Hospodářský konec roku

Autor
Štítky

Až budete číst dnešní článek a mazat si k snídani rohlíky, budu na posledním skrojku pole orat. Zemědělský rok mi dneškem končí. Mám vyvezený všechen hnůj, vyčerpal jsem všechnu močůvku, zmulčoval jsem poslední řepku na zelené hnojení a můj pes bude chodit za mnou v brázdě a dávit vytahané myši a krtky. 

Od loňska mám vlastní chovnou prasnici a měl jsem dva vrhy selat. Díky tomu jsem měl hnoje nadbytek a mohl jsem pohnojit úplně všechno. Vv současné době není pozemku, který by nemohl každý rok dostat svojí dávku organické hmoty a dusíku. 

Včera jsem sklidil poslední krmnou řepu. 

Letošní rok byl ze zemědělského hlediska jako sen. Všeho se urodilo dost, počasí mi přálo a zakořenily mi i proutky, kterými jsem označoval zaseté řádky. Žádná úroda nebyla rekordní, ale vyšlo úplně všechno. Žádná plodina nedopadla špatně. Ve sklepě přibylo několik demižonů meruňkovice, tchýně se přiznala, že letos zpracovala osm set zavařovacích sklenic kompotů, marmelád, povidel a okurek. K tomu pět stovek sklenic a lahví domácích rajských protlaků,  kečupů, čatní omáček a jablečného křenu. 

Moje letošní várka vína se už čistí a předpovídám jí zářnou budoucnost. 

I z hlediska chovatele byl letošek nádherný. Loni v prosinci jsem měl svá první selata. Bylo jich pět, čtyři přežila. Všechny v této chvíli mají přes 200 kg. Nekecám. Mám čtyři čuníky, kteří se za necelých jedenáct měsíců prožrali na stopadesátinásobek své porodní váhy. Z každého bude nejméně čtyřicet litrů vepřového sádla. 

V pondělí mám první zabijačku. Tentokrát velmi komorní, nebudu mít žádné hosty. Po dlouhých pěti letech si to dáme jen s nejbližší rodinou.  

Proč to všechno píšu... 

Jednak se trochu chlubím...

Ale hlavně chci svým výčtem ukázat, že to jde. Je možné mít výnosné a funkční hospodářství, které zajistí dostatek základních potravin a k tomu zajistí slušné množství vesnických platidel v podobě alkoholu, vajíček a medu. Je možné mít maso pro celou rodinu, je možné podělit spoustu známých a přátel. Je možné něco prodat a zaplatit z toho náklady na benzín, hnojiva a chemii. 

A je možné to všechno dělat s ohledem na přírodu. Je možné to dělat tak, aby se půda zkvalitňovala a ne zhoršovala. Je možné to dělat tak, aby se používalo minimum přípravků, minimum hnojiv, ale zároveň to nezabíralo moc času. Alespoň já stíhám své hospodářství, pět dětí, manželku, lego,  tento blog....  a nemám pocit, že to se mnou za chvíli sekne. 

Dělejte to také tak... 

Kdo máte pár metrů čtverečních půdy, obdělávejte ji. Pěstujte si alespoň ty nejzákladnější potraviny. A vy, co máte jen balkon, mějte tam alespoň truhlík s rajčaty nebo bylinkami. Dělejte si kontakty, vyměňujte si vaše produkty, naučte se nějaký dobrý recept a dělejte nějaký kečup nebo omáčku, kterou budete moci použít místo peněz. 

Vykašlete se na anglický trávník, pokud ho budete chtít dělat dobře, bude vás to stát stejné úsilí jako brambory. Pěstujte, chovejte, zavařujte, nakládejte, konzervujte. Zařiďte si kuchyň tak, abyste byli schopní zpracovat celého krocana, nebo vepřovou půlku. Mějte někde ve sklepě zavařovací hrnec a krabici plnou sklenic. 

Knížky o preperství vám budou k ničemu. Naučte se to, co dělaly vaše babičky. Naučte se využívat to, co máte. Donuťte svojí zahrádku, aby vás živila. 

Práce s rýčem, motykou a kosou vám dá totéž co fitko. Ohýbání hřbetu pod letním sluncem vás naučí pokoře a u zemědělské práce budete mít dost času přemýšlet. 

