Zavřeno

Autor
Štítky

Tak to tu máme. Restaurace zavírají definitivně, bary taky. Zákaz popíjení alkoholu na veřejnosti. Školy zavírají, děcka zase doma s výjimkou dětí zdravotnických pracovníků. 

Podle mě první skutečné opatření. Tak dlouho seděli všichni v hospodě bez roušky a hospodští to schvalovali a trochu jim nedošlo, že v případě dalšího nárůstu oni budou první na které to dopadne. Už je to tu. Teprve teď dojde k omezení sociálních kontaktů a teprve teď má koroňák skutečně ztíženou cestu k šíření. 

Do čtrnácti dnů by to mělo být vidět i na číslech nakažených. 

A nemocnice se mezitím naplní celkem nadoraz,  ale měly by to ještě zcela na hraně zvládnout.

Jako rodič moc nevěřím, že se druhého listopadu děcka vrátí do škol. Spíš bych si myslel, že zůstanou doma zhruba do vánoc. 

Hospodským zase zbydou jen vládní žebračenky... a oči pro pláč. Ale... co jiného se mělo udělat? Mělo se prostě všechno odvolat a dělat, že se nic neděje? Mělo se tomu prostě nechat volný průběh? 

Za čtrnáct dní uvidíme takové demo, jak by ten volný průběh vypadal v nemocnicích. 

Tak dlouho se bojovalo proti mírným opatřením, tak dlouho se ignorovala, tak dlouho byla veřejnost přesvědčována, že je všechno v pořádku, až teď všichni zkrachují.  

Štěpán Kotrba dostal na fejsbůku ban za to, že řekl, jak to teď bude. Že herci doherkovali a hospodští dotočili. A dodal, že v době, kdy o houby šlo, tak nechtěli spolupracovat a tak teď na to doplatí. A jako vždycky, nejvíc na to doplatí ti, kteří za nic nemůžou. 

Dobře, stalo se.

Teď by se strašně hodila uměřená debata o tom, co bude pak. O tom, jak by měla vláda škody kompenzovat, komu ano, komu ne. Jaké odvětví zachránit, jaká nechat padnout. Hodila by se uměřená debata o tom, co s nezaměstnanými, kurcarbajty, pomocnými programy. 

Hodila by se debata, jaké okovy by stát měl ekonomice sundat, aby se mohla rozjet. Jak snížit byrokracii a urychlit zakládání firem.  

Já ji načnu... já bych viděl jako smysluplné to, co tu bylo zjara - nechte různé švadlenky, řemeslníčky a další prostě nabízet své zboží na fejsbůku a nechtějte po nich milion papírů. Nebo zřiďte státní portál malých nabídek. Takové aukro. Švadlenka přes něj bude prodávat roušky a stát si strhne pár korun na daních. Kovář přes něj prodá nějaké svícny, mladá kočena bude nabíze adventní věnce, mamina v domácnosti bude nabízet domácí marmeládu z nadbytku meruněk ze zahrádky. Nechte nezaměstnané, ať přes něj nabízejí sebe na posekání zahrádky. Stanovte si nějaký maximální limit, ale nechte lidi dělat. 

Klidně nechte každého nakupujícho podepsat virtuální lejstro, že nakupuje na vlastní riziko - bude to asi stejné jako nakupovat na Alibabě.  

A pokud se tu nedokážeme alespoň trochu shodnout na Kydech, neshodneme se ani ve státě a ze všeho zase bude jen bramboračka. Máme na to tak měsíc až dva. Pak bude zapotřebí vyhrnout rukávy a pustit se do práce. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.4 (76 hlasů)

Komentáře

Taky vydali všechny naše rozvědčíky co byli tak po různu -amíkům a němcům po převratu.....chlubili se s tím tenkrát v telce

