Kde jsou ti mrtví?

Autor
Štítky

Kde jsou ti mrtví, kteří by ospravedlnili ten strašlivý jarní lockdown? Tak se ptají na Zvědavci autoři poté, co si prohlédli statistiky úmrtí porovnávající prvních 33 týdnů roku 2019 a 2020. Odkaz na tyto statistiky jsem včera dostal do mailu mockrát i s patřičným komentářem, jaký je náš premiér hajzl a jak zle to s námi myslí.  Nejvíce od čtenářů Pravého prostoru. I vy jste si tento graf mohli prohlédnout v diskusi u předchozího článku.  Zde odkaz:

http://www.zvedavec.org/vezkratce/17316/

Nejdřív fakta:

Konstatuji, že jarní úmrtí v roce 2020 jsou zhruba stejné, nebo dokonce nižší v porovnání s rokem 2019. Tečka. Nemám důvod nevěřit českému statistickému úřadu a nemám ani důvod hledat za tím nějaké speciální zdůvodnění. Beru, že to tak prostě je. Jaro 2020 se nijak nevymyká statistice předchozích let.

Čemu ale fakt nerozumím, je logika těch mladých, krásných a chytrých, kteří tuto statistiku používají jako argument neschopnosti vlády ohledně jarního přiškrcení ekonomiky. Kde jsou ti mrtví, kteří by něco takového ospravedlnili, ptají se plni rozhořčení. Kde jsou ti mrtví, abychom věřili v Covid a jeho nebezpečnost? 

 

Tož dovolte, abych vidlácky a velmi naštvaně odpověděl:

Ti mrtví, milí imbecilové, jsou živí. Jsou živí, protože vláda zavřela ekonomiku, omezila lidské kontakty, zabránila přetížení nemocnic a protože tohle všechno udělala, tak nám ti mrtví neumřeli. Nechápu, proč by se měl lockdown dělat kvůli mrtvolám. Když jsou lidi tak jako tak mrtví, proč kvůli nim zavírat ekonomiku že? Ekonomika se zavírala proto, aby mrtví nebyli mrtví, ale aby zůstali živí. To jste fakt tak blbí, že vám to nedochází?

 Ten graf by si měl Andrej prohlížet každý den. Měl by si ho zarámovat zlatem a každé ráno se pochválit, že na jaře jsme epidemii podchytili natolik včas, že v podstatě žádná nebyla. Ba dokonce, protože lidi nikam nejezdili, tak se jich míň pozabíjelo v autech, míň jich spadlo při nepráci ze střech a míň se jich pobodalo, protože nebyli nachlastaní v hospodě. 

Lockdown se dělá, aby se životy zachránily. Jsem věru rád, že Andrejovi zůstalo alespoň tolik logiky, že tohle pochopil a fakt věřím, že profesor Fiala, Bartoš či Pekarka by to udělali obráceně. Že by zavírali ekonomiku, až by měli ty mrtvé, kteří by to "ospravedlnili". Zavírali by ekonomiku jako jakousi tryznu za ty, kterým jž není pomoci.  Určitě za nadšeného potlesku idiotů, co si takhle nastavili mozek (nebo co tam v hlavě mají). Takže bychom měli nejen zavřenou ekonomiku, ale ještě i kupu mrtvých,.

Tímto bych doporučil redakci Pravého prostoru, aby moje články přestali přetiskovat.  Mají tam nadkritické množství pitomců, kterým by se z tohoto a dalších článků mohlo udělat nevolno. Bude pro ně lepší, když si budou navzájem dále notovat, jak je Andrej zlý a diktátorský.  Rád bych byl dle svého zvyku smířlivý a uměřený, ale fakt mi to v tomto případě vůbec nejde. Někdy je třeba říci, že debil je opravdu debil. Používat proti Babišovi jeho největší výhru a ještě si myslet, jak jsou chytří, to se dá sice diagnostikovat, ale nedá se to léčit.  Mohu jen suše konstatovat, že svoje žvásty nezdůvodňují ani starostí o ekonomiku, ani starostí o lidské zdraví, ale prostě se jen zalykají nenávistí kvůli které už odpojili i myšlení.  

