Jeníku omlouvám se. I když...

Autor
Štítky

Krátký občanskoválečný úvodník:

Zdá se, že v Jů Es Ej mají opravdu veselo. Dav v Kapitolu, vážně postřelená žena, kongresmani v plynových maskách,  Trump vyzývající demonstranty, aby šli domů, Biden mluvící o povstání, národní garda na cestě, vyprodané lety trumpových příznivců mířících k Bílé chýši. Můj dojem je zcela povrchní a bude se během dne samozřejmě vyvíjet a bez ohledu na téma dnešního článku, zřejmě budeme sledovat především washingtonské drámo,  tak jen řeknu pár věcí, co mě bezprostředně napadly... 

1. Pokud Trump mluví o ukradených volbách a pak posílá své bojovně naladěné příznivce domů, to nevypadá na vítězství dokonce ani tehdy ne, kdyby na nějaké povstání fakt došlo. Dokonce bych tomu řekl zbabělost... a pokud chce člověk změnit dějiny, tak si zbabělost fakt nemůže dovolit. To není kritika. Než válka, to raději Bidena. Ale než nějaká další rozesraná země, to ať raději amíci jednou ochutnají vlastní medicínu. 

2. Scallope, zdá se, že to nejsem jen já, kdo má o regulérnosti amerických voleb pochybnosti. Zdá se, že o tom mají pochybnosti i místní amerikáni. Tak moc, že lezou do Kapitolu a střílejí. V USA z něčeho takového kouká předlouhé vězení, protože na bílé se žádné lives mater nevztahuje.  Takže to musí být hodně vypjaté. Ovšem řešit demokracii pomocí střelby, to je takové příliš Breivickovské. Podobně přímočaré a s podobnými konci. 

3. Celá situace má ještě jedno moc pěkné řešení. Nějaký nový incident v Tonkingském Perském zálivu. Nějakou vhodnou záminku, nějakou explozívní změnu velkého rozsahu, protože co je jedna potopená letadlová loď proti moci prezidentského úřadu že? Možná je to prostě danost. Bez války není US prezidentství a ani Trump prostě neodolá vábení této sirény, protože válečný stav by mu třeba ještě sesličku v černém barracku zachránil. 

Tolik první dojem... Dneska budu tak nějak při kompjůtru a sledovat situaci. A teď už můj hlavní článek: 

 

Před deseti dny jsem napsal článek jakoby adresovaný našemu ministrovi zdravotnictví Blatnému ve kterém jsem jej nabádal, aby nepřitvrzoval opatření a nechal je jak tenkrát byly na čtyřce. Tvrdil jsem na základě našich grafů, že epidemie vykazuje známky zpomalování a to nikoliv z důvodu opatření, ale z důvodu faktického promoření zhruba padesáti procent populace. Nyní po deseti dnech je načase udělat nějakou sebereflexi a zhodnocení. 

V prvné řadě se Jeníkovi omlouvám. Svým způsobem nemohl jinak. Měl k dispozici data, která mu už signalizovala co přijde a naopak já o nich ještě nic nevěděl. Denní čísla pozitivně diagnostikovaných navíc působila docela hrozivě a kdyby Jeník nepřitvrdil, nejspíš by ho novináři už roznášeli v zubech, předháněli se v ještě více apokalyptických titulcích, zdůrazňovali by ještě více, jak je vláda neschopná a sůdruh ministěr nejvíc ze všech (samozřejmě až za Babišem). 

Blatný i Dušek věděli s určitým předstihem před vydanou statistikou, že zdaleka největší podíl nákaz se odehrává doma. Samozřejmě to jsme věděli i předtím, ale vánoční svátky s tím pořádně zahýbaly nahoru.  Teď, po Novém roce se lidi vrátili do práce a dynamika epidemie jako na zavolanou zvolnila. Dlouhé svátky jsou zdá se z hlediska šíření viru nebezpečnější než dvanáctky v rachotě a k tomu rychlý nákup v hytlermarketu.  Tyto údaje se daly zhodnotit až teď, ale na ministerstvu z nich vyvodili patřičný závěr už před Štědrým dnem. 

