Jeníku omlouvám se. I když...

Autor
Štítky

Krátký občanskoválečný úvodník:

Zdá se, že v Jů Es Ej mají opravdu veselo. Dav v Kapitolu, vážně postřelená žena, kongresmani v plynových maskách,  Trump vyzývající demonstranty, aby šli domů, Biden mluvící o povstání, národní garda na cestě, vyprodané lety trumpových příznivců mířících k Bílé chýši. Můj dojem je zcela povrchní a bude se během dne samozřejmě vyvíjet a bez ohledu na téma dnešního článku, zřejmě budeme sledovat především washingtonské drámo,  tak jen řeknu pár věcí, co mě bezprostředně napadly... 

1. Pokud Trump mluví o ukradených volbách a pak posílá své bojovně naladěné příznivce domů, to nevypadá na vítězství dokonce ani tehdy ne, kdyby na nějaké povstání fakt došlo. Dokonce bych tomu řekl zbabělost... a pokud chce člověk změnit dějiny, tak si zbabělost fakt nemůže dovolit. To není kritika. Než válka, to raději Bidena. Ale než nějaká další rozesraná země, to ať raději amíci jednou ochutnají vlastní medicínu. 

2. Scallope, zdá se, že to nejsem jen já, kdo má o regulérnosti amerických voleb pochybnosti. Zdá se, že o tom mají pochybnosti i místní amerikáni. Tak moc, že lezou do Kapitolu a střílejí. V USA z něčeho takového kouká předlouhé vězení, protože na bílé se žádné lives mater nevztahuje.  Takže to musí být hodně vypjaté. Ovšem řešit demokracii pomocí střelby, to je takové příliš Breivickovské. Podobně přímočaré a s podobnými konci. 

3. Celá situace má ještě jedno moc pěkné řešení. Nějaký nový incident v Tonkingském Perském zálivu. Nějakou vhodnou záminku, nějakou explozívní změnu velkého rozsahu, protože co je jedna potopená letadlová loď proti moci prezidentského úřadu že? Možná je to prostě danost. Bez války není US prezidentství a ani Trump prostě neodolá vábení této sirény, protože válečný stav by mu třeba ještě sesličku v černém barracku zachránil. 

Tolik první dojem... Dneska budu tak nějak při kompjůtru a sledovat situaci. A teď už můj hlavní článek: 

 

Před deseti dny jsem napsal článek jakoby adresovaný našemu ministrovi zdravotnictví Blatnému ve kterém jsem jej nabádal, aby nepřitvrzoval opatření a nechal je jak tenkrát byly na čtyřce. Tvrdil jsem na základě našich grafů, že epidemie vykazuje známky zpomalování a to nikoliv z důvodu opatření, ale z důvodu faktického promoření zhruba padesáti procent populace. Nyní po deseti dnech je načase udělat nějakou sebereflexi a zhodnocení. 

V prvné řadě se Jeníkovi omlouvám. Svým způsobem nemohl jinak. Měl k dispozici data, která mu už signalizovala co přijde a naopak já o nich ještě nic nevěděl. Denní čísla pozitivně diagnostikovaných navíc působila docela hrozivě a kdyby Jeník nepřitvrdil, nejspíš by ho novináři už roznášeli v zubech, předháněli se v ještě více apokalyptických titulcích, zdůrazňovali by ještě více, jak je vláda neschopná a sůdruh ministěr nejvíc ze všech (samozřejmě až za Babišem). 

Blatný i Dušek věděli s určitým předstihem před vydanou statistikou, že zdaleka největší podíl nákaz se odehrává doma. Samozřejmě to jsme věděli i předtím, ale vánoční svátky s tím pořádně zahýbaly nahoru.  Teď, po Novém roce se lidi vrátili do práce a dynamika epidemie jako na zavolanou zvolnila. Dlouhé svátky jsou zdá se z hlediska šíření viru nebezpečnější než dvanáctky v rachotě a k tomu rychlý nákup v hytlermarketu.  Tyto údaje se daly zhodnotit až teď, ale na ministerstvu z nich vyvodili patřičný závěr už před Štědrým dnem. 

Dále jsem si moc přál, abychom už byli promoření a epidemie zpomalovala navzdory nedodržovaným opatřením. Nyní mohu říci, že reprodukční číslo už sice nedosahuje říjnových hodnot a snížil se i poměr mezi počtem nakažených a hospitalizovaných, takže Master z toho bude moci po pár dnech dalšího sledování vypočítat celkem pravděpodobný počet lidí, co už covid prodělali a jsou promoření, ale optimistický odhad nebyl na místě. Stále jsme se nedopracovali k polovině populace, takže i když už to není říjnový covid, stále ještě může naše zdravotnictví slušně potrápit. 

Takže Jeníku... ještě jednou sorry za můj jedovatý tón, měl jsi dobrý odhad a realita ti dala za pravdu. 

Tolik k první části mého nadpisu... a teď k té druhé:

Když se podíváme na dynamiku epidemie ve svátečním týdnu, je tam zřetelný nárůst a když se podíváme na dynamiku tohoto pracovního týdne, vidíme že skutečné počty nakažených i hospitalizovaných jsou už pod očekáváním.  Závěr se nabízí sám. Zřetelně nejvíce lidí se nakazí doma od svých přátel se kterými si sednou v obýváku na společný gauč nebo ke společnému stolu.  Statistiky tohle říkaly už předtím, ale zřejmě do domácích nákaz patří i spousta případů u kterých se nedohledal zdroj nákazy. Zároveň je právě tento údaj o počtu nákaz nejchybnější, protože lidi prostě nechtějí hygieně "udávat" svoje příbuzné. 

