Velký .......

Autor

Krátký úvodník tentokrát o Okamurovi osobně: 

Na jeho fejsbůku jsem našel krásný, jasný, zřetelný a úderný text, který perfektně demonstruje, co je náš nějvětší problém... Posuďte sami: 

Lockdown není řešení

Milý Tomio... a uměl bys napsat podobně krátký a úderný text, co je řešení? Uměl bys napsat třemi čtyřmi větami, jak si to řešení představuješ? Tohle totiž poslouchám už od jara. Že lockdown není řešení. Ale zatím jsem nikdy neslyšel o nikoho z opozice, co by tém řešením mělo být. Krásně jsi se vymezil vůči Andrejovi, ale víš... já bych rád volil ne proti něčemu, ale pro něco. Já Andreje nemiluju. Nejsem s ním nijak duševně zpřízněn a klidně ti to můžu hodit. Ale víš, mohl bys říct, jak si ten svůj boj proti pandemii představuješ. Nerad bych zjistil, že jsem volil jako řešení, že budeme epidemii ignorovat, že se vykašleme na naše tatínky i maminky. 

Ty jsi politik. Měl bys umět vytáhnout do veřejného prostoru nějaké pěkné heslo, které by vystihovalo, co máme dělat. V této chvíli má Andrej náskok - on si totiž na svoje pomyslné plakáty tiskne: "Lockdown je řešení" . Dokonce si tam může připsat: "Jediné, které máme". Může si to tam připsat, protože sakra ještě nikdo z opozice nepřišel s ničím jiným.  

 

A teď už dnešní článek: 

Kdykoliv napíšu nějaký článek o koronaviru, vždycky se v diskusi najde alespoň jeden člověk, který napíše, že covid je zástěrka pro tzv. Velký reset, nebo Velký restart. Zpravidla k tomu přidá nějaký odkaz, nebo sám napíše o tomto Velkém restartu pár vět. 

Nejzajímavější na tom je, že každý si ten velký restart představuje trochu jinak. Žádné odkazy nevedou k jednomu zdroji, ba ani ke dvěma zdrojům a tak si můžeme přečíst, že se jedná o velké spiknutí velkých elit, které se chtějí dostat do našich peněženek, chtějí si rozmnožit svoje bohatství a upevnit si nadvládu nad poddanými.  Koronavirus jim poslouží jako záminka k závěrečnému útoku. 

Takřka nikdy se nedozvíme, jak to chtějí konkrétně udělat. Dojde ke krachu na burze a bude následovat hyperinflace, která ve velmi krátkém čase sežere úspory všem, co je mají? Bude při tom nějak ošeřeno, aby naopak dluhy na hypotékách rostly spolu s inflací? Nebo jednoho dne zjistíme, že bankomaty vydávají jen 500 Kč denně? Nebo prostě přijde jednoho dne Babiš na tiskovku a oznámí, že bankovky se mění v poměru 1:20, jako to bylo v roce 1953? Nebo prostě dostaneme pokyn, že všechny hotové peníze se musejí okolkovat, jako tomu bylo v roce 1919? 

Nebo prostě bude obrovská nezaměstnanost, lidi prodají všechno co mají, ba i sebe, jen aby měli kus žvance? Nebo média vygenerují nějakého mesiáše typu Minář a budou ho adorovat  tak dlouho, až bude zvolen a on pak udělá další privatizaci i těch posledních zbytků národního bohatství? Nebo nás prostě Němci zaberou? Poláci nás zabero? Nebo Rusové začnou šturm na Berlín?  Nebo něco jiného? 

Vždycky, když tu floskuli o Velkém resetu/restartu uvidím, vždycky si vzpomenu na moje tři roky staré články a diskuse pod nimi, kde jsme už dávno pradávno došli k tomu, že dluhy všech západních států jsou v podstatě nesplatitelné. Že se peníze tisknou naprosto volně, nejsou ničím kryté a zřejmě jich je na světě mnohem víc než všechno světové bohatství dohromady. Už dávno jsme mluvili o tom, že drancování půdy se dříve nebo později musí projevit. Stejně tak že se projeví ekonomická síla Asie, protože tam jsou všechny továrny. Tam jsou generátory bohatství, tam jsou generátory skutečné hodnoty a tohle všechno se dříve nebo později projeví. 

Kdysi jsem psal článek o tom, že ve Vidlákově si místní evangelíci postavili poslední toleranční kostel na našem území. Sotva ho dostavěli, pominuly toleranční předpisy a místní křesťanstvo hned založilo tzv. věžní fond. Chtěli si našetřit na věž. Nikdy toho nedosáhli. Když už to skoro měli, přišla nějaká ta měnová reformička, která je o všechno zase připravila. Pokud jsem dobře počítal, bylo těchto reforem od roku 1848 do roku 2000 sedm. Průměrně každých 25 let přišel nějaký "malý restart", který je obral o tolik, že věž byla zase v nedohlednu. Naposled to bylo n azačátku devadesátých let, kdy jsme měli opravdu vysokou inflaci. Klaus.... 

