Velký .......

Autor

Krátký úvodník tentokrát o Okamurovi osobně: 

Na jeho fejsbůku jsem našel krásný, jasný, zřetelný a úderný text, který perfektně demonstruje, co je náš nějvětší problém... Posuďte sami: 

Lockdown není řešení

Milý Tomio... a uměl bys napsat podobně krátký a úderný text, co je řešení? Uměl bys napsat třemi čtyřmi větami, jak si to řešení představuješ? Tohle totiž poslouchám už od jara. Že lockdown není řešení. Ale zatím jsem nikdy neslyšel o nikoho z opozice, co by tém řešením mělo být. Krásně jsi se vymezil vůči Andrejovi, ale víš... já bych rád volil ne proti něčemu, ale pro něco. Já Andreje nemiluju. Nejsem s ním nijak duševně zpřízněn a klidně ti to můžu hodit. Ale víš, mohl bys říct, jak si ten svůj boj proti pandemii představuješ. Nerad bych zjistil, že jsem volil jako řešení, že budeme epidemii ignorovat, že se vykašleme na naše tatínky i maminky. 

Ty jsi politik. Měl bys umět vytáhnout do veřejného prostoru nějaké pěkné heslo, které by vystihovalo, co máme dělat. V této chvíli má Andrej náskok - on si totiž na svoje pomyslné plakáty tiskne: "Lockdown je řešení" . Dokonce si tam může připsat: "Jediné, které máme". Může si to tam připsat, protože sakra ještě nikdo z opozice nepřišel s ničím jiným.  

 

A teď už dnešní článek: 

Kdykoliv napíšu nějaký článek o koronaviru, vždycky se v diskusi najde alespoň jeden člověk, který napíše, že covid je zástěrka pro tzv. Velký reset, nebo Velký restart. Zpravidla k tomu přidá nějaký odkaz, nebo sám napíše o tomto Velkém restartu pár vět. 

Nejzajímavější na tom je, že každý si ten velký restart představuje trochu jinak. Žádné odkazy nevedou k jednomu zdroji, ba ani ke dvěma zdrojům a tak si můžeme přečíst, že se jedná o velké spiknutí velkých elit, které se chtějí dostat do našich peněženek, chtějí si rozmnožit svoje bohatství a upevnit si nadvládu nad poddanými.  Koronavirus jim poslouží jako záminka k závěrečnému útoku. 

Takřka nikdy se nedozvíme, jak to chtějí konkrétně udělat. Dojde ke krachu na burze a bude následovat hyperinflace, která ve velmi krátkém čase sežere úspory všem, co je mají? Bude při tom nějak ošeřeno, aby naopak dluhy na hypotékách rostly spolu s inflací? Nebo jednoho dne zjistíme, že bankomaty vydávají jen 500 Kč denně? Nebo prostě přijde jednoho dne Babiš na tiskovku a oznámí, že bankovky se mění v poměru 1:20, jako to bylo v roce 1953? Nebo prostě dostaneme pokyn, že všechny hotové peníze se musejí okolkovat, jako tomu bylo v roce 1919? 

Nebo prostě bude obrovská nezaměstnanost, lidi prodají všechno co mají, ba i sebe, jen aby měli kus žvance? Nebo média vygenerují nějakého mesiáše typu Minář a budou ho adorovat  tak dlouho, až bude zvolen a on pak udělá další privatizaci i těch posledních zbytků národního bohatství? Nebo nás prostě Němci zaberou? Poláci nás zabero? Nebo Rusové začnou šturm na Berlín?  Nebo něco jiného? 

Vždycky, když tu floskuli o Velkém resetu/restartu uvidím, vždycky si vzpomenu na moje tři roky staré články a diskuse pod nimi, kde jsme už dávno pradávno došli k tomu, že dluhy všech západních států jsou v podstatě nesplatitelné. Že se peníze tisknou naprosto volně, nejsou ničím kryté a zřejmě jich je na světě mnohem víc než všechno světové bohatství dohromady. Už dávno jsme mluvili o tom, že drancování půdy se dříve nebo později musí projevit. Stejně tak že se projeví ekonomická síla Asie, protože tam jsou všechny továrny. Tam jsou generátory bohatství, tam jsou generátory skutečné hodnoty a tohle všechno se dříve nebo později projeví. 

