Jeníku omlouvám se. I když...

Autor
Štítky

Krátký občanskoválečný úvodník:

Zdá se, že v Jů Es Ej mají opravdu veselo. Dav v Kapitolu, vážně postřelená žena, kongresmani v plynových maskách,  Trump vyzývající demonstranty, aby šli domů, Biden mluvící o povstání, národní garda na cestě, vyprodané lety trumpových příznivců mířících k Bílé chýši. Můj dojem je zcela povrchní a bude se během dne samozřejmě vyvíjet a bez ohledu na téma dnešního článku, zřejmě budeme sledovat především washingtonské drámo,  tak jen řeknu pár věcí, co mě bezprostředně napadly... 

1. Pokud Trump mluví o ukradených volbách a pak posílá své bojovně naladěné příznivce domů, to nevypadá na vítězství dokonce ani tehdy ne, kdyby na nějaké povstání fakt došlo. Dokonce bych tomu řekl zbabělost... a pokud chce člověk změnit dějiny, tak si zbabělost fakt nemůže dovolit. To není kritika. Než válka, to raději Bidena. Ale než nějaká další rozesraná země, to ať raději amíci jednou ochutnají vlastní medicínu. 

2. Scallope, zdá se, že to nejsem jen já, kdo má o regulérnosti amerických voleb pochybnosti. Zdá se, že o tom mají pochybnosti i místní amerikáni. Tak moc, že lezou do Kapitolu a střílejí. V USA z něčeho takového kouká předlouhé vězení, protože na bílé se žádné lives mater nevztahuje.  Takže to musí být hodně vypjaté. Ovšem řešit demokracii pomocí střelby, to je takové příliš Breivickovské. Podobně přímočaré a s podobnými konci. 

3. Celá situace má ještě jedno moc pěkné řešení. Nějaký nový incident v Tonkingském Perském zálivu. Nějakou vhodnou záminku, nějakou explozívní změnu velkého rozsahu, protože co je jedna potopená letadlová loď proti moci prezidentského úřadu že? Možná je to prostě danost. Bez války není US prezidentství a ani Trump prostě neodolá vábení této sirény, protože válečný stav by mu třeba ještě sesličku v černém barracku zachránil. 

Tolik první dojem... Dneska budu tak nějak při kompjůtru a sledovat situaci. A teď už můj hlavní článek: 

 

Před deseti dny jsem napsal článek jakoby adresovaný našemu ministrovi zdravotnictví Blatnému ve kterém jsem jej nabádal, aby nepřitvrzoval opatření a nechal je jak tenkrát byly na čtyřce. Tvrdil jsem na základě našich grafů, že epidemie vykazuje známky zpomalování a to nikoliv z důvodu opatření, ale z důvodu faktického promoření zhruba padesáti procent populace. Nyní po deseti dnech je načase udělat nějakou sebereflexi a zhodnocení. 

V prvné řadě se Jeníkovi omlouvám. Svým způsobem nemohl jinak. Měl k dispozici data, která mu už signalizovala co přijde a naopak já o nich ještě nic nevěděl. Denní čísla pozitivně diagnostikovaných navíc působila docela hrozivě a kdyby Jeník nepřitvrdil, nejspíš by ho novináři už roznášeli v zubech, předháněli se v ještě více apokalyptických titulcích, zdůrazňovali by ještě více, jak je vláda neschopná a sůdruh ministěr nejvíc ze všech (samozřejmě až za Babišem). 

Blatný i Dušek věděli s určitým předstihem před vydanou statistikou, že zdaleka největší podíl nákaz se odehrává doma. Samozřejmě to jsme věděli i předtím, ale vánoční svátky s tím pořádně zahýbaly nahoru.  Teď, po Novém roce se lidi vrátili do práce a dynamika epidemie jako na zavolanou zvolnila. Dlouhé svátky jsou zdá se z hlediska šíření viru nebezpečnější než dvanáctky v rachotě a k tomu rychlý nákup v hytlermarketu.  Tyto údaje se daly zhodnotit až teď, ale na ministerstvu z nich vyvodili patřičný závěr už před Štědrým dnem. 

Dále jsem si moc přál, abychom už byli promoření a epidemie zpomalovala navzdory nedodržovaným opatřením. Nyní mohu říci, že reprodukční číslo už sice nedosahuje říjnových hodnot a snížil se i poměr mezi počtem nakažených a hospitalizovaných, takže Master z toho bude moci po pár dnech dalšího sledování vypočítat celkem pravděpodobný počet lidí, co už covid prodělali a jsou promoření, ale optimistický odhad nebyl na místě. Stále jsme se nedopracovali k polovině populace, takže i když už to není říjnový covid, stále ještě může naše zdravotnictví slušně potrápit. 