Pokud můžete, založte si záhonky, kupte pár slepic a pusťte se do toho. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.9 (115 hlasů)

Komentáře

Práce = výkon x čas. A = P.t. Jednotky: Ws, J (a násobky).

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

akademik, který přednáší na první stovce univerzit, napsat větu, že v elektromobilu
cituji:
je využití elektřiny je skoro 100%
konec citace.

Vy opravdu chováte představu, že veškerý zbytek světa mimo vaší osobu se rovná stádu vymaštěných pičusů?

Kde máte tepelné ztráty, které jsou nemalé i u elekrokřápů a začínají už při ládování baterek!!!!!!!!
Kde máte ztráty energie způsobené skladováním v bateriích(pokles účinnosti až na 60%)?
Kde máte ztráty způsobené vedlejším použitím el. energie (udržování tepelné pohody)?
Kde máte ztráty způsobené studeným počasím (ztráta kapacity při nízkých teplotách)?

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

akademik, který přednáší na první stovce univerzit, napsat větu, že v elektromobilu
cituji:
je využití elektřiny je skoro 100%
konec citace.

Vy opravdu chováte představu, že veškerý zbytek světa mimo vaší osobu se rovná stádu vymaštěných pičusů?

Kde máte tepelné ztráty, které jsou nemalé i u elekrokřápů a začínají už při ládování baterek!!!!!!!!
Kde máte ztráty energie způsobené skladováním v bateriích(pokles účinnosti až na 60%)?
Kde máte ztráty způsobené vedlejším použitím el. energie (udržování tepelné pohody)?
Kde máte ztráty způsobené studeným počasím (ztráta kapacity při nízkých teplotách)?

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

který má ztráty 70-80%, tak si myslím, že mohu napsat že elektromobil využije elektřinu SKORO na 100%.
Prostě tepelný stroj je tepelný stroj,
Temelín taky musí vyrábět přes 6 GW energie ale ty 4 GW zas jen odpařují a ochlazují vodu v chladících věžích, je 2 GW jsou elektrický výkon. A Temelín jede furt na optimum, to automobil nejede.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

přes 40 %,za druhé pokud o sobě chcete tvrdit, že pouze nepřenášíte, ale opravdu přednášíte, nemáte nárok použít termín
"skoro 100 %". Kdybych si já dovolil něco takového říci u pouhé maturity, vyfičím od komise takovým fofrem, že bych ani nestačil zavřít dveře.
Tolik k vašemu názvosloví.
A samozřejmě, že Temelín nejede na optimum ani náhodou, to jsou vaše pomýlené fantazie. Stejně jako nejede v tomto režimu spalovák, a úplně stejně jak nejede v tomtéž režimu elektrosračka.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Carnotova cyklu? A navíc, víte, že když jezdíte třeba po Praze tak skoro nikdy nejedete v optimálním režimu motoru?

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

je u páry v parním stroji. A parní stroje už opravdu nejezdí.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

nadefinovat optimální režim spalováku, o čemž velmi silně pochybuji, že byste to dokázal. Jestli jo, sem s palivovými mapami!
Pak mi můžete šeptat do ouška, jak vypadá optimální cyklus ve vámi zmíněném Temelíně, když se prakticky neustále mění odběr vyrobené elektřiny, potažmo produkce z alternativních zdrojů, kterážto má za následek prudké rozkolísání grafů a z toho vyplývajících těžkostí s udržením optimálního režimu generátorů v elektrárně.
Protože když chcete posuzovat nějakou účinnost, musíte posuzovat vždy celou cestu, nikoli jen tu část, která se vám zrovna hodí.

