ČEŠTÍ PROTIJADERNÍ RUSO A ČÍNOBIJCI ZUŘÍ

Štítky

ÚVOD

Česko podle čtvrtečního (25. 3. 2021) oznámení ministerstva průmyslu neosloví v tendru na stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany čínskou společnost CGN. Podle části opozice ale Havlíček obešel vládu i bezpečnostní složky, když o podklady k bezpečnostní prověrce by měl být požádán také ruský Rosatom.

Čína podle Havlíčka nestavěla žádný reaktor v Evropě. "Čína má jediný projekt mimo Čínu, a to je Pákistán. To pro nás není úplně signifikantní reference, byť netvrdíme, že to udělali špatně, to si nedovolujeme," řekl. "Rusko staví nebo připravuje bloky ve dvou zemích Evropské unie, s Ruskem máme dlouhodobé vztahy v oblasti energetiky," doplnil.

Finální rozhodnutí o tendru na stavbu nového bloku bude podle Havlíčka na příští vládě. Z aktuálního vyjádření resortu vyplývá, že Česko v tendru neosloví čínského zájemce. Zůstávají čtyři uchazeči, - francouzská EdF, jihokorejská KNHP, kanadsko-americký Westinghouse a také ruský Rosatom. 

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/babis-krok-k-dostavbe-dukovan-projedna-bezpecnostni-rada-i-vlada/2013783

Co na to zuřivci?

Na seznamu podpisů zuřících senátorů a poslanců proti aktivitě vicepremiéra Havlíčka najdeme jména známých výtečníků, jako Pavel Fischer, David Smoljak, Helena Langšádlová, Pavel Žáček, Petr Gazdík nebo Jan Farský.

Zuřivci tvrdí, že oslovení potenciálních účastníků budoucího tendru je vlastně jeho vyhlášením a státu může hrozit arbitráž, pokud by některý z oslovených nebyl do konečného tendru pozván.

Tyto názory jednoznačně Havlíček odmítl jako předvolební politikaření opozice, například v pořadu Události a komentáře ZDE: 

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/221411000370326/

Proč tolik hluku? Těch důvodů je celá řada. Od obviňování a podezírání jedněch druhými z neloajality k Česku, nebo strategickým spojencům, až k pragmatickým návrhům na řešení budoucího nedostatku elektřiny již v krátké budoucnosti

https://www.tydenikhrot.cz/clanek/obchod-s-napetim-spotreba-elektriny-vzroste-do-roku-2050-az-o-devadesat-procent

Nebo řešení tlaku EU na uhlíkovou neutralitu prostřednictvím národního energetického mixu

https://www.tydenikhrot.cz/clanek/vychodisko-nebo-draha-past-jak-sestavit-energeticky-mix-energetika

Zuřivci tvrdí, že prvním kritériem při výběru dodavatele pátého bloku pro elektrárnu v Dukovanech musí být doporučení českých výzvědných služeb. Druhým cena a až třetím technologie.

Autor tohoto článku si myslí, že dát na české čučkaře při znalosti jejich nedávných faulů (viz. řízení Vojenské rozvědky milenkou premiéra, nebo rady BIS školám, jak učit dějepis), by znamenalo vystavit národ horším rozhodnutím, než nám slibují do budoucna Piráti nacházející ve třetím stádiu rauše.

 

POHLED DO HISTORIE JADERNÉ ENERGETIKY V ČESKOSLOVENSKU

Pro zdůvodnění pragmatického stanoviska si zopakujme, jak postupovalo budování jaderných elektráren v bývalé ČSSR. 

V dubnu 1955 je podepsána československo-sovětská dohoda o sovětské pomoci při výstavbě centra jaderného výzkumu v ČSR a o pomoci při výchově našich specialistů v jaderných oborech. Po ní následovala nabídka SSSR na poskytnutí pomoci při výstavbě experimentální průmyslové jaderné elektrárny. V této souvislosti je vládním nařízením č. 30 z 10.6.1955 zřízen Vládní výbor pro výzkum a mírové využití jaderné energie, který pro rozvoj výzkumu v jaderných vědách a technice zakládá Ústav jaderné fyziky v Řeži u Prahy. Ve stejném roce je zřízena Fakulta technické a jaderné fyziky při Universitě Karlově v Praze (výuka zahájena 5.9.1955), jejímž úkolem bylo připravovat odborníky v souvislosti s očekávaným rozvojem jaderné energetiky a dalších oblastí mírového využívání jaderné energie. V roce 1959 fakulta přechází z University Karlovy na ČVUT. V roce 1956 Československo ve spolupráci se Sovětským svazem začíná vyvíjet těžkovodní reaktor chlazený plynem, s přírodním kovovým uranem, který umožňuje orientaci na domácí zdroje jaderného paliva (jde o projekt výstavby elektrárny A-1 v Jaslovských Bohunicích, která byla zahájena v roce 1958). Od roku 1957 už mají naši vědečtí pracovníci v jaderných oborech k dispozici na svou dobu velmi výkonný experimentální reaktor v Řeži. Jednalo se o první výzkumný reaktor v Československu typu VVR-S, později přebudovaný na nynější LVR-15. V roce 1959 pak byla Usnesením vlády č. 339 z 29.4.1959 zřízena Komise pro atomovou energii při Státním výboru pro rozvoj techniky. Tento výbor byl v roce 1962 zrušen a nahrazen Státní komisí pro rozvoj a koordinaci vědy a techniky, které byl podřízen Úřad pro normalizaci a měření, Úřad pro patenty a vynálezy, Elektrotechnický zkušební ústav a Ústředí pro technické a ekonomické informace. Komise pro atomovou energii byla přejmenována na Československou komisi pro atomovou energii (ČSKAE) se statutem stálého výboru Státní komise pro rozvoj a koordinaci vědy a techniky (SKVT) pro oblast mírového využívání jaderné energie. ČSKAE a její sekretariát byly vytvořeny na Státním výboru pro technický rozvoj. Úkolem sekretariátu bylo zajišťovat styk se Stálou komisí RVHP pro spolupráci při mírovém využívání jaderné energie a MAAE. Ve stejném roce je podepsána dohoda s SSSR o spolupráci výzkumných a vývojových organizací obou zemí v oblasti reaktorové fyziky, vývoje experimentálních a energetických jaderných reaktorů, problematiky palivových cyklů jaderných elektráren apod. 

V roce 1972  je zahájen provoz první československé jaderné elektrárny A-1 (těžkovodní reaktor) v Jaslovských Bohunicích na Slovensku. Pro simulaci jeho aktivní zóny byl v ÚJV Řeži instalován druhý výzkumný reaktor (původně typu TR-0 - těžkovodní reaktor). 

Pak přichází změna koncepce a všechny další bloky budované na území bývalého Československa jsou již stavěny s tlakovodními reaktory typu VVER, jejichž palivem je mírně obohacený uran a chladivem lehká voda. 