Co veřejně vystupuji, píšu o tom, že současná situace nevydrží věčně. Že dluhy jednou budou muset být vymazány, protože není reálné je splatit. Že dojde k opětovným velkým majetkovým přesunům, protože současné poměry vyhovují stále méně lidem. Píšu o tom, že to budou těžké časy na které je třeba se připravit. Na stejné problémy upozorňuje třeba i Petr Hampl ve svých knihách. Současná situace je neudržitelná. Drancuje se půda, majetky se soustřeďují u stále zmenšujícího se počtu bohatých,  byrokracie je už regulérní parazit,  sice máme volby, ale každý politik pak padne mezi stovky náměstků, úředníků a dalších šimlů, kde nemá šanci nic udělat. Ceny nemovitostí se leckde už naprosto utrhly z řetězu. Když mizerná ratejna stojí deset milionů jen proto, že je blízko u Prahy a MHD je hned venku na chodníku, tak je někde chyba... 

Sakra, vždyť o velkém resetu mluvíme už celá léta. Mluvili jsme o něm před covidem a budeme o něm mluvit i po covidu. Přemýšleli jsme, co bude impuls k tomu, aby se to celé spustilo. A ano... jeden z krásných impulsů teď zažíváme ve svém okolí. Nezvládnutá epidemie po celém západním světě. A i kdyby covid dneska zmizel, našlo by se něco jiného. 

Ono totiž nejde o covid, ale o to, že současný západní svět je neudržitelný. Ono je totiž úplně jedno, jestli jste rozhazovační nebo šetrní, je úplně jedno, jestli vládne Babiš nebo Bartoš - všem nám rostou dluhy. Je jedno, jestli máte hypotéku nebo jestli máte v bance milion, stejně všichni dlužíme. A dlužíme mohem víc, než je v bankovních statistikách, protože dluhy na vydrancované zemi, na nenarozených dětech, na nepostavených továrnách, ty nikde vedené nejsou. Ale o to víc budou přírodou vymáhány. 

Vy kdo teď přicházíte s Velkým restartem, tak přicházíte s křížkem po funuse. Samozřejmě že se covid hodí. Samozřejmě že se už léta jen čeká na impuls, díky kterému bude možné všechno přeformátovat. A vy - co si myslíte, že to mají na svědomí nějací ilumináti nebo Gates, vy jste si jenom nevšimli, že my tady na Západě jsme už jen vystrkov, kde chcípl pes. 

Podívejte se na Asii - Čínu Taiwan, Koreu, Japonsko.... Všude se s covidem vypořádali ajn cvaj. Pár rychlých lockdownů, nějaké sledovací aplikace, nemocnice postavené za deset dní, disciplinované obyvatelstvo a ejhle - továrny jsou plné lidí, zboží se chrlí na tři směny, lidi chodí do kaváren i hospod, na trzích se opět vaří netopýři. Jasně - my tu máme tu svobodu, nejsme poslušné opice, jako v Číně. A ano, máme tu větší svobodu než na Taiwanu i v Jižní Koreji, máme tu víc svobody než v Japonsku a klademe větší důraz na lidská práva... Ale k čemu jsou všechna ta lidská práva? Ta rozhodovat nebudou. Rozhodují ty továrny, zaměstnanost, plné tržnice i bary. Protože za touto ekonomikou jsou banky narvané penězi, kasárna narvaná vojáky, polygony plné raket a tanků a přístavy plné obchodních i válečných lodí. 

Proto Austrálie a Nový Zéland zvládají covid lépe. Oni totiž do té Číny šilhají. Jejich tajné služby jim píší svodky o tom, kolik lodí se zase v šanghaji spustilo na vodu, kolik se postavilo nových překládacích terminálů, kolik se postavilo kilometrů dálnic, kolik se postavilo továren.... a také kolik se postavilo tajných základen, muničních skladů, raketových sil, elektráren a kolik se vypustilo družic. Oni narozdíl od nás vědí, že si nemohou dovolit naší ležérnost a ani naše lidská práva. Protože lidských práv se nenažereš a také jimi nezachytíš kulky. 

Přitom před osmdesáti lety tam měli také to velké... Velký skok  následovaný hladomorem.  A byl to přesně takový velký skok, který se teď chystá u nás. Také tam dělali reformy od stolu, rozhodovali z paláců v Pekingu, restartovali všechny staré vazby a předělali ekonomiku ve jménu pošahanéhé ideologie. A také měli spoustu mladých krásných a chytrých, kteří to vehementně prosazovali za každou cenu. 

A museli mít hladomor, museli mít všechno rozbité, museli být rádi za hrst rýže a čtrnáctihodinovou pracovní dobu, aby pak měli doopravdy z čeho dělat skutečný Velký Restart. Museli mít miliony lidí, kteří pracovali nejlevněji na světě za cenu obrovských osobních obětí, aby se další generace mohla mít líp a aby dneska mohli mít největší střední třídu na světě. Nejdřív museli mít miliardu hladových lidí a až pak měli nejlevnější pracovní sílu, která nebyla vůbec zpovykaná,  ale byla pěkně spokojená se svým údělem, protože celý den v továrně byl lepší než celý den v chatrči o hladu. 

