Stokrát nic

Autor

Včera jsem nadhodil téma o americké porážce v Afghanistánu a dneska bych se chtěl trochu blíže podívat ne na příčiny americké porážky, protože ty jsou celkem známé - vlezli kam neměli, tvrdili že tam jdou dělat ráj na zemi a díky tomu nemohli střilet na všechno co se pohne a nemohli kolem cest rozvěšovat civilisty na telegrafní sloupy a dělat masové popravy. Nemohli plošně bombardovat města, protože by bylo jasné, že tam nejdou dělat demokracii, ale jsou to normální náckové. Zároveň museli podporovat místní skupiny proti jiným místním skupinám, cpát tam miliardy dolarů, které k ničemu nebyly, zapomněli, že vedle je Pákistán, který svoji sousední zaostalou zemičku využívá jako rejdiště svých tajných služeb a zájmů, zapomněli, že z druhé strany je Írán, který také má svoje želízka v ohni. 

Já bych se chtěl zaměřit na opak - nikoliv příčinu americké porážky, ale spíše příčinu tálibánského vítězství. Jednoduše proto, že tohoto vítězstív bylo dosaženo metodou, kterou by měla být v symbolické rovině vlastní i nám tady v České republice. Rád bych, abychom si z tálibánského vítězství dokázali vzít příklad, protože svým způsobem bojujeme stejný boj jen s jinými prostředky. Ano, i my můžeme zvítězit jedině asymetricky vedeným bojem. 

Tálibánský způsob boje byl v podstatě pod rozlišovací úroveň vyspělé armády. Celý boj vedlo hodně lidí pomocí zcela marginálních prostředků. V Afghanistánu se nikde nesoustředila masivní vojska. Nikde se nekoncentrovaly dělostřelecké divize, nikde se nehromadily tanky, nejezdily žádné zásobovací konvoje. To jen horal vedl své kozy a ovce a ve stádě bylo několik oslíků, co nesli munici. Ve starém náklaďáku jedoucím na trh byla pod melouny několik RPG. Malý kluk nesl v brašně dva granáty nebo kilo semtexu. Noční partyzán se přes den měnil v obyčejného zemědělce, který uživil sebe i svojí rodinu a jednou za čas v noci někam šel, zakopal u cesty trhavinu, zalezl za skalní výčnělek, několikrát vystřelil na konvoj, pak se sebral a odešel zase domů. 

Američany v podstatě umořilo stokrát nic. Stokrát, tisíckrát prostě letěla střela z minometu někam do prostoru americké základny a v devětadevadesáti případech ze sta nic netrefila a nic nezničila. Ale tisíce američanů měli v jednom kuse poplach a museli každou chvíli do krytu. 

Američané cvičili místní jednotky, aby to vypadalo, že pomáhají demokraticky zvolené vládě, ale celé jednotky mizely i z vybavením, které vojáci prodali ihned Tálibánu. Nebo se k Tálibánu rovnou přidali. Škody v podstatě malé, ale ta nutnost neustálého prověřování, neustálé pohotovosti, složitých předpisů, protože kterýkoliv včerejší kamarád na vás dneska vytáhne samopal... 

Mezi hemžením na trhu, kde si lidi kupovali jídlo a koberce, se tu a tam v malém procentu prohemžily zbraně, vybavení, informace. Ani ta nejmodernější družice nedokázala rozlišit svatební veselici od porady partyzánského oddílu. Zemědělec kopající jámu pro zasazení třešně se nedal odlišit od diverzanta kopajícího výbušnou nástrahu. Všichni místní američanům lhali, že se nedalo poznat, co je a co není pravda. Ale ti místní to nějak odlišit dokázali a v záplavě lží, dezinformací a všeobecného krasořečení se orientovali velmi dobře. Pro američany bylo velmi obtížné "číst mezi řádky". 

Odboj proti američanům byl zároveň i boj různých místních skupinek mezi sebou. Největší ztráty si odboj způsobil mezi sebou sám, američané k tomu přidali jen pár procent. Ale přesto všechno všichni dohromady považovali USáka za okupanta a kromě nich to tak cítili i obyčejní lidé. I v Afghanistánu se do odboje dala relativně malá skupina lidí.  Většina lidí chce i tam jen normálně žít v klidu a míru. Ale nechtějí tam žádné cizáky a okupanty.  Odboj má podporu. Malou, maličkou... ale dostačující. Tu a tam někdo někoho doma schová, tu a tam někdo doma drží trhavinu, tu a tam někdo něco převeze nebo přenese. To a tam někdo zjistí, jak vypadá americký check-point a tu a tam je někdo ochotný umřít při dopravě vozidla plného dynamitu do vrat americké základny. Tu a tam někomu rupne v kouli a postřílí svoje americké instruktory, protože mu zabili strejčka raketou z dronu. 

Stokrát nic. Kapka za kapkou, která rozhlodala základy. Dostatek času, schopnost žít pod okupanty zdánlivě v klidu, ale zároveň se jim nepoddat. Zcela pod rozlišovací úrovní velkého světa, který sice všechno viděl za každého počasí, který zaměstnával tisíce a tisíce analytiků, který je popoháněn velkým byznysem a velkými ambicemi, ale který přes všechnu svojí vyspělost nedokázal ve všeobecném hemžení rozlišit, co je normální stav a co je už namířeno proti němu. Ty nejlepší mozky a nejlepší univerzity nedokázaly zjistit, co si průměrný Afghánec myslí, nedokázaly proniknout do lidových šifer. Uměli sice přeložit slova, ale nedokázali zjistit jejich skutečný význam. Nedokázali poznat, co je pravda a co je klam.  

Malé kapky, ale hodně. Stokrát nic. Boj vedený tak, aby se dalo bojovat i zítra. 