S tím jsem se setkal už vícekrát... člověk je nakažený a než začne trasovat s hygienou, obvolá svoje kamarády a příbuzné, aby se s nimi dopředu domluvil, zda je může nahlásit. Hodně nákaz tak má neznámou příčinu, ale ve skutečnosti se lidé bojí postihu, že vlastně porušili opatření a tak si vycucávají z prstu nějaké náhradní historky. 

A teď to hlavní - doma se v drtivé většině chodí bez roušky. V bytě se nekonverzuje s přáteli v rouškách a kontakty netrvají jen pár minut, ale jsou těsné, dlouhé a vysoce nakažlivé. Zároveň je vládní opatření vůbec neřeší. V Británii policie dokonce hrozila, že bude rozhánět rodiny od štědrovečerního stolu a zřejmě tuto hrozbu i plnila, ale ani tam to nepomohlo. Prakticky všechny evropské země vykazují díky vánocům zvýšenou dynamiku. U nás se vláda ani nepokusila lidi doma nějak regulovat. 

Začíná to vypadat, že domácí nákazy jsou tak četné, že na epidemii stačí samy. Už není zapotřebí nic dalšího. Rodina a přátelé se potkávají nikoliv v hospodách, ale doma, kde jsou zcela mimo kontrolu a koronavirus tam mezi nimi bují. Zdá se, že vládní opatření vlastně cílí zcela vedle. Jejich vliv je pouze psychologický. 

Zjara se lidi zarouškovali, díky tomu se začali bát, zůstali doma, s nikým se nestýkali a pic ho... jako by žádná epidemie ani nebyla. Pak jim otrnulo, vláda mohla doporučovat jak chtěla a stejně to rostlo. Pak byly povinné roušky a stejně to rostlo. Pak se zavíraly hospody a stejně to rostlo. Pak se začaly plnit nemocnice, lidi se začali bát a omezili svoje domácí kontakty. A šup - epidemie šla dolů. Přispěl tomu zřejmě i epidemický PES, který byl pro novináře jako mana z nebe, protože konečně dostali hračku na jejich intelektuální úrovni. 

Pak lidem zase otrnulo a teď na vánoce už nepomohl ani PES ani nic jiného, vánoce se patřičně oslavily v rodinném kruhu, ale hodně širokém. Stejně tak se za zavřenými dveřmi bytů oslavil i Silvestr, PSA už se nikdo nebál, informace o rostoucích případech v nemocicích také už nezabíraly, i já osobně -  velký svědek Covidův jsem už viděl v každém dílčím zlepšení jasný pokles... a pic ho, epidemie jede jako nikdy a máme velké štěstí, že nemá říjnovou dynamiku, protože jinak by v této chvíli už lidi chcípali na špitálních chodbách. 

Jenda bude muset PSA utratit a vyhrabat z hrobu VLKODLAKA. Staré strašáky už nezabírají, opatření nezabírají, protože necílí na hlavní zdroj nákaz, lidi sami se nebojí... všechno je marné. I kdyby vláda ještě více zavřela obchody, nic se na tom nezmění, protože nákazy se v obchodech neodehrávaly ani předtím, ani teď. 

Z tohoto hlediska mohla opatření zůstat na čtvrtém psovi, protože současné přitvrzení na pětku mělo jen symbolický efekt. Na druhou stranu, vláda vlastně jinak nemohla, protože ten tlak by byl k neunesení. Už několikrát epidemii podcenili a teď znovu už nemohou, protože by to každý vydával za další pádný důkaz jejich neschopnosti. 

Příští opatření které s efektem  zabere, zřejmě budou až ošklivé obrázky z nemocnic a první fejsbůkové statusy pozůstalých, kteří zjistí, že jejich dědečka sice záchranka naložila, ale neměla ho kde vyložit. Případně se najde nějaký už značně zcyničtělý záchranář, který rodině vysvětlí, ať nechají stařenku raději umřít doma, protože jí není kam položit. Pak by se mohla široká veřejnost opět zamyslet a přestat se navštěvovat. 

Takže Jeníku... já vím, že jsem ti minule radil blbě, ale kdybys mi chtěl ještě jednou naslouchat, tak zkuste nějak vysvětlit národu, že nejnebezpečnější místo nákaz je domov. Zkuste nějak veřejnosti vysvětlit, aby nechodili po návštěvách, aby chlapi nechlastali spolu v garážích... a možná byste jim za to mohli slíbit otevřené obchůdky.... to by třeba mohlo vyjít. Teď to bohužel vypadá tak, že všechno co jste mohli udělat, šlo mimo hlavní nákazy, které se odehrávají navzdory opatřením v dostatečně hojném množství, aby vše skončilo až skutečně promořením. Při tomto tempu to ostatně bude brzy. Sice pro hodně lidí už bude pozdě, ale stejné to mají i všude jinde. 

