Několik covidových postřehů

Autor
Štítky

V dnešním článku se chci na covid podívat z jiné strany. Trochu rozbourat ten už zavedený pohled na virus, na jeho šíření v populaci a vrátit se trošku k tomu, co zde na Kydech hlásal především můj bratr Master. Jeho leitmotivem tehdy bylo, že průchod viru populací závisí i na silách a faktorech o kterých nic nevíme.  Různé střípky těchto faktorů se snažil vyčíst ze svých grafů, ale bylo jako čtení změti stop, které se různě překrývají a je velmi obtížné je rozklíčovat. 
Dnes jsme o pár měsíců dál a Master dál obcoval s křivkami svých grafů, lichotil jim, obdivoval je víc než postavu své ženy, spal s nimi i probouzel se vedle nich a nakonec o nich začal publikovat i mimo Kydy. Dnes bych proto rád popsal některé jeho náhledy a postřehy: 

1. Sokolovsko a Chebsko... Reprodukční číslo v těchto okresech začalo klesat už před vládou zavedeným lockdownem. V době, kdy vláda zavírala republiku policejními kontrolami, byly v těchto okresech počty nakažených daleko za svým vrcholem. Začalo se mluvit o promoření, protože právě tam najednou měli nejlepší výsledky z celé republiky. 

A pic ho - počínaje devátým březnem, poklesy skončily v celé republice a nejenom u nás - v celé Evropě začalo reprodukční číslo zase růst. Jako kdyby to opět ovlivnilo MDŽ jako loni. Ale letos se nikde demonstrace proti sexismu nekonaly. A hádejte, kde to teď roste nejrychleji? Na sokolovsku a chebsku... Sakra proč? Proč to tam začalo klesat před uzávěrou okresů a proč to teď roste i když jsou okresy stále uzavřené? A proč to roste zase synchronizovaně v celé Evropě? Co jsme přehlédli? 

Kromě toho, že nám covid sypou na hlavu z letadel, co když už všichni máme  koronavirus dávno v sobě? Je ho málo... tak málo, že ho nosní tyčinka nezachytí. Někoho imunita ochrání a někdo má smůlu... Jako by uzávěry už delší dobu postrádaly smysl. Jako by ten virus už stejně byl všude a čekal jen na vhodné vnější podmínky. Jako by čekal, až bude hnusně, sychravo (a nebo obráceně - až bude slunečno a větrno se zimou), až se tělo nebude umět bránit a pak se na sliznici najednou namnoží a dostane se dovnitř. 

Co když se nemoc už delší dobu nechová podle předpokládaného modelu, že pokud u vás nemoc propukne, tak vás před pěti dny někdo nakazil? Co když ho máme v sobě a on tam jen čeká na správnou chvíli? Vysvětlovalo by to, proč počty případů vůbec nekorespondují s opatřeními. I teď už je vidět, že se pokles zastavil a i přes okresní uzávěry to zase poroste. 

 

2. Master už několik dní mluví o tzv. teorii sociálních kompenzací. Jsme tvorové společenští a samotka či vyhnání z tlupy byl vždycky ten nejhorší trest. Máme to v sobě. Teď máme sociální kontakt omezený, ale to se nedá vydržet dlouho a i ti nejohroženější a ti, co covida nijak nepopírají, si nakonec svůj sociální kontakt nějak vykompenzují. Dokonce u toho mají pocit, že všechna opatření dodržují a možná je dokonce i fakt dodržují co nejvíc. Ale tu a tam nemohou jinak a jdou někam na návštěvu  nebo nějakou návštěvu přijmou. Neudělali jsme to takhle všichni? A neděláme to takhle pořád už dlouhé měsíce? A čím více toho máme zakázaného od vlády, tím více si to kompenzujeme jinak a tato kompenzace při každém opatření vytváří protitlak a každé opatření vytváří stále větší protitlak. Šlape se na brzdu, ale ve stejnou chvíli se jiným způsobem šlape na plyn. A teď už to vypadá, že plyn definitivně nad brzdou vyhrál. A nejde o antirouškaře Volného a Klause. Většina populace sice nosí roušky, ale už dávno se doma zase navštěvují a navštěvují se možná mnohem intenzívněji než loni v létě. Zároveň je zima, nebo nechtějí být buzerováni policií, že venku nemají roušky a tak si zalezou někam, kde na ně není vidět, kde je teplíčko, kde je neofukuje vítr a vesele se promořují i když to pro ně není žádná rebélie. Možná se za to i trochu stydí, ale Maruna už si prostě potřebovala popovídat s Jarunou... 