Kdysi jsem psal článek o tom, že ve Vidlákově si místní evangelíci postavili poslední toleranční kostel na našem území. Sotva ho dostavěli, pominuly toleranční předpisy a místní křesťanstvo hned založilo tzv. věžní fond. Chtěli si našetřit na věž. Nikdy toho nedosáhli. Když už to skoro měli, přišla nějaká ta měnová reformička, která je o všechno zase připravila. Pokud jsem dobře počítal, bylo těchto reforem od roku 1848 do roku 2000 sedm. Průměrně každých 25 let přišel nějaký "malý restart", který je obral o tolik, že věž byla zase v nedohlednu. Naposled to bylo n azačátku devadesátých let, kdy jsme měli opravdu vysokou inflaci. Klaus.... 

Co veřejně vystupuji, píšu o tom, že současná situace nevydrží věčně. Že dluhy jednou budou muset být vymazány, protože není reálné je splatit. Že dojde k opětovným velkým majetkovým přesunům, protože současné poměry vyhovují stále méně lidem. Píšu o tom, že to budou těžké časy na které je třeba se připravit. Na stejné problémy upozorňuje třeba i Petr Hampl ve svých knihách. Současná situace je neudržitelná. Drancuje se půda, majetky se soustřeďují u stále zmenšujícího se počtu bohatých,  byrokracie je už regulérní parazit,  sice máme volby, ale každý politik pak padne mezi stovky náměstků, úředníků a dalších šimlů, kde nemá šanci nic udělat. Ceny nemovitostí se leckde už naprosto utrhly z řetězu. Když mizerná ratejna stojí deset milionů jen proto, že je blízko u Prahy a MHD je hned venku na chodníku, tak je někde chyba... 

Sakra, vždyť o velkém resetu mluvíme už celá léta. Mluvili jsme o něm před covidem a budeme o něm mluvit i po covidu. Přemýšleli jsme, co bude impuls k tomu, aby se to celé spustilo. A ano... jeden z krásných impulsů teď zažíváme ve svém okolí. Nezvládnutá epidemie po celém západním světě. A i kdyby covid dneska zmizel, našlo by se něco jiného. 

Ono totiž nejde o covid, ale o to, že současný západní svět je neudržitelný. Ono je totiž úplně jedno, jestli jste rozhazovační nebo šetrní, je úplně jedno, jestli vládne Babiš nebo Bartoš - všem nám rostou dluhy. Je jedno, jestli máte hypotéku nebo jestli máte v bance milion, stejně všichni dlužíme. A dlužíme mohem víc, než je v bankovních statistikách, protože dluhy na vydrancované zemi, na nenarozených dětech, na nepostavených továrnách, ty nikde vedené nejsou. Ale o to víc budou přírodou vymáhány. 

Vy kdo teď přicházíte s Velkým restartem, tak přicházíte s křížkem po funuse. Samozřejmě že se covid hodí. Samozřejmě že se už léta jen čeká na impuls, díky kterému bude možné všechno přeformátovat. A vy - co si myslíte, že to mají na svědomí nějací ilumináti nebo Gates, vy jste si jenom nevšimli, že my tady na Západě jsme už jen vystrkov, kde chcípl pes. 

Podívejte se na Asii - Čínu Taiwan, Koreu, Japonsko.... Všude se s covidem vypořádali ajn cvaj. Pár rychlých lockdownů, nějaké sledovací aplikace, nemocnice postavené za deset dní, disciplinované obyvatelstvo a ejhle - továrny jsou plné lidí, zboží se chrlí na tři směny, lidi chodí do kaváren i hospod, na trzích se opět vaří netopýři. Jasně - my tu máme tu svobodu, nejsme poslušné opice, jako v Číně. A ano, máme tu větší svobodu než na Taiwanu i v Jižní Koreji, máme tu víc svobody než v Japonsku a klademe větší důraz na lidská práva... Ale k čemu jsou všechna ta lidská práva? Ta rozhodovat nebudou. Rozhodují ty továrny, zaměstnanost, plné tržnice i bary. Protože za touto ekonomikou jsou banky narvané penězi, kasárna narvaná vojáky, polygony plné raket a tanků a přístavy plné obchodních i válečných lodí. 