Dále jsem si moc přál, abychom už byli promoření a epidemie zpomalovala navzdory nedodržovaným opatřením. Nyní mohu říci, že reprodukční číslo už sice nedosahuje říjnových hodnot a snížil se i poměr mezi počtem nakažených a hospitalizovaných, takže Master z toho bude moci po pár dnech dalšího sledování vypočítat celkem pravděpodobný počet lidí, co už covid prodělali a jsou promoření, ale optimistický odhad nebyl na místě. Stále jsme se nedopracovali k polovině populace, takže i když už to není říjnový covid, stále ještě může naše zdravotnictví slušně potrápit. 

Takže Jeníku... ještě jednou sorry za můj jedovatý tón, měl jsi dobrý odhad a realita ti dala za pravdu. 

Tolik k první části mého nadpisu... a teď k té druhé:

Když se podíváme na dynamiku epidemie ve svátečním týdnu, je tam zřetelný nárůst a když se podíváme na dynamiku tohoto pracovního týdne, vidíme že skutečné počty nakažených i hospitalizovaných jsou už pod očekáváním.  Závěr se nabízí sám. Zřetelně nejvíce lidí se nakazí doma od svých přátel se kterými si sednou v obýváku na společný gauč nebo ke společnému stolu.  Statistiky tohle říkaly už předtím, ale zřejmě do domácích nákaz patří i spousta případů u kterých se nedohledal zdroj nákazy. Zároveň je právě tento údaj o počtu nákaz nejchybnější, protože lidi prostě nechtějí hygieně "udávat" svoje příbuzné. 

S tím jsem se setkal už vícekrát... člověk je nakažený a než začne trasovat s hygienou, obvolá svoje kamarády a příbuzné, aby se s nimi dopředu domluvil, zda je může nahlásit. Hodně nákaz tak má neznámou příčinu, ale ve skutečnosti se lidé bojí postihu, že vlastně porušili opatření a tak si vycucávají z prstu nějaké náhradní historky. 

A teď to hlavní - doma se v drtivé většině chodí bez roušky. V bytě se nekonverzuje s přáteli v rouškách a kontakty netrvají jen pár minut, ale jsou těsné, dlouhé a vysoce nakažlivé. Zároveň je vládní opatření vůbec neřeší. V Británii policie dokonce hrozila, že bude rozhánět rodiny od štědrovečerního stolu a zřejmě tuto hrozbu i plnila, ale ani tam to nepomohlo. Prakticky všechny evropské země vykazují díky vánocům zvýšenou dynamiku. U nás se vláda ani nepokusila lidi doma nějak regulovat. 

Začíná to vypadat, že domácí nákazy jsou tak četné, že na epidemii stačí samy. Už není zapotřebí nic dalšího. Rodina a přátelé se potkávají nikoliv v hospodách, ale doma, kde jsou zcela mimo kontrolu a koronavirus tam mezi nimi bují. Zdá se, že vládní opatření vlastně cílí zcela vedle. Jejich vliv je pouze psychologický. 

Zjara se lidi zarouškovali, díky tomu se začali bát, zůstali doma, s nikým se nestýkali a pic ho... jako by žádná epidemie ani nebyla. Pak jim otrnulo, vláda mohla doporučovat jak chtěla a stejně to rostlo. Pak byly povinné roušky a stejně to rostlo. Pak se zavíraly hospody a stejně to rostlo. Pak se začaly plnit nemocnice, lidi se začali bát a omezili svoje domácí kontakty. A šup - epidemie šla dolů. Přispěl tomu zřejmě i epidemický PES, který byl pro novináře jako mana z nebe, protože konečně dostali hračku na jejich intelektuální úrovni. 

Pak lidem zase otrnulo a teď na vánoce už nepomohl ani PES ani nic jiného, vánoce se patřičně oslavily v rodinném kruhu, ale hodně širokém. Stejně tak se za zavřenými dveřmi bytů oslavil i Silvestr, PSA už se nikdo nebál, informace o rostoucích případech v nemocicích také už nezabíraly, i já osobně -  velký svědek Covidův jsem už viděl v každém dílčím zlepšení jasný pokles... a pic ho, epidemie jede jako nikdy a máme velké štěstí, že nemá říjnovou dynamiku, protože jinak by v této chvíli už lidi chcípali na špitálních chodbách. 

Jenda bude muset PSA utratit a vyhrabat z hrobu VLKODLAKA. Staré strašáky už nezabírají, opatření nezabírají, protože necílí na hlavní zdroj nákaz, lidi sami se nebojí... všechno je marné. I kdyby vláda ještě více zavřela obchody, nic se na tom nezmění, protože nákazy se v obchodech neodehrávaly ani předtím, ani teď. 