Zatím bez slepic

jsem hajzlík. Už nebudu dráždit, bo někerým jebne. Vystavoval jsi něco na Werkfušce? Bylo tam 200 bazmeků.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

In reply to by Hajzlík (neověřeno)

Trvalý odkaz

a kdyby omylem někdo zjistil, co všecko werkové se u mne nachází, asi bych skončil v nápravně výchovném ústavu ještě i dnes.
Jinak řečeno přitáhnout na výstavku kompletně vybavenou garáž a dva baráky včetně betonových základů, to je docela velký logistický problém. A jak jinak bych měl vystavovat třeba "betocelky" vyrobené z werkové škváry pomocí vibrátoru předělaného z mašiny vyřazené na slévárně? Anebo 150 metrů rámkového plotu včetně trojích zabetonovaných vrat, do nichž nebyly zakoupeny ani ty ty pověstné vložky FAB?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

ze starých propagačních studií napsaných asi na katedře jaderných reaktorů, tam žijí stále v minulosti,
tam třeba pořád uvažují že, cituji
"o např. o panelech GWL/Sunny Poly o špičkovém výkonu 270Wp a rozměrech 1,65x1m"
Realita: teď už si můžete u nás pořídit 400 W panely o stejné ploše, životnost 30-40 let
a než budou u nás ty 2 miliony elektromobilů (ale ty nebudou nikdy) tak už bude účinnost panelů zase vyšší.
Jsem si jist že elektromobilitu u nás od března do října plně pokryje výroba v nově instalovaných slunečních panelech, nejen na střechách domů ale i na parkovištích hypermarketů a střechách hypermarketů a skladů, na podnikových parkovištích,...
a ještě vyrobí spoustu elektřiny navíc....

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

z roku 2019, nejstarší data jsou v ní z roku 2015 a 2016. Pokrok sice je, ale ne převratný.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Hajzlík (neověřeno)

Trvalý odkaz

vznikajících na jaderných fakultách, že používají stará data o fotovoltaice. Když máte data stará 5 let tak za tu dobu účinnost panelů vzrostla o 50% a cena klesla na třetinu. Když máte 11 let stará data, tak třeba cena panelů tehdy byla desetinásobná než je dnes.
To je pravý opak jaderné energetiky, postavit jadernou elektrárnu je nyní několikanásobně dražší než dříve.
Proto jaderníci rádi užívají stará data, která neodpovídají současné realitě.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

mraku, který stojí v cestě slunečním paprskům na cestě ze Slunce do speciálního mladého, chytrého a krásného FV panelu?
Jen tak na okraj - u nás byla mlha z inverzního počasí skoro týden...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

a udělám si CTRL C a CTRL V, jestli můžu.
Váš příspěvek je pro mne velkou motivací pro získávání dalších dat a pokračování v odhadech. Vím, že to dělám jen pro sebe, že to stejně nikoho nepřesvědčí a jenom mě to utvrdí v tom, co si o lidech myslím - ŹE JSOU MNOHEM CHYTŘEJŠÍ NEŽ JÁ a že jim nikdy nebudu schopen pořádně rozumět. Proto asi rád vzpomínám na dobu socialismu, kdy to vypadalo, že jsou všichni hloupí jako já, protože komunisti bránili těm chytrým vyniknout. No, a v téhle svobodné době si připadám ve své hlouposti trochu osamělý.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Mám jeden konkrétní dotaz na Vidláka. Jaké má DOTACE ??? To jsem zatím v jeho blogu dosud nezaznamenal. Zajímá mě to. A dodávám, že v zájmu férové hry, bych mu přál stejné jako má rakouský či francouzský vidlák. Je to tak?

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

když je zaměstnanec na HPP. Tolik času na využití dotací by neměl.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

máme kolotoč nebo dvanáctky po týdnu a na vidlačení není čas. Obstarat děcka, nákupy, zaplatit hypošku a šetřit na malotraktor pro orání pozemku? To nejde.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

In reply to by Hangwha (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale myslím, že taknějak, už dostává na frak, vzhledem k tomu, kolik jich všude nabízejí, šaliny plné reklam, ale myslím, že lidi už to tak neberou... jo ty hypošky......
Až ještě víc lidí přijde o to co si za ně pořídili, pak snad vystřízliví a tihle "hytráci bankovní" snad odtáhnou.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

i bankovní chytráci a zůstanou hypošky ještě 20 let a rostoucí děcka. Budou všichni hypoškáři jezdit v elektrickém SUV Enyaq?

Průměrný počet slepic: 3.3 (4 hlasů)

Skoro nejdůležitější téma ze všech.