Nakonec asi jediná použitelná strategie je ta asijská - krátký, ale velmi tvrdý lockdown takřka bez vycházení z domu, masivní testování v ohniscích a pak brzké uvolnění... a k tomu sledování nových případů v reálném čase. My takto mocný aparát nemáme. Nemáme ani japonskou disciplinovanost, nemáme ani korejské technické prostředky a havarijní plány, nemáme ani německou důslednost a tak nám zbývá jen to promoření za příslušnou cenu vyjádřenou rakvemi a krematorii jedoucími na tři směny. Při současných číslech nákaz to bude bude coby dup. Možná proto se u nás nikdo nežinýruje s nějakými očkovacími centry ani se nesnaží i izraelské rychloočkování. Prostě se už ví, že realita bude rychlejší než všechny Fajzry a Bajontechy dohromady. 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.4 (49 hlasů)

Komentáře

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

a to jako fakt se nenecháte naočkovat, protože politici a Brusel?
V menším to tu už bylo, roušku nosí jen ti co podporují Babiše. Stejná slabomyslnost v uvažování, cestou pana předsedajícího s prominutím a respektem k Vám.

Já se samozřejmě naočkovat nechám a to co nejdříve, protože mojí autoritou je profesor Hořejší a ten řekl, že se také nechá naočkovat a také řekl, že proočkování 70% populace = potlačení breberky.

Lajnová s tím nemá ani náhodou nic společného.

Průměrný počet slepic: 2.8 (16 hlasů)

Jde o postoj k životu. V těch nejhorších chřipkových epidemiích kdy skutečně umíralo velké procento populace (a umírají i teď, jen se jí pro účel statistiky říká covid) se nechalo očkovat jen necelých deset procent obyvatel. Relativně zdravý životní styl, nic nepřehánět, geny, dispozice, zázemí..dělají své. Je na každém aby zvážil.

Průměrný počet slepic: 3.9 (15 hlasů)

Omlouvám se, ale slova "zdravý životní styl" vyvolali vzpomínku na stejnojmenný videoklip o který se s vámi prostě musím podělit:
https://youtu.be/DgdP5U28jHc

:-)

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

"Jak se to v makovici roze..." tak je mi chřipečkářů skoro až líto.

Průměrný počet slepic: 4 (13 hlasů)

neprokázala, že proočkováním menšího či většího počtu obyvatelstva došlo k poklesu nemocnosti, v daném období epidemie (ta se snad stále počítá tak, že NEMOCNÝCH je cca 1500 lidí na 100 000 obyvatel, nevím, možná si to upravili).
Já za sebe mohu říct jedno - nechal jsme se jednou proti chřipce očkovat, ve správném časovém předstihu. Málem mě to pak skolilo, takovou chřipajznu jsme neměl nikdy v životě.
A vlastně druhé, na podporu očkování. To když jsme v pubertě měl neustále nějaké potíže chřipkového charakteru, mělo to už dopad na výsledky ve škole, to neustálé dohánění učiva, absence byla velká. Tak mi zařídili pendeponové injekce (pokud nejde o vakcinaci, tak mě prosím omluvte, jsem laikem). Půl dne po každé injekci jsme nemohl pořádně sedět, prdel bolela víc jak kdybyh ji měl otlačenou celodenním vysedáváním v parlamentu...No ale pak byl s tím častým onemocnním klid. Ještě podotýkám, že jsem vyrůstal na stravě vesnické, věčně jsem byl v lese, hrál fotbal, trochu i vesloval, jezdil na kole, makal na záhoncích či na chlívcích ...no prostě zdravý způsob života, řekli by dnes prodejci zdravého způsobu života.

Pravdu mají zejména ti, kteří chtějí důslednějí ochránit ty starší a nemocnější z nás. Snad to očkování takhle pomůže.
Nicméně dalo se udělat mnohem více. Např. prostředky vyplácené uzavřeným provozům bylo možné využít v tomto smyslu daleko efektivněji a účinněji.

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)

zase jsem Vám svojí pětkou totálně zkazila hodnocení, pan Vidlák by to měl snad vypnout, je to nepříjemné, možnostem průměrování to fakt neodpovídá, hraje si to i s počty hlasování - připomíná mi to americké volební stroje - naposledy teď v Pensylvanii v přímém přenosu - šup přeliv několika tisíc hlasů ve prospěch demokrata. Asi začnu "prasit diskusi - místo slepic budu připojovat koment

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

sraček na počkání.
Vezmu jiný příměr pro vysvětlení, proč dostává Godot kopřivku, když slyší o Bruslogradu.
Všichni dobře víme, že elektromobilita je jednou z bruslogradských fantasmagorií, která je a hlavně teprve bude velmi tvrdě prosazována, jen co se rozjede výroba aut na uhlí v Dojčeristánu. Už teď tvrdě doplácíme na elektromotoristy, kteří mají zdarma dálnice, parkování v Práglu a spol, zadarmo nabíjejí své elektrokřápy.
V kontextu s touto zkušeností (a těch zkušeností je mnohem více) naprosto každý normální člověk, který nemá jeden milion korun českých na vlastní trolejbus, začne bystřit , když mu zase chtějí z Bruslogradu něco výhodného nutit.
Zejména, když mu jeho stát není ochoten povolit nebo umožnit léčbu běžnými a schválenými léky, které jsou dvacet metrů za státní hranicí volně dostupné.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

No ale kdybychom před Bruslogradem nehrbili předposraně hřbet, tak by si tak nevyskakoval. Většina národů to tak má, že především Já, pak dlouho nic, pak Já a až potom Bruslograd, kromě tedy Čechů, Litevců, Estonců a Lotyšů.

Průměrný počet slepic: 3.8 (9 hlasů)

ale svalovat na Brusel nespolehlivost očkování tím, že vakcíny prochází Bruselí je, cestou pana předsedajícího, s respektem a v úctě, slabomyslnost.