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Co mě na tom překvapuje je to, že včera v té diskusi před tiskovou konferencí vlády mluvila Olga Richterová Ferjenčíková a dokonce i Markéta Pekarová (která se donedávna zmohla jen na výkřiky, karanténa je blbá, vláda je blbá - přesně jako ta s vrtákem v pramičce) celkem věcně a rozumně. Opravdu nechápu, proč vláda ty modely (optimistický/střední/pesimistický) nezveřejní. Chápal bych to v situaci, kdy by bylo jasné, že zdravotnictví už klekne tak jako tak a už se jen řeší, co bude pak, až budou lidé umírat před branami nemocnic bez pomoci. Možná to tak je. Ale jestli ne, tak jaká čertovina v tom je? Vždyť by jim to, podložit rozhodnutí fakty, pomohlo získat potřebnou důvěru, aby lidi opatření dodržovali. Možná ale, že kdyby lidi viděli pravdu, druhý den by do práce už dobrovolně nikdo nešel. Co si o tom myslíte? V tomto smyslu musím s opozicí souhlasit. Vláda má zveřejnit modely, ze kterých opatření vycházejí.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

že vláda ty modely má. Včetně toho pesimistického a je hodně pravděpodobné, že je opozičním vůdcům včera ukázali. A ti apoštolové, kteří teď najednou nabádají k dodržování opatření (Pekarová, Fiala, Jurečka a další) si jen pokrytecky kryjí záda aby mohli, pokud na něj dojde, opět tvrdit, že oni nic oni muzikanti.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Pokud si vzpomínám, ta AB včera na tiskovce řekl, že opatření byla projednána ve shodě s opozicí, tripartitou atd. Ovšem dnes už ODS zase vede svou.
https://www.forum24.cz/vlada-lidi-neochrani-takhle-to-dal-nejde-pise-fi…
Fiala:
„K dnešní zmatené tiskové konferenci na Úřadu vlády v tuto pozdní hodinu jen toto: Vláda, která není schopna včas a jednoznačně informovat svoje občany, je nebude schopna ani ochránit. Rozhodl jsem se na zítra dopoledne svolat mimořádné předsednictvo ODS. Máme dobrou vůli, ale takhle to dál nejde!“

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

to by mne zajímalo, co ten Fiala se svým předsednictvem vyřeší, když tvrdí, že to takhle dál nejde. To je takové rohaté zvíře, ač honosící se titulem prof. a předvádějící se v rádoby intelektuálských brýlích, to je těžko druhé k pohledání - i když, ano, jsou tady ještě rovnocenní, Pekarová, stahovač králíků, nová "zděšená" senátorka - opravuji - není sám.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Co vyřeší? Kulové, slušně řečeno, o řešení současné situace mu nejde a o nás už vůbec ne.
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/co-se-deje-je-neskutecne-ods-vyzva…
„To, co se odehrává v posledních dnech, je neskutečné. Na konci nouzového stavu by měla vláda požádat o důvěru Poslaneckou sněmovnu. Pokud to neudělá, je ODS připravena vyvolat hlasování o nedůvěře vládě,“ sdělil v úterý Fiala.

To, že v kopci se nepřepřahá mu asi nic neříká. S kým konzultovala vláda včera opatření by mě tedy velmi zajímalo, když dnes, jen se vyspali (a nebo že by měli v noci telefonát?), tak už zase kopou a vyhrožují.
AB a spol. by je měli přestat šetřit, protože chtít se domluvit pro ně je zřejmě známka slabosti.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

čtu po přeložení do lidštiny takto:
Vážení spoluletci, musíme se sejít abychom společně přijali řešení kardinálního problému co s tchajwancem Zastrčilem.
Abychom uchránili jeho předsednickou sesli, musíme zaplatit.
Tedy někdo z našeho houfu statečných letců bude muset svou sesli opustit v zájmu celku.
A na takto uvolněnou sesli se usadí zadek z jiného houfu.
Tedy musíme odsouhlasit, samozřejmě demokraticky, koho z našeho houfu spoluteců kopneme do zádele..
Konec sdělení.
Ostatní je maskirovka pro ovce, nebojte se mluvící hlavy maskirovku spolehlivě roznesou po stádu.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Eh, toho jen tak nevykopnou. Když myju hrnec taky ta nejhorší špína jde dolů až nakonec

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

a ukázat: jak se to vyvíjelo v ČR, v Lombardii, v New Yorku (abychom to viděli na extrémech,
či v Německu (střed),
a dát do nich nejnovější poznatky co o kovidu máme.