Lidi to tak berou, ne že ne. Mladí nemají jinou možnost, jak si zajistit samostatné bydlení, a přitom se uvazují do celoživotního otroctví. O bydlení s rodiči neuvažují, protože to není moderní. Stát se jim o bydlení nepostará, to bejvávalo za komunistů leda. Nájem je stejně drahý jako hypotéka, proto jdou do iluze osobního vlastnictví, ač samozřejmě o žádné osobní vlastnictví nejde.

Bankovní chytráci nikdy neodtáhnou, co bude Rotschild Rotschildem.

Končí to tak, že se tři rozvedení chlapi ve středním věku po odevzdání všech majetků a "splacení" hypoték ocitnou v jednom panelákovém 3+1, každý ve svém pokoji. Osobně jsem to viděl tento týden u jednoho známého.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

motorová myš, aby utáhli "malou" hypošku šestnáctku měsíčně, bo "to není moc".
Bylo nebylo, bo ve dvou, sim sala bim, a už je.
Takové znám tři.
Jak dlouho to ještě vydrží, to netuším.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by Hangwha (neověřeno)

Trvalý odkaz

vidlačení se čas najde. Naši fotři to nedělali jinak.

Zrovna nedávno byla v třineckém muzeu výstava, co všechno stíhali vyrobit zaměstnanci železáren v době socíku. Zemědělskými stroji a nástroji se to tam jen hemžilo.
Uvedu příklad. Můj spolužák před rokem dělal generálku traktoru, který si postavil před 35 lety z těžce ojetého motocyklu ČZ a vyřazeného Gazíku. Pochopitelně přes zimu, od jara do podzimu není čas. Obdělává s ním asi půlhektarový pozemek.
Tím chci naznačit, že naši rodiče museli šetřit mnohem více, pokud se chtěli přestěhovat z dřevěnic do zděných "štokovců" se železobetonovými podlahami.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

výše v diskuzi.
Btw. jaký máte problém s odpadními vodami, že jsem to tam byl během týdne dvakrát přečerpávat?
V jímce plno bordelu z polystyrénu, to se pak nedivím, že vám kvikají čerpadla, jak na běžícím pásu...

Zatím bez slepic

a pobírat dotace. Pokud splní podmínky dotačního titulu, je jedno, že hospodaří "na vedlejšák".
Samozřejmě u malorolníka bude dotace spíš symbolická, protože má malý objem výroby.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

nevím sice, jak to funguje, ale logikou věci, když je čerpáte, tak jste pod stálou kontrolou, musíte asi nahlašovat co kde kdy a proč, navíc Vám mohou kde co zakázat....
Dotace je ta nejhorší špína co banksteři ejůnijští vymysleli a myslíte že by je dávali, kdyby z toho neměli užitek a .... avůbec, při svém věku, už byste si měl umět přebrat.....

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

je zaklínací formulka kdejakého blbečka (promiňte). Bez této fo(ja)rmulky neproběhne jediné výběrové řízení, čili se tím ohání i každý cikán nebo bakalhář.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

Eta.
Vidlák Vám určitě odpoví,ale já můžu klidně napsat,Vidlák nebere ani korunu dotací.
Možná jako zaměstnanec,má slevu na krmné směsi
Dotace jsou od určité výměry ha polí,luk.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

dřív nebo nastoupit později, to je též forma dotace. Třeba za to platí v naturáliích šéfovi.

Průměrný počet slepic: 3 (7 hlasů)

Pro Etu... dotace nemám žádné. Obdělávám dohromady sotva dva hektary po malých záhumencích a zhruba půlka těch záhumenků není moje. Mám je domluvené na rukoudání od kamarádů, kteří si chtějí udržet svoje pozemky, ale nechtějí je obdělávat. Tak je obdělávám já. Místo nájemného dostanou podíl z úrody. Alespoň mají na zimu brambory, nakrouhají si zelí, zavaří červenou řepu a podobně. Zároveň mi pomohou s tím pracovně nejnáročnějším - sklizní. 