Podívejte se na naší EU. Vždyť my už jsme na ten náš Velký skok nachystaní. Už formátujeme ekonomiku ve jménu zelené ideologie. Už teď si ničíme poslední zbytky hi-tech průmyslu ve jménu emisí s e kterými si největší ekonomika světa nedělá vůbec hlavu. Jo a víte, rpoč si s nimi nedělá hlavu? Protože ví, že ekologie je především efektivita  a ne  ničení.  Že dnešní vysoké pece budou za dvace t let úspornější, dnešní motory za dvacet let sežerou méně, že  je zapotřebí využít všechny zdroje a pokud se budou využívat, zbydou peníze i na zalesňování, obnovu půdy i řek.  

Jestli jsou tu nějací ti ilumináti, tak z toho nebude žádná jejich nadvláda, ale jen bordel. Gatesovi, Uršulce Lejenové a dalším se povede jen to, že tu nezůstane kámen na kameni a nezůstane nic ani z jejich bohatství. Ještě rádi to všechno prodají číňanům. A my také. A dovolujeme, aby nám tu rostla kvalitní Maova mládež, která se pak postará, aby všichni lépe a radostněji ničili všechno, co má ještě smysl. 

A pak - až projdeme stejou zkušeností jakou prošli naši pradědové za války a jakou prošli Číňané za Maa -  až budeme tou nejlevnější pracovní silou na světě, pak se nejspíš i tady něco změní. Ale do té doby se s velkým resetem bavíme o něčem, co přijde tak jako tak. Vlastně si přeju, aby to přišlo co nejdřív. Protože i bordel bude lepší než zorganizovaná zelená mládež. V metodách se od té Maovy nebo Hitlerovy lišit moc nebudou. Vlastně mám jen malou útěchu - že jsou zpovykaní a neschopní pohybu. To by nám mohlo trochu pomoci. Ale nespoléhal bych na to. 

Velký reset přijde. A covid ho jen trochu urychlí. Jsme totiž zapadákov. Neumíme se vypořádat ani s tak jednoduchou věcí jako je koronavirus. Ten koronavirus se kterým se Asie vypořádala až nechutně snadno. 

Jo a mimochodem - ta asijská dominace a rostoucí síla nezmizí ani když budeme covid ignorovat a nezmizí ani kdyby teď všichni kolem Uršulky otočili a přestali s prosazováním nesmyslů. Ta zmizí až po letech letoucích tvrdé práce, tvrdého učení, pragmatického hospodaření, po opětovné výstavbě průmyslu, po rocích odříkání a utrhování od huby.  Rozhodně nezmizí tím, že najdeme v jeskyních všechny ty americké pedofily, co řídí Bidena, nezmizí tím, že někdo odstřelí Gatese, nezmizí ani tím, že někdo oběsí všechny v Římském klubu i v Aspen institutu. Nezmizí tím, že někdo odhalí ten údajný kompars v prázdných nemocnicích a už vůbec nezmizí tím, že se dobereme účelu vypuštění covidu. Zmizela by tím, že se s covidem vypořádáme levou zadní. Ale k tomu máme stejně daleko jako k opětovnému vybudování hospodářství. 

A lidská práva? Ta v tom nehrají vůbec žádnou roli. Už jsme jim obětovali jen  u nás  skoro dvacet tisíc lidí a žádný náskok vůči diktátorské Asii jsme nezískali. 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.3 (111 hlasů)

Komentáře

In reply to by Woody (neověřeno)

Trvalý odkaz

nutnosti lockdownu. Já slyším klidnou argumentaci ministra zdravotnictví.
Co ale slyším, je kvičení zpovykaných podnikatelů, politikářů a nedisciplinovaných spoluobčanů. Místo aby na 200 dní (do ukončení očkování) srazili paty a plnili nařízení vlády. Hnusná kvičící smečka!

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)

Zase jeden, co má problém pochopit psaný text.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Okamuru a rovněž napíšu, že lokdaun ojropského střihu opravdu není řešením.
My (němečtí - pardon - Unijní Ojropané) si totiž pouze stále hrajem na lokdaun. Ten opravdový lockdown totiž opravdu vypadá poněkud jinak.
A poloviční opatření nemají poloviční efekt. Poloviční opatření mají nulový efekt.
A to je vše, milé děti, můžete jít spát...

Průměrný počet slepic: 4.2 (35 hlasů)

nikoho, kdo by se nepohyboval nikde jinde, než na úsečce hospoda - bydliště. Tudíž se ostatní mohou nakazit kdekoli jinde. Například v práci.
Takže uzavírka hospod je k hovnu, milý Čmoude.
Naprosto stejně, jako uzavírka škol.
Anebo uzavírka malých obchodů.
Na hovno,
na hovno,
na hovno...

Průměrný počet slepic: 3.7 (19 hlasů)

Na hovno je, že není uzavřen i ten zbytek.

Když máte chajdu bez oken a dveří a ono tam fičí, tak to není proto, že ty zdi jsou na hovno. Je to proto, že tam nejsou ty okna a dveře. Až se tam dodají okna a dveře, tak bude hned jasný, že i ty zdi chrání před větrem.

