Hospodářský konec roku

Autor
Štítky

Až budete číst dnešní článek a mazat si k snídani rohlíky, budu na posledním skrojku pole orat. Zemědělský rok mi dneškem končí. Mám vyvezený všechen hnůj, vyčerpal jsem všechnu močůvku, zmulčoval jsem poslední řepku na zelené hnojení a můj pes bude chodit za mnou v brázdě a dávit vytahané myši a krtky. 

Od loňska mám vlastní chovnou prasnici a měl jsem dva vrhy selat. Díky tomu jsem měl hnoje nadbytek a mohl jsem pohnojit úplně všechno. Vv současné době není pozemku, který by nemohl každý rok dostat svojí dávku organické hmoty a dusíku. 

Včera jsem sklidil poslední krmnou řepu. 

Letošní rok byl ze zemědělského hlediska jako sen. Všeho se urodilo dost, počasí mi přálo a zakořenily mi i proutky, kterými jsem označoval zaseté řádky. Žádná úroda nebyla rekordní, ale vyšlo úplně všechno. Žádná plodina nedopadla špatně. Ve sklepě přibylo několik demižonů meruňkovice, tchýně se přiznala, že letos zpracovala osm set zavařovacích sklenic kompotů, marmelád, povidel a okurek. K tomu pět stovek sklenic a lahví domácích rajských protlaků,  kečupů, čatní omáček a jablečného křenu. 

Moje letošní várka vína se už čistí a předpovídám jí zářnou budoucnost. 

I z hlediska chovatele byl letošek nádherný. Loni v prosinci jsem měl svá první selata. Bylo jich pět, čtyři přežila. Všechny v této chvíli mají přes 200 kg. Nekecám. Mám čtyři čuníky, kteří se za necelých jedenáct měsíců prožrali na stopadesátinásobek své porodní váhy. Z každého bude nejméně čtyřicet litrů vepřového sádla. 

V pondělí mám první zabijačku. Tentokrát velmi komorní, nebudu mít žádné hosty. Po dlouhých pěti letech si to dáme jen s nejbližší rodinou.  

Proč to všechno píšu... 

Jednak se trochu chlubím...

Ale hlavně chci svým výčtem ukázat, že to jde. Je možné mít výnosné a funkční hospodářství, které zajistí dostatek základních potravin a k tomu zajistí slušné množství vesnických platidel v podobě alkoholu, vajíček a medu. Je možné mít maso pro celou rodinu, je možné podělit spoustu známých a přátel. Je možné něco prodat a zaplatit z toho náklady na benzín, hnojiva a chemii. 

A je možné to všechno dělat s ohledem na přírodu. Je možné to dělat tak, aby se půda zkvalitňovala a ne zhoršovala. Je možné to dělat tak, aby se používalo minimum přípravků, minimum hnojiv, ale zároveň to nezabíralo moc času. Alespoň já stíhám své hospodářství, pět dětí, manželku, lego,  tento blog....  a nemám pocit, že to se mnou za chvíli sekne. 

Dělejte to také tak... 

Kdo máte pár metrů čtverečních půdy, obdělávejte ji. Pěstujte si alespoň ty nejzákladnější potraviny. A vy, co máte jen balkon, mějte tam alespoň truhlík s rajčaty nebo bylinkami. Dělejte si kontakty, vyměňujte si vaše produkty, naučte se nějaký dobrý recept a dělejte nějaký kečup nebo omáčku, kterou budete moci použít místo peněz. 

Vykašlete se na anglický trávník, pokud ho budete chtít dělat dobře, bude vás to stát stejné úsilí jako brambory. Pěstujte, chovejte, zavařujte, nakládejte, konzervujte. Zařiďte si kuchyň tak, abyste byli schopní zpracovat celého krocana, nebo vepřovou půlku. Mějte někde ve sklepě zavařovací hrnec a krabici plnou sklenic. 

Knížky o preperství vám budou k ničemu. Naučte se to, co dělaly vaše babičky. Naučte se využívat to, co máte. Donuťte svojí zahrádku, aby vás živila. 