Takže Jeníku... ještě jednou sorry za můj jedovatý tón, měl jsi dobrý odhad a realita ti dala za pravdu. 

Tolik k první části mého nadpisu... a teď k té druhé:

Když se podíváme na dynamiku epidemie ve svátečním týdnu, je tam zřetelný nárůst a když se podíváme na dynamiku tohoto pracovního týdne, vidíme že skutečné počty nakažených i hospitalizovaných jsou už pod očekáváním.  Závěr se nabízí sám. Zřetelně nejvíce lidí se nakazí doma od svých přátel se kterými si sednou v obýváku na společný gauč nebo ke společnému stolu.  Statistiky tohle říkaly už předtím, ale zřejmě do domácích nákaz patří i spousta případů u kterých se nedohledal zdroj nákazy. Zároveň je právě tento údaj o počtu nákaz nejchybnější, protože lidi prostě nechtějí hygieně "udávat" svoje příbuzné. 

S tím jsem se setkal už vícekrát... člověk je nakažený a než začne trasovat s hygienou, obvolá svoje kamarády a příbuzné, aby se s nimi dopředu domluvil, zda je může nahlásit. Hodně nákaz tak má neznámou příčinu, ale ve skutečnosti se lidé bojí postihu, že vlastně porušili opatření a tak si vycucávají z prstu nějaké náhradní historky. 

A teď to hlavní - doma se v drtivé většině chodí bez roušky. V bytě se nekonverzuje s přáteli v rouškách a kontakty netrvají jen pár minut, ale jsou těsné, dlouhé a vysoce nakažlivé. Zároveň je vládní opatření vůbec neřeší. V Británii policie dokonce hrozila, že bude rozhánět rodiny od štědrovečerního stolu a zřejmě tuto hrozbu i plnila, ale ani tam to nepomohlo. Prakticky všechny evropské země vykazují díky vánocům zvýšenou dynamiku. U nás se vláda ani nepokusila lidi doma nějak regulovat. 

Začíná to vypadat, že domácí nákazy jsou tak četné, že na epidemii stačí samy. Už není zapotřebí nic dalšího. Rodina a přátelé se potkávají nikoliv v hospodách, ale doma, kde jsou zcela mimo kontrolu a koronavirus tam mezi nimi bují. Zdá se, že vládní opatření vlastně cílí zcela vedle. Jejich vliv je pouze psychologický. 

Zjara se lidi zarouškovali, díky tomu se začali bát, zůstali doma, s nikým se nestýkali a pic ho... jako by žádná epidemie ani nebyla. Pak jim otrnulo, vláda mohla doporučovat jak chtěla a stejně to rostlo. Pak byly povinné roušky a stejně to rostlo. Pak se zavíraly hospody a stejně to rostlo. Pak se začaly plnit nemocnice, lidi se začali bát a omezili svoje domácí kontakty. A šup - epidemie šla dolů. Přispěl tomu zřejmě i epidemický PES, který byl pro novináře jako mana z nebe, protože konečně dostali hračku na jejich intelektuální úrovni. 

Pak lidem zase otrnulo a teď na vánoce už nepomohl ani PES ani nic jiného, vánoce se patřičně oslavily v rodinném kruhu, ale hodně širokém. Stejně tak se za zavřenými dveřmi bytů oslavil i Silvestr, PSA už se nikdo nebál, informace o rostoucích případech v nemocicích také už nezabíraly, i já osobně -  velký svědek Covidův jsem už viděl v každém dílčím zlepšení jasný pokles... a pic ho, epidemie jede jako nikdy a máme velké štěstí, že nemá říjnovou dynamiku, protože jinak by v této chvíli už lidi chcípali na špitálních chodbách. 

Jenda bude muset PSA utratit a vyhrabat z hrobu VLKODLAKA. Staré strašáky už nezabírají, opatření nezabírají, protože necílí na hlavní zdroj nákaz, lidi sami se nebojí... všechno je marné. I kdyby vláda ještě více zavřela obchody, nic se na tom nezmění, protože nákazy se v obchodech neodehrávaly ani předtím, ani teď. 