Průměrný počet slepic: 4.4 (19 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

a když teda všechno zavřete, z čeho budeme existovat?

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

In reply to by dok13 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jak to děláte, když plavete pod vodou? Nadechnete, zadržíte dech a kus uplavete.

Když se zavře vše, co jde, tak virus rychle ustoupí.

Jakoby to v Asii nedělali.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

a tak furt dokolečka, jako na houpačce.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Na daleko nižších číslech a o to právě jde.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

a pak to zas bylo na vysokých číslech. To by to asi muselo být zavřené až na věky a pak už by nám bylo jedno, jestli umřeme zítra nebo až za rok.
Já mám pořád pocit, že problém je někde jinde. Třeba mně dost překvapilo, že spousta lidí teprve teď zjišťuje, že by si měli mít ruce aspoň před jídlem nebo po použití hajzlu. Že se základní hygienické návyky dneska musí hlásat jako něco nového a neobvyklého.
Já se obávám, že pokud lidi nepřesvědčíte tak, aby věci přijali, pak můžete dělat, co chcete a bude to kontraproduktivní. Jenže to znamená vysvětlovat, hledat alternativy a vidět, že život není černobílý a je spousta všelijakých životních situací, které prostě nelze postihnout. To je problém jakékoli příkazově zákazové civilizace, že se nakonec pohltí. Už Seneca říkal, že nepopulární opatření moc dlouho nepřežijí.
Navíc, co vám to všechno pomůže, když prostě někdo vypouští pořád další varianty, které už nemají s tou první skoro nic společného, snad jen název.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Hm, tak to slysime uz rok, to vysvětlování. Sám píšete, že teprve teď někomu dochází, že si.má mýt ruce. Jak si tedy predstavujete, ze by melo vypadat to vysvetlovani jinak? A alternativní řešení, no, o.každé alternativě opozice piští, že chaos a vláda nemá jasnou představu, co dělat. Jen si vzpomeňte,co to bylo loni třeba s tím vstupem důchodců do obchodů. Každý, kdo dělá nějaké opatření ví, že nelze vyhovět všem. Chyba vlády je, že chce vyhovět všem, takže furt něco upravuje, a celek pak vypadá chaoticky. Jak já to vidím, tak celá slavná opozice jen blbě keca, a jediné co jim.jde, je ukazovat na ty, co.maj odpovědnost. Opo.žádnou nemá, dokonce ani za ty blbé kecy ne.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

In reply to by Rejpalka (neověřeno)

Trvalý odkaz

navíc je volební rok. Nakolik jim to pomůže, to ukážou až volby, zatím jim ta hra na všechny strany asi spíš škodí. Já mám třeba problém s tím, že jsem do dneška nenarazil důkaz, že virus je aktivnější mezi 21-5 hod. ještě nejlépe na prázdné ulici či na poli atp. Takže se otevřeně přiznávám, že toto vůbec neřeším a když někam potřebuju vyrazit, na hodinky se nedívám. Pokud se ve vlastním uzavřeném voze přesouvám třeba z jedné svojí nemovitosti do druhé, pak opravdu nevidím absolutně žádný důvod proč bych to nemohl dělat v kteroukoli denní nebo noční dobu. Ale i pokud se tam budu přesouvat třeba vlakem, pak nevidím rozdíl mezi tím, jestli tak činím v 21 hod. nebo 23 hod. z výše popsaného důvodu. Samozřejmě pravděpodobnost, že mně za to někdo bude buzerovat je relativně malá (přestože by si mnozí přáli, aby tomu tak nebylo), ale když se najde frustrovaný klif, může se stát. Já samozřejmě oficiální zdůvodnění slyšel, ale to mně jaksi moc neuspokojilo. Princip kolektivní viny neuznávám a do země, která se ráda tituluje všelijakými líbivými slovy to nepatří.

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

Mělo to být opatření proti bytovejm a garážovejm chlastačkám, ale zapomělo se, že studenti vydržej přes pátou a trousí se k domovu až k polednímu

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by dok13 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jak to děláte, když plavete pod vodou? Nadechnete, zadržíte dech a kus uplavete.

Když se zavře vše, co jde, tak virus rychle ustoupí.

Jakoby to v Asii nedělali.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

S tím, že Západ je u konce souhlas, to není skutečně žádná záležitost posledního roku a není to v historii nic nového, vždycky něco odchází a něco nového přichází. Nicméně dělat si iluze, že to nové bude lepší je asi zbytečné, to se snad ještě nikdy nestalo, jsou to jen jiné barvy a jiné formy toho samého. A mně osobně by naopak přesný účel (záměr) vypuštění SARSU II a násl. velmi zajímal. Dříve jsem připouštěl možnost ohnutosti (od pojmu "vohnout") pracovníků dotčené laboratoře, ale s novými verzemi, které se vyrojily jako houby po dešti asi tato varianta padá.