Následovaly čtyři bloky VVER v Jaslovských Bohunicích, dva bloky V1 (do provozu uvedeny v letech 1978 a 1979) a dva bloky V2 (v provozu od roku 1984, resp. 1985), čtyři bloky v Dukovanech (1985-1987), dva bloky ve slovenských Mochovcích 1998 a 2000) a jako poslední zprovozněné dva bloky jaderné elektrárny Temelín  (2000 a 2003). S přechodem na reaktory VVER byl modernizován a v roce 1983 znovu spuštěn i řežský výzkumný "modelový" reaktor (již typu LR-0 - lehkovodní reaktor).

 https://www.sujb.cz/o-sujb/15-let-sujb/historie-a-predchudci-sujb

 ČSSR se tak díky promyšlené dlouholeté koncepci stala jednou z mála zemí světa, ovládající výzkum, projektování, výstavbu a provoz jaderných elektráren. Byl vybudován mohutný komplex vysokého školství, výzkumných a projekčních pracovišť spolu s průmyslovými podniky. ČSSR byla schopná postavit za pomoci sovětských expertů jaderné elektrárny z 80% vlastními silami a navíc se podílet na dodávkách zařízení pro jaderné elektrárny v zahraničí. V Plzni bylo například vyrobeno 21 kompletů reaktorů VVER-440 a 3 komplety VVER-1000, což na začátku 90. letech minulého století řadilo Československo na čtvrté místo ve světě v počtu vyrobených reaktorů. A na sedmé místo mezi zeměmi, které byly schopné postavit jadernou elektrárnu.

 Od té doby žije český jaderný průmysl pouze díky údržbě stávajících zařízení, ale hlavně v kooperaci s ruským Rosatomem na jeho projektech. 

https://allforpower.cz/jaderna-energetika/pred-65-lety-se-rozbehl-cesky-jaderny-prumysl-156

Bohužel celá řada bývalých českých a slovenských dodavatelů pro jaderné elektrárny nepřežila do dnešních dní, došlo k tomu z politických, ideologických a následně tržních důvodů. Byl rozprášen desetiletí budovaný jedinečný cluster výzkumných, projektových a výrobních firem s tisíci vysoce specializovaných odborníky a jejich know how.

JAKÁ JE BUDOUCNOST JADERNÝCH ELEKTRÁREN?

Podporovatelé cizích zájmů, nejen mezi zákonodárci tvrdí, spolu s pravicově nastavenými médii, včetně veřejnoprávních, že ve světě dochází k útlumu budování jaderných elektráren. Pravda je právě opačná. Dle údajů WNA k 12/2020 uvažuje o výstavbě jaderných elektráren  31 zemí: mj. Čína (168 bloků), Indie (28 bloků) Rusko (22 bloků), USA (18 bloků), Saúdská Arábie (16 bloků), Japonsko, Jihoafrická republika a Turecko (po 8 blocích), Velká Británie (6 bloků) a další.

V současné době se rýsují tři základní směry dalšího technického vývoje. Jedná se o řadu připravovaných technických koncepcí, které jsou souhrnně označovány jako projekty 4. generace, dále vývoj malých modulárních reaktorů a v delším časovém horizontu reaktory s využitím jaderné fúze.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jadern%C3%A1_energetika#Situace_jadern%C3%A9_energetiky_v_%C4%8Cesku_a_budoucnost

Jak by tedy měl vypadat další vývoj v České republice, aby odpovídal jak národním zájmům, tak předpokladu dalšího vývoje v oboru? S tím, jak někteří čeští politici prosazují cizí zájmy a nedokážou se dohodnout, přihořívá. Výstavba jaderné elektrárny od rozhodnutí o stavbě, až po její spuštění trvá asi 20 let. V roce 2040 se tato země bude zcela jistě nacházet ve stavu nedostatku elektrické energie a bude odkázána na její dovoz, pokud se politici rychle nevzpamatují. I když o to možná také jde. 

Za celou dobu politického hádání po dostavbě druhého bloku Temelína, jsem neslyšel, podle mého, nejdůležitější hodnotící kritérium spojené s pátým blokem Dukovan. Tím kritériem je zapojení místního průmyslu do projektu a tak ponechání velké části stavby na místních firmách (i když už v řadě případů v cizích rukou) a místních odbornících. Toto hledisko podle ministra Havlíčka vyjádřila pouze tripartita zastupující vládu, zaměstnavatele a zaměstnance a to jednohlasně s doporučením ponechat v tendru na dostavbu Dukovan všechny uchazeče včetně ČLR.

Obecně politici vědí, že pokud se zeptají vojáků, zda jít do války, tak většinou dostanou kladnou odpověď. Zodpovědní politici vědí, že ptát se na názor ve věci dlouhodobé energetické soběstačnosti zpravodajských služeb, zejména těch, jejichž šéfové se nechávají řídit milenkou premiéra, radí školám jak učit dějepis a přijímají vyznamenání (a tedy uplátky) od jedné strany soutěže, je cimrmanovsky „zbytečná otázka v jaderné energetice“. Čučkaři budou do roztrhání těla doporučovat udělitele svých vyznamenání, jejich pohled na svět a jejich produkty.

 

CO NABÍZEJÍ UCHAZEČI O ÚČAST V TENDRU?

WESTINGHOUSE:

Westinghouse Electric Company je americká firma působící v jaderné energetice. Vznikla roku 1998 odštěpením jaderné divize původního koncernu Westinghouse Electric Corporation. Zabývá se konstrukcí a stavbou jaderných elektráren a dodávkami jaderného paliva. Firma vystřídala několik vlastníků. Roku 2017, kdy ji vlastnila Toshiba, Westinghouse Electric Company zbankrotovala a dnes je jejím největším akcionářem společnost Brookfield Business Partners.

Westinghouse byl do roku 2010  dodavatelem řídícího systému a paliva pro JE Temelín. Po problémech s palivem ho nahradila ruská firma TVEL .

 https://cs.wikipedia.org/wiki/Westinghouse_Electric_Company

https://www.westinghousenuclear.com/

 Hodně o firmě Westinghouse sdělil  J. Scott Peterson  v rozhovoru pro Českou pozici ZDE https://ceskapozice.lidovky.cz/tema/amerika-veri-jadru-i-po-fukusime-a-laka-ji-temelin.A130318_231144_pozice_104872

I když rozhovor je z roku 2013, strategie Američanů je i po bankrotové restrukturalizaci Westinghousu stejná, a to i v ČR. Firma nabízí modulární elektrárnu s reaktorem AP1000. Nemá s ním mnoho referencí (4 rozestavěné reaktory v USA a 4 v ČLR, z toho jeden dokončený v ČLR v roce 2018). J. Scott Peterson Česku v rozhovoru slibuje, že

Česko se také následně může stát základnou výroby modulů pro další projekty Westinghouse v Evropě. Tento slib vyvrací právě s ohledem na modulární koncepci ing. Hezoučký, bývalý ředitel JETE ZDE:

https://ceskapozice.lidovky.cz/tema/budme-obezretni-westinghouse-nabizi-pro-temelin-revoluci.A130402_152445_pozice_109790

Pan Peterson přirovnává reaktor AP1000 k automobilu Audi, reaktory Rosatomu k tradičnímu Fordu. Hezoučký nesouhlasí a říká, že srovnání je neférové a dodává, že on by si Audi s jednookruhovými brzdami nekoupil.

