Koronavirové desatero

Autor
Štítky

Vidlákův úvodník: 

Můj bratr Master nedávno zveřejnil na svém fejsbůku následující text. Přijde mi to jako uměřený návod pro běžného člověka bez ohledu na to, jaké má postoje k Babišovi, k elitám či ke státu Je to text zcela apolitický navýsost odborný, ale pochopitelný i pro Jaryna z Horní Dolní. Kdo podle toho jedná, je podle mě občanem na svém místě, který se chová jak náleží a dělá maximum pro to, aby celá ta epidemie odezněla. Bez ohledu na smýšlení, bez ohledu na postoje, kdo se chová podle následujího návodu, je pro mě občanem a vlastencem. Kdo se podle tohoto návodu nechová, naopak ho rozporuje a zdá se mu zbytečný, ten podle mě prohlubuje nejen škody zdravotní, ale i ekonomické a v konečném důsledku i politické. 

 

A teď už Masterův text: 

Z mého posledního příspěvku by snad někomu mohlo vyznít, že jsem na boj s nemocí absolutně rezignoval nebo, že jsem smířen s tím, že se s věcmi nic dělat nebude, protože vládní nařízení jsou nesmyslná. Není tomu tak. Osobně ale mnohem spíše věřím cestě individuální zodpovědnosti každého jedince, nežli cestě nějakých vládou daných nařízení. Je podle mého názoru obrovská škoda, že se o této individuální zodpovědnosti velmi málo mluví a ve veřejné debatě se nemístně zaměňuje s dodržováním vládních opatření. Myslím si přitom, že individuální zodpovědnost je úplně klíčová a proto bych rád přispěl k tomu, aby se o ní více diskutovalo. Věřím, že osvěta v inidividuální zopdovědnosti může mít ve společnosti větší dopad, než různá podivná vládní nařízení. Pokusil jsem se proto napsat takové "koronavirové desatero," jak se chovat v dobách globální pandemie. V zásadě jsou to všechno opatření, která sám dodržuji. Nedělám si ale nároky na to, že by mnou uvedená pravidla měla být jakkoliv dokonalá. Lepší ale sestavit neumím. Uvítám, pokud všechna ta pravidla v diskuzi probereme. Desatero koronavirových pravidel je tedy následující:

1. S epidemií bojuji tak, jakoby státu nebylo. Neohlížím se na to, co vymýšlí stát za opatření, účinná nebo neúčinná, ale svým dílem přispívám k tomu, abych omezil dopady epidemie v mém vlastním okolí.

2. Omezuji na minimum své fyzické kontakty s ostatními. Jsem si vědom, že všechny kontakty, ani ty čistě přátelské, neomezím, protože to prostě nejde. Ale každý kontakt, který se mi podaří omezit, se počítá.

3. Tam, kde je to možné, se scházím zejména s lidmi, které znám natolik dobře, že si spolu můžeme vyměňovat informace o vzájemném zdravotním stavu. Informace o zdravotním stavu si s lidmi vyměňuji a to i několik dní po uskutečnění kontaktu.

4. U svých kontaktů, které jsem se přes všechno rozhodl navštívit, sleduji jejich zdravotní stav a v případě i drobných příznaků nemoci (rýma, nachlazení, pocit nemoci a podobně) neváhám kontakt raději na poslední chvíli odvolat. Odvolání kontaktu v případě příznaků musí proběhnout zcela bezkompromisně, i když se příznaky zdají být nicotné.

5. V rámci svých přátelských kontaktů provádím neformální trasování. Objeví-li se u nějakého mého kontaktu příznaky nemoci, nečekám na to, až mě odchytne hygiena, nebo až někdo bude otestován, ale raději si sám naordinuji preventivní karanténu. Možná taková karanténa nepřesvědčí mého zaměstnavatele, abych nešel do práce, ale aspoň to nebudu dále šířit mezi svými přáteli. Každý neuskutečněný přenos nemoci se počítá. Takové chování přitom jistě nikomu nebrání plně spolupracovat s hygienou.