Z tohoto hlediska mohla opatření zůstat na čtvrtém psovi, protože současné přitvrzení na pětku mělo jen symbolický efekt. Na druhou stranu, vláda vlastně jinak nemohla, protože ten tlak by byl k neunesení. Už několikrát epidemii podcenili a teď znovu už nemohou, protože by to každý vydával za další pádný důkaz jejich neschopnosti. 

Příští opatření které s efektem  zabere, zřejmě budou až ošklivé obrázky z nemocnic a první fejsbůkové statusy pozůstalých, kteří zjistí, že jejich dědečka sice záchranka naložila, ale neměla ho kde vyložit. Případně se najde nějaký už značně zcyničtělý záchranář, který rodině vysvětlí, ať nechají stařenku raději umřít doma, protože jí není kam položit. Pak by se mohla široká veřejnost opět zamyslet a přestat se navštěvovat. 

Takže Jeníku... já vím, že jsem ti minule radil blbě, ale kdybys mi chtěl ještě jednou naslouchat, tak zkuste nějak vysvětlit národu, že nejnebezpečnější místo nákaz je domov. Zkuste nějak veřejnosti vysvětlit, aby nechodili po návštěvách, aby chlapi nechlastali spolu v garážích... a možná byste jim za to mohli slíbit otevřené obchůdky.... to by třeba mohlo vyjít. Teď to bohužel vypadá tak, že všechno co jste mohli udělat, šlo mimo hlavní nákazy, které se odehrávají navzdory opatřením v dostatečně hojném množství, aby vše skončilo až skutečně promořením. Při tomto tempu to ostatně bude brzy. Sice pro hodně lidí už bude pozdě, ale stejné to mají i všude jinde. 

Nakonec asi jediná použitelná strategie je ta asijská - krátký, ale velmi tvrdý lockdown takřka bez vycházení z domu, masivní testování v ohniscích a pak brzké uvolnění... a k tomu sledování nových případů v reálném čase. My takto mocný aparát nemáme. Nemáme ani japonskou disciplinovanost, nemáme ani korejské technické prostředky a havarijní plány, nemáme ani německou důslednost a tak nám zbývá jen to promoření za příslušnou cenu vyjádřenou rakvemi a krematorii jedoucími na tři směny. Při současných číslech nákaz to bude bude coby dup. Možná proto se u nás nikdo nežinýruje s nějakými očkovacími centry ani se nesnaží i izraelské rychloočkování. Prostě se už ví, že realita bude rychlejší než všechny Fajzry a Bajontechy dohromady. 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.4 (49 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Lid po roce s tímto problémem usoudil, že riziko komplikací nebo úmrtí je prostě hodně malé na to aby se nějak tvrdě sami začali omezovat. Navíc díky zavírání všeho možného a nelogickému vysvětlení důvodu uzavření ze strany státu tato nemoc prostě další podporovatele nenajde. Nyní se strachují už jen ti, které to postihlo velmi vážně, nebo jsou v rizikové skupině nebo jsou ovlidnění médii, která se honí jen za sledovaností a kliky na internetu.

Prostě se na to málo umírá. Být to o řád více (tedy 100.000 úmrtí/rok nebo více) tak by se asi lidí chránili více, sami a bez "pomoci státu". Navíc některým prostě už dochází trpělivost nebo úspory.

Průměrný počet slepic: 3.9 (41 hlas)

Nikdo neví, co udělají nové mutace.

Průměrný počet slepic: 3.9 (15 hlasů)

nikdo neví co udělají ......
Víme kdo, ale nesmíme to napsat.

Průměrný počet slepic: 4.4 (19 hlasů)

In reply to by Petrpavel (neověřeno)

Trvalý odkaz

a útrpně se podřizuje zákazům a teroru, protože se bojí proti vládě povstat. Platí to nejen v česku, ale v celé Evropě, USA, Austrálii apod. Také ve vyspělé východní Asii. Prostě všude tam, kam dosahují chapadla "vyspělého" západního modelu světa. Afrika, jihoamerické státy, některé vyčleněné režimy typu Běloruska a částečně Rusko si žijí svým životem víceméně bez pandemie. Z toho je krásně vidět, že nejde o nemoc, ale o politiku.

Jak už jsem psal v prosinci - nacházíme se v období špičky chřipkové epidemie a proto bude covid zaplňovat nemocnice ještě cca 2 měsíce. Pak to přejde. Všechno ostatní je podružné. Opatření na tom nic moc nezmění.