Tohle je přece náš stav ne? Máme také své protektory a všichni ti Hamáčkové, Babišové, Piráti i ostatní se stejně budou rozhodovat podle toho, co jim nařídí zvenku. A pokud se jim zkusíme postavit standartně - výrobou politické strany, tak jen soustředíme svá vojska, nahromadíme vybavení a oni nám to pak shora rozstřílejí. Když šlo o Juliana Asange, uměl těžkopádný byrokratický moloch najednou fungovat velmi efektivně. Jakmile přijde kdokoliv nevhodný na ministerstvo nebo třeba do rady ČT, okamžitě je na něj navedena palba ze všech dostupných prostředků a je zcela konvenčně a symetricky odstřelen. 

Svým způsobem u nás kontrolují všechno. Mají v rukou všechny silové struktury, mají v rukou všechna důležitá ekonomická vlákna, ale mají také stejná omezení. Nemohou nás prostě jednoduše plošně bombardovat a masově popravovat, protože by ukázali světu, co jsou skutečně zač. Mohou jen likvidovat občasné vyčnívající typy. Mohou se zaměřit na ty, co udělají chybu a soustředí síly. Ty pak buď zničí a nebo zkorumpují. 

My musíme dělat opak. Musíme dělat stokrát a tisíckrát nic. Nemůžeme se soustředit na fejsbůku, protože tam mají technologickou převahu. Ale tisíce malých blogů se špatně vypíná. A ještě hůř se mezi tlacháním o zemědělství, ponících a otrávené Bečvě hledá to skutečně nebezpečné.

Musíme poskytovat podporu svým lidem a pojítkem musí být pouze jejich ochota boje proti "okupaci". To stačí. Nemá smysl soustředit se na politickou stranu nebo politického vůdce. Ale má smysl jim do toho ve volbách házet vidle. Má smysl podporovat ty, kteří ještě nejsou zkorumpovaní a chápat, že možná zkorumpovaní budou a pak zaměřit podporu zase jinam. 

Má smysl se znovu naučit mluvit mezi řádky, má smysl žádnému státnímu orgánu neříkat pravdu, naopak zatajit všechno a když to nejde, tak navést na falešnou stopu. Musíme si vybudovat takové slangy a nářečí, abychom si navzájem věřit mohli, ale nikdo shora aby se v tom nevyznal. 

Zbytek se stane sám. Tu a tam někdo ve volbách nečekaně uspěje i když průzkumy předpovídaly něco jiného. Veškerá snaha oficiálních míst bude v podstatě nemožná, protože nikdo nebude spolupracovat. Problematičtí rebelové se  prostě ztratí v davu. Úředník bude pro smích a jeho lejstra budou k ničemu, když budou plná výmyslů od začátku do konce. 

Musíme se snažit o soběstačnost v malém. Musíme být schopní žít pod okupací a musíme být schopní přežít i když nám všechno velké vezmou.  Chudí, ale svobodní. Pokud to jen trochu jde, nemít dluhy. Mít práci, která je skutečnou prací - umět řemeslo, mít zahrádku, umět se uživit i kdyby velký byznys zítra skončil. Pomáhat těm svým. A všechno v malém. Žádná moderní farma s milionem kuřat, ale pár slepiček v každém kurníku. Žádný byt v centru města a vydělávat si na něj poklonkováním globálnímu byznysu, ale domek na venkově a skutečná práce, která bude zapotřebí i kdyby amíci nebyli.  Žádná politická strana na kterou je vidět a která bude vždycky ostřelována nebo převzata. Jen miliony voličů, co si rozumí, i když o tom není žádný manifest. Žádných sto tisíc lajků na fejsbůku pro jednoho lidového hrdinu, ale tisíce malých blogů. Žádný jeden vůdce, ale tisíce místních sil, co se třeba ani neznají. Musíme udržet alespoň mezi sebou svobodu říct cokoliv bez následků.

Samozřejmě to není bez ztrát. Tu a tam nám někoho sestřelí. Tu a tam někoho zavřou, odsoudí, doženou. A každá tahle jejich akce nám přidá nové příznivce. Každý odsouzený Kúdela je pro nás cennější než deset Okamurů. Ani ti největší ojrohujeři si u nás netroufli říct, že si to Kúdela zasloužil. Ale nesmíme na tyhle lidi zapomínat. Jejich odsouzení asi nezabráníme, ale neměli bychom na ně zapomenout, až zmizí za vraty věznice. Měli by vědět, že ještě mají nějakou budoucnost. 

Milovat svojí vlast, milovat svojí zem. Čekat. Dělat malé kroky, sypat písek do soukolí a vědět, že nejvíc si toho udělají oni sami vlastní paranoiou, vlastními chybami. To oni musejí bojovat sami proti sobě. Ničit sami sebe neustálým prověřováním a chrlením nových zákonů. My se jimi prostě řídit nebudeme. Musíme mít čas. Brát podporu od kohokoliv, kdo má s námi společného nepřítele, ale nebýt mu vděčný. Aby se z podporovatele nestal další okupant. Udělat to tak, abychom se tady doma vyznali jen my. Nikdo jiný. Nehrát jejich hru, nesnažit se jim otevřeně postavit. To až nakonec. Až budou slabí a odejdou sami. Až si budou myslet, že jim patří země, ale ve skutečnosti jim budou patřit jen izolované základny, kde budou sice bohatí, ale obklíčení. 

Zkrátka  a dobře, nemůžeme proti globálnímu byznysu, globální byrokracii a všem aspirantům na světovládu bojovat symetricky. Pokud přijmeme jejich hru na volby, děláme přesně to co chtějí. Soustředíme síly, aby je mohli rozdrtit jediným mohutným úderem. My se musíme rozptýlit. Musíme být všude a nikde, musíme být silní ve slabosti, musíme čekat. 

 

 

 

  

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (128 hlasů)

Komentáře

je ta jejich
předsudečná nenávist

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Reakce na reakci, aneb manipulace pana J.Č., nálepkováním z nenávisti
----------------------------------

Co je to, "nevhodný názor"?