6. Patřím-li k mladší generaci, dbám ještě více na ochranu starší generace v mém okolí. Chovám se k nim ohleduplněji a snažím se vyhnout kontaktu s nimi, pokud jsem před tím měl jakýkoliv rizikový kontakt jinde. Ze starší generace ideálně navštěvuji jenom ty nejbližší rodinné příslušníky. V takovém případě si uvědomuji, že jsem jedinou hradbou mezi nimi a nemocí a tak se podle toho chovám.

7. Mnohem lepší je se s někým potkat někde venku, než uvnitř budovy. I venku má asi smysl se vyhýbat místům s vysokou koncentrací lidí, ale považoval bych za nebezpečnější se jenom s jedním kamarádem sejít osobně v obýváku, než se potkat pod vlekem se skupinkou cizích lyžujících spoluobčanů.

8. Rozhodně se nespoléhám na roušky. Lze vést nekonečné spory o tom, jaká je vlastně účinnost roušek, určitě ale platí, že pokud se na ně spoléhám, velmi tím snižuji jejich účinnost. Je-li totiž rouška jakkoliv účinná, není účinnost nijak zázračná, ale spíše minimální. Pokud se rozhoduji mezi tím se s někým buď nesejít a nebo se sejít "bezpečněji" s rouškou, měl bych vždy volit variantu se nesejít. V opačném případě vkládám do roušek větší důvěru, než co roušky skutečně mohou zvládnout. (Mimochodem, sám znám i ve svém okolí mnoho případů, kdy se nemoc roznesla i přes roušky) To jistě nikomu nemůže bránit použít roušku tam, kde je setkání tak jako tak nevyhnutelné.

9. Myslím i na širší dopady celého problému a neomezuji se pouze na zdravotní hledisko. Nepatřím-li k postiženému ekonomickému sektoru, mohu se snažit postiženému sektoru pomoci. I když to není ono, mohu například kupovat ve výdejním okénku své oblíbené restaurace jídlo a jistě mi nikdo ani nebude bránit tomu, abych každé jídlo přeplatil třeba i o stokoruny. Podobně se mohu chovat u prakticky všech postižených sektorů.

10. Používám rozum a snažím se na věc tolerovat různé názory. Netvořím zbytečné konflikty se svými jinak smýšlejícími spoluobčany, které celou společnost jenom úplně zbytečně vysilují. Bojuji tak, abych mohl bojovat i zítra. Vypadá to, že tento boj se protáhne a nemá smysl všechnu svou sílu vyplýtvat v dnešní bitvě, pokud už pak nebudu schopen zítra nastoupit do bitvy další.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.9 (58 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

v Melbourne.
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-australia/melbour…
To není žádná cochcárna jako v ČR, ale zákaz vycházení, všechno zavřené, ven max. na nezbytný nákup a do práce, pokud tuto není možné provést z domova.
Mezinárodní letiště v Melbourne skoro zastavilo provoz, kdokoli se chce dostat do města, musí nejprve do karantény.
Jde o pátý lockdown, přičemž ten nejdelší trval 111 dní.

Britská mutace se dostala do města z karanténního hotelu. Takže někdo bude mít velikánský malér.

Jinak Austrálie jede v podobném režimu jako Nový Zéland. Tedy přísná izolace od okolního světa a povinná karanténa pro ty, jež nelze nevpustit na své území. Žádné cestování, žádná turistika.
Australští podnikatelé skučí stejně jako ti čeští. Ale o nějakých kompenzacích pro ně jsem nikde nic nenašel. Je tedy možné, že si po dobu karantény prostě musejí najít jiný zdroj obživy a čerpat rezervy; a nikoho nezajímá, jak a zda podnikatelsky přežijí.

Průměrný počet slepic: 4.2 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

že toto desatero není Sasinův seznam potřeb :)

Ale k věci:
Masterovo koronavirové desatero je logické a v zásadě mu není co vytknout. Nazval bych to měkkým lockdownem. Podobnými pravidly se řídím už od října, když covid ukázal svoji sílu. Nechodím tam, kde mě nezvou. Neorganizuji sám žádné akce. Když mě někdo pozve na jednání, návštěvu, rodinnou sešlost, výlet atd., rád přijdu, protože sociální kontakty jsou pro život životně důležité a veselá mysl je půl zdraví. Stát a jeho taktiku ignoruji, protože není hodna ani respektu, ani následování. Osobně počítám s tím, že dříve či později mohu covid dostat. Považuji to za přirozené. Už jsem měl v životě lecjakou chřipku nebo angínu. Respektuji strach jiných a beru na to ohledy při osobním styku. Až skončí chřipkové období, už se to pomalu blíží, přenastavím svůj osobní měkký lockdown do normálního režimu.