Z tohoto hlediska mohla opatření zůstat na čtvrtém psovi, protože současné přitvrzení na pětku mělo jen symbolický efekt. Na druhou stranu, vláda vlastně jinak nemohla, protože ten tlak by byl k neunesení. Už několikrát epidemii podcenili a teď znovu už nemohou, protože by to každý vydával za další pádný důkaz jejich neschopnosti. 

Příští opatření které s efektem  zabere, zřejmě budou až ošklivé obrázky z nemocnic a první fejsbůkové statusy pozůstalých, kteří zjistí, že jejich dědečka sice záchranka naložila, ale neměla ho kde vyložit. Případně se najde nějaký už značně zcyničtělý záchranář, který rodině vysvětlí, ať nechají stařenku raději umřít doma, protože jí není kam položit. Pak by se mohla široká veřejnost opět zamyslet a přestat se navštěvovat. 

Takže Jeníku... já vím, že jsem ti minule radil blbě, ale kdybys mi chtěl ještě jednou naslouchat, tak zkuste nějak vysvětlit národu, že nejnebezpečnější místo nákaz je domov. Zkuste nějak veřejnosti vysvětlit, aby nechodili po návštěvách, aby chlapi nechlastali spolu v garážích... a možná byste jim za to mohli slíbit otevřené obchůdky.... to by třeba mohlo vyjít. Teď to bohužel vypadá tak, že všechno co jste mohli udělat, šlo mimo hlavní nákazy, které se odehrávají navzdory opatřením v dostatečně hojném množství, aby vše skončilo až skutečně promořením. Při tomto tempu to ostatně bude brzy. Sice pro hodně lidí už bude pozdě, ale stejné to mají i všude jinde. 

Nakonec asi jediná použitelná strategie je ta asijská - krátký, ale velmi tvrdý lockdown takřka bez vycházení z domu, masivní testování v ohniscích a pak brzké uvolnění... a k tomu sledování nových případů v reálném čase. My takto mocný aparát nemáme. Nemáme ani japonskou disciplinovanost, nemáme ani korejské technické prostředky a havarijní plány, nemáme ani německou důslednost a tak nám zbývá jen to promoření za příslušnou cenu vyjádřenou rakvemi a krematorii jedoucími na tři směny. Při současných číslech nákaz to bude bude coby dup. Možná proto se u nás nikdo nežinýruje s nějakými očkovacími centry ani se nesnaží i izraelské rychloočkování. Prostě se už ví, že realita bude rychlejší než všechny Fajzry a Bajontechy dohromady. 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.4 (49 hlasů)

Komentáře

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

A víte, že mně to docela těší, že právě vás to uráží? O trollech bych mohla přednášet, těžko byste mi mohl radit vy, když neumíte ani přečíst či porozumnět textu.
Nikdy nikoho nepřesvědčuji, je mi fuk, co si kdo myslí, pokud tím neubližuje jiným.
Nemám s čím se smiřovat, na rozdíl od vás mám vlastní rozum a nepotřebuji se zaštiťovat zpotvořenými slovy jiných jako vy.
Slepice snad ani komentovat nebudu, ty potřebujete k životu vy, abyste si posílil ego, když argumentačně selháváte - já vím, že čím míň slepic, tím líp jsem trefila na komoru. Howgh!

Průměrný počet slepic: 2.5 (8 hlasů)

In reply to by Alice (neověřeno)

Trvalý odkaz

takže s nimi nějaký problém nejspíš máte. Předneste něco o trollech, rád se poučím.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

In reply to by Alice (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jelikož jebete v tomto textu Vlastimila, tak já, jako nestranný pozorovatel mohu z bezpečí a z povzdálí ohodnotit váš textík.
Vlastimil neumí ani přečíst, ani porozumět textu. Váš názor. Mě zatím přišlo, že číst umí i rozumí textu, jinak by nemohl odpovědět. Ale, asi jste to myslela tak, že má jiný myšlenkový směr, než vy. A to je hřích, takže je to analfabet. Pardon, ale poněkud laciná urážka.
A o slepicích tady už nějakou dobu hlavně melete vy, takže si myslím, že není pravda, že je neřešíte. Teď jste je tady řešila hlavně vy.
Alice, běžte se natáhnout, dneska nemáte den.
Dobrou!

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

mnoho jiných lidí ke sdílí......

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

vždyť by přece úplně stačilo je ignorovat. Je nepředěláte, ať píšete co píšete... nechápou a nepochopí protože mají své nalinkované s úkolem zrušit zkušenosti starších a rozmetat společnost kam vlezli. To je příkaz zeshora , takže musí a asi se dost baví, že jim na to furt nalítáváte.

