Tohle bych rozprášil jako první

Autor
Štítky

Jak víte, jsem nejenom chovatel prasátek, ale také řezník. Domácí zabijačky, to je moje. Jsem na to také slušně zařízen. Po delší době sem přidávám jednu fotečku: 

 

Kotel

Jedná se o vlastnoručně vyrobený kotel na horkou vodu. Obsah 200 litrů. Topení dřevem. Voda se začne vařit do padesáti minut od zatopení. Teplosměnná plocha daleko přes metr čtvereční. V kotli není tlak, ale do vody v kotli  je namotaný výměník z nerezové hadice. Voda se ohřívá od vody, připojí se ke dřezu a je možné přímo u kotle provozovat mytí nádobí. 
Venkovní obložení je dřevěné kvůli izolaci. Funguje to skvěle, má vlastně jen jednu nevýhodu - je u něj zima, protože prakticky vůbec nesálá do svého okolí. Prase se paří rovnou z připojené horkovodní hadice. Na obrázku je vidět. Je to bezpečné, nikdo se neopaří. 

Proč to vlastně píšu... 

Zařídil jsem si kromě tohoto kotle postupně celou zabijačkovou kuchyň. Tak jak to má být. Sehnal jsem si dřevěný řeznický špalek, mám dřevěné vály (štočky). Mám nerezové stoly a masodesky. Před každou zabijačkou všechny plochy vydrhnu, spařím vařící vodou, okartáčuju se sodou, vydrhnu a opláchnu. Stejně tak to dělali řezníci posledních sto let. Všechno bylo dřevěné, záchod byl kadibudka, voda tekla z obyčejného mosazného kohoutku a pokud se někdo otrávil z masa, tak to bylo ze zkažené konzervy. Pokud řezník nebyl matlal a flákač, prostě tu čistotu udržel i v domácích podmínkách. 

Dneska to samozřejmě nestačí. Všechno by mělo být plastové nebo nerezové, nestačí vše jen umýt, ale je nutné na to mít zpracovanou směrnici a dokládat každý úkon. Vodovodní baterie musejí být bezdotykové, musí být k dispozici patřičné metry čtvereční plochy i metry krychlové prostoru. Hajzly musejí být podle normy - dost šílené normy. 

Už dávno byla zřízena veterinární správa, aby lidi nedostávali na stůl závadné shnilé maso. Ta měla za úkol tohle všechno kontrolovat, prověřovat kvalitu provozu i kvalitu řezníka. Určovat pravidla, aby nedošlo ke kontaminaci masa a vůbec zajišťovat, aby řezník neměl bordel. 

V dnešní době by to byl snadný úkol. Stačilo by přijít do kteréhokoliv provozu, otřít vatovou tyčinkou pracovní plochy a poslat tyčinku na rozbor, jestli tam nejsou bakterie salmonelózy. To samé udělat na umyvadle, na kohoutku, na špalku i masodesce. Kouknout se pod stůl, jestli tam nejsou myší bobky. Pokud by se nějaký problém našel, provoz uzavřít a majiteli dát pokutu. Řezník by si pěkně všechno vydezinfikoval, umyl, absolvoval kontrolu při znovuotevření a příště by si dal na čistotu větší pozor. Vlastně by stačilo, aby se to dělalo, jako to dělal Pohlreich v Ano šéfe. Přišel, kouknul se pod stoly a řekl, že v takovém hnusu nebude dělat. Jak vidno, restaurace i s hnusem fungovala celá leta a nikomu z hygieny to nevadilo. 

Jenže... kdyby se to takhle dělalo, nejspíš by se ukázalo, že malý provoz má víc čisto a bezbakteriálno než masokombinát. Když máte jednu velkou vykachlíkovanou místnost a dohlídnete si na to, aby jste měli čisté pracovní stoly a desky, bude to mnohem snazší než obrovský provoz, kde je plno stojanů, pod kterými se děje ledacos. Stejně tak bude snazší udržet čistý záchod, i když je jen jeden, protože máte zaměstnáno pět lidí a snadno vytipujete, který z nich je čuně, než když máte tisíc zaměstnanců a ve skutečnosti jednu mísu použije ne pět, ale padesát lidí.