Pokud v pondělí pustí vleky, rozhodně vytáhnu lyže a pojedu na vzduch. Považuji to za aktivitu zcela bez rizika.

Pokud otevřou i hospody, určitě si vezmu knížku a půjdu posedět. Dám si oběd a nechám dýško. Vím, do které hospody půjdu a proč.

Když se ozvou kamarádi, půjdeme i na karty. Pokud se nebudu cítit zdráv, omluvím se. Nechci být pro někoho rizikem. Totéž udělají i ostatní, dobře se známe.

Těším se na otevření bazénu, sauny, whirpoolu a páry. To je ideální zimní relaxace pro tělo i ducha.

Průměrný počet slepic: 3.5 (21 hlas)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Také to s nějakými malými obměnami dodržuji.
Kdyby se tu náhodou objevil nějaký svědek kovidův dávám desatero kovidovo.
Snad nikoho nepohorší.

Já jsem Kovid, tvůj Bůh:

1. Nebudeš mít jiné bohy mimo mne.
2. Nevezmeš jméno Kovidovo nadarmo.
3. Pomni, abys Kovida stále světil.
4. Cti Kovidovy otce a matky, aby Kovid dlouho živ byl a dobře se mu vedlo na zemi.
5. Kovida nezabiješ.
6. Nevakcinuješ.
7. Neukradneš nic co patří Kovidovi
8. Nepromluvíš křivého svědectví proti Kovidovi.
9. Měj v úctě spojení mezi člověkem a Kovidem.
10. Nepožádáš o nic, co patří Kovidovi.

Průměrný počet slepic: 3.5 (11 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vlastimile,
tak zodpovědně, jak popisujete, to dělají všichni v této zemi. Jsme proto po zásluze na špičce boje proti kovidu. Jen se jedná o špičku mezi těmi - no, jak je nazvat, třeba s vysokými počty.
Z mého mládí se říkávalo, že praxe prověřuje teorii, dnes to možná neplatí, ale já si stále myslím, že na tom něco je.
Tak vám a vašim kamarádům přeji pohodové lyžovačky, bazény a sauny a přitom přemýšlejte od kdy nakažený člověk dál virus šíří a odkdy - pokud vůbec - se cítí tak nemocný, že to nepovažuje za pouhé nachlazení.

Průměrný počet slepic: 4.1 (17 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Takjo, tak si to užijte. Ježíš jak, já bych si jela zalyžovat na sjezdovku a nemám to vůbec daleko. Ideální zima, spousta sněhu, slunce jako v Dolomitech. Ráno bych vyrazila a večer bych mohla spát ve své posteli. Jenže...když si představím jak to tam bude od pondělí vypadat....masakr neboť jarní prázdniny. Polovina těch, kteří tam vyrazí by, být normální situace, byla v Rakousku, Německu, Francii nebo v Itálii.
Karty nehraju a čtu si raději doma v absolutním tichu.
Pozn.
Navíc si myslím, že být zima jako v pár minulých letech (sníh i mráz nic moc), tak by vlekaři taky nebyli tak hrrr vleky spouštět a byli by šťastní jako blechy, že dostanou kompenzace za nouzový stav. Protože v těch zimách minulých tratili taky kolikrát hodně, ale nedostali nic.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

In reply to by anna2 (neověřeno)

Trvalý odkaz

u Modřanské rokle, sníh, slunce, spousta nádherných běžeckých stop,
spousta lidí, ale daleko od sebe,
NÁDHERA, není třeba jet na Mísečky nebo k Božímu Daru.
Běžkování je nádherné!!! Není třeba se tlačit ve frontě na lanovku.
Teď doma grog a žena něco upeče....

