Já se připravuju

Autor

Včera mi přivezli sedmdesát metráků kvalitního ruského černého uhlí. U Moravských Budějic se nachází maličká vesnička Blanné a v ní sídlí pan Kašík, který prodává štěrky, písky a... uhlí. Je jediný, kdo dokáže za normální peníze sehnat kvalitní matroš. A už je s prodejem uhlí skoro jediný. Ostatní ten obchod flákají. Dodávají draze rakouské brikety nebo polské uhlí. 

Už několik let beru právě toto uhlí ze Sibiře. Tvrdé, lesklé, téměř antracit. Málo kouří. Nad mým komínem se objeví krátce bílý kouř jen po přiložení. Během pěti minut je po všem a není vidět, že bych topil pevnými palivy. Uhlí je velmi těžké. Těžší než donbaský antracit. Takže se mi ho do uhelny ve sklepě vejde fakt hodně. V této chvíli tam mám nejméně patnáct tun. Topení na pět zim. Jedinou nevýhodou tohoto uhlí je vysoký vývin plynů - když přiložím, nesmím první půlhodinu protřepávat rošt. Pokud to udělám, blafnou mi plyny v komíně a už se mi podařilo vyděsit sousedy, když se metr nad komínem objevil dlouhý plamen jak z bunsenova kahanu. Teď, když se dělá střecha, projde rekonstrukcí i komín. 

Mám i plynový kotel - starou Destilu. Vlastně už je na ní repasované úplně všechno, kromě základního rámu. Jednoduchý kotýlek s jednoduchou automatikou, který se obejde bez čerpadla. Moje topení funguje na samotíž. Když topím,, ohřívám zároveň i vodu v bojlerech. 

Mám vlastní studnu. Dodělal jsem k ní ruční čerpadlo. Ať nejsem závislý jen na ponorném čerpadle. V podstatě zbývá poslední nevyřešený vopruz a tím je svícení. Jasně, není problém mít doma několik svítilen. Dnešní LED žárovky jsou úsporné a i relativně malá baterčička vydrží svítit dlouho. Ale není to to pravé ořechové. 

Proč to vlastně píšu... 

Jak to tak vypadá, v podzimních volbách v Německu zvítězí Zelení a u nás jejich nepodařené klony Piráti. Ani jedni se netají svými ekologickými nápady, na které není ani infrastruktura, ani na to není připravený průmysl, ani zemědělství, ani doprava. Není na to připravené nic kromě jediného - ideologického odhodlání. 

Když si čtete normální majnstrým a nejste úplný technický nedouk, musí vám být jasné, že svoje nápady prostě zavedou. Pokud budou zvoleni, jsou dostatečně pevní, dostatečně nabuzení a dostatečně blbí na to, aby to prostě udělali, protože tím přece zachrání svět. 

Aby nedošlo k mýlce... já si nemyslím, že to přijde hned po volbách ani si nemyslím, že to bude nějaká katastrofa jako ve filmu, kdy se rázem hroutí úplně všechno.  Jen se tu a tam povede nějaký lokální blackoutek. Takový malý. Kvůli jedné rozvodně. Tak malý, aby se dal bagatelizovat a musel se řešit. 

Pak prostě tu a tam na chvíli vypnou proud, protože jinak to nepůjde. Někde ho budou vypínat kvůli nedostatku energie a někde kvůli přebytku. Někde elektrika vypadne sama, protože se naráz připojí příliš mnoho elektroaut. A pořád půjde jen o drobnosti. Jednoho dne si nenakoupíte, protože vypne proud a v obchodě vám čtečky nenačtou čárové kódy. A nebudou lidi, aby vám vypsali ručně účtenky. A hodně lidí už dávno neplatí v hotovosti. 

Pak tu tam něco nebude. Nebo to nebude hned.  Ostatně tohle teď zažívám v práci. Pořád něco chybí. Z Číny nedojíždějí díly. I takové obyčejné věci jako kohoutky, trubky či nářadí. Můj truhlář mi dělá dvě nová dřevěná okna - už měsíc čeká na dvojskla. 