Ale teď přijde to nejdůležitější: musí se modelovat i odezva obyvatel (vlažná či souhlasná či nepřátelská)
jak je která skupina veliká...
TO ROZHODUJE PŘEDEVŠÍM.

Myslím, že ty modely i s těmi mnohými variantními parametry jsou,
a je chyba, že se aspoň část z toho nezveřejní.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

že vždy to dopadne špatně v těch zemích, kde jsou zrovna volby či zuří jiný politický boj.
Naštěstí další volby máme až za rok, ale bohužel boj "proti Babišovi" zuří dál (podobně jako v Izraeli
boj proti Netanjahuovi).
Německo má kliku, že zrovna nebojuje...

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Redaktor. ČT09 již uvažuje o tresrním stíhání ćlenů vlády ve vztahu ke koroně

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidlák doporučuje doplnit zásoby.
Dnes jsem byl na odborném vyšetření u MUDr., nikoliv u MUDrLanda s jeho Cu.
Konec srandy, z hrušky dolů, doplnit zásoby léků, a všeho potřebného.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

slivovice?
Ta je nejpotřebnější.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Já mám asi padesát litrů meruňkovice. K tomu 200 litrů portského a dva hekťáky vínovice. Ta se ale hodí jen na likéry. Ořechovka už se maceruje. Trešňovka zraje. 

 

 

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Tvrdý nemůžu, ze zdravotních důvodů pro hosty mám padesát litrů ( povodňové 1997 - všechno cenné jsme vynesli nahoru, jedná rozpitá za dveřmi plavala ve sklepě, proto povodňová), víno mi nechutná ( kyselinky), ale mám 100 litrů pro hosty, pivo můžu, mám sedm beden.
Značku raději neuvedu, nechci dělat skrytou reklamu, ale lékař mi řekl, že si svoji normu můžu dát.
Na dotaz, zda to může být dvacet kousků, ani nehnul brvou, a řekl klidně.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

"Ministr kultury Lubomír Zaorálek rozhodl, že generální ředitelkou Národní galerie se od ledna stane bývalá šéfka Slezského muzea v polských Katovicích Alicja Knastová."

Zdroj: https://www.idnes.cz/kultura/vytvarne-umeni/narodni-galerie-praha-novy-…

Úžasné. Šéfem opery ND je Nor, kterého zřejmě nikde moc nechtěli. V čele NG bude Polka... Nemáme vlastní lidi? Když někdo od nás velel prestižní instituci v cizině, byl to vždycky jeden z našich nejlepších - třeba pánové Pešek, Bělohlávek, dnes Jakub Hrůša. A co k nám naopak míří zvenčí?!

Průměrný počet slepic: 4.8 (10 hlasů)

Toho ta sesle nějak přitahuje, pročpak asi nesehnal odpovídající místo ve světových galeriích... :-)
Vyrazí ho pro podvody dveřmi a on se tam dobývá zpět oknem.
http://jdem.cz/fgr8w5
http://jdem.cz/fgr8x2

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

Lepší Polka než Alena.
U té nepřitahuje ani ta sesle.

Průměrný počet slepic: 2.1 (7 hlasů)

In reply to by anonymní (neověřeno)

Trvalý odkaz

Chtěl jste snad říci: "Tu nepřitahuje sesle...", to máte pravdu, nehodlám se teď, ani v budoucnu stát ředitelkou NG. :-)

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Vezír, totiž Zao je z Ostravy, cype, no ni?
Jak daleko je z Ostravy do Katovic? A ještě navíc po funkční a nerozkopané dálnici...