Průměrný počet slepic: 2.7 (7 hlasů)

Mohla byste definovat "náplavu"?

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

tu sestavu nestálých jmen uživatelů, kteří se stydí za svůj nick , nebo neví co to znamená a schovávají to v anonymitě ničeho.. A furt plácaj nesmysly. Slušný debatér, ať jakéhokoliv názoru se neschovává za nic... Myslím, že na tomto vebu, nejsou nesouhlasné příspěvky do debaty zakázány - což je jeho výhoda, ale podobní zbabělci a špíny to jen zaneřáďují a je opravdu škoda místa a času se s nimi zabývat. Je nepředěláte, mají to v zadání.... sorry ale marná snaha.

Průměrný počet slepic: 3.6 (7 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já se obával, že tím myslíte třeba mě, jelikož jsem sem přišel někdy na jaře, takže jsem nováček.
Anonymové mě taky štvou, ale nejvíc ten, co nemá koule ani na to, aby se vůbec nějak podepsal. To by měl Master trochu ošetřit.
Ale to už jsme zde trošku probírali. Já, když zde napíši totální blbost (ne, že bych normálně psal něco jiného), provokativní text a podepíši ho "ema", bude to na vás, abyste vysvětlila, že jste to nebyla vy. A já se budu ve skrytu chechtat.
A s tím by zde chtělo něco udělat, jelikož já vždy radši si přečtu post od emy, která mě před pár dny celkem slušně sejmula, než od nějakého anonymního blbečka, u kterého nevím, kdo to je.
Když budu toužit po anonymních textech, tak těch je plný internet, zde by to chtělo krapet vyladit.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

vysvětlovat. Hosip zatim ...... a urážet sama sebe a dodávat sebevědomí nějakému ubožákovi co si nevidí ani na špičku nosu, jakýmkoliv vysvětlováním " co tím chtěl básník říct". tak to ne V tomhle jsem splachovací , protože nejde-li o život jde o .......
No a že takové ty "polepovače plakátů" co splantají páté přes deváté bez jakékoliv souvislosti do stránkových komentů nečtu nečtu a roluju... to je moje věc..... nevadí mi, protože chápu, že si tím dodávají sebevědomí, i když mi vadí, že se nějak lidsky shazují ... ale oni a sami sebe.. takže je to jejich věc.
Normální i průměrně inteligentní člověk takové trapasy nedělá... No naštěstí jich není moc a většinově příspěvky zdejších mají hlavu a patu a člověk se něco dozví, pobaví a to je důležité .... jak to ostatně dělá a dělala většina dříve narozených.

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

ale nezrušil jsem ani aktuálně, ani faustův svět ticha, ani paroubkovo vaševěc kam jsme s vlkem lezli, a snad ani tu kosu

ano, někam nelezu. K bavorovi a k ládíkovi, kde jsou to vskutku přátelské potlachy, na pravemprostoru mě nebaví foukat s nízorově spřízněným, ale lehce fanatickým osazenstvem

A parlamentnílisty jsou snůška ... no ... opravu neregulované nic o ničem

Průměrný počet slepic: 2.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

https://www.worldometers.info/coronavirus/

A čísla týkající se ČR jsou docela šílená.
- 6. nejhorší na světě (údaje od 218 subjektů) v počtu denních nákaz
- 20. nejhorší v počtu denních zemřelých
- 6. nejhorší v počtu nakažených na milion obyvatel
- 8. nejhorší v počtu mrtvých na milion obyvatel

To nemůže být "jenom" nekázní 30% dospělé populace a neochotou vlády tvrdě stíhat sebemenší porušení protiepidemických opatření. Tady musí působit ještě nějaký další faktor, který způsobuje takovou infikovanost. Někde máme v lodi díru, kterou přitékají další a další nálože infekce.

Napadají mě hlavně kamioňáci, gastarbeiteři a různí obchodníci. Protože ti neustále pendlují a během pendlu žijí většinou nezdravě a dost riskantně. A protože je ČR kvůli své poloze v srdci Evropy skutečným průchoďákem, myslím, že to je faktor velmi významný. Navíc jsem se nikde nedočetl, jak jsou tito nomádi kontrolováni při vjezdu/příletu na naše území a během pohybu po něm.
Další významnou infekční skupinou mohou být Cikáni, stahující se zpět do ČR ze zemí, kde přišli o pohodlné živobytí; zejména z UK, které epidemii velmi významně NEzvládá.
Dál už mě nikdo nenapadá. Turistů teď tady asi moc nebude a domorodí cestovatelé se pro změnu skoro nikam nedostanou. A připrchlíků tu je minimum (alespoň podle oficiálních tvrzení).