Proto Austrálie a Nový Zéland zvládají covid lépe. Oni totiž do té Číny šilhají. Jejich tajné služby jim píší svodky o tom, kolik lodí se zase v šanghaji spustilo na vodu, kolik se postavilo nových překládacích terminálů, kolik se postavilo kilometrů dálnic, kolik se postavilo továren.... a také kolik se postavilo tajných základen, muničních skladů, raketových sil, elektráren a kolik se vypustilo družic. Oni narozdíl od nás vědí, že si nemohou dovolit naší ležérnost a ani naše lidská práva. Protože lidských práv se nenažereš a také jimi nezachytíš kulky. 

Přitom před osmdesáti lety tam měli také to velké... Velký skok  následovaný hladomorem.  A byl to přesně takový velký skok, který se teď chystá u nás. Také tam dělali reformy od stolu, rozhodovali z paláců v Pekingu, restartovali všechny staré vazby a předělali ekonomiku ve jménu pošahanéhé ideologie. A také měli spoustu mladých krásných a chytrých, kteří to vehementně prosazovali za každou cenu. 

A museli mít hladomor, museli mít všechno rozbité, museli být rádi za hrst rýže a čtrnáctihodinovou pracovní dobu, aby pak měli doopravdy z čeho dělat skutečný Velký Restart. Museli mít miliony lidí, kteří pracovali nejlevněji na světě za cenu obrovských osobních obětí, aby se další generace mohla mít líp a aby dneska mohli mít největší střední třídu na světě. Nejdřív museli mít miliardu hladových lidí a až pak měli nejlevnější pracovní sílu, která nebyla vůbec zpovykaná,  ale byla pěkně spokojená se svým údělem, protože celý den v továrně byl lepší než celý den v chatrči o hladu. 

Podívejte se na naší EU. Vždyť my už jsme na ten náš Velký skok nachystaní. Už formátujeme ekonomiku ve jménu zelené ideologie. Už teď si ničíme poslední zbytky hi-tech průmyslu ve jménu emisí s e kterými si největší ekonomika světa nedělá vůbec hlavu. Jo a víte, rpoč si s nimi nedělá hlavu? Protože ví, že ekologie je především efektivita  a ne  ničení.  Že dnešní vysoké pece budou za dvace t let úspornější, dnešní motory za dvacet let sežerou méně, že  je zapotřebí využít všechny zdroje a pokud se budou využívat, zbydou peníze i na zalesňování, obnovu půdy i řek.  

Jestli jsou tu nějací ti ilumináti, tak z toho nebude žádná jejich nadvláda, ale jen bordel. Gatesovi, Uršulce Lejenové a dalším se povede jen to, že tu nezůstane kámen na kameni a nezůstane nic ani z jejich bohatství. Ještě rádi to všechno prodají číňanům. A my také. A dovolujeme, aby nám tu rostla kvalitní Maova mládež, která se pak postará, aby všichni lépe a radostněji ničili všechno, co má ještě smysl. 

A pak - až projdeme stejou zkušeností jakou prošli naši pradědové za války a jakou prošli Číňané za Maa -  až budeme tou nejlevnější pracovní silou na světě, pak se nejspíš i tady něco změní. Ale do té doby se s velkým resetem bavíme o něčem, co přijde tak jako tak. Vlastně si přeju, aby to přišlo co nejdřív. Protože i bordel bude lepší než zorganizovaná zelená mládež. V metodách se od té Maovy nebo Hitlerovy lišit moc nebudou. Vlastně mám jen malou útěchu - že jsou zpovykaní a neschopní pohybu. To by nám mohlo trochu pomoci. Ale nespoléhal bych na to. 

Velký reset přijde. A covid ho jen trochu urychlí. Jsme totiž zapadákov. Neumíme se vypořádat ani s tak jednoduchou věcí jako je koronavirus. Ten koronavirus se kterým se Asie vypořádala až nechutně snadno. 

Jo a mimochodem - ta asijská dominace a rostoucí síla nezmizí ani když budeme covid ignorovat a nezmizí ani kdyby teď všichni kolem Uršulky otočili a přestali s prosazováním nesmyslů. Ta zmizí až po letech letoucích tvrdé práce, tvrdého učení, pragmatického hospodaření, po opětovné výstavbě průmyslu, po rocích odříkání a utrhování od huby.  Rozhodně nezmizí tím, že najdeme v jeskyních všechny ty americké pedofily, co řídí Bidena, nezmizí tím, že někdo odstřelí Gatese, nezmizí ani tím, že někdo oběsí všechny v Římském klubu i v Aspen institutu. Nezmizí tím, že někdo odhalí ten údajný kompars v prázdných nemocnicích a už vůbec nezmizí tím, že se dobereme účelu vypuštění covidu. Zmizela by tím, že se s covidem vypořádáme levou zadní. Ale k tomu máme stejně daleko jako k opětovnému vybudování hospodářství. 

