A co když jde právě o pandemický zákon?

Autor
Štítky

Chystal jsem se napsat článek o tom, že Babiš prodloužil nouzový stav na žádost hejtmanů, protože věděl, že počet nákaz nijak významně neroste a hrozilo mu reálné riziko, že i bez nouzového stavu a určitého rozvolnění čísla dál neporostou. Což by ho okamžitě odrovnalo a jeho kritikům by to dalo do ruky fakt velký klacek. Proto šel raději do dohody, byť měl možnost celou opozici uvařit ve vlastní šťávě.  

Proto mu stačilo, že mezi hejtmany a poslance vrazil klín a nějak spolknul všechny ty tweety o tom, že s Babišem se nedá jednat. Proto kývnul opozici na její podmínky ohledně rychlého projednání pandemického zákona. Babišovi hrozilo, že čísla začnou klesat navzdory rozvolnění... Tento názor jsem měl ještě v pondělí. 

Ovšem realita šla trochu jiným směrem. Počet případů nadále roste a prakticky všichni odborníci považují situaci za špatnou. Stále více signálů jim dává za pravdu. Úterní čísla nakažených vystoupila docela značně. Středeční se vrátila tak nějak do normálu a ta čtvrteční se dozvíme dneska v osm ráno. Každopádně pokračuje rostoucí trend z minulých dvou týdnů. Babiš má k dispozici přesnější informace přímo z laboratoří a nemocnic, takže bych si troufal tvrdit, že tento trend předpokládal už v době, kdy jednal s hejtmany. 

Co když je skutečným cílem ten pandemický zákon? 

Ono se o něm pořád mluví, ale moc toho na internetu k nalezení není. Spíš jen střípky. Některé paragrafy... Ale všeobecně se tu mluví o něčem, co veřejnost ještě neviděla a vůbec netuší, co se má schválit. 

Když jsem si pročetl dostupné střípky, tak z toho začínám mít pocit, že právě tento zákon zařídí, že pandemie covidu nebude něco výjimečného a krizového, ale udělá z toho běžnou dlouhodobou součást našich životů. Pandemický zákon jinými slovy říká, že covid už není krize, ale normální stav na který potřebujeme zákonnou normu. 

Stav nouze tak či onak podléhal souhlasu sněmovny. Vláda sice vládne a řídí, ale sněmovna jí k tomu uvolňuje ruce. Pořád platí, že sněmovna drží vládě břitvu na tepně a kdyby se Andrej s Blatníkem definitivně zbláznili, může jim to sněmovna zatrhnout.  Prostě je krize, tak jedeme podle krizového zákona a je celkem normální, že v krizi se nehraje na vyrovnané rozpočty, nehraje se na byrokratická pravidla, ale dělá se to, co je nutné a používá se k tomu to, co je po ruce. Hasiči také nemusejí mít obavu, že budou muset zaplatit rozbité okno, aby se dostali do hořícího baráku. 

Teď tu máme zákon, který se v podstatě aplikuje tak nějak sám od sebe, když je epidemie. A epidemie je. Nejen u nás, ale všude ve světě. Težko projde námitka, že epidemie není a tak není nutné jet podle pandemického zákona. Veškeré speciální a výjimečné pravomoci se teď nadatlovaly do jiné normy a vláda dostává do rukou spoustu pravomocí v podstatě automaticky. 

Co když Babišovi vůbec nevadí všechny ty pozměňovací návrhy opozice, protože mladí krásní a chytří jsou ve skutečnosti zblblí a zglachšaltovaní a když tak mektali o pandemickém zákoně, tak teď zase nemohou couvnout a přes všechny návrhy změn Babišovi zůstanou v rukou mimořádné pravomoci bez parlamentní kontroly? Co když jsou všechny pojistky v zákoně vlastně k ničemu? Nebo se dají někudy obejít? 

Zatím jsem zaslechl, že opozice prosadila nějaké změny ve smyslu, že vláda musí svá opatření vysvětlit. Sakra co to je, vysvětlit? Jako že Babiš přijde a řekne, že je to či ono nutné, protože umírají lidé a tím bude vysvětleno? 

V pandemickém zákoně je možnost omezit celé sektory a je to tam popisované dost obecně. A vzhledem k tomu, že u nás se všechno dělá na hraně zákona, takže to bude umožňovat zcela neuvěřitelné věci. 