Testování ve firmách nám ukazuje, že podniky ani kanceláře nejsou žádným šíleným semeništěm nákaz. Já jsem si osobně myslel, že testování bude posledním hřebíčkem do rakve, protože odhalí tisíce a tisíce případů. Ale ono ne. A nemyslím si, že se to testování nějak masově porušuje nebo že by se při něm hromadně chytračilo. 

Je hloupost tvrdit, že samotné nákazy v domácnostech mají dostatečný potenciál epidemii udržet v chodu? A vládní možnosti k zásahu v rodinách jsou zcela nulové. Vyhnala sice rizikové chování z ulic, ale protože to trvá dlouho, vzniklo mnohem rizikovější chování tam, kde to nikdy žádná vláda neměla pod kontrolou. Jestli by nebylo lepší dostat sociální kontakt zase ven. Na ulici. Do čerstvého vzduchu... 

 

3. Koronavirus jde vždycky ze západu a nikdy ne z východu. Vždycky se zhorší reprodukční číslo a západ od nás a pak to dojde k nám. Ještě nikdy to nebylo naopak. Nikdy se to nestalo na Slovensku, v Polsku či Maďarsku a pak že by se to se zpožděním  projevilo zde. Z nějakého důvodu je to obráceně. Asi nad Německem krouží letadla DHL častěji.... 

Zcela jednoznačně trendy vznikají na západ od našich hranic. U nás se to vždycky projeví za pár dní. A za dalších pár dní se to projeví na Slovensku. Ale nikdy to nezačne v Maďarsku, přelije se to na Slovensko a od nich k nám.  Proč sakra? A pozor - neplatí to jen pro nárůst případů, ale také pro pokles. Nikdy nejsme v předstihu před Německem. Nikdy. Je to jako s kurzem koruny či vývojem státního dluhu. Napodobujeme Dojčlandy s mírným zpožděním a musíme jim být podobní, ale vždycky méně než oni. Jen epidemiii musíme mít silnější než oni.  

Jako by to souviselo s tím převážně západním prouděním vzduchu. Jako by prostě přišla ta správná oblačnost nejprve nad Německo a pak nad nás. Jako by Britové vždycky vypustili do vzduchu nějakou zásobu berberky, která pak postupně doproudí až nad nás. Ale nikdy to není naopak. Putin posílá jen Sputnik a i když nedemokraticky dusí svůj národ, který ho za to miluje, nějak nemá tendenci nás hubit biologickou zbraní. 

Ne, fakt si nemyslím, že by nás koronavirem práškovali. Ale dějí se věci, kterým nerozumíme. Jen je stále více vidět, že z vládních opatření si covid nic nedělá. Pohrává si s námi ve zcela jiných časech. Nebere ohledy na vyhlášky a zpravidla omezí nakažlivost o týden dřív, než vláda zavede další dvě roušky místo jedné. A i obráceně... začne sílit o týden dřív než vláda rozvolní. 

Tyhle rozpory začínají stále více bít do očí. Vidí je stále více lidí, kromě expertů na ministerstvu zdravotnictví. 

4. Jeden můj čtenář mi mailem poslal krásný postřeh - na jaře katastrofu neodvrátili profesionálové na ministerstvu zdravotnictví, ale jeden amatér z pojišťovny. Za Andrejem nepřišel žádný kovaný doktor či epidemiolog, ale výše postavený pojišťovák. Až potom se začaly přidávat všechny moudré hlavy, co se oháněly diplomy a tituly Mudr. Titanic také postavili profesionálové... a noemovu archu amatéři. Možná je čas na nového spasitele - amatéra. Který si všimne něčeho, co profíkům uniká.  Jiří, děkuji za tento postřeh. 

O tom by měla být dnešní diskuse. Co jsme přehlédli? Prosím odpusťte si letadlo DHL a spiknutí iluminátů. To jsme nepřehlédli, to už se tu řešilo mockrát. Z jaké strany jsme se na epidemii ještě nepodívali? Jaké postřehy máte a nikdo jiný je ještě neslyšel? 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (70 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Už zase??

Potřeby máte napsaný, sečtený?
Nejdřív "práca" pak zábava, tak se to říkalo, néé???

Průměrný počet slepic: 1.9 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

1) Kolikpak Čechů pracuje na západ od nás? Kolikpak Čechů pracuje na Slovensku či v Maďarsku? Je potom jasné, kde vznikají trendy? A odkud si to do Čech donášíme?