Je velká otázka, jak vlastně přenášení nemoci funguje. Nikde jsem se dosud nedočetl, že by bylo dokázáno, že se někdo nakazil od člověka zdravého, bezpříznakového. Tak nějak se to vžilo jako nezpochybnitelná pravda. Ale je to tak ve skutečnosti? Dost o tom pochybuji.

Jediné, co zbývá, je strach z nemoci. Někteří lidé mají strach větší, jiní menší. A na to celá covidová strategie hraje. Strach funguje nejlépe.

Nejintenzivnější chřipkové období je synchronizováno s vakcínou. Jistě čistě náhodou. V průběhu letošního roku můžeme očekávat zásadní změnu v oblasti nařízení a zákazů. Co bude povoleno občanům poslušným a bude zakázáno těm druhým. Bez ohledu na vyhýbavé sliby kohokoli z vlády a z parlamentu. Totalita se nezastaví, už je uvnitř a je připravena zůstat a upevnit své pozice.

Babiš se stal svým stínem, poslušným Evropské komisi a po dnešních zprávičkách i Bidenovi. Už není nikdo, kdo by nás mohl ochránit.

Průměrný počet slepic: 4.1 (46 hlasů)

Můžeme každý jmenovat podle vkusu. Možná se na některých jménech i shodneme. Možná společně najdeme i ochránce aktuálně v politice angažované.

Průměrný počet slepic: 2.6 (7 hlasů)

nebo

Průměrný počet slepic: 1.5 (11 hlasů)

In reply to by Například (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jde psát i zdvořile, urážka není argument.
Vlastimil psal o EU a USA, ne o Rudé armádě...

Průměrný počet slepic: 3.8 (6 hlasů)

Tedy Vlastimile, vy mě vždycky dostanete... lid se útrpně podřizuje zákazům a teroru, protože se bojí povstat... A ještě to platí všude po světě... Dlouho jsem se tak upřímně nezasmál. Kdyby se lid útrpně podřizoval zákazům a teroru, tak bychom tu žádnou epidemii neměli, protože by všichni seděli doma, s nikým se nestýkali a dodávali by si odvahu k povstání. Já tedy vidím úplně opačný obrázek. Lid se nepodřizuje žádným zákazům a i když mluví o teroru, ve skutečnosti si většina dělá co chce. Vláda neterorizuje, vláda je bezmocná. Ani policie nedělá teror, protože i polymerizovaní monocajti sundají uniformu, navléknou civil a jdou se vesele proměřovat ke kámošovi na pivo. Nějaké útrpné podřizování se jsem opravdu nezaznamenal. Zaznamenal jsem racionání a rozumné zhodnocení situace a přizpůsobení se jí. Zažil jsem, že je to lidem jedno. Viděl jsem hlupáky a chřipečkáře, kteří si stále myslí, že svět se točí kolem jejich pohodlí a samozřejmě vidím většinu svých sousedů, jak epidemii víceméně ignorují, opatření nedodržují, ale svojí "rebélií" se nechlubí.

Ani od ostatních zdejších chřipečkářů jsem nikdy neslyšel o útrpném podřizování se teroru... skoro mám chuť poznat Vás osobně, abych se podíval na vaše reálie a zjistil tak, proč mluvíte o útrpnosti a vládním teroru.  

Průměrný počet slepic: 4.2 (12 hlasů)

nekázali denně své "pravdy", jako Vlastimil tady dnes. Ten člověk snad nechodí do práce, nebo z jeho pracovního úsilí asi nemají radost, když má čas psát tu nekonečné příspěvky, stále dokola...

Průměrný počet slepic: 3.5 (11 hlasů)

Asi mi neodpovíte :-(
Ale moc by mne zajímalo, kde jste sebral termín "polymerizovaný monocajt"?
Já se s ním taky setkal...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

to je hodně fousatý vtip na který jsem si vzpomněl, když jsem psal Vlastimilovi.... :-) 

Jak vznikli policajti? Polymerací monocajtů. 

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Já ho slyšel od učitele chemie na střední, když jsme brali polymerizaci :-) Ještě před rokem 89. Vida, jak je to rozšířené...

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

že k proběhnutí polymerace je třeba nejdříve rozbít dvoj- nebo trojnou vazbu, a u některých komponent budoucích policajtů to rozbíjení evidentně zasáhlo i něco dalšího.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

žádným opatřením. Jedině oddálit či trochu omezit.