Prý opozice trochu omezila výši sankcí za nedodržování. Původně bylo za nanošení roušky 100.000,- Kč pokuty, teď to o něco kleslo... to by mě zajímalo o kolik, protože pro mě je pokuta 20 tisíc pořád dost vysoká.

Dostalo se tam odškodnění podnikatelů - ale na základě žádosti, pěkně vypsného formuláře a prokázání škody. Je tam poměrně dlouhá lhůta, ale také státní možnost odškodnění odmítnut. A kdo se bude soudit? Jen ty velké korporace, které si i dneska vymůžou co chtějí. Ale silně pochybuju, že se nějaký hospodský něčeho doopravdy domůže. Nebo možná ano, ale bude ho to stát  dlouhý pobyt u soudů... komu se to vyplatí? 

Ono tam toho bude o dost víc a mnohem nebezpečnější vychytávky než ty co jsem teď jmenoval.  Co když od začátku šlo právě o toto? Udělala se moc hezká kouřová clona a opozice si sama naběhla na vidle protlačováním zákona, který v konečném důsledku vládu spíš osvobodí než uváže. Něco jako se to stalo po požáru Reichsttagu. Možná Babiš opoziční návrhy klidně přijal, protože nic neznamenají.  Zatímco se ve sněmovně před týdnem jednalo o odmítnutí nouzového stavu, zjišťoval si Babiš v klidu a pohodě, co chce mít opozice v pandemickém zákoně a seznal, že je to přijatelné, že je na tom všechny uvaří a tak tlačil na pilu jen trochu a naoko. 

Teď dělá vlny vlastně jen proto, aby si toho někdo nevšiml. A pokud všiml, aby ho vlastní straníci umravnili, protože tomu věnovali příliš mnho energie a další důvod, proč vypadají jako debilové, by už neunesli. 

Zkrátka a dobře, já svědek covidův nejsem právě nadšený z toho, že se z krize dělá něco normálního. Nelíbí se mi, že covid dostává svou vlastní zákonnou normu. Co když celý ten liknavý postup vlády a nemožnost vymoci jakékoliv opatření směřovalo právě k tomuto? Už dlouhá léta se dělají zákony co mají řešit nějaký problém, ale účelem je spíš dojit rozpočet a problém prohloubit a ne vyřešit. 

Raději bych viděl normální nouzový stav, který je sněmovnou prodlužován dle potřeby, raději bych, aby si nějací náměstci nahrabali na rychlých a nedostatečně ohlídaných kšeftech, než zákon, který z toho udělá dlouhodobé a možná i nekonečné pravidlo.  Nevěřím, že jsou v něm dostatečné pojistky a mám pocit, že opozice znovu sedá Andrejovi na lep. A kdyby si to rozmysleli, doplatí na to svojí nevěrohodností. 

K tomu si přidejte vládní návrh volebního zákona o jednom volebním obvodu, přidejte si zákon, který umožní odložit volby o půl roku, všeobecný chaos nastolený ústavním soudem a vyjde vám z toho, že Rychetský možná šel na ruku někomu úplně jinému než opozici. Začínám si myslet, že většina majnstrýmových novinářů tentokrát hrabe na špatném písečku a dělají Andrejovi službu. A už se to nedá vzít zpátky. 

Nevím, jestli je to pravda. Ale berte to jako další úhel pohledu na poslední události. Měli bychom se na ten pandemický zákon více zaměřit. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.3 (69 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

který bude ušit velice horkou jehlou, protože bude schválen v legislativní nouzi ve zrychleném jednání.

Průměrný počet slepic: 3.9 (9 hlasů)

To je tedy rychlost:
"Novelu poslanci schválili zrychleně ve stavu legislativní nouze. K vyhlášení opatření nebude nutný nouzový stav. Předlohu, jejíž stěžejní část má být účinná do konce února příštího roku, nyní posoudí Senát."
https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3271608-pandemicky-zakon-jde-do-sn…

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

Z toho fofru a velice střípkovitých informací usuzuju, že by to mohla být velice promyšlená šupárna.
Možná se nebudeme stačit divit, až postupně začne vylézat na světlo denní všechno to, co je v tom (jako šídlo v pytli) schováno a na co vše lze tu úžasnost aplikovat.
Ráda bych se mýlila.

Uvidíme, jaké stanovisko k tomu zaujme Senát - pak by mohlo být leccos jasnější.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

„Ve sněmovně je tento návrh zákona půl roku. Najedou ho jsou schopní pomalu ze dne na den schválit a poslat nám ho do Senátu. Poslanci si to udělali jak chtěli a teď spoléhají na to, že budeme stranicky loajální… Ale takto přece Senát nemůže fungovat, jinak nebudeme ústavní pojistkou.“

https://plus.rozhlas.cz/pandemicky-zakon-neni-projednan-s-pravniky-a-ob…

Kdy končí Nouzový stav?