V České republice a Německu mají drsně odlišné metodiky vzniku dat a čísel nakažených i mrtvých - odtud vzniká (nejspíše mylný) dojem, že jsme mnohem horší v Evropě než řada jiných států.

2) Každý model, každá data je tunelovým viděním do komplexního systému s milióny proměnných. Je to tak samozřejmé, že je to zbytečné zdůrazňovat.

3) Data o epidemii jsou "hromadná", tedy "statistická" data. Nikoli data o každém jednotlivci. Podléhají tudíž způměrování z zgleichšaltování - většinou směrem k normálnímu rozdělení, ovšem ne výhradně.

4) Sokolovsko a Chebsko jsou poněkud razovité kraje, asi tak jako Detroit v USA. Odhadem 10 % domorodců a zbytek nikým nekontrolovaní gastarbeiteři z celé Evropy. Najdete tam každý myslitelný stát. Včetně Němců a místních šlapek k jejich obsluze. Včetně kamioňáků s jejich potřebami po všech stránkách.

5) Nevěčte číslům, nevěřte datům, nevěřte modelům - to je nejlepší cesta k jejich skutečnému pochopení. Zamilovanost do čísel je stejně slepá jako zamilovanost 70letého bankéře do 20leté slečny, který upřímně věří, že ho slečna miluje až za hrob pro jeho šarm. Všechna numera jsou jen tunelový průhled do mnohem bohatší, rozmanitější a barevnější reality.

6) Pokud se budete stýkat pouze s milovníky řešení parciálních diferenciálních rovnic druhého stupně nad Hilbertovými prostory - epidemie nabere příznivý směr.

Průměrný počet slepic: 4 (62 hlasů)
Trvalý odkaz

Dělat přesné závěry z nepřesných statistik to už chce kumšt.
Pozitivně testovaný člověk, který nemá příznaky do 5 dnů není nemocný, ale už rok se nám říká něco jiného.

Průměrný počet slepic: 4.2 (26 hlasů)

Odkdy se to říká? Já jsem to nikde nezaznamenal.

Všechny vědecké studie říkají, že člověk je nejvíce infekční asi 1-3 dny před objevením se příznaků. Přičemž inkubační doba člověka s pozitivně testovaným virem je od 2 do 14 dní.

Ať přemítám, jak přemítám, vaše tvrzení z toho nevychází jako pravdivé.

Průměrný počet slepic: 3.5 (26 hlasů)

S Vašimi komentáři naprosto souhlasím. Dotyčný anonym si plete pojem nakažený a nemocný. Nemocný je ten, kdo má klinické příznaky. Nakažený ten, kdo má virus v sobě. Infekční ten, kdo je sám infekční a může nakazit další.
Nemocný člověk je i po tom, kdy přestal být infekční. Proto se mnoho obětí kovidu nedostane do kolonky "umřel s kovidem".
V epidemiologii je dobrá metoda geografické informační systémy. Proto doporučuji dívat se na mapy, které občas publikují na Novinkách.cz.

Průměrný počet slepic: 3.7 (13 hlasů)

In reply to by Pepa Sláma (neověřeno)

Trvalý odkaz

Podle této logiky:
Nemocný je ten, kdo má klinické příznaky. Nakažený ten, kdo má virus v sobě. Infekční ten, kdo je sám infekční a může nakazit další.
Pokud: Nemocný člověk je i po tom, kdy přestal být infekční.
Zároveň platí, že: Infekční je, i když není(nebyl a nemusí nikdy být) Nemocný.
Pak by asi i platilo, že můžeme klidně všichni mít virus v sobě a je jen otázka za jakých okolností (fyzických, psychických, emočních, společenských,...) se projeví.
Pak je asi pravda i ten vtip, že dnes už je medicína tak pokročilá, že zdravý člověk neexistuje...

Průměrný počet slepic: 5 (15 hlasů)

Hmm,
souhlas...máme hromadné testování už 4 týdny (velká fabrika) a většina positivně natestovaných je "false positive" ...
(cca 2% bývá natestováno pozitivně a z toho je 80-90% false positive)

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Čínskej virus přišel ze západu.

Průměrný počet slepic: 1.5 (22 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jak jste na to přišel?
Máte utkvělé představy?
To se dá léčit.

Průměrný počet slepic: 4.8 (33 hlasů)

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

Místo původu: Wu-chan, Chu-pej

Průměrný počet slepic: 1.9 (30 hlasů)

Pátý nedovařený netopýr zprava na východním konci tržiště Wu-Chanu. Koupil si ho tam Mike Pompeo, ředitel CIA a dává si ho s hořčičnou omáčkou.