A lidská práva? Ta v tom nehrají vůbec žádnou roli. Už jsme jim obětovali jen  u nás  skoro dvacet tisíc lidí a žádný náskok vůči diktátorské Asii jsme nezískali. 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.3 (111 hlasů)

Komentáře

měli nějaký jiný rudý knížky. Méně věřili na třídní boj, třídní nenávist, diktaturu proletariátu a další blbosti a prasárny?

Rok 1989 je rokem, kdy se servaly rovnou 4 kliky komunistů o moc.

Průměrný počet slepic: 1 (4 hlasů)

komunisti,co věřili ideje a karieristi,co tam lezli pro kariérní postup a kvůli mamonu a těch tam byla za normalizace už většina. Na to dojeli.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

A kde byli ti idealistu celý padesátý léta, když byl režim nejhorší? Schovaní za bukem? Ne, šli s sebou a upřímě tomu věřili a taky dělali lidem ze života peklo.

Já nevím jestli jsou horší idealisti nebo kariéristi.

Stejně vám daj nemilosrdně do těla jedni jako druzí.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

Řeší se tu, kdo byl komunista a kdo byl u komunistů, vedou se líté spory, kteří byli horší. Dští se síra na dnešní stranu s přívlastkem komunistická, přičemž tato strana má krotký soc. dem. konzervativní program.

Opomíjí se ta pravá radikální levice, trockistická rudo zelená, prolezlá všemi institucemi, s většinou v EP, určující směr EK, kterou navíc tlačí nadnárodní oligarchie a která je neskutečně mocná.

Je dobré se občas ohlídnout zpět, aby se člověk ujistil, že nejde v kruhu, ale pokud budeme mít hlavu otočenou stále dozadu, určitě si nabijeme hubu o to, co je vepředu.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

Já jen zírám kam se ta ta debata zase posunula od vstupu Josefka v 7:04. Od inflace, deflaci, měny 1953. Tak jsem si říkala, že to bude zajímavé vlákno. Jenže... jakmile se objeví slovo komunista v jakékoliv podobě působí to na některé kolegy jak červený hadr na býka a je to zase v hajzlu.
Měla bych k tomu chuť se vyjádřit, ale takhle tedy ne.
No nic, tak zase nic.
Omlouvám se Admirále nepatří to zrovna pod vás, ale ono by se to jinde ztratilo.

Průměrný počet slepic: 3.1 (7 hlasů)

tak si to přečtěte sama třeba tady

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Ceskoslovensk%C3%A1_m%C4%9Bnov%C3%A1…

říkat tomu "standartní měnový nástroj" je asi jako říkat brutálnímu pedofilnímu znásilnění "běžné vyjádření lásky".

Když se objeví spojení "komunistický hajzlik", tak to taky působí na spoustu lidí jako červený hadr. Přitom by stačilo souhasit a není o čem debatovat.

Máme to holt těžké Anno.

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)

Standardní se píše s "d", jinak je to prapor. Třeba rudý s hvězdou nebo tak nějak.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Jde o to, že když nevíte, kde a jak se udělala chyba, tak ji budete opakovat.

Komunistická bezohlednost, neomarxisciká bezohlednost, muslimská bezohlednost, chřipečkářká bezohledost --- pořád jde o tu bezohlednost.

Lidi jsou schopni vyměnit ideologii jak ponožky mrknutím oka, ale začít jinak fungovat, to je těžký.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Ve svém pracovním okolí jsem zaregistroval něco poněkud jiného.
Ti komunisté (samozřejmě bývalí) v průmyslu se privatizovat pokoušeli (Soudek - Škoda, Maroušek - ČKD a další a další), ale zdaleka ne vždy s úspěchem, ba spíše výjimečně. I jako tuneláři se ukázali býti nedorostlými rozměrům doby. Nasyslili něco v řádu desetimiliónů, možná....
Až po nich přišli ti mladí sekáči, kteří se nezakecali - Martin Roman a s ním celá ta parta kolem dolů, povrchových i hlubinných. Tam se počítalo v miliardách či jejich desítkách. Kdo si na ně dnes vzpomene? A co měli společného s komunisty?
Suma sumárum - komunisté byli ve zlodějnách spíše čučkaři. Možná ukradli deky z vojenského skladu. Až po nich přišli opravdoví borci a nakoupili emerické vrtulníky.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Martin Roman vypadl práčkům z hnízda? Přinesli ho motýlci? Vykakala ho včelička?