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

nebudou tam moci přidávat kdejaké obezličky jak je zvykem aby......

Průměrný počet slepic: 3 (5 hlasů)

Je to zákon dopředu připravený v duchu globálního koncentráku. Horký není, ale gumový. A bude postupně novelizován.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Viagra Acquisto Sicuro <a href=https://iverstromectol.com/>buy stromectol online usa</a> Tests the ability of RBCs to swell in a graded series of hypotonic solutions b.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zcela určitě jde o pandemický zákon, mít více moci bez schvalování dalších účastníků scény. Je to prastará strategie vývoje jakékoliv evropské společnosti, která se historicky pohybuje od anarchie přes aristokratii, přes autokracii po demokracii a chaos. Řekové vypozorovali, že se historicky opakuje 5 různých státních systémů, které se dokonečna opakují. Jsme nějací jiní od starých Atéňanů? Jsme , jsme v průměru hloupější.

Průměrný počet slepic: 4 (22 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak, že se to týká " vývoje jakékoliv evropské společnosti".
Buďte konkretní. Stačí tak asi 5 příkladů (které vypozorovali " staří Atheňané (Řekové) ") . Dík.

Jsme jiní i jinak, než že bychom byli hloupějšími (v čem ?) . To už tak v životě bývá, že lidi jsou jiní, nejen současnící mezi sebou...ale i když se jedná o časový rozdíl cca 80 generací.
Možná ale že někteří z nás jsou i chytřejší, jak " staří Atheňané " (kteří z nich, všichni ?). Pár bude i moudřejších, neberte to doslovně.

" Zákonitosti" , respektive přitažlivost jakou má pro mnoho lidí bádání nad nimi, jsou , je , někdy motorem pokroku. Někdy však jen tlučhubstvím, popřípadě zaháněním nudy. To se netýká jen věd měkkých, i v historii věd tvrdých lze nalézti takovouto barvitost, někdo by ale řekl že produktivní jádro a odpadky.
A tak máme k dispozici mnoho "zákonitostí", někdy si zcela protiřečících. A to nejen v teorii, ale i v praxi (například zákonitý efekt v podobě velkého vlivu otevřených hospod a malých obchodů na zvýšení tempa šíření viru v populaci...ovšem je třeba zde zřejmě mít ty hospody a obchody zavřeny leta, aby se to prokázalo, neb po cca 5 měsících se nic takového nestalo...a takovýchto mrazivých pseudologických žertů nejapné povahy se v oblasti tvorby " zákonitostí" vyskytuje něúrekom....).
Pak, když jde do konkretního...tak se to posere.

Průměrný počet slepic: 2.4 (21 hlas)

Jinak odpověď na vaši první otázku: Řecko byla přeci země, rozdrobená na spoustu malých státečků. Takže stačilo projít Řecko a viděl jste jednotlivá stádia vedle sebe. Je to jako si projít výrobnou a vedle sebe vidíte výrobek v různém stádiu.

Takovéhle procesy zůstávají stejné přes velká časová období, protože lidi se nemění a v daných situacích reagují stejně POKUD NEZNAJÍ HISTORII A NEVĚDÍ KAM TO POVEDE.

Američané přicházejí o své postavení podle stejných principů jako Athény, když vyhráli války Penopolézu. - Víte o nich něco? Jestli ne, tak byste dopadl stejně jako Clinton a Bush junior, kteří o tom taky věděli prd a opakovali chyby Starých Řeků.

Pamatujete si na tu scénu ze Študáci a Kantoři nebo Škola základ života? Hoši tam svedli "bitvu" o to, jestli je lepší Sparta či Slavia a stařičký profesor jim tam začal říkat, jak za Starého Říma byly 4 vozatajské týmy a ty měli své fanoušky, co se mezi sebou někdy rvali.

Mediální řvaní za Starého Říma bylo úplně stejné, když na trůn nastoupil "špatný" muž - rozuměj ten kterého si nepřála vrchní aristokratická vrstva, jako když nastoupí "špatný" člověk dnes.