Názor může být společensky nevhodný a může to být klidně i nenávist k někomu nebo něčemu. Ale taky nemusí. Ve většině případů to ovšem nenávist není.
A můžeme k jeho nositeli pociťovat nenávist, ale (ve většině případů, pokud jsme tedy ještě normální lidé), také nemusíme.

Proč je dnes každý nebo téměř každý(!) názor, považován za nenávist, přičemž mantinely se svírají čím dál tím víc?

Co to je a není, nevhodný názor a nenávist? Dost přesně na příkladech výše, ukázal nesmyslnost tohoto označení, Čmoud. Dříve to bylo založeno na normách a prospěchu lidských pospolitostí, jako kdysi. Dnes je to zcela umělá záležitost. Postrádající, zdánlivě, jakéhokoliv smyslu.

Přece jen to smysl má. Obvinění z nenávisti, je totiž obvyklou součástí dnešního manipulačního balíčku (podsunutí svého vymyšleného konstruktu druhému - četl jsem Vidlákův text 3x! a není v něm nic, co J.Č. tvrdí !). Dnes je obvinění z nenávisti už obvyklé. Je to klasická forma manipulace. Dostat vás někam, kam nechcete.

Proč zrovna z nenávisti?
V takovémto případě, konkrétně, jak s tím vyrukoval nick Jeník Čermák, jde o vaši morálku. Útok na morální integritu jednotlivce. Aby člověk "sám" přiznal své pomýlení a snadněji se podvolil manipulujícím. NEJDE O ROZUM, v něm to žádnou oporu nemá, JDE O ÚTOK NA EMOCE.

V čem se skrývá velké nebezpečí (!) manipulace, obviněním z nenávisti?!!
V tom, že člověka v očích ostatních, odlidšťuje. Dělá z něj zlého člověka. Někoho, koho lze ostrakizovat, vylučovat, mazat, trestat. na koho obdobně smýšlející nemusí brát žádné ohledy. Exemplárně potrestat.

Tu nenávist totiž cítí obviňující manipulátor, k nositelům jiných názorů, sám.
Je to vnitřní obraz jeho samého, vypovídající jen o něm. O jeho struktuře osobnosti. A O JEHO SPOLEČENSKÉ NEBEZPEČNOSTI.

Jak to bylo, když v USA, ještě v 80 tých letech, začala, zprvu nesměle a jak sílila, stále agresivněji, politická korektnost???
Jak to bylo za oceánem s kampaní Me Too???
Jak to je s kvótami na univerzitách, v armádě, ve školství, v zaměstnání???
Jak je to s kampaní BLM a líbáním botek lidem s jinou barvou pleti???
S beztrestností za rabování a jiné zločiny, pokud jste ti správní???
S vírou, že jen my a náš způsob života ("demokracie"), je ten jediný na světě správný???
A že můžeme pod různými záminkami (vykonstruovanými manipulátory veřejného mínění - Miloševič je Hitler, tedy zlo, Albánci dobro,, Assad zlo, islamisté dobro,, Čína, která nám to natírá ekonomicky, zlo, naše destrukce celého světa, dobro) vyhlašovat sankce, vraždit cizí občany, terorizovat a ničit, bez ohledu na mezinárodní právo, jiné země???
Do toho se snadno vleze i nedávná fotbalová událost ve Skotsku, kdy skutková podstata pouhého slova, navíc nedokazatelná, je více, než likvidační záměrné zranění hráče protistrany. Nepokleknutí. A špatná strana, daná barvou pleti...

Kdo za tím stojí? Jasně, potrava toho všeho, jsou peníze shora. Kdo to podporuje a nechá se najímat za peníze (NGO) nebo si to bere za své, na nižších úrovních?
Lidé, kteří vidí ve vyřčených názorech druhých něco, co tam není(!) a přitom neváhají obviňovat ostatní z nenávisti, jsou za tím vším! Vždy a všude. Klidně udáte, protože ten druhý má jiný názor, je nenávistný. Je špatný člověk. Zato vy jste ti lepší. Čistí... Proto můžete páchat "dobro", proto můžete beztrestně nenávidět, dehonestovat, vylučovat, škrtat, vyhazovat, šikanovat, věznit a třeba i vraždit. Děláte to přece pro dobro všech. Sebe, společnosti i planety. Stále znovu a znovu. Vyčistit špínu a nastane věčný ráj.
Tohle bylo dříve typické uvažování členů sekt. Dnes tak uvažují zaměstnanci NGO a lidé, strukturou své osobnosti konformní, kteří se se samozřejmostí, v zájmu kariéry a klidu, ohnou. Ti jsou takoví pro klid, kariéru a peníze.

Pak to dělají lidé, ze svého přesvědčení. Není v tom rozum, logika. Jen emoce. Jsem, na základě jím napsaného přesvědčen, že mezi ně patří i pán Jeník Čermák.
ONI totiž SVÁ TVRZENÍ, NEODPOVÍDAJÍCÍ SKUTEČNOSTI, VE VYJÁDŘENÍ OSTATNÍCH, OPRAVDU VIDÍ !
Proto je nikdy rozumově nepřesvědčíte. Nejde to.