Nepochybuji o tom, že ti stejní, kteří nechápou, proč se zjara dělal lockdown, když vlastně nikdo neumřel, ti stejní za čtrnáct dní nepochopí, jak mohl Andrej dopustit tolik mrtvých a přetížené nemocnice. Inu, vždyť teď to dělá přesně podle vás. Zavírá ekonomiku, až když je dost mrtvol. Chtěli jste mrtvoly k ospravedlnění zásahů do ekonomiky, tak je máte. A stejně se hned při tiskovce našel první idiot z Aktuálně, který mu to hned omlátil o hlavu. 

Máme prostě jedinou jistotu - Ať Andrej zareaguje včas nebo ať zareaguje pozdě, ať svým zásahem životy zachrání, nebo naopak ať se zásahem otálí, vždycky to bude špatně. Když dělali semafor, bylo to špatně, když doporučovali lidem necestovat do zahraničí, bylo to špatně. Když dělali opatření plošně, bylo to špatně, protože jsou plošná. Když je dělali výběrově, bylo to špatně. Když chtěli zavést roušky, bylo to špatně. Všechno je špatně a říká nám to fakt velká skupina lidí jejichž logika je tak ubohá, že potřebují mrtvoly na ospravedlnění lockdownu.

Dneska jsem se poprvé v životě vyděsil z lidu a kdyby to šlo, zvolil bych si raději jiný. Minimálně tu část, která má Babišovi za zlé, že na lockdown neměl dost mrtvých. 

Ó díky Andreji, píši ti tenhle chvalozpěv a jsem rád, že jsi také starý, hloupý a ošklivý a nedej Bože aby to bylo někdy jinak.

Vidlácky říkám, žes tu republiku dneska zavřel za minutu dvanáct. Možná i minutu po dvanácté. Ale samozřejmě udělals to zase blbě. Zase jsi zapomněl počkat na mrtvoly, které by to ospravedlnily. A protože jsi to, blbče, nejspíš zase ještě stihl, neboj se, opět to schytáš. Zase ti omlátí o hlavu graf, kde bude možná maličkatý, nebo možná trochu větší hrboleček. Dokonce  se možná zase nezabije v autech dost lidí a nespadne dost pokrývačů z lešení, takže se to s těmi mrtvými na covid vyrovná. A nepochybuj o tom, že se zase najde nějaký idiot, který se bude ptát, proč jsi republiku zavíral, když tu nemáme statisticky žádnou odchylku., který nepochopí, že se to dělá kvůli živým a ne mrtvým. 

Ale mně to pomohlo. Já nemám pochybnosti o své příští volbě. A pevně doufám, že Fialu a spol. budou fakt volit jen ti, kteří si chtěli nejdřív počkat na kupu mrtvých a pak dělat opatření. Že ho budou volit jen ti, kterým vadí, že to na jaře dobře dopadlo. Že to dopadlo tak dobře, že to vůbec není poznat. Doufám, že ho budou volit jen ti, kterým bude vadit, že to zřejmě i teď ještě může dopadnout dobře. A fakt strašně moc doufám, že těchhle idiotů zase nebude tak moc. 

Za sebe říkám, že ten graf je tvoje vizitka. Je to vizitka dobré práce, včasného rozhodnutí a tak trochu věřím, že i teď na podzim z toho bude dobrý konec.

Jako zjara už to nebude, protože jste dost dlouho váhali, ale vůbec se tomu váhání nedivím. Jsou situace, kdy by neměl dostat do držky politik, ale jeho lid. Ale pořád lepší než fialový modropták, jeho suita i kupa vymaštěnců, kteří potřebují mrtvoly, aby byli ochotni něco udělat nebo uznat, že existoval důvod k akci. pořád lepší než idiot, který volá po nedůvěře vlády a nevidí si do huby, co sám a osobně hlásal na konci srpna. 

Díky vám všem, co jste mi tento graf poslali a díky za komentáře, které jste k tomu přidali. Nemohu si pomoci, ale cítím krev. Sice jen virtuálně, ale i tak se mi to ekluje.

Ode dneška si fakt zcela a upřímně přeju, aby logika našeho premiéra oligarchy zvítězila s nadpoloviční většinou. Mám nějak naději, že tahle logika bude mít účinek i v případě obnovy ekonomiky. Fakt se  děsím té demokracie, která potřebuje mít grafy plné mrtvol, aby uznala, že se mělo něco dělat a ještě víc se děsím, kdyby s touto logikou měli mít i malý podíl na obnově.

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.4 (140 hlasů)

Komentáře

In reply to by lujjza (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jak z Rudého Práva.