Průměrný počet slepic: 2.2 (10 hlasů)

kteří se obávali , že nahrazením koňských spřežení lokomotivou dojde k nesmírným škodám na majetku a životech lidí, protože samozřejmě že obrovskou rychlostí a masou stlačovaný vzduch v tunelu všecky v jednom okamžiku usmrtí.

Pokud půjde o soutěž, Targusi, tak bych to nechal být.
Jenže na druhé straně...co je ještě v oligopolním kapitalismu masmediálně-marketingové poptávky tažené dluhem a dotacemi...co je ještě vlastně soutěží....

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Hmmm, hustý, bourák. Bude stát první ve frontě až písknou, skočit z vokna. Takoví slušní, Dycky je to kvůli takovým. Nafouklé bublinky.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

člověka potěší že v tom není sám.
Píšete málo ale vždyky potěšíte. A naserete (jiné).
Tak má vypadat práce novináře, ne hladit po srsti všechny.

Průměrný počet slepic: 4 (7 hlasů)

In reply to by Petrpavel (neověřeno)

Trvalý odkaz

jen nehladit po srsti.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

vakcínu máte Americkou nebo ruskou nebo čínskou nebo britskou.

Průměrný počet slepic: 3.6 (11 hlasů)

právě dostavil? Vy nevíte, že Bruslograd schvaluje a "jedině správně doporučuje", kterou vakcínu musíme - pardon - můžeme nakupovat?

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

V úterý jsem se stavil v naší vesnické výdejně léků s dotazem na lékárnici : máte Isoprinosine?
Odpověď byla jasná a stručná, když se podívala do PC : máme ho dost, ale vydáváme ho jen na recept a podotkla, že brát ho preventivně nemá smysl.
Tudíž zbývá jediné - i při malých obtížích bombardovat svého ranhojiče a trvat na vydání onoho receptu.
Pozn.: jedná se o síť lékáren Dr.Max.

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)

In reply to by berkowitz (neověřeno)

Trvalý odkaz

…. že jsem vyvolal takové reakce.
Když to po sobě čtu, musím svůj postoj k vakcinaci vylíčit lépe.
To lepší slůvko zní: "počkám", nejde tedy z mojí strany o absolutní negaci, odpor "až do těch hrdel a statků". Počkám co nejdéle to půjde bez nějakých opravdu tvrdých osobních omezení, která přijdou, o tom nelze příliš pochybovat.
Ovšem nedůvěru vůči Bruslogradu pociťuji opravdu na úrovni takřka absolutní.

P.S.: Povšimli jste si jako já, jak se onen stařičký slogan, prezentovaný často v dobách husitských, ono "až do těch hrdel a statků", objevuje v našich úvahách stále více? Nejspíš je to něco, co nám intuitivně schází. Však ostatně včerejší Vidlákův text nebyl v podstatě o ničem jiném, i když to tam doslovně nezaznělo. Přijde mi to zajímavé.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

Asi nejsem sám s takovými myšlenkami:

„Odpůrci očkování vycítili šanci a plánují koordinovaně nalomit důvěru společnosti,“ píšou Lidůvky. Bože. Víra v konspirační teorie a v to, že to všechno někdo řídí a koordinuje zcela zjevně není vlastní jen „popíračům“ kovidu, ale i jeho věrozvěstům. Já mám ovšem jinou teorii. Jestli ona ta nedůvěra značné části společnosti, a to nejen v souvislosti s kovidem, neplyne daleko spíš než z nějaké koordinace a plánovaného podlamování z toho, jak neuvěřitelně kreténsky je to tady pokaždé všechno řízeno."
("Mediální hovínka" z toho blogu, jehož jméno jsem /už zase/ zapomněl)

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

Asi nejsem sám s takovými myšlenkami:

„Odpůrci očkování vycítili šanci a plánují koordinovaně nalomit důvěru společnosti,“ píšou Lidůvky. Bože. Víra v konspirační teorie a v to, že to všechno někdo řídí a koordinuje zcela zjevně není vlastní jen „popíračům“ kovidu, ale i jeho věrozvěstům. Já mám ovšem jinou teorii. Jestli ona ta nedůvěra značné části společnosti, a to nejen v souvislosti s kovidem, neplyne daleko spíš než z nějaké koordinace a plánovaného podlamování z toho, jak neuvěřitelně kreténsky je to tady pokaždé všechno řízeno."
("Mediální hovínka" z toho blogu, jehož jméno jsem /už zase/ zapomněl)

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

V úterý jsem se stavil v naší vesnické výdejně léků s dotazem na lékárnici : máte Isoprinosine?
Odpověď byla jasná a stručná, když se podívala do PC : máme ho dost, ale vydáváme ho jen na recept a podotkla, že brát ho preventivně nemá smysl.
Tudíž zbývá jediné - i při malých obtížích bombardovat svého ranhojiče a trvat na vydání onoho receptu.
Pozn.: jedná se o síť lékáren Dr.Max.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Snad president Biden
(dej mu pánbu věčnou slávu)
vydrží nám týden!
Nechci slyšet zprávu

že ten junák čacký
skočil rovnou na máry
kdo by v to měl pracky?
..takhle rychlé fanfáry.

Jeho mrtvola studená
bude mít velký význam
Náměstí Pepka Bidena
líbí se mi, to přiznám.
Třeba to kolem koně.
A v každém regioně!

Průměrný počet slepic: 4.5 (16 hlasů)

kua...