Průměrný počet slepic: 4.9 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

hi tech, nové technologie, technický pokrok. To je úplně něco jiného než současné ideologické šílenství (to je naše varianta Maoismu).
A ty dvě protichůdné věci působí v naší euroatlantické civilizaci současně, dohromady. Bohužel.
Zato v Číně si nejprve odbyli to ideologické šílenství (Maoismus) a teď už 40 let jedou čistý vědecko technicko průmyslový pragmatizmus.

Průměrný počet slepic: 4.9 (16 hlasů)

Milane, když vidím, jak šly prodeje aut dolů už před covidem, co nás asi čeká po něm? Když vidím, jak šly nahoru ceny aut, protože jsou plné ekoblbostí, tak co se asi stane teď? Velcí hráči zavírají jednu tvoárnu za druhou, protože auta jsou dražší, ale za to horší. A k tomu se tlačí elektromobilita - tedy auta která nikam nedojedou, ale zato se musejí dlouho nabíjet a ještě k tomu jsou skoro za dvojnásobek ceny. 

Za třicet let se u nás neotevřel jediný důl a neposatavila jediná opravdová továrna. Postavily se jen haly. 

Průměrný počet slepic: 4.5 (24 hlasů)

Co nás čeká? Jsi nečetl, že zelení v neměcku prosazují zákaz stavění rodinných domů a v Hamburku to už prosadili jako realitu?

Tedy, auta budou luxusem pro vyvolené a rodinné domy taky ;)

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)

schudnutí západní civilizace - je jedno kdo to řídí. Proč - protože západní civilizace nejméně produkuje ale nejvíc spotřebovává. Jak toho docílíme? Ekoterorismem, naředěním civilizace muslimstvem.
Neříkal bych tomu velký reset, ale rovnováha sil se otáčí ve prospěch asijské civilizace a za pár desítek let po západní anglosaské civilizaci neštěkne ani pes. Trump to ví, proto razil america first. Pokud se chceme zachránit (evropa) musíme to uchopit a začít makat na tom abychom se stali soběstačnými (tam kde to lze).
Bohužel západokorporátní nenažranost nám to neumožňuje, jelikož ti co mají hodně chtějí ještě více, proto vše stěhují tam kde je levná pr.síla, a politici jsou jimi náležitě motivovaní takže nemají vůli otočit kolo dějin. Tohle zvládne jen politika jedné strany (KSČ či jakkoliv jinak)
Místo toho nám bude Jourová neustále přednášet jak Rusko je náš nepřítel, přitom (můj názor) spolupráce s Ruskem by nám mohla pomoci se postavit na nohy

Průměrný počet slepic: 4.9 (29 hlasů)

In reply to by Fox (neověřeno)

Trvalý odkaz

pět slepic

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

In reply to by Fox (neověřeno)

Trvalý odkaz

Spolupráce s Ruskem by nás mohla postavit na nohy - a o tom to je, propojením s Ruskem by se stala z Evropy MOCNOST.

To, jak si asi uvědomujete, je NEPŘIJATELNÉ. Proto ti za mořem udělají všecko, aby tomu zabránili. Doopravdy VŠECKO.

Průměrný počet slepic: 4.8 (21 hlas)

Patří pod FOXe.

Průměrný počet slepic: 3.8 (6 hlasů)

Je až zarážející, že Německo tuto chybu (spojit se s Ruskem, především na hospodářské bázi) dělá už nejméně potřetí. Před první světovou válkou, kdy by mu umožnil rozvoj i bez nutnosti boje o kolonie (bohužel), při druhé světové válce (bohudík) a zcela zbytečně nyní, kdy by spojení Německa s Ruskem udělalo z obou velmoc.

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)

můžete tu myšlenku nějak rozvést?

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

1. Před první sv. válkou Německo narazilo na hranice svého růstu (což je v kapitalismu stálý problém) a chtělo ho řešit válkou proti svým konkurentům, pokud by začalo spolupracovat s Ruskem, mohlo svůj hospodářský růst a expanzi realizovat ještě dlouhá léta i bez války.
2. Pokud by Hitler neporušil dohodu se SSSR, nikdo by ho v Evropě neporazil a mohl svůj expansionismus vest třeba jižním a jihovýchodním směrem a jeho říše by jistě (bohužel pro nás) trvala mnohem déle.
3. Pokud by se dnes Německo (EU) orientovala na hospodářskou spolupráci s Ruskem a nenechala se mistrovat USA v naprostých blbostech (Ukrajina, Navalnyj, protiruské sankce), tak by tento kolos mohl konkurovat jak Číně tak USA.

Průměrný počet slepic: 4.1 (10 hlasů)

Před 1.sv.v. by mělo spojenectví Německa a Ruska smysl. I když podívejme se na mapu z roku 1913.

Před 2.sv.v. byla dohoda M&R jen odkladem. Kdyby nenapadl Hitler SSSR, napadl by Stalin ve vhodné chvíli Německo.