Leda že by a) proděláním infekce nevznikala žádná nebo jen velmi slabá imunita a "vyléčení" se infikovali několikrát po sobě nebo b) se stávají superpřenašeči a sami znovu neonemocní, ale zato nosí breberu v sobě a infikují a infikují.
Což by znamenalo, že k (takřka) žádnému promořování nedochází.

Plus děti, které nikdo netestuje a ani jinak nezjišťuje, jak to s jejich bacilonosičstvím je.

Dál už fakt nevím, co by mohlo způsobovat, že zrovna ČR je korunáčem zasažena tak silně.
A na konspirace o umělém rozprašování brebery nehodlám naskakovat.

Jestli někoho z vás napadne, co by mohlo způsobovat tohle zamoření, přidejte svůj nápad.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Jak jsem zde již psal, u mé sousedky byl na svátky Ital. Vyprávěl, že když projížděl italsko slovinské hranice, zastavili ho, oznámil, že jede do Čech, celník, že tam maj dobré pívo a on je tranzit, tak ok, na slovinsko rakouských hranicích, jakbysmet. Ale on se nejvíc bál hranic s českem, tak jel a najednou byl v Budějicích, nikde ani noha.
Tím nechci psát, že by se tímto způsobem nějak zákeřně šířila tato choroba, pouze jsem chtěl Občanovi napsat, jak se chrání hranice, když je to pro něj tak důležité.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Blboni nigdy nemůžou ochránit hranice, páč to nejsou jejich hranice, ale hranice vrchnosti. Hranice mezi lény.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

Pokud je tedy pravda, co říkají ty statistiky. Dejme tomu, že ano.

Vysvětlení se nabízí takové, že se Češi a Moraváci rozhodli se přirozeně promořit. Vyhnout se pokud možno vakcíně a získat přirozenou imunitu promořením. Nedůvěřují Prymulům a chovají se podle svého uvážení bez ohledu na příkazy a zákazy. Tuto doměnku mohu podpořit osobní zkušeností. Kdykoli se potkám s někým soukromě, ptám se, jestli chce komunikovat v roušce. Když řekne ano, nasadím roušku. Když řekne ne, jsem také bez roušky. Hádejte, jaký je asi tak poměr? Za poslední rok si vybavuji dva případy, kdy došlo na roušky. Březen 2020 nepočítám, to byla všeobecná panika.

A jak to řešíte Vy?

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)

Esli to je na mě, no tak já se s blboňama nebavím. Ani nijak ani nijak. Což pro cvičenou korporátní opici může prudit fatální problém. Nemůže to chápat a ani jí to nebudu vysvětlovat. Nesrozumitelné? Chápu.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Jen jsem prodloužil diskusní vlákno. Reaguj si, jak je Ti libo, a buď svoboden.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

😎

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Dvacetiletý mladý muž kritizoval ministra a premiéra, že povolili rodinné Vánoce. Být to na něm, rodiny by k sobě prý nepustil. Pak přišel Silvestr a onen mládenec vyrazil s partou kamarádů a kamarádek kamsi na chatu na plnokrevný mejdan...

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

že sám předkládám důkazy, jak jsou Češi nezodpovědní a jak jsou proto nutné represe, aby začali poslouchat, tak to se nedomluvíme. Vládní represe nemohou fungovat ze dvou důvodů:
1. Celý covid od počátku doposavad zavání velkým podfukem
2. Represí nikdo nikdy nezískal svůj lid ke spolupráci

Průměrný počet slepic: 3.1 (8 hlasů)

Jo jo jo. Stalinovy rozkazy, spíš inspirace, pro Rudou armádu byly plněny zcela dobrovolně.

Lidi se přímo prali o místa v příštím útoku a zběhové se sami vraceli a doprošovali se nasazení.

Pak jsme si dali laté s mandlovým mlékem a sušenku s příběhem a těšili se na další pohádku.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

mají furt a čím dál víc z toho hlavu zamotanou...věnují se tomu víc než "slavným emerickým volbám" a to už je co říct..... Poměrně děsivé a neustálé zprávy a odevšad...
Navíc, copak Vás nezaráží, jak je to zvenčí koldokola jaxi taxi....