Někdo má pověst z pomluv tehdejších "elit" dodnes. César to mediálně ustál, ale protože po něm nastoupil jeho příbuzný Octaviánus. Pak to byl Nero. Caligula. Commodus, kteří to mediálně neustáli. Dnešní elity úplně stejně pomlouvají Zemana, Babiše, Trumpa a další a další, kteří jim brání v parazitování bez hranic a konce, které nakonec zničí celý systém.

Jo, ti moudřejší jistě existují, ale jsou na tom jako ti moudřejší starých času. Mladý, nadutý nevzdělanec je zabije když si zkoumají kruhy nebo je nenávistný dav donutí vypít číši bolehlavu, když se snaží aspoň ty chytré mladé něco naučit, což je vnímáno primitivy jako "kažení" mládeže.

Ať vyhrajete nebo prohrajete, stejně špatně skončíte, protože ve vás není touha po poznání, ale jen jalová snaha nevzdělance vyhrát hádku. Takže budete dělat přesně to, co ti, kteří vás předcházeli.

Nic vám ovšem nebrání se ponořit do studia historie. Na druhé straně buzík Kovy vede hloupou mládež k tomu býti ještě hloupější, tím, že ji vede k tak pitomým požadavkům, jako je neučení se letopočtů, protože jsou zbytečné. Jenže kolik bylo Commodovi, když nastoupil na trůn zjistíte nejrychleji odečtením dvou letopočtů. Proč je to důležité zjistíte ovšem až po letech. Pokud se nad tím ovšem po letech zamyslíte a to se stane, když si tu informaci budete od studentských let do středního věku pamatovat.

Průměrný počet slepic: 4.6 (34 hlasů)

Já vám to můžu jen napsat. Pochopit to za vás nemůžu.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Já vám to můžu jen napsat. Pochopit to za vás nemůžu.

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mám takový dojem, že se jedná o typický případ nepochopení psaného textu, podle čehož byla také koncipována odpověď.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Součet IQ lidstva je už dlouho konstanta. Jen lidí přibývá jako much... :-(

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

In reply to by Václav Semerád (neověřeno)

Trvalý odkaz

Naše vláda udělala příšernou botu!
Novým příkazem (jak vytahat z lidí ještě víc peněz) rozhodla, že lidi musí nosit respirátory FTP2 (Inu, někdo se chce namastit na provizích, nevíte náhodou, kdo z nich má techtle mechtle s dodáváním zdravotnického materiálu?).
A že roušky nestačí...
Proboha! To to nevěděli dřív? Veškeré dosavadní (u nadpoloviční většiny dokonce disciplinované!) dodržování nařízení bylo tedy pro kočku? To nechali chudáky seniory v blahém domnění, že jsou chráněni, nosit ty nic nechránící hadry na obličejích, ve kterých se jen držela vlhkost a plíseň?
A kdo dá hlavu na špalek za to, že respirátory chrání? Možná stokrát lépe, ale 100 * 0 = 0 aneb stokrát nic je nic (i když to umoří i°osla!).
Milá vládo, přestaň z nás už konečně dělat voly! A to chcete, aby vás lidi respektovali, takové nesmysly vám baštili a řídili se jimi?
Banda šašků - Kocourkov - hadr!
(Václav Semerád)

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pouze maskovaná vláda oligarchie. Poznáte to podle toho, že co chce lid, je šum a fuk. Co chce oligarchie je do lidu natlučeno nato tata....

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Hasiči většinou ale nevymlátí každé okno.
Nedělá se z " krize" něco normálního, jen je zde snaha nahradit vůli nějakých plukovníků apod. vůlí ...a teď, babo , raď. Koho vlastně vůlí ? Měla by to být vůle lidu v zastoupení jimi zvolených zástupců, která dá mantinely a hlavní směr. Samozřejmě že zástupci buď sami jsou kompetentními, anebo se s kompetentními osobami poradí. Ovšem tady jde o VLÁDNÍ návrh zákona, ústava to sice dovoluje - takovouto iniciativu ....nicméně je to další míchání rolí, další znepřehledňování demokratických rámců ,procedur , procesů...
Navíc nejen Babiš , coby člen vlády, je současně i členem parlamentu. To situaci ještě více zamotává.
Někteří by navíc chtěli rovnou zbahnit demokracii do nějakého jednoho subjektu, že prý by pak vše bylo snazší, rychlejší - kdyby měl takový subjekt pravomoci vyhlašovat např. nouzové stavy jen o své vůli, bez možnosti korekce, o zrušení ani nemluvě. A že prý když to bude odborník (na co ?...na zavírání všeho možného i nemožného a na výmluvy - když evidentně jeho " odborné" jednání selhává ?), potažmo skupina odborníků , tak ať mají takovou pravomoc. Najdou se i tací, kteří spílají té části tisku, která takovýto postup a takovýto charakter správy věcí veřejných kritizuje, nejraději by jim zavřeli huby.