Je-li chřipečkářů plusmínus polovina národa, pak je zapotřebí je brát vážně. Stejně jako oni berou vážně alarmisty. Možná jsou pro Vás oponenti hlupáci, Vidláku. Já bych si to samé o Vás říct netroufl. Situace je příliš vážná na to, aby byla k smíchu. Nicméně, pořád jsme v úvodní fázi a to horší teprve přijde. Rád bych se mýlil.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Zatím vás ještě lidi berou vážně. Až přestanou, budete mít problémy.

Zatím bez slepic

Vlastimile, vy sice vždycky řekněte A, ale nedodáte B. 

Epidemii nelze zastavit žádným opatřením, jedině oddálit či trochu omezit.  Není to třeba tak, že právě o to jde? Neříkal tohle Prymula už někdy v březu? Rozložit křivku nákaz v čase, aby se nezahltilo zdravotnictví? O tohle těmi opatřeními jde. Oddálit a pokud možno omezit. Od začátku říkali všichni svědkové covidovi právě tohle. Jinak umře víc lidí než by muselo. Akorát nechápu, proč mluvíte o vládním teroru. Vždyť se vlastně shodujeme. Jen já při tom nejsem naštvaný na Babiše a vy ano. 

 

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Já nejsem naštvaný na Babiše. Kolikrát to ještě mám vysvětlovat? Musel bych se opakovat a všechny Alice by mě znovu kamenovaly, že trollím.

Na poslední straně dnešní diskuse jsem uvedl dva důvody, proč jsme tam, kde jsme.
Babiš s tím nemůže udělat nic, protože tomu nevelí.

Oddálení je líbivé, ale nepomůže nám. Vakcíny proti chřipce fungují mizerně. Víra, že od teď se to změní, je podle mého soudu neoprávněná. Jediné, co proti tajemnému covidu pomůže, je osobní odpovědnost každého jednotlivce za svůj život.

Krátkodobé omezení během sezóny chřipek je žádoucí. Na tom jsme se, pokud se nepletu, shodli už na podzim.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Petrpavel (neověřeno)

Trvalý odkaz

Strach zabíjí nejvíc. A oni to vědí. Kdyby opravdu byla nějaká pandemie, tak by nikoho nenechali ani chodit do práce. Ale to se neděje. A práce z domova ??? Haha, všichni víme vo co gou. Snížení nákladů atd.atd. Všichni dnes umírají na covid, nebo s covidem. I když spadnou ze žebříku a zlomí si vaz. Už není žádná chřipka. Covid jí úplně vyhladil. Musím se smát. V Africe se žádnej covid nechytá. A proč ? Inu protože tam páni loutkovodiči nemají ČT a podobné sračkomety a tak nemají černouška čím strašit. A úplně nejlíp jim do toho hodil vidle Lukašenko, kterej na to nekývnul ani za miliardu dolarů do vlastní kapsy. Jetsli to tady nikomu nic neříká, tak mně ano. Ale já jsem jen starej, ošklivej a hloupej. A teď do mě covidovi svědkové.

Průměrný počet slepic: 3.8 (8 hlasů)

In reply to by Margon (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kde jsou v nemocnicích oddělení pro umírání strachy?

---------
A práce z domova ??? Haha, všichni víme vo co gou. Snížení nákladů atd.atd.

- Nic nevíte. Firmy platí nájmy dál. Open space je skoro či poloprázdný a stěhovat se do menšího nemá cenu, protože je to moc drahé a zdlouhavé a ya chvíli potřeba zmizí.

-------------
V Africe hlavně nemají pořádné zdravotnictví a statistiky nikdo neřeší.

--------------

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

hlavně nemají veřejné zdravotnictví, tam nemají farma firmy co plundrovat. Téměř celá tahle šaškárna se platí z veřejného zdravotního pojištění (pochybné testy a teď i neprověřené vakciny), už teď je VZP na hunte a žádá o pomoc stát! Až vám zdravotni pojišťovna řekne, že si máte výměnu kloubů (nebo jakoukoli jinou vážnou léčbu) zaplatit komplet ze svého, tak si vzpomeňte, jak jste tady mudrovali o kovidu. A o to hlavně gou-je to rabování pojišťoven za bílého dne!

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by Dita (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jak to souvisí s tím, že v Africe nikdo nesleduje mrtvé na covid?