 

AREVA:

 Areva je francouzská státní korporace, zaměřující svou činnost na jadernou energetiku. Vznikla v roce 2001 fúzí tří firem - Framatom, Cogema a Technicatom. Francouzský stát vlastní asi 90 % akcií Arevy, která je mimo jiné členem aliance GNPE (Global Nuclear Energy Partnership).

Nejvýznamnější oblastí zájmů Arevy je jaderná energetika. Zabývá se vším, co souvisí s jaderným palivem (divize Areva Nuclear Cycle), výrobou a instalací součástí komerčních jaderných reaktorů (Areva Nuclear Power) a v neposlední řadě také vývojem nových typů reaktorů a výrobou jaderných pohonných jednotek pro námořnictvo (Areva Technicatom). Další oblastí zájmů Arevy je využívání obnovitelných zdrojů energie. 

https://cs.wikipedia.org/wiki/Areva

https://www.orano.group/en/orano-home

Problémem potenciálního francouzského uchazeče o účast v dukovanském tendru je jeho současná nabídka, která se pro podmínky Dukovan nehodí, jak pravila Dana Drábová v interview pro ČT24, i když připustila, že Areva může svojí finální nabídku modifikovat, ZDE

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10095426857-interview-ct24/221411058040329/

 

KHNP:

Korea Hydro & Nuclear Power (korejsky: 한국 수력 원자력, KHNP) je dceřinou společností Korea Electric Power Corporation (KEPCO). Provozuje velké jaderné a vodní elektrárny v Jižní Koreji, které jsou odpovědné za přibližně 30% dodávek elektrické energie v zemi.

Formálně byla založena v roce 2001 jako součást obecné restrukturalizace v KEPCO, ačkoli KEPCO otevřela svou první jadernou elektrárnu v Kori v Pusanu v roce 1977. První komerční provoz jaderné elektrárny Kori # 1 se konal v roce 1978. Společnost rovněž působí v mezinárodním měřítku s pobočkami v New Yorku, Washingtonu, Paříži, Tokiu a Praze. V roce 2019 měla přibližně 9 500 zaměstnanců a tržby ve výši 4,8 bilionu (přibližně 6 miliard USD). 

Jako každá velká firma v jaderném byznyse, má také KHNP své černé tečky, viz. https://archiv.ihned.cz/c1-66560080-korejska-khnp-ktera-chce-dostavet-dukovany-ma-problemy-s-dokoncenim-jaderne-elektrarny-v-emiratech

Mezi uchazeči o dostavbu JEDU má jako referenci pouze o několik reaktorů víc, než Westinghouse, v Evropě nemá reference žádné.

 

ROSATOM:

Rosatom (rusky Росатом nebo také celým názvem Statní korporace pro atomovou energii Rosatom, je ruská státní korporace sídlící v Moskvě se zaměřením na jadernou energetiku.

Společnost vznikla v roce 2007 na základě federálního zákona z téhož roku, a to transformací Federální agentury pro atomovou energii ve státní korporaci. Zmíněná Federální agentura měla kořeny v Ministerstvu atomové energie a průmyslu SSSR, později po rozpadu Sovětského svazu známému pod názvem Ministerstvo pro atomovou energii Ruské federace. V současnosti pod Rosatom spadá přes 360 podniků v různých odvětvích jaderného i nejaderného průmyslu.

Mezi hlavní pole působnosti jednotlivých složek společnosti patří především vývoj a výzkum mírového a vojenského využití nukleární energie, vylepšování bezpečnosti jaderných zařízení a ochrany před ionizujícím zářením. Rosatom se mimo jiné podílí na výrobě izotopů pro lékařskou radiologii, na výrobě superpočítačů i softwaru pro jadernou energetiku. Rosatom má i řadu nejaderných odvětví, například vyrábí syntetická polymerová nanovlákna s využitím v letectví, kosmonautice, automobilovém průmyslu, loďařském průmyslu a těžebním průmyslu. Rosatom jakožto jediná společnost na světě vyrábí jaderné ledoborce pro zprůchodnění tzv. severní cesty Arktidou. 

Společnost svou činností jako jedna ze dvou na světě (další byla francouzská Areva), pokrývá celý jaderný cyklus, počínaje těžbou uranu (Uranový holding ARMZ), výrobou jaderného paliva (TVEL, a.s., dodává i pro české JE), konstrukcí atomových reaktorů po kompletní výstavbu jaderných elektráren (Atomenergoprom, a. s. ; OKB Gidropress), nakládání s vyhořelým jaderným palivem a likvidaci odstavených reaktorů. Spravuje také ruskou flotilu atomových ledoborců.  

V současnosti je společnost Rosatom první na světě v počtu zakázek na výstavbu jaderných reaktorů s nejlepšími referencemi a zkušenostmi. Americká konkurence Westinghouse se od roku 2017 vzpamatovává z nedávného bankrotu. Rosatom měl ke konci roku 2019 ve svém portfoliu ve výstavbě 36 jaderných reaktorů ve více než 12 zemích světa. Jediným srovnatelným konkurentem Rosatomu v jaderné energetice je Čínská lidová republika.

České společnosti patří mezi základní zahraniční dodavatele ruské korporace pro atomovou energii Rosatom. Byly zapojeny prakticky do všech projektů, které v posledních letech Rosatom realizoval. Firmy z Česka v poslední době dodaly svou produkci do 14 jaderných elektráren stavěných Rosatomem jak v Rusku, tak v zahraničí. Společnosti Vítkovice, MSA, Mostro, ZPA Pečky, Arako, Armatury Group, Krona, Lutos, Kabelovna Kabex, Sigma Lutín a další dodaly komponenty pro jaderné elektrárny Novovoroněžská, Rostovská, Kalininská a další v Rusku, Kudankulam v Indii, Tchien-wan v Číně a Ostrověcká v Bělorusku.

 

PODTRŽENO, SEČTENO:

Zatímco zuřiví čeští prosazovatelé Westinghousu (protože nabídka Arevy je technologicky velmi nejistá a reference KHNP v Evropě žádné a jinak ne příliš rozsáhlé) útočí na vládu kvůli prý nerespektování názorů bezpečnostních služeb, čeští pragmatici (tripartita) by nejspíše vybrali Rosatom, protože za ním stojí dlouhodobá 40ti letá bezproblémová spolupráce ještě z dob SSSR a s Rosatomem by Česko vybralo nejen dobrou a cenově přijatelnou technologii, ale také inžiníringovou firmu, která by do díla jistě zapojila desítky českých firem. Hlavní argument zuřivců, že Rusko je strategický nepřítel Západu, se ukáže jako výplod bezmozků, pokud se podíváme do SRN, která spolu s Ruskem buduje Nord Stream II a zcela se vydává Rusku na milost a nemilost v dodávkách zemního plynu. Asi ví proč.