Průměrný počet slepic: 2.2 (5 hlasů)

Nedomnívám se, že k tomu, že SSSR chtěl napadnout Německo, jsou nějaké indicie. Spíš čekal, že se Evropa semele a pokud bude vhodná příležitost, tak do toho vstoupí. Ale čistá útočná válka typu přepadení, nemyslím. Také válka s Finskem ukázala, že v Rudé armádě je ještě hodně práce.
Navíc třeba na poválečném osudu Řecka je vidět, že Stalin dohody držel.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Taky nechápu jaký smysl pro Evropu má tlačit tu zem do područí Číny, ale při vědomí, globálního řízení to asi nějaký smysl má, sice ne pro Evropu, ale pro řídící. Čína je nový globální projekt, takže dříve nebo později v jejím vlivu budou všichni. Na druhé straně Čína nikdy neměla hluboce expanzivní sklony, nemá v tom moc tradici.
Pokud jde o body 1+2, tam bych asi trochu polemizoval. První světovou válku tehdejší Ruský režim dost nutně potřeboval, myslel si, že ho to spasí, ale nestalo se. Jestli by mu pomohlo spojení s Německem a na jak dlouho, to je dost těžké posoudit, ale zcela jisté je, že anglosaský svět by toto netrpěl. Ohledně druhého bodu je to zcela jinak, pro Hitlera byl jeho drank nach Osten vlajkovou lodí, válka na západě bylo jen takové taktické skotačení. Doporučuji studium Mein Kampf. O Stalinovi se dneska povídá cokoli, ale blbý rozhodně nebyl. A toto mu bylo úplně jasné, smlouva o neútočení (mimochodem takovou smlouvu s Německem podepsalo už dávno před tím třeba Polsko) mu měla dát čas na přípravu, každý den navíc byl dobrý. Spojení Hitlera a Stalina nebylo možné pro zcela nepřekonatelný systémový rozdíl bez ohledu na to, co se dneska vykládá.

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)

Odhad coby kdyby je vždycky k polemice.
Nemyslím si, že I. sv ruský (neschopný) car potřeboval. Navíc tuším byl s němectkým císařem bratranec. Souhlasím ovšem s tím, že anglosaský svět by spojenectví Ruska a Německa nestrávil.
Hitler chtěl Drang nach Osten, ale byla to blbost. Navíc smlouvu měli, stačilo ji jen neporušit a zatím si to vyřídit s Británií v Africe a na středním východě. Neříkám co Hitler chtěl, ale že jít na Rusko byla blbost a měl raději dohodu dodržet (i když pro svět by to asi bylo horší).

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

Zatím není moc jasné, jak se v samotném Rusku věci vyvinou, pokud se podíváte do ruské historie, tak to zas tak úplně spolehlivý partner není, vnitřní nepřítel tam byl vždycky velmi silný. Na druhé straně je to společnost, která v dnešní bídě dává určitou perspektivu do budoucnosti, ale záleží, co nakonec zvítězí, jestli tradiční pojetí nebo importované přeludy. Já sám to sleduji s velkým napětím.

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)

Kdy nebylo Rusko spolehlivý partner?
Ano má problémů spoustu a spoustu mu jich Západ přidělává svojí konfrontační politikou, ale není zbytečně agresivní a má velký zájem na hospodářské spolupráci. Tlak Západu ho tlačí do kouta a to je ten problém, který jak píšete, může dopadnout jakkoli.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

tak to bylo třeba v 80tých letech, kdy soudruh Kečup zlikvidoval RVHP a potom nechal rozpadnout i sám SSSR proti vůli 80% obyvatelstva. Důsledky se projevují až dodnes. Pokud se tam dostanou k moci lidi typu Chruščov, Gorbačov či Jelcin, v takových časech to je země s nezvládnutelným vnitřním problémem a tudíž logicky ne spolehlivý partner. V současné době je opět možno vidět pokusy a smutné je, že tak otřepané a profláknuté technologie pořád fungují. Ale uvidíme, situace je dneska jiná a generace, které už podobné věci zažily na vlastní kůži zatím tvoří většinu.

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

To souhlas.

Průměrný počet slepic: 3.3 (4 hlasů)

musí to být pod velením nikým nevoleného a nikomu se neodpovídajícího ojropatlamenu... sorry,

Průměrný počet slepic: 2.7 (3 hlasů)

A "vtipné" je na tom to, že ti chytráci co to prosazují, si myslí, že oni budou ti vyvolení.

Průměrný počet slepic: 4.1 (8 hlasů)

a nové materiály jsou hi tech, v biologii probíhá přímo revoluce, drony a samořiditelná elektroauta jsou hi tech, Vy to vidíte jen ze svého lokálního hlediska že je to pro Vás ho...
A to jsou opravdivé výrobky vyráběné v opravdických velkých robotizovaných továrnách,
třeba jen z jedné z mnoha z nich vypadne v Číně za rok desetigigawatová elektrárna (teda až ji převezou třeba do Australie či USA a tam smontují. Letos to bude asi 150-170 GW, za loňský kovidový to bylo jen 130GW.
To že my zde v ČR zaostáváme, že u nás to byl v letech 2009-10 obrovský tunel, to je jen naše lokální blbost.
Lokální blbost.

Průměrný počet slepic: 3.4 (9 hlasů)

když v USA ničí sochy, tak my taky, když v USA učí o padesáti různých pohlavích tak tady se ČR hned připoji.
Ale musím přiznat že zde se do toho vidláci u nás nezapojují, že ta dekadence (maoismus) přichází z Prahy a z Bruselu.
Takže jsou tu dva různé trendy, různé i lokálně (třeba velkoměsto kontra venkov).

