Musím se pochlubit

Autor
Štítky

Krátký koronavirový úvodník.

Včera nám zavolala ředitelka školky, kam chodí můj kluk - řekla nám to, co tušíme už týden. Jeho učitelka je covid pozitivní. Příznaky začala mít před minulým víkendem. Na test šla včera. Ostatní učitelky do karantény nešly, protože nebyl test a v karanténě jsou ode dneška. některé ale odpadly už dřív, protože měly také příznaky. Paní ředitelka jaksi nemohla nechat učitelky doma bez neschopenky... Nebo možná mohla, ale nevěděla, jak si to pak zodpoví. A nebo prostě nechtěla.  A nebo na ní někdo tlačil. A nebo jí to bylo prostě šumák. A nebo tomu nerozumí. Nehodící se škrtněte.  

 Tož můj kluk je v karanténě... ale my rodiče  nejsme. Jen on sám. Půjde na test a hádejte kdy. Ano, příští pátek. Pokud bude pozitivní, dostanu se do karantény i já. Mezitím samozřejmě mohu nakazit fůru lidí. Takhle vypadá v praxi ta největší skupina případů nakažení. Dítě to přinese ze školy a než se zjistí, jak to s virem je, mají to všichni. A než se dostanou do karantény, zvládnou v souladu se všemi směrnicemi nakazit fůru lidí a při dnešních čekačkách na test se vlastně už mohu i uzdravit.  

Nezávisle na tomto dění jsem měl na příští týden naplánovanou dovolenou - potřebuju doma udělat podzimní práce, takže si udělám takovou karanténu sám. Být v jiné práci a v jiné situaci, chodil bych pěkně do rachoty, protože manažer vás doma bez neschopenky nenechá.  Tolik k chytré karanténě a k týden zpožděnému testování. Vsadím se, že teď už jsou tyto čekací doby spíš pravidlo než výjimka.

Budu dál referovat osobní zkušenosti, tak jak budou přicházet.

A teď k dnešnímu tématu: 

 

V posledních týdnech jsem působil, jako by koronavirus bylo moje vlastní dítě. Muselo to vypadat, že s koronavirem chodím spát, že s ním vstávám, že se kvůli němu budím ze sna, vzývám ho a možná s ním i obcuju. Dával jsem mu dost prostoru zde na Kydech, obhajoval jsem nezbytnost tvrdých opatření, dokazoval svoje přesvědčení řadou grafů i řadou předpovědí, které se zpravidla vyplnily ještě hůř než jsem si myslel.  Zároveň jsem porušoval (a stále porušuji) svá vlastní pravidla o minimalistickém vměšování se do diskusí. 

Nicméně... koronavirus ani zdaleka nevyplňoval můj čas. Znamenal pro mě zhruba hodinku denně, když jsem četl aktuality a smolil další článek. Posledních pět měsíců jsem takřka veškerý volný čas vyplňoval něčím jiným. Tímto: 

 

dlažba

Na fotečce vidíte výřez mého dvora vyfocený předevčírem. Posledních pět měsíců jsem po odpolednách zatloukal dlažební kostky a dělal na dvoře nový povrch. Dalo mi to tak zabrat, že se musím pochlubit fotkou, což normálně dělám jen jako přání k Novému roku.  

Ručně jsem si odkopal původní dláždění i vrstvy pod tím, ručně jsem to všechno vyvozil, ručně jsem navozil štěrk a mýma rukama prošlo deset tisíc žulových kostek ze kterých jsem udělal to, co vidíte. Padlo na to čtyřicet tun kostek. 

Sehnal jsem je za hubičku od jednoho vysoce postaveného hlupáka, který tento poklad chtěl vyvézt na skládku spolu se sutí, protože mu to překáželo. Stálo mě to dva kartony vína pro řidiče, aby otočil volantem  a jel s Tatrou čtyřikrát  o tři kilometry jinam. 

Proč to všechno píšu... 

Některé z těch kostek pamatují Marii Terezii. Mají ohlazené už tři strany ze šesti, jak se vícekrát překládaly a pak sloužily svému účelu dalších sto let. Některé měly vylámané od železných obručí kol ony kočičí hlavy podle kterých se jmenují. Jsou věčné. Za tisíc let budou moci pořád ještě sloužit svému účelu. 