K tomu se pořád handrkují o ten Nord Stream a pořád nám tvrdí, že musíme vůči Rusku přitvrdit. 

Já už si vlastně dovedu představit celou řadu scénářů, kdy jednoho dne proud vypne a pak nepůjde několik dní. Tuhá zima, nasraný Putin zavírá kohoutky, nasraní Ukrajinci vyhazují do povětří plynovod, nasraní američané posílají svoje agenty, aby odpálili Nord Stream... A nebo prostě přijde nějaký německý zelený kancléř a nařídí odstavit uhelné elektrárny, protože televizi může sledovat i při svíčce. Komsomlců na to mají dost, jsou věrní a pevní... ono by se jim ten rozvrat prostě mohl podařit. 

Tož... jsem schopen vyhřát dům bez jakékoliv trubky či kabelu vedoucím do baráku. Jsem schopen rukama načerpat takřka pitnou vodu ze studny. Jsem schopen uvařit na plotně pod kterou se topí. Jsem schopen obsloužit zvířata a nachystat jim krmení. Jsem schopen udržet v provozu záchody, jsem schopen zajistit rodině teplou vodu na mytí. Provizorně jsme schopni svítit, ale kdyby elektrika nebyla déle, tak si prostě nic nenabijeme. 

Příští rok bych chtěl koupit nějakou pěknou dieselovou elektrocentrálu. Ta by mi komfort o dost prodloužila. Mám fyzicky rozdělené elektrické vedení pro zásuvky a pro světla. Mohl bych snadno používat pro svícení 12 voltů a používat nějakou fotovoltaiku. Ale ta je tak drahá, že mi totéž zařídí naftový generátor. 

Dneska prosím o technicky uvědomělou diskusi... existují ještě nějaká jiná řešení jak doma dobře a snadno svítit?  Je ještě něco, co by se dalo za rozumných nákladů udělat pro to, aby byl člověk připravený na to, že jednoho dne prostě proud nepůjde poněkud déle než jsme zvyklí a nic nebude fungovat? Je něco, o čem nevím, co by nám mohlo pomoci? 

Případně... jak se připravujete vy? Nebo se blackoutu neobáváte? Nemyslíte si, že by mohl tak katastrofický scénář nastat? Co jste schopni udělat, pokud dojde šťáva? 

V poslední době mám pocit, že v případě zhroucení infrastruktury na nějaké hladové hordy ani nedojde, protože jsme všichni tak svázání s dráty a Temelínem, že bez nich nedokážeme ani rabovat. Zřejmě se taková gerila ani nedostane z města... 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (90 hlasů)

Komentáře

Nemít propojený spotřebič s komínovým tělesem a kontrola není nutná. Navíc nemít kontrolu není trestné....

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
To mě napadá,že ta nedostupnost bude spíš k vůli ceně.
Už se to ukazuje teď a inflace teprve začíná.
Pamatuji na určitou samostatnost,ale vše nejde takto vyřešit a ti dnešní úřední šimlové,budou každému za zadkem.
Vrcholem této kampaně bude,pojďme si to vzít do Ruska,Biden to říká už na rovinu.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Tož ve Vidlákově máme štěstí, rozmnožili se nám zde sysli. Než bude kolaps elektřiny, bude kolaps díky jim. Zelení na to mají dokonalé zákony, zákazy, příkazy, sysla loviti a jísti se zakazuje, natož jimi svítit - nejsou liškou, jejíž kůží by bylo možno třít hůl a vyrábět elektřinu,....