Průměrný počet slepic: 3.6 (7 hlasů)

Však on by nebyl jediný.
Nevíme dne ni hodiny.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

- Rodina funguje jako dobrý multiplikátor, ale není primárním zdrojem nákazy. Předpokládal bych, že někdo kompetentní ve státní správě se pokusí zjistit odkud se virus do rodiny dostane (veřejné dopravní prostředky, práce, obchody, ...). Nějaká data se od pozitivních sbírají. Na jejich základě vytvořím teorii a tu se pokusím verifikovat (např. zavřením obchodů, nařízením homeoffice, ...).

- Už dlouho je známo, kdo jsou rizikové skupiny. Proč není možné udělat víc pro jejich ochranu? Prevence pomocí vitamínů / medikamentů (isoprinosin atp.)?

- Ad přeplněná krematoria: Podle CZSO nastal vrchol úmrtnosti v 44. a 45. týdnu. Logicky mělo nastat zřetelné přetížení s mírným zpožděním poté. Z toho, že nastalo teď usuzuji na další faktory. Třeba že zaměstnanci krematorií si přez svátky také berou dovolenou...

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

je první nakažený, toho nezjistíme jen tak snadno.
Pokud to myslíš tak, že uvažuješ nad tím, jestli se " primárně" nakazí někdo kdo nežije v rodině od někoho, kdo žije v rodině, nebo se" primárně" nakazí někdo , kdo žije v rodině od někoho, kdo v rodině nežije....a obdobně v případě autobusů či chození do kostela nebo do supermarketu, tak věz, že dospěješ možná k nějaké teorii, avšak i ta bude muset počítat s tím JAK se KDO v DANÉM prostředí chová, samozřejmě že když prostředí střídá, tak jak se chová i v tom druhém, třetím atd, prostředí.
A tak třeba můžeš mít pečovatelku, která v rodině má příznaky koronaviru, ale na pracovišti ne (sic ! ). Nebo můžeš mít sice zavřených x hospod (ve kterých byla dodržována hygienická opatření), a v důseldku toho otevřených y garáží, sklepů, obýváků ....ve kterých se hygienická opatření nedodržují. A pošleš tak k ledu všecky jejich žvásty o enormní nebezpečnosti hospod či malých obchodů. Což ovšem znamená, že budeš za nelidu, chřipečkáře a schvalovače přeplněných krematorií.

No a když vystoupíš s dočasným zákazem Vánoc, tak se ti smějí zejména ti, kteří jinak vykřikují, že to Vánoce jsou příčinou (tedy ne otevřené hospody a malé obchody) zvýšených negativních čísel.
(samozřejmě že své činí i chřipkové období, bohužel můj návrh , zaslaný na MZ již v dubnu t.r.. aby se prázdniny z července a srpna přesunuly na chřipkové zimní období....neujaly se, pánové chytří, kompetentní, vzdělaní atd. na to srali).

Nech to být, nezbývá než to nechat na těch chaotech....a uvažovat o tom, kdo je v budoucnu nahradí. respektive měl by nahradit, neb cesta je většinou přes partajncké mafie a jejich mafijní volební systém uzavřená.

Průměrný počet slepic: 2.5 (6 hlasů)

:-(

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

Myslím, to tak, že člen rodiny se nakazí vně a virus se pak kvůli "nechráněnému styku" lehce šíří. Už je omezení pohybu, omezení styku na osoby žijící v jedné domácnosti u kterých vycházím z toho, že jsou (namátkově) kontrolovány policií. Zde je větší přísnost/kontrola jen stěží možná. Proto bych se soustředil a) na dodržování higienických opatření (např. do/z obchodu jen po dezinfekci rukou) + veřejnou propagaci a vysvětlování (např. jak se správně používají masky, jak často je nutné je měnit/sterilizovat atp.), b) nejlepší možnou ochranu rizikových skupin (doufám, že všechny domovy důchodců a nemocnice už mají FFP2 masky a možnost pravidelně testovat ...) a c) rozšíření kapacit nemocnic a vybudování krizového plánu, vč. odpovídajícího hmotného vybavení (pár miliard ročně navíc je nic ve srovnání s náklady dalších lockdownů).

Nemůžu si pomoct. Stejně jako při mé výměně názorů s vidlákem ohledně mrtvých na / s Covidem, i zde mám jisté nároky na státní aparát / na naše-vaše politiky. = > Cílevědomý, plánovitý postup + otevřená komunikace s obyvateli.
Doposud učiněná opatření na mne činí dojem chaotického akcinoizmu. Mohl bych se uklidňovat tím, že i slepá slepice občas najde zrno, ale zatím se nám zřejmě štěstí vyhýbá ...

Osobně si nemyslím, že Covid se šíří kvůli ilegálním garážovým chlastačkám (viz výše). Spíš si myslím, že při vyřizování nutných záležitostí se nakazí určitý počet, dejme tomu 1 z 1000 a v rodině n. v pracovním kolektivu pak třeba 1 z 10 ...

Průměrný počet slepic: 3.2 (11 hlasů)

A dělat to nebudu ani dnes. Ale mohl bych psát o lidech, kteří se sami domnívají, že mají covid....a přesto jdou makat do nemocnice, do pečovatelského ústavu....Ale taky bych mohl psát o hospodském, který sám o sobě zůstal 14 dní doma, protože ztratil chuť a čich (mimochodem - nevím jak teď, ale v té době se kupodivu nevyžadoval po absolvovaní karantény " výstupní" test na covid ani tehdy, když testem covid zjištěn byl..... asi to má nějaký důvod).
Já taky kdysi přecházel chřipku...a přiznám se, že až čistě sobecký zájem (sobectví nemetamorfované do altruismu) mě inspiroval k tomu, že jsem to přestal dělat. To tehdy, když jsem rozmlouval s paní upoutanou na lůžko, které kdysi doktoři sdělili, že její roztroušená skleroza má co dělat s přecházením chřipky. Později samozřejmě podpořil jsem tento postoj i motivací nenakazit jiné.