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by anna2 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mohu si dovolit vybrat termín mimo víkendy a jiné kalamitní dny. Protože nemám fronty na vleku rád, nepojedu do návalu. Celkem pohodlně se to dá zjistit dopředu. Když to nepůjde jinak, jsem v 8 ráno na lanovce a do 10 udělám tolik jízd, kolik ostatní od 10 do 15 s frontama. Jarní prázdiny letos moc fungovat nebudou, řekl bych. Svahy budou proti loňsku poloprázdné. Ale docela dobře je možné, že vláda to nějak zaonačí a válečný stav zůstane zachován.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pokud se nebudu cítit zdráv, omluvím se. Nechci být pro někoho rizikem. - Jenže jsem už minimálně nějakých pět dní v té hospodě, do které jsem šel protože jsem věděl proč, rozšiřoval nemoc, kterou jsem se nakazil na jednání, návštěvě, rodinné sešlosti, výletu atd., protože sociální kontakty jsou pro život životně důležité ... a těšte se na otevření bazénu, sauny, whirpoolu a páry. To je ideální zimní relaxace pro tělo i ducha i pro přenos viru ...
Bože ...

Průměrný počet slepic: 4.1 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Právě jsem zakoupil polský groprinosin online, pro strýčka příhodu. Až někdo v mém okolí ztratí čich a začne pokašlávat, bude se hodit. Pokud by někdo chtěl koupit a nevěděl jak na to, stačí si vyhledat vhodnou polskou lékárnu a nakoupit. Jedno balení stojí necelé dvě stovky. Pro doručení lze využít služby serveru pro nákupy v Polsku, který má polskou doručovací adresu pro kurýra z lékárny a který následně přepošle balíček do Česka. Cena přepravy 165 Kč, odkaz zde:

https://www.nakupy-polsko.cz/

Celý nákup trvá pár minut.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Včera jsem psal, že Andymu asi něco nevyšlo. Nedomyslel jsem to, co včera řekl VK (Vedoucí kolotoče). Babiš porušil dohodu s komunisty o snížení armádního rozpočtu. Proto KSČM vypověděla hlasovací většinu. Jednoduché, logické, jasné.

Více pro zájemce zde:
https://www.youtube.com/watch?v=UAtYKis2rqs

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

No jo, sliby se maj plnit nejen o vánocích.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

P

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

věřím cestě individuální zodpovědnosti každého jedince, nežli cestě nějakých vládou daných nařízení, natož dopravních předpisů.

Díky za radu Mastere, zejména v České republice.

Průměrný počet slepic: 3.3 (10 hlasů)

N

Průměrný počet slepic: 3 (12 hlasů)

In reply to by Her Šoftvojna (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jestli věřím sama sobě?
Nikoliv, nemám dostatečné znalosti, jak se chránit, i když roušky (nanovlákno+ stříbro), respirátory, desinfekci rukou, apod. používám, ale je třeba důsledně desinfikovat i kliky u dveří, plochy, toalety,...
a pokud mi děti přivedou nachlazené, či nemocné vnuky, neodmítnu je. Je - li to nezodpovědnost, pak jsem nezodpovědná. A pokud někdo přijde za manželem z různých důvodů - nevyhodím ho, jen se setkání s těmi lidmi vyhýbám,.
V co věřím? No, vzhledem k tomu, že bez víry by člověk ráno ani nesundal nohu s postele a tedy nevstal, tak snad se jedná o víru ve štěstí. I když všeho do času, ... Tak člověk se snaží nešířit, ale kde je jistota, že ano,...co když su já ten superpřenašeč a vnuci marodí věčně kvůli tomu,...

I Vám hezký den.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

P

Průměrný počet slepic: 3.4 (10 hlasů)

In reply to by Kurt Loučný (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kým byste Peříčka a Babiše nahradil? Víte, to že mám jen veslici a jiný plachetnici, neznamená, že bych měl přestoupit na vor. Napadlo vás to?
Vím, že na příklad Zeman není ideální, ale proti Schwarzenbergovi či Drahošovi je to velikán. Babiš také není ideální, ale kdo jiný? Němcová, co se tak snažila? Fiala? Nebo mladý Klaus s 3% či nějaký probuzený lidovec? Pirát?
Jdete na to rafinovaněji, ale na dvoře u vidláků jsou hosté vzdělaní a neskočí na jednoduchou demagogii. Musíte se ještě hodně učit. Ale proti jiným, zřejmým primitivům, máte plus za snahu.