Zatím bez slepic

Denně umírá cca 100 lidí na kovid a tendece je rostoucí. Takže těch 100 tis. může být dříve než za rok. Vinu má Blatný, neboť čísla bagatelizuje. Ve skutečnosti jsme za pár měsíců poskočili z velice dobré pozice na nejhorší pozici na světě. Stačí se mrknout na https://www.worldometers.info/coronavirus/. V relativním počtu nakažených jsou před námi jen malé městské státy (Andorra, Gibraltar, San Marino), Lucembursko a Černá hora. V relativním počtu úmrtí už dotahujeme Itálii a Belgii, přestože např. USA včera překonaly denní rekord jak v počtu nakažených, tak i počtu zemřelých.
Kolaps zdravotního systému je už jen otázkou dní, pak začne počet mrtvých růst exponenciálně.
Jsem rád, že Vidlák uznal svůj omyl. Bylo jasné od samého začátku, že předvánoční uvolnění povede k rychlému zvyšování počtu nakažených a, v příslušném čase, i počtu hospitalizovaných a zemřelých. A to i přestože smrtnost nákazy klesá, protože při tak masivním počtu nakažených prostě úmrtnost musí růst.
Velký podíl na počtu nakažených mají i lepšolidi, kteří neustále zpochybňují závažnost pandemie. Počínaje rektorem Zimou, přes senátora Žaloudníka a konče Jankem Ledeckým. Řada lidí jim věří a pak to vede k těmto koncům.

Průměrný počet slepic: 3.7 (27 hlasů)

Blatný naskočil, až když byl průser rozjetej.

Jinak souhlas. Zlášť poslední dva řádky.

Průměrný počet slepic: 3 (12 hlasů)

jak nám smrtnost vystřelí až se nnaplní nemocnice a i ti co by šli zachránit už nepůjdou bo je nebude mít kdo a kde

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

Jsou to zjištění nakažení. Nakažených zřejmě bude daleko více.
Kdyby se při chřipkové epidemii zjišťovali nejen nemocní, ale i nakažení, tak by zřejmě každý rok vypukla taková panika, že ta dnešní by ve srovnání s ní byla nedělní nudnou procházkou.
Víte, zda se do počtu mrtvých započítávají v USA i ti, co s ejinak započítávali v kolonce " flu and pneumonia " ? Pokud ne, tak bych těmi čísly raději neoperoval (ale je pravda , že ve vztahu k trendu jde i tak o cca 30 % nárůst).
Někteří lidi jako by se na kolaps či na ulice plné mrtvol těšili.
Hezký den.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

In reply to by Nakažení (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kozy ven.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Potěšilo mně, že jste optimista. Snad to i tak bude a vyjdeme z toho sice pošramoceni, ale levně.
Dodám ještě jednu optimistickou zprávu. Od roku 2022 razantně klesne úmrtnost. Doufám, že se dožiji chřipečkového vysvětlení.

Průměrný počet slepic: 4.3 (10 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

V roce 2022 budete i nadále žít v rouškách, bez fotbalu a koncertů, na distanc ve školách atd. Takže chřipek bude málo.
Jakmile někdo vytáhne kapesník na veřejnosti, bude okamžitě izolován. Ulice budou pod dozorem.
Ale nebude to až tak vidět ve statistikách, domnívám se. Lidé začnou více umírat z jiných příčin. Například deprese a nedostatek pohybu.

Průměrný počet slepic: 3.8 (20 hlasů)

Jednou dojdou ti staří, dnes umírají mnohem rychleji než mladí dokáží stárnout.
Stručně a jasně, ten, kdo zemře v roce 2021 ale měl by šanci zemřít až v roce 2022, zvýší statistiky 2021 a sníží statistiky 2022. A ještě stručněji, až umřou všichni, bude následující úmrtnost nulová. Sláva!
Chcete to napsat ještě trochu cyničtěji?

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)

co to tady melete. Tam píšete rozumně.
Copak si myslíte že někdo tady píšící má zájem o zvýšenou nemocnost nebo snad dokonce o mrtvoly. To si může myslet jen zoufalý fanatik.
V diskusi jde o míru opatření, o zvážení poměru útisk : výsledek. Zatím jen známe útisk a výsledkem je stejný počet úmrtí jako v jiných létech (výkyvy v řádu desítek jsou odjakživa).

