Já se připravuju

Autor

Včera mi přivezli sedmdesát metráků kvalitního ruského černého uhlí. U Moravských Budějic se nachází maličká vesnička Blanné a v ní sídlí pan Kašík, který prodává štěrky, písky a... uhlí. Je jediný, kdo dokáže za normální peníze sehnat kvalitní matroš. A už je s prodejem uhlí skoro jediný. Ostatní ten obchod flákají. Dodávají draze rakouské brikety nebo polské uhlí. 

Už několik let beru právě toto uhlí ze Sibiře. Tvrdé, lesklé, téměř antracit. Málo kouří. Nad mým komínem se objeví krátce bílý kouř jen po přiložení. Během pěti minut je po všem a není vidět, že bych topil pevnými palivy. Uhlí je velmi těžké. Těžší než donbaský antracit. Takže se mi ho do uhelny ve sklepě vejde fakt hodně. V této chvíli tam mám nejméně patnáct tun. Topení na pět zim. Jedinou nevýhodou tohoto uhlí je vysoký vývin plynů - když přiložím, nesmím první půlhodinu protřepávat rošt. Pokud to udělám, blafnou mi plyny v komíně a už se mi podařilo vyděsit sousedy, když se metr nad komínem objevil dlouhý plamen jak z bunsenova kahanu. Teď, když se dělá střecha, projde rekonstrukcí i komín. 

Mám i plynový kotel - starou Destilu. Vlastně už je na ní repasované úplně všechno, kromě základního rámu. Jednoduchý kotýlek s jednoduchou automatikou, který se obejde bez čerpadla. Moje topení funguje na samotíž. Když topím,, ohřívám zároveň i vodu v bojlerech. 

Mám vlastní studnu. Dodělal jsem k ní ruční čerpadlo. Ať nejsem závislý jen na ponorném čerpadle. V podstatě zbývá poslední nevyřešený vopruz a tím je svícení. Jasně, není problém mít doma několik svítilen. Dnešní LED žárovky jsou úsporné a i relativně malá baterčička vydrží svítit dlouho. Ale není to to pravé ořechové. 

Proč to vlastně píšu... 

Jak to tak vypadá, v podzimních volbách v Německu zvítězí Zelení a u nás jejich nepodařené klony Piráti. Ani jedni se netají svými ekologickými nápady, na které není ani infrastruktura, ani na to není připravený průmysl, ani zemědělství, ani doprava. Není na to připravené nic kromě jediného - ideologického odhodlání. 

Když si čtete normální majnstrým a nejste úplný technický nedouk, musí vám být jasné, že svoje nápady prostě zavedou. Pokud budou zvoleni, jsou dostatečně pevní, dostatečně nabuzení a dostatečně blbí na to, aby to prostě udělali, protože tím přece zachrání svět. 

Aby nedošlo k mýlce... já si nemyslím, že to přijde hned po volbách ani si nemyslím, že to bude nějaká katastrofa jako ve filmu, kdy se rázem hroutí úplně všechno.  Jen se tu a tam povede nějaký lokální blackoutek. Takový malý. Kvůli jedné rozvodně. Tak malý, aby se dal bagatelizovat a musel se řešit. 

Pak prostě tu a tam na chvíli vypnou proud, protože jinak to nepůjde. Někde ho budou vypínat kvůli nedostatku energie a někde kvůli přebytku. Někde elektrika vypadne sama, protože se naráz připojí příliš mnoho elektroaut. A pořád půjde jen o drobnosti. Jednoho dne si nenakoupíte, protože vypne proud a v obchodě vám čtečky nenačtou čárové kódy. A nebudou lidi, aby vám vypsali ručně účtenky. A hodně lidí už dávno neplatí v hotovosti. 

Pak tu tam něco nebude. Nebo to nebude hned.  Ostatně tohle teď zažívám v práci. Pořád něco chybí. Z Číny nedojíždějí díly. I takové obyčejné věci jako kohoutky, trubky či nářadí. Můj truhlář mi dělá dvě nová dřevěná okna - už měsíc čeká na dvojskla. 

K tomu se pořád handrkují o ten Nord Stream a pořád nám tvrdí, že musíme vůči Rusku přitvrdit. 

Já už si vlastně dovedu představit celou řadu scénářů, kdy jednoho dne proud vypne a pak nepůjde několik dní. Tuhá zima, nasraný Putin zavírá kohoutky, nasraní Ukrajinci vyhazují do povětří plynovod, nasraní američané posílají svoje agenty, aby odpálili Nord Stream... A nebo prostě přijde nějaký německý zelený kancléř a nařídí odstavit uhelné elektrárny, protože televizi může sledovat i při svíčce. Komsomlců na to mají dost, jsou věrní a pevní... ono by se jim ten rozvrat prostě mohl podařit. 