Až budeme mít nějakou tu revoluci, tak tohle by měl být první úkol nového lidového vůdce. Zařídit, aby se kontroly dělaly pomocí tyčinek na rozbory a skutečného hledání bakterií a ne kontrolou papírů, jestli je provoz zkolaudován podle poslední normy. Aby veterináři hledali skutečné problémy a nebuzerovali za to, že nejsou podepsané správné papíry...

Dnešním textem chci říci, že jsme o svobodu nepřišli tím, že premiér něco někdy vyhlásil. Naši svobodu nám nevzal ani Topolánek, ani Nečas, ani Kalousek, ani Babiš, ani ten, kdo přijde po něm. O svobodu jsme přišli pomaloučku polehoučku, plíživou cestou schvalování novel veterinárního zákona, které jsou tak složité, že se v nich žádný aktivista nikdy nezorientoval. A také by za to nikdo nedemonstroval.

Zatímco se na Letné sešlo 200 tisíc chvilkařů, aby demonstrovali za svůj ideál, možná ve stejné době sněmovna schválila hlasy sotva poloviny poslanců novelu zákona o léčivech, který zařídil, že se dneska doktoři bojí Ivermektinu, protože na to není dost štemplů. Ve stejné době, kdy Nečase vyslýchali u soudu, jak ho jeho metresa ponižovala, možná v téže době poloprázdná sněmovna schválila třicátou šestou novelizaci veterinárního zákona, která zničila spousty malých řezníků, kteří nikdy neměli ve své provozovně bordel. Jen už nedokázali sehnat peníze na patnáctou přestavbu sociálek a  osmou výměnu nábytku. 

Stejně tak nikdo nedemonstruje za to, že se z pětitisícového dluhu stala statisícová exekuce, která nemá konec....

Všechny tyto zákony se schválily velkou většinou. Opozice i koalice, pravice i levice. Velcí hráči pánům poslancům zaplatili dovolenkové vouchery, stejně tak odborníkům ve vedení veteriny nebo SÚKLU a všem to vyhovovalo, protože malé a postižené nikdo neposlouchal. Česká televize přenášela zprávy z Letné... a žádný novinář není natolik vzdělaný, aby vůbec tu veterinární  problematiku pochopil. A žádný aktivista se ještě nedostal přes preambuli zákona. 

Svým způsobem tu v republice pořád ještě všechno máme. Jen nám zakazují to používat. Tisíce mamin by umělo udělat a prodat výbornou domácí marmeládu, která by rozhodně nebyla závadná. Uživilo by je to na mateřské a i nějaké daně by se po nich daly chtít.  Ať klidně přijede kontrola, ať si koupí sklenici marmelády a ať ji dá na rozbor. Pokud je zkažená, ať mamina dostane pokutu. Ale proč by měla mít oddělené plochy a všude nerez, když si umí opucovat obyčejný stůl? Proč by měla mít oddělené záchody a bezdotykové baterie, když marmeládu správně vysteriluje? 

Ať si řezníci používají svoje sto let staré nářadí, ale ať ho musí mít čisté a nezávadné. Ať je to kontrolováno pravidelnými namátkovými a neohlášenými kontrolami s deseti ampulkami na vzorky. Ať je vůbec nezajímají papíry, ale realita pod stolem a v záchodové míse. 

Tohle nám sebralo svobodu. Tohle nás postupně omotalo miliony nařízeními. A i kdybychom stokrát sestřelili Babiše, na tomhle se nic nezmění, protože sice se tu vznášejí požadavky na vystoupení z EU, ale neslyšel jsem jediný požadavek na to, aby veterina chodila dělat rozbory a ne kontrolovat papíry...  Tihle ouřadové tam všichni zůstanou a budou trvat na zákonnosti. 

Ve skutečnosti by bylo snadné rozjet ekonomiku. Stačí nepřekážet, nechat lidi dělat a normy stanovovat nikoliv přes papíry, ale přes realitu. Ve skutečnosti jsou všechny dnešní předpisy jen na to, aby všichni byli vyvinění, aby nikdo za nic nemohl.

