Zvolnit tempo

Autor
Štítky

Myslím, že mezi čtenáři Kydů není nikdo, kdo by mě podezíral z toho, že koronavirovou epidemii podceňuju. Na začátku v únoru jsem pochyboval, ale pak jsem názor změnil a dodnes stojím jednoznačně za tím, že koronavirus není žádná legrace. Že ta breberka ledacos dokáže a mohla by nám zatopit nejen vládními opatřeními, ale i přehlcenými nemocnicemi. 

Chřipečkářům se vysmívám. Mám bžundu z toho, jak se chytají stébel, jak se snaží nějak okecat vlnu mrtvých. Zcela jsem je vyřadil z jakýchkoliv úvah o budoucnosti, protože oni k ní přispějí jedině pořádným malérem. Ne proto, že se mýlili. Mýlit se může každý, ale proto, že na svém omylu zatvrzele trvají a raději připoustí jakoukoliv krkolomnou úvahu, jen aby nemuseli uznat své omyly. 

Svým postojem jsem se netajil, neokecával jsem ho, nechodil jsem okolo horké kaše. Vášnivě jsem se zapojoval do diskusí. Přišel jsem o celé angažmá na Pravém prostoru, protože jsem se tam stal nepřítelem svobody a demokracie. I zde jsem přišel o řadu čtenářů i diskutérů, které jsem měl rád. Považoval jsem covid za příliš důležitý pro budoucnost, než abych si mohl dovolit ho ignorovat. 

Můj bratr mě v mém postoji podpořil řadou grafů a dat z České republiky i z celého světa. Nastavil v nich celou řadu parametrů, které se jinde nedozvíte. Požádal i o neveřejná data a pracuje s nimi. Vy - co čtete Kydy se mnou samozřejmě vždycky nesouhlasíte, ale všichni víte, kde v rámci Koroňáčku stojím. Tohle mi nemůže upřít ani Vlastimil, Carlos, Margon, berrnard, ba ani Chlor. Rozhodně nejsem chřipečkář, rozhodně epidemii nepodcěňuji a už vůbec ji nezlehčuji. Spíše naopak.  

Vím, že Kydy čtou i na vládě a mám někdy pocit, že s tím, co si přečtou, pak chodí na tiskovky. Takže bych dneska měl pro vládu jeden vzkaz...

Zvolněte tempo. Podle mě není zpřísnění opatření nutné. 

Víte, když už jsme si s Masterem dali takvou práci stahovat data, dali jsme si práci s jejich ověřováním, počítáme rprodukční číslo ze čtyř různých údajů a porovnáváme ho, tak svým grafům také věříme. Máme stejná čísla, která mají na vládě. Máme všechno, co se v této republice dá o koronaviru zjistit. 

Od jara poprvé se v grafech objevil rozpor. Poprvé spolu nekoresponduje reprodukční číslo podle nových případů a číslo podle nových hospitalizací. Stejně tak se začíná odchylovat i repordukční číslo podle prvních příznaků. Chladná výpočtová automatika už to dokonce zařadila i do koronavirové předpovědi. Poprvé na jedné straně přibývají nově diagnostikovaní  a to dokonce trochu rychleji než predikce. Ale na druhou stranu klesají počty nových hospitalizací  a jejich predikce začala klesat také. 

Něco se změnilo. Nejjednodušší vysvětlení je, že značně přibylo pozitivních případů, které odhalily rychlotesty. Lidi se před vánoci dávají testovat ve velkém a pokud rychlotest odhalí příslušné protilátky, posílají případného nakaženého na PCR test, který to v těchto případech zpravidla potvrdí. Tím se nám objevují případy, které bychom jinak vůbec nezaznamenali a které nám mění vzájemné poměry. Před měsícem platilo, že každý desátý nakažený to dotáhl do nemocnice a každý stý nakažený umřel. Teď to platit přestalo. Do nemocnice to dotáhne méně lidí a méně lidí na to i umře. 