Některé z těchto kostek zřejmě pamatují poslední hladomor na našem území. Pamatují epidemii cholery, která zabila Mozarta. Pamatují Napoleona, pamatují Františka Josefa, pamatují první i druhou světovou válku. Byly tady za Lenina i Stalina. Pamatují všechny naše prezidenty. Přežily všechno, přežily pokrok, přežily průmyslovou revoluci, zažily kočáry i lamborghini. A pokud jsem dobře počítal... zažily patnáct měnových reforem i několik hospodářských kolapsů. 

A pořád jsou k něčemu. Pořád nikdo nevymyslel nic jiného podobně krásného a zároveň jednoduchého. 

Koronavirus je v porovnání s nimi jen kraťoučkou epizodou. Jen mžik k nezaznamenání. Mžik o kterém teď mluvíme, protože už dlouho tu nebyl tak velký průser, ale pořád jen mžik. 

Můj život není o popisování koronavirové katastrofy. Můj život je o věcech, co vydrží podstatně déle. Které fungují za každého režimu, počasí i doby. Proto dělám do zemědělství, proto dělám do prasátek a proto jsem zajásal, když jsem měl možnost udělat si dvůr takhle pořádně. Stálo mě to asi 500 pracovních hodin. Koronavirus mě stál možná desetinu tohoto času,jestli vůbec.  

Víte, původně jsem chtěl dnes komentovat našeho velekněze svědků Covidových a jeho vyfocenou eskapádu na Vyšehradě. Chtěl jsem komentovat Babiše, Zemana... A také to udělám. Ale trochu s odstupem.  Dneska vás chci vybídnout, abyste právě v této blbé době dělali něco, co vás přesáhne. Co přežije nejen koronavirus, ale i celou tuhle vládu, tohle zřízení a třeba i  tuhle republiku. 

Ale Prymulu klidně  properme v diskusi.  A nezapomeňme na mefista Faltýnka... 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (97 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

je hezčí.

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

Bude se hodit v obdobích zákazů vycházení.

Ale vážně: Není nad dobrý pocit z dobře udělané práce, která má nějaký smysl.

Průměrný počet slepic: 4.8 (22 hlasů)

Však to může Vidlák za dalších 500 hodin přeskládat. To není problém.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Aneb trochu novějším jazykem, hustý 😮

Průměrný počet slepic: 5 (25 hlasů)

In reply to by tdx (neověřeno)

Trvalý odkaz

to demotivuje.

Průměrný počet slepic: 3.4 (10 hlasů)

Vidláku předem se omlouvám, ale je to profesionální deformace. Dláždění vypadá velmi dobře a snad je pod dlažbou také únosná plaň s doporučených vrstev pro předpokládaný provoz. Když jsem uviděl fotku a neměl přečtený komentář, tak mně pohled prvně upoutala ta vlhká zeď a opadávající omítka. V uplynulých letech jsem řešil s odbornými firmami odvlhčení řady mokrých zdí, tak jsem něco málo pochytil. Nevím, zda jde o vaši, nebo sousedovu zeď, ale hezké to není ……. Možnosti jsou tyto:
- na sousedovu zeď připevnit poplastovanou, síť (nebo dřevěný rošt s oky cca 30 – 40cm a zasadit rychle rostoucí popínavé rostliny. Nový porostlý přístřešek může upozaďit odpadní nádoby
- s vlastní zdí je možností několik, já mám rád použití hmoty našich předků – bentonitu, což je jíl, zvětšující vlhkem svůj objem a zabraňující vlhkosti dojít až ke zdi, pokud jsou základy s kamenů, tak pomůže a nemusí to být ani drahé
- do smíšeného zdiva lze taky vrtat , nejlépe z obou stran zdi šikmo dolů otvory po cca 8 cm a nalít do nich izolační hmotu, která se rozprostře ve zdivu a vytvoří izolační clonu, při rovnoběžných vrtech je to jistota, ale poněkud dražší
- ještě dražší je podřezávání a vkládání izolačních pásů
- zarážení plechů do smíšeného zdiva je ještě složitější, záleží na zdivu
- dnes se hodně používá výkop podél zdi, položení nopové folie na zeď a 10 – 20cm nad zemí její zalištování, případně ještě vložení drenáže dolů. Protože to dělá každý samouk, tak to v řadě realizací nefunguje a naopak folie perfektně funguje jako drenáž pro rozvod vody
- sanační omítka má také svoji životnost a čím obsahuje vlhké zdivo víc solí, tím dřív se póry v omítce ucpou a může se začít znovu
- vysunutá pergola, nebo stříška , třeba i s se zvýšenou větranou podlahou může být také účinným prvkem odvodu alespoň dešťové vody od zdi a navíc může to být i hezké a praktické při setkávání rodiny, či rodiny s hosty
- nejjistější je zbourat a postavit znovu ….. třeba jako výměnek na stáří 😊
- už končím, jenom poznámka - 5cm tloušťky odizolované vlhké zdi vyschne za cca rok