Moje vidlačení představuje průměrnou hodinu denně. Nic víc. V praxi je to hlavně popojíždění s traktorkem, setí, pletí, tu a tam postřik a na podzim orba. Všechno se dělá v době, kdy je dlouho vidět, takže se třeba seberu v osm večer, až dáme děti spát a jdu si ještě na hodinku zajezdit. Hodně lidí je zapotřebí jen na to posbírání brambor, česání ovoce a podobně. Ale to se prostě domluvíme s majiteli pozemku a oni vypomohou. Pro ně je to akce na jednu sobotu díky které mají na zimu brambory a kromě tohoto jednoho dne nemuseli na své půdě hnout prstem. Zároveň mají půdu v dobrém stavu, protože já hnojím a orám. 

Moje vidlačení není práce, která by mě uživila. Pozemky také nemám pronajaté řádnou pachtovní smlouvou. Bez pachotvní smlouvy a bez IČA na zemědělskou činnost nejsou dotace. 

Ale já je nepotřebuju. Moje náklady jsou nízké, výplatu dostávám v práci a moje zemědělčení mi umožňuje utrácet v podstatě jen za pečivo a mlíko, protože všechno ostatní mám doma a mnohem lepší než z obchodu. Kdybych to přepočítával na pracovní hodiny, tak se to samozřejmě nevyplatí. Ale zkuste si zajít do krámku se zdravou výživou a podívejte se, kolik tam stojí mouka i jakákoliv bio zelenina. Když to přepočítáte na jejich ceny, tak už se to vyplatí. A když k tomu připočítám, že se držím v kondici, protože každý den v podstatě hodinku cvičím celé tělo, kolik dávají lidi na fitko nebo jiné sporty? Když bych připočítal, že mých  pozemcích  bych musel tak jako tak alespoň sekat trávu, to také udělá svoje. 

Kdybych měl brát v úvahu jenom moji zahrádku u domu... dá mi brambory na celou zimu. Dá mi zeleninu na celé léto i na kompoty. Dá mi patnáct litrů pálenky, dá mi rajčata na celou sezónu i na domácí kečupy a protlaky. Dá mi hrášek, dá mi mrkev, pórek, celer, petržel.

A strávím na ní dvě hodiny v sobotu každý týden od jara do podzimu...  mně to za to stojí.  

Průměrný počet slepic: 4.8 (11 hlasů)

Díky za absolutně vyčerpávající odpověď. Tak nějak to koresponduje s tím, co jsem si o Vás myslel a předpokládal. Smekám. Váš život má smysl.
A teď budu pokračovat: Pole řešíte s perspektivou delší než rok, nejlépe 10 a více let. OK. Co děti? Máte jich 5. Jak jejich budoucnost řešíte s podobnou perspektivou? Za 10 let budou někteří chtít se osamostatnit. Najít si partnery. Nepředpokládám, že se na Vašem malostatku uživí a zůstane 5 rodin. Tedy asi jedna rodina. Ten co to zdědí, dle zákona (pokud ostatní děti nevydědíte) bude muset vyplatit ostatní. Předpokládám že Váš malostatek má hodnotu: za barák, pozemky, stroje tak 5 milonů, spíš 10 milionů. On se Váš nástupce syn/dcera fakt cítí na to, že s novou rodinou, na začátku samostatného života, vyplatí sourezence 4 - 8 miliony? Nebo ty ostatní vydědíte? Toto byl totiž kdysi vždy problém sedláků, a i v naší rodině. Obecně viz např. "Všichni dobří rodáci". Máte to tak na začátek ruského psychologického filmu. Uvažujete o tom?

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

tuto věc vyřešili už nyní. Děti máme tři, všechny vědí, co po nás zbude a jak budou poděleny, pokud dopadne vše, jak obvykle dopadá. Tedy že my exneme dřív, než naši potomkové. Jahoda se postarala, aby bylo co dělit.
Nemyslím si, že by to bylo u Vidláků jinak, zejména pokud se jim podaří vychovat své děti takovým způsobem, jak si předsevzali. Neboli že by se Vidlákovo děti servaly o starý barák (ano renovuje se, ale pořád je starý) a větší zahradu. Má zkušenost signalizuje, že spíše bude personální problém, komu tento danajský dar předat, protože dnes se dá existovat pohodlněji.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