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

I vzpomněl jsem si na obraz Ivana Mládka, učitel národů Jan Amos Komenský v polském Lešně odnaučuje Poláky šišlat.
Na obraze u tabule učitel mlátí na holou nebohého žáka.
Nezdařilo se.

Zatím bez slepic

nevíte - je nebo bude v NG umístěn i ten slavný obraz F.R.Čecha? Ten, jak na něm zvířátka obdivují Mirku Němcovou...?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

MUDr. Ivan David
5 hod ·

Nové sankce proti Rusku kvůli Navalnému, turecká vrtná loď Oruc Reis vplouvá do řeckých vod

Rakouská veřejnoprávní televize ORF včera psala na svém webu: „Po útoku jedem na kritika Kremlu Alexeje Navalného zavádí EU nové sankce vůči Rusku. Ministři zahraničí zemí EU se v pondělí na schůzce v Lucemburku dohodli, že zahájí nezbytné přípravy, dozvěděli se diplomaté. Kromě toho země EU rovněž souhlasily se sankcemi proti běloruskému vládci Alexandru Lukašenkovi.“ Stejnou zprávu dnes mají v hlavních titulcích mnohé další TV a zpravodajské a politické weby. Je to zpráva dne, zpráva, která má čtenáře a diváka přesvědčit, že EU to s demokracií a ochranou lidských práv myslí vážně.

Není prý jiné vysvětlení případu údajné otravy Alexeje Navalného, než že za ní je Kreml. Cokoli se v Rusku děje, za vším je Kreml. Navalný potvrdil, že jed mu byl podán na příkaz Kremlu. A kritici Kremlu nikdy nelžou, zatímco Putin a jeho okolí lžou vždy. To je jeden ze základních „demokratických“ postulátů. Celá ta nelogičnost otravy, na kterou poukazují i někteří nebojácní západní politici, například předsedkyně frakce Die Linke v Bundestagu Sahra Wagenknecht, a sice, že Putin je takový nemotora, že napřed někoho napůl otráví, pak ho pošle do Německa, čímž poskytne proti sobě důkazy, evropské politiky nijak v jejich svatém tažení za demokracii a lidská práva nezdržuje. Ještě zlikvidovat ten zatracený Nord-Stream, a bude blaze a zeleně v Evropě.

Německý novinář Jan Jessen, který se před krátkou dobou vrátil z Jerevanu, kde mluvil s uprchlíky z války o Náhorní Karabach a viděl blízkost války i to, kdo válku rozpoutal a udržuje, napsal na svůj facebook: „Právě jsem na webu Spiegel četl, že EU připravuje nové sankce proti Rusku. Tentokrát kvůli atentátu na Navalného. Pamatuje si někdo Sakine Cansız, Fidan Doğan a Leylu Şaylemezovou? V roce 2013 byly v Paříži zavražděny tři kurdské aktivistky PKK. Francouzské vyšetřovací orgány činily za vraždy odpovědnou tureckou tajnou službu MIT. Kdo kvůli tomu nebyl sankcionován? Správně. Kdo může sesadit svobodně zvolené starosty a svévolně zavírat novináře a členy opozice bez obav z následků? Správně. Kdo může vést agresivní války v rozporu s mezinárodním právem v severní Sýrii, podporovat válku proti Náhornímu Karabachu, bombardovat v severním Iráku, eskalovat v Libyi a hrotit situaci ve Středomoří bez sankcí? Správně. Tento dvojí metr v západní zahraniční politice je prostě žalostný.“, napsal Jessen.

V době, kdy píšu tento komentář, vplouvá turecká vrtná loď Oruc Reis opět do řeckých vod za účelem „průzkumu“. Doprovázejí ji turecké válečné lodě. Proti Turecku nebyly za opětovné narušování řeckých a kyperských vod zavedeny žádné sankce, jen se jimi vyhrožuje. A i toto vyhrožování, kterým Rakousko, Kypr a Řecko podmínily sankce proti Bělorusku, nenastoupí nijak automaticky, ale opět se na ně musí sejít Evropská rada. Do té doby má Erdogan „klid na práci“. Řecké námořnictvo je v pohotovosti, otázka je, jaký přijde rozkaz.