Přitom je to je a jen o práci. Která samozřejmě by měla být nejen řádná, ale i včasná. Ne až když teče do bot a dialog se svrhl ve vzájemné napadání, zesměšňování apod.
Nebo snad jim jsou jejich platy málo ? " Dělám jen do výše svého platu" - a pokud ten zdá se mi být nízký, tak práci jen předstírám (tedy např. vůbec nepracuji na alternativních scénářích) ?
Je to možné. Nároky rostou, zejména v časech, kdy jedinec zažívá pocit ohrožení, kdy zdá se mu, že potřebovala by jeho famiglia vyšší stupeň finančního zabezpečení.

Co kdybychom uspořádali veřejnou sbírku ? Zaplať si každý svého buržuazního demokrata více, ať má také i více chuti do práce !
:-D)))

Průměrný počet slepic: 2.5 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Nevím, nejsem právník. Ale mám dost velkou obavu co nastane, pokud bude stát ze zákona povinen nahradit škodu způsobenou opatřeními všem fyzickým i právnickým osobám. Mě to připadá, že Babiš se zahnal sám do kouta tím, že zcela ignoroval požadavky komunistů, kteří vládu podle mě dost trpělivě podporovali. Teď tady něco flikuje horkou jehlou s ODS, Piráty, lidovci atd. Aby to nedopadlo ještě hůř než soláry. Nechápu, proč ANO a ČSSD trvali na 10-ti miliardách pro armádní nákupy - v naprosto nejisté době - ale vysloužili si pochvalu Pekarové, Fialy atd.
Jak jsem napsal - nejsem právník, možná se pletu a ten zákon nebude katastrofa.

Průměrný počet slepic: 4.8 (19 hlasů)

Použil bych můj oblíbený citát z filmu Vetřelci:
"Možná jsi nesledoval poslední události, ale dostali jsme na prdel, kámo!"
https://www.csfd.cz/film/1245-vetrelci/prehled/

Pane MV, zaregistroval jste Babiše, když nasazoval jarmulku u Zdi nářků? Když se culil před kamerou na Trumpa a když posílal do Česka srdečné pozdravy z Langley?

Já myslím, že je jasné, proč. O Pekarovou a Fialu skutečně nešlo.

Průměrný počet slepic: 4.4 (23 hlasů)

Jakože bychom ke všem problémům, co máme s covidem a demoblokem přidali ještě nasrání světového hegemona tím, že neodebereme už slíbenej šrot a nezaplatíme povinnej tribut? Zrovna teď, když je v inkvizičním rozpoložení?

Já bych do toho i šel, ale chybí mi tu ten druid Panoramix, co vařil Asterixovi a Obelixovi magické lektvary, po kterých měli obrovskou sílu.

Průměrný počet slepic: 4.3 (14 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

s naší armádou, respektive s tím málem, co z ní zbylo se po finanční stránce konstantně vyjebává už řádově desítky let. A její velení vždy drželo hubu a krok.
To se teď změnilo, když se po přesunutí penízků na žádost bolševiků poprvé dostatečně hlasitě ozvali.
Je tu samozřejmě i faktor vejvaru zakázek pro cizinu, ale tentokrát se snad poprvé od plyšáku dostatečně hlasitě ohradilo velení a svou kariéru riskovalo hned několik vysokých důstojníků, např. Aleš Opata.
Radost z toho celkem nemám, je to totiž jasný důkaz jak moc už je armáda v prdeli.

Průměrný počet slepic: 3.5 (11 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jak sám píšete, vyjebává se s nimi už desítky let.

Nemohli si počkat aspoň do momentu když bude po covidové krizi? Tak nějak to připomíná ty filmy, kde hrdina řekne něco jako "Miláčku, honem sbal, musíme padat, jde nám o život" a miláček se rozbrečí, že se na ní křičí a že není ničí služka a proč by mu měla balit jeho věci zrovna ona a takhle se k ní chová pořád.

Když hoří barák a snažíte se během dostat ven děti, psa a doklady, tak řešení toho, jak jste kdo byl ošklivej na tchýni, neumyl nádobí a flirtoval v práci, může počkat aspoň do doby, kdy budou všichni z rodiny z dosahu plamenů, provizorně ubytovaní, děti nakrmené a uspané, hasiči s policajtama už spakovaní a cizí lidi z doslechu.