ZUŘIVCŮM NEJDE O DOBRO ČESKA, ONI PRACUJÍ AŤ UŽ Z HLOUPOSTI, NEBO ZA PENÍZE V CIZÍM ZÁJMU.

 

NA ZÁVĚR DVĚ VESELÉ PŘÍHODY Z NATÁČENÍ kolem jádra

I&C Energo

Když starý Westinghouse pracoval jako dodavatel řídícího systému v polovině devadesátých let minulého století pro JETE, zaškolil a předal dokumentaci české firmě I&C Energo, s. r. o. posléze vlastněnou ČEZem. Když se dnes podíváte do výpisu z podnikového rejstříku, tak zjistíte, že firma se z majetku ČEZu náhle dostala do majetku maďarského MOLu, ve kterém měl jistý podíl tehdy ruský kapitál a dnes tutéž firmu vlastní pan ………. Kdo? Ponechám jako hádanku čtenářům článku.

I&C Energo vlastní klíčovou dokumentaci a know how k řídícím systémům téměř všech klasických elektráren ČEZu a ke všem elektrárnám jaderným. Na kterých provádí údržbu. Řídící systém je něco jako pověstný šém pro Golema. Bez něj elektrárna nefunguje.

Takhle to u nás chodilo ke konci minulého století. Ale protože nešlo o angažmá Westinghouse, současní zuřivci byli zticha, když jistý Rom.n zašmelil šém do Maďarska pod dohled Ruska a následně soukromé firmě třetího nejbohatějšího Čecha, nebo čtvrtého? Ale to je jedno.

Jihočeské matky:

České kverulantky proti stavbě JETE dostávaly dotace od hornorakouské vlády. Regionální vláda od vlády centrální z Vídně, ta zase dostávala dividendy od státní firmy VA TECH (Voest Alpine), dříve Elektrotechnické závody Praha, hlavního dodavatele elektromontážních prací na dostavbě Temelína. Kruh se uzavřel, de facto kverulantství Kuchtové a spol. platil český daňový poplatník, když financoval dostavbu Temelína.

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (103 hlasů)

Komentáře

Čmoude zrovna od Vás je to těžká ironie. Vy nemůžete napsat 'sorry, mě se to vaše překrucování nechtělo číst', pokud chcete aby Vás někdo bral vážně, ne poté, co překroutíte cokoliv se Vám předloží, proignorujete vše co se Vám nehodí a polovina toho co napíšete jsou eseje bez podstaty, jediné myšlenky, pro kterou by stálo za to je číst. Zato je to dlouhé.

Já to chápu. Když máte v mysli určitou ideu, přednastavený výsledek a díváte se na data, můžete věnovat pozornost pouze tomu co podporuje vaši teorii. A pokud jste ideologicky nepružný a zaujatý a nahlížíte na věci z určité perspektivy tak je vysoká pravděpodobnost že se váš sebeklam automaticky nahodí ještě předtím než se na data vůbec podíváte. To ale neznamená, že musím něčí bludy respektovat.

Průměrný počet slepic: 3.4 (10 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Prevence nejen neexistuje, je přímo sabotována.. ale čmoudovi to nevadí.

----
Lockdown je prevence.
Jeho zrušení či nedodržování je sabotování prevence.

Mě rušení lockdownu vadí. Vy ho prosazujete.

Tak jak můžete napsat takovou blbost?

Můžete.

Co z toho mám vyvodit?

Mě vychází, že jste blázen.

Probírali jsme to tady?

Ano.

Tak proč to probírat znovu.

Průměrný počet slepic: 2.1 (7 hlasů)

1. Žádný lockdown tu není. Nikdy nebyl. To co tu máme jsou omezení určitých činností a práv.
2. V dané chvíli platná omezení jsou aktivně podnikané kroky k omezení šíření nákazy, nikoli prevence ve smyslu předcházení nákaze a jejího dopadu. Prevencí nemoce a jejích následků by bylo sebe-omezení kuřáků, shazování váhy u obézních lidí, vitamíny, cvičení - posilování - běh, posilovat imunitu činnostmi i podpůrnými látkami.. Nic z toho se neděje, nic z toho není propagováno, ba co víc, je to aktivně znemožňováno.
3. Prevencí ve smyslu předcházení zbytečným úmrtím (zahlcování zdravotnických zařízení, zbytečně vynakládaných prostředků a rodinných traumat) by bylo také izolování 'ohrožených lidí'. Namísto toho se pokusili izolovat všechny ode všech. Celou populaci.
Větší kreténismus nemohli vymyslet. Samozřejmě to taky nefunguje, protože opatření napůl či rouška - hlavní zbraň proti viru fungovat nikdy nemohly, nikdo to od nich taky nečekal. Snad s výjimkou Vás.
4. Probíralo se to tady? Jistě, vždy jste z toho utekl. Prostě nedokážete čelit skutečnosti a utéci svým bludům, vy jimi musíte žít a valit je do hlavy všem okolo.
Pathethic.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

No a i ta omezení se nazývají cizím slovem lockdown.

Omezení šíření nákazy je prevence.

Hubnutí, nekuřáctví, vitamíny atd. to je běh na dlouhou trať, i to vlády prosazovali před tím - třeba zákazem kouření v hospodách. Boj proti obezitě tu byl i za komunistů, všichni víme, jak se to bleskem daří udělat.

Vláda není schopná vynutit ani nošení roušek na veřejnosti a vy po ní chcete aby zajistila aby lidi zhubli a nekouřili? Jen tak, ze dne na den.

Teď je urgence s přeplněnejma nemocnicema.

Opakuji, jste blázen.

Izolovat ohrožené lidi kam? Do táborů? Nákaza se dostala do starobinců. Ja poznáte přesně, kdo je ohrožený? Umírají i zdraví, na druhou stranu skoro devadesátiletá babča to přežije?

Máte nějakou zemi za příklad, kde to dělají po vašem?

Nemáte. - To bude asi tím, že je to blbost.

Já mý bludy sdílím s většinou lidstva a to i napříč historií. Vy sám se sebou.

Ale klidně udělejte manifestaci stejně smýšlejících třeba na Letné, rád se podívám, kolik vás je.

Průměrný počet slepic: 2.1 (7 hlasů)

Pán, kterému volala kamarádka z Paříže, píše:
"Frantíci mají ode dneška nový lockdown. Na 3*4 neděle zavřený školy, kšefty atd.
Od úterka jejich varianta zavřených okresů.
Nesmíš z bydliště dál než 10 km.
Můžeš jet na dobu lockdownu ještě v pondělí na svou chatu, ale do konce lockdownu se nesmíš vrátit."