Průměrný počet slepic: 4.1 (38 hlasů)

Čína už několikrát do Wu-chanu pustila mezinárodní vyšetřovací komisi. Byli v ní i členové z USA.
Nepotvrdili ani únik z čínských laboratoří, ani tržnici jako původ koroňáka.
Nyní Čína chce aby USA zpřístupnili biologickou laboratoř ve Fort Detricku (byla tam kkoncem léta 2019 havárie).

Pustí demokratické USA do své laboratoře mezinárodní kontrolu jako to učinila totalitní Čína?
Info třeba tady: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/cina-usa-koronavirus-laborator-b…

Průměrný počet slepic: 5 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Nevím, co jsme přehlídli, ale pokud se koroňák chová nezávisle na různých opatřeních, pak bychom se měli vrátit k normálnímu životu.
Samozřejmě zákaz návštěv v nemocnicích.
3 R také ponechat. Tedy v mém podání Ruce, Rozestupy a používat Rozum.
Mít jenom jednu zdravotní pojišťovnu a to státní.
Léčit léky které se osvědčili, posilovat imunitu.
Kdo se chce nechat očkovat, dát mu možnost ať si vybere jakou vakcínou a dovézt ji.
SUKL může dát vyjímky jako je dává na jiné léky.

Pokud budeme dále experimentovat a zkoušet různé uzávěry všeho možného a možná i nemožného, zdevastujeme si zbytek hospodářství.
Pak nebudou peníze na nic.
Ani na zdravotnictví, školství, sociální dávky a důchody.
Když to trochu přeženu, tak po devastaci přijde Velký Reset a vrátíme se někam do středověku.
Teda většina populace. To 1% se bude mít ještě lépe než dnes.

Ale vrátit se k normálnímu životu, to si žádný politik nedovolí.
Teda mimo Lukašenka. A v Rusku se také rozvolňuje.

Průměrný počet slepic: 4.7 (55 hlasů)

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

Epidemiologická data v České republice mají jasné korelace s různými opatřeními. Žádná nezávislost na opatřeních se nekonalo a nekoná.

Najdete na nich dovolené v létě. Všechna dočasná otevření škol. Najdete tam lyžařské sezóny v Alpách. Stejně jako vánoční rozvolnění. Najdete tak i Karlův most na oslavu konce epidemie v červnu 2020. Najdete tam každý prd.

Průměrný počet slepic: 3.2 (27 hlasů)

Využívám své znalosti vyšší matematiky, fyziky, elektroniky a programování. Plus několika dalších oborů. Chtěl jsem říci, že komunistické školy byly úžasné, a nikdy za to nepřestanu být vděčný. Kromě toho jsem zvědavý, a baví mě studovat sám pro sebe. S takovou elektronickou čtečkou se naučíte ve frontách u pokladen, na úřadech, nebo jen při cestách velice mnoho.

Detaily psát nechci, soukromí nikde neventiluji. Kdyby na tom někdo trval, tak právě využívám zákazu vycházení, a chodím krást po nocích obrazy. Když to nejde, tak tisknu peníze na své tiskárně, kterou jsem si sám sestrojil. Jak jistě víte, koupená tiskárna označkovává vše vytisklé žlutými tečkami, což by mě prozradilo. Není jiná cesta než si ji postavit sám. Pak také dělám gigola a sňatkového podvodníka, to docela sype. A prodávám jachry miliardářům.

Průměrný počet slepic: 4 (44 hlasů)

Ač velice nerad - neb tím přiznávám že někdo ví minimálně tolik co já :) musím konstatovat že se svým zdravotnickým vzděláním jesm u MP nenašel nic co by odporovalo mým závěrům. Ono to vlastně ani moc nechce - porovnat délku inkubace a zpoždění vývoje počtu pozitivit. A protože jde o systemovou záležitost tak si pak taky dosadit některé další proměnné jako je zavedení jednotlivých opatření což je podstatný vliv - markantně je to vidět po podzimních uvolňovačkách s hospodskými bakchanaliemi.

Průměrný počet slepic: 4.8 (11 hlasů)

na ty jachry

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

Mám jednu osobní otázku: Jaké je vaše jméno.

Když už chcete, aby někdo odhaloval své soukromí na internetu, buďte tak laskav, nedělejte to anonymně. Děkuji. Pokud s tím máte problém, nežádejte osobní data. Děkuji.