(Naprosto nezáleží na vzdělání, ani prostředí. U některých to může být naprostá převaha emoční stránky osobnosti nad rozumovou. Spíše u žen.
U mužů se častěji (samozřejmě nejenom!) setkáváme s vnitřním konfliktem mezi tužbami nebo dokonanými skutky X tím, co jedinec pokládá morálně (a jsme u toho!) za správné. V nevědomí třeba cítíte, že to, co říká protistrana, je oprávněné. Ale odporuje to tomu, co do vás hustili v dětství. Rodiče, učitelé, kamarádi, kněz, noviny, TV. A co je dnes součástí vaší morálky, vaší osobnosti. Konflikt mezi potřebami a vědomím. Mezi vysněným správným světem a realitou...
Jak to bylo ve filmu "Americká krása"? Soused homosexuál, nadávající a pohrdající homosexuály. Začne si myslet, že jeho syn poskytuje služby jeho sousedovi a ten je tedy taky homosexuál. Pohrdá sousedem i synem a nenávidí je, protože se myslí, že jsou gayové. Že jsou jeho vnitřní, zavržený obraz. Jednou to nevydrží a za sousedem z posledních sil zajde a odkryje se. Ten mu sdělí, že to nejde, není homosexuál. Následuje prudká nenávist k někomu, kdo je šťastný a nemá jeho problémy; skončí to vraždou. A za nenávist gaye ke gayům si, samozřejmě, můžete dosadit cokoliv jiného, je to pouhá hodnota ve vzorci chování ...)

-----------------
Proč jsem se o tom rozepsal???

A proč je dobře, že tady názor pana J.Č. zazněl? (A není sám.)

S těmi, co to dělají pro peníze, nevěří v jiný smysl toho, že škodí společnosti a jejím lidem, se můžete domluvit. Někdy je to otázka dobré vůle, někdy otázka peněz. A většinou tito lidé nepůjdou do krajnosti. Pokud nejsou k tomu soukolím nuceni nebo pokud na není zrovna vidět. (Jsou, např. zdokumentovány případy, kdy za II. světové Němci nechali utéct zajatce nebo odhalenému donašeči, třeba dítěti, po kterém museli jít, dali náskok, atd. Je toho jako šafránu, samozřejmě, ale stalo se to.)

S přesvědčenými, co vidí CO2 a slyší trávu růst, tak přesvědčenými, že slyší i to, co jste neřekli a vidí i to, co jste nenapsali a obviní vás ihned z nenávisti (protože tu cítí oni!) se prostě nedomluvíte. Nikdy a nikde. Ti vás okradou, škrtnou, ublíží, vyhodí, zbijí, zraní nebo i zabijí. A budou až dokonce přesvědčení o své pravdě. Jako se nedomluvíte s přesvědčeným SSmanem. On bude vidět svou pravdu pořád, až do konce.

Takže proč jsem se o tom rozepsal?

Protože ty přesvědčené pěšáky, co navíc vidí jen to co vidět chtějí nebo přesněji, vidět očekávají
POKLÁDÁM ZA VYSOCE SPOLEČENSKY NEBEZPEČNÉ.
Oni se nikdy neustrnou, nezamyslí, neslitují, nezakecaj......

Průměrný počet slepic: 4.9 (17 hlasů)

dexxi jistě, že jde o nadsázku. Ale naprosto sednoucí jak nočník na zadelku. Autorem je přece Halík a podobní, ti viděli ve všem proti migraci zenofóbií a předsudečnou nenávist. Jeník naprosto nesmyslně obvinil Vidláka z něčeho, co neřekl a na to konto trestný čin. Argumentace pomatence. Řezání hlav nesouvisí s nenávistí?

Průměrný počet slepic: 4.4 (5 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

ty hlavy s nenávistí souvisí.

Halík byl šedá eminence české politiky devadesátých let. V ČT byl pečený vařený. V čem jel, to smrdělo. Přitom za socíku dělal kádrováka nebo tak něco. Už jsem o něm dlouho neslyšel. Že by jeho věk?

Třeba Halík nevěřil tomu, co říká. Dle mého soudu to dělal proto, že je narcis. Aby vytvořil v očích ostatních, nějaký, kladný, "mravný" obraz své osobnosti.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

to by nemělo zapadnout

Průměrný počet slepic: 4.4 (21 hlas)

do dalších diskusí

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

ok
tak napis co potom, ked vyhras ....v CR, hm?

Průměrný počet slepic: 2.3 (9 hlasů)

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

A ty přizdisráč?
Víte že je jisté, že toto nastavení jednou musí padnout? Vy se jen modlete, aby jste u toho již nebyl.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Perfektní.
Zatím na obzoru nevidím ani naznak formace odporu-,vlastenectví,spíš protektor organizuje,ještě prodejnější skupiny,třeba milion chvílek,Piráti,zelení.Jenže i většina současných stran, je prodejných o samostatnosti,suverenitě jen kecají.

Průměrný počet slepic: 4.5 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

dnes výborný článek a můj 100% souhlas.

Každý z nás může každý den tuto myšlenku naplňovat každodenním konáním, případně nekonáním. Nechme jim jejich volby a starejme se o svoje věci, které jsou opravdu důležité. Chraňme svůj rodinný kruh, mysleme na svoje skutečné potřeby a žijme v pravdě.

https://www.youtube.com/watch?v=8IzKWTcK1po

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidlák rozhořčeně a jistě i s jiskrou v oku, zdvihl prapor odporu, ale hned v zárodku si ten prapor i s rukou usekl. V liberální demokracii se nebojuje puškou, či kulometem, ale papírem s hlavičkou rozsudek, usnesení, rozhodnutí.
K čemu je samostatnost, když může příslušný úředník státu přijít ke mne domů a usoudí, že jsem porušil nějaké ustanovení zákona a dle míry zavinění mne ekonomicky z ničit.
Těch bojovníků za svobodu dle návodu Vidláka dlouhé seznamy u exekutorů. Tudy cesta nevede. Afghánci nevyhráli proto, že by obdělávali svá políčka, ale proto, že čas od času dali usákům ochutnat jejich vlastní mediciny. Občas nějakého amíka, případně našeho mírumilovného vojáčka poslali na onen svět. V lepším případě jen narušovali tu naši demokratickou pohodu.
K našim chlapcům, co tam ukončili život hrdinnou smrtí. Nikdo je tam nezval, nikdo je nenutil tam jet. Padlí chlapci tam jeli kvůli penzům, no a někteří si rizikovou opci i vybrali. Nevidím na tom nic hrdinného nebo hodné politování. Liberálně demokraticky, občas se něco nepodaří.
Chceme li něco změnit u nás, musíme umět bojovat stejnými zbraněmi jak má náš protivník, tedy papírem.