Průměrný počet slepic: 4.4 (5 hlasů)

Český 'lockdown' je paskvil. Co na tom nechápete?
Vynucovat nošení respirátoru na prázdné ulici je totální kokotina. Jak za tím můžete stát?
Hubnutí a nekuřáctví, vitamíny, teorie - víte od koho jsem to slyšel? Jediná osoba která to dávala od začátku dohromady? Jakýsi dr. Campbell, britský penzista. Něco od vlády? Ani ťuk, 'příteli'. Ani vorel. Místo reklamy na roušku mohli směle tvrdit 'kdo je kuřák podstupuje 3x větší riziko že na to zhebne'. Ani to ty kretény nenapadlo. Běh na dlouhou trať? Sportování omezeno do toho běhu zapadá jak? Zákaz kouření v hospodách má být součást nekuřácké kampaně odkdy? Chápete tu nekonzistentnost? Nevadí?
Urgence s přeplněnejma špitálama - co se dělo poslední rok? Nějaká příprava? Vždyť nebyli schopní předobjednat ani jehly!
To je to co Vy podporujete, taková je míra neschopnosti kterou Vy bez uzardění obhajujete.
Kdo je blázen nechť posoudí psychiatr. Podle mě jste sociopat.

Takzvané ohrožené skupiny včil nemají domov? Když se chce po všech aby zůstali doma byl by to takový problém nechat je se izolovat? Asi byl, oni se totiž omezovat nechtějí. Co by důchodce zůstával zavřený když může trajdat s prázdným košem v nákupáku. My co makáme se ale o své zdraví starat nesmíme, to ne, to by je, chudáky, ohrozilo.
Do starobinců se to dostalo jak, heh? Když je ten 'lockdown'?
Nemám příklad. Bude to asi tím, že blbost vládne světem. A čmoudi různých národů to podporují.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

No a že to slyšíte od jediné osoby, tak je to možná taky taková obrovská blbost, že se tím ostatní vůbec nezabývají. - Přemýšlel jste o tom? Ne.

Co za nošením respirátorů na prázdné ulici může stát? - Už jsem to tu psal. Snadno se to kontroluje. - Pochopil jste to? Nepochopil.

Jsou kreténi, kteří vědí, jak je těžké přestat kouřit. Každej kdo si koupí krabičku cigaret, na ní vidí, co mu kouření udělá. Doktoři se to učí na univerzitách. Přesně to věří. Co myslíte, stejně si chodí zakouřit ven. - Vy to nabízíte jako snadné, rychlé řešení a vážně si nepřipadáte jako blázen.

Kuřáci vědí všichni, že na to mohou zhebnout. Jenže se nepřemůžou. - Takhle se vláda předvedla jako idiotská pro vás. Kdyby to udělali podle vás, tak by to bylo pro zbytek národa, co už někdy viděl krabičku cigaret.

Jehly si sehnali rychle. Problém je, že nejde jen tak vyškolit potřebný počet sester a doktorů.

Jo, psychiatr. Dejte mi číslo toho, ke kterýmu chodíte vy. - Neměl jste nikdy problém s drogama?

Domov mají a ti, co můžou se isolují sami od sebe. Takže to jaksi není řešení pro ty další, kteří nemohou.

Co vám brání cvičit doma? Vězeň známý jako Charles Bronson cvičí dokonce ve své vězeňské cele. Dá se běhat na místě. Dá se běhat do schodů. Můžete chodit ve. - Všechno co nemůžete je chodit do fitka, hrát kolektivní sporty, lyžovat atd, kde se setkává dost lidí.

Prostě jen kecáte.

Jo jasně, blbost vládne světem, jen vy jste letadlo.

Čím dál víc zníte jak feťák.

Průměrný počet slepic: 1.3 (4 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vy jste kolovrátek. K věci.
Co do tlouštíků a kuřáků je to tak obrovská blbost, že byť to na začátku nikdo netvrdil (říká čmoud) postupně to začalo zaznívat ze všech stran. Ale podle čmóda se s tím nikdo nezabývá tak to musí být pravda!

*Co za nošením respirátorů na prázdné ulici může stát? - Už jsem to tu psal. Snadno se to kontroluje. - Pochopil jste to? Nepochopil.* to je taková blbost.. Vy prostě nechápete ten asociální aspekt, že? Natož ten zdravotní? Neexistuje?

Pochopit psaný text je problém? Kretény z vlády, čmóde. Ne kuřáky. Na ty je jiné slovo, a sice - kuřáci. A zkuste adresovat to co v textu je namísto toho co v něm není.

Kdyby to udělali podle mne stavěla by se kampaň na hmatatelných důsledcích namísto dojmologie.

*nejde vyškolit dostatečný počet sester a doktorů* - jak dlouho to trvá, vyškolit armádně zdravotníka? Tři měsíce? Dejme tomu, že půl roku... jak dlouho se straší strašlivou epidemií? Přes rok? Byla vůbec nějaká snaha? Prachy byly, to si schválili... za rok se neudělalo vůbec nic a Vy tu tvrdíte že to trvá dlouho, *je to problém*? Tak proto se ani nezačalo?
Vám to nevadí? Ten očividný nesoulad? To jste fakt blázen nebo máte jen tak moc pokřivené vidění?

*Dejte mi číslo toho, ke kterýmu chodíte vy. Neměl jste nikdy problém s drogama?* Směji se Vám, čmoude. Fakt slabé.

*Domov mají a ti, co můžou se isolují sami od sebe. Takže to jaksi není řešení pro ty další, kteří nemohou.* To je blbost.

*Co vám brání cvičit doma?* Nic. Není to ale zdaleka tak efektivní. Ani zdravé. Odkdy jsme vězni abychom moseli trčet na jednom místě? S kolegama v práci bejt můžu ve fitku ne? To dává smysl..

Ne čmoude. Nekecám. Jsem zdravý člověk, který vnímá rozpor když se nějaký projeví.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Lockdown není prevence. Lockdown je zlo. Zbytečný nepřiměřený zásah do života a ekonomiky. A ano, ekonomiky, protože zatím máme systém, který měří výkonnost penězi a za peníze pořizuje všechny vymoženosti kterých užíváme. Podřežete ekonomiku podřežete vymoženosti. Takové ty zbytné, jako je zdrav. péče, infrastruktura a tak. Lockdown je projevem naprosté neschopnosti vládnoucího aparátu. Lockdown... to slovo by nemělo existovat.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

a) pod prevencí si představujete co?
b) zapoměl jste spočítat smrtnost, pokud by opatření žádná nebyla a smrtnost, pokud by byla ta vaše (nevím jaká to jsou, jen obecné kecy od vás)

Průměrný počet slepic: 1.9 (9 hlasů)

Málo toho v diskusích zaznělo? Je nutné to kopírovat?