Tož... jsem schopen vyhřát dům bez jakékoliv trubky či kabelu vedoucím do baráku. Jsem schopen rukama načerpat takřka pitnou vodu ze studny. Jsem schopen uvařit na plotně pod kterou se topí. Jsem schopen obsloužit zvířata a nachystat jim krmení. Jsem schopen udržet v provozu záchody, jsem schopen zajistit rodině teplou vodu na mytí. Provizorně jsme schopni svítit, ale kdyby elektrika nebyla déle, tak si prostě nic nenabijeme. 

Příští rok bych chtěl koupit nějakou pěknou dieselovou elektrocentrálu. Ta by mi komfort o dost prodloužila. Mám fyzicky rozdělené elektrické vedení pro zásuvky a pro světla. Mohl bych snadno používat pro svícení 12 voltů a používat nějakou fotovoltaiku. Ale ta je tak drahá, že mi totéž zařídí naftový generátor. 

Dneska prosím o technicky uvědomělou diskusi... existují ještě nějaká jiná řešení jak doma dobře a snadno svítit?  Je ještě něco, co by se dalo za rozumných nákladů udělat pro to, aby byl člověk připravený na to, že jednoho dne prostě proud nepůjde poněkud déle než jsme zvyklí a nic nebude fungovat? Je něco, o čem nevím, co by nám mohlo pomoci? 

Případně... jak se připravujete vy? Nebo se blackoutu neobáváte? Nemyslíte si, že by mohl tak katastrofický scénář nastat? Co jste schopni udělat, pokud dojde šťáva? 

V poslední době mám pocit, že v případě zhroucení infrastruktury na nějaké hladové hordy ani nedojde, protože jsme všichni tak svázání s dráty a Temelínem, že bez nich nedokážeme ani rabovat. Zřejmě se taková gerila ani nedostane z města... 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (90 hlasů)

Komentáře

S rychlou návratností nepočítám, i když ji firma slibuje. Priorita je aspoň několikadenní nezávislost na síti (po redukci běžné spotřeby). Jak uvažuje Vidlák, výpadky budou postupně častější. Do návratnosti je započítán i růst ceny elektřiny, který je možná dost konzervativně odhadnut na 5 % v roce. Bojler je největší žrout elektřiny, měl by se nabíjet přednostně z panelů i mimo dobu nízkého tarifu. V zimě panely nepokryjí celou spotřebu, ale baterie dobíjené ze sítě by měly umožnit překlenout kratší výpadky v nouzovém provozu. Beru to jako investici do zvýšení hodnoty domu.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

In reply to by Narcis (neověřeno)

Trvalý odkaz

s namontovanými panely nekoupil opravdu nikdy, bo zatraceně horší a mnohem dražší možnost oprav.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

In reply to by Narcis (neověřeno)

Trvalý odkaz

Bojler - není jednodušší a efektivnější ohřívat vodu sluníčkem přímo?

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Neboj, jakmile projde platba za jistič, budeš mít dobu, kdy se ti vyplatí mít akumulatory+měnič i na doma hned ;)

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Nikdo nikdy nečeká španělskou inkvizici... https://www.youtube.com/watch?v=Cj8n4MfhjUc

No... technicky věcné to nejspíš nebylo. Ale bráno obrazně to od věci snad úplně není.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

K tomu rabujicimu davu : Je empiricky poznatek, ze akcni radius davu jako nebezpecne jednolite masy je 40 km. Pak se rozpada na zvladnutelne a zahnatelne skupinky. Takze bydlet kousek od velkeho mesta...

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

In reply to by hulvath (neověřeno)

Trvalý odkaz

na chatu 39 km? Věřte, nevěřte, opravdu.
Jistě, řečnická otázka :-) .

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

Mas 1 km sanci, ze 7 hladovych kurev z privatu v Celetne ulici jeste k tobe dorazi jako skupina, budou vsechny.

Průměrný počet slepic: 3.9 (11 hlasů)

chaty tři metry hluboký příkop, případně do něj umístit medvěda, pokud možno hladového.