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Na vás je evidentně efektivní málo. Hlavně se co nejrychleji opíchejte covidem a bude klid. Muheeeeee

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

V EU jsou země s horším zdravotním systémem a s třídním zdravotnictvím - a přesto jsou na tom lépe než ČR.
Také to nevysvětluje to zamoření populace. Od loňského července už se lidé navíc nemusejí bát chřipky a dalších "banálních" nemocí, protože mají nárok na nemocenskou od prvního dne nemoci (byť je to žebračenka).

Normální zdravotní péče (vyjímám z ní plastickou chirurgii, dietní kšeftařství a podobné komerční aktivity) vč. specializované je zajištěna na zatím stále ještě dobré úrovni. Byť se poslední asi tři roky rozmáhá "jednodenní chirurgie", což je vůči pacošům neskutečná prasárna.
Lůžek je zatím také stále ještě dost (ale personálu se nedostává).
A pacienti se zatím stále ještě většinou zotavují alespoň natolik, že mohou pracovat a platit daně a odvody (nic jiného není pro ekonomiku důležité).
Navíc korunáče prodělá většina pacientů jako chřipku a s brufenem, acylpyrinem a citrónem v čaji. Ti zdravotnictví nijak nezatíží.

V tom musí být ještě něco jiného.

Průměrný počet slepic: 3 (5 hlasů)

Je to jednoduché Občane, jinde nemají elfy, nemají chvilkaře, nemají hospodské psy, lyžaře, apod. V tomhle jsme prostě "výkonnější". A u nás některým lidem možná chybí i jisté vlastnosti, jako empatie, snaha pomoci a hlavně zdravý rozum - oni neví, že vlastně rozhodují o svých životech. Kdo chce kam, ať si vleze tam! Demokracie až do vymření. Dobrou noc.

Průměrný počet slepic: 3.3 (6 hlasů)

je vepsí.

Hodně lidí před nastoupením do prostředku MHD (vstupem do prodejny) hrábne do kapsy, vytáhne roušku, nasadí. V autobusu se přidržuje madla (v krámě sahá na vozík, zboží atd.); vystoupí (vyjde z krámu), roušku si stáhne pod bradu (strčí do kapsy)...
Samozřejmě touž rukou, kterou hamtali po nevydesinfikovaném košíku či autobusovém madle.

A znova do krámu/autobusu, znovu (neomytou rukou) hrábnout do kapsy, nasadit, hamtat po zboží/madle, sundat roušku...

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

z jiného oboru vím, že když nastane průser, VŽDY je to spolupůsobením několika příčin, NIKDY působením příčiny osamocené, samojediné. Z příčin, které jste jmenoval, docela jistě spolupúsobí všechny. Kromě toho si ale myslím, že na jednu významnou příčinu jste zapomněl.

Celé to tady řídí parta chaotů, jinak to neumím nazvat. O koronáči toho moc nevíme; co ale s jistotou víme, je, že:
- od nakažení po ulehnutí (dojde-li k němu vůbec) uplyne zpravidla 7-10 dní
- po celou tu dobu dotyčná osoba šíří nákazu, poněvadž o ní neví

Z toho nutně vyplývá následující: libovolné opatření, má-li jaký účinek, nemůže se projevit dříve než po uplynutí oněch cca 10 dní. Jen tehdy se do systému dostane správná zpětná vazba, ne dříve. Vidíme však, že opatření, nařízení, metodika měření, metodika vyhodnocování, nastavení komunikace, stejně jako regulační zásahy horečnatě mění se o jeden až dva binární řády rychleji, než přicházejí reakce od systému. Takhle není možno uřídit absolutně nic. - Je to podobné, jako bychom řídili velký zaoceánský parník s obrovskou setrvačností a očekávali, že na pohyby kormidla bude reagovat jako lehoučký kajak.

Záměrně se vyhýbám úvahám na téma "proč je tomu tak", to by bylo na dlouho. Ale jako bezprostřední příčinu vidím právě toto.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

- od nakažení po ulehnutí (dojde-li k němu vůbec) uplyne zpravidla 7-10 dní
- po celou tu dobu dotyčná osoba šíří nákazu, poněvadž o ní neví