Průměrný počet slepic: 3.2 (18 hlasů)

Někteří jen vykřikují, jiní na to jdou rafinovaněji, ale nakonec se stejně prozradí :-)
Sofistikovaný elf.

Průměrný počet slepic: 3.9 (11 hlasů)

co takový Kováčik či Luzar z KSČM nebo Kobza z SPD na Ministerstvo zahraničí? Stačilo by aby býval po volbách Babiš chtěl raději tyto než Petříčka-Pocheho (potažmo Hamáčka-Aspen, Zaorálka, Maláčovou, Tomana..).

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

"Kým byste Peříčka a Babiše nahradil?"

Pokud by byl nahrazen Babiš, určitě by asi skončil i Petříček.
Babiš je v posledních 2-3 měsících jen vlečen událostmi. Jeho bezradnost se projevila nejlépe, když chtěl dělat ten mikromenežment. Silně pochybuji, že by nějak vstal z popela jak dávný Fénix a začal dělat moudrá rozhodnutí. Člověk v koncích je člověk v koncích a nic jiného mu ani nezbývá.

Tudíž jsou jako vždy dvě možnosti.
Setrvat u Babiše a věřit, že se to tak nějak samo od sebe spraví.
Zkusit jinou možnost.

Je pravda, že piráti svými nápady nějak moc neoslnili, leč v okamžiku, kdy by byli nuceni dělat reálná rozhodnutí, jistě by se mnohé změnilo.
Takže jo, s Babišem do prdele, ale s úsměvem na rtech a sluncem v duši. A k tomu nám dopomáhej Buch.

Průměrný počet slepic: 1.9 (10 hlasů)

jako např jejich návrh, kterej protlačili do žvanírny, na "zahrádky" s marjánkou o 100 m2.
Což byl opravdu ten základní zákon, kterej tenhle národ v probíhajících sračkách zoufale potřebuje. Namísto jinejch zbytečností, jako jsou zákony potřebné ke zvládnutí epidemie.

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Js

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

In reply to by Kurt Loučný (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak to dopadá, když se začne s alkoholem moc brzy...

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

Nemyslel jsem restaurace s názvem Parlament.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

se pozdě skončí.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by Kurt Loučný (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nenapadlo mně, že se tak rychle odhalíte. Jste mnohem slabší než jsem očekával. Patrně ještě hodně mladý a bez zkušeností. Musíte se hodně snažit a hlavně učit a studovat!
Víte, možná vám to zatajili, svobodným se člověk stává vnitřně, svým vlastním rozhodnutím. Svým jednáním. Nepotřebuje k tomu hulákat a zbytečně používat expresivní výrazy. Nepotřebuje k tomu někoho, kdo mu říká co má dělat. To podle každé, i základní příručky, svědčí o vašem nezvládnutí emocí.
Brzy vás přestane bavit chodit na vidlákův dvorek, věřte mně pro zdejší společnost jste poněkud nedorostlý, pro mně zcela jistě.
A abych vám ušetřil klepání do klávesnice vím, že nemusíte nic z toho co vám doporučuji. Bude to tak lepší. Ale obávám se, že to nepochopíte.

Průměrný počet slepic: 4.3 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Napsal uživatel vidlak dne So, 13. 02. 2021, 09:40
Petřepavle, mně pravidelně telefonuje moje švagrová z boskovické nemocnice. Je to tam na hraně kapacity. To samé ve znojemské nemocnici - moji kolegové tam mají zaměstnané manželky. To už nemám věřit ani své rodině ani svým kolegům? To mi všichni lžou?
Napsal uživatel Petrpavel (neověřeno) dne So, 13. 02. 2021, 11:16
Říkají vám možná jen to co chcete slyšet.
Nebo leckde je opravdu plno (bodejť by nebylo? - za ty trojnásobné prachy pro nemocnici).
Nic to nemění na mém hodnocení situace. Zastávám zásadu : od jednotlivostí k celku.