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

In reply to by MNOP (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zdravím MNOPe. Na dvoře už dlažba byla a pod dvorem je cca metr mnohokrát zhutněné navážky. Já jsem odkopal cca třicet centimetrů, uhutnil jsem podklad a použil jsem způsob, který se dělal před sto lety. Použil jsem zhutnitelný štěrk frakce 0 - 16, který jsem v míchačce míchal s trochou písku cementu a vápna. Před sto lety také neměli vybrační pěchy nebo desky a tak používali hydraulické vápno a podobnou směs štěrku a písku. 

Tento štěrk jsem postupně sypal a vtloukal do něj jednotlivé kostky. Večer jsem to vždycky pokropil, tím se štěrk slepil s cementem a vápnem dohromady. Je to pořád rozebiratelné - zvládne to i malý bagřík nebo motyka - ale zároveň je to slušně pevné. Voda tím pořád proteče skrz, je to neuvěřitelně pružné. 

Když jsem měl hotový ucelený kus, udělal jsem si směs jemnozrnného písku s cementem - půl pytle cementu na plné kolečko písku. Písek musel být suchý. Směsí jsem vyplnil spáry a jezdil přes to vibrační deskou (před sto lety chodili s dřevěnými tlouky) vibrace setřásly písek i do těch nejmenších spar. Zároveň, pokud byla nějaká kostka zapadlá hlouběji, vibrace pod ní nahrnuly písek a kostka se zvedla na úroveň ostatních úplně přesně. Dělal jsem to tak dlouho, dokud písek mizel ve spárách. Až byly všechny komplet vyplněné, zametl jsem povrch smetákem a pokropil to. 

Vytvořila se cca 2 cm vrstva relativně pevné spárovky a jak postupuje vlhkost dolů, slepuje se i zbytek. Opět je to rozebiratelné, protože písek je "našlehaný" a není to nijak ulehlé. Je to dostatečně pevné na malotraktory, osobáky a vleky za ně. Pětitunu bych na to asi nepouštěl, ale nic takového mi stejně neprojede průjezdem. 

Nechtěl jsem, aby se mi tam vsakovala voda. Všechna je svedená do nádrže, která je zakopaná pod trávníkem a tou třešní co je na fotce. Vodu potřebuju použít a ne ji mít ve sklepě. 

 

 

 

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

Vidláku, děkuji za obšírnou odpověď, už se mi bude spát lépe :)

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Krása. Ale bez válcování? No, uvidíte po zimě.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

rovinu jistil
i střešní mech
všechno to čistil;
spád to má k cestě
třískají žestě
troubějí fanfáry
foukají fujary.

Průměrný počet slepic: 4.6 (18 hlasů)
Trvalý odkaz

Proto sem na dvorek chodím, projít se po kostkách, i když v bydlisku mám víc možností. A proto ještě toužím vícekrát se vyspat na paloučku pod duby u hráze.

Průměrný počet slepic: 5 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

a ono žula
co metr kuřinec
doba se hnula.

Průměrný počet slepic: 4.7 (24 hlasů)
Trvalý odkaz

kvádříků z bourané chalupy. Z cenu půldenního pronájmu té Avie a toho, že jsme nějakou dobu měli ruce jak orangutani :o))

Dodnes nemohu pochopit nedovtipnost majitele zdiva. Teda zaplaťpřírodo za ni; máme na zahradě dvě krásné terásky, na kterých, až půjdu do důchodu, bude pár hlav vína.
Ale stejně mi hlava nebere, že se toho zbavil.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Pěkně položený, já taky dělám. Stále něco dělám, i Faltýnek něco dělal, ale co?
Jsme malá zemička, prý se vše vykecá, tak uvidíme. Tak nějak v tom všem ale čuji čertovinu. Určitě se nemýlím, na to dám jed.