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

kdepak se to všechno vyrábí? A dneska už i vyvíjí? Sám jste si odpověděl. A jinak v biologii skutečně probíhá revoluce, její důsledky vidíme už rok. A na co je běžnému člověku ten hi-tech? Až uděláte elekto(nebo jiné)auto, které bude stejně použitelné a mít stejnou užitnou hodnotu, jako má to dnešní, bude natolik obyčejné, že to bude stejně běžná věc, jako byla dosud, pak se to rozšíří samo, přirozeně, aniž byste potřeboval celý ten cirkus kolem. Většina lidí nepotřebuje žádný hitech, nepotřebuje si hrát, má ty věci prostě z ryze praktických a pragmatických důvodů, tedy aby přepravila sebe a něco z místa A do místa B pokud možno co nejefektivněji (tedy levně, spolehlivě a rychle) a smysl života vidí v něčem jiném.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

Fotovoltaika je hi-tech?
První fotovoltaický článek, byl vyroben v roce 1883. Měl účinnost 6%.
Dnešní hi-tech články mají účinnost 8-15% už od 80.let.... Jenom se snížila cena.
Poslední PERC moduly by MOHLY mít účinnost cca 20%.

Čína tyhle pí...Renaultovinky vyrábí proto, že je chce odběratel.

Je zajímavé, že jaderky u nich dělají jenom 1,3% výkonu, vodní 22,9% větrníky a slunečníky 0,8%, zbytek uhlí...
Taky je u nich vidět skutečný význam šalin na gumách: provoz ve městech na krátké vzdálenosti, tam kde se vyplatí snížit emise.

Nejenom v ČR je to tunel.
Celá ekologická lobby je jedna velká díra na peníze.
Kdyby číňani měli povahu jako evropani, tak by jim místo komedií, mohli pouštět čtení nových eko nápadů ze západu.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

Tak 80 roky přinesli účinnost FVE nad 27procent, ALE podle zákona co paltí v USA jsou tyto patenty tajné, tedy obsah patentů, ale je veřejný seznam, kde to je napsané :D
Takže technologie jsou už 40let, ale jaksi nesmí se používat v civilním sektoru...

Průměrný počet slepic: 4.4 (5 hlasů)

druhá, třetí a čtvrtá věta co píšete jsou nesmysly.
První fotovoltaické články vyrobili v USA v padesátých letech, drahé, použití v družicích
Dnešní rekord hi tech článků (koncentrátorových) je 47% účinnost. Jsou to multispektrální články z polovodičů A3B5.
Teď již můžete v ČR koupit křemíkové panely s účinností nad 21%.
Máte pravdu že JE zatím v Číně jsou bezvýznamné, OZE (voda, vítr a slunce jako zdroj elektřiny) je mnohonásobně převyšují.
Jinak platí že v ČR v roce 2009-10 fotovoltaická lobby spolu s všehoschopnými zvítězila, nyní by tyto elektrárny stály 7krát méně, za pár let už 10 krát méně.
Tomu nemůže extrémně drahá NOVÁ jaderná energetika cenově vůbec konkurovat.
Proto se nyní jaderná lobby urychleně snaží protlačit novou strašně drahou jadernou elektrárnu, za 5 let později by se to už určitě nepodařilo.
Obnovitelné zdroje elektřiny mají smysl JEN BEZ DOTACÍ, musí zvítězit a vítězí díky obrovskému technickému pokroku. Ne kvůli kecům nějaké lobby.

Průměrný počet slepic: 2.8 (9 hlasů)

A) omluva za nepřesnost s účinností
Fotovoltaický jev poprvé pozorovali William Grylls Adams a jeho žák Richard Evans Day v roce 1876. První fotovoltaický článek však byl sestrojen až v roce 1883 Charlesem Frittsem, který potáhnul polovodivý selen velmi tenkou vrstvou zlata. Jeho zařízení mělo pouze jednoprocentní účinnost. V roce 1946 si nechal patentovat konstrukci solárního článku Russel Ohl. Současná podoba solárních článků se zrodila v roce 1954 v Bell Laboratories. Při experimentech s dopovaným křemíkem byla objevena jeho vysoká citlivost na osvětlení.
Výsledkem byla realizace fotovoltaického článku s účinností kolem šesti procent. Význam fotovoltaiky se projevil zvláště v kosmonautice, kde fotovoltaika tvoří prakticky jediný zdroj elektrické energie pro umělé družice Země. Prvou družicí s fotovoltaickými články byla americká družice Vanguard I, vypuštěná na oběžnou dráhu 17. března 1958.
První sériově vyráběné fotovoltaické panely se dostaly na trh v roce 1979.
Na začátku sedmdesátých let se fotovoltaické články dostaly z laboratoří a z kosmického prostoru i na zem, z velké části díky ropným společnostem těžícím v Mexickém zálivu. Na automatických ropných plošinách je elektrická energie potřebná pro osvětlení (maják) a pro ochranu proti korozi. Fotovoltaické články zcela vytlačily do té doby používané primární články elektrické energie.
Velký boom zaznamenaly fotovoltaické technologie od roku 2008, kdy začala rapidně klesat cena krystalického křemíku, zejména díky přesunu výroby do Číny, která byla do té doby minoritním hráčem na trhu (většina fotovoltaické produkce byla soustředěna v Japonsku, USA, Španělsku a Německu).
Toliko wiki
B)
CPV koncentrátorové články jsou ZATÍM laboratorní krysy. Logicky, jako předchozí typy, dokud se nesníží náklady na výrobu.
Účinnost je 40,7% ne 47% to jenom na okraj, tenhle rozdíl je oproti první a druhé generaci zanedbatelný.¨
Ovšem, opět! Zatím se jedná o nákladný výzkum, který někdy přejde na reálnou výrobu v potřebném množství, stejně, jako vlhký sen elektromobilistů o superbaterii...