Takže až teď budeme mít tu revoluci z nechuti a odporu k vládním opatřením, až tu budeme mít občanskou neposlušnost ve které se nejlépe zorientuje nějaký žralok s velkým egem a malými ohledy, může tu snadno udělat hospodářský zázrak. Stejný jako v devadesátkách. Nechat každého dělat, co umí, neplést se mu do práce a kontrolovat nezávadnost pomocí rozboru a ne pomocí papírů. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (110 hlasů)

Komentáře

:-) nestačí, tak ještě jeden
:-)

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

:-))))

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

..".budiž (krávě) Zemělehká za to, že poskytuje tatarák"
Jak se z krávy dojí mléko jsem kdysi v dětství viděl.
Ale nechápu, jak se z toho vemene dá vymáčknout něco tak hustého, jako je tatarák.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

tak jsem musel večer nabrat sílu mladého býka.

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Tak proto ČR najednou obnovuje výzkum a vývoj v oblasti vakciny na kovid:
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/koronavirus-nakaza-pandemie-nemo…

Jinak, co se týče té hygieny, tak prahygienici obráželi (nejen) masné krámy již ve středověku a tresty za porušování tehdejších předpisů byly likvidační (často i fyzicky).
Kontrolu prováděly jak cechy, tak města a maso se smělo bourat a prodávat jen na k tomu vymezených místech a ve vymezených provozovnách.
Takže vlastně nic nového pod sluncem. Jen k tomu přibyla, v souvislosti s tím, že se "lid" naučil číst a psát, i kontrola papírů.

Průměrný počet slepic: 3.8 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Zajímavá úvaha.
Dělej si co a kde a jak chceš, ale nesmíš tam mít bakterie a podobné organismy.
No a samozřejmě my ti ty bakterie pomocí tyčinek najdeme, když bys je tam měl !! (když ne, tak jsme vlastně zbyteční)
Mezitím sice otrávíš půl okresu, no ale co, důležitá je ta svoboda - nesvázaná normami a předpisy (kterých je samozřejmě několik nesmyslných ., to nikdo nepopírá). A že děláme svou kontrolní práci dobře, poctivě tyčinkama otírámě a vyhodnocujeme...to si piš !! .
Nu což, takyfilosofie.
Což tak aplikovat tuto svobodomyslnou filosfofii i na jiné obory lidské činnosti ? Například při potírání covidu - dělej jak umíš, ale jakmile se u tebe (v restauraci, v malém obchodě, ve Flamengu...) nakazí několik lidí, tak ti ten provoz asi zavřeme, pokud tam současně najdeme na tyčince nějaký fujtajbl.....
To néééé ?!??
A proč ne ?

Průměrný počet slepic: 2.9 (18 hlasů)

Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly. Já v tom vidím i možný černý scénář. Stačí vykuk s právníkem za prdelí (nebo jen právník-vykuk) a k němu bílí koně (všeho v dnešní době dostatek). Na bílého koně napsat řeznictví-neřeznictví někde ve stodole či polorozpadlé hale a může se začít rýžovat. Klidně se spojit s kafilerkou.
Kontrola jednou najde zamčené dveře, jindy nebude nikdo kompetentní je vpustit. Právník získává čas. Nakonec (měsíce, roky ?) vezmou vzorky a odešlou na rozbor. Ten dopadne buď dobře (peníze, náhoda) nebo špatně (tak se obětuje jeden kůň a bude se pokračovat pod jinou značkou).
Tito začnou prosperovat a obyvatelstvo se bude imunizovat.

S breberkou to samé. Jen místo řeznictví to bude hospoda. Jen kontrola se tam dostane hned.

Průměrný počet slepic: 4.7 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

MUDr. Ivan David
8 hod ·

Rakouský kancléř Kurz se ohledně koronaviru nadále nehodlá spoléhat na EU

„Rakousko a Dánsko „již nehodlají spoléhat na EU a budou společně s Izraelem vyvíjet vakcíny druhé generace proti mutacím koronaviru a budou společně hledat léčbu“, oznámil rakouský spolkový kancléř. Sebastian Kurz odpálil bombu v předvečer své oficiální návštěvy Izraele: „Vídeň rozbíjí evropskou frontu a hledá spojenectví, aby čelila výzvám souvisejícím s koronavirem i v nadcházejících letech“, píše italský deník la Republicca.