Průměrný počet slepic: 4.8 (18 hlasů)

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je skutečně divné, že na Faltýnka nikdo z demobloku ani z presstitutů dosud nic nevytáhl ani nevyrobil. Ani na jeho rodinu.
A že by se našlo, kdyby se chtělo. Jenže ono se nechce. Proč?

Průměrný počet slepic: 4.8 (26 hlasů)

je dost namočený v brněnské kauze Stoka

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

ze semínka jsem vypiplala prý kanadskou jedli. To tak naproti rodišti ve dvoře , zrubali nádherný strom rostoucí od začátku baráku, 50 let. Prý zavazel, no teď tam mají parkoviště. Já si tenkrát uzmula zepár větví a z jedné šišky se mi podařili dopěstovat potomka. Napřed doma, potom na balkoně- přes zimu v nastavované krabici. Roste do krásy +/- metrový stromek. asi by potřeboval přesadit do většího květňáku ale nevím kdy a jak, abych ji neuškodila... poradí někdo? Dík

Průměrný počet slepic: 3.8 (6 hlasů)

... kořeny některých stromů, když opravdu vyrostou, začnou trhat stavby na zahrádce. Dělá to borovice a třešeň. Nedělá to ořech. Měli jsme krásnou borovici, která ale po čtyřiceti letech začala trhat zídky ve svém okolí (až 10 metrů). Museli jsme ji porazit. Jak jedle, nevím. Určitě se tu najde někdo s většími zkušenostmi.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

ze tří domů toho dvora bylo nejmíň 20metrů a jsou to jen třípatráky, cihlové z 50tých let, kdy se ještě stavělo postaru - poctivě. Kdo ví.....

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Nevím, co je to kanadská jedle. V Kanadě roste víc druhů jedlí. Jestli to prosperuje v květináči, mohla by to být tsuga kanadská. Ta v mládí roste pomalu. Navíc, jedli by se asi u silnice moc nelíbilo.

Vzhledem k tomu, že má metr, nejlepší bude ji přesadit s kořenovým balem. Tak se nic nepoškodí. Jak? Obrátit vzhůru kořeny a vyklepat z nádoby. Kořeny bal udrží. Pak do nádoby a obsypat propustnou hlínou jako u každé jiné kytky. Přiměřeně zalít. Kdy? Kdykoliv, pokud nebude mrznout.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Milá Emo,
stromky se teď začínají vyzvedávat z lesních školek a začíná sezona sázení. Tedy jehličnany, u listnáčů se ještě pár dní čeká. Doporučuji přesadit jedli příští víkend. Tedy pokud je to jedle.
Jedle bělokorá (Abies alba) má silný kůlový kořen a parohovitě větvené postranní kořeny, proto je dobře zakotvena v půdě a téměř u ní nedochází k vývratům. Kořeny hojně využívají mykorhizu, zvláště s holubinkovitými houbami (ryzce, holubinky) a muchomůrkami. T= je lépe někde v lese, kde si její kůlový kořen dosáhne do hloubky.
Ale Vy máte možná douglasku tisolistou (Pseudotsuga douglasii), která má také dlouhý kůlový kořen.
Vaše rozhodnutí nyní je, co s ní chcete. Jestli ji chcete mít jako malý stromek, budete ji muset přesazovat coby velkou bonsai. Časem Vás to začne štvát neustále přesazovat tak těžký bal. Nebo ji vysadíte někam do volné půdy. Záleží na tom, odkud jste. V takovém případě se dá najít majitel lesního pozemku, kam byste si ji mohla zasadit. Nemá ale smysl ji převážet přes půl republiky.
Kdybyste bydlela někde poblíž mě, nabídl bych Vám ji zasadit na můj lesní pozemek. Pokud ji vysadíte do volné přírody, musí být za plotem nebo chráněna individuální ochranou proti okusu, protože dost chutná spárkaté zvěři. Tedy přemnoženým srnkám, jelenům evropským a hlavně dovezeným jelenům sika!