a proto jsou tady ta nařízená opatření a omezení pro všechny nejen pro ty, kteří už o své nákaze vědí s jistotou.
Pokud by byla dodržována a každý ať negativní nebo pozitivní by šel jen tam kam nezbytně musí a stýkal se s tím s kým nezbytně musí, tak nevěřím, že by ta čísla takhle letěla nahoru. Jenže pokud se řekne, že hotely a penziony na horách budou zavřené, a na soukromé chaty se může, a sjedou se tam lidé z různých rodin, a ten soukromník je klidně ubytuje, a rád protože....slyšel jste také o tom, že na vánoční prázdniny také některé chalupy stály až 100.000? Když se jich ubytuje v nouzi 20 tam, kde jich je normálně 8-10, tak se to musí někde projevit ne?
Tohle nikdo nezkontroluje ani omylem a kde není žalobce není soudce.
Vůbec se nedivím, že nechtějí pustit vleky a sjezdovky. Operuje se tím, že venku se málokdo nakazí a když se budou dodržovat RRR atd. je to lepší než být zavřený doma. Houby, tvrdím já, ubytují se zase na chalupách i kdyby jen přes víkend. Přivezou si spacáky aby se jich vešlo co nejvíc. Ve dne budou lyžovat a večer bude mejdan. Uhlídá to snad někdo? A ten příjem? Majitel se vzpírat nebude. Kdo to má?
Museli by to udělat jako v Německu - do práce, nakoupit, domů, žádné návštěvy a pohyb do vzdálenosti max. 15 km. A při porušení trestat a fest.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

In reply to by anna2 (neověřeno)

Trvalý odkaz

teď jste to úplně vyřešila. - Zajděte s tou myšlenkou za Babišem, ať se zase nevymlouvá, že kdo měl přijít, tak nepřišel a místo toho přišel někdo jiný, ale jindy než měl.

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

Myslím, že to všechno ví, že bych mu neřekla vůbec nic nového. Jenže já si to můžu dovolit říct na plnou ústa on evidentně ne.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

bezohlednost ,fšecko můžou nic nemusí, nic se JIM nemůže stát a na ostatních nezáleží, Navíc po obětovaných docela dost zdědí /předchozí generace byly pracovité a šetřivé a to se moderním nefachčenkům /On-line/ přece hodí. A zase budou mít na nějaký čas za co utrácet... Po nich potopa...

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

pro Reflex, zdroj byl zde již uveden.
Babiš je ve vleku těch největších křiklounů, i když verbálně mluví o ochraně babiček.
A ti řvou, v novinách, v TV i zde na webu o tom že se krásně promoříme a budem z toho venku.
No a jak o tom mluví prof Hel, tak to je ta strategie mající nejvíc obětí, to je strategie vzdání se nepříteli (viru).
A jak říkají mnozí, bude to i ekonomicky ta špatná strategie, Němci ji nesledují.
Ale pro "státní účetní" je to terno:
Ušetří se na penzích, už prý se zkrátila doba života o cca 1 rok a další mrtví nad dlouhodobý průměr ještě přijdou letos a nakonec to budou roky 2.
A když si vezmete průměrnou dobu vyplácení důchodu-odhaduji tak 15 let, tak stát ušetří každý rok asi 30-40 miliard CZK a to bude stačit na splátky úroků našeho obrovského dluhu za 2020 a 2021.
Mají to dobře spočítané....

Průměrný počet slepic: 3.2 (6 hlasů)

Předevčírem 20.000 nakažených, včera už 27.000, takže jim to roste taky raketovou rychlostí.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Hitler by řek, že sou všichni nakažení, Jen ti naši přizdisráči to nigdy neřeknou na plnou hubu. Muheeeee

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

In reply to by Laco G. Mlynář (neověřeno)

Trvalý odkaz

pak vidíte ty počty na 1 milion obyvatel, sám to víte...
A taky je trochu rozdíl v tom, jak to ten který stát počítá (hlavně u těch mrtvých).
Ale asi hlavní rozdíl bude v testování, zda je testování pro každého a zdarma,
jaké je finanční zabezpečení v karanténě. A brzy se projeví i rozdíly v rychlosti očkování.
A samozřejmě rozhodují i opatření vlády a jejich dodržování/vynucování.
Jinak JIPky u nás jsou asi stejně kvalitní jak na západě.
Ale jak jsem psal, rozhodující je reálná vládní strategie,
buď promořování (až do hodnot možností nemocniční sítě)
nebo strategie skutečného lockdown trvajícího až do dosažení hodnot denně nakažených pod 100 na 1 milion obyvatel a jejich trasování.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

A vzhledem k tomu, co za materiál posedává v NERV a v koroNERV, je to i dost pravděpodobné.

Čili něco podobného jako ve Švédsku - nemocí zejména z řad seniorů a chroniků se prostě nechají pomřít. Silnější kusy nějak přežijí.