Doposud se téměř všechny evropské země - až na jednu významnou výjimku, Maďarsko - spoléhaly při jednáních s farmaceutickými společnostmi na Evropskou komisi a čekaly na „zelenou“ pro vakcíny od Evropského úřadu pro léčivé přípravky (EMA). Tah kupředu dvou „malých“ zemí je podle la Republicca rána pro Ursulu von der Leyenovou, ale také pro Angelu Merkelovou.

Kurz má v úmyslu prolomit návrat k národní autonomii především v rámci delegování pravomocí na EMA. A nejen to: jeho prohlášení jsou obecným a závažným zpochybněním volby spoléhat se na bruselské orgány v boji proti covidu, jak chce Angela Merkelová. Ale nějakou úlitbu EU musel učinit. „V zásadě“, zdůraznil rakouský kancléř, „je správné spoléhat se na EU“ v boji proti koronaviru. Autorizace EMA je však příliš pomalá a dochází neustále k nedostatkům ve výrobě i dodávkách“, dodal. Podle rakouského konzervativního premiéra „se tedy musíme připravit na další mutace, bez závislosti na EU“.

Mezitím izraelský premiér Benjamin Netanjahu potvrdil, že bude ve čtvrtek diskutovat s rakouským kancléřem, ale také s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou o jakýchkoli proticovidových spojenectvích.

Dánsko si již v očkovací strategii udělalo své vlastní kroky, a to přijetím „anglické metody“ jedné vakcíny, prodloužením doby přeočkování a okamžitým podáním všech dostupných dávek. Tato volba, která porušuje doporučení EMA, se ale ukazuje se jako úspěšná. Kodaň patří v tempu očkování k těm evropským hlavním městům, která nejvíce pokročila v očkování. Rakousko a Dánsko také spolu se středomořskými turistickými zeměmi patří k těm, které požadují zavedení očkovacího pasu. Ohledně tohoto „Zeleného pasu“ pohrozily Vídeň a Kodaň uzavřením dvoustranných dohod, pokud by vytvoření certifikátu nebylo přijato evropskými partnery a Bruselem. Právě tato hrozba rozdělení EU vedla Francii a Německo k zahájení jednání o dokumentu, který by za tři měsíce měl vstoupit v platnost, i když s určitými změnami.

La Republicca píše, že Kurzův krok riskuje narušení křehké rovnováhy, s níž Evropa postupuje proti covidu. Několik vůdců není spokojeno s prací Ursuly von der Leyenové, obviněné v zákulisí nejen pro to, jak uzavřela smlouvy s Big Pharma jménem 27 zemí, ale i proto, že nemyslela také na výrobní řetězce nebo na zajištění surovin nezbytných pro výrobu vakcín a odpovídající průmyslové kapacity v Evropě. A to natolik, že Evropská komise nyní s vedoucím průmyslového odvětví Thierry Bretonem opožděně pracuje na podpoře dohod mezi farmaceutickými a dalšími společnostmi, aby mohly díky sdílení patentu vyrábět vakcíny ve svých továrnách. Práce však podle některých vlád postupuje příliš pomalu. Pak je tu problém jménem EMA, agentura EU pro léky, která dává vakcínám po celé Evropě zelenou. Úřad se sídlem v Amsterdamu, který musel zapojit odborníky z 27 zemí Unie, pracuje v průměru asi o deset dní pomaleji než agentury ve zbytku světa.

Kromě toho EMA nemá možnost nouzových schválení nebo prozatímních provizorních zahájení činnosti jménem všech partnerů EU. Tuto nouzovou proceduru s úspěchem použila podle národního práva Velká Británie. Podle dnešního oznámení předsedkyně Komise von der Leyenové EU teprve nyní začíná jednat o zavedení těchto nouzových postupů – zejména zrychleného schvalování nových a inovovaných vakcín.

Dalo se čekat, že po „zlém muži“ Orbánovi to bude právě Sebastian Kurz, který se odváží vydat vlastní cestou. Nejen že jedná o výrobě vakcín s Ruskem, ale i s Izraelem a dalšími zeměmi, kde mají vlády na vědomí, že politici mají pečovat především o blaho a zdraví svých občanů, když ne z čirého altruismu, tak kvůli tomu, aby je měl v příštích volbách kdo volit. Pochopitelné také je, a odpůrci očkování to uslyší neradi, proto jim doporučuji nečíst tuto pasáž, že země, kde turismus tvoří největší část hrubého domácího produktu, budou chtít už mít otevřenou letní sezónu – otevřenou všem, kdo se prokáží očkováním či negativním testem. Kurz ani řecký premiér Mitsotakis nebudou riskovat zavřené horské či plážové hotely. Život musí jít dál.