Ne, není to na velký jásot. Opatrnost je na místě. Navíc jsme to s bratrem tak trochu předpověděli a teď bychom si přáli, aby to vyšlo, takže naše přání může být otcem myšlenky. Říkám to tu na plnou hubu, aby nikdo nevystartoval do tajné hospody a tam na celé kolo volal, že Vidlák už se nebojí, tak můžeme začít pařit. 

Případů sice přibývá, ale zdaleka to nedosahuje dynamiky minulé vlny. Navíc koroňák žije ve svém týdenním rytmu a tak se v těch číslech blbě orientuje. Se současností je třeba porovnávat minimálně čtrnáct dní zpětně.  Master to v grafech už udělal, ale přesto není jednoduché to přečíst. 

Novináři jsou jako obvykle bulvární vyráběči bombastických titulků, ale skutečnost je taková, že epidemie má v této chvíli asi poloviční sílu oproti říjnu. A v závislosti na nově diagnostikovaných už počty hospitalizovaných rostou mnohem pomaleji. Tak pomalu, že přibývají jen minimálně a to díky doposud nedotčeným lokálním výjimkám, kde se objevila nová ohniska. 

V této chvíli bych prostě ještě týden počkal a nechal to tak jak to je. Čtvrtý nebo pátý stupeň PES už teď nic neznamená. Lidi to už stejně berou hákem, žádné zpřísnění už nejspíš na morálku dolních deseti milionů nebude mít vliv. Nechte otevřené malé obchůdky, které se na epidemii podílejí jen minimálně. Podle mě dokonce bude možné od ledna otevřít i hospody, protože ty se také nepodílejí velkými čísly. Dokonce mi stále přijde reálné, že vrchol bude v tomto týdnu a pak už budou klesat i počty nově diagnostikovaných. 

Ne, neříkám to s jistotou. Opatrnost je na místě. Ale opatření v říjnu jste dělali v mnohem horší situaci a zvládlo se to. K této dynamice se zatím ani neblížíme. Možná že nemocní do nemocnic ještě dojdou. Ale pokud se nezačnou významněji hýbat nahoru nové hospitalizace, počkal bych a v duchu bych se už pomalu začal radovat. Sledujte reprodukční číslo dle nových hospitalizací. Pokud se nezačne prudce zvedat, jsme z nejhoršího venku. 

Je to trochu jako zachráněný Stalingrad. Z města jsou trosky, ale Němec se k Volze nedostal. Konec je ještě daleko, ale nepřítel už ztratil iniciativu. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.9 (57 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

breberu z Malé Británie.
proč z Malé? Skotsko už to pod rouškou boje proti kovidu začíná zkoušet...

Průměrný počet slepic: 4 (13 hlasů)

Jestli jsem to dobře pochopil, tak ta upgradovaná brebera z Britanistánu už tu mezi námi je pěkně dlouho. To pouze teď vyšla studie, po které novináři skočili jak slepice po flusu. A trochu si ve svém novinářském umu zapoměli všimnout, že studie je založená na datech z září. Jistě se totiž takové mutované brebery šíří pouze za dohledu novinářů. A když o nich novináři nepíší, nešíří se, pouze mutují.

Průměrný počet slepic: 4.9 (36 hlasů)

Co nevidí novinář, to neexistuje.

- Proto Kydy vůbec existují.

Průměrný počet slepic: 5 (23 hlasů)

Zrychlení infekce je počátkem jejího konce. Sice je to moje přání otcem myšlenky, ale cítím to v autoimunitním systému.

Průměrný počet slepic: 4.4 (23 hlasů)

4 ampule krve, to bych byl hned ožralý.

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

bo |Brexit

Průměrný počet slepic: 4.9 (18 hlasů)

je potřeba odlákat pozornost píplu od nastávajících problémů souvisejících s odchodem z EU. A když bude nejhůř, navrhuji nazvat nový kmen Kovidčok a hodit to na Rusy, to zatím vždycky fungovalo...