Průměrný počet slepic: 2.4 (10 hlasů)

poznámečka - tak než sestry ve zn. špitále obejdou covid oddělení a jdou další kolečko mezi pacienty, na začátku nachází již jen tělo. Tak to jde rychle, dle manželky jednoho známého. Ale i přesto ještě před vánočními svátky operovali opakovaně i covidové pacienty s necovidovými problémy.

Průměrný počet slepic: 3.9 (12 hlasů)

...neřešte jednotlivostí, řeště celek ...... bude pak líp!

Průměrný počet slepic: 2.6 (10 hlasů)

Kdybych řešila celek, ... to by byl konec. Asi jako když se v jedné sci-fi knížce psalo cca: "Poslední člověk na planetě seděl na židli, když v tom někdo zaklepal na dveře..."
Totiž kdysi se mě poslední člověk své generace v jeho rodině ptal . "A to už su tady na světě ze své rodiny úplně poslední? To už nikdo z nich nežije."

Průměrný počet slepic: 2.9 (10 hlasů)

Neodolala jsem, když z vás cítím takovou úzkost, a podívala jsem se na čísla úmrtí ve znojemském okrese - a nejsou taková, jaká jsem čekala - od 24. ledna je to 25 osob, zhruba 2 lidé za den. Za okres. Bez ohledu na to jaká byla příčina úmrtí. To neodpovídá slovům sestřiček, když kolečko po oddělení dělávají kolikrát, třikrát? za jednu směnu.
Strachu z nemoci a smrti rozumím, jenom si říkám že někdy je lepší nenechat se strašit zbytečně)

Průměrný počet slepic: 3.8 (13 hlasů)

inu, když myslíte, jen v našem městečku znám (tedy osobně jsem ze sousedství znala) z posledního období 3 lidi, kteří nepřežili.
A těch 25 lidí? To je pohádka v rozporu s počtem, které zveřejňují 2 největší pohřební ústavy týdně v okresních plátcích.
Jo a úzkost? Spíš je mi líto těch, kteří doplatí na lehkomyslnost druhých.

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

Petřepavle, ale uznáte, že přece jenom bud raději věřit své rodině a svým přátelům, na které jsem se doteď mohl spolehnout a kteří mi doteď nikdy nelhali, kteří mě podrželi před šéfem, kteří mi nezištně pomohli, když jsem potřeboval. Chápete jistě, že podle všech zákonitostí logiky budu raději věřit jim, než anonymním lidem z internetu. 

A mezi námi - žádné prémie moje švagrová nedostává. Covid odměny jsou směšné. Kvůli penězům to nedělá. 

 

Průměrný počet slepic: 3.8 (14 hlasů)

utíkáte od principu věci. Jsou skutečnosti objektivní a subjektivní.
Chcete opravdu po mě abych chápal že vaši příbuzní vám tvoří váš pohled na politické záležitosti, na váš světonázor?
Dobře, já vám to věřím, ale pak ztrácí smysl o čemkoli s vámi polemizovat. Když to takto shodíte : příbuzný říkal...

Průměrný počet slepic: 2.9 (16 hlasů)

In reply to by Petrpavel (neověřeno)

Trvalý odkaz

je to jen ztracený čas. Smysl má jen to rychle přerolovat.......

Průměrný počet slepic: 3.9 (16 hlasů)

In reply to by Petrpavel (neověřeno)

Trvalý odkaz

Petřepavle a co jiného mi má tvořit světonázor? Moje oči nestíhají všechno samy. Neříkejte mi, že ty Vaše ano. Mám nějaké všeobecné vzdělání, nějaké encyklopedické znalosti, něco jsem vyčetl, něco jsem sám vyrobil, něco mi prošlo rukama. A co jsem neviděl já a čemu nerozumím já, to si poslechnu od jiných. Ne, nevěřím jim apriori všechno a vždycky. Ale když se to, co mi říkají potvrdí, příště jim věřím víc. A pak zase víc. A pak zase. Prostě věřím, že mi nelžou, protože mi nelhali ani v jiných věcech. 