Průměrný počet slepic: 4.4 (32 hlasů)

In reply to by Maneca (neověřeno)

Trvalý odkaz

To je nějaký nesmysl. Demoblok stále tvrdí, že musíme jít jedině s Bruselí, že jen tak je to správně.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

In reply to by Maneca (neověřeno)

Trvalý odkaz

To jistě! Jen dostal nové notičky: Zahnat vyděšené ovce z jednoho chlíva do druhého. Do nějakého Rakouska-Uherska 2.0. A Ivan David mu vesele sekunduje. O R-U jsem tu už psal: https://www.vidlakovykydy.cz/index.php/clanky/plac-koruny-ceske .

Nejvíc vadí Češi a Slováci: Proto u nás koronavirové šílenství dosahuje stále větších výšin. A Slovensko je už v podstatě rozvalený stát. Všechno je to samozřejmě koordinované. Za vším jsou ty samé špinavé pracky ...

Průměrný počet slepic: 4.4 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

Proč tedy vlastně nechcete volit Václava Klause ml. (kromě případného přístupu ke covidu)? On je dosti proti tomuto plíživému omezování všeho různými nenápadnými normami..

Průměrný počet slepic: 3.1 (17 hlasů)

a Klaus se protínají v jedné množině.

Průměrný počet slepic: 4.3 (23 hlasů)

Václav Klaus ml. za sebou táhne hrozivý stín otce Václava Klause st. Kromě inflace na počátku 90. let (jeden rok byla 55%, další asi 35%), která okradla obyvatele o úspory, jsou zde další hříchy jako zakrytí očí před tunelováním (= neumí rozlišit špinavé peníze), opoziční smlouva mezi ODS a ČSSD (Klaus- Zeman), čmajznutí protokolárního pera v Chile a poslední majstrštyk amnestie na odchodnou, která osvobodila i těch několik málo zločinců, které se policii a české justici podařilo chytit, obvinit, dokázat, odsoudit. Amnestii poslední dny funkce prezidenta ničím neokecá. VKst totálně zkazil renomé i VKml. Prostě špatná značka, podobně jako Miroslav Kalousek.

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Poslední majstrštyk je protesty proti covidu a pak nákaza.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Od amnestie už VK st ani neregistruji.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Za mně.

Přístup Trikolóry k kovidové pandemii by se dal charakterizovat známým výrokem Napoleonova min, zahraničí - "To není zločin, to je něco horšího, to je chyba!".
VKml beru, jeho názory jsou mi simpatické. V Trikolóře se však objevilo až příliš lidí spojených s érou VKst., začala být ve svých vyjádření příliš ideologická.

Průměrný počet slepic: 4.5 (17 hlasů)

VKml. by nejspíš byl schopný ministr školství v nějaké vládě selského rozumu, ale nesměl by se srát do zdravotnictví (covid), do životního prostředí (svaté právo dětiček zbohatlíků prohánět se v bavorákách první zónou NP Šumava a stejné právo develotrů na kácení pralesa pro postavení další sjezdovky), rozhodně ne do financí a práce a sociálních věcí a pro jistotu ani do zahraničních věcí.

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

In reply to by Martin V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dobře, tak tedy schopný ministr školství.

Proč si myslíte, že "nesměl by se srát do zdravotnictví (covid), do životního prostředí ", by v tom školství uspěl?
Jakou má k vedení školství kvalifikaci, či myšlenky.
Pracoval ve školství 25(asi) roků, jaký je za ním výsledek nad rámec obyčejného učitele?

Pokud máte nějaké jiné povzbudivé přednosti pro "to školství", svěřte se.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Čas od času mi přijde ze zákulisí VKm nějaká informace.