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

ono stačí aby si pražáci udělali třeba na Staromáku silvestrovské mecheche jak na Karlovým mostě a svolali tam omladinu odevšad a .... pojedeme zase z kopca.....

Průměrný počet slepic: 3.4 (22 hlasů)

většina pražáků má (svůj vlastní) rozum, proto bohužel (jako já) nechodí k volbám, na rozdíl od nepražáků co jim právě vládnou, viz vámi zmíněné mecheche.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prosli-jsme-nedelni-Prahu…

Průměrný počet slepic: 3.2 (12 hlasů)

nejít k volbám....

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

ale chybovat je lidské :-) .
Koncem roku 2021 si můžeme povědět co jste svoji volbou změnila...a co bych svou volbou změnil já.

Průměrný počet slepic: 3.8 (8 hlasů)

In reply to by Petrpavel (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pokud si hodně lidí řekne to, co vy, bude prů*er. Protože je skupina lidí, která je disciplinovaná a k volbám chodí. Je to i strategie, určitý typ voliče předem odradit.
Naposledy se to povedlo, když vyhrál "nejlepší ministr financí", Kalousek. Který přispěl k nejvyšší sekyře v rozpočtu. Kromě běžných zlodějin, jako privatizace, různé pilíře na důchod nebo superhrubé mzdy, nebo cinknuté státní zakázky (předražené a nepotřebné letouny Casa, 3x předražené a částečně nefunkční Pandury, padáky z neexistující firmy, přezbrojení policie pistolemi a pouzdry - zde bokem bratru 2 miliardy), chtěla i zprivatizovat školství, zdravotnictví a důchodový systém. Ty poslední 2 se vás životně dotýkají také. Rozkradené státní finance bylo nutno nějak kompenzovat jinde...
Lidi se nechali ovlivnit Kubiceho zprávou, pár dní před volbami a démonizací Paroubka. Pak zplakali.
Nechybělo málo, a zloději republiku už podruhé, rozvrátili. Zachránil nás zázrak. Pár poslanců z koalice, co si nepřálo válku s Ruskem a US základnu v zemi, do toho hodilo vidle. Sněmovna pak vládě vyslovila nedůvěru... Poplatky u lékaře se zrušily, ale třeba Bakala svůj lup z Ostravska, nikdy nevrátil. Ku

Takže, jestli si to chcete zopakovat, jak je ctěná libost. Ublíží to spoustě jiných lidí, ale hlavně vám. Vzhledem k věku, důsledky své volby, ponesete tvrdě...

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

Tam jsou chyby dvě. Nejít k volbám a nemít doma zbraně.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Tak co Vidláku, je lepší mít pravdu s Klausemhájkem, nebo se mýlit se Zmrdlacemflégrem?

Průměrný počet slepic: 3.2 (30 hlasů)

"Nic jsi nepochopil, Ivánku."

Průměrný počet slepic: 3.8 (26 hlasů)

O co se hraje teď? O udržení většiny v napětí.

Bude se testovat, lockdownovat a vakcinovat. V televizi bude covid 60%, pohádky 30% a zbytek apokalyptické scifi. Protože bez strachu dolních miliard by se všechny plány globální vlády sesypaly jako domeček z karet.

Když nebude dost mrtvých, použijí se nové nebezpečné virové mutace.

Průměrný počet slepic: 4.2 (33 hlasů)

Přesvědčováním ve stylu třeba tohoto článku https://aeronet.cz/news/velka-britanie-je-zrejme-prvni-zemi-s-vyskytem-… jim berete jejich víru v v tzv. demokracii, moderní medicínu a zázračné vakcíny. Stáváte se pro ně bezvěrcem a potažmo i nepřítelem. Tento mechanismus je po tisíce let neustále stejný a archonti to ví. Proto pokolikáté už(?) dochází k rozdělení společnosti na mediální skákače na špek a nevěřící pandemické ignoranty.