Průměrný počet slepic: 1.6 (20 hlasů)

In reply to by anonymní (neověřeno)

Trvalý odkaz

Spíš jak z prohlášení Franze Josefa Mým národům.

Průměrný počet slepic: 2.5 (8 hlasů)

In reply to by Ziim (neověřeno)

Trvalý odkaz

především sedí jak pr@del na hrnec. (sorry jako)

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

In reply to by anonymní (neověřeno)

Trvalý odkaz

- přispíval/o jste do Rudého práva?

Průměrný počet slepic: 4 (7 hlasů)

Na to je mladej, ja bych hadal, jeho tata nebo deda a ted poturcenstvim horsim turka se snazi dokazat, ze rodina nejsou prodejne de..y, ale slusni obcane ;)

Průměrný počet slepic: 3.8 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

A to chce klid... Já si myslím, že i tohle půjde změřit. Na jaře jsme to zavřeli a v porovnání s Itálií, Španělskem, či Francií jsme byli zlatí.
Teď čekají Slováci, Poláci i další státy. Tak si počkejme a uvidíme. Ono se opravdu může stát, že to v okolních státech začne kolabovat, umírat a my si zůstaneme na svým. Pravda, taky nemusí. Pak holt, budou na koni popírači a ti co chtěli upřednostnit ekonomiku. V opačném případě budou za blbce.
Buď jak buď, teď je to opravdu jenom o pocitech. A ty mrtvoly, pokud na ně dojde, se budou sčítat nejdřív zase v březnu. Ale jak to celé dopadne, to teď neví ani Primula.

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

Přesně tak to bude.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Jestliže si někdo osobuje pravomoc sejmout vládu, měl by na druhou stranu nést i odpovědnost za to, když se mu to nepodaří. Třeba dát všanc svůj mandát poslance. Aby nemohl prudit opakovaně.

Průměrný počet slepic: 4.6 (27 hlasů)
Trvalý odkaz

bych navrhoval povinnou implantaci háčku na kořen nosu, aby nepadala rouška.

Průměrný počet slepic: 4.4 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Již po několikráté mi u Vidláka spadl PC - s oknem, "že se omlouvají, že nevědí proč". Stává se mi to jen když jsem zde na "dvorku". Tak nevím, že by byl již pod "drobnohledem" našich "čučkařů" a jejich IT divize ?!

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

Systém bude určitě v pořádku. Tipoval bych to spíš na sabotéry. V Gorolandu vám zatím jen nenápadně podrážejí nohy. U nás už nastražují na cestu z knajpy sloupy, lampy, ploty, staví nám do cesty domy a silnice, a sadí stromy a keře. Dokonce to došlo až tak daleko, že vyměňujou zámky nebo rovnou celé patra, a při odemykání kvartýru podstrkují klíče od auta nebo otvírák.

Ale může být i hůř. Na kolegu si zasedli profíci, co mu jsou schopní nasypat do pití prášky na spaní a pak mu nenápadně nachcat do kalhot.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

In reply to by . (neověřeno)

Trvalý odkaz

naráz z ničeho nic zvedne silnici nebo chodník až k hubě.

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

to řve tak maximálně jeho třetina. Těch co od první Zemanovo volby prohráli a od té doby jen prohrávali. Právě díky té rozumnější části Čechů.
Zeman, kdyby neudělal nic jiného, zasloužil se o to, že předsedkyní vlády se nestala ta ódeesácka hysterka ze Žďáru. Včera se v Událostech, komentářích zase předvedla.
Potom tam ještě mají Novotného a vrcholem je Fiala.
Ale se Švejkem, chce to klid (a pokud možno brzy hlasování o nedůvěře vládě, to by se už totálně zesměšnili). Takhle je ta opozice k smíchu.
Horší je to ale s médii. Zejména s ČT24. To je banda sviní. A zrovna padají žaludy, tak si myslí, že nastal čas změny, mrtvoly sem, mrtvoly tam.

Průměrný počet slepic: 4.1 (36 hlasů)

Ještě horší je to s vámi.
"Ale se Švejkem, chce to klid".
Kurnik, kde jste k takové blbosti přišel? Nejspíš někde na pouti, ne?