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

S jehličnany u baráku je nakonec vždycky problém. Smrky, borovice - nakonec přerostou únosnou míru a začnou ohrožovat své okolí. Pak stačí větší vítr, nebo těžký mokrý sníh a je průšvih. A to že vám to spadne na auto je jen ten menší problém, horší by to bylo, kdyby to spadlo někomu na záda. Příští týden budu zrovna kácet, bohužel jsem propásl vhodný okamžik asi o 10 let, protože mi to bylo líto, ty stromy jsou krásné, ale teď už to bude pro zdejšího "berrnarda" trochu problém. A těším se, až to bude dole, protože poslední roky s obavou sleduju při každém větším větru, jak to dopadne.
K baráku patří ovocné stromy.

Průměrný počet slepic: 4.8 (21 hlas)

nádherný a zcela zdravý smrk. Bohužel byl kdysi vysazen na sice dlouhém, ale úzkém pozemku a stále mohutněl. Jenže kořeny měl pod sousedovou truhlárnou a větvemi mu nadzvedával střechu od ní.
Místní "Berrnard" se docela vyřádil, ale vše dobře dopadlo.
K zemi šel koncem února a hromadu dříví a větvoví jsme pořád ještě úplně nezpracovali.

Je mi to líto, protože v něm bydlela kvanta malých ptáčků a byl krásné je pozorovat a poslouchat.
Jenže, přesně jak říkáte - takový strom na malou zahradu nepatří. Potřebuje spoustu místa.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

se mohou přesazovat prakticky celý rok, pokud jsou venku. Pokud jej máte doma, tak až od února do konce srpna. Sežeňte si květináč o průměru cca 5 cm větším, než je současný. Měl by mít hodně drenážních otvorů na spodní straně. Připravte si vrstvu drenáže na dno. Nejlepší jsou střepy z květináče z pálené hlíny. Na dno květináče uložte drenážní vrstvu z těchto střepů, kterou dejte tak, aby vypouklá strana byla nahoru. Zakryjte především drenážní otvory. Mezitím si připravte zeminu na přesazení. Měla by být lehká a kyprá. Do zahradní zeminy přimíchejte rašelinu a hrubší písek nebo perlit. Poměr volte podle složení zahradní zeminy. Je-li humózní a lehká, dejte méně příměsí, je-li jílovitá a těžká, tak více. Na dno květináče dejte vrstvu zeminy. Stromek vyklepněte ze starého květináče a v případě potřeby zkraťte silnější kořeny. Bal ale nechte být, pokud není moc nahusto. V takovém případě opatrně kořenový bal uvolněte. Dejte stromek do květináře a obsypávejte kořenový bal připravenou zeminou. Po vrstvách zeminu vždy trochu upěchujte. Dosypejte po výši, v jaké byl stromek ve starém květináči. Musí Vám zbýt po okraj tak 1-2 cm, aby se mohl stromek dobře zalévat. Po zasazení stromek zalijte. To je všechno. Přeji hodně radosti ze stromku.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

akorát musím zajít koupit květňák klasický, nikoliv plasťák I když těch velkých plasťáků mám dost,dávám do nich mečíky a daří se jim. Ale stromek je zvyklý na klasiku, je to na dýl, tak bude klasika.

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

ztrácí vlhkost a kořenový bal v něm rychle vysychá. Nejlepší využití pro květináč z pálené hlíny je rozbít jej a využít střepy na drenáž.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Mě jenom napadá, asi tak před kolika zavřenými hospodami má Blesk obvykle o půlnoci postavené pohotové fotografy, netušíte někdo? Jednoho pak napadají mocinky zvláštní věci, u kterých je štěstí, že se u nás nikdy, to chci zdůraznit, ale opravdu nikdy nemůžou stát. Já ti dám, že ze mě nebude generál...

Průměrný počet slepic: 4.9 (30 hlasů)

Ten, kdo informaci prodal, neprodělal 😎

Průměrný počet slepic: 5 (29 hlasů)

Bůh ví, jestli to fotili redaktoři Blesku. Stejně pravděpodbná mi připadá některá z organizací, které se pořizováním a distribucí takových informací zabývají. Nechci jmenovat ani BIS, ani žádnou zahraniční, jistě přátelskou, firmu, ale Blesk to mohl dostat jen účelově ke zveřejnění.
Jo, a kdybych se už nikdy neozval, tak jsem se trefil na komoru a náhodou mě přejelo auto.