Poslední byla velmi výživná.
" volební kampaň s Majerovou byl pro mě neuvěřitelný a úděsný zážitek (obhroublost, trapnosti, vulgarity, opilství...)"
Původně jsem si myslel dle fotografií, že jde o mladší ženu jíž je třeba něco odpustit. Předešlá informace mne přinutila vyhledat si o ní něco z jejího života. No je to skoro padesátka, nic proti, leč ženy mají k alkoholismu větší afinitu, tudíž se dá vcelku s jistotou vyvodit, že dáma je krom jiného, i alkoholik. Ano, vím, příkrý odsudek.

"Po neúspěšných volbách někde týden zbaběle zalezlý a zbaběle mluvící, že po dalších neúspěšných skončí... "
No kdo jiný než VKm. Tak jedná lídr, to je ten správný drajv.

Připouštím, že tyto informace nemusí být přesně vypovídající, leč jsou jistým vodítkem.
K samostatné politické aktivitě VKm jsem byl velice odměřený, není to typ tahouna, leč naděje v začátcích byla. Dnes již není. Ještě že je tu politická divize policie, to bude jiný pořádek.

Průměrný počet slepic: 3.9 (10 hlasů)

Byl jsem ochoten se VK ml. zabývat a jeho vyjádření ohledně školství se mi líbila. Pak jsem ale slyšel jeho "stínového" něčeho (snad prezident asociace živnostníků?) ohledně zdanění těch příživnických zaměstnanců a vyřadil jsem tuto squadru z hledáčku. Zaměstnanec s platem v mediánu (dejme tomu 25t) prý platí daň do jednoho sta korun. Sorry jako! Najdi v archivu Slobodneho vysielaca v pořadu Standy Novotného Na prahu změn.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Horkovod a teplovod rozděluje teplota 110°C. Přitom nesmí tlak poklesnout pod mez sytosti vodních par, zde 0,143 MPa. Nastalo by odpařování vody a vytvořená pára by způsobovala rázové jevy nebo kavitaci.
Čili “kotel na horkou vodu” by to mohl být jen s přivřením obou očí a vypíchnutím třetího oka.

Průměrný počet slepic: 3.4 (7 hlasů)

pro napařování prasete, bylo by dobré přidělat nahoru odparku.
Se stoupající teplotou roste energie molekul a v systému jsou více zastoupeny molekuly s vysokou energií. V Důsledku toho se rozdělení energie molekul rozšiřuje a zplošťuje. Přitažlivé síly mezi molekulami nezávisí na teplotě a proto se potřebná Kritická energie pro překonání povrchu se nemění. S růstem teploty tedy roste množství molekul s energií vyšší než kritickou, které mohou opustit, a také opouští kapalinu a přechází do páry.
Je-li kapalina v uzavřené nádobě, ustaví se po čase dynamická rovnováha mezi molekulami opouštějícími kapalinu a přecházejícími z páry do kapaliny. V nádobě se tak při dané teplotě ustaví rovnovážný tlak (tenze) páry pi(T). Rovnovážný tlak par je funkcí jen teploty a
nezávisí na objemu jak kapaliny, tak i parního prostoru nad kapalinou. Se zvyšující se teplotou rovnovážný tlak par kapaliny exponenciálně roste... no nebudu to popisovat zde, tohle bude jistě předmětem symposia.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Ládiku - ten kotel je v podstatě hrnec obložený dřevem. Nahoře to není uzavřené, jen tam leží poklice s díramai.  Komíny jdou skrz jako v lázeňském kotli, akorát to není uzavřené. Když se vaří voda, odpařuje se tolik páry, že "zakouří" celý dvůr. Uvnitř v "hrnci" je namotaná cats trubka průměr 16mm o délce asi 20m. Má svůj zvláštní vstup i výstup. Na vstupu je bojlerový pojistný ventil. Voda v kotli se využívá napřímo - paří se z ní prase z hadice a vody v kotli postupně ubývá. Po ukončení paření se topí už jen zlehýnka, pustí se voda do výměníku a připojí se dřez. Voda ve výměníku nemůže mít nikdy vyšší teplotu než voda okolo v kotli a dokud se paří prase a používá se vařící voda, výměník je bez vody. 

Průměrný počet slepic: 4.6 (8 hlasů)

".....no nebudu to popisovat zde, tohle bude jistě předmětem symposia."

V tom případě abych tam snad ani nejezdil. Hovořím jen česky.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

nastane stav porozumění.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Nebo to chce Ladíku nepoužívat názvosloví jednoho oboru v jiném oboru, protože stejné slovo má v jiném oboru definován jiný obsah a pak nedojdeš nikdy k tomu co jsi napsal ;)

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

jsou kotel a horká voda.