"On se Váš nástupce syn/dcera fakt cítí na to, že s novou rodinou, na začátku samostatného života, vyplatí sourezence 4 - 8 miliony?"
Co to tady tak sleduji, Vidlákovi je čerstvě 40, nebo ho to brzy čeká. Jeho dceři, která držkuje, že se jí ještě nechce spát, je 13. Předpokládám, že je nejstarší, takže její sourozenci budou o krapet mladší. Takže jí měl ve 27. Většina chlapů si bere o kousek mladší ženy, takže u paní Vidlákové odhaduji věk tak 36-38. Prý průměrný věk dožití je dnes 76 let, ale ženy se dožívají víc. Tak odhaduji, že až Vidlákovic dům a pozemky přijdou o současné majitele, tak jejich dětem bude kolem 50-60 let.
To už nebudou moc junioři, kteří zakládají rodiny na začátku samostatného života. V té době už by měli být dávno sami zajištění. A jestli k sobě budou mít furt vztah, což by sourozenci měli mít, asi se nějak dohodnou.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

se dostali k domku s hospodářstvím ob generaci. Neboli od dědy. Počítám, že to proběhne úplně stejně. A bude problém tam někoho dorvat a dokopat ho k tomu, aby něco dělal...

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

...raději opatrně.
Nikdy nevíš co za čmuchala či bonzáka se může vyskytnout i zde.
Pakliže ovšem to nemáte na více rodných čísel. Tak sa dá, to je samozřejmě veřejné tajemství (a docela masově rozšířené, řekl bych).
Jistě , i třílitrový demižon je demižonem. Já míval takto kdysi několik demižonů šípkového vína (zajímavé je, že druhák chutná jak portské).

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

může mít doma kolik chce demižónů. Akorát musí mít zaplacenou spotřební daň podle zákona o lihu. Snížená spotřební daň pro vlastní spotřebu jednoho pěstitele (domácnost) je do 30 litrů čistého alkoholu na rok. Tj. např. 60 litrů 50% meruňkovice.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Siloš (neověřeno)

Trvalý odkaz

to není tak moc. Ale zase se to nemusí všecko za 1 rok rozdat nebo vypít a z minulých let může zbývat v jiných demižonech i 100 litrů, což potom dělá onu nálož, kterou se občas někdo pochlubí.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Siloš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Na těch 60 l 50% meruňkovice pořebuje aspoň 1/2 tuny ovoce (podle cukernatosti) pokud ji dělá z čistého ovoce a nepřidává cukr.

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

logické, sám se snažím aspoň trochu také.

V článku nám vidlák odhalil, že patrně přestoupil řadu "pravidel" státem vyhlášených. O vidlákovi to říká, že je normální. A pakliže s ním jinde nesouhlasím, zde ano.

Ovšem říká nám to něco o státu, který usilovně potlačuje jakoukoli "neorganizovanou" aktivitu.

Průměrný počet slepic: 3.1 (11 hlasů)

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ovšem je to trochu zavádějící, neb vyhlášením je např. i oznámení o výsledcích utkání v národní házené, vyhlášením je i jmenný seznam účastníků biřmování, anebo je vyhlášen vítěz ankety o nejpilnějšího tkzv. herce roku.
Anebo třeba inžinýr Mirďa, ten je vyhlášený svým pitím. Což ale neznamená, že by to měla být zákonnitost.

Já bych byl v některých věcech opatrný. Leda že vy byste pálil a já dodával slepecké hole, šli bychom na fifty fifty ? Právníka by dodal vidlák, určitě by mu jeho pan majitel nějakého doporučil, zkušenosti jsou obrovské.

Kterou vaši neorganizovanou aktivitu ještě potlačuje náš stát ?

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Vidlák ví samozřejmě všechno a nejlíp. To je jasné.

Takže opět nic nemáš , opět jen brekot (sím, stát mi nedovoluje neorganizovanou činnost.,.ale nevím jakou...tak zas až příště...maucta...)

Průměrný počet slepic: 3 (10 hlasů)

In reply to by Nepřítel lidu (neověřeno)

Trvalý odkaz

domácích zvířat, čipování všeho druhu. A můžem pokračovat asi tak půl hodiny. Není důvod ze sebe dělat hlupáka, ta nařízení a zákazy jsou všeobecně známy, neznají je jen hlupáci a idioti.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)