Průměrný počet slepic: 3.8 (37 hlasů)

Zlodějům a penězokazcům zásadně takové věci nesděluji, pane s nickem Ponkrác.
Mějte se hezky, a hlavně se dobře uzavřete ve své kukani. Ať tam nepronikne ani částečka koronaviru.
Když už to tedy přejete svým bližním.

Průměrný počet slepic: 1.8 (13 hlasů)

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já se už skoro rok divím mizerné práci ministerstva školství.

Už dávno dávníčko se daly vypracovat standardy pro vzdálenou i prezenční výuku. Například nařídit povinně všem učitelům natočit videa pro žáky a studenty, a povinně je nasdílet pro všechny - i nežáky a nestudenty. Sjednotit technologické platformy. Vymyslet způsob hodnocení. Ba i omezená docházka do škol by byla možná.

Mohli už rok žhavit mozky a vymyslet rozumné způsoby, aby výuka utrpěla co nejméně.

Průměrný počet slepic: 3.7 (35 hlasů)

Cituji : "...nařídit povinně všem učitelům natočit videa ..."

A proč VŠEM , když cíle výuky jsou velmi podobné ?
Nestačilo by nějaké repezentativní video pro každý určitý krok výuky každého určitého předmětu v každém ročníku ? Popřípadě nějaké jiné, doplňující ?
Přeceňujete je, v počtu skutečně nekdy síla není. Někdy je zapotřebí elitářského modu tvorby.

A selhává "Bavit a Žvanit". Kde jsou ty multiplexy, kde je tady nějaká kompetentnost.
Ale tady v tom jen pokračujou, co už dělají x desítek let.

Průměrný počet slepic: 3.6 (17 hlasů)

Klidně by to mohli centralizovat, koordinovat, rozdávat úkoly jendotlivým učitelům v případně materiálů. Jenomže se nedělá nic. Je to na osobní aktivitě každého učitele či školy.

Průměrný počet slepic: 3.1 (18 hlasů)

V roce 1990 jsme dostali svatebním darem videorekordér. Ten obzor, co se nám otevřel!
Vzhledem k situaci v příbuzenstvu jsme se těšili, že učivo základní školy bude takto zpracováno a zpřístupněno.
U žáčků, kterým stačí pomalejší výklad, několikeré opakování, by to bylo řešení. U některých, pravda, ne.
Odpadl by problém s pomůckami, využilo by se animací...
A v současnosti řešení nad něž není.
Bohužel → hudba sfér.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

Na takovýto přístup jsem myslel v polovině loňského roku a očekával realizaci tak do třech měsíců. Ale jo, neschopná vláda neschopné výsledky. Kdyby šla do prdele včera, je i tak pozdě.

Průměrný počet slepic: 3.1 (14 hlasů)

Topolánek, Řebíček, Dyba, Dlouhý, Kočárník, Parkanová, Macek, Bursík, Kačena jaujau, Drábek, Šiška, Julínek, Cikrt, Nečas, Nagyová, Herman, Poche, Poserplína, Bártík, Kocourek, a po velkým přemlouvání i nezávislý neposlanec. Ti se nezakecali a jejich výsledky za ně hovoří dodnes. Věřím tomu, že se někomu může strašlivě stejskat.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

jít zvracet
neprošvihnul jsem něco ??

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

To by mohlo fungovat pre stredoskolakov ... ja mam tretiacku a stvrtacku, a ucitelka sa moze rozkrajat, tocit videa o dusu spasenu, tretiacka nedava pozor, a ked ju ucitelka vyvola a ona nevie ktora bije, rozplace sa, a place zvysok hodiny ... stvrtacka teda dava pozor, je aj distancne za triedneho policajta ... akurat neodovzdava ulohy ... kym sme to zistili, dostala tri patorky za neodovzdanu ulohu ... a neodovzdava ich nadalej, az po tom, jak skontrolujeme zadania a slapneme jej na krk ... v prezencnej vyuke sa nestalo, ze by ulohu neodovzdala

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vláda to dělá blbě,

já, my, jsem, jsme to už říkal(i) dávno jak na to,
kdyby na mne, nás dali, mohlo být už všechno v cajku.

Kdyby tohle alespoň říkali lidé, co mají něco za sebou a jejich znalosti v oboru epidemiologie a imunologie prověřil čas, tak bych se nad jejich názory zamyslel. Ale když to říkají odborníci z úplně jiných oborů. nebo dokonce Antouškové, tak už končím, je to ztráta času.

