Já se připravuju

Autor

Včera mi přivezli sedmdesát metráků kvalitního ruského černého uhlí. U Moravských Budějic se nachází maličká vesnička Blanné a v ní sídlí pan Kašík, který prodává štěrky, písky a... uhlí. Je jediný, kdo dokáže za normální peníze sehnat kvalitní matroš. A už je s prodejem uhlí skoro jediný. Ostatní ten obchod flákají. Dodávají draze rakouské brikety nebo polské uhlí. 

Už několik let beru právě toto uhlí ze Sibiře. Tvrdé, lesklé, téměř antracit. Málo kouří. Nad mým komínem se objeví krátce bílý kouř jen po přiložení. Během pěti minut je po všem a není vidět, že bych topil pevnými palivy. Uhlí je velmi těžké. Těžší než donbaský antracit. Takže se mi ho do uhelny ve sklepě vejde fakt hodně. V této chvíli tam mám nejméně patnáct tun. Topení na pět zim. Jedinou nevýhodou tohoto uhlí je vysoký vývin plynů - když přiložím, nesmím první půlhodinu protřepávat rošt. Pokud to udělám, blafnou mi plyny v komíně a už se mi podařilo vyděsit sousedy, když se metr nad komínem objevil dlouhý plamen jak z bunsenova kahanu. Teď, když se dělá střecha, projde rekonstrukcí i komín. 

Mám i plynový kotel - starou Destilu. Vlastně už je na ní repasované úplně všechno, kromě základního rámu. Jednoduchý kotýlek s jednoduchou automatikou, který se obejde bez čerpadla. Moje topení funguje na samotíž. Když topím,, ohřívám zároveň i vodu v bojlerech. 

Mám vlastní studnu. Dodělal jsem k ní ruční čerpadlo. Ať nejsem závislý jen na ponorném čerpadle. V podstatě zbývá poslední nevyřešený vopruz a tím je svícení. Jasně, není problém mít doma několik svítilen. Dnešní LED žárovky jsou úsporné a i relativně malá baterčička vydrží svítit dlouho. Ale není to to pravé ořechové. 

Proč to vlastně píšu... 

Jak to tak vypadá, v podzimních volbách v Německu zvítězí Zelení a u nás jejich nepodařené klony Piráti. Ani jedni se netají svými ekologickými nápady, na které není ani infrastruktura, ani na to není připravený průmysl, ani zemědělství, ani doprava. Není na to připravené nic kromě jediného - ideologického odhodlání. 

Když si čtete normální majnstrým a nejste úplný technický nedouk, musí vám být jasné, že svoje nápady prostě zavedou. Pokud budou zvoleni, jsou dostatečně pevní, dostatečně nabuzení a dostatečně blbí na to, aby to prostě udělali, protože tím přece zachrání svět. 

Aby nedošlo k mýlce... já si nemyslím, že to přijde hned po volbách ani si nemyslím, že to bude nějaká katastrofa jako ve filmu, kdy se rázem hroutí úplně všechno.  Jen se tu a tam povede nějaký lokální blackoutek. Takový malý. Kvůli jedné rozvodně. Tak malý, aby se dal bagatelizovat a musel se řešit. 

Pak prostě tu a tam na chvíli vypnou proud, protože jinak to nepůjde. Někde ho budou vypínat kvůli nedostatku energie a někde kvůli přebytku. Někde elektrika vypadne sama, protože se naráz připojí příliš mnoho elektroaut. A pořád půjde jen o drobnosti. Jednoho dne si nenakoupíte, protože vypne proud a v obchodě vám čtečky nenačtou čárové kódy. A nebudou lidi, aby vám vypsali ručně účtenky. A hodně lidí už dávno neplatí v hotovosti. 

Pak tu tam něco nebude. Nebo to nebude hned.  Ostatně tohle teď zažívám v práci. Pořád něco chybí. Z Číny nedojíždějí díly. I takové obyčejné věci jako kohoutky, trubky či nářadí. Můj truhlář mi dělá dvě nová dřevěná okna - už měsíc čeká na dvojskla. 

K tomu se pořád handrkují o ten Nord Stream a pořád nám tvrdí, že musíme vůči Rusku přitvrdit. 