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

matka.
Pan Vidlák zařídí přebytek své elektřiny,kterou bude pouštět do půdy a ta vyžene sysli.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

sysle?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

cype. Vítejte v klubu. Se synem máme oblíbenou zábavu, česky se tomu říká prznění čeština.
Češtin být náš kobyl.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

….. spíš pro techniky a já popírám, že bych jím někdy byl.
Vidlákova uvedená opatření chápu spíše jako koníčka/hobby, protože připravit se na to co nás (možná) čeká v rámci naší civilizace dost dobře ani nejde.
Příliš husté osídlení a příliš velká vzájemná provázanost. Tak někde v zapadlém koutě Sibiře.... možná.
Vidlákovo řešení možná na pár měsíců (a kdoví jestli), ale nikoliv na dlouho.
Osobně řeším domácí přežití na týden/dva/tři (jídlo, voda, léky, chlast apod.), jinak to ve městě velikosti našeho statutárního městyse ani nejde. Chata? No, možná o pár týdnů v nouzi déle (ve městě epidemie).

Nejsem si jist, jak pomalý bude úpadek (ten považuji ta jistý) a kdy se dostane do nějakého dramatického bodu zlomu (pokud vůbec). Myslím, že na těch pár let co mám před sebou to nemá smysl řešit, celospolečensky se to bude všelijak flikovat, aby se davy nebouřily. Jak si poradí ti mladší? To nevím, to bude jejich starost. Pokud si zvolí Piráty a podobné šmejdy, zvolí si sami vlastní osud. Jediná možnost přípravy pro ně je zdraví/forma a profese, kterou ostatní nezbytně potřebují.

Dnes ta už zmiňovaná Audience. Chce někdo podat zprávu? Až zítra, protože se pochopitelně nevrátím zcela střízliv (eufemismus).

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

čekáme na zprávu ze služební cesty. Byl na to formulář.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

čekáme na zprávu ze služební cesty. Byl na to formulář.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Myslím, že hlavní problém života na vsi v budoucnosti bude mobilita. Elektroauta nejsou vůbec plánována jako náhrada 1 za 1 stávajícího auta. Plánuje se důsledné sdílení, tj. auto nebude vlastnit téměř nikdo, odpadnou úvahy o přetížení sítě, místní blackouty asi zákonitě příjdou s nestabilitou sítě. Ve výsledku bude aut proti dnešku nepatrný počet a vše se plánuje řešit veřejnou dopravou a sdílením. A zde vidím ten zásadní problém, neodvezu si co budu potřebovat a chtít , v pro mě příznivém čase, ale budu muset plánovat, někde žádat o povolení převozu a nemusí mi být vyhověno např. z titulu sociálního statusu označeného vidláka. Prostě i dřevo z vlastního lesa, pokud mi nebude znárodněn si neodvezu. A tím celá koncepce nezávislého života na okolí dostává trhlinu. Stačí si přečíst nedávno oznámenou ve Španělsku Agendu 2050. Zelení v celé EU jsou nadšením bez sebe. Samozřejmě, pokud se něco nestane, postupně se to v různé míře překopíruje do všech zemí.
Na rozdíl od některých výše uvedených se domnívám, že cesta elektrocentrály pro zajištění elektřiny je možná nejlepší, pokud blízko bydliště nemám nějaký stabilní potok, kde by se dala umístit malá turbínka. Ovšem je nutno dbát, aby to byl diesel, co nejprimitivnější, aby fungoval i na vyjetý olej z fritovacího hrnce. Olej se dá i v primitivních podmínkách vždy vyrobit.
Asi vyhovujícími by byly staré vojenské elektrocentrály, ovšem pokud se dají ještě někde sehnat.

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

... vadil socialismus.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

nebude,mně stačila zkušenost s pujcovanim knížek kámoškám a z toho vyvodila heslo: Co nechceš mít,tak půjč

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

... že společné věci určené ke sdílení se stanou častým cílem záměrného vandalství. Z cizího krev neteče a pro někoho je děsná zábava společný majetek ničit.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

Sdílet a půjčovat si knížky, to je o kovid.