Průměrný počet slepic: 3.3 (31 hlas)

10 Babišových vyjádření k očkování: ‚Celou akci řídím já‘, ‚mám tah na branku‘ i ‚nejsem spokojen‘
Nejdříve hledal zmocněnce pro očkování, pak se jím stal sám. Později řekl, že se jednalo o nadsázku, ale v polovině ledna oznámil, že jím přeci Andrej Babiš je premiérem, zmocněncem pro očkování a jeho výroky se mění v závislosti na aktuálních problémech. Server iROZHLAS.cz vybral deset Babišových vyjádření k očkování.

Praha 18:56 15. ledna 2021

Průměrný počet slepic: 3.2 (29 hlasů)

My patříte přesně mezi ty zoufalce, kterých má můj předřečník i já až po krk. Takových trapáků, jako jste vy, potkáváme každý den tolik, že už se to nedá ani spočítat.

Průměrný počet slepic: 3.6 (36 hlasů)

My patříte přesně mezi ty zoufalce, kterých má můj předřečník i já až po krk. Takových trapáků, jako jste vy, potkáváme každý den tolik, že už se to nedá ani spočítat.

Průměrný počet slepic: 3 (20 hlasů)

Oprava: Vy patříte přesně mezi ty zoufalce, kterých má můj předřečník i já až po krk. Takových trapáků, jako jste vy, potkáváme každý den tolik, že už se to nedá ani spočítat.

Průměrný počet slepic: 2.6 (25 hlasů)
Trvalý odkaz

Já tudle jel ze dvakrát po nejmenované ulici a tam jedou dvě (další desítky hospod jsou poctivě zavřené) okna hospod tak, že je před nima chumel lidí naprosto bez roušek.
Známý mi říkal, že je to tam tak od rána do večera, pikantní na tom je to, že je to jednosměrka a tou prý projíždí auta Chránit a Pomáhat (Měšťáky nemá cenu počítat, jsou rádi za každý čaj nebo kafe zadarmo) snad co hodinu , protože za rohem mají nějakou tu centrálu nebo co.
Netvrdím, že zrovna todle je nějaké semeniště nákazy, spíše mi jde o to, že kdyby to tak udělala každá hospoda, tak pak může sbalit nemajitel svěřeneckého fondu gymnasistu i s blatníkem a odject spolu někam do studených krajin lovit holuby na střeše a krmit jimi zajíce v pytli, mělo by to stejný účinek na zvládání covidu.....
Naštěstí to tak v realu není (??), spořádaně si Pomáhat a Chránit (vulgo Nevidět a Neslyšet) projede párkrát denně jen kolem těch vyvolených semeni...eh, okýnek, nalije se, vypije se, zaplatí se...a odejde se dodom, na pracoviště , do květinářství atd ...a to se dá !!

Průměrný počet slepic: 3.4 (23 hlasů)
Trvalý odkaz

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/martin-balik-vakcina-astrazeneca-ock…

Co se týče počtů hospitalizovaných, tak tam je možné, že virus skutečně nějakou dobu pobývá v těle a tam kutá, aniž by byl zjištěn. V játrech, mozku, cévách, plicích... A když najde to správné hejblátko, začne se v něm šířit. Pak teprve budoucí pacient onemocní. A celou tu dobu ten budoucí pacient bacilonosí, aniž by cokoli tušil.
Začínají růst počty dětí s POSTcovidovým syndromem; který je život ohrožující. Ty děti v sobě měly infekci možná několik měsíců, aniž by někdo tušil, že už jsou nemocné. Neměly žádné příznaky, nikdo je netestoval.
Připadá mi to, že vlastně vůbec nevíme, jak se ta pidisvině chová a šíří. Nebo to nechceme vědět, protože bychom se lekli?

Průměrný počet slepic: 4.4 (23 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Po řadu měsíců píši, že celá naše švindl-strategie povede k tomu, že virus Darwinovou cestou najde strategii výhodnou pro uvelebení se v dětech. Kéž bych neměl nikdy pravdu!

Průměrný počet slepic: 3.2 (22 hlasů)

Bohužel je to tak - a nejen dětí - i těch mladých zdravých a krásných.

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)

Hmm,
myslím, že ne... protože entropie.
I virologové říkají že každá další mutace je slabší a "účinnost" viru se časem a mutacemi ředí.