Já už si vlastně dovedu představit celou řadu scénářů, kdy jednoho dne proud vypne a pak nepůjde několik dní. Tuhá zima, nasraný Putin zavírá kohoutky, nasraní Ukrajinci vyhazují do povětří plynovod, nasraní američané posílají svoje agenty, aby odpálili Nord Stream... A nebo prostě přijde nějaký německý zelený kancléř a nařídí odstavit uhelné elektrárny, protože televizi může sledovat i při svíčce. Komsomlců na to mají dost, jsou věrní a pevní... ono by se jim ten rozvrat prostě mohl podařit. 

Tož... jsem schopen vyhřát dům bez jakékoliv trubky či kabelu vedoucím do baráku. Jsem schopen rukama načerpat takřka pitnou vodu ze studny. Jsem schopen uvařit na plotně pod kterou se topí. Jsem schopen obsloužit zvířata a nachystat jim krmení. Jsem schopen udržet v provozu záchody, jsem schopen zajistit rodině teplou vodu na mytí. Provizorně jsme schopni svítit, ale kdyby elektrika nebyla déle, tak si prostě nic nenabijeme. 

Příští rok bych chtěl koupit nějakou pěknou dieselovou elektrocentrálu. Ta by mi komfort o dost prodloužila. Mám fyzicky rozdělené elektrické vedení pro zásuvky a pro světla. Mohl bych snadno používat pro svícení 12 voltů a používat nějakou fotovoltaiku. Ale ta je tak drahá, že mi totéž zařídí naftový generátor. 

Dneska prosím o technicky uvědomělou diskusi... existují ještě nějaká jiná řešení jak doma dobře a snadno svítit?  Je ještě něco, co by se dalo za rozumných nákladů udělat pro to, aby byl člověk připravený na to, že jednoho dne prostě proud nepůjde poněkud déle než jsme zvyklí a nic nebude fungovat? Je něco, o čem nevím, co by nám mohlo pomoci? 

Případně... jak se připravujete vy? Nebo se blackoutu neobáváte? Nemyslíte si, že by mohl tak katastrofický scénář nastat? Co jste schopni udělat, pokud dojde šťáva? 

V poslední době mám pocit, že v případě zhroucení infrastruktury na nějaké hladové hordy ani nedojde, protože jsme všichni tak svázání s dráty a Temelínem, že bez nich nedokážeme ani rabovat. Zřejmě se taková gerila ani nedostane z města... 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (90 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

já sám na katastrofu se nijak nepřipravuji, už tu bylo rozebráno (rozkydáno ?) útoky hladových hord, stačí přestat platit výpalné většině Cikánstva a máme tady druhou Brazílii, Kolumbii, Venezuelu...Kde člověk raději po ulici ani moc nechodí, peněženku nemít při sobě a přízemí se ve velkých městech nepoužívají k bydlení kvůli možnému přepadení, vykradení, zavraždění. Kdy policie téměř nevylézá z aut a když, tak ve vojenských formacích se samopaly, brokovnicemi. Moc nepřeháním.
Viděno na vlastní oči.

Ono jednou bude stačit velký průser, kdysi se to v tisku dost přetřásalo - paneláky. Postaveny v relativně krátkém časovém období, bydlí v nich cca třetina (aspoň myslím) lidí, a někdy v budoucnosti budou fakt staré, k nebydlení. A nic nového se místo nich masivně nestaví. Kam ti lidé z nich půjdou ?

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by Auto (neověřeno)

Trvalý odkaz

do kytek. Ani hudba nebude hrát.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Do lepšího bytu plného květin? To že možné.

Od roku 1989 totiž platí pořád to stejně: nic se nestaví, ale plocha bytu na jednoho obyvatele se neustále zvětšuje. Jedná se o pozoruhodnou záhadu, o které sorosovská média odmítají informovat.

Ale jinak všechno stojí za hovno, pane Ládíku. Jako dycky :-)

Průměrný počet slepic: 2.1 (7 hlasů)

jednoho obyvatele se neustále zvětšuje
Nejaky odkaz na relevantni zdroj by nebyl ????

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Se plocha bytu na jednu obyvatelku najednou taky zdvojnásobila.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Jako zdroj mohu nabidnout statisticky urad - data jsou dle scitani lidu (posledni z roku 2011, letosni jeste neni hotove). Je to pro Vas relevantni? Tady jsou preci fakta fuj a relevantni je pro vetsinu vidlaku jen jejich vira.