Průměrný počet slepic: 4 (22 hlasů)

Všichni jsou blázni, jenom Wenca je letadýlko. A ostatní chřipečkáři se střídají v kokpitu a starej tuneldědek jim k tomu předčítá svoje spisy.

Průměrný počet slepic: 3 (20 hlasů)

In reply to by Martin V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Rozumím dobře Vašim pocitům i Vašemu přesvědčení. Může být založené na zkušenostech a znalostech. Nebo jen na víře, na tom nezáleží. Vidím stejné postoje, jako je ten Váš, na mnoha lidech kolem sebe. Jsme lidé různí a řídíme se různými emocemi. A tak je to v pořádku. Nemyslím si o Vás, že jste blázen.

Ohledně tuneldědka doporučuji všem včerejšího Ondřeje Hejmu. Jsem opětovně překvapen, jak velmi se shoduji v detailech s tímto mužem, který je mi i jinak velmi sympatický:

https://www.youtube.com/watch?v=xA3FhCFrjM4

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by Martin V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

umím covid vyléčit. Nemůžu za to, že metoda působí směšně. Ale to je v případě vašeho onemocnění váš problém. Paradoxem je, že všichni učeně vyhlížející neumětelové ve státní správě neumí ani to, co obyčejný chlap z dědiny.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

"Lepší je se mýlit s Bushem, než mít pravdu s Putinem."

Tento nesmrtelný výrok přednesla v ČT socioložka Jiřina Šiklová.
V rámci boje pražské kavárny za US radarovou základnu.

Z padesátých let je tehdejší mládežnice a pozdější komunistka, vzpomínána pod (údajnou?) přezdívkou, Rudá fena. Po roce 89 se přidala ke Škopkovi, později k Pithartovi a Lidovcům. Jako první ve východním bloku založila Centrum gender studies. Těsněji o něco později spolupracovala se Zelenými. Kandidovala za ně do parlamentu ČR i EU. Naštěstí to nevyšlo. Je členkou správní rady několika nadací (Nadace rozvoje občanské společnosti, Vize 97, Nadace Charty 77 – Konto Bariéry, Nadace VIA), členkou redakční rady zahraničních i domácích odborných časopisů. Měla čuch na lumpárny. Vždy se uměla přidat ke správné straně, kde to neslo. Bez ohledu na stát a národ. Vždy horlivě sloužila moci, nad rámec očekávaného. Vedle radarové US základny a vstupu US vojsk, propagovala přijímání islámských, dobře živených, mladých, uprchlíků. Nedostatek nadšení Čechů k neomezené migraci, odůvodňuje nedostatkem vzdělání národa a myšlenkovou zakořeněností v dobách komunismu. Ve sdělovadlech propagovala islám a vyzývala lidi, aby se ho nebáli.
Zařadila se tím do zástupu myslitelů světového formátu. Je ovšem méně známá, než náš myslitel prvního řádu a jeho výrok: Toto bombardování má povahu výlučně humanitární...
V poslední době o ní nejsou zprávy. Zřejmě kvůli vysokému stáří. ČT je tak ochuzena, že to nenapraví ani Pekarová s Myrkou a Kalouskem dohromady...

Průměrný počet slepic: 5 (49 hlasů)

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ta pani je hoka ze stáda.

Věčná svazačka, mýlila se v podstatě se všemi režimy, co zažila. Mýlit se z Bushem jí vůbec nemohlo přijít jako něco neobvyklého.

I si zachovala tu správnou svazáckou rétoriku, jen témata mění, ale přístup je stejný.

Je ještě u nás jeden takový člověk. Pavel Kohout.

Průměrný počet slepic: 4.8 (24 hlasů)

Ten básník nebo ekonom?

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ten blbec co priznal, ze mu i v americe rekli, ze je toproblemovy jedinec, ktery nepatrimezi lidi :D

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Spisovatel.

Poslouchal jsem ho onehdá v rádiu. Starý pán. Ale stále stejná úderná dikce, vůbec nepostřehl, že zase sednul na lep, že dělá kašpara.