Průměrný počet slepic: 3.2 (11 hlasů)

To takový Ondřej Neff, kterého mám jinak celkem rád, vypustil dnes na svém Psu do světa:
"To připomíná úkaz rudého komisaře Jaroslava Haška, který nařídil mužikům ve městě Bugulmě, aby se do tří dnů naučili číst a psát."
Hovno, cituji od autora:
"Vrátil jsem se pozdě večer a na rohu náměstí viděl jsem čerstvě nalepený plakát, na kterém stálo:
Všemu obyvatelstvu Bugulmy i újezda!
Rozkazuji, aby všichni ti z celého města i újezda, kteří neumí číst a psát, naučili se tak během tří dnů. Kdo po této lhůtě bude uznán jako negramotný, bude zastřelen.
Velitel města: Jerochymov"

A tak je to s vám se všemi, když se dovoláváte klasiků. Plácáte blbosti.

Průměrný počet slepic: 4.2 (20 hlasů)

Děkuji.

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

Taky jsem na to narazil a chtěl jsem pana Neffa, kterého mám taky celkem rád, upozornit aby přestal žít v bludu a poslat mu odkaz https://www.svejkmuseum.cz/povidky.htm#ADJUTANTEM,
ale jeho mail jsem nenašel. Takže ušetřím za poštu. Nó, jestli čte Vidláka :-)

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

O. Neffa nemám velmi rád, byl jeden z prvních, kteří podpořili loupežnictví proti heslu "nejen prosperita, ale i morálka a právo". Ale ve svazácký MF dobře míchal vývojky v piksle od mlíka.

Průměrný počet slepic: 4.8 (10 hlasů)

Vidím, že ho milujete, jako já :)

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Když ještě nebyla televize, počítali se mrtví v milionech. WW1, WW2. Stalin říkal nas mnogo. Hitler rozšiřoval říši. Truman neříkal nic.

Když ještě nebyl internet, počítali se mrtví ve statisících. Vietnam, Korea.

Dnes umírají selektivně jen ti, kteří nemají k internetu přístup. Irák, Nigérie, USA (bezdomovci).

V blízké budoucnosti se bude umírat tak, aby se nepoznalo, kdo za to může. Vakcínou, 5G signálem, novičokem, bůhvíčím.

Máte pravdu, Vidláku. Lockdown snižuje počty mrtvých. Platí nepřímá úměra. Podle mého soudu nebyl jarní lockdown přiměřený, protože všechny připravené covidové jednotky zůstaly liduprázdné. Dosáhli jsme počty nemocných a mrtvých limitně se blížící k nule za cenu nákladů (nejen finančních) limitně se blížících k nekonečnu. V tomto srovnání se zdají opatření posledních dnů, na rozdíl od jara, víceméně adekvátní. Otázkou zůstává, zda stejně adekvátně dojde k jejich uvolnění. Nechci malovat čerta, uvidíme.

Průměrný počet slepic: 3.2 (27 hlasů)

Podle mě na jaře bylo ve hře, že virus je mnohem nebezpečnější než se ukázalo, že je a že bude nutno ho na našem území zcela eliminovat, aby se zabránilo nedozírným škodám na zdraví obyvatelstva. Virus jsme neznali, dobře si pamatuji videa na youtube i informace z Aeronetu, které toto potvrzovaly. Toto tehdy bylo dosažitelné, protože virus na našem území prakticky vymizel, ale bylo to neudržitelné, protože okolní země se o úplnou eliminaci viru nerozhodli, myslím, že to ani nebylo vědomé rozhodnutí, spíš to tak nějak vzniklo samosebou především jejich naprostou neakceschopností. My bychom to byli dokázali, ale museli bychom hermeticky uzavřít hranice cca na 2 roky s celou západní Evropou, která tehdy selhala. Teď na podzim už se o eliminaci viru ani nepokoušíme, ať si klidně umře lidí kolik chce a trvalé následky ať má taky kolik chce, jediné, co se sleduje je, aby nedošlo k úplnému kolapsu nemocnic. Skutečné důsledky tohoto se projeví až po letech. Paradoxní je, že zatímco Čína virus na svém území prakticky zlikvidovala a tedy náš scénář realizovala, západ se vůči svému obyvatelstvu chová mnohem více nelidsky a genocidně než Čína a svoje obyvatele riziku poškození zdraví vystavuje zcela bezostyšně. A pak tady mistrujeme Čínu, jak je jejich režim nehumání.