Podívej se, restaurace jsou zcela zavřené už týden před 24.12. Předtím byly už od října polozavřené. Pokud tvrdí naši slovutní řídící, že a) restaurace jsou obrovským rizikem b) noční život je také obrovským rizikem, zejména pokud se pije alkohol c) je třeba dodržovat rozestupy i v supermarketech...tak pak jak se toto vztahuje na situaci, kdy např. v obýváku či v garáži dlí na 30m2 10 osob, přes noc, pijí alkohol...?!? Co je větším rizikem ?
No a zavření malých obchodů ?
Tady už může jít dokonce i o paragraf nekalé soutěže. Mimochodem- v těch německých aj, supermarketech lze teď nakoupit alkohol takřka za hubičku, je tam nesouměřitelně větší výběr jak v sortimentu např. potřeb pro děti, dosti nezbytných (nehledě na to, že to Blatník a spol. teď nechali zakurtovat, zablindovat to už je jak z Kocourkova...rajčata osahat lze, flašu vodky též kúpiš...ale tolik potřebné věci ne). To už je o záměrném škození, za to by se mělo zavírat do basy.

Průměrný počet slepic: 3.2 (9 hlasů)

že nejsme zásadně ve sporu :-)

Nechtěl jsem Vám nic podsouvat, ani udávání ... Míněno to bylo tak, že ta opatření jsou, většina je dodržuje, menšina některá ochcává a (snad) policajti občas zkontrolují "podezřelé" (bez kontroly, tedy jakési szpětné vazby, to nikdy nebude fungovat).

Jasně, že "obývák a garáž" jsou větším rizikem. Ale, jak jsem psal výše, není reálné prosadit tvrdší opatření v soukromí bčanů. Ledaže byste jim domů nainstaloval kamery, nebo nařídil lockdown ala Wuhan (na několik týdnů všechny zavřít doma, pak posbírat mrtvé a ostatní pustit bez rizika ven).

Jako reálné a nejlepší bych osobně vsadil na mnou zmíněné a), b) a c), než na plošné zavírání. A na osobní zodpovědnost.

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

Já souhlasím skoro se vším, jen ne s tím posledním odstavcem moc ne.

Ne, že bych situaci ohledně obchodů nepovažoval za trochu iracionální, ale má se to asi takhle.

Když něco řešíte, stavíte, organizujete, tak je lepší to napřed udělat "nějak", byť kostrbatě a teprve až vám to funguje, tak to začít dolaďovat a uhlazovat.

To je ten často zoufalý a zmatený způsob boje Rudé armády na začátku války, který nicméně zdržoval postup Němců a tím dával čas na hledání a organizování něčeho lepšího, až to nakonec skončilo nezadržitelným postupem.

To první verze básně či románu, psaná bez ohledu na gramatiku a interpunkci, občas s rozpory v různých částech textu.

To je aparát ze stavebnice Merkur profesora Wichterleho na odlévání čoček.

Jo jsou úplně první atomobily, co se podobaní více kočárům a první letadla.

První foťáky, co byly jen krabice s dírkou a citlivou deskou.

První karantény, co trvaly 40 dní na izolovaném místě a basta.

Dokonce to jsou i první mnohobuněční živočichové, co měli oči na zadku a podobné podivnosti.

První Apple byla dřevěná bedýnka s plastovými klávesami a bez obrazovky. Krásně by se hodila mezi staré gramofony a rádia.

Prostě takhle se začíná a teprve pak se to dolaďuje.

Dělat něco je v průměru vždy lepší než nedělat nic a vymejšlet ideál. Kdyby měl kdokoliv něco lepšího, tak by to vláda podle mě mileráda převzala. Nikde nic není, opozice nic nevymyslela. Kde kdo k tomu přistupuje podle principu "ať to funguje pro mě a čert vem ostatní" a s tímhle se všem vyhovět nedá.

Nesmyslně vypadající opatření jako zapáskování v supermarketech jsou reakcí na oprávněné námitky maloobchodníků.

Bohužel nejde uspokojit všechny najednou, ale je třeba něco dělat teď a tady.

Tomu osahávání rajčat by se dalo zabránit lísknutím rákoskou přes prsty dotyčného nakupujícího. To by bylo řevu, takže se to prostě nechává na slušnosti dotyčných. Za hajzlovitost jednoho i druhého nemůže vláda. Ta by nám jistě radši zkopírovala jihokorejský model. Jen bychom k tomu potřebovali i jihokorejskou (sebe)disciplinovanost.

PS: Těch celkem šílených 12 000 mrtvých a 17 000 nakažených denně by nám mělo být varováním, protože můžou přijít daleko větší průsery a pak se tu s tímhle přístupem pobijeme.

Průměrný počet slepic: 4.4 (10 hlasů)

Já souhlasím skoro se vším, jen ne s tím posledním odstavcem moc ne.

Ne, že bych situaci ohledně obchodů nepovažoval za trochu iracionální, ale má se to asi takhle.

Když něco řešíte, stavíte, organizujete, tak je lepší to napřed udělat "nějak", byť kostrbatě a teprve až vám to funguje, tak to začít dolaďovat a uhlazovat.