Jestli jste ovsem vyjimka, viz
https://www.czso.cz/documents/10180/20551777/17021614a05.pdf/50c591b1-a…

Viz tabulka 15 na strane 4 - je tam prumerna plocha bytu (za roky 1991, 2001 a 2011) a prumerny pocet osob ja 1 byt. Prumerna plocha na jednoho obyvatele se spocte vydelenim :-)

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Metry a místnosti na osobu významně ovlivňují rodinné domy.
Pokud jste se pořádně kouknul, tak metráže jsou v bytových domech výrazně nižší než metráže v RD.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

jiste, tak tomu bylo vzdy

Ale prumer obytne plochy na jednoho obyvatele lze srovnavat v case pri zapocetni vsech bytu - a tato plocha jednoznacne roste. Sice je dnes vsechno spatne, ale mame se tak naaak lip.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Porovnání let 1991 a 2001 ukazuje, že v tomto období poklesl průměrný počet osob bydlících v bytech. V roce 1991 bydlelo v jednom bytě v průměru 2,79 osob, v roce 2001 jen 2,73. S rostoucí velikostí bytů se snížil i průměrný počet osob na jednu obytnou místnost z 0,95 v roce 1991 na 0,89 v roce 2001, přičemž počet obytných místností nad 8 m2 na 1 byt vzrostl od posledního sčítání z 2,93 na 3,11. Průměrná obytná plocha jednoho bytu vzrostla proti roku 1991 o 7,3 m2 a dosáhla v roce 2001 celkem 58,8 m2. Průměrná obytná plocha na jednu osobu se zvýšila ze 18,5 m2 v roce 1991 na 21,2 m2 v roce 2001.
zdroj : https://www.czso.cz/csu/czso/13-2139-03--4_5_uroven_bydleniu

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

zmizely kuchyně a nahrazeny kk,to může statistiky ovlivnit. A nové byty v Praze,soudím podle časopisu Dům a bydlení,který odebiram a často se s takovými nepíšu byty ale bytečky zde chlubí celebrity,tak to jsou opravdu krcálky bez komor a kuchyní, kk tak na uvaření kafe a nulové zásoby a u toho už jen sedačka a bedna a víc se jim tam nevejde,nedokážu si představit žít tam s dětmi.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

J

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)

In reply to by scallop (neověřeno)

Trvalý odkaz

má víc lidí baráky,dnes se nebere ohled na ornou půdu

Zatím bez slepic

In reply to by Auto (neověřeno)

Trvalý odkaz

aspoň u nás, u Vltavy, jeden věžák namačkaný na druhém,
vyrostlo to během 1 roku.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

dojde písek a štěrk

Průměrný počet slepic: 2 (3 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

použitím recyklátů.
Potíž je ovšem v ceně. Recyklát je a vždy bude dražší, než původní surovina.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

https://aeronet.cz/news/globaliste-v-madridu-predstavili-agendu-2050-ko…

a já furt dumala, že pirates vylepšili leninstalinské teze... jo kulový.
a muselo to začít už dost dávno, protože, jak takhle "řízená" společnost dopadla, popisuje už dr. Garen ve Stounovi.

Průměrný počet slepic: 3.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Měl na opasku napsáno Vždy připraven, Tak jsem ho trošku potáhl za nohu a von připravenej nebyl!
P.S.
Pokud možno hezký den všem.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Bol raz jeden hospodar. Na vzdialenom juhovychode CSR.
Mal kusok role.
Mal vinicu.
Mal chlieviku par bravov a kravku k tomu.
Mal celadnika, ktory mal vlastny domcek.
Boli pripraveni, ked nastala kucapaca v 1938. Sice skoncili u madarov, ale to je vzdialeny kut i pre madarov 😂, takze zmena ziadna.
Vojnu ani velmi nezaregistrovali, par ludi v denide umrelo u Stalingradu a par rusov umrelo ked isli cez dedinu na zapad.
Stale bolo co jest, stale boli plany ako zabezpecit rodinu, ako byt pripraveny na najhorsie.
Prisiel 1948 a stale sa nic nemenilo. Spajza plna, drevo na zimu pripravene.
Len potom prisiel 1953.
On isiel do basy - lebo kulak.
Dom im zabavili z moci uradnej a siel tam byvat nejaky stranicky kader.
Pole skoncilo v JRD a vinica tiez.
Celadnikov domcek dostal menej vyznamny stranicky kader.
Mlada pani od zavreteho skoncila na ulici. 4 deti plus ona plus to co mali na sebe.
Po par dnoch sa stranik zlutoval a umoznil im byvat v chlieve. Prvu zimu prezili tam. Az potom sa veci zacali tak nejak normalizovat.....