Průměrný počet slepic: 4.6 (30 hlasů)

In reply to by Kadlas (neověřeno)

Trvalý odkaz

Prvních pár týdnů. V polovině dubna už to ve hře nebylo, z mého pohledu. Dobře si pamatuji svoje pocity, jak jsem nevěřícně zíral na to, co s námi vláda provádí.

Za druhé, nevěřím na to, že věci se dějí tak nějak samosebou. Z toho už jsem dávno vyrostl.

Pokud jde o hrozící trvalé následky, o tom nevím nic. Z čeho čerpáte?

Průměrný počet slepic: 2.1 (18 hlasů)
Trvalý odkaz

ON-LINE: Nová čísla: V pondělí v ČR zemřelo rekordní množství lidí s koronavirem
Dnes 6:33 • Aktualizováno 18:29Novinky, ČTK

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

někdo vysvětlit, jak je možné, že v zemích třetího světa, kde nemají pořádnou lékařskou péči, netestují, nezakazují shromažďování, jak to, že tam ty mrtvé, s tímto přístupem, nenakládají na ulicích na žebřiňáky, jako ve středověku při moru?
Nechci polemizovat o nebezpečnosti viru, vy víte své, jenom ať mi někdo vysvětlí, proč někde, kde nedělají vůbec nic, apokalypsa nenastala a zde jí očekáváme.

Průměrný počet slepic: 3.7 (20 hlasů)

Ale nechce. Musel by přiznat to, co má zůstat skryto. S odstupem času se bude vyjasňovat. Stejně jako po jedenáctém září.

Průměrný počet slepic: 3.5 (18 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Flégrovi také dali stejnou otázku a odpověděl, vyčkejte času, ono to přijde. Zatím mu ty předpovědi vycházejí sice se zpožděním 14 dní, ale vycházejí...

Průměrný počet slepic: 4.3 (15 hlasů)

Já bych to vysvětlení zkusil... 

Protože Afrika všeobecně má velmi mladou populaci. Půlka lidí je mladší 25ti let. Mají tam různé horečky denge, krvácivé horečky, eboly, spavé nemoci, zavíječe, mají tam různé dětské ozbrojené milice, boko haram, které pobijí nejsnáze ty, kterým to už neběhá. 

Lidí starších šedesáti let je tam procentuálně velmi velmi málo. Tak málo, že je bez problémů stíhají uklízet a vlastně si ani nevšimnou, že umřeli na covid. 

Zkrátka a dobře - málo starých lidí = málo mrtvých. Mají to tam moc pěkně zařízené - lidi stihnou umřít dřív než se vůbec stanou covid ohrožení. 

Další nepopiratelnou africkou výhodou je neexistence zdravotního pojištění. Většina populace nechodí do nemocnice, ale k šamanovi, pokud vůbec. A když s e nechodí do nemocnice, nemohou ji přehltit a neumírají jim tam v nemocnicích lidé na jiné choroby, protože by se o ně neměl kdo postarat díky péči o plebs s covidem. 

Naše země dlouho k tomuto africkému modelu směřovala. Ale jak vidno, ani Vandalové nevyplenili Řím za den a tak nám bohužel ještě příliš mnoho vymožeností zbylo. Dožíváme se věku, kdy nás Covid může zabít. Máme zdravotnictví, které zatím málo dělá rozdíl mezi pánem a kmánem. A máme zdravotní pojištění, díky kterému se do nemocnice dostane i osmdesátiletý dusící se něčí tatínek či maminka.  

Navíc máme nevhodnou polohu - málo nás hubí ebola a moucha tse tse. 

Průměrný počet slepic: 4.8 (32 hlasů)

Takže my máme moc starých lidí, tomu rozumím i tomu, že jsou nejohroženější skupinou.
Tak proč se nezaměřit tímto směrem? Proč nevytvořit strategii, která by chránila ty nejzranitelnější?
Pokud plošnými zákazy domrvíme ekonomiku a bude fakt echt recese, hádejte, kdo to pak nejvíc odsere. Já bych řekl, že ti nejslabší. Což jsou ale zase většinou senioři.

Průměrný počet slepic: 3.2 (12 hlasů)

co bude po větě : Tak proč se nezaměřit tímto směrem?
no, nic :-)

Průměrný počet slepic: 2.9 (11 hlasů)

JAK chcete ochránit zranitelné - seniory, onkologické pacienty, chronicky nemocné (třeba lidi s astmatem, CHOPN a dalšími nemocemi dýchacího ústrojí), aniž byste nějak omezil ostatní?
Zavřít je do nějakých rezervací?
Kde je vezmete, kdo by se tam o ně staral a kde by se na to vzaly peníze?