Průměrný počet slepic: 3.9 (15 hlasů)

řeknu ti to jinak, vem si správní řád a stavební, stejná slova, ale každé má jinak definovaný obsah, proto jsou tam ony definice, pak do toho musím zamotat definice elektrikařinu a tam mám ČSN ALE já musím pro část stavby brát PNE a pro jinou ČSN kdy pod definicí mám pokaždý něco jinýho protože PNE jsou přísnější; pak dostanu revizu od plynařů a zase musím brát slova obsahově jak rozumí plynaři ;)
Do toho dostanu zadání stavby od zadavatele, který je laik, takže používá slovník obsahově zase jiný a taky nemůžu říci, že dělá špatně/nemá pravdu...

Takže fakt chtít po kuchaři ckd yjeho obor je horká voda znamená něco konkrétního, aby dodržoval obsah slov jak máš v oboru ty konkrétně taky, ale jinak? To jako fakt vážně?

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

a profesionální technik.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Babiš není dělník, rolník
Andrejko je jen pistolník,
nepotírá nouzi, bídu
nemůže být vůdcem lidu.
Babiš zvedá lidem nájmy
hájí jenom svoje zájmy
čili zájmy Agrofertu
a proto ať táhne k čertu.
Bohužel tu není Kronštadt
ale jenom Frenštát, Podštát
kde si vládnou Lídl, Penny
lid u kasy nalepený
zkoumá z pásky, jak jdou ceny.

Průměrný počet slepic: 3.7 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Spustí kovid revoluci?
Nebo jenom rezoluci?
Není vůdce, nejsou teze
večer do postele vleze
každý za 100 procent
bezdomovec nebo docent.
Není vůle něco měnit
zuby na někoho cenit
raději se skryjí rouškou
procházíme těžkou zkouškou.
Píchnout si to nebo ne
co říkáte, Padrone?

Průměrný počet slepic: 4 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Na Bělehrad to nebude.
Léto bude jen pro chudé.
Na Krk! Na Kos! Do Splitu!
Rozum vede elitu.
Tam proběhne letos válka
za vodu to bude pálka
taky za pas kovidový.
Pojedem i do Padovy
Florencie, na Como
tam už peče Giacomo
picu jako kolo štěstí,
pikolík mi najky leští.

Průměrný počet slepic: 4.3 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

velkou chybu.
Neresi, co s tema nezamestnatelnyma osobama, ktere se dnes zivi buzeraci slusnych lidi a vymyslenim nesmyslnych narizeni

Průměrný počet slepic: 4.4 (15 hlasů)

Ti by v nově rozvíjené ekonomice nastoupili k ponku a po několika letech práce by z nich byli šikovní zámečníci, kteří by tvrdili, že nikdy nikdy nikdy lidi nebuzerovali... 

 

Průměrný počet slepic: 3.8 (16 hlasů)

Není to přehnaný optimismus?
Spíš by si při první příležitosti přiskřípli prst ve svěráku, narazili hlavu o železnou tyč, došli pro neschopenku a následně pro invalidní důchod.
Otázkou ještě je, aby byl v té době někdo, kdo by je tím zámečníkem vůbec mohl vyučit.

Průměrný počet slepic: 4.3 (14 hlasů)

I s invalidním důchodem by to byla pro společnost mnohem menší škoda než teď.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Nezaměstnatelné osoby by samozřejmě šly šířit demokracii, lidská práva a genderové teorie do států nedostatečně demokratických. A poskytovat humanitární pomoc ve státech třetího světa, které ji potřebují.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Cit.: "Stejně tak nikdo nedemonstruje za to, že se z pětitisícového dluhu stala statisícová exekuce, která nemá konec...."
Bohužel v dnešní době je to navýšení díky nákladům, které jsou skoro stejné pro vymožení dluhu 5K či 5M.

Ale ať tady pořád nepíši, že to tak musí být - nemusí. Ale
- Marginální dluhy by se řešily jinak, levněji. Třeba by je řešil virtuální asistent - softwarový právník (v současnosti již řeší většinu kauz za a v Microsoftu). Hotovo má do sekundy.
- Další zlevnění nastane až zaniknou exekutoři, tedy až přejdeme na bezhotovostní společnost.

