozor. Výsledkem bylo, že se jim veškeré nářadí "ztratilo" a potom se postupně začali ztrácet i lidi. Prostě ti nezaměstnatelní dobře vědí, že jim nikdo nic nemůže.

Průměrný počet slepic: 4.9 (19 hlasů)

To nejde nasadit to izolovaně a bez změny dalších zákonů jen v jedné obci.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Praxe v naší obci "pro vyvolené pracanty", jsou vedeni jako že dělají na obci, ale chodí si dělat svoje kšefty a když se nahlásí kontrola je jim zavolán, že tam v té době musí být...

Takže co chceš, když vedení obce je plné šmejdů, že by ti dole měli se chovat nějak slušně?

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

CDC přiznala, že se ji doposud ani jednou jedinkrát nepodařilo izolovat jediný virus koroňáka z živého nebo mrtvého člověka: https://aeronet.cz/news/roman-prymula-chce-zametat-stopy-po-zemrelych-s…

Průměrný počet slepic: 3.1 (8 hlasů)

Otazka je co si predstavujes "odmenu za praci", me pozadal kamos, at mu udelam elektriku, ale jeho predstava byla cca 150čk/hod, tak jsem se vymluvil, že bohužel v práci je toho hodně apod., i když oba jsme věděli, že "si společnsky lžeme", abychom zachovali zdání, že na něho nekašlu... (jasně, když dělám fušku, tak řeknu cenu co se nelíb a ber nebo nech být, běžný člověk překvapivě zaplatí, ale zaměstnavatel nebo bohatší zákazník ne..., jako pak po 3měíscích ten ui ten bohatej přileze, že teda jo,a le zase ho má člověk furt za prdelí a hádá s o každý šroubek)

Ber kolik berou třeba v nemocnici "úředníci" co posluhují přednostům, dělají za ně všechnu kancelářskou prácu a tím nemyslím co mají v náplni, ale navíc k tomu co musí dělat co mají ve smlouvě a na účet jim přistane 16kKč, na odměnu třebas 2k nemájí nárok, protože "dělají pomalu, tako bohužel musí chápat, že jim nedá odměnu"...

Když k tomu připočteš "managerské chování", tedy to moderní =řvaní, ne to klasické co má výsledky...

Carlos, je to jako vždy je t o pracovním prostředí a odměně za onu prácu...

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)