Průměrný počet slepic: 5 (23 hlasů)
Trvalý odkaz

Prymulu pozval na místo setkání přece Faltýnek?
Nebo se pletu?
No a Faltýnek je přece od aférky svého synka v Brně "mukl". ( muž určený k likvidaci)
Poliši vynechali mladýho, ale starej za tuhle službičku musel zaplatit protislužbou.
A proč Prymula? Zřejmě asi nechtěl hrát podle zadání.
Je to přece stará hra na volavku a hejla.

Průměrný počet slepic: 4.8 (22 hlasů)

Prymula a Faltýnek se měli setkat v poslanecké kantýně někdy v pozdější době. Museli by jen dát pozor na Kalouska, který by tam nasával. Pozvali by jej na pár panáků a Kalousek by odpadl ožralý. Nad jeho alkoholem prosáklým tělem by mohli rokovat.

Průměrný počet slepic: 4.1 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Kšiltovku dolů! (Klobouk jako Vidlák nenosím.) Vidláku, fakt seš frajer. Nechápu, jak je možný, že stihneš všechno co děláš. Spíš ty vůbec? Jestli ano, sděl nám, kolik hodin spánku ti stačí. Doufám, že sis při tom dláždění i pořádně zanadával, jako správný dlaždič?
Pokud jde o Vyšehradskou story, jsem přesvědčený, že to byla na Prymulu nastavená past. Začal moc vyčnívat a zastiňovat další aktéry současného dramatu. Čekal jsem, že se šprajcne Zeman, ale vypadá to, že nebude dělat problémy jako s ministrem kultury. I když tohle má úplně jiné pozadí.
Taky se omlouvám, že jsem to asi tak před měsícem zlehčoval. (Též jsem to přirovnával ke chřipce, ale ne formou průběhu, nýbrž počtem nakažených na 100 000 obyvatel.) Člověk si párkrát něco přečte a pak už tomu začne věřit... Bylo to optimistické srovnání a "optimismus je opium lidstva" Já si ale jiné opiáty nemůžu finančně dovolit. S těma testama a opožděnejma karanténama je to teď asi největší průser. Ale trasování jde, když se chce. Blesk vytrasoval dokonce i Prymulu...
Tož teda dobrou noc a pěkný sexuální víkend, když celý národ bude šoupat s hodinkama...

Průměrný počet slepic: 4.8 (24 hlasů)

Já kromě šoupání s hodinkami budu také šoupat se skříněmi, bo je potřeba v ložnici vymalovat :-)
K tomu Vyšegrádu: každý má možnost znemožnit se sám.
Ať už to bylo narafičené nebo ne, nikdo Prý mulovi nedržel pistoli u hlavy, aby tam chodil.
A když už tam šel a pak vyšel, jestliže nařizuje lidem, že mají mít roušku snad i na veřejném záchodě (volně cituji: "ve všech vnitřních prostorách" a na veřejnosti "pokud je osoba blíže než 2 metry od jiné osoby"), tak ji měl mít taky.
Jako člověk, který to tvrdě prosazuje, možná měl mít i roušky dvě.
Jak má člověk věřit Prý mulovi, potažmo vládě, že to s virem SARS-CoV-2 (dříve označovaný 2019-nCoV) myslí vážně?
Takže nám Prý mula ukázal, za jak vážné to považuje on.
Šprýmula si se všemi z nás vytřel Brusel a dal zbytku republiky návod, jak se má k tomu korunovému viru stavět.
Lepší PR pro "chřipčičkáře" udělat nemohl.
Pro ty, kteří by mi chtěli do úst vložit něco, co jsem nenapsal, "podivnou rýmičku" už jsem prodělal.
Vanilková zmrzlina chutná stejně jako jahodová, nebo jako knedlo zelo vepř.
Jako piliny :-)

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

In reply to by Pivoj (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nosíte roušku? Už byste neměl být infekční a opakované nakažení načas nehrozí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Krásná práce, Vidláku. Také ti pomáhal Plivník?