Tolko o tom byt pripraveny a mat plnu spajzu ...

Průměrný počet slepic: 3.9 (14 hlasů)

Příběh dobrý, podle dnešní ideologie i žádoucí. Jinak nesmysl bez historicko-ekonomických souvislostí se zdůrazněním jevů, které se vypavěči hodí a potlačení ostatních. Jen málo osobních příběhů jednotlivců mohou vypovídat o celkové době.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Žádný nesmysl. Minulá realita. Osobně poznaná.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by Josef S (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pokud použiji Váš přístup, tak mohu naopak vyjmenovat jednu dobrou věc a vyvodit z ní obdobné vývody jako váš předpsavec jenom s opačným znaménkem. Nebo jinak postavím na jednuz stranu váš příběh, na druhou Hrozny hněvu a vyvodím z toho, že je to vlastně všude furt stejné.
Nezpochybňuji osobní tragédie, jen podotýkám, že málokdy se z nich dá odvodit obecný závěr.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

plus minus, přesně si letopočet nepamatuji,
ta daň skončila, když se rasantně zdražil benzin z tehdejších 2 Kčs/litr na dvojnásobek
(2 Kčs tehdy=30 Kč nyní, soudě podle platů a ceny plzeňského).
Takže budou zase daně za auto (silniční daň, to je samozřejmá nutnost, to je daň mající jisté oprábnění)

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

přeorientovali se jen na turismus a včil ... no to jsou ty konce. Pořád nechápou a hlavně na cnn, že už nikdy nebude nic tak jak bylo

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

není nutné žádných velkých investic. Základní podmínkou je mít zdroj vody a v zimě zdroj tepla. Čím budu svítit ani čím budu topit mně vůbec netrápí, mám svíčky a zásobu dřeva na několik let. Žádné chytré spotřebiče a v koupelně lázeňské kamna. A ledničku nahradí studený sklep.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

poslanec Volný 3 hodiny obstruuje ve sněmovně

co je za tím ??

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)

In reply to by Tony (neověřeno)

Trvalý odkaz

Volný obstruuje?
Nepopletly se Vám písmenka?
Nemělo tam být : "Poslanec Volný 3 hodiny masturbuje ve sněmovně?"

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

h

Průměrný počet slepic: 1.7 (6 hlasů)

In reply to by scallop (neověřeno)

Trvalý odkaz

zapomínáte, že jsme rusům dali jisté termíny a tak tam možná byli nahlášeni nějací rusové vracející se domů.....
byla by docela sranda, kdyby se snažili dostat do létadla nějakého rusa, jen aby létadlo mohlo letět.....
Vy jste tak ubohej je to až neskutečné....

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

In reply to by scallop (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tys tu chyběl, debílku.
Kdes byl celý dopoledne? Ferinoval jsi s Ferim? Byls vepředu nebo vzadu?

Průměrný počet slepic: 2.6 (14 hlasů)

Dědku.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Aha - tak ona to byla trojka a tys byl ten třetí, bobánku. :-D

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

In reply to by scallop (neověřeno)

Trvalý odkaz

Letadla DHL a FedExu sviští přes Bělorusko pravidelně každý den, včera tam letělo české letadlo z Ostravy do Moskvy a zase zpátky. A pokud si myslíš, že na Dálný východ se létá přes Bělorusko, tak si na omylu, protože koridor pro lety tam je daleko severněj.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

V

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

In reply to by scallop (neověřeno)

Trvalý odkaz

Běloruskem a hned čtyři německá letadla tam prolétají a turecké aerolinky asi zjistily, že se jim obletem Běloruska zvyšuje spotřeba paliva, tak už to jejich letadlo bere pěkně po přímce. A ještě ta tvá poznámka o Rusku ta teda sedla. Kdyby jsi chvilku pozoroval provoz nad Běloruskem, tak by jsi zjistil, že kdyby Rusko přestalo létat přes Bělorusko, tak to by je opravdu moc bolelo.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Ktera nemecka letadla?