Tedy virtuální právník z vyplněného formuláře a kopií dokladů ihned rozhodne jaký je dluh a také rozhodne jak bude splacen (dle bonity dlužníka?) a přepošle věřiteli do minuty buď celý obnos, nebo 1. splátku (třeba jen padesátku). Vyřešeno do minuty a zadarmo.

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

Na námitku, že někdo padělá doklady či vyplní lživé údaje, tak dlužník se může třeba do 3 let odvolat. Dojde k přezkumu a potrestání viníků.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Jak dlouho se soudili kvůli H-systému a jak dopadli,

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

K přezkumu a výsledku přezkumu za 20 roků.... nebo " díky" nějaké amnestii nějakého konfidenta mafie vůbec ne.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Podobně se to dělá u všech domácích zabíjaček,když se dělá jedna zabíjačka za rok,tak se to nijak složitě neřeší.
U Vás,když je těch zabíjaček více,tak se nedivím,že si to musíte ulehčit,usnadnit.
Jinak kolem těch nařízení,zákonu,jste nenapsal to zásadní,velkou část zákonů někdo připravuje za zády parlamentu,poslanci schválí cokoliv.
Ještě ke včerejšku,pokud udělají všechny firmy testování,tak to číslo pozitivních hodně vyskočí.Včera testovali v jedné firmě z 19 osob,bylo pozitivních 7 osob,aniž by něco pociťovaly,tak je poslaly domů,dodržovat karanténu.

Průměrný počet slepic: 4.4 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

U nás se včera také testovalo, z cca 250 lidí byl 1 pozitivní.

Osobně si myslím, že pokud se bude testovat1x týdně v zaměstnání a pokud se dohlédne na dodržování karantény, mohla by se situace zlepšit.

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Paleoeklolog o přírodě, klimatu během věků.
https://ekolist.cz/cz/publicistika/rozhovory/jsme-na-konci-doby-meziled…
Tem pán není aktivista, potvrzuje to, co říkám už velmi dlouho. Dělají se závěry a dalekosáhlá ekonomická rozhodnutí na základě naprosto nejasných cinknutých, indícií.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

5.3. 2921 - 15.06-16.05 - Kouzla a nebezpečí Skandinávské zimy ČT2

Mluví tam o ledovci.
Po době ledové ledovec zmizel, pak se vrátil před 4000 lety, kdy se ochladilo. Pomalu rostl až byl asi tak roku 1480 největší. Největší byl v roce 1750 (i se tomu období říká malá doba ledová) - Od roku 1750 ledovec taje.

Korelace s průmyslovou činností člověka a produkcí CO2 veškerá žádná.

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)

To je celkem ve shodě s tímhle zjištěním:
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/alpy-pred-6000-lety-mely-zre…

Před 6000 lety bylo tzv. holocénní klimatické optimum.

Jinak kroniky ze 17.-18. století v alpských zemích jsou plné nářků jak ledovce postupují a pohlcují pastviny a almy (salaše), kde se hospodařilo od nepaměti.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

hygienicke normy se upravuji jen proto, ze v EU je velke mnozstvi zemi, ktere jsou s hygienou na stiru, pripadne maji teple podnebi

proto musi byt stejne normy na porazku prasete ve spanelsku, kde skoro porad litaji muchy a na druhe strane ve finsku, nebo na islandu
nejde udelat normy pro zeme kde se porazi v zime (cechy, nemecko) a lze zachovat domaci hygienu snadno a jednoduse a umi to historicky a udelat jine normy pro zeme, kde zadne sklepy, uzeni atd neznaji.

Proto existuji hygienicke nabozenske normy koser a halal, protoze v teplych zemich odkud pochazeji nelze zabijet prase, zejmena kdyz tam neni dostatek vody a jsou tam proto pekni smudlove.

Ale protoze postupuje globalizace tak se vnucuji celosvetove hygienicke normy podle tech nejhorsich africkych zemi

podivejte se na food courty v hypermarketech, na zdi je vetsinou nenapadna cedulicka ze maso je zpracovano dle halal, osobne jsem to videl ve dvou prazskych a jednom bratislavksm hypermarketu

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)