Zatím bez slepic

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

To je v podstatě Lenin v novém kabátě. Ten kabát mu ušila oligarchie. V podstatě stejně jako posledně. Posledně to ale nedopadlo, jak si představovali. A ani tentokrát to nedopadne.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

... že si vyžereme to nejhorší, a než to nedopadne, my už tady pravděpodobně nebudeme.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

že jste na té elektrice závislí jak narkoman na heroinu

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

posnídat rostlinný lančmít,vůbec není špatný

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

to je hrůza! Vždyť to musí mít éček, aby to mělo nějakou chuť! Jinak jedu ke svému mladému zubařovi, který je ale 40km daleko. Dožiji-li, budou mě tam muset vozit, až přijdu o řidičák hlubokým stářím...

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

věku je dobré přejít na ty klapáky. Můj soused,82, si nechal ještě někdy v 75 zuby nastřelit,aby vypadal a když pak šel na operaci s kloubem,tak jak mu rvali do krku tu narkózu,tak mu hnuli se šroubem od osmičky ,jemu to nateklo a zkoušel jak pes ,ale se zubem,ne s tím,čím do nemocnice šel. Hned po propuštění letěl k zubaři, tam cedulka jsem v důchodu. Nikdo ho nevzal až ten starý zubař se smiloval,půjčil si klíče od prodané ordinace a šroub mu vytáhl a ránu vyčistil ze staré známosti. Nový doktor dědka nechce,má své pacoše,ze kterých něco má

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)

éčko na obal nenapsali

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Dva dny stará informace od človíčka přímo z oboru energetické bezpečnosti (zdroj nesmím uvést, doufám, že nechodí na Kydy):
Jsme na tom, ve stabilitě sítě, zatím docela dobře. Jsme 0,8-0,5 procenta před blackoutovým stavem.
Tedy kromě Prahy, tam jsou na 0,05. Tam už mikrovýpadky probíhají každý den. Zatím si toho nevšímáte, protože se to projevuje jenom na bezpečnostních okruzích a dispečeři to ještě zvládají utopit.
Takové ty poruchy výtahů v obchodních centrech, pády zabezpečovaček do alarmu, výpadky napájení trolejí u SŽDC... to jsou první náznaky.
Všimněte si, že když se třeba kvůli bouřkám přehazuje šavle vedení z velkých rozvoden (viz. znojemská větev), tak už to dneska není bez propadu a elektrika jenom neblikne, ale klidně zhasne na pár vtěřin.

Mimochodem Rakousko 0,3 Něměcko 0,1 Slovensko 1

Průměrný počet slepic: 4.5 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Jsem názoru, že je potřebné si vyhrnout kalhoty před brodem (rozuměj sluníčkáři), zatím nikdo neví, jak je onen imaginární brod široký. Vše mohou vyřešit volby, až prostý lid pozná, že naletěl planým slibům o 65-ti lidských pohlavích, že potřebujeme více absolventů humanitárních oborů na VŠ, nežli techniků, že si všechno dovezeme (myšleno hlavně potraviny), že je pro nás nesmírné štěstí, když nám poroučí vrazi z Volstrýtu ...........
Pan Vidlák má pouze řešení na překlenutí doby nouze o všechno potřebné k žití, jen nikdo zatím neví, jak dlouho bude ona doba trvat (dvě volební období?).

A taky nám chybí trocha skromnosti, jsme v současné době pod knutou "Boha Konzumu", kdy se to projeví třeba tak, že slyšíme v Hytlermarketech "táto hoď do toho koše ještě něco, ještě není plný, nechť si sousedé nemyslí, že jsme socky".

Dalo by se toho napsat mnoho, ale ten zbytek nechám na zdejší ctěné společnosti.