Věci se řeší podle důležitosti. To by měli vědět i v armádě. Zrovna tam je to mají učit protože za válek se to často hodí.

Ne každýmu lampasákovi z kasáren je jasné, že spojka která se připlazila z obklíčení se zprávou o útoku, má napřed předat zprávu a pak si dávat do pořádku uniformu a ne obráceně.

Opata s Filipem si mohou podat ruce. Nevím, jestli si je Zeman může předvolat, ale moc rád bych je viděl, jak si mezi sebou povídají o načasování, třeba před partou vysílenejch doktorů z covidária. Nebo by si mohli zajet do márnice, ještě lepší.

Průměrný počet slepic: 4.7 (22 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Naše armáda se celkem plynule a téměř nepozorovaně transformovala v expediční sbor. Ten zcela určitě neslouží našim (českým)zájmům. Proto o nějakém finančním znevýhodňováním nelze mluvit. Ať na ní přispívá ten, za koho expediční sbor bojuje. Na druhé straně tribut se v podřízeném postavení musí platit, aby nebylo hůř. Ale všeho do času.
Ovšem bez ozbrojené složky zaniká státnost. Naši situaci by úplně nejlépe řešily ozbrojené regionální milice, něco na švýcarský způsob. To je nám však jako objektu řízení striktně zakázáno. Takže nezbývá než situaci řešit tradičním českým způsobem ala Švejk.

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

o miličním systému branné moci bez stálé armády naši politici v roce 1918 velmi vážně uvažovali. Právě totiž skončila Velká válka a bylo celkem jasné že po takových hrůzách už žádná civilizovaná země válku nepřipustí. Těmto pitomostem věřil (a milici prosazoval) i Masaryk. Vyléčila je z toho armáda maďarské Republiky rad (rada - sovět) na jižním a východním slovensku. Naštěstí nás tehdy podržela Francie, která pak naši armádu de iure i de facto řídila do ledna 1926. Když už mluvíte o švýcarských ozbrojených regionálních milicích, je celkem škoda že Vám ušel fakt, že Švýcarsko má stálou armádu a místní ozbrojené složky jsou její organickou součástí podřízenou štábu. Ono totiž provozovat nadzvukové stíhačky, tanky, dělostřelecké ystémy a PVO na bázi místních milic lze - ale pouze ve vaší fantazii.

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Stejně jako ve Švýcarsku, se ani u nás milice s armádou nevylučují.

Zvláště pokud je armáda zastřešuje.

Pokud si pamatuju, tak Izraelci milice nemají, ale když byla Šestidenní válka, tak ani nečekali na rozkazy, rezervisti se sami od sebe hnali k tankům a vyráželi do útoku vstříc Syřanům, zatímco armáda pak aktivovala ten zbytek, co mohl chvilku počkat.

Útok na Švýcarsko odhodlané obětovat nízké kantony a bránit se v Alpách a s populací, kde mají doma armádní zbraně až na úroveň kulometu, si rozmyslel i Hitler.

Švejk je mimochodem satirický, protiválečný román a neměl by se v tom hledat návod, ale jen pobavení. Přeci jenom Angličané také neorganizují armádu podle Jak jsem vyhrál válku a Američani podle Hlavy XXII.

Candide je taky pro pobavení a ne návod pro život a dokonce Woodymu Allenovi došel humor, když ho rozběsněná Mia Farrow hnala před soudy. Ani jednou se nepodíval do kamery novinářů, aby řekl něco k popukání, protože mu docházelo, že by to soud viděl a bral to jako znevažování a moc by mu to nepomohlo.

Dokonce ani Šurda Šurdilovič z Horkého větru nebyl zamýšlen jako vzor k následování, ale jako lempl k posměchu.

Podobně Mr. Bean nebo náš Hujer z Marečku podejte mi pero.

Někdy se smějeme s hrdiny satirických děl světu, někdy smějeme přímo jim, ale jejich autoři to přežili, kdežto my to nemáme jisté.

Jestli tu je někdo mladší, tak upozorňuji, že ani porno není návod na sex, ale je to jen jeho karikatura.

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)

souhlas a jen pro upřesnění: Izrael měl domobranu dřív než vznikl (Hagana), po vzniku státu fungovaly jednotlivé kibucy jako samostatné prvky obrany vpodstatě bez účasti pravidelné armády. Dnes je tam domobrana víceméně integrována s policií a zbraň může (a někdy musí) nosit civilista, který prošel příslušným policejním kursem.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

My jsme měli legie dřív, než jsme vznikli.