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)

To zkusili Švédové. Snažili se izolovat staré lidi, ale moc se jim to nepovedlo. Do domovů důchodců koronavirus nezanesli příbuzní, ale zdravotní setry, které sice teoreticky měly být ohleduplné, ale nebyly, protože nemusely. Byla to jen otázka času. A nakonec se všichni podělali strachy stejně jak u nás a ekonomika jim padla i bez vládních nařízení, protože lidi nikam nechodili a restauratéři na to doplatili i bez vlády. 

Kdyby někdo věděl, jak chránit jen ty starší, aniž by musel zavírat ekonomiku, tak by příští rok dostal nobelovu cenu. Ale ještě předtím by musel vymyslet, jak zařídit, aby v tomto státě byli všichni ohleduplní jeden k druhému alespoň důsledným nošením roušek. Musel by vymyslet, jak komunikovat roušky lidem, kteří nepochopili, proč se dělaly opatření, když nebylo dost mrtvých. 

Když jsem to od Laca slyše poprvé, připadalo mi to hodně tvrdé - malý dvůr a velký bič. Ale budu se mu muset také omluvit.... 

Řekl bych, že bychom to měli fakt brát jako válku. Ta také způsobuje hospodářské škody. Ale nikdo se tomu tak nějak nediví.  Tak pojďme si po vzoru Napoleonů, Fridrichů či krále Theodéna říci, že domy se dají znovu postavit, pole se dají znovu osít, výrobu se dá znovu rozjet a i když máme škody, nikdo nezůstane hladový, nikdo nezůstane bez střechy nad hlavou, nikdo nezůstane bez lékařské péče. Mobily, televize a mercedesy nebudou úplně prioritou, ale tu ekonomiku prostě zase postavíme na nohy. Když se mohli Korejci přes rozstřílenou zemi dopracovat do čela, když Švýcaři mohou být průmyslovou velmocí i bez surovin, když to dokázali i číňané, proč bychom to neměli dokázat také?

A pokud Babiš bude obnově bránit, nebo pokud jí nebude umět, zbavíme se ho dřív než řekne švec. To by měl Veľký Bocián také vědět. 

Průměrný počet slepic: 4.8 (23 hlasů)

ekomomika se nakonec vždycky zvedne, ale s tím, že nikdo nezůstane bez střechy nad hlavou, s vámi nesouhlasím. Už jsem vám to psal včera. Ale to vy prostě, jako zaměstnanec, který nikdy nemusel riskovat, něco zkusit, zadlužit se a jet sám za sebe, se všemi riziky, nemůžete pochopit.
O něco usilujete hafo let, hákujete od nevidim do nevidim, sem tam se zadaří, sem tam průser. Ale, když se vám něco nezadaří, tak jste to posral vy, jste v džungli a neuspěl jste.
Ale najednou vám to jakž takž jde a bez vaší viny vám to někdo típne. Dej si, kámo, voraz a zavři krám. Benešovou bych za tu "vatu" na jaře, s chutí kopnul do ksichtu s rozběhem.
Jó, Schilerová vám pomůže. Dostali 25 kolíků. Hurá! 25 kolíků by mi svého času stačilo na nájem na měsíc na jeden krám (měl jsem tři). Co ty dva další? A co prodavačky? Mám je vyhodit? To bych jim ale musel vycálovat tři měsíce odstupného a voni to zase třeba za chvíli uvolněj, pak je budu potřebovat. Tak je asi budu muset z tý Benešový vaty platit.
No jo, ale chodí ještě složenky od ČEZu, od RWE, banka chce splácet úvěr, leasingovka auťák, jenomže já mám zavřeno. Nic nevydělávám. Mám těch 25 kolíků.
Fakt bych vás chtěl, Vidláku, vidět. Jak byste se s tímto popasoval.
A jak již jsem psal včera, mě by to mohlo být u prdele, moje práce covidem zasažena není. Ale jel jsem v tom kdysi a těch lidí, kteří jsou mimochodem ti, kdo se nebojí jít do rizika, nasadit vlastní krk a o něco se snaží,těch je mi dnes fakt líto. A můžou přijít i o ten barák, jak jste psal, že o něj nikdo nepřijde.