Normální lidé mají rodiče. Kde je okolo něj co k nalezení? Není že. Jak to?

Podívejte se Martínkovi na wikinu. Co tam vidíte za vzdělání? Aha,

Práva na UK ještě normální, ale pak studia ve Švýcarsku, v Německu. Ve 23 ředitel české pobočky zahraniční firmy?

Když šel Kubáč hledat práci do špitálu, tak mu šéf řekl jak ztracenýmu sirotkovi: "Ty nemáš žádnou protekci, viď" a vzal ho tam. - Tak jakpak to asi tak bylo s Martínkem, když byl tatínek přeci jen důlním inženýrem z Havířova. Kdepak Martínek asi pochytil to magické cosi o dolech?

Fakt to vypadá, že se vlastní pílí a bystrostí bez protekcí vypracoval? Zvláště když druhý synek, martinův bratříček si vedl podobně a o tatínkovi jako jediná infomace, že prodával domeček za 26 mega a byl důlní inženýr? Proč se ani tatínek nepochlubil jak vlastní pílí a bystrostí hoch z šedé zóny vypracoval. Musí to být přeci ohromně inspirující příběh, - Skončí socialismus, vy slušný týpek lambda si vyhrnete rukávy a dáte se do toho, čestný jako všecko a za chvíli máte 26 mega na domeček.

A ani se nepochlubíte?

Pamatujete si, jak se tu Berrnard rozepsal o svém podnikání? Přesně takhle vypadají všechny historky o normálním podnikání. Nějakej nápad, rozjezd, překážky, nečekaný problémy, řešení, někdy štěstí, někdy prohra, novej začátek.

Žádný mlžení. Žádný pohádky a la Schwarzenegger "přišel jsem na konkurz, dobře jsem vypadal, dobře jsem mluvil, dobře jsem se hýbal a tak mě vzali" - a úplně zapomněl dodat "a BTW, zapomněl jsem dodat, že jsem píchal Mařku od Kennedyů, víte ta prachatá famílie, kde děda Joe pašoval kořalku a investoval v Hollywoodu, no tak oni trochu zatlačili, ať na filmík vezmou mě, svalovec jako svalovec, a pak už nevadil ani můj prkenný styl a německý přízvuk. Ale to přeci nepočítá ne, je to pořád ještě jen a jen mojí osobní pílí, talentem a intelitento, však víte."

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

A krajem. No, jen si vemte - z Havířova je Romanův spolužák a nástupce Beneš, Stodůlka a jeho Gemini, všichni z jednoho gymnázia.
Taky Krainová - ta ze základní školy tamtéž, hokejisti,zpěváci. A z Ostravy Dalík.
Severomoravský melting pot náplav z celé republiky.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

To ale nikdy nedokáže pochopit celoživotní státní úředník, nebo zaměstnanec.
Jeden krám nám zůstal, ten funguje perfektně, dva jsem musel zavřít. Jenomže, když se řekne, zavřít krám, tak si musíte uvědomit ten pocit, že člověk do něčeho šel, nevyšlo mu to a on pak pouze nezahodí klíče za plot, ale musí i to dokončit, že vystěhovává zboží a rozebírá regály a s majitelem ukončuje smlouvu a on je ten, kdo prohrál. A věřte mi, že toto je hrozný pocit, jste psychicky totálně na dně, ale nemůžete to hodit za hlavu. Musíte si to vyžrat pěkně až do konce.
Ale co má pak člověk dělat?
Tak může si vzít mýdlo, provaz a klíče od půdy, nebo si může říct, svět se nezbořil, prubnu něco jiného a příště to na tuty vyjde.
Já jsem pro druhou variantu.

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

I peníze. Koupit si peníze je největší zvěrstvo. A u koho si je stát kupuje a za kolik???

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

"Velký reset přijde."

Uměl bys napsat třemi čtyřmi větami, jak si ten reset představuješ? Tohle totiž poslouchám už od jara. Že reset je řešení.