Průměrný počet slepic: 3.7 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidláku, tohle bych viděl trochu jinak. V každé hlavě člověka panuje naprostá nikým neomezená svoboda a tedy i představa, jak žít zcela obecně. A ta představa je u každého jiná. Lidé ale žijí ve společenstvích a musí spolu nějak koexistovat. A v každé komunitě bez výjimky ať je to rodina pracovní kolektiv, či stát se řeší ty rozdílné přestavy nějakými stanovenými pravidly. Jinak to nejde. Ke každému pravidlu má každý jedinec nějaký vztah. Je správné, není správné, ale jsem ochoten ho respektovat až po vztah, že správné není a dodržovat ho nebudu. V každé té komunitě to tak bylo, je a bude. A u toho s tím posledně jmenovaným vztahem není jiné řešení než vynucení dodržováni daného pravidla.
Pokud je těch posledních tolik, že pravidlo nejde vynutit je pravidlo nanic, jakoby nebylo. Ergo kladívko lze mít jen taková pravidla, která je většina ochotná dodržovat.

Problém v Afgánistánu spočívá v tom, že jim tam někdo (USA) vnucuje vůdce a pravidla, která tam většina nechce. Je jedno proč a jak. A tím je dán i vítěz a poražený. Předem.

To srovnání s námi Vidláku kulhá na obě nohy. Nám tu taková pravidla USA nevnucují, když tak nám vnucují vůli stran nějaké konkrétní věci třeba kdo bude stavět Temelín, či že máme vyhostit diplomaty Ruska. A pravda to není, my sami a dobrovolně plníme jejich přání, pokud prosadí ti skuteční lezprdelkové většinu v parlamentu, ne zájem ČR pak jim ale jen sami lezeme do prdele.

Když v čemkoli píšete co MY máme dělat v čemkoli – píšete o své osobní představě. Když to neděláme, většina to nesdílí. Aby to dělala ta drtivá většina, musíte ji o svých představách přesvědčit nebo k tomu musí dojít sama, pak to bude i dělat.

Ten úvodní odstavec se přece týká i jakékoli problematiky včetně názoru na cokoli. Dokud se člověk nesmíří s tímto faktem, uráží se v tzv. diskusích pro cokoli. Uráží se, není urážen. Dotčen už jen tím, že má někdo jiný názor, jinou formu, jiný vkus, atd, atd

Průměrný počet slepic: 2.7 (14 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ty červené karty, co rozdávala na demonstraci městských libtardů proti Zemanovi, pracovnice US velvyslanectví, nesvědčí o tom, že by nám USA vůdce nevnucovaly.
Od Afghánistánu se liší jen metoda.

Průměrný počet slepic: 4.5 (24 hlasů)

A kdo ty červené karty vzal a použil? Američané?

Průměrný počet slepic: 2.6 (10 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

:-(

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

Naprostý souhlas. usmívající se smajlik

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ty vlastizrádce s červenými kartami někdo podporoval. Kdo to byl? ;-)

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Bylo, nebylo. V jedné zemi za mořem si uměli vyrobit zlato z vody. Levně, jako když na klávesnici kvantitativně uvolníš pár nul. No a jednou zavolali našemu vládci, který měl jen samé dluhy, že všechny jeho dluhy splatí a chtějí za to jen, aby všichni poddaní každé ráno i večer na 1 minutu poklekli. Ten, kdo nepoklekne, musí být pro výstrahu popraven. Panovník se zaradoval a vydal takové nařízení.
Časem již panovník jen vydával nařízení, které mu vyslanec spolu se zlatem vždy donesl. Poddaní poklekávali, metali kotrmelce, chodili po rukou, ... , spálili mlýny a kovárny, zbourali mosty, a nakonec ani nezasadili.
A teď, Alexi, jak to bylo s tou většinou co akceptovala takové nařízení. A nikdo taky nám nic nevnucoval - jen nabídl obchod.

Průměrný počet slepic: 4.5 (17 hlasů)

In reply to by Eta (neověřeno)

Trvalý odkaz

Eto odpověď na Vaši otázku je jednoduchá. Já tu odpověď rozšířím i na toho, kdo takovou korupční nabídku je oprávněn závazně přijmout. Tady nám ho prezentuje ten panovník. Jeden panovník přijme, jiný ne.
A totéž u té většiny. Někdy ji většina přijme, někdy ne. V obou případech záleží na okolnostech.
To je odpověď na otázku, jak jste ji položil a formuloval.