Práce s rýčem, motykou a kosou vám dá totéž co fitko. Ohýbání hřbetu pod letním sluncem vás naučí pokoře a u zemědělské práce budete mít dost času přemýšlet. 

Pokud můžete, založte si záhonky, kupte pár slepic a pusťte se do toho. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.9 (115 hlasů)

Komentáře

že dnes se někteří lidi nechají čipovat dobrovolně a rádi.
Možná jsem to zde už psal, ale nedávno jsem stál ve frontě a chlapík přede mnou si nechal z mobilu napípnout Tesko kartu a tím samým pak píplo zaplacení.
Takže je v systému, co vše si kupuje, z čehož se při více datech dost dá odhalit o něm a veškeré jeho transakce. Když si někde tímto stylem koupí 2 rohlíky, systém to ví.
A nikdo ho k tomu nenutí, dělá to dobrovolně.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

Carlos.
Protože:
O státu nám to neříká něco, o státu nám to říká NAPROSTO VŠECHNO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Hnůj máme vyvezený, sklizeno vše, co na poli i zahrádce bylo, včera manžel dooral poslední kousky, zbývá naložit zelí (tedy to kupujeme od jiného Vidláka, který má vedle pole potok a má s tím zkušenosti a je mladší než my.
Jo a slépky už skoro všechny přepeřily, králíci dospěli, druhé kačeny už budou také, jen chybí místo v mrazáku,....
No, snad díky té domácí stravě se všichni rychleji zdraví, je třeba pro marody vařit slepičí polívku, se říkávalo...

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

My toho chovu králíků nechali poté, co nám vychcípala jich snad kopa. Kolega chová je pak v tkzv. suchém režimu, to se mi nechce, myslím si že i králičí bioamasa je božím svořením, že potřebuje zelené a šťavnaté, abych pak nekonzumoval v podstatě to umučeného králíka (králičky prominou). No a zelené a šťavnaté - to jsou právě že i ti komáři adal.
No a to zabíjení, máte na to nějakou humanizující fintu (flintu ?)?
Svlékání (stahování) , to už by šlo, ale to mordování...
Nehledě na ten hnůj, my měli dycky tu dřevěnou vyspádovanou klasiku, a tak moč šla za chlívek samospádem, ale i tak...
Neska už asi budou modernější králikárny i forichtungy...
Prostě pokud dostanu králíka staženého a vykuchaného do 140 korun za kilo, tak jsem spokojen. Ať si třeba berrnarrd zaromantizuje nad tím, jak z holátka vypiplá si časem tu bioamasu, já na to nemám nervy, nejen čas.

Trochu odbočím. nedávno mi kolega tvrdil, že znal za komoušů lidi, co si sběrem šípků dokázali vydělat až 5 000 korun (tedy dnešních cca 35 000). To se mi snad ani nechce věřit, nebo že by šla cena šípku mezitím až tak dolů ?
Kdysi jsem měl co dělat s maníkem co má docela velký velkoobchod mj. se sušenými houbami. Kdy tvrdil, že jeho dvorní dodavatel mu byl schopen dodat 500 kg NASUŠENÝCH hub za rok.
Ale stejně, vezměme v úvahu masu jednoho praváku (nic moc aroma !!) a postavme vedle něj ten maličký prevít šípek. Navíc pravák nemá tolik trnů.

Průměrný počet slepic: 3.6 (7 hlasů)

jsme v hlubokych lesich narazili na mistni, kteri se zivili sberem hub pro zapadoevropsky trh.
Sbirali jenom pravaky a lisky, nic jineho ...

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

"Švigrfotr"od mého dobrého známého v Polsku, má malou fabričku na zpracování hub (sušení a nakládání), Lokalita - Bory tucholskie. Vše jde na vývoz.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

myslím, že podhoubí lze naočkovat i na slámu, pařezy a ve sklepě, nebo kde pak sklízet,...

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

druhy hub...
A na druhé straně je pak nutno s některými bojovat, když se rozjedou...