Průměrný počet slepic: 2.5 (8 hlasů)

zrušením hotovosti.

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)

už od francouzské revoluce, svět se neustále mění a resetuje a resetuje.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

nikdo není více slepý než ten, kdo nechce vidět.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Alef Nula.
Určitě k tomu resetu dojde,už o něj usilují po staletí,proto je už je kritizoval Ježíš.
Co v tom ještě vidím,hledá se ,možnost,aby to jedno procento nejbohatších,nepřišli o své zisky.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

"Až mi bude tak stodeset
přijde bůh a stiskne reset" (Karel Plíhal)

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Bohužel, dle informací z ČNB, všechny státy připravují digitální měny včetně ČNB. To je jasný signál směrem ke zrušení hotovosti a současně reformy, jak o tom píše Vidlák. Dočkáme se.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je to reakce na Alef Nula.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Tak. Po celou dobu historie lidského společenství to zatím bylo tak, že jedinec musel/mohl mít fyzicky v držení něco, co mělo skutečnou hodnotu, nebo (později) ji alespoň symbolizovalo: jídlo, nástroje, zbraně, šperky; plátýnko, grošíky (reminiscence na vystrčerčila) a zlaťáky; bankocetle, směnky, akcie.
Služebně starší představitelé hodnot sice stále přetrvávají až do dnešních dob, ale drtivá většina populace, pokud jde o kumulaci hodnot, spoléhá na bankovky ve strožoku (strožok zastupuje dnes většinou banka a za to, že smí s našimi pěnězi podnikat, neplatí nám, jak tomu bylo dříve, nýbrž my platíme bance). Pořád je to zatím tak, že kdokoli přijde, může si své peníze z banky vybrat, mít je doma v krabici a nakládat s nimi dle vlastního uvážení (trochu jsem zjednodušil, jde o princip).

Jakmile toto pomine a z paklíku pětilitrovek se stane JENOM číslo na nějakém bankovním servru, je to ona zlověstná proměna kvantity v novou kvalitu, jakou lidstvo ještě nezažilo: poprvé v historii jedinec VÚBEC NEBUDE MÍT MOŽNOST držet, a to ani symbolicky, hodnotu.

Poprvé mě to napadlo - v úplně jiných souvislostech - před třiceti lety: zachrání nás jen globální katastrofa. Já sám si na tuto svou myšlenku nepamatuju, připomněla mně ji nedávno manželka.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

In reply to by Alef Nula (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale lidi jsou na druhé straně velmi vynalézaví a spousta z nich nějakou tu cestu najde. Tímto dávám popud k zamyšlení, jak to ojebat. Protože zatím nevíme, jak to přesně bude vypadat, budou to spíš teorie, ale i tak se hodí zamyslet se nad věcí už dneska.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

In reply to by Alef Nula (neověřeno)

Trvalý odkaz

Plně digitální měna nás vrátí z hlediska společenských vazeb na úroveň feudalismu. Stále vice lidí, když uvidí, že jakkoli velká snaha nevede k zabezpečení rezignuje na systém a spokojí se se základní státní obživou (nepodmíněný příjem, sociální dávky a pod.) Tím bude dále padat vzdělání a technické schopnosti společnosti jako celku.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Proč proti digitálním měnám neprotestují Zelení, Piráti, Gréta, EU?

Vždyť to pohánějí desítky, možná stovky elektráren.
To nemá uhlíkovou stopu?

U vepřového uhlíková stopa vadí?

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Josef (neověřeno)

Trvalý odkaz

Hledí Pirát na své boty,
nemá názor, nemá noty.
nemá názor na Grétičku,
na EU, ni svou kurvíčku,
s okurčičkou ve vagíně,
s válečkem hluboko v klíně,
někdo mu však napoví,
zavolá si Jandovi.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

No, to můžou, ale nikdy nezmizí šedá ekonomika, prostě dál bude "služba za službu" a docela bych věřil, že tak jako je pararelní měna bitcoin, bude v budoucnu zlato, stříbro, prstýnky, řetízy apod ;)

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)

byla držba zlata fyzickými osobami administrativně zakázaná od doby Roosevelta až do 70tých let, kdy byl vdolek oficiálně od zlata odpojen.
Tu šedou je třeba rozvést -nějaké konkrétní nápady? Služba za službu, neboli barter, jak se to učeně nazývá, je stará věc, ale chce to nějaký systém. A počítejme s tím, že moc se bude snažit to administrativně potlačovat.