Přitom jeho tvorba je podle mého kvalitní. Něco jsem čet, docela dobrý.

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)

Kdybyste četl/viděl vše, tak byste to poupravil jen na: "něco je kvalitní."

Filmy padesátých let jsou ideologická sračka.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

třeba Zítra se bude tančit všude.

Průměrný počet slepic: 1.5 (2 hlasů)

In reply to by JanDrda (neověřeno)

Trvalý odkaz

jak jiní pískají? a furt...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Plus je členkou správní rady Nadace Sekyra Foundation po boku morálních etalonů ČT jako je T. Halík, M. Žantovský, J. Pehe, D. Kroupa, J. Přibáň nebo M. Palouš (D. Herman už ne).
Aneb jak zpívá J. Nohavica:
...prznitelé dobra a šiřitele zloby
sadaři našich smutných životů
od plotu ku plotu a zpět.
Stále titíž proroci víry
z pod dveří cítíš pach síry
stále stejní s cvikrem na oku
světodějní úředníci pokroku...
https://m.youtube.com/watch?v=3LXFRoQH6KY&list=RDpLTgAm0JopI&index=7

Průměrný počet slepic: 5 (15 hlasů)

" T. Halík, M. Žantovský, J. Pehe, D. Kroupa, J. Přibáň nebo M. Palouš"

To je parta.

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)

To je ten cestovatelskej?

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ne, ten z univerzitv v Cardiffu, oblíbenec redaktorek Zorek Horkých z ČT24. I když toho cestovatele mají také rády, zřejmě pro jeho správné názory.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Já se pořád ještě raději mýlím s vlastní hlavou a jsem občas příjemně překvapen, že jsem měl s vlastním mozkem pravdu.

Nerad bych byl jako soudružka Šiklová, která se ve skutečnosti nikdy nezmýlila, vždycky vystihla odkud vane vítr a včas se dokázala postavit na momentálně vítěznou stranu. To se mi ekluje mnohem víc, než když se ukáže, že jsem si někdy myslet to samé co Klaus nebo to samé co Flégr. Ať ž to v principu znamená cokoliv. 

Průměrný počet slepic: 4.5 (16 hlasů)

Spíš bych řekl, že jí to někdo našeptává. Jako celý její partě.

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Tyhle hrátky s predikcema, grafy, jsou pěkné.
Jen mají jednu vadu na kráse.
Při jejich tvoření se postrádá pevný základ, etalon, něco jako mezinárodní metr, v mezinárodní soustavě měr a vah.
Je jasné, že k jeho využití je zapotřebí spousta dat a ty, např v létě nebyly.
Nyní jsou.
Jde o to, využít při tvorbě základní geometrický tvar - přímku -, tedy dva pevné body.
První bod je primitivní - datum -, tedy ČAS. Ten nám udá obyčejnej, blbej kalendář.
Druhý bod je složitější, udá ( fuj, to je ale hnusnej výraz) nám ho absolutní ČÍSLO přijatých do nemocnice v závislosti na čase, tedy datumu. Protože je stejně jako časový údaj absolutní hodnotou, neokecatelnou.
A už zde máme pomyslnou přímku, etalon, kde základní body tvoří dvě absolutní čísla, jako základnu.
Na tomto etalonu pak se mohou tvořit predikce, protože zpětnou kontrolu správnosti výsledné křivky nám vždy plní bod č.2 oné pomyslné přímky v závislosti na bodu 1.
Můžeme si i k bodu č.1 na časové ose, přimalovat vnější vlivy, jako jsou třeba opatření proti brebeře.
Tak by se podle mě měly tvořit predikce, grafy.
Mít vždy zpětnou kontrolu!
Jasné, je, že výsledná křivka se bude v čase měnit, protože opatření, mutace a já nevím co ještě, ale chytří lidé na to přijdou.

Průměrný počet slepic: 4.1 (13 hlasů)

Budu si muset koupit silnější brýle na čtení, já četl etanol, tak mi to moc nedávalo smysl.