Plivník dlaždiče Housky
https://www.youtube.com/watch?v=ShcIZl4Irpo

Je to zfilmovaná povídka z knihy povídek Karla Michala: Gypsová dáma (/Bubáci pro všední den). Jsou to skvělé povídky.

Průměrný počet slepic: 5 (15 hlasů)

Bubáci jsou skvělá knížka, četl jsem před mnoha lety, od té doby na ně nemohu narazit.
Asi prolezu antikvariát, i když ty "osahaný" knížky moc nemusím

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Na Databázeknih si tu knížku můžete od někoho koupit v sekci Bazar:

https://www.databazeknih.cz/kniha-v-bazaru/gypsova-dama-36173

Sama jsem to tak asi před rokem udělala, protože se mi po ní stýskalo a tu, co jsem měla doma jsem po generální opravě bytu nemohla najít. Pán mi přivezl knihu až domů, všechno proběhlo v pohodě.
Asi týden na to jsem tu původní knihu našla zastrčenou vzadu v knihovně. Tak teď mám dvě. Chtěla jsem už tu jednu dát některým "mladým" jako dárek, ale uvědomila jsem si, že ta dnešní mladá krásná a chytrá generace by ty povídky už neocenila, pokud by je vůbec dokázala přečíst, když jsou v knize a ne na patlafónu.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Schneider: Nesouhlasím s odvoláním Prymuly!

Paparazzi z bulvárního Blesku zachytili ministra zdravotnictví Romana Prymulu, jak vchází do prostorů jakési pro veřejnost zavřené restaurace, kde setrval v rozhovoru se třemi dalšími muži, a když vyšel, těsně před nasednutím do automobilu si nenasadil roušku.
Jan Schneider
23. října 2020 - 16:46

Kvůli této bouři ve sklenici vody chce premiér navrhnout prezidentu republiky jeho odvolání. Vzniklou situaci označil v souladu s bulvárem za absolutní katastrofu, šok a chybu, kterou nelze omluvit, píše Jan Schneider v komentáři pro Prnizpravy.cz.

Soudě však podle vyjádření samotného ministra Prymuly, je premiérova reakce zbrklá, protože již při zevrubném posouzení se jeví situace zcela jinak.

Podle bulváru prý byl Prymula „navzdory zákazu“ v restauraci na pražském Vyšehradě. Žádný takový zákaz ale neexistuje. Vládní nařízení obsahuje pouze formulaci, že vláda „zakazuje přítomnost veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb (např. restaurace, hospody a bary)“.

Restaurace, kde se konalo pracovní setkání ministra Prymuly s dalšími osobami, jejichž počet zřejmě nepřesáhl pět, nebyla veřejnosti přístupná. Zúčastnění museli tedy být soukromými hosty provozovatele. Takové pracovní setkání se mohlo konat kdekoliv na úřadě – proč zúčastnění volili tento soukromý prostor, to vědí oni sami. Jestli chtěli uskutečnit schůzku diskrétně, evidentně se jim to nepovedlo.

Nicméně je zřejmé, že smysl vládního nařízení byl dodržen, protože se v restauraci nemohla veřejnost setkávat a byla tak omezena možnost nákazy. Na druhou stranu se ti muži v tomto počtu mohli setkat kdekoliv, aniž by cokoliv porušili. Že se setkali v zavřené provozovně, je sice zvláštní, ale je to nic proti ničemu. Právníci se sice mohou šťourat v tom, jaký je status zavřené provozovny, ale jsou jako obvykle mimo, když zkoumají suchou literu zákonů a nařízení, aniž by vzali v potaz jejich smysl. Otázkou je, zda to dělají úmyslně, anebo zda chtít po nich něco takového by bylo opovážlivým nadhodnocením reality.

Jestli si ministr Prymula nasadil roušku až v autě, a nikoliv před nasednutím do něj, je nedodržení pravidel závažnosti zhruba tak nesprávného autového vhazování ve fotbale. Faul to není, na penaltu ani na žlutou kartu to není rozhodně a o červené kartě nelze přemýšlet ani omylem.