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

10 vyjádření babiše ke kovidz
20. prosince
„Protože mám svoje zkušenosti s ministerstvem zdravotnictví, celoroční, takže jsem se rozhodl, že to budu já.“
Premiér Andrej Babiš oznamuje, že nakonec zřídí funkci zmocněnce pro očkování a že se jím stane on sám.

27. prosince
„Že jsem se jmenoval vládním zmocněncem, je samozřejmě nadsázka. Původně jsem si myslel, že někoho budeme hledat. Celou tu akci řídím já a ministerstvo zdravotnictví. Dohlížím na to, pomáhám ministerstvu, takže žádný zmocněnec není a nebude. Já jsem premiér, který je za to zodpovědný a vždy jsem se hlásil k té odpovědnosti.“
Andrej Babiš vysvětluje, že není zmocněncem, ale že za očkování přebírá plnou zodpovědnost.

Potíže rezervačního systému: rodná čísla seniorů posílá Googlu, věkovou kontrolu šlo snadno obejít

ČÍST ČLÁNEK

28. prosince
„Potvrdilo se to v USA, tento postup schválilo i izraelské ministerstvo zdravotnictví a od rána mám informace z mnoha českých nemocnic, že se z jedné ampule dá bez problému natáhnout šest dávek.“
Premiér Babiš na twitteru prohlašuje, že požádal předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, aby Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) co nejdříve schválila možnost očkovat z jedné ampule vakcíny proti koronaviru od firem Pfizer a BioNTech šest dávek namísto nynějších pěti.

3. ledna
„Od 15. ledna se spouští centrální rezervační systém. Ale do toho systému se budou moci přihlásit jen lidé starší 80 let. Ti dostanou termín vakcinace. Já doufám, že to zvládneme v lednu. A mladší lidé v lednu se přes centrální rezervační systém zatím nebudou moci přihlásit, ale bude pokračovat to očkování podle toho režimu, jaký je teď.“
Babiš představuje očkovací strategii ve videu Čau lidi na svém youtubovém kanále.

5. ledna
„Vyzývali jsme, aby to šlo rychleji. Je nenormální, že vakcína AstraZeneca, která byla zakoupená již v srpnu, ještě nebyla schválena. Už 10. prosince jsme se ptali na Evropské radě, když Británie začala 8. prosince očkovat, proč se neočkuje i v EU. Odpověď byla, že vakcína není schválená. Vyzývali jsme, aby to šlo rychleji. Bohužel, bylo tam velké zpoždění.“
Andrej Babiš kritizuje postup Evropské unie. Podle něj může za pomalý rozjezd očkování.

„Nemohou chystat vlastní strategii. Musíme se domluvit, protože vakcínu nemají. Tu kupuje stát. Státní strategie už se projednávala dvakrát. Chtěl jsem, aby byla známa již před příchodem vakcíny. Ministerstvo ale muselo řešit jiné věci, třeba nouzové stavy.“
Tentýž den Babiš kritizuje i kraje, které začaly veřejnosti představovat své vlastní plány na očkování.

9. ledna
„Takovou logistickou akci nemůže řídit epidemiolog nebo lékař. Nechci se přeceňovat, mám ale za sebou x krizových situací. Člověk v byznysu získá jiné instinkty, jiný tah na branku, jiné myšlenky a zkušenosti. To lidé ve státní správě nemají.“
Babiš pro Novinky.cz odhaluje argumenty, proč bude řídit očkovací akci v Česku.

‚Z rezervačního systému jsme neviděli vůbec nic.‘ Zdravotní ústavy zatím očkují hlavně zaměstnance

ČÍST ČLÁNEK

10. ledna
„Udělaly nám v tom trošičku nepořádek, protože vakcínu předali na další místa. Je potřeba v tom udělat lepší evidenci. Dochází k prodlevám a vypadá to, že se neočkuje dostatečně.“
Babiš připouští, že dojem z očkování není kdovíjaký, očkovacích center mělo být podle něj 31, ale očkovalo se na 84 místech.

13. ledna
„Samozřejmě, že nejsem spokojen. Vakcína čeká v mrazáku na naše lidi. Některé kraje už požadují další vakcínu, ale nemají vykázanou ani desetinu. Pak nemůžou požadovat další vakcínu, když nemají dodávky vykázané. Já je na to upozorňuji od rána do večera, už žádnou rezervu nevidím. Pokud to nebude fungovat, bude pan ministr za sebe muset přemýšlet, jak své ředitele donutit k tomu, aby tyhle triviální povinnosti plnili.“
Předseda vlády při návštěvě očkovacího centra v Brně kritizuje systém očkování, na který sám dohlíží.