Průměrný počet slepic: 3.3 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Naprosto souhlasím se vším, co Vidlák napsal. Bohužel mnozí diskutující nepochopili to poselství. Jistě, v našem prostoru nebudeme bojovat násilnými prostředky. Musíme si uvědomit, že problém není v tom, že si z nás Západ udělal poslušnou kolonii, ale v nás, že jsme si to nechali líbit. Začít musíme u sebe, přesně jako to píše Vidlák. Švejkovat věci, které nám nutí náš kolonizátor. Zesměšňovat poslušné přisluhovače cizí vlády. Nevolit toho, koho nám nutí média, nýbrž toho, na koho média nasazují. Protože to je jasná známka toho, že dotyčný hájí naše zájmy. Vzdělávat sebe a naše děti. Protože to je to, čím si naši předci vybojovali samostatnost. Vytvořili národ uvědomělý, vzdělaný a fyzicky zdatný. Za minulého režimu to začalo erodovat a nový režim to vše naprosto pohřbil. Takže musíme začít stejně, jako naši předci.
Ještě k tomu Afgánistánu. Metodou, jakou zvolili Američané, nikdy nemohli vybojovat mír. Říká se, a je to pravda, že Američané vyhrávají války a prohrávají mír. Typické to je v Iráku. Do války investovali několi bilionů dolarů a výsledek je nula. V Iráku je všichni nenávidí a chtějí se za každou cenu od Ameriky odstřihnout. V Iráku není ani demokracie, ani prosperita, ani lidská práva. Ještě horší výsledek je v Libyi, tu se jim opravdu podařilo vybombardovat do středověku. Naštěstí ne do doby kamenné, jak vyhrožovali. Vždy si vzpomenu na tu ženu v minisukni, jak si stěžovala, že ji vládní vojáci obtěžovali. Dnes tam žádné ženy v minisukních chodit nemohou, protože islámské milice by je ukamenovaly.
V Afgánistánu Američané prohráli, protože nebyli ochotni nést cenu vítězství. Abyste vyhráli, musíte získat na svoji stranu alespoň část místních. A tu musíte ochránit před těmi, kteří se pokoušejí kolaboranty ztrestat. To ale nemůžete, jestliže ráno projedete ve svém obrněném vozidle pár vesnic, vrátíte se do pevnosti a tam se s ledovou coca-colou díváte na baseball. Protože v noci přijde Talibán a s kolaboranty si to vyřídí. Svým způsobem byli Sověti mnohem blíže vítězství, než Američané. Protože bez americké a pákistánské pomoci by islamisté neměli šanci uspět. Protože sekulární režim lidem nabízel pokrok a prosperitu.

Průměrný počet slepic: 4.4 (22 hlasů)

In reply to by Pepa Sláma (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nevíte proč to ti Sověti nevyhráli?

Průměrný počet slepic: 2.4 (16 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Protože USA dodály protiletecké řízené střely a Sověti tak ztratili vzdušnou převahu.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Protože byli málo brutální?
Protože Gorbačov neměl dost odhodlání?

Důvodů je spousta.

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

A tam je to vysvětleno. Vždy se směji, když vidím dnešní realitu a to co je ve filmu. A tuším i jeden Bond byl z Afghánistánu té doby.

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

Volit proti médiím můžete jen dokud toho druhá strana již nevyužívá. Potom Vám tam nasadí svoji figuru.
A časem třeba zjistíte že Babiš a Bartoš jsou ze stejné stáje.
Nebo si časem obstarají na Okamuru nějaké kompro, či dají nabídku, která se neodmítá.
Špatně se bojuje s velkokapitálem podle jejich pravidel. Stanovte si pravidla vlastní, potom máte šanci.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

In reply to by Pepa Sláma (neověřeno)

Trvalý odkaz

V podstatě s Vámi souhlasím.
Jen bych trochu rozvedl, že nemohli vybojovat mír.
Otázkou je, co bylo cílem války v Afghánistánu.
Já tvrdím, že cílem války nebylo přinést mír ani demokracii.
Cílem války bylo ovládnout území a vysávat zdroje. Třeba i opium, jehož produkce pod americkým ,,osvobozením" prudce stoupla.
Cílem války bylo nepřipustit, aby Afghánistán byl státem, který si sám určí svoje uspořádání a zahraniční politiku.
Nedejbože aby se kamarádil se sousedy, třeba s Iránem, nebo přes něj vedla Hedvábná stezka a posílila se tím Čína.
Pokud by USA měly tu sílu co před 20ti lety, z Afghanistánu by neodešly.
Pokud by chtěly potrestat někoho za 11.9. měly USA převálcovat Saudskou Arábii.

Podobné to bylo v Iráku.
Husain, který se původně s USA kamarádil, začal být poněkud nezávislý.
Proto ho USA ,,postrčili" k obsazení Kuvaitu a pak převálcovali.
Největším zločinem Husaina bylo to, že nechtěl prodávat ropu za dolary.
Cílem dvou válek proti Iráku nebylo nastolení demokracie a svobody, ale likvidace a rozvrácení státu, který přestal poslouchat.
Kdyby z Iráku dnes USA odešly, bude to trvat desítky let, než se z Iráku stane zase silný stát.

Jako přes kopírák to bylo v Libii.
Kadáfí nechtěl prodávat ropu za dolary a chtěl zavést zlatem podloženou měnu.
Cílem v Libii nebylo přinést svobodu a demokracii, ale rozvrátit a ožebračit stát s největší životní úrovní v Africe.
Jako bonus dochází skrz Libii k imigraci připrchlíků do Evropy, čímž se Evropa (EU) oslabuje jako (ekonomický) konkurent.

Domnívám se tedy, že plánovaných cílů válek v Avghanistánu, Iráku a Libii bylo dosaženo.
(Trochu jinak to dopadá v Sýrii a Iránu, tam cílů dosaženo nebylo)

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

petrodolary

Průměrný počet slepic: 4.8 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

V roce 1556 dorazili první jezuité do Prahy. Vlastenci a obrozenci je neměli v lásce, ale jejich odsudky nebyly zcela spravedlivé. Tovaryšstvo Ježíšovo byla z dnešního pohledu velmi moderně vedená organizace s mnoha úspěchy ve své činnosti. Vidlák v dnešním článku rozebírá taktiku a strategii, která by také obyvatele Česka mohla přivést k vítězství nad usáckou a globalistickou hegemonií. I napadlo mě zmínit úspěšnou jezuitskou praxi v prosazování ideologie katolické církve po Tridentském koncilu.
Když přijel první výsadek jezuitů v polovině 16. století do Prahy, ocitli se otcové jezuité uprostřed nepřátelského území. V Zemích Koruny české sice vládli katoličtí Habsburkové, ale většina (až 80%) obyvatel byli protestanté. Účel příjezdu jezuitů do Prahy byl jasný, postupnými kroky (Vidlákovo kapkou po kapce) dosáhnout změny smýšlení obyvatel ve prospěch katolictví. Úkol zdánlivě nerealizovatelný, ale díky promyšlené taktice, strategii i souhře historických událostí se nakonec zdárně povedl uskutečnit a následky této činnosti trvají dodnes.