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)

fakt věříte na nějaký výsledek voleb, že by mohl změnit směřování státu ? Dokud v Germánii nepadne současná klika (myšleno prakticky VŠECHNY pol.strany mimo AfD), nezmění se NIC. Přesněji, bude to jen hoší a horší. A u nich rozhodně ne volbami. Nějakým kardinálním průserem. Snad to nebude válka. Doufám v ekonomický kolaps, jenže to odsereme my, v první řadě. Ach jo.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

In reply to by Auto (neověřeno)

Trvalý odkaz

Aby se vyvolala třeba jaderná reakce u uranu (nebo plutonia), tak se musí překonat kritická hranice. Totéž se projeví i u voleb, musí dojít k překonání kritické hranice "nasralizmu", tedy lidé nebudou mít co dát do huby, bude jim doma zima a budou si svítit loučemi.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

In reply to by berkowitz (neověřeno)

Trvalý odkaz

souhlasím, ale v takovýchto chvílích to nebude o volbách...Na ty už bude každý kálet a pojede to samospádem.

Mimochodem, vypadá to, že se nám vzbudil nějaký Elfogestapáček, vzledem k záplavě jednoslepic. Nezdá se vám ?

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

In reply to by Auto (neověřeno)

Trvalý odkaz

Moje starší vnučka má 27 let a u posledních voleb volila TOPáky a nyní bečí, jak je zanedbaná bytová politika, která se neodvíjí od potřeby bydlení, ale od zisků developerů. Nyní radikálně změnila názor a to navzdory jejímu platu (50 tisíc /měs. čistého), dělá u US firmy - počítačová grafika a je mgr.
Asi budeme muset s mojí labutí zemřít, abychom ji přenechali náš byt v osobním vlastnictví.
I já, coby mladík, jsem byl bouřlivý a nedočkavý, ale chce to trochu času, aby člověk nabyl trochu zkušenosti a nepodlehl klamavým svodům těch, co nám vládnou, nebo těch, co se cpou ke korytům.
Já, vhledem k věku, si nepřeji nic, jen zdraví, což platí i pro celou zdejší sešlost.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

holt nepodědila se...... ne všechny geny se dědí. Předpokládám sama a tolik peněz, jakpak s nimi hospodaří... "na úrovni"?

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Za našich mladých let jsme tomu říkali nastávající ženich, galán .....
Bydlí spolu cca 2 roky v pronajatém bytě v Brně, tudíž se cena odvíjí od toho, že jsou ve víru velkoměsta (Pražákům se omlouvám).

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

postelového kamaráda, který by za socíku seděl v base pro příživu a který jí pomáhá spolehlivě roztáčet všechny nadbytečné finance.
Spolu s pronajatým bytem to znamená, že slečna bude mít až do konce života holou prdel, pokud v 50 nezmoudří a neuváže si na krk docela maličkou hypošku v paneláku naležato, asi tak na dvacet let, a to za směšných 80 % svého budoucího platu.
Pokud již ovšem touto dobou nebude jako neperspektivní vyřazena z koloběhu života a nebude přežívat na ubytovně či rovnou pod mostem, a nebude se živit brigádami na půlnočních úklidech vlaků a suprošů, případně jako smluvní doplňovačka regálů v nějakém blízkém hytlermarketu.
Pokud jste si právě řekl, že jsem debil a kokot, možná máte pravdu, ale za právě uplynulý turnus (5 x 15 hodin v práci, zbytek na pracovní posteli v autě) jsem potkal dvě takové...

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by Auto (neověřeno)

Trvalý odkaz

horší až se doprobudí a začnou tapetovat

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

se toho taky moc neurodí,mimo trávy. Je pořád pod mrakem, hodně vlhko začnou plísně a málo sluníčka,nic neuzraje. Okurky jsem letos vzdala.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Náhradní zdroj s dieselovým motorem se používá tam, kde se předpokládá jeho dlouhodobý provoz. Pro nárazový provoz se používá benzínový motor.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Bábovo sračky stárnou dosti šíleným tempem a vytvářejí velmi kvalitní lepidlo v palivové soustavě.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

všecko, co se točí a pálí. Jedině si nechat slunkem nabít pojíždědlo a vyrážet něco sehnat. Nebo po svých, nebo na kole.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