To je ten často zoufalý a zmatený způsob boje Rudé armády na začátku války, který nicméně zdržoval postup Němců a tím dával čas na hledání a organizování něčeho lepšího, až to nakonec skončilo nezadržitelným postupem.

To první verze básně či románu, psaná bez ohledu na gramatiku a interpunkci, občas s rozpory v různých částech textu.

To je aparát ze stavebnice Merkur profesora Wichterleho na odlévání čoček.

Jo jsou úplně první atomobily, co se podobaní více kočárům a první letadla.

První foťáky, co byly jen krabice s dírkou a citlivou deskou.

První karantény, co trvaly 40 dní na izolovaném místě a basta.

Dokonce to jsou i první mnohobuněční živočichové, co měli oči na zadku a podobné podivnosti.

První Apple byla dřevěná bedýnka s plastovými klávesami a bez obrazovky. Krásně by se hodila mezi staré gramofony a rádia.

Prostě takhle se začíná a teprve pak se to dolaďuje.

Dělat něco je v průměru vždy lepší než nedělat nic a vymejšlet ideál. Kdyby měl kdokoliv něco lepšího, tak by to vláda podle mě mileráda převzala. Nikde nic není, opozice nic nevymyslela. Kde kdo k tomu přistupuje podle principu "ať to funguje pro mě a čert vem ostatní" a s tímhle se všem vyhovět nedá.

Nesmyslně vypadající opatření jako zapáskování v supermarketech jsou reakcí na oprávněné námitky maloobchodníků.

Bohužel nejde uspokojit všechny najednou, ale je třeba něco dělat teď a tady.

Tomu osahávání rajčat by se dalo zabránit lísknutím rákoskou přes prsty dotyčného nakupujícího. To by bylo řevu, takže se to prostě nechává na slušnosti dotyčných. Za hajzlovitost jednoho i druhého nemůže vláda. Ta by nám jistě radši zkopírovala jihokorejský model. Jen bychom k tomu potřebovali i jihokorejskou (sebe)disciplinovanost.

PS: Těch celkem šílených 12 000 mrtvých a 17 000 nakažených denně by nám mělo být varováním, protože můžou přijít daleko větší průsery a pak se tu s tímhle přístupem pobijeme.

Průměrný počet slepic: 4 (7 hlasů)

Já souhlasím skoro se vším, jen ne s tím posledním odstavcem moc ne.

Ne, že bych situaci ohledně obchodů nepovažoval za trochu iracionální, ale má se to asi takhle.

Když něco řešíte, stavíte, organizujete, tak je lepší to napřed udělat "nějak", byť kostrbatě a teprve až vám to funguje, tak to začít dolaďovat a uhlazovat.

To je ten často zoufalý a zmatený způsob boje Rudé armády na začátku války, který nicméně zdržoval postup Němců a tím dával čas na hledání a organizování něčeho lepšího, až to nakonec skončilo nezadržitelným postupem.

To první verze básně či románu, psaná bez ohledu na gramatiku a interpunkci, občas s rozpory v různých částech textu.

To je aparát ze stavebnice Merkur profesora Wichterleho na odlévání čoček.

Jo jsou úplně první atomobily, co se podobaní více kočárům a první letadla.

První foťáky, co byly jen krabice s dírkou a citlivou deskou.

První karantény, co trvaly 40 dní na izolovaném místě a basta.

Dokonce to jsou i první mnohobuněční živočichové, co měli oči na zadku a podobné podivnosti.

První Apple byla dřevěná bedýnka s plastovými klávesami a bez obrazovky. Krásně by se hodila mezi staré gramofony a rádia.

Prostě takhle se začíná a teprve pak se to dolaďuje.

Dělat něco je v průměru vždy lepší než nedělat nic a vymejšlet ideál. Kdyby měl kdokoliv něco lepšího, tak by to vláda podle mě mileráda převzala. Nikde nic není, opozice nic nevymyslela. Kde kdo k tomu přistupuje podle principu "ať to funguje pro mě a čert vem ostatní" a s tímhle se všem vyhovět nedá.

Nesmyslně vypadající opatření jako zapáskování v supermarketech jsou reakcí na oprávněné námitky maloobchodníků.

Bohužel nejde uspokojit všechny najednou, ale je třeba něco dělat teď a tady.

Tomu osahávání rajčat by se dalo zabránit lísknutím rákoskou přes prsty dotyčného nakupujícího. To by bylo řevu, takže se to prostě nechává na slušnosti dotyčných. Za hajzlovitost jednoho i druhého nemůže vláda. Ta by nám jistě radši zkopírovala jihokorejský model. Jen bychom k tomu potřebovali i jihokorejskou (sebe)disciplinovanost.

PS: Těch celkem šílených 12 000 mrtvých a 17 000 nakažených denně by nám mělo být varováním, protože můžou přijít daleko větší průsery a pak se tu s tímhle přístupem pobijeme.

Průměrný počet slepic: 4 (7 hlasů)

Dám Vám příklad, jak jsem ke covidu přišel.

Žena mého kolegy z práce je učitelka a přinesla si ho ze školy. Kolega ho přinesl do práce a 8 lidí z 12 z kanceláře včetně mně to chytili se vší pravděpodobností od něj.
Ode mně to chytla doma manželka, dcera a syn.