C) Ano, dokážu i představit, že tu budeme mít za pár let kvalitní panely s články s rozumnou účinností.
Když se na nich nebudou tunelovat dotace, tak budou stát míň, než dneska dostupné články. Ale to je vše.
V poměru potřebné plochy na výkon jsou neefektivní v kdekoliv, kde ještě chcete taky mít pole.

Jaderná elektrárna je pořád provozně nejčistší zdroj. Dneska je nereálné ji postavit, pokud nejste v Japonsku, nebo na Taiwanu. Prostě není možnost a vůle zdůvodnit nákladnost výstavby.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Kašlal bych na účinnost, Sahara je velká, jen ji obsadit. Další pouště jsou v Asii i v Emerice, všecinko cca po 1/3 zeměkoule, takže pořád pod sluníčkam. Ale k tomu by se muselo natáhnout vedení kolem celý naší kuličky, zajistit aby to nikdo nerozbíjel, sehnat tlupy votroků, který by to pravidelně vometaly vod prachu a další spousty věcí. Nejhorší na tom je, že by se museli všichni domluvit a navzájem si věřit že nikdo ty dálkový vedení nestrhne. A stejně by se musela držet rezerva, protože sopky, prach a třeba léto bez slunce (536, 1836...). Kde na to vzít? To je jako když někdo zoufale shání prostředky na záchranu před čímkoli zoufalejma výzvama k občanům a proti tomu někde pluje tu letadlovka tu ponorka nebo se hemží pár tanků...

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

Kašlal bych na účinnost, Sahara je velká, jen ji obsadit. Další pouště jsou v Asii i v Emerice, všecinko cca po 1/3 zeměkoule, takže pořád pod sluníčkam. Ale k tomu by se muselo natáhnout vedení kolem celý naší kuličky, zajistit aby to nikdo nerozbíjel, sehnat tlupy votroků, který by to pravidelně vometaly vod prachu a další spousty věcí. Nejhorší na tom je, že by se museli všichni domluvit a navzájem si věřit že nikdo ty dálkový vedení nestrhne. A stejně by se musela držet rezerva, protože sopky, prach a třeba léto bez slunce (536, 1836...). Kde na to vzít? To je jako když někdo zoufale shání prostředky na záchranu před čímkoli zoufalejma výzvama k občanům a proti tomu někde pluje tu letadlovka tu ponorka nebo se hemží pár tanků...

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

Transport elektrické energie na vzdálenost mnoha tisíc kilometrů by při dnešních technologiích způsobil nesmírné ztráty na vedení.
Předpokládalo by to využití extrémně vysokého napětí, vodičů s extrémně velkým průřezem (odpor), stejnosměrného proudu ...
Možná, snad, poři vyřešení supravodivostiči přenosu energie pomocí světla (zatím vyloučeno).
Nebo využít energie k výrobě chemických paliv (vodík, uhlovodíky) a přenos pomocí plynovodů či jiných -vodů, případně v kombinaci s lodní či cisternovou dopravou...
Zatím nereálné.

Solární energetika je většinově výhodná pro propagátory solární energetiky a výrobce solárních systémů.

Situace by se PRO NÁS zcela zásadně změnila, pokud by byly k dispozici cenově dostupné způsoby "uskladňování"energie mezi létem a zimou.
Ať už na jakémkoliv principu.
Do té doby je třeba pohlížet na propagátory SOLÁRNÍ ENERGETIKY VE VELKÉM jako na
více či méně sofistikované agenty s teplou vodou, kteří s námi (a některými jaujauzelenými politiky či gretény) hrají pomocí pseudoargumentů "myšlenkové skořápky":
---------------------------------------

Můj alternativní "návrh":

Je naprosto mimo jakoukoliv fyzikální pochybnost prokázáno, že pouhé dva mikrotužkové články mohou už dnes obsahovat víc energie, než je zapotřebí pro pohon vašeho auta na sto let.
Nebo po dlouhá desetiletí vytápět Váš dům.

Zbývá vyřešit vpodstatě jeden složitější a několik menších technických detailů.
KDO UHODNE JAKÝCH?
(Měly by k tomu stačit znalosti z totalitního gymnázia, nehlašte se ale všichni !!)

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)