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Palec nahoru. Tu jsem neznal.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Zde je zcela jasný, zřejmý a evidentní a zřetelný důkaz , včetně resultatu :

Как вырастить много белых грибов дома на подоконнике - You tube
https://www.youtube.com/watch?v=atE-TQFKhXI

Tvl - 12 milionů návštěv...:-D))))

Matko, díky za info.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

No, už delší dobu neočkujeme, protože to proti moru stejně nepomůže. To je pak lépe to zakopat, vydesinfikovat a nechat nějakou dobu vyvětrat. Ale už dlouho jsme problém neměli.
A aby neměli kokcidiozu, dostávají jen trochu řepy, aby to nepováleli pod sebou a neinfikovali se. Jinak v sezoně jetel, trávu, v zimě seno, trošičku té řepy a vodu, no a trochu obilí.
Pokud ale udělá chybu soused, vzduchem se to k nám kolikrát přeneslo, nebo díky oněm komárům....
Na zabíjení má jateční pistoli na králíky, která vyrazí hrot okamžitě do mozku a není o čem mluvit, dříve klacek na omráčení a rozbití lebky, což je prakticky totéž.
Sama nezabíjím, jako děcka jsme k tomu nebyly vedeny a dnes nemohu ani míchat odchycenou krev z vepřů. Je mi příšerně zle, což dříve nebylo.
Králíkárny máme hodně staré, ale pořád funkční, i když občas se králíci prokoušou ven. Hnůj kydáme, hnojiště máme blizoučko.
Pokud seženete králíka a nemusíte ho kvůli času a nevyhovujícím podmínkám chovat, i to lze. Pokud to chovatel necpe nějakými hormony,...
Šípky jsem nikdy nesbírala, na to bych neměla trpělivost a s mou nešikovností jen rozpíchané ruce.
Houby? V dětství jsme na houby chodili, dnes by mi to nikdo nejedl.
Ale nasbírat taková kvanta? No, to by člověk nesměl dělat nic jiného.
Ale nějaké základní bylinky mám nasbírané, rostou mi na zahrádce, na poli také, na lípu zajedeme na střelnici,... a něco mi přezimuje i v květináčích,... Občas si něco z mých zásob vyžádají i potomci (divizna, sléz, mateřídoučka, jiao-gulan, máty, meduňka, zlatobýl, lipový květ, jitrocele, jahodí, různé citronové trávy,... je toho plno). Akorát listy z borůvek již nemám, u nás nerostou, jsme moc nízko.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Ano, takhle jsme si vydělávali na provoz fotbalového týmu - sběr šípků, sklizeň máku... všechno pak šlo do míčů, dresů ba i na brankový sítě zbylo...

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

podkožního tuku na BMI 30. V mimovegetačním období ho budu rozvolňovat rychlostí cca 3 kg/měs., t.j. 100 g/den tuku. Za půl roku bude BMI 25, akorát. Upevním si tím zdraví a imunitu, bez orání, zavlažování a skladování.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

To já takhle investovat do podkožního tuku, tak mě to zalouskne.

Já jsem totiž hrozně lakomej na "odbourávání" těch investic.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

jeho realizace se může vymknout kontrole.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Veverka - poslechl jsem Vás a pustil si odpoledne k práci na podkroví Labyrint srdce a ráj duše na Vltavě. Nádhera. Stále aktuální.

Vidláku - " tchýně se přiznala, že letos zpracovala osm set zavařovacích sklenic kompotů, marmelád, povidel a okurek. K tomu pět stovek sklenic a lahví domácích rajských protlaků, kečupů, čatní omáček a jablečného křenu."

800 kompotů, pro Boha, kdo to sní? I těch kečupů a čatní...

U nás by ty kompoty skončily po nějakém čase v kvasu.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

i ty dopolední pořady. A všechno to připomnělo někdejší báječnou Vltavu, než ji překopal Petr Fischer. Šéfredaktorem byl myslím jen asi rok, ale jeho dílo žije dál. ☹️

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

Je to dlouhé, zatím jsem si pustila jen kousek, ale těším se na celé. Pamatuju si, když ji Zuzana Navarová objevila - to byl prostě živel.