Průměrný počet slepic: 4 (7 hlasů)

Barter je novotvar za nejž vděčíme neschopným překladatelům podobně jako za slovíčka jako dealer, kontokorent, debit a debet, kdy si snaživý překladatelem-snadno-a-rychle poradil s fištrónem takřka růžičkovským a slovíčko nám místo překladu jen počeštil.

Otázka je, jaktože ani naši slovutní profesoři ekonomie ta cizí slovíčka neuměli přeložit do světových jazyků, ze kterých přitom měli zkoušku.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Je to scifi, ale dobrá.
Umím si představit, jak přijíždím (nejspíš na bicyklu, neb elektroauta) k Vidlákovi, nakládám vepřové, předávám mu (na černo) gramový kousek zlata (dnes cca něco přes 1000 Kč) a se síťovkou přes řídítka kvačím domů ke sporáku.
Šedá ekonomika, ovšem pod pohrůžkou trestu. Už to to bylo, za protektorátu. To nepamatuju a kojím se nadějí, že se nedožiju.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

bude žrádlo nad zlato,tak vám za něj stejně nikdo nic nedá. Sežere si sám.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Předvoj udavačů budoucnosti už tu máme.

Nedávno jsem četl příběh kadeřnice, které volala paní s prosíkem, že jde na pohřeb a potřebuje upravit vlasy, jestli by nemohla kadeřnice přijít ji učesat. Kadeřnice paní sdělila, že nemůže, ale ať paní teda, když má ten pohřeb, přijde. - Paní přišla, moc kadeřnici děkovala, a když jí kadeřnice umyla vlasy, vytáhla průkazku a napařila pokutu.

Byla tady řeč o zmrdech, které tak rád používá pan Mlynář; on má pro tohle slovo zřejmě nějakou slabost a nasouvá je všude, kde se dá. Já tuhle zálibu nemám, ale pod tímto termínem si představím bytosti s povahou, jakou předvedla ta úřednice.

Umím si představit, jak si taková svině načerno koupí vajíčka a pak dotyčného udá.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

za normálního stavu je takové jednání protiprávní, pokutou by si mohla kadeřnice vytřít prdel a soudružka kontrolorka by skončila u soudu a později na dovolené za peníze daňových poplatníků. Normální stav už ale není, jak nám soudní moc už nějakou dobu předvádí a bohužel i za normálního stavu by musela kadeřnice nějak dokazovat, třeba nahrávkou toho hovoru, kterou by v tomto konkrétním případě asi soud jako důkaz přijal (trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby má vyšší právní váhu). Protože bohužel pokud je tvrzení proti tvrzení, tak se jaksi automaticky bere, že soudruh úředník má pravdu. Nevím, jako dedukcí se k tomu dochází nebo vím, ale ta nevychází z existující reality.
Plyne z toho poučení, že šedá je čistě pro prověřené osoby a musely by se ctít tvrdá vendetní pravidla. Jedno z nich je, že udavač je absolutně ta nejnižší entita ve vesmíru a jako takový vlastně ani neexistuje, pokud se tato anomálie někde objeví, je nutno pravidlo okamžitě aplikovat.
Mimochodem, nemůžete dát odkaz na tu zprávu?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Alefe, můžete uvést zdroj tohoto příběhu kadeřnice a úřednice - provokatérky? S pravděpodobností, hraničící s jistotou si dovoluji tvrdit, že je to vylhané.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

a nehodlám strávit den hledáním na internetu. Jinak si samozřejmě s libovolnou pstí tvrďte, co chcete. Já jsem jen koupil, jak jsem prodal.

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)

Informovala o tom agentura "Chcípl pes" a potom to převzal Pavel Opl na svém blogu:
https://opl.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=765521

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tady se k tomu vyjadřují manipulátoři.cz - že prý je to z fcb "Chcíplého psa".