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)

Podle mne pan profesor Hel žádná extra řešení nenastínil. Dala jsem čas a poslechla jsem si to celé. V téhle situaci ve které se právě teď nacházíme co vlastně nabízí ...testování nosošťourem místo tyčinkou a pozitivní poté na PCR.
A nakoupit v Německu nebo kde roboty na vyhodnocení. Jediné plus, že nosošťourem to nebolí? (To u nás tady taky už někdo vyvinul, že se plivne do lahvičky) Chtělo by to prý na začátku investovat pravil několikrát.
A co s těmi otestovanými pozitivními, když jich je moc. Do karantény jako teď, a dál?
Očkovat, očkovat a rychle. To víme taky.
Promiňte mně připadal pouze zase jako další agent zase některé jiné firmy. Jo abych nezapomněla...radit prý budou zadarmo. https://www.iniciativa-snih.cz/

Zatím bez slepic

nějaké staré pohlednice třeba přivezu...

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Už se hlásí, má nařizování v krvi :
o zvýhodňování očkovaných a diskriminaci neočkovaných : " ....Bude to jiné případ od případu a nakonec to bude Ústavní soud, kdo rozhodne, jestli je to ještě výjimka přiměřená. ..."
Máme se na co těšit.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Je mi líto, že to tak musím říci, ale všichni blboni, korporátní slouhové a podržtašky se co nejrychleji nechaj opíchat. No ano, budou nám chybět. Muheeeee

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

In reply to by Sasin (neověřeno)

Trvalý odkaz

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Sasin (neověřeno)

Trvalý odkaz

...nepodceňovat a nedělat plané naděje

Průměrný počet slepic: 2 (1 hlas)

In reply to by Sasin (neověřeno)

Trvalý odkaz

...nepodceňovat a nedělat plané naděje

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)
Trvalý odkaz

„ ….. George Orwell už před mnoha desetiletími vyslovil jednu moudrou větu: „čím více je společnost vzdálena od pravdy, tím více jsou nenáviděni ti, kteří pravdu vyslovují“. Pravdu je možné hledat jen veřejnou diskusí, v níž nejsou – politické a mediální elitě se nelíbící – názory z diskuse předem vylučovány. …“

https://www.institutvk.cz/clanky/1681.html

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Nad mozkem poslušnost a nad rozumem víra
a správná příslušnost je víc, než v botě díra,
mámu jsme zapřeli a brácha zapřel tátu,
někdo se odstřelí a jiným zlámem hnátu,
Ďábel nás hnal a šli jsme jako ovce,
každý z nás znal, že zvěř se stane z lovce,
každý však šel a na chytrost měl štempl,
náš cíl se skvěl, jsi proti? Pak jsi lempl!

Nad oči slepota, sám do uší dáš vatu,
je z tebe despota a syna dáváš katu,
k dobrému příteli zas obracíš se zády,
a když ho odstřelí? Po smrti dáš mu řády!
Žene vás čert, zas jdete jako ovce,
není to žert, už zvěř se stala z lovce,
přítel je skřet a nad rozumem víra,
vpřed! Jenom vpřed! Vpřed! Jenom vpřed!
Vpřed! Jenom vpřed! A vpředu smrdí síra ...

Průměrný počet slepic: 3.8 (10 hlasů)

když Češi přestávají rozumět svým básníkům.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

šíření kovidu kamioňáky jste totálně mimo mísu.
Není opuštěnějšího člověka, než je dvounožec pendlující kamionem po evropských dálnicích.
1/ je kardinální problém kdekoli zastavit a nakoupit si.
2/ je kardinální problém zaparkovat kdekoli jinde, než na dálničním odpočívadle, anebo u brány podniku, v němž nakládáte nebo vykládáte.
3/ v naprosté většině logistických středisek se nedostanete do styku s nakládací četou, a pokud ano, ani náhodou to není déle, než nějakých pět, deset sekund (podepsání dokladů, podání klíčů od elektropaleťáku, pokud musí řidič nakládat sám).
4/ tamtéž dostanete doklady prostrčené mezírkou mezi pultem a zasklenou stěnou
5/ hospody jsou naprosto všude zavřené
6/ na pumpách se běžně stává, že vás nepustí dovnitř a platíte tzv. nočním okénkem (většina lidí vůbec netuší, že něco takového existuje)
7/ totéž platí pro servisy. Okénko u přijímacího technika a pak vás vyženou na čerstvý mráz, anebo do zdržovny pro řidiče a pro nikoho jiného.

Přiznám se, že už mne nenapadá, kde by se mohl kdokoli další od řidiče MKD nakazit.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)