Průměrný počet slepic: 3.4 (8 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

... no abych se přiznal, tak etanol když je dodrý, ale opravdu dobrý, tak bych ho nezatracoval ... čas od času je potřebný až nutný ... a "likvidovat" se může kdykoliv to situace dovolí ... i bez silnějších brýlí

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Bohužel ani to ČÍSLO přijatých do nemocnice není pravdivé. Ze svého okolí znám případ jednoho souseda, který měl asi 3 roky rakovinu a postupně odcházel, až kdy již to doma nezvládali, tak byl hospitalizován. Za několik dní odešel definitivně. Nemocnice mu samozřejmě diagnostikovala Covid, protože peníze za výkony, takže okamžitě byl veden v Covidových statistikách jednak jako hospitalizovaný a jednak jako oběť Covidu. Pointa je v tom, že by stejně umřel, bez ohledu na Covid. Věděl to nejméně poslední 2 roky. A tak se obávám, že již všechny primární údaje(z nemocnic) jsou mírně řečeno cinknuté a co potom s tím dál udělá hygiena to je již další level neurčitosti. Psal jsem to již dříve, nepochybně stojíme u zrodu nové matematické disciplíny- zdravotní statistika.

Průměrný počet slepic: 4.4 (17 hlasů)

Ono je pěkné strašit přeplněním špitálů a na druhou stranu omezit léčbu těch, u kterých se ten virus začal projevovat. Čaj a antipyretika asi nebudou to pravé. Existují i antivirotika, která jsou volně dostupná třeba v Polsku a u nás nejsou ani na recept. Profesor Beran, který, dle mainsreamu, snad ani neexistuje, na rozdíl od neustále citovaného potrhlého Flégra, prokázal úspěšnost léčby těmito přípravky. Kdyby to zachránilo jediný život :-). Nebo víc. To by pak nemusel být takový strach z přeplněných nemocnic, kdyby se lidé vyléčili převážně doma. Na těžší případy by pak kapacity byly. Už proto nevěřím žvástům o tom, že vláda myslí na zdraví lidí. Prostě se léčba nehodí. Lže se, manipuluje a lidé jsou vystrašení čím dál tím víc. Vše ve prospěch opíchání co největšího počtu lidí. Prachy jsou prachy a agenda 2030 a kasy se plnit musí.

Průměrný počet slepic: 4.2 (15 hlasů)

se do zasklení Isoprinosinu obul poslanec Volny

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

on je odborník a má k ruce odborníky. A rozhodně nejsem takový optimista jako Vy. Máme horší čísla než Německo a to už delší dobu (po přepočtu na milion obyvatel, neboli děleno 8mi). A Německo je z té situace auf. A jeho počet nově nakažených každý den stoupá, i když má spuštěný tvrdý lockdown, tvrdší opatření, než Česko.
Takže nic optimistického, situace je stále horší. Ty nemocnice to dostanou se spožděním.

Průměrný počet slepic: 3.3 (24 hlasů)

Nezapomeňte ovšem, že od určitého momentu už je větší promořenost per capita výhodou a nikoliv nevýhodou. Kde přesně je ta hranice, to lze zatím jen těžko říci. Vidlákův článek je ale o tom, že už jsme možná této hranici velmi blízko, pokud už jí nepřekonáváme.

Průměrný počet slepic: 4.1 (19 hlasů)

In reply to by master

Trvalý odkaz

Tím číslem promořenosti, kdy breberka zastaví, je prý 70% imunita u populace. Tam máme ještě hodně daleko.
No a voda stoupá a stoupá a stoupá.
Mastere, trochu mi připomínáte Soňu Pekovou, šiřitelku kravin pod zástěrkou VŠ titulu.
Já kdybych tu 3,14ču potkal, tak ji prokopnu prdel, nebýt toho, že je to prý ženská.
Hodně tito lidé nadělali zla a škod.
I když, tu hlavní škodu dělají média, která ji nechají promlouvat na veřejnosti v zájmu svých tržeb a nenávisti k Babišovi.
ANO, MÉDIA, HLAVNÍ VINÍCI NAŠÍ SOUČASNÉ SITUACE.
V zájmu zisku a nenávisti.