Taky jsme měli Sokola dřív, než jsme vnikli.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Miliční systém á la Švýcarsko je krásná představa, leč u nás aktuálně, míním v horizontu spíše desítek let neuskutečnitelná.
Převážná část české mužské populace by do žádných (disciplinovaných) milic nechtěla.
Vztah ke covidu/disciplíně to ukazuje více než jasně.
A vůbec už si neumím představit, který a jaký velikán by to u nás dokázal zorganizovat.
Navíc Flintu doma ve skříni - to by se Lejnová a spol. posrali do vešjky.

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

Už jen proto bych si tu flintu do skříně nafasoval/koupil.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

To je fakt. Dát se dobrovolně do rukou tohoto státu /jak sebe tak své kvéry/ mě ani nenapadne. Navzdory tomu si myslím, že dost ideologicky zpracovaných by se našlo, jen ty flinty doma by byly z hlediska státu problém.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

"Naši situaci by úplně nejlépe řešily ozbrojené regionální milice, něco na švýcarský způsob."

Moje řeč. Narouboval milice na Hasiče, branná výchova dětí, ženy, muži. Nadstavbou by byla profi armáda (složitější zbraňové systémy, těžká technika).

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)

vyresily bankovni ucty vsech bohacu sveta v bankach nasi kotliny.
S armadou ani zbranema to nema nic spolecneho ;-)

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

přidal bych ještě myslivce a členy střeleckých klubů.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

pánové, možná o tom ještě nevíte, ale v naší zemi existují Aktivní zálohy. Letošní novinkou ja pak uzákoněný "systém střelecké přípravy" který Vám jako civilistovi umožní držet a v zákonem stanovených situacích nosit a použít vaší zcivilněnou (samonabíjecí) útočnou pušku. Zákonnou situací nebude pouze jako doposud institut nutné obrany či krajní nouze, ale rovněž služba se zbraní pro výkon konkrétních úkolů na úseku bezpečnosti státu.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Napsal uživatel Zapadlo (neověřeno) dne Pá, 19. 02. 2021, 07:14

Kolik nás stálo, když jsme bojovali v Kábulu za Prahu?
S jakým výsledkem?
Ví Opata, jestli tam budeme v květnu?
Výzbroj a výstroj tam necháme?

Průměrný počet slepic: 4.1 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

vcukuletu vlítnout Ústavní soud, protože jím sněmovna obchází Ústavu, i ústavní a běžné zákony o administraci krizových situací.
Leda by to byl zákon ústavní, což není.

V původním vládním návrhu o žádném "odškodňování" nebyla ani zmínka.
Ten ovšem hnije ve sněmovně od května r. 2020, aniž by se jím poslanci alespoň začali zabývat.
Bude-li do něho zapracováno ještě "odškoňování", pak se tato norma ocitne už zcela mimo právní řád ČR. Bude totiž obcházet také všechny předpisy o státním rozpočtu, o rozpočtovém hospodaření, o RUD a mnoho dalších.

Zajímavé je, že žádný z "ústavních právníků" o tom ještě ani nežblebtl.
K nouzovému stavu, vyhlášenému vzápětí po skončení a neprodloužení sněmovnou si mohli klábosnice a mluvidla strhat. Ale teď všichni mlčí jak zařezaní.

Průměrný počet slepic: 4.3 (27 hlasů)

Ústavní soud může žbleptat a žbleptat, až se dožbleptá k všeobecnému názoru, že vlastně víc škodí než je k užitku a k všeobecnému poznání, že ústava je jen další zákon sepsaný lidmi, kteří na všechno nepomysleli, žili v jiné situaci, pro kterou si tu ústavu sepsali a že zdravý rozum je někdy víc než ústava sepsaná před 30, 100, 200 lety.

Velká Británie se stala světovou velmocí zcela bez ústavy. Ne, že by tam neměli plno prastarých principů, kterých se všeobecně dovolávají, ale nemají tam nic, co může debil důležitě vytáhnout a poklepávat na to, že se to do písmene neplní. Prostě, když na to dojde, musí se zapojit mozek a nestačí mávat bumážkou.