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

(a možná i přespříště) zrušil Vánoce. Ty, zdá se, jsou daleko větší katastrofou než otevřené hospody a malé obchody (co taxíky ? - nejsou to vlastně jakési mobilní mikroobchody ?).
Papež by na to mohl vydat encykliku. Christmas tree prohibitorum. Platnou dočasně, až se zas restaurace a malé obchody otevřou.

Svátky míru a pohody totiž vyvolaly nejen dle šéfa Ministerstvo varuje stav znepokojení a ohrožení. Paradoxní, že ?

Průměrný počet slepic: 2.4 (18 hlasů)

Já nečekal na vládu a vánoce zrušil sám.

Na co ohrožovat členy rodiny symbolickým oslavováním rodiny.

Průměrný počet slepic: 3.3 (20 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

dobrovolně se uzavřít na doživotí na samotku. Tím získáte 100% jistotu, že nikoho z rodiny již nikdy nenakazíte, Čmoude.

Průměrný počet slepic: 3.8 (19 hlasů)

Proč na doživotí? - Stačí do odeznění epidemie!

Průměrný počet slepic: 3.2 (13 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vaše filosofie.

Průměrný počet slepic: 3.6 (20 hlasů)

Není epidemie -> není třeba karantény.

To je právě váš problém. Musíte člověku podstrčit jinej názor, protože ten jeho vlastní nemáte jak vyvrátit.

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

zásadní problém je dlouhodobě celosvětově podfinancované zdravotnictví. Lůžek a personálu je málo i za normálních podmínek, proto se na výkony čeká. za ten bilion co to bude stát vč. kompenzací mohlo být dlouhodobě nadbytek zdravotníků a lůžek a nic se nemuselo zavírat.

Průměrný počet slepic: 4.4 (5 hlasů)

v jednom pokračování Nezvratného osudu, jak se tam ta baba nechala izolovat.
No, nevím, jestli by mě takový život bavil. A byl by to pak ještě život?

Průměrný počet slepic: 3.7 (11 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je vám jasné, že kdyby se zavřelo vše na 3 tejdny, tak je po epidemii?

Každej sedí doma/v práci, breberka se nemá jak šířit.

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Sebepřísnější lockdown má jediný efekt - odklad. Snad už jsme viděli příkladů dost.

Průměrný počet slepic: 3 (9 hlasů)

A potom se vrati breberka s pendlery z ciziny

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

třeba zavřít porodnice, nemocnice, elektrárny, výtopny ...mám jmenovat dál?
Bože, kam až fanatismus může dojít.

Průměrný počet slepic: 3.1 (7 hlasů)

In reply to by Petrpavel (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vším myšleny vleky, národní parky, kavárny, knihkupectví, výdejny eshopů, trafiky, revizoři v metru, knihovny....

Když řeknete dítěti "všechno dojez," tak taky nemyslíte kuřecí kosti a obal od čokolády.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

přístup k pojímání určitých aspektů křesťanské víry a obřadnosti byl kdysi dokonce celebrován. Jeden (bylo jich více, ale je nejznámější) takový " poustevník" se dokonce ubytoval na sloupu, říkali mu se Simeon Stylita.
Otázkou však je, jak by se zabránilo tomu, aby nešířil z té výšky viry kapénkami, zřejmě by musela být instalována nějaká budka na způsob té, co má dnes na papa mobilu jeho ne až tak radikální následovník.

Byla obdobně zhoubnou , jak u nás Vánoce (já to nevymyslel, říkal to náš nejvyšší vládce zdravotnictví - že nejhorší byly Vánoce), v Izraeli oslava Chanuky ?
Blatný by měl začít objíždět městečka a vesnice a s slídit v noci po garážích, hlavně v pátek a v sobotu. Místo toho, aby se navážel do např. profesora Berana a šířil pitomé zkazky o restauracích či malých obchodech. Jenže z toho by mu nic nekáplo...a je to o práci, ne o kecech. A z práce někdy bolí nohy nebo záda.
I na seno by mohl vlézt, nebo do sklepa.

Průměrný počet slepic: 3.8 (6 hlasů)

Tam už letos slavili "winter holidays", na novoročence z Londýna, která bývala vždy plná útěšných vánočních obrázků, je letos jen neutrální věnec a nápis: "Merry Thoughts and festive Wishes, enjoy this special time of year".
Sem to příjde dřív, než čekáme.

Průměrný počet slepic: 3.4 (15 hlasů)

Kozy ven.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)