15. ledna
„Došlo k pětiminutovému výpadku, nebo přetížení systému a všichni se z toho můžete zbláznit. Ale to bylo ve chvíli enormního zájmu. Jinak registrace běží pořád dál. Je to velký nápor, a pokud operátoři nestíhají posílat esemesky a říkají, že to je jako na Silvestra, tak je třeba si uvědomit tu situaci. Považuji za zbytečné otevírat rezervační systém pro všechny občany České republiky.“
Babiš brání rezervační systém, který stát ráno spustil pro seniory starší 80 let a který drhnul, navíc operátoři nebyli podle svých slov dopředu upozorněni na výrazně zvýšený nápor. Předseda vlády také oznamuje, že avizovaného 1. února se rezervy všechny občany neotevře.
No a je to.

Průměrný počet slepic: 2.5 (37 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mně se strašně líbí, jak za všechno může Andrej Babiš. Mám proto návrh, když všichni obviňují Babiše.

1) Zrušme Senát - je zbytečný. Nic pozitivního pro skončení epidmie nedělá.

2) Zrušme a vyražmě z vlády Piráty, ODS, KDU-ČSL, TOP09, ČSSD, STAN - jsou zbyteční. Kromě překážení k ničemu.

3) Zrušme SÚKL (Státní ústav kontroly léčiv). Její ředitelka se vyjádřila, že stejně jen otrocky povolují co EMA (EU úřad). SÚKL jsou jen zbytečné trafiky, zrušit.

Doufám, že to tak můj předřečník myslel.

Já, naiva, jsem si myslel, že za zvládnutí epidemie je zodpovědná celá vláda. Když ovšem celá vláda dělá kulové, kromě Babiše, ať jsou tedy od válu. Doufám, že to tak předřečník myslel.

Průměrný počet slepic: 3.8 (39 hlasů)

Anebo už to došlo s ním tak daleko, že už nemůže ani za to, co sám říká ??
:-D)))))

Průměrný počet slepic: 2.6 (25 hlasů)

Ať si kecá kdo chce co chce. Když maká, je mi to jedno.

A zatím se zdá - a potvrzuje to i Ivan Bartoš od Pirátů - maká tu jenom Andrej Babiš. Piráti jen blbě kecají a kritizují. Sami Piráti potvrzují, že slovem "vláda to podělala" myslí "Andreje Babiše", protože logicky to podělali i oni, když jsou také ve vládě.

Průměrný počet slepic: 3.3 (27 hlasů)

Pozor, oni pracují=piráti, ted bojují, aby nebyl postaven obchodnak, pro oblast 10.000 lidí, protože obchoďnáky jsou jenom pro velké města ;)
Takže bojují ;)
Navíc už nejsou piráti, ale mladé pirátstvo, protože přeci jazyk nesmí být proti právům lidí, že nesmí být slova podle špatného rodu, co na tom, že pirátstvo je rod střední a tedy říkají, že tam jsou i děti=lež, tedy zase udělali něco proti inkluizi, že zahrnuli skupinu obyvatel co snima nemá nic společného :D

Takže pozor, piráti BOJUJÍ

Průměrný počet slepic: 4.2 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Souhlasím s vidlákem .... zkusím pár příkladů, proč jsou poslední opatření doslova kontraproduktivní. I když budu vlastně opisovat vidláka.

Vláda vyšla z předopkladu, že zakáže-li pohyb přes hranice okresů, budou sedět doma. A že když nakáže procházení s dusítky, lidi se budou procházet s dusítky.

V realitě, když člověk nemůže na návštěvu přes čáru, jde na návštěvu tam, kde smí. Tím se možná troch omezí prostorové rozprskávání, ale povzbudí lokální.

A chození v dusítkách ... to je blbost naprostá. Radši někam zalezem, kde bejt nemusej, třeba na kafe k sousedům. Sice nám ubyde i zbytek toho pohybu, ale dlouhá procházkas dusítkem je megaopruz.

Zcela objektivním faktorem pro šíření je počasí. Začalo bejt zas hnusně, kam se potulovat venku, zajdem na nívštavu do tepla.

Průměrný počet slepic: 3.6 (28 hlasů)

...ale nemožu do Ludgeřovic. Ani z Petřkovic.
Snaď do kostela, bo ten v Petřkovicach němaju, enem kaplu. Pověření budu mít od Boha, ten je mnohem výš jak gymnasista..

Průměrný počet slepic: 3.7 (22 hlasů)