Průměrný počet slepic: 3.5 (18 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

až na pár podružných a nedůležitých paírků jako třeba Charter of Liberties (1100n.l.) nebo Magna charta libertatum (1215), kterou si vzala jako jeden ze vzorů i americká Ústava a která je dodnes jednou ze zákonných norem jejich ústavního pořádku. I anglické zvykové právo mělo velmi záhy kodifikovanou písemnou formu a současný americký "právnický mor" měl svůj předobraz dávno předtím v anglii.
To že Velká Británie nemá ústavu znamená jenom tolik že se řídí více několika zákonnými normami, které dohromady tvoří jejich ústavní pořádek, což dále malounko komplikuje fakt že jedou na tři víceméně samostatné legislativy a jurisdikce podle zemí. Jinak je to v Anglii a Walesu, jinak ve Skotsku a ještě jinak v Severním Irsku.
Obecně se má za to, že tento systém - nesystém věci spíš komplikuje a dává více prostorů pro chytračení prodejných kurev (čti právníků).

Průměrný počet slepic: 4.2 (12 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ústavu nemají.

Mají to, co já jsem shrnul pod "prastaré principy" a vy některé vyjmenoval. Sám jich jmenujete hned několik, a kdo má několik principů si mezi nimi musí vybírat, když si protiřečí a na to už je třeba používat vlastní rozum.

To, že ten systém věci komplikuje, je přesně to správné, protože nutí lidi o tom přemýšlet, místo aby koukli do příručky a "věděli".

Některé věci fungují lépe, když fungují zdánlivě blbě.

Cílem hry není vyřešení té které jednotlivosti lépe, ale celkově lepší metoda řešení obecně. Což není každému na první pohled zřejmé, jako se někdy pro stromy nevidí les.

Průměrný počet slepic: 4 (16 hlasů)

1. je objednávka
2. není v rozporu s zájmy kontrolních skupin

takže záleží jak velký je konsensus v notách pro slouhy. Babiš i většina opozice souhlasí, tj. jejich řídící orgány s tím nemají problém - ještě aby měly když nekecáme a na NWO makáme, ani to nepovažují za PR problém pro volby.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

Občane, no nevím, dle mého soudu na tom zákoně nic protiústavního není. V čem vidíte protiústavnost? Ústava jen definuje samosprávu a vše stran ní na základě zákona. Já opravdu nevidím, kde by Pandemický zákon mohl porušovat ústavu.

Průměrný počet slepic: 2.4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

...od pana Esentiera , má název " Cože, paní doktorko?".
Z vlastní zkušenosti jsem už v dubnu uvedl , že přítomnost molekul aerosolu rozvířeného stěrači automobilu, dle jeho pachu, jsem zaznamenal ještě několik sekund po odjetí tohoto automobilu a to na vzdálenost cca 5 metrů od jeho výjezdní pozice, vůně (smrad ?) byla (byl) cítit tak asi do 15 sekund, pak zřejmě došlo k rozptýlení větrem a gravitací.

Chtělo by to nějakou oponenturu, kritiku, tohoto článku. Někoho kompetentního. Idealně nijak obchodně nezainteresovaného - co se týče zisků z prodeje roušek , respirátorů a pod.

Průměrný počet slepic: 2.5 (14 hlasů)

Pan Esentier je zcela evidentně chřipečkář.

Jestli někoho ponižuje nošení roušky (až na úroveň chirurgů, kteří je nosili už za doktora Sovy), je ztrátou času rozplétat, co jsou jeho emoce a co má nějakou obecnou platnost. Najděte si k meditování někoho, kdo se věnuje víc faktům.

Co jste zaznamenal doopravdy byly molekuly, které se odpařily z kapének aerosolu a ty k vám pak byly zaneseny. Virus má mnohem větší molekuly, protože jak sám bezpečně víte, je to DNA a ne metanol, ethanol, ethylenglykol, isopropanol nebo co přesně byla ta molekula, co jste cítil.

Průměrný počet slepic: 3.9 (15 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kolik máš z jednej roušky ? Neb jsi evidentně hadrář...
:-D
No a já o molekulách nepsal ?
Takže virus v tom aerosolu nemůže být...a kdyby byl, tak ho látka roušky zachytí ?

Volal jsme po odborníkovi, ne po vypravěči. Ale asi to nedalo, že ?

Průměrný počet slepic: 2.1 (7 hlasů)

vůně (smrad ?) byla (byl) cítit tak asi do 15 sekund

---
tohle je o vůni. To se jen molekuly dotkly tvých čichových receptorů

Viry jsou mnohonásobně větší než jednoduché molekuly.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)