Průměrný počet slepic: 2.7 (19 hlasů)

In reply to by Laco G. Mlynář (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dokud měla auru neohrožené bojovnice proti ježibabišovi, byla na titulních stránkách i s tím, že žádná podzimní vlna nebude a nejpozději na Vánoce se vrátíme do úplného normálu. Nu, čas oponou trhnul a taková hvězda méééédií už to není ... ani strašlivé ježibabišovy křivdy už ji tam nedostanou.

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)

In reply to by Laco G. Mlynář (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nemáte pravdu pane Mlynáři. Existuje velmi jednoduchý vztah mezi promořeností a reprodukčním číslem. Vámi udávané číslo 70% (u kterého jsem si jist, že ho střílíte naprosto od boku a nemáte ho ničím podložené než nějakým "novináři říkali...") nutné promořenosti by odpovídalo reprodukčnímu číslu 3.33. Jak jistě víte, při druhé vlně se odhady R (on totiž nikdo reálné R neví, znají se jenom jeho odhady, ale dovolím si tvrdit, že nemají zas tak daleko od pravdy) nevyšplhaly nikdy nad cca 1.8 (podle měření ministerstva zdravotnictví). Při tomto reprodukčním čísle už by nám stačila promořenost zhruba 45%. A to tak, že k úplnému zastavení choroby. V praxi je to pak samozřejmě ještě složitější, protože ne každý je vůbec k té nemoci náchylný. Spousta lidí Koroňáku prostě nechutná a vzhledem k šíření nemoci, jako by nebyli. Množství takových asi nikdo neumí úplně přesně odhadnout, ale každý takový jedinec ukrajuje další kousíčky z té nutné míry promořenosti k zastavení nemoci.

Také pak nesmíte zapomenout, že promořenost se v tomto případě chová naprosto spojitě. Není to tak, že dokud jsme nedosáhli té nutné míry promořenosti, je to celé v háji a překročením jejího prahu je to naopak dobré. Tohle je naprosto spojité a pozvolné. Míra promořenosti prostě působí jako další opatření. A čím je míra promořenosti vyšší, tím účinnější "opatření" to je. Jinými slovy, platí zde přímá úměra: čím více budeme promořeni, tím méně úsilí bude potřeba k tomu, abychom breberu udrželi pod kontrolou.

A do třetice nezapomeňte, že reálná míra promořenosti je mnohem vyšší, než těch oficiálních 6.3%. V mých grafech můžete najít odhad současné reálné promořenosti asi 21%. Což je v zásadě číslo, které možná nepatří k těm úplně nejspolehlivějším, ale podle vývoje epidemie to zatím vypadá, že nebude mít tak daleko od pravdy. (odhady počítané úplně jiným způsobem mi této hodnotě vcelku odpovídají). Tak jako tak je těch 21% spíše spodním odhadem reálné promořenosti. Můžeme být promořeni i značně více. Bez všeho dalšího lze tedy říci, že míra promoření je už někde nejméně na půlce toho, co je potřeba k absolutnímu zastavení nemoci. Rozhodně už jsme ve fázi, kdy je potřeba brát promořenost reálně v potaz.

A ano, já ani Vidlák neříkáme, že už jsme dostatečně promořeni a že všechno už je a bude bez problémů. Existují už ale v číslech jasné indicie toho, že epidemie je poněkud línější, než byla dřív. Už to nemá ten drajv. Zdá se, že nenastal ještě čas, aby se začalo bezhlavě všechno rozvolňovat, ale vypadá to, že ani není ten správný čas k dalšímu přitvrzování. Brebera ztrácí dynamiku.