Server el.gr v pondělí večer napsal: „Ozbrojené síly jsou jako vždy v plné pohotovosti v námořní oblasti u Kastelorizo. Podle důvěryhodných zdrojů Pentagonu, citovaných médii, tam turecké výzkumné plavidlo Oruc Reis vstoupilo před několika minutami v mezích stanovených v tureckém Navtexu a pohybuje se jihozápadním směrem. Turecké válečné lodě již vytvořily „ochranný štít“ kolem Oruc Reis a nikdo a nic v tuto chvíli nemůže vyloučit ani to nejmenší. I když tureckých lodí je méně než těch, které ji doprovázely během srpnové krize.“

Příští okamžiky tedy rozhodnou, zda se Řecko bude bránit silou a do jaké míry. Fakt, že Turecko vysílá Oruc Reis k ostrovu Kastelorizo týden a něco po „hrozbě“ EU, vysílá jasný signál o tom, co si o Evropské unii a jejích sankcích myslí. Jak řekl turecký ministr zahraničí Cavusoglu hned po skončení summitu EU: „Nikdy si nedovolí uvalit na nás sankce.“ Mohl by klidně dodat: „Jsou to nuly“. To údajně řekl Hitler Mussolinimu poté, co Chamberlain a Daladier podepsali Mnichovskou dohodu…

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Čtu a slepicuji, za půlkou stránky mě to po udělení slepic vrátí na začátek stránky. Nebaví mě potom neustále rolovat a hledat, kde jsem skončil, tedy neslepicuji. Je chyba v mém klumprtu? Ne-li, pak počty slepic nemají žádnou vypovídací hodnotu.
PS1 - někdy mám chuť příspěvku udělit i nějaký ten slepičinec
PS2 - chybí mi AH

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by fotrák (neověřeno)

Trvalý odkaz

Akorát jsem se oděl do hávu mlčení, čili jak říkáme my ropná drůbež, zavřel jsem zobák.
Některé příspěvky jsou v posledních dnech tak intelektuálně výživné, že jsem měl obavu, aby Kydy nepodlehly obezitě!

Světově nenejuznávanější český neurovědec František Koukolík napsal Úvod do stupiodologie.
Chystám se napsat Stupidologii pro pokročilé.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

ganc z formy, bo do hávu mlčení se MUSÍTE halit vznešeně.
Fčilek vypadáte jako mamlas, který už nemá co říct. A to nesmíte NIKDY říct, ani kdyby to byla dokonce pravda.
Zapamatujte si konečně, že jste krásný, mladý a chytrý. Opakujte si to na hajzlíku a každý večer před postelí místo "Andělíčku, můj strážníčku".
Až vás to omrzí, pro změnu si opakujte:
Jsem tu výhradně jen na reprezentaci.
Jsem tu výhradně jen na reprezentaci.
Jsem tu výhradně jen na reprezentaci.
Jsem tu výhradně jen na reprezentaci.
Jsem tu výhradně jen na reprezentaci.
Jsem tu výhradně jen na reprezentaci.
Jsem tu výhradně jen na reprezentaci.
Jsem tu výhradně jen na reprezentaci.
Blablabla...

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

není pravdou, že nemám co říct!
Mě se toho dere na jazyk hodně.
Jenže coby slušňák a propagátor spanilé mluvy nemám Vaše privilegium mluvit se Šmírbuchem jazyka českého vedle klávesnice. Všichni by si mysleli, že mě přepadl záchvat koprolálie (to nemá nic společného s omáčkou ani se znojemskými okurkami) a nakonec by mi přestala věřit i Maneca, že jsem mešuge.