Takže ano - moje švagrová říkala, že chodí do nemocnice na dvanáctky. Už ani neví, jak dlouho. Brečela mi do telefonu, že už ani neví, jak vypadá její dcera. Její manžel si zase stěžuje, že holka měla chuť na sex naposled někdy listopadu. Od té doby jen přijde domů, osprchuje se a padne do postele zbitá jak pes. Pardon, ale tomu věřím trochu víc než Volnému, který nemocnici neviděl ani z dálky. 

Mojde druhá švagrová zase pracuje v domově důchodců a v poslední době mají neuvěřeitelně volných míst. A v jednom kuse volají havrany a sanitky. Ano, věřím jí to víc než mladému Klausovi. Jednoduše proto, že v tom dělá a nelže mi. Vždycky budu víc věřit vlastní krvi - lidem se kterými se scházíme, máme k sobě vztah, naše děti si hrají, půjčujeme si peníze, dáme si pusu, když se vidíme (teď ne, teď je koronavirus). Věřím svým přátelům a nejsou to falešní přátelé. Ano naše debata nemá smysl, protože já sin nejdřív poslechl přátele, co mi říkají a pak si podle toho udělal názor. Vy jste si nejprve udělal názor a pak jste začal naslouchat lidem, kteří ho potvrzují. To je rozdíl mezi námi. 

Průměrný počet slepic: 4.5 (16 hlasů)

no dělejte to jako Petrpavel, on si svůj světonázor nevytváří interakcí reality se sebou samým, kam jistě patří i kontakt s rodinnými příslušníky i ostatními lidmi (proč by měl třeba brát v potaz, co mu tvrdí jeho švagrová nebo třeba bratr), on si ho vytváří hledáním informací na webu, a to především těch, které mu ten jeho světonázor potvrzují.

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

In reply to by Petrpavel (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jak objektivizovat třeba Vaše subjektivní skutečnosti ve skutečnosti objektivní?
Obecně platné skutečnosti nakonec převáží, bez ohledu na to, co kdo v jaké polemice vysloví.
Jak jsem psala - nyní se toho hodně tříbí a bude v mnohém jasno.
Víte co, nakreslila jsem si koroňáčka a je to taková miloučká kresbička.
Mám věřit v objektivitu svých myšlenek, kresbiček a snažit se je prosadit,
jakožto jediné objektivní za každou cenu? Jako že pouhá chřipečka?

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Ko

Průměrný počet slepic: 3 (10 hlasů)

In reply to by Kurt Loučný (neověřeno)

Trvalý odkaz

Hezký den!

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

In reply to by Kurt Loučný (neověřeno)

Trvalý odkaz

Komu

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by Xixao (neověřeno)

Trvalý odkaz

"kdo komu" je tzv. korupcionál, i když některé zdroje ke korupcionálu uvádějí jinou návodnou otázku - např. zde:
https://necyklopedie.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%A9_p%C3%A1dy

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Napil jsem se na kuráž, dodal jsem si odvahy, a nakoukl na Ricin.
Je vidět, že dané téma rezonuje světem:
https://kubes.blog.respekt.cz/kometa-soudu-se-riti-vesmirem-budme-pripr…

Jo, abych nezapomněl:
OT neznamená "Off Topic", jak lživě dezinformuje internet.
Je to zkratka z českého "Odbočka od Tématu". - Původně se to psalo OOT, ale lidi si to pletli s Organizací pro Osvobození Tohospolu, tak jedno "O" vynechali.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Není to špatně napsané. Lidi s každou kometou očekávali konec světa, nebo alespoň mor a katastrofy.
Ale kometa na mě nezanechala trvalé následky.
Od přečtení Vaší Nibiru mám stálou neutuchající chuť na briary omasti derusati.
Máte mě na svědomí.
https://www.youtube.com/watch?v=Mpe3Qk2tzOs

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

Briary omasti derusati. Jazyk se mi kroutí v hubě.

Jdu si ukrojit kus tlačenky.

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

jestli na šimpanziu budou...

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)