Průměrný počet slepic: 4.3 (13 hlasů)

Těch 40 km je určitě stanoveno odhadem a pro populaci zvyklou pochodům. Což nehrozí ani náhodou. Ujdou 5 km a padnou únavou svalů. K tomu by jistě zabloudili, stačí jen vypnout signál GPS. Budete v pohodě i v 39 km, jen se musíte místní domluvit a předělat značky. A vypnout signál mobilního operátora. Když si nebudou cestou chatovat, bude pochodující omladina úplně v háji.

Průměrný počet slepic: 4.6 (17 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale nesměj vám to uskladněné kolo ze sklepa ukradnout.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

V rovinách na hanácku možná, ale v kopcovitém terénu většina lidí do kopce bude tlačit a z kopce pojede, ale je fakt, ze kolo bude mit jako nosic nakladu a operku :D

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

"...Německo plánuje postupně vyřadit z provozu uhelné a jaderné elektrárny, mezeru v dodávkách elektřiny patrně zaplní zemní plyn, informovala dnes agentura Bloomberg s odvoláním na zprávu poradenské společnosti Enappsys. Do konce roku podle ní Berlín zavře 6 zbývajících jaderných elektráren, do roku 2030 má provoz ukončit zhruba polovina uhelných elektráren. Kapacita stávajících paroplynových elektráren se bude muset zvýšit o 60 % na 18 GW, aby se tak výroba elektřiny ze zavřených elektráren kompenzovala..."

Což vyžaduje spolehlivé dodávky plynu a cenové kontrakty , na které právníci z Bostonu či farmáři z Dakoty budou mít jen mizivý vliv. Tedy přátelství s Ruskem (nic však nepřehánět, abychom zas nedopadli tak, že si nás velmoci rozdělí mezi sebe).

No a taky psali, že se propojují s přečerpávačkama v Norsku. Holt už se chystají vyhrát i tu WW2, jinak než chtěl Ada. První (ony ale byly jednou válkou s určitými dobami příměří) je už ve stodole.
Nám možná budou platit (za ?) to muzeum Oberfuhrera SS, co tu od nich máme. Za svoje. :-D))))))
--------------------------------------------
Kup si osla - odveze, přiveze, vodu načerpe, když by na to přišlo tak i mouku namele nebo elektřinu vyrobí. A louče a smolu na ně, no a oštěpy a nějaký jed, kdyby se nezadařilo.

Na finance vím jak jít, ale neprozradím. Když mnoho lidí o něčem ví, je to pak jak by nevěděl o tom nikdo nic. Včetně mě.

Průměrný počet slepic: 4.3 (10 hlasů)

proti všem ostatním mi je blízká.
Kde pak budeme s naší politickou cháskou hledat zdroje je mi záhadou. Rusko ne, Německo bude mít své starosti, Asie daleko, USA a VB jako vždy nic...
https://www.youtube.com/watch?v=9vwcsOE360U&t=31s

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

u mě panelákový byt je jasný, tam se nic nehne a nepohne bez el. proudu (ani voda ani topení ani vaření), ve Vidlákově stylu uvažuji na chatě.
Mám to jednodušší, říkám si že pro těch pár (desítek? :-) ) let co tady budu není třeba budovat nezávislé zdroje. Ale mám děti a vnoučata.
Vodu mám taky dvojí, z el. automatu a ručně z pumpy, topení tak aby se dalo v případě nutnosti vařit i na kamnech (koupena nová s plochým povrchem), dřeva naděláno na dlouhá léta, jen k získávání elektřiny jinak než od ČEZ-u jsem laxní. Ač rozvody mám taky oddělené. Kupovat teď dieslerovou elektrocentrálu? V době kdy ji nepotřebuji? Kupovat do zásoby pro neurčitě vzdálenou dobu kdy získat naftu bude stejně těžké jako dovést domů elektřinu? Se slunečními panely je to podobné, lenost nebo pohodlnost mi brání se do toho pouštět. Taky skromnost od mládí která mi brání "vyhazovat" peníze za něco co teď nepotřebuji. Na druhou stranu jsme si vědom že úspory zápornými úroky klesají rapidně na hodnotě, a stejně pak by mi byly k ničemu. Tuším mnohé problémy, ale nevěřím jejich fatalitě. Takže vlastně končím otazníkem, otázkou k diskutujícím. Štó dělať? Protože potom až "to" nastane už bude na všechno pozdě.

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

Natahnúť brka.

Průměrný počet slepic: 1.5 (2 hlasů)

mám doma 4, nechcete?