Jezuitským mottem byla věta jejich pátého generála, Claudia Acquavivy: „Fortiter in re, suaviter in modo“, volněji přeloženo, „Tvrdě (důsledně) ve věci, přiměřeně ve způsobu“. A tak jezuité po příchodu do Prahy klidně pořádali z počátku po mši přijímání pod obojí, což byla sice z katolického pohledu tvrdá hereze, ale přilákalo to první protestanty do jejich prostor, se kterými dále mohli pracovat. Ostatně jezuité byli perfektní marketéři, pro zbudování Klementina si vybrali klíčové místo na vjezdu na Karlův most a přístup do Starého města křižující se s pravobřežní vltavskou komunikací.
Členové Tovaryšstva byli téměř vojensky organizováni a vyznačovali se výtečným vzděláním, včetně jazykových znalostí. Špičkové bylo jejich školství od základního po vysokoškolské.

Pokud bych mohl doporučit jakou taktikou na nepřátele Česka, zhustil bych radu do jezuitského hesla a po praktické stránce na až úzkostlivou péči o vzdělání dětí a mládeže, kromě odborného, především na znalosti jazykové.
Každý jezuita musel vládnout jazykem země, ve které se pohyboval, samozřejmě mluvil latinsky a u nás také německy.
Výchova mládeže je pro naše (Vidlákovo) uvažování naprostá priorita.

Zjednodušeně výchova příkladem.

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)

Nicméně jsme nejateističtější země světa, od okamžiku, kdy nás do náboženství přestali nutit.

Tak dobře to jezuiti zvládli.

Jak se komunistům podařilo vychovat zapálené a vnitřně přesvědčené soudruhy jsme viděli jen, co padl režim.

I ten islám by na světě dávno nebyl, kdyby netrestal odpadlictví smrtí.

Průměrný počet slepic: 4.3 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Mám asi měsíc nového kolegu, který je ze stejné dědiny a jezdím s ním do prace. On prostě chce mít plné auto, jinak bych jezdila sama, mám to 7 km, to by mi nevadilo, nechci nosit hadr, teď respirátor, na hubě ještě v dopravním prostředku.

A milý synek je slávista jako hrom, až mě tím občas děsí. Je mu 25 let a mně je 59 a tak zase slyším jak mládežníci uvažují.
Bude volit Piráty!
On nechce o slyšet jak rozhodla UEFA, o tom se odmítá bavit. Vlastně jsem se o Kúdelovi dozvěděla sama před měsícem, když vyprávěl jak byl druhý fotbalista tvrdě atakován, tuším jde o Koláře.
O tom nemluví a to je tak ukecaný, že z něho bolí hlava i ostatní kolegy. Ten strčí i Kelišovou do kapsy.

Průměrný počet slepic: 4.5 (18 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidláku, zmiňujete Kudelu. Dneska čtu v MFD Skicáře karikaturisty Václav Teichmann:

Poučení pro Kudeli. Fotbalovému beku pražské Slavie Kudelovi už za údajnou rasisitickou urážku protihráče černé pleti nehrozí jen stopka na deset zápasů, ale i půl roku vězení. Ať už slůvko z atlasu zoologie řekl, či nikoli, propříště ví, že je mnohem bezpečnější soupeři prokopnout lebku. Ale nesmí se u toho tvářit rasisticky. -smějící se smajlík

Tu drtivou většinu z mého předschozího vstupu lze přece stvořit i jako virtuální - mediálně. To mediální klima vstřebali i předáci nejen evropské federace ale i světové FIFA a shodou okolností to tady prezentuje Rus.
https://www.idnes.cz/fotbal/pohary/alexej-sorokin-fifa-uefa-ondrej-kude…
Kudela má možnost se u UEFA odvolat, asi neuspěje (názorový vir tam řádí jak tajfun), ale u obecného soudu by se dovolat mohl neb ten by měli pandemii virově nakaženého klimatu UEFA odolávat právě pro svou nezávislost. Ne-li pak holt lidstvo jako celek zase v jedné věci bude blbnout. Lidstvo bude nemocné konkrétní názorovou virovou pandemii a dokud nepřijde nějaká „vakcína“, kdy někdo zvolá král je nahý, bude ve věci blbnout. Ta vakcína přijít může, ale také nemusí. Já si myslím, že dřívě či později přijde. A jako optimista si myslím, že u toho obecného soudu to Kudela vyhraje – pokud to absolvuje. Nedoknalé lidstvo je nedokonalé lidstvo. Ten obecný soud by mohl a měl být vůč takové virové pandemii imunní.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Chudáci ojrohujeři a zápaďáci... Tak se snaží dělat seznamy dezinformátorů, tak se snaží hrát na to, jak je to na Západě dobré, jak je tam ta správná svoboda a demokracie a u nás vládne Rusko... a pak jeden západ, jeden Kúdela a všechno snažení je v prdeli. Tolik peněz, tolik snahy... Pirátům možná prohraje volby skotská policie obviňující Kúdelu. Tak to má být. Už dlouho neudělal nikdo pro diskreditaci Západu víc než jeden finský černoch a tanečky kolem něj. 

Průměrný počet slepic: 4.7 (19 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je tam dost lidí, co Kúdelu považují za viníka celé situace. Sice s nimi málokdo souhlasí, ale jsou.

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

Pročpak nenadával česky či slovensky, černoch by jen čučel a okolostojící angličtí udavači by neměli co žalovat! :-)

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

nejlepe si clovek ulevi jadrnou nadavkou pronesenou v rodnem jazyce.
Pokud nadava v cizim jazyce, nejde o uleveni si, ale o vzkazu pro okoli.