Ideální záložní zdroj proudu pro každé podmínky by byl Stirlingův motor spojený s generátorem. Na jedné straně topím čímkoliv nebo jenom z vodního kolektoru přivádím teplo a generáto se pěkně točí a vyrábí proud. Bohužel jsem zatím na trhu takovou samostatnou jednotku neviděl s tímto jednoduchým využitím. Viděl jsem však takovouto jednotku začleněnou v rámci vytápění "chytrého domu" nebo při mikrokogeneraci
http://www.mikrokogenerace.cz/stirlinguv-motor-a-jeho-vyuziti-pri-mikro…-–-kombinovana-vyroba-tepla-a-elektricke-energie/
Takže je zde svým způsobem díra na trhu pro různé chalupáře a odloučené usedlosti. Osobně bych si ho ihned koupil.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Píše mi to, že požadovaná stránka nebyla nalezena. nemáte jiný odkaz? Díky.

Zatím bez slepic

mikrokogenerace.cz/stirlinguv-motor-a-jeho-vyuziti-pri-mikrokogeneraci-–-kombinovana-vyroba-tepla-a-elektricke-energie/
Zkuste tento odkaz zadat do Googlu a tam se vám správná stránka zobrazí. Hned druhý odkaz. Proč se při kopírování odkaz zmrší, to je spíš dotaz na Mastera.

Zatím bez slepic

Děkuji.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Odkaz je správný, ale nefunguje zpuštění. Když se otrocky přepíše do prohlížeče, pak funguje. Při kopírovaní se z neznámých důvodů špatně kopíruje --- , takže zbytek adresy je nečitelný. Má v odkaze být http://www.mikrokogenerace.cz/stirlinguv-motor-a-jeho-vyuziti-při-mikro…

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

tvor na Zemi a v přilehlém okolí, protože Stirlingův motor není chytrý a mladý a krásný a není eko- a bio- a neplní emisní limity EURO 7, nejlépe pak 8 a nemá solidní konektivitu, což v praxi znamená, že nemůžete za chodu této věcičky patlat do jeho chytrého displeje.
A hlavně ho nepovolila soudružka Andělka, takže nic, bo co by dělaly německé automobilky.
Ale je to celkem jednoduché zařízení, nechalo by se to ufušovat i doma.

Zatím bez slepic

Tak až to začnete vyrábět, udějete rovnou dva, ano? Bez legrace. Doufám, že se uvidíme u Vidláka, tak to můžeme probrat.

Zatím bez slepic

vyrobit účinný Stirling v domácí dílně považuji ne za těžké ale za nemožné.
Cena za novou stirlingovu jednotku ja astronomická, opravy svépomocí velmi problematické, servisní síť v republice veškerá žádná.
Lépe vychází možnost obdobným způsobem použít stabilní motor, starší jsou na prodej za pár tisíc.
Starý pomaloběžný stabilák s karburátorem Hille, je schopen jet prakticky jakékoli snadno zápalné kapalné palivo (benzín, líh, benzíno-petrolejovou nebo benzíno-naftovou směs) a dá se na ně bez úprav připojit i propan-butan.
Pamatujete na cirkulárku poháněnou stabilákem Na samotě u lesa ?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

hledáte. Na trhu Stirlingy opravdu jsou, ovšem vidím to na velmi brzký zákaz z důvodu emisních limitů boji proti sodovkovému plynu.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

to vyvíjeli v Tedomu (kámoš) a nechali toho.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ano, Tedom jsem taky zaregistroval. Targus evidentně na vlnu výroby nenaskakuje, tak to bude muset vydržet až na dalších pár postgreatreset generací. Dobro všem.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Mělo být "Dobrou všem", ale ten překlep je kouzlo nechtěného. Dobrou.

Zatím bez slepic

nabíjí je solárem. Vždycky jeden jezdí a druhý je v zásuvce.

Průměrný počet slepic: 4.4 (5 hlasů)