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Hm... nová vlastnost webu nebo jsem již sklerotik? Tož pro sichr odkaz ještě jednou bez úvodního hátétépees, dvojtečky a dvou lomítek ;)

manipulatori.cz/chcipl-pes-a-pribeh-kadernice/

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

V čem je největší problém,USA žijí jen z kolonii a dobro došlo.
Doře to popisoval ekonom M.Zelený,nebo nedávno pan Gerd,USA vytváří jen 40% svého HDP,ostatní je loupež.
Nepodařilo se ovládnout Rusko,Čínu,Irán,od nich se čekal největší přísun bohatství,takže co můžeme čekat od Bidena,jen větší tlak na podporu USA i tento koronavirus tomu napomáhá,zadlužujeme se u 'USA. a když ani to nepomůže,bude hůře.Je jasné,když zpomalení výroby,jen ještě více nutí k zadlužování,nestíhají se platit úroky z půjček,tak takto to dlouho nevydrží,co může přijít,pííše dobře pan Vidlák.
Celý rok zmatkujeme k návratu normálu,by také= trvalo rok,jenže,vůbec se k tomu neschyluje.
Ještě jsem zaznamenal toto,soudní moc nám přerůstá přes hlavu a vůbec se nejedná o dobrý úmysl.

Průměrný počet slepic: 3.7 (12 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

si 40 procent majetku a manželky nakradl. Logicky!

Bolševismus je stále živý a zdravý. A když vyřídí USA, vrátí se k tradičnímu: hurá na žida! Ti si přeci nahradili 60% :-)

Průměrný počet slepic: 2.1 (7 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

si 40 procent majetku a manželky nakradl. Logicky!

Bolševismus je stále živý a zdravý. A když vyřídí USA, vrátí se k tradičnímu: hurá na žida! Ti si přeci nahradili 60% :-)

Průměrný počet slepic: 3 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

slibuji že dnes naposled odvedu vaši pozornost od mnohem důležitejších problémů, a vrátím se k zimě v usa. Jenom heslovitě:
Miliony domácností v Texasu trpí periodickými výpadky dodávek energie (něco přes 4 mil.). Největší města od Houstonu po San Antonio byla bez proudu až hodinu.
Síťoví operátoři a elektrické společnosti bojují o obnovení dodávek (některé společnosti nabízejí odběratelům menší obolus, pokud se ti odhlásí od odběru a přejdou k jinému dodavateli).
Ropné a plynové firmy zastavují zpracování a dodávky, jednak kvůli nedostatku elektřiny, druhak kvůli zamrzlýmu potrubí a zařízení (rýsuje se nedostatek benzínu - teď je ta pravá chvíle pro elektromobily! (není)).
V Houstonu se stojí dlouhé fronty na doplnění domácích propanových lahví a palivové dříví je vyprodáno.
https://www.washingtonpost.com/business/on-small-business/blackouts-in-…
Jen pro informaci, Houston je zeměpisně na urovni Šarm aš Šejch, trošičku níž než Tunisko.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

Šel, jako by byl omráčen
a rozum postrádal;
a smutnější a moudřejší
nazítří ráno vstal.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

je to spíš otázka času. "Drobné" události v síti se dějí periodicky, poslední byla v Evropě 8/1/21 více zde
https://www.entsoe.eu/news/2021/01/26/system-separation-in-the-continen…
Tady máme zatím štěstí, že máme dostatek tvrdých zdrojů, které, jak se ukázalo, jsou schopné poměrně rychle přejít na otáčkovou regulaci (ostrovní režim) a tím síti pomoci k ustálení.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

kdy nám zatrhnou jaderky a tepelné elektrárny ve jmény sv. Grýndýla - pak to štěstí skončí. Ale vždycky se můžem zahřát organizováním konferencí o globálním oteplování.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

zabezpečit těmi alternativními zdroji (každý sám) a na síť se moc nespoléhat. Lidé v panelácích na tom budou samozřejmě mnohem hůře než ti na venkově. Dnešní doba ukázala v plné nahotě, že kdo chce přežít, musí se postarat sám o sebe a na organizace jako je stát či ony další nad ním se nespoléhat. Ty jsou tu jen od toho, aby buzerovaly a škodily a běžnému jedinci tedy už dávno k ničemu pozitivnímu neslouží (pokud vůbec někdy sloužily).

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Proto se přece USA zuřivě snaží zabránit dostavění plynovodu do Evropy, který by znesnadnil Ukrajině kdykoliv zavřít dodávky plynu z Ruska.

Proto snahy znemožnit dostavění jaderných elektráren kýmkoli jiným než americkou firmou, která může na základě jediného příkazu americké vlády zastavena...

USA přece nejde o nic jiného než o naši evropskou energetickou bezpečnost, o teplo našich domovů.
S USA na věčnost a nikdy jinak!

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)