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)

Tak třeba v brněnskym hantecu by mohl na křivyho konópka klidně ušit bódu a hóknót do placu, že je potróblé bakelit a ať nevaří křivý války. Nemusl by pak poslóchat žgryndy, dostat zaracha nebo dokonce krótit v base.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

Aleno Z. Řezničina zákroků Skotů v onom zápase vyvrcholila rozkopnutím lebky Koláře. Takovým způsobem jít do míče nesmíte, máte-li mozek. Pokud k takovému nebezpečnému zákroku dojde, dávají normání rozhodčí červenou i když se náhodou nic nestane. Je to přímo v pravidlech. Kvůli chuti dát branku, nezlikvidujete kolegu v profesi. Víte, že se Vám to může stát při bezohledné hře také.
Kudela měl být potrestán, ale pouze za prokázanou vulgární urážku přiměřeným trestem, ne za neprokázaný rasizmus na základě "šílenství" zvaného předběžná opatrnost.
Ten Kudela byl v emocích logicky. Touha Skotu zlikvidovat protihráče tvrdostí byla patrna od počátku. A rozhodčí ji prostě pustil, umožnil. Červenou za rozkopnutí lebku opravdu udělil pozdě.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

jakoužeto vulgární urážku Kúdela vlastně použil?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Oni se na to dívají tak, že člověk by se měl ovládat a ani v emocích druhému sprostě nenadávat. Kdyby se ovládl, žádná kauza být nemusela. Zase je tu předpoklad Kudely jako dokonalého člověka bez těch lidských emocí. No a Kudel dokonalý jako kterýkoli člověk na světě není. Pokud dištanc, tak za urážení. Ne za neprokázaný rasismus z důvodu předběžné opatrnosti. Už proto by to měl normální soud smést ze stolu - ten verdikt UEFA.

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nebylo kdysi fair play o tom, že se nemasakrujou soupeři fyzicky? Že jsou hráči tak nějak nastejno?

Nevím, jaký má smysl sport, kde na jedné straně budou násilný hysterky podezřívavě hledající na jakoukoli známku nepřátelství a okamžitě vztekle brutálně útočící za jásání davu a na druhé straně mistři sebeovládání, nereagující na verbální ani fyzické útoky.

Tak nějak to je v USA mezi policajty na jedné straně a triádou BLM-média-soudci.

Tak jako #metoo mělo za následek, že chlapi odmítají jet s ženskou na služební cestu, aby je pak nějaká kráva za 20 let nevláčela médii, protože se s nimi kdysi dobrovolně vyspala, ale teď z toho má špatný pocity, tak za chvíli běloši budou srát na sporty, kde bude nějaký barevný, jen aby je pak někdo neobviňoval z rasismu.

Vždyť už to sami bojovníci proti rasismu vymýšlí, takže už jsou zase u vytváření appartheidu.

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Neuspěje nijak. Fotbal rozhoduje UEFA a u obecných soudů GB neuspěje rovněž. Je pro ně nějaký divoch z východu, kterému je třeba dát lekci. Vzpomeňte si na případ, kdy v Londýně nějaký rowdies ubil řetězem od kola našeho občana, číšníka, který se vracel večer z práce. Brutálně ho ubil a přesto nebyl ani obžalován.
Stejné šance má i Kudela. Jen je to tahání peněz ze strany advokátů, i když je v tomto případě výsledek znám. Bude rád, když na něho nebude vystaven zatykač, aby mu znemožnili cestování a tedy ho tím způsobem odstranili z fotbalu.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale prdlačku pragmatiku. Soudy v GB mohou být tou virózou blbosti nakaženy (odůvodněně by neměly být) také ale nejsou ta úplně konečná. Tou jsou až mezinárodní soudy. Příklad - třeba Kreuziger a mnozí další. Viz https://www.idnes.cz/fotbal/pohary/jan-stovicek-pravnik-kauza-kudela.A2…

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

No, uvidíme. Kéž by jste měl pravdu. Nic jiného Kudelovi nepřeji.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Alexi, nikdo to vejš nepožene. Nastoupí diplomacie, Kúdelu obětujou za prachy od UEFA.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by fotrák (neověřeno)

Trvalý odkaz

fotráku, pokud se tak stane, a je to možné, je to hrubá chyba. Tohle mohou zastavit jen ty soudy, když tomuhle šílenství řeknou stop. Proto by se měl Kudela bránit takříkajíc do hrdel. Jakkoli bohužel jistotu, že tomu klimatu nepodlehnou sami soudci, mít nemůže. Lidská společnost je schopna blbnout jako celek. Co byla 2. světova a zvěrstva Němců? Nikdo to tam nebyl schopen zastavit. To je lidstvo a jeho dokonalost v plně parádě.

Průměrný počet slepic: 4.4 (5 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

jenže ty úplatky/dotace českýmu fotbalsvazu, potažmo majitelům klubů, jsou nebetyčný. Si vemte, kolik inkasoval jen majitel Slavie za to, kam až postoupila, finanční kolaps hrozí všem klubům v lize, kdyby se UEFA šprajcla. Tohle nikdo nepřipustí. Kúdelu v tom nechaj plácat soukromě s nějakým tím příspěvkem na právníka, pokud ho nepřemluví slušnou částkou ke klidu. Vidím to tak, že se zase začne poklekávat, bohužel.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by fotrák (neověřeno)

Trvalý odkaz

jen jsem to napsal, zradil Babiš natvrdo tuto zem.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

T

Průměrný počet slepic: 1.9 (9 hlasů)

In reply to by scallop (neověřeno)

Trvalý odkaz

Smůla... 

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

proč neletí do Moskvy
„K mé plánované cestě do Moskvy - včera jsme se s panem premiérem dohodli, že je nutná má účast na pondělním jednání vlády,“ vysvětlil vicepremiér stroze v sobotu ráno na Twitteru.

Jeho účast na zasedání vlády je nutná,aby AlHamajda mohl říct své jasné a rezolutní "Možná"

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)