Průměrný počet slepic: 3.3 (10 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

nebo nebyla?
Já jen, že se jí počtem obětí začínáme přibližovat.
V Čechách a na Moravě měla od září 1918 do července 1920 mezi 50-70 000 obětí (ve třech vlnách, přičemž ta druhá byla nejhorší).
Korunáč jich má od března 2020 do března 2021 28 900, přičemž časově jsme vlastně sotva v půlce (a máme dejcháky a antibiotika, antivirotika, kortikoidy atd - a přesto si VIRUS dělá, co se mu - OBRAZNĚ - "zlíbí").

Mně tedy přijde taková "neexistující" epidemie smrtící docela dost.

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

nebo nebyla?
Já jen, že se jí počtem obětí začínáme přibližovat.
V Čechách a na Moravě měla od září 1918 do července 1920 mezi 50-70 000 obětí (ve třech vlnách, přičemž ta druhá byla nejhorší).
Korunáč jich má od března 2020 do března 2021 28 900, přičemž časově jsme vlastně sotva v půlce (a máme dejcháky a antibiotika, antivirotika, kortikoidy atd - a přesto si VIRUS dělá, co se mu - OBRAZNĚ - "zlíbí").

Mně tedy přijde taková "neexistující" epidemie smrtící docela dost.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Mám dojem že vám unikly dvě věci. Smrtící epidemie (originál Outbreak, 1995) je název filmu na který čmód upozorňoval. 'Žádná nemoc není' podsouvá o příspěvek níže. ≠! A korona nemá 28900 obětí, to ostatně uznal i sám blatný a je to jasné každému kdo se podíval blíže na to jak jsou ty tabulky vedené, ostatně ta poznámka o chlapovi co spadl ze žebříku a je ve statistice s covidem není nejapný fór.
Ano, umírá se. Ano, na covid. Ano, s covidem.
Stejně tak ale zabíjí a zabíjet budou vládní omezení, z nichž většina je nejen k ničemu ale přímo na škodu. Stejně tak bude zabíjet uměle vytvořená ( sic! ) recese. A jaké dopady budou ve zdravotnictví, v dostupné a poskytnuté péči to neví ani Alláh. Ale o tom se nemluví, to se nenosí.
A to mě nebetyčně sere.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Jak si vysvětlujete, že ta zbytečná a škodlivá opatření zabrala v Číně? V Austrálii. V Jižní Korei?

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

Jak si vysvětlujete, že ta zbytečná a škodlivá opatření zabrala v Číně? V Austrálii. V Jižní Korei?

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

My jsme tu nikdy neměli to co přijali v číně. Nikde v evropě nikdo ani náznakem nezavedl nic v podobné intenzitě jakou uplatňovali číňané.
To co tvrdíte je čirá lež. A já projednou zase nechápu, jak si to můžete neuvědomit.

Ostatně, opět, to je jeden z problémů který s opatřeními mám. Necílená, nepromyšlená, namátkově zaváděná hurá akce která ani nemá šanci uspět. Chtěl jsem se o tom bavit. Snažil jsem se poukazovat, zpochybňovat, navrhovat.. Vy toho ale nejste schopný. Stejně jako kritické úvahy. Což jsem, přiznávám, rozhodně nečekal.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Ano, v Číně izolovali totálně. Tak to zabralo totálně.

Když se to zavede částečně, tak se sníží reprodukční číslo, takže nakonec se reprodukce také sníží a nakonec bude po epidemii.

To tvrdím já.

Jak, že ta opatření nemají šanci uspět. Ta poslední opatření s uzavřením okresů začala fungovat, R začalo klesat.

Realita dává za pravdu mě. Čim víc se to dodržuje, tím víc klesá R.

Zatím bez slepic

Opět ty kraviny s postupným snižováním R až na nulu, nejlépe pak asi pomocí nočních zákazů vycházení a uzavření železářství, protože do takových obchodů lidé jistě jezdí emhádéčkem.
Jo. Jasně.
Uběhl rok. Startujeme další. Jistě to porazíme respirátorem na prázdném bulváru! Nebo nějakým dalším nařízeným nesmyslem.
Realita dává zapravdu těm kdo tvrdí, že covid porazí lidé vládě navzdory. Jistě, vláda to bude vydávat za svůj úspěch a čmoudové ve všech krajích jí to budou věřit, to na věci ale nic nezmění.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Mockrát jsem to tady psal podobně jako Vy.
Je to jako házet hrách na stěnu.
Začínám mít dojem, že kovid je otázka víry.
Každý věří tomu čemu chce a ignoruje vše ostatní.

Diskutujme raději o jádru.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

Všiml jsem si. Souhlasím, zdá se to marné. Je to do jisté míry víra a zaslepenost. Včil je moderní tomu říkat konfirmační bias.
Nicméně jsem názoru že to musí zaznít, na nesmysly je nutné občas poukázat, jinak na ně leckdo skočí protože ho (ji) ani nenapadne že je to blbost, dokud si nepřečte něco co je s tím v rozporu. Je nutné poukazovat na nesrovnalosti. Což neznamená že mě to furt baví.

Jsem moc rád, že se najdou lidé kteří přemýšlí a dokáží to čitelně napsat.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

https://www.czso.cz/csu/czso/obypz_cr
Povídejte mi ještě chvíli o logice.

https://www.czso.cz/csu/czso/v-roce-2020-zemrelo-pres-129-tisic-obyvate…

„Již nyní je z předběžných dat zřejmé, že počet zemřelých za rok 2020 bude převyšovat 112,4 tisíce mrtvých z roku 2019 o více než 16,7 tisíce osob a jedná se tak o patnáctiprocentní nárůst. Takto výrazná meziroční změna je v naší historii po roce 1950 zcela výjimečná.“

Zjevně se nám tu rozmohla takové divná epidemie padání ze žebříků s kosou u krku. A když se budeme tvářit, jako že se nic neděje, tak to pomine.
Vskutku logika.

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)

Přečtěte si ještě jednou co jsem napsal, domyslete si co jsem naznačil a dejte si facku.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

u nas, tomu bych to dal - a to jsou Korejci. Proslechlo se, ze amici maji podminku ze budou na dalku moct vyradit - fyzicky znicit ridici system, pokud usoudi ze je to v jejich zajmu. To se mi nak nelibi... Malokomu asi. Rusove buhvi jak v tomto, ale tam jsem treba cetl ze Slovaci co maji rusky protiletadlovy system S-300, jsou take zavisly pri jeho pouziti od souhlasu Ruska. Takze Korejci umi - a nemaji tady zadny mocensky zajem...

Průměrný počet slepic: 3.1 (13 hlasů)

jde každý elektromobil. Důvod se vždy najde.

Průměrný počet slepic: 3.7 (23 hlasů)

Protoze jste k veci nerekl nic... S.J. LEC : "Hrozi nam zaplava slov. Najde se novy Noe, ktery zachrani po paru od kazdeho literarniho druhu ? " :)

Průměrný počet slepic: 3.9 (14 hlasů)

dálkové ovládání.