Průměrný počet slepic: 3.5 (12 hlasů)

nikoliv z vlastní širší rodiny (bohudík zatím) ze září až října od známých o kterých vím:
1. otec z práce, než došlo k jeho izolaci byla zbytečná, žena, starší dítě, mladší nikoliv
2. dítě ze školy, otec, matka, obě děti školou povinné, průběh u dospělých vážnější, starší dítě lehký, mladší
(které to doneslo) bez příznaků
3. učitelka ze školy, nakazila matku s diabetes, matka zemřela, rychle během pár dnů, dcera psychicky
na dně s pocitem, že zabila maminku
4. scházeli se na tajňačku, pravidelně, v zavřené sezónní hospůdce, dostali všichni, ten kdo provozoval
nakazil otce, který zemřel. Jak to ten, který otci předal, nese nevím, nemám zprávy.
5. školka, 15 zaměstnanců cov. pozitivní kdo přinesl není známo, děti nic
6. sestra v nemocnici (ne na cov. oddělení), jen díky možnosti izolace od zbytku rodiny nikdo další
A to všichni, podle mého názoru až na ten hospodský spolek, byli opatrní, nic nebagatelizovali, chodili jen tam kam museli. Tak a teď babo raď.

Průměrný počet slepic: 3.2 (10 hlasů)

na děti jako na superpřenašeče. Sice samy (většinou) neonemocní, bo silný imunitní systém, ale infekci roznášejí pořáde kolem dokola. A neustále někde pobíhají, autobuskové...

Průměrný počet slepic: 2.8 (6 hlasů)

Když jdu do garáže (cca 3,5 km) míjím mateřskou školku a na zahradě pobíhá spousta autobusků.
A mají radost a ječí, až se hory zelenají.
O pár metrů dál je oplocené asfaltové hřiště a opět plné ječících autobusků.

A to, že to jsou, díky Kydům, autobuskové a ne rozjivení haranti mě vždycky nahlas rozesměje.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

abychom my - vzdělaní, moudří, kompetentní a předvídaví chytráci z vlády chaotů i odjinud nedokázali, že zavřením restaurací a hospod jsme zablokovali šíření koronaviru. I kdyby to zavření mělo trvat ještě půl roku - tak my to dokážeme !!
Vánoce, to jsme se jen tak přeřekli. To nás nesmíte brát zas až tak vážně, to bylo jen aby řeč nestála..
Spolu to dokážeme !! Že jsme měli :-D)))) " pravdu". Uvidíte, ještě uvidíte - že to zapříčinily ty zatrolené hospody a ty všivé malé krámky !! Dokážeme to, jen je třeba vydržet !!

A tak to tady (nejen tady) funguje leta, sektářství až na půdu. Kdo není v naší sektě, tak ho do ní buď dotlačíme...anebo vyrobíme mu sektu jeho (např. sektu " chřipečkářů").
---------------------------------------------------
Vysvětlení pro místní blbečky (blbčice prominou, cenzor ať to raději vůbec nečte).
Jde o ironii, snad až sarkasmus.

Průměrný počet slepic: 2.5 (13 hlasů)

jen vy jste na Nobelovu cenu za medicínu.

To je jen takový sarkasmus.

Průměrný počet slepic: 2.2 (13 hlasů)

Nitrogricelin se dává pod jazyk.

Průměrný počet slepic: 3.8 (14 hlasů)

:-)))

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

In reply to by Martin V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Že se na to nevykašlete pánové. To nepoznáte chlora?

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Poznáme.

Zatím bez slepic

A má to, krom evidentních následků na duchu, i nějaké projevy co se týče fyziologických změn ?
Co na tohle říká manželka, v pohodě ?

Nemá tam být " nitroglycerin" ?
Ale co, však ta parta přitroublíků a blbek co ti olajkují každý nesmyl...však té je tohle jedno. Hlavně že máš správný cíl. O to jde.

Průměrný počet slepic: 2.5 (8 hlasů)

Vždyť píšu, nitroglicerin.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

že se na Kydech ustálila menší partička chřipečkářů, tak 4-5 diskutujících a protože mají nejvíc příspěvků, tak diskuse tu začíná opticky vypadat, jako by člověk vlez někam do bakalonovin. Asi proto, že většina ostatních kydařů je většina mlčící.
Je to zajímavý sociologický vzorek, který možná koresponduje s názorovým projevem celé společnosti. Názor takové nemlčící menšiny se pak v médiích prezentuje jako názor společnosti celé.
A ještě si nelze nevšimnout, že do Kydů zřejmě přibyla část kovaných diskutérů z blogu aktuálně.cz, kde je přímá diskuse zrušená (proč asi) a původní dosti klidná výměna - doplňování informací v diskusi na Kydech se začíná častěji proměňovat docela v agresi. To asi řadu stálých návštěvníků od vstupu do diskuse odrazuje ...
Zajímavé, velmi zajímavé.

Průměrný počet slepic: 3.7 (23 hlasů)

Sešla se tu zase celá parta a zoufale obhajuje něco, co druhé už ani nebaví jim vyvracet....

Průměrný počet slepic: 3.8 (20 hlasů)

Bohužel je to tak, že diskuse, má-li zůstat v kulturních mezích, musí být moderována, a to trvale. K tomu dnes nemá nikdo čas a prostor, mj. i proto serverů se svobodnými diskusemi ubývá a stále častěji je vyžadována registrace - což je ovšem smrt svobodné diskuse. Následkem toho se agresivní křiklouni koncentrují tam, kde ještě nějaké náznaky skutečných diskusí jsou...

Průměrný počet slepic: 3.4 (10 hlasů)

Radši to odroluju.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)