Turecko je s Lukasnekem v pohode. Erdogan je stejna krevni skupina.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

a jedno z řešení je elektrocenrála (na naftu).
Je ale nutné jít naproti i cestou instalací spotřebičů s nižší náročností a pokud možno jednofázových. (Komerční 400V elektrocentrála je často o řád dražší, než jednofázová).
Nejdůležitější asi je vyřešit čerpání vody. Výkon komerčních jednofázových čerpadel je dostačující i ve vrtech, kde se to nedá alternovat ruční pumpou. Často jsou vybavena elektronikou, že si samy hlídají tlak a není třeba tlaková nádoba atd. Pak je jednodušší do systému zapojit relativně cenově dostupnou jednofázovou elektrocentrálu. Sám jsem si tím prošel a tak mám zkušenost, že při renovaci domu jsem už s něčím takovým počítal a to i v novém elektrorozvodu v domě. Zatím je přepojení na elektrocentrálu ruční, ale šlo by to doplnit i o automatické přepínání, spojené s autostartem centrály (to ale není potřeba a je to hlavně dost drahé a musel bych pořídit i novější centrálu).
Taky jsem počítal s možností solární alternativy, dost rychle se rozvíjí ukládání solární energie do baterií, čekám jak se to v tomto směru vyvrbí a bude to komerčně a cenově použitelné.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Dnes na Kose
22. října 2016 ukrajinské stíhačky hrozily sestřelením Boeingu 737-800, vlastněný běloruským státním dopravcem Belavií, pokud se nepodvolí a nepřistane znovu v místě odkud odletělo, tedy v Kyjevě. Šlo o pravidelnou linku Kyjev Minsk.

Na palubě bylo 136 cestujících a 6 členů posádky.

Operaci řídila ukrajinská tajná služba SBU. Po přistání byl jeden cestující z letadla odveden orgány činnými v trestním řízení na Ukrajině – jak se ukázalo později, šlo o občana Arménie Armena Martirosjana . Detaily zde. Opět – mediálně ticho po pěšině. Ačkoliv ten incident je naprosto totožný! Žádné sankce, žádné mezinárodní rozhořčení – Ukrajina dál buduje demokracii….

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

asi umí číst jen to co se jim hodí....

Průměrný počet slepic: 3.8 (9 hlasů)

P

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

In reply to by scallop (neověřeno)

Trvalý odkaz

scallope, tady jste u Vidláků, ne u Vlků. Ve vašem prefabrikovaném rozmachu se vám to poněkud popletlo.
A jen perličku, co se o demokracii a svobodných volbách poučit u našeho jedinečného přítele, u Saúdské Arabie.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Na Vidlákovu otázku musím říct, že mě odhalil. Ano, přiznávám, jsem preper. Teda jen takový malý, český, řekl bych preper-příštipkář. Chystám se na krátkodobý blackout, nikoliv na apokalypsu jakéhokoliv původu. Nekopu atomový bunkr, nemám konzervy na 2 roky jaderné zimy.
Ale koupil a nainstaloval jsem na studnu pumpu, jednak je to pěkný zahradní prvek a jednak když vypadne dodávka vody (např. letos na jaře, typicky), nejenom že neumřem žízní (vína ve sklepě dost), ale dokonce můžeme po libosti kýblem splachovat, což nám závidí všichni sousedi.
Dřeva a uhlí se snažím mít vždycky dost.
Elektriku jsem vyřešil malou benzínovou centrálou, stačí na čepradlo kotle, lednici a nějaké to světlo. K přečkání ten výkon stačí a benzín doma vždycky nějaký mám. Rozvody kvůli tomu nemusím měnit, to je nesmysl zřizovat nějaké přepínání napájení, (byť samozřejmě svetelné a zásuvkové obvody MUSÍ být samostatné) pro ten krátký blackout stačí roztáhnout pár prodlužovaček po baráku.
Jo, abych nezapomněl - a po 100 nábojích do každé ráže, co mám doma.
Tak snad jsem Vidlákovu otázku zodpověděl, což tu činí málokdo.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tapety! Prodávám tapety! Čerstvý tapety!
Tapetáři z Hovínek, Íděsu a podobně.

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)