Průměrný počet slepic: 4.4 (22 hlasů)

Jak již výše napsal mirek58, Korejci jsou fíkový list pro zkrachovalou Westinghouse.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

betonový skelet nedostavěné budovy Ředitelství jaderné energetiky. Proč? Kdo má zájem o debilizaci ČR? Jedině protektor, který potřebuje naše ruce, ne naše mozky. Kolaboranti patří ke zdi. Celá dnešní tzv. opozice, působící v zájmu cizí moci, proti vlastnímu státu.

Průměrný počet slepic: 4.7 (26 hlasů)

Je to ODS, jejich juniorka piráti, ČSSD, starosti, top09, lidovci. Jejich voliči jsou debilizovaní mladí a debilní starší, štítící se práce.

Průměrný počet slepic: 4.8 (25 hlasů)

i když jich není tolik ty červený karty tehdy drželi i oni

https://www.tyden.cz/fotogalerie/obrazem-proti-zemanovi-narodni-tridu-z…

Myslíte, že tihle lidi to teď budou házet Babišovi a budou proti pirátům.

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

Laco, hezky jste to popsal.
I když si přeji opak, myslím si, že vůbec žádný nový reaktor v ČR nebude. Pokud Amíci neprosadí W (třeba i zprostředkovaně), zakousnou cokoliv jiného (když jim chcípne koza.....). JE u nás nechtějí ani další protektoři - Brusel a Německo. Bude se debatovat a debatovat a debatovat a skutek utek.
Jediná opravdu komplexní a smysluplná nabídka přijde, domnívám se, z Rosatomu. Mají také reference v Dukovanech a Temelíně. Málo platné.
Problémy s elektřinou pak začnou někdy po roce 2040, to bych si už chtěl pěstovat macešky na prsou.

P.S.: Pokud nedojde k nějakému dramatickému blackoutu evropských rozměrů, takový deus ex machina.

Průměrný počet slepic: 4.7 (23 hlasů)

Které zkurvené hovado
tu chce volné mercado?
Volné v temné kobce
podobné jen hrobce?
Má hovado jméno?
Žerou lidi seno?
Vypadá to, že už budou,
že budou žrát samou nudou
i nutelu z marketu,
když spálili parketu.
Rozum kopli do rohu
přilepil se na nohu.
Vlajka z cárů dredů,
huba plná vředů...
to je správná vize.
Tvrdí televize.

Průměrný počet slepic: 4.7 (25 hlasů)

Pokud se to někam zatoulá tak to patří pod Godota:

Ten Deux ex mašínka už straší ve dvěřích - viz letošní leden - tedy letos už ne ale do roka a do dne.....
Cítím v kostech že k průseru dojde velice brzo, navíc Laco nekalkuluje s rozpadem za Velkou louží.
A na obzoru je další neskutečná zhuvěřilost:
https://www.osel.cz/11677-nemecko-planuje-nahradit-uhelne-bloky-spalova…
všimněte si poznámky o Dánsku a GB - kampak to mizí část dřeva po kůrovcovi? Teda hlavně v kontejerech do Číny - aneb padnou naše lesy na oltář německé energiewende?

A pokud jde o Lacův článek - a byl by zájem o další doplnění tak Wagner na Oslu (nejen) - Laco jej jako zdroj necituje, ale předpokládám že lecos taky četl.

Průměrný počet slepic: 4.5 (16 hlasů)

Takže se "někde" (kdepak asi?) zplanýrují lesy,
pak se to převeze KAMIONAMA do peletáren,
tam se to namele a KAMIONAMA převeze do elektráren
a v těch se to spálí.

A pak se melou hovna o "zelené" energetice.

Průměrný počet slepic: 4.6 (18 hlasů)

Výše popsané se děje i v ČR, jakož i na spřáteleném Slovensku.
Proč píšu o Slovači?
Protože tam to je doopravdy katastrofa.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Přesně tak. Akorát ty problémy s elektřinou nezačnou až po roce 2040, ty začnou mnohem dříve.
Tipuju rok 25. Tam někdy se to všechno velmi rychle zesype a celý ten zelený úděl utrpí menší restart a odložení o 10 let (stejně jako u nás s covid-omezeními se perioda bude neustále prodlužovat).

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

která se nevyrobí a tudíž nespotřebuje. To je ta správná zelená energie. Třeba se o ni postará silnější virová nálož. Desetina lidí spotřebuje desetinu energie a je po problému.

Průměrný počet slepic: 3.9 (20 hlasů)

Ovšem s takovým přístupem by se zhroutil nejen příslušný trh s příslušnou energií (samozřejmě že ropa je také energií, energetickým mediem), ale asi i nějaké ty státy (s málo diverzifikovanými zdroji svých příjmů).
Dnešní svět je odsouzen k růstu spotřeby, úrokem zatížená fiat měna se bez růstu cen neobejde, ta soutěž by zkolabovala, kapitalismus potřebuje růst cen - a tak i růst zatížení úrokem, kapitalismus - to jsou v posledku i dividendy inkasující důchodci, u nás ne tak moc, ale jinde ano. Vygenerovat dluhy , základ dnešního kapitalismu, lze jen z růstu spotřeby, leda by šlo jen o to zvýšit inflaci.

Pravdu máte, ovšem pokud neexistují příslušné podmínky, nutné k tomu, aby tato pravda mohla zvítězit....tak jde jen o mazání medu kolem huby, přičemž plástev není v pytli, ale na střeše.

Průměrný počet slepic: 3.3 (8 hlasů)

In reply to by Slepá Dálnice (neověřeno)

Trvalý odkaz

Slepá Dálnice je nejen slepá ale i notně popletená.

"Dnešní svět je odsouzen k růstu spotřeby"
To si jako půjdu koupit místo střízlivého jednoho hambáče dva, které hned také sním, tím ztloustnu a tak půjdu do fitka aby ten kapitalismus úroků nezkolaboval. No a jelikož to nebude dost na růst spotřeby, tak si koupím hambáče tři, ty spolykám, patřičně ztloustnu a opět to fitko a tím zachráním svět od kolapsu. Spořádat větší porci hambáčů asi nebude problém, obtíž nastane, že den má jen 24 hodin, tudíž to fitko je tím limitováno, tudíž ztloustnete tak že se užerete k smrti. No a to by byl jednak konec růstu spotřeby a dokonce i kapitalismu. Máte v tom nějakou logickou chybu.

Sdělím vám ještě jedno tajemství: úroku je vcelku jedno jaké je cena. Nevadí to vaší konstrukci?

Další tajemství: "kapitalismus potřebuje růst cen". Kapitalismu je vcelku naprosto jedno jaké je cena, kapitalismus pohání ZISK. Představte si, že jste obchodník jenž nakoupí zboží za 1000,-Kč a to prodá zase za 1000,-Kč. Tu ho napadne, že musí zvednout cenu. To napadlo ale i jeho dodavatele jenž mu stejné zboží prodá za 10000,- a to taky i prodá za 10000,-. Zvýšil cenu a tak je konečně ve vatě.