Průměrný počet slepic: 3.3 (25 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

jestli Vám ty tři provozovny jely "šul-nul" (tržba vs. nájem, zásoby, "platy" prodavaček, odměna podnikatele, energie plus zavážka) bez jakéhokoli zisku, tak je možná lepší, že se věnujete dřevorubectví.

Hele, na to, abych uvěřil pohádkám o podnikatelích s nafouknutými bříšky, jich mám kolem sebe příliš mnoho. A VÍM, co je většina z nich za vykuky. Ty poctivé bych spočítal na prstech jedné ruky.

Průměrný počet slepic: 4.7 (29 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

To je právě ten problém, Občane, který těžko chápe někdo, kdo v tom nikdy nejel.
Měl jsem dvě provozovny. Chtěl jsem otevřít třetí v Ustí n/L. Otevřít zverimex na novém místě obnáší na zařízení prázdného krámu regály, mražáky a pod. a pokud nechcete, aby se tam krčilo pák konzerv stejného druhu, ale chcete, aby byl nabušený, cca jeden a půl mega.Je velice naivní si myslet, že bych si tuto částku našetřil ze zisku těch dvou fungujících. Takže úvěr.
Potíž je, že pokud otevřete nový obchod, na novém místě, tak jeho rozjetí nějakou dobu trvá, než si vytvoříte stálou klientelu. U tohoto druhu obchodu vám zákazníci, kteří jdou zrovna kolem a tak si nakoupí, dělají 20% tržeb. Vy potřebujete stálé, kteří se vracejí. Ale to je běh na dlouhou trať. Takže zpočátku tento obchod musíte dotovat ze zisku těch dvou už fungujících.
Platíte nájem, platíte úvěr, platíte energie, platíte prodavačku a jste v tom Ústí v minusu. Ale s tím jste dopředu počítal. S čím počítat nemůžete, je to, že vám to někdo na nějakou dobu zatrhne. Pak se s tímto spláchnou i ty fungující, jelikož mají společnou kasičku.
A na vaší narážku, že je dobře, že se věnuji těžbě dřeva. O dva jsem přišel, jeden funguje skvěle, o ten se stará žena. Je v menším městečku. Proč jsem přišel o ty dva? To máte tak: kupujete např ProPlan přímo od dovozce, s paletovou slevou a najednou zjistíte, že na netu si to jako konečný zákazník můžete koupit levněji, když si objednáte jeden pytel. Ale všimněte si, že na toto si nestěžuji. To je prostě vývoj, já byl dinosaur, teď je doba internetová a bezhotovostní (dnes přede mnou ve frontě platila jedna dívka 16 korun kartou). Nečapnul jsem nové trendu, odchod! S tím problém nemám. Moje chyba. Ale když mi to někdo jiný zavře, aniž bych za to mohl a odsere to moje rodina, tak to by mi prostě vadilo.

Průměrný počet slepic: 3 (20 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

1/ nešlapal ten "jediný" obchod právě proto, že ho měla pod křídly vaše křehule? Mám velice podobné zkušenosti, jak s obchody, tak se zaměstnanci. A říká se tomu hmotná zainteresovanost.
2/ na živno jsem jel 26 let a v životě jsem neměl osobák na lízačku. Na rozdíl od "vydělávací" techniky, za kterou se splácely sumy takřka nehorázné.
A na rozdíl od "podnikatelů", kteří mi tvrdili, že "líznout osobák" je nesmírně výhodné (ale neřekli, pro koho), jsem vydržel něco maličko přes čtvrt století.

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)

1/ křehule byla v jiném, s tímto moc nesouhlasila a ani se do něj neangažovala. Našlapal jsem ho já.
2/na lízačku jsem neměl osobák, ale Dukato Maxi. Najel jste tam paleťákem čtyři palety. Nový stál mega, zánovní (můj případ) 400 kolíků. A to jsem fakt pod polštářem nenašel.