Musím držet imidž patologického slušňáka!

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Bože, co jsem to vyvedl! Včera 1488 éček a já teď vyvolám AH!

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Večer to musím kajícně vymýt něčím spiritusuálním!

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Tak se tomu zkuste zasmát, HH! Kruci, to také nepůjde... Jaký máte RH faktor? Také nejde... :)

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by fotrák (neověřeno)

Trvalý odkaz

trvalo Vám to trochu déle, ale přišel jste na to. Když si přečtete pravidla za co a kolik slepic se má dávat, je vaš objev že slepice nemají žádnou vypovídací hodnotu, zcela správný.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Přehlédl jste moji podmínku...

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Vyzval k vyslovení nedůvěry Andrejkovi.
A sranda je, že do zádele ho okamžitě poslal Bartoš, nekompromisně.
Je to fakt ukázkovej Demodebil!

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

nerekl tak ani tak, ale vysloveni neduvery AZ po nouzovem stavu.
To by tak hralo, nechat Babise sliznout smetanu :-D

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Homer (neověřeno)

Trvalý odkaz

o jaké smetaně to mluvíte? Nebude spíš blín?

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by Homer (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tomio se zařadil svým posledním tweetem mezi ostatní navrtávače pramičky. Naopak Hamáček sbírá moje sympatie. Možná o ten můj hlas projdou do parlamentu.

Průměrný počet slepic: 4.6 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Světová válka K
****************
1. Opatrnost je matkou moudrosti, protože neznáme zbraně nepřítele
Bojujeme proti neznámé zbrani, to si uvědomme! Je tedy asi zbytečné vést do omrzení diskuze, zda roušky pomáhají či nepomáhají. V tuhle chvíli to nikdo nedokáže říci se stoprocentní jistotou, i když média do omrzení opakují názory obou táborů. Co má taky Česká televize pořád vysílat, že?

2. V těžkých chvílích ctí jednotlivce solidarita, a národy jednota
V každé válce je klíčem k vítězství solidarita.

3. Bez velení není vítězství
Díky zaslepenosti naší politické opozice a části médií se však nenávist vůči Babišovi zhmotnila v představu, že boj proti koronaviru je bojem za zájmy vládních stran.
Je to hloupé, nebezpečné a výsledkem téhle představy je totéž, jako zradit vlastní vojsko a otevřít bránu nepříteli, který nás obléhá.

4. Válka přináší škody všem a nedá se s tím nic dělat

5. Bez optimismu a víry, ale také pokory a rozumu, je každá válka předem prohraná

6. V časech válečného stavu je třeba v první řadě vydržet
Klíčovým krokem podle mne je, aby politici zakopali válečné sekery a my ostatně také.
Politický systém musí začít fungovat výhradně na bázi pragmatismu a rozumu, a ne pod tlakem krásné, ale reálně bezobsažné ideologie.

http://www.novarepublika.cz/2020/10/svetova-valka-k.html#more

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by anna2 (neověřeno)

Trvalý odkaz

je třeba v první řadě postavit do první řady ty, kteří nás do toho válečného stavu dostali.

Jsem se tak krásně zasnila, když jsem si některé ty válečné štváče/rozeštvávače představovala...

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Zdeněk Ondráček
1 hod ·

Přátelé,
co nám chtěl tímto gestem pan Fiala říci 🤔. Vyzývám vládu, aby požádala o důvěru protože nemám na to, abych hlasoval o vyslovení nedůvěry 😂. Dalo by se to přeložit i tak, že pan Fiala se už vidí ve Strakovce, ale neví, jak se tam dostat 😂. Pýcha předchází pád!

ODS chce vyvolat hlasování o nedůvěře. Babiš ztratil schopnost řídit stát, říká Fiala | Aktuálně.cz
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/politika/babis-podle-ods-ztratil-scho…

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Jaroslav Flegr
8 hod ·

Tak, Micíku, teď ti prozradím, co jsem se dnes dočetl v článku z konce dubna. Doufám, že jsi opravdu statečný kocourek.