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)

Ale to se zdá, že je toho moc.
kompoty po stovce sklenic - jablka, hrušky, meruňky, švestky, nějaké ryngle, broskve, jahody, maliny,....povidla, okurky - ani se do 800 nevejdete. A kde máte ačokču,...
A to ostatní - totéž, k tomu Ďábelské tousty, zavařený okurkový salát, případně směsi zeleniny (květák, cibule, mrkev, dle chuti....) Něco se sní, něco se rozdá dětem,... dnes si to zajišťují mé děti samy, takže zavařování minimalizuji, spíš mrazím.

Průměrný počet slepic: 4.4 (5 hlasů)

pozve si hladového gorola s jeho smečkou děsu. Ta sežere kompoty i s těsnicími gumičkami a se sklem. Klidně se optejte madam Vidlákové.
A když dá Vidlák do placu nějakého štamprlíka, sešrotujem i víčka Omnia.
Prostě návštěva hejna sarančat je proti nám pohodovou seancí.
:-)))

Průměrný počet slepic: 4.5 (6 hlasů)

Jahodiny kapradiny na rodinném talíři dělají divy.
Nu a co se nevejde do břicha, dá se prohnat trubkami! Anebo po domácku předělat na kdysi velmi populární konzervičku Bowle.

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

Bowle já dělám z třešní.
1l 50% bíle kořalky
1 1/2 kg medu
2kg vypeckovaných třešní/višní
2ks celé skořice
1/2 citrónu nakrájeného na plátky i s kůrou
10 hřebíčků

Výsledek je bombastický.

Dámy z výsledku sní ovoce, jsou vesle a přívětivé, výsledná šťáva (griotka) je vhodná v hojné míře dětem do zmrzlinových pohárů. Nezlobí.

Tomu já říkám kompot.

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

Říkáme tomu "Haškův grog" a je to vhodné pro větší společnost DOSPĚLÝCH jako osvěžení po zimní tůře nebo pro zahřátí na zimním vandru. Nebo jako prevence proti nemůckám ( v tom případě přelít obsah hrnce do sklenic na okurky a dávkovat po troškách několik dní po sobě). Či po cvaknutí se na podzimní vodě:

1 l bílého vína
1 l červeného vína
1/2 rumu
1 pomeranč na plátky
1 citron na plátky
(oba i s kůrou)
1 plátek skořice
5 hřebíčků
2 cca 2 cm vanilky

Nalijeme do hrnce, vložíme koření a ovoce a necháme přejít varem.
Rozlijeme do hrnků či sklenic, do každého vložíme 1 plátek citronu a pomeranče a po vystydnutí na pitelnou teplotu osladíme medem dle chuti.

Dobrou chuť :o)

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

Tomu jsme říkali "portoronko"
V různých variacích, podle toho, čeho se dostávalo či nedostávalo.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

ono je to jinak. My jsme doma dávali mamtěrády, kečupy a pod - do velkých zavařovaček, teď se používají ty - maximálně dvoudecovky, co se spotřebují na jedno posezení, a nic se neuchovává /jako u těch bejvalých/ v chlaďáku a špajzu. Prostě nenajdete načatou zavařovačku. Takže místo jedné- hned máte 4.

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)
Trvalý odkaz

V Americe to docela vře
https://www.youtube.com/watch?v=9W7hUBjy4H4
a náš mainstream řeší na Iděsu cenu Thalie, a sršně na Seznamu. Alespoň ty jsou prý z Ameriky

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Uvidíme...

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Foldyna.
foldYna.
FOLDyNA.
F O L D YYYYYYYYY N A.
---
Jinak na to samozřemé mamé stějny pohleď, ale opravtě si to člověče vo vašom slovníce.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

MUDr. Ivan David
2 hod ·

Statisíce Trumpových příznivců míří do Washingtonu

Americký prezident Donald Trump vyzval své příznivce k demonstraci odporu proti spolčení médií, technologických společností a bank, které, jak tvrdí, a prokazuje se, proti němu ve volbách provedly bezprecedentní podvody. Video ukazuje dlouhé kilometry popojíždějících aut s prapory. Na náměstí Eleftherias ve Washingtonu se připravuje shromáždění, které má být zahájeno v 18:00 středoevropského času a potrvá až do večera.

https://www.facebook.com/MUdrIDavid/videos/936591946869917

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Maneca (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dík.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)