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

In reply to by master

Trvalý odkaz

musíte pochopit že strategie nás nad 60 je zcela jiná než strategie těch mladých pod 50 let.
Mladí se bez rizika pro sebe vesele promořují.
staří čekají na vakcínu, protože u nich riziko promořování je velmi velké, je to opravdu ruská ruleta.
A podívejte se třeba na ta ty největší kecaly zde: Vlastík, Petrpavel,... se do promoření nehrnou (a podle toho co o sobě píší zde jsou též ti "staří").
Jen kecají, jinak už by nám popsali svoje příběhy jak se fajnově promořili.
A to opomíjím etickou část celé situace.
Tož tak, mastere, lidi nejsou homogenní čísla, jsou to zájmové skupiny.

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

Já tu teď vůbec nic neříkám o tom, jestli je promořování dobrá nebo špatná strategie. Spíše se na to koukám trochu fatalisticky, že žádná jiná strategie prostě nefunguje. A naprosto rozumím tomu, že promořování je proti zájmům zejména těch 60+, protože ti to nejvíce odskáčí. To ale nic nemění na tom, že když se to promoří (ať už po vůli nebo proti vůli kohokoliv), epidemie zpomalí i tak a vůbec nebude brát ohled na to, co si o ní kdo myslí. A zdá se, že takový moment je blízko. Můžeme tu stokrát říkat, že k tomu momentu nikdy nemělo dojít, můžeme se přít, zda za to víc může lidská blbost nebo vnější faktory, faktem ale je, že k němu už zřejmě dochází. V tuto chvíli je pro všechny nejvýhodnější (i pro těch 60+), aby ta reálná promořenost v tento moment byla co nejvyšší.

Nevím, jestli někde v Číně tu Breberu fakt vyhubili, nebo jestli jenom falšují statistiky. Podle všeho ale tady u nás to prostě vyhubit neumíme. Důvody proč přitom vůbec nejsou důležité. A pak moc dalších možností co dělat, není. Všichni teď upínají své pohledy na vakcínu. Pokud ale ta selže, je promoření v zásadě jedinou zbývající strategií.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

In reply to by master

Trvalý odkaz

strategií je očkování, promořování je realita nezávislá na "strategii",
to tu je, ať chceme či nechceme, promořujeme se.
Ale jen si uvědomte, kolik mrtvých bude muset být a kolik let to zabere než se dostatečně promoříme.

Můj odhad: mrtvých (bez očkování, jen promořování) aspoň padesát tisíc, doba-minimálně 2 roky,

mrtvých s očkováním většiny ohrožených do prázdnin tak dvacet tisíc.

To může být velký rozdíl, který zasáhne lidi jako já a nezasáhne Vás.
A co se týče ekonomiky: ztráty budou velké, ať stát dělá cokoliv. Vidíte to ve světě: přístupy států v každém okamžiku se liší, ale ztráty mají všichni okolo 10 % HDP, když zrovna jedou "na vlně", ať to jsou Němci nebo Angličané,....

Myslíte, že když otevřete hospody u nás že tu bude turistů jako kdysi? Myslíte že lidé budou moci jezdit do Italie teď lyžovat?
Nemohou, dcera to měla na Vánoce zaplacené, v soukromí, mimo hotel, Italie to zakázala.
Je spousta zemí v EU kam teď Češi nesmí, ať se cestovky a autodopravci vztekají jak chtějí....
Hlavní zaměstnavatel-Škodovka jede. Ale to vůbec nezáleží na nás, na jaře ji Němci vypnuli, je to jejich fabrika.
Jak píše Targus, je teď spousta problémů s autodopravci okolo Anglie (ale to souvisí s Brexitem, ne s koronáčem)
atd atd
Ekonomika objektivně klesá, i když žádná vláda si to nepřeje....
Je ještě třetí cesta kterou jede Asie, ta na epidemii vydělává. Ale to je cesta v EU a USA nerealizovatelná.

Průměrný počet slepic: 4.1 (8 hlasů)