Skupina čínských vědců chtěla letos na jaře zjistit, zda jim dá koroňák s nástupem léta pokoj. Vzali si data o průměrné teplotě a vzdušné vlhkosti ze 166 zemí a spočítali, jak s teplotou a vlhkostí venkovního prostředí souvisí šíření koronaviru. Zjistili, že s každým stupněm, o který je v zemi tepleji, poklesne asi o 3 % počet infekcí za den a asi o 1,2 % počet úmrtí na koronavirus za den. Podobně s každým vzrůstem relativní vlhkosti o 1 % klesá 0,85 % počet infikovaných za den a o 0,51 % počet úmrtí za den. V diskusi vysvětlili, že se přesně takový výsledek dal očekávat, neboť výrazná sezonalita v nakažlivosti se projevuje u většiny akutních respiračních onemocnění, včetně původního SARS.

Vědci měli určitě ze svého výsledku velkou radost. Ústup pandemie s příchodem léta navíc ukázal, že se radovali oprávněně. Jenže teď se blíží zima a nám se radost rychle mění ve starost. Zatím se po většinu času těšíme z prodlouženého babího léta a stejně, kvůli chybám našich epidemiologů a především neodpovědným a hloupým intervencím ze strany některých politiků, netroufám si jmenovat, abych omylem nepřipojil nějaké hodně neslušné přídavné jméno, nás čekají během dvou týdnů přeplněné nemocnice. Je však dosti pravděpodobné, že s poklesem průměrných teplot během opravdového podzimu, zimy a předjaří, se nakažlivost choroby výrazně zvedne. V současnosti je index nakažlivosti asi 2,6 a pomocí epidemických opatření jsme reprodukční číslo viru srazili na 1,4. V březnu však byl index nakažlivosti zhruba dvojnásobný (5,7), takže při stejných opatřeních by nejspíš bylo zhruba dvojnásobné i reprodukční číslo viru. Navíc, vzhledem k tomu, že do zimy vyčerpáme v těle zásoby vitamínu D ze sluníčka, a náš imunitní systém proto zeslábne, zvýší se nejspíš i smrtnost onemocnění COVID-19. Ta byla v první vlně možná až 3x vyšší, než je nyní. Není jasné, zda to bylo jen tím, že jsme se naučili více chránit starší a nemocné a že se lékaři naučili s nemocí lépe bojovat, nebo i naší nižší obranyschopností v chladných měsících.

Takže, Micíku, abych to shrnul. Z první vlny epidemie jsme se nepoučili, protože jsme ji pomocí zavedeních opatření rychle zastavili. Pan Babiš nám za vydatné pomoci některých zubařů, onkologů a kardiochirurgů zařídil druhou vlnu, a s ní druhou šanci se poučit. Když alespoň tuhle šanci nepromarníme, potom není vyloučeno, že nás ty tisíce pacientů, kteří v následujících dvou měsících zásluhou výše zmíněných pánů (dámu jsem galantně vynechal) zemřou na Covid, možná zachrání před mnohem větším počtem obětí v zimě a v předjaří. No jo, ale státní vyznamenání bych jim za to ani v takovém případě nedával, žaloba na mnohonásobné zabití z nedbalosti by se mi zdála příhodnější.

Tak, Micíku, to je pro dnešek všechno. Bojíš se? Tak se neboj – ono to nakonec dobře dopadne. Jen zatím hezky dodržuj protivirové dvanáctero z mého facebooku. Slibuji, že jak to jen půjde, tak se necháme doma všichni proti té potvoře koroňácké očkovat. Při troše štěstí můžeme být v dubnu za vodou.

Zdroj:
Science of the Total Environment 729 (2020) 139051: Effects of temperature and humidity on the daily new cases and new deaths of COVID-19 in 166 countries. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.139051

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

A musím konstatovat, že pěkně nakopal "vrtače" do kulí!

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)