"kapitalismus - to jsou v posledku i dividendy inkasující důchodci" Chtělo by to udělat celoplanetární šetření, jak moc ti důchodci ty dividendy kasírují. I zde mám pro vás tajemství. Naši důchodci povětšinou mají důchod, sice mizerný, ale mají. Dividendy většinou ani neví co to je.

"Vygenerovat dluhy , základ dnešního kapitalismu, lze jen z růstu spotřeby, leda by šlo jen o to zvýšit inflaci."
ZISKY troubo, zisky. Na spotřebu a dluhy sere pes. Pokud to není cesta k ziskům.

Slepá Dálnice je nejen slepá a popletená, ale taky i notně zpitomnělá.
Probůh to zase dorazil matroš.

Průměrný počet slepic: 3.6 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Metoděj či Cyril
cos do kosti vyryl.
Vole, to jsou runy!
Ty seš synem Brůny.
Brunhilda je tvoje mutti
dějepis nás balamutí
prý že to je hlaholice
tloukli nám to do palice.
Na vědecké bázi
nový směr se razí.
Kdo je jednou Slave
navždy v sračkách plave.

Průměrný počet slepic: 4.5 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

Možná ani žádný reaktor nebude, protože ten hlavní problém se jmenuje dostatek chladicí vody, které už teď moc není. Westinghouse udělá vše možné i nemožné, aby si u nás postavil referenční reaktor, protože žádnou schopnost postavit JE už nemají. Když nebudou reaktor stavět oni, tak ani nikdo jiný. Hodně kvůli tomu budou řvát Rakušané a Bavoři. K nedostatku el. energie dojde nikoliv v roce 2040, ale už s odstavením JE v Německu ve 2022. ČR je především vývozcem el. energie (hlavní zákazníci Rakousko a Bavorsko), takže případný nový reaktor bude především pro ně - a oni jej nechtějí. V nejhorším případě přestane ČR elektřinu vyvážet a začne ji dovážet. Její cena se stejně určuje na evropském trhu, takže bude lhostejné, zda elektřinu vyrobíme nebo nakoupíme. A kde se kupuje už nyní? Přeci v JE na Ukrajině a v Rusku.

Průměrný počet slepic: 4.8 (17 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

To už říkali, "všechno si dovezeme".

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

No, jsem tu asi jediný, který se na začátcích toho atomového programu podílel. Taky jediný, který byl u jednání s ruskou stranou při konzultacích nad projektem. Mohu zodpovědně sdělit, že jednání byla víc než jednostranná, nebo ještě lépe, jednosměrná. Nic na tom nemění, že rusáci jsou v oboru nejdál a nejlepší, a taky s nepřerušenou historií zkušeností. Tím se nemůže pochlubit žádná jiná uvažovaná firma.

Jsem ale klidný. Bude nás to stát nemalé prostředky, ale další jaderka u nás již nebude. Dnes jde jen a jen o to, jaké budou ekonomické důsledky nedokončení, případně nezačatí stavby. Ostatní jsou jen politické tanečky a exhibice zásadových politiků a určitě nejzásadovější je onen Fischer. Čert nám byl toho pitomce dlužen.

Dnes je, a obzvlášť v naší zeměpisné šířce, energie ze slunce a větru polotechnologie. Není to plnohodnotná náhrada za klasické elektrárny. Leč za dvacet roků akumulace pokročí a z polotechnologie se evolucí stane plnohodnotná technologie a na nějakou jadernou elektrárnu bude srát pes a přidá se i Bílý tesák.

Průměrný počet slepic: 2.5 (15 hlasů)

jako teď, tak budeme mít úplně jiné starosti, na slunečníky a větrníky budeme moci zapomenout a budeme vděční za každý funkční reaktor.
Leda bychom se fofrem naučili jímat uvolněný metan a energetizovat ten.

Průměrný počet slepic: 4 (12 hlasů)

souhlas jen s poslední větou: na tom využití metanu na čistý vodík (palivo, reagencie) se už pracuje, ten "zbytečný" uhlík se nechá v pevném stavu. Ale ta prvá věta občana "na větrníky a slunečníky budeme moci zapomenout" je naprostá pitomost.

Průměrný počet slepic: 3 (14 hlasů)

Permafrost taje a hoří ve velkém posledních cca 10 let, "se" ví, co to je za průser a co znamená velké množství metanu v atmosféře a... A nic. Technologie "se" stále neobjevila.
Ten uhlík "se" dostane do pevného stavu JAK? "Se" zdrcne samovolně, nabriketuje a v síťkách uloží do skladu?

V Karlsruhe si v r. 2015 pořídili laboratorní reaktůrek na krakování metanu.
1) Příšerná energetická náročnost (minimální teplota 750°C, provozní teplota 1200°C)
2) Problémy s odstraňováním sazí z reaktoru
3) Cena 1 kg vykrakovaného vodíku se pohybuje mezi 1,9,eur po 3,3 eur.
Od té doby je o projektu ticho.
Loni sice dostala tamní universita zavěšíno za nadějnou energetickou technologii, ale furt to bastlej v tom samým laboratorním reaktůrku jako v r. 2015, aniž se hnuli o krok kupředu.
https://www.kit.edu/kit/english/pi_2018_151_innovation-award-for-climat…

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

Permafrost taje a hoří ve velkém posledních cca 10 let, "se" ví, co to je za průser a co znamená velké množství metanu v atmosféře a... A nic. Technologie "se" stále neobjevila.
Ten uhlík "se" dostane do pevného stavu JAK? "Se" zdrcne samovolně, nabriketuje a v síťkách uloží do skladu?

V Karlsruhe si v r. 2015 pořídili laboratorní reaktůrek na krakování metanu.
1) Příšerná energetická náročnost (minimální teplota 750°C, provozní teplota 1200°C)
2) Problémy s odstraňováním sazí z reaktoru
3) Cena 1 kg vykrakovaného vodíku se pohybuje mezi 1,9,eur po 3,3 eur.
Od té doby je o projektu ticho.
Loni sice dostala tamní universita zavěšíno za nadějnou energetickou technologii, ale furt to bastlej v tom samým laboratorním reaktůrku jako v r. 2015, aniž se hnuli o krok kupředu.
https://www.kit.edu/kit/english/pi_2018_151_innovation-award-for-climat…

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

se může za dalších 10-20 let rozvinout v obrovský biznis. Já pamatuji podobné se slunečními články.
Tím že jsem to vidél a dělal, od samých začátků před 40 lety do současnosti, vím že teď jsou z toho obrovské fabriky chrlící desítky milionů solárních panelů ročně (typická fabrika vyrábí 1-10 GW fotovoltaiky ročně!!).

Průměrný počet slepic: 3.4 (14 hlasů)