V Polsku se epidemiologická situace katastrofálně zhoršila. Místo drastických opatření se tam dali na modlení. Navrhuji tento přístup modifikovat a modlit se za Prymulu a jeho opatření, která jsou tvrdá, ale použijeme-li rozum, nebudou drastická.

Rozhodně ale je nutno „uklidnit hormony“ a nepřekopávat vládu podle ataků bulváru. Ostatně dobrý šéf se při podobných věcech nejprve postaví za svého člověka, a pak si nechá v klidu a řádně situaci prošetřit.

Je nezbytné zamezit tomu, aby bulvár v těžké epidemiologické situaci ovlivňoval vládní politiku tím, že bude kout jakési pikle, v jejichž pozadí se dají tušit „dlouhé a ještě delší“ peníze.

Průměrný počet slepic: 4.9 (38 hlasů)

až příliš rychlá a až příliš nekompromisní
Celý to smrdí na 100 honů.
Na druhou stranu - Prymula je jouda, když leze na takovou konspirační schůzku mimo ministerstvo a málem v hodině duchů

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

že byl v takovým ajfru, že mu to ani nedocvaklo

a nebere to ani teď

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Takže podle Vás může hospodský každý večer do zavřené hospody (pro veřejnost) sezvat 5 kusů (uzavřená společnost) a pořádně zapařit?

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Proč by nemohl pozvat kámoše na kafe.
Je to jako v autodopravě, jízda za účelem zisku, je podnikání.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

i dva lidi je "veřejnost" a zavřená hospoda je pořád provozovna stravovacích služeb (např. restaurace, hospody a bary). Když budeme slovíčkařit, v nařízení vlády se ani slovem nemluví, jestli "provozovna stravovacích služeb" je zavřená nebo otevřená.
Takhle můžeme opravdu na panáka zadním vchodem a s celým nařízením si vytřít..., no třeba Brusel.
K čemu potom je takové nařízení, kdy sám nejvyšší vakcinolog nám ukazuje, že je to jen pro ...
no třeba pro kmány?
Na pracující lid musí být přísnost.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

jsem to psal někde níž.

Všechna nařízení musí být vymahatelná.

Jakou cenu má nařízení, které nedodržuje ani ten, který ho vyhlásil?
Nedodržuje ho nikdo, na vsích se chlastá v hasičárnách, ve fotbalových šatnách i v garážích.

Ministerstvo zdravotnictví mělo vydat doporučení.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Babišovi se odvolání Prymuly nevyplatí
František Roček
novinář a spisovatel
https://www.prvnizpravy.cz/sloupky/babisovi-se-odvolani-prymuly-nevypla…
------
z článku: ...

Prezident Miloš Zeman se oproti Babišovi projevil rozumně. Babiš si povzdychl, že Zeman má o odvolání Prymuly pochybnosti, ale Babiš půjde Zemana ukecat.
Je správné, že v pátek Prymula odmítl výzvu Babiše kvůli takové prkotině rezignovat. Ať si Babiš své zbrklé jednání vyžere až do dna.

Průměrný počet slepic: 4.3 (22 hlasů)

V souvislosti s poslední větou toho článku (a já jsem zde na Kydech psala o Babišově zbrklosti už včera hned jak se objevily první tiskovky...) jsem si uvědomila, že Babiš vlastně takhle zbrkle jednal v minulosti už několikrát.

Vzpomenete si, jak hystericky okamžitě vyhazoval z naší země ruské diplomaty, když se objevily zprávy o otrávení Skřípalů?
Jak vyhazoval toho ruského diplomata kvůli jakési kravině na velvyslanectví, která se pak ukázala stejně zkreslená?
Jak hystericky okamžitě burácel po zvolení Lukašenka prezidentem cosi o neplatné a zmanipulované volbě?

A je důležité si uvědomit, že ta první reakce Babiše byla VŽDY ve shodě s hulákáním bulváru, mejnstrýmových médií a debilbloku. Jakoby se těm všem chtěl líbit, aby ho měli konečně rádi.... takový jakýsi Stockholmský syndrom nebo jen pokakánek nebo co.

Průměrný počet slepic: 4.8 (32 hlasů)

Bábu někdo nejenže drží za koule, ale fest mu je mačká.

Průměrný počet slepic: 4.7 (29 hlasů)

Hamajda... stačí se zamyslet.....

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)