Průměrný počet slepic: 3.5 (10 hlasů)

Taky jsem zažil, že nejde vždy o ostré lokty, ale i ta lidskost se tam někdy zjeví.
Ten funkční krám, co máme, je v domě, kde je s námi ještě jedna drogerie. Nebudu jmenovat, ale abych napověděl, samička od strejdy. Prostě řetězec.
A přišli za vlastníkem, že by chtěli i náš krám. On, že to ale mají berrnardovi. Oni, že mu dají 2x tolik na nájmu a zrekonstruují to na své náklady. On, že berrnardovi jsou tady už 15 let, nikdy s nimi nebyli problémy a lidsky jsme si sedli, takže, dokud tady oni budou chtít být, tak máte smůlu. Nashle.
Frajer!

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

a osobní zkušenosti jsou nepřenosné. Rozumí vám, berrnarde, mohl bych také vyprávět...

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

jak by správně podnikal, jen kdyby uměl a kdyby měl tu odvahu. S Občanem debatovat o podnikání, to je jak s koněm rozprávka. Občan obecně vzato není hloupý, ale v určitém směru je nesmírně ideologicky omezený.

Průměrný počet slepic: 2.5 (14 hlasů)

Já taky občas dělám chytrého ve věcech, které jsem nikdy nedělal. Teoreticky jsem na to odborník, ale zkusit to, tak si propálím montérky.
Za toto se na Občana nezlobím.
A vemte si, on je antisemita, já sionista, ale nenapadáme se, snažíme se diskutovat. Takhle by to mělo být.

Průměrný počet slepic: 3.7 (12 hlasů)

Ale co si stěžujete? Všichni jste mohli bejt v sociku zaměstnanci a mít své jisté, chtěli jste kapík tak nefňukejte - pořád je tu záchyt - sociálka, tak co chcete?

Průměrný počet slepic: 4.7 (9 hlasů)

Tak a teď čekám na ten kvikot a budu se válet smíchy.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já tomuhle rozumím. Ale takhle to zní, jako by covid byl jediná katastrofa, která zavírá podniky. Jako by se jeřábníkovi nikdy nepřevrátil jeřáb na vysoké napětí a dostal za to milion pokuty a sebrali mu licenci. Jako by nikdy nebyla povodeň na kterou podnikael nebyl pojištěný, přišel o všechno a musel prodavačkám platit odstupné ze svého. Jako by se nikdo nikdy nedostal do druhotné platební neschopnosti, kdy mu zákazník nezaplatil, on musel pěkně doplatit DPH, složenky, musel si půjčit a skončil u exekutora. Jako by doteď nikdo neměl problémy v podnikání, které na něj spadly jako blesk z čistého nebe. Jako by se neděly nehody s milionými škodami, jako by nedocházelo k likvidačním shodám okolností, které pohřbily podnikatelské plány i naděje. 

Jako kdyby ten virus a vládní opatření byly první případ, kdy se podnikatelům nedařilo, kdy je nikdo neoškubal, kdy je nevyplavila voda, neuvěřil jim soud nebo něco podobného. 

Vy sám berrnarde jste řekl, že chlap má právo žádat o pomoc až když je ve sračkách po krk. Pokud brečí dřív, je to srágora a ne chlap.  U nás ve Vidlákově se zase otevřely výdejní okýnka, peče se pizza a rozváží se. A lidi nakupují, protože své knajpy podporují. 

Já vím, jsem zaměstnanec a ještě v oboru, který z podstaty nikdy nezkrachuje, protože lidi jíst musí. Ale vidím spousty lidí z postižených oborů, kterak s tím bojují jak umí a jak to jde. Ani zjara v tom nebyli sami. Lidi je podporovali, města jim odpouštěla nájmy, stát jim umožnil odložit zdravotní a sociální. I nějaké žebračenky byly.  A jak skončily opatření, hotely měly sezónu jakou nepamatují. 

Proč to nestačí? Proč je jediným řešením nechat všechno otevřené a s virem bojovat někde jinde než tam, kde se lidi hromadně potkávají?  

A s tou střechou nad hlavou jsem to myslel jinak... myslel jsem to jako vládní program obnovy. My vláda se postaráme, abyste vy občané měli co do huby, měli střechu nad hlavou a měli doktora a vy si vyhrňte rukávy a pracujte co to dá. Jako v Koreji, jako v rozbořeném Berlíně, jako v Kóbé po zemětřesení. 

Průměrný počet slepic: 4.7 (23 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když byla cholera nebo mor, vykřičené domy zkrachovaly. Nebyl k tomu zapotřebí žádný zásah vlády.
Že zahraniční turisté přestali jezdit, za to může kovid, ne vláda.

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)