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/zaoralek-nehoda-dalnice-d1-limuzina…

Podle popisu nehody ve vašem odkazu bulharský kamion narazil do ZAO-va auta tím způsobem, že za jízdy vpřed to do něj napakoval prdelí.
Přeloženo do češtiny - soudruh řidič v osobáku jel jako hovado a trefil se do prdele Bulharovi, bo jednoduše zachrápal, anebo ještě jednodušeji nedobrzdil.
Co pět dnů jezdím osobákem trasu Gorolistán - Litvínov. Pokud dodržuju tachometrových 130, nemám problém dobrzdit, když mi někdo z pravého pruhu vlítne před rypák, bo kamiony jezdí zhruba tachometrových 90. Rozdíl je tedy pouhých tachometrových 40 km/h, na což vám postačuje rozestup nějakých 20 metrů, a to je zhruba délka jedné nákladní soupravy (návěsová 16,5 metru, přívěsová 18,35 m).
Problém ovšem nastává, když to roštuju a letím v levém jedno sto a šede k tomu. To už je pak na posrání.
Takže asi tolik k bulharskému zabijákovi.

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

oddělená el. instalace zásuvek a světel, pokud je v baráku třífázový proud.
Vždy platí zásada - zásuvky jedou na jinou fázi, než světlo. V tom případě pak není nic lehčího, než vypnout hlavní jistič a přes jedno světlo oživit ta ostatní.
Pozor v případě odpojení hlavního jističe je potřeba vyřešit nulák, neboli zem. Jinak to svítit nebude. Takže toto je potřeba řešit přes jednu ze zásuvek, což by měla být díra napravo od nulového kolíku, pokud nechceme být prasata a vést to nulákem.
Střelci mého typu pak řeší výpadek jedné fáze "přebrykováním" (přemostěním) fází přímo v domácím rozvaděči. Je k tomu potřeba jeden šroubovák a nepříliš vibrující přední nohy.
Tolik k oživení světla v klasickém domácím rozvodu.

Průměrný počet slepic: 4.2 (12 hlasů)

Ve starém baráku bylo běžné, že majitel potřeboval někde zásuvku a tak si natáhl linku z prvního možného místa - třeba od nejbližšího vypínače. Za pár let se pokračovalo, od zásuvky se zase netáhlo světlo... A tak podobně. A tak docházelo na situace, kdy na začátku byla zvonková dvoulinka pro jedno prozatímní světlo a za tou dvoulinkou dostatečně dlouhým řetězcem byla zásuvka v dílně do které se zapojovala dvoukilowattová bruska a vedle rychlovarná konvice. 

Když jsem doma předělával elektriku, důsledně jsem to oddělil a to tak, aby každá místnost měla pro zásuvky i pro světla zvlášť přívod z rozvaděče. A rozvaděč má zvlášť přívod pro světla i zásuvky z hlavního rozvaděče. Teď je to rozhozeno tak, aby světla jela na jinou fázi než zásuvky. Ale snadno bych mohl světla přepojit na 12V.  

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

Důsledně? Jenom jsi dodržel ČSN, tedy udělal tak jak má být :D A to přepojení na 12V, nastuduj co je to úbytek napětí s délkou vodiče, než začneš psát bludy ;)

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

Důsledně? Jenom jsi dodržel ČSN, tedy udělal tak jak má být :D A to přepojení na 12V, nastuduj co je to úbytek napětí s délkou vodiče, než začneš psát bludy ;)

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Kurňa - proto jsem udělal pro každou místnost zvlášť kabel, aby to bylo relativně krátké vedení.  A fakt by mi bylo jedno, že k té LED žárovce dojde jen 10V a tím pádem by svítila trochu míň. 

Problém je spíš v tom, kde těch 12V vzít, aby to nebylo dražší než to nechat jak to je. V této chvíli je nejjednodušší koupit tu dieselcentrálu a v případě výpadku proudu prostě vypnout hlavní jistič a za ním mít připojení pro tu centrálu. Kdybych dělal fotovoltaiku nebo něco takového, tak bych potřeboval měnič kvůli zásuvkám nebo bych mohl jen svítit. 

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

no, 12V vs 10 V může znamenat svítí/nesvítí, takže jedno to být nemusí...

Ale psal si že budeš kupovat elektrocentrálu, tak je asi jedno, kde brát 12V...
Když už by jsi rozšiřoval, tak dát 24V nebo 48V a zapojit světelný na FVE+aku.

Zatím bez slepic

pozor - lehce odstranitelnou.
S problémem, který popsal ass - úbytek napětí na délce vodiče - se vydrbábá takovým způsobem, že se zásuvky, potažmo i světelný okruh propojí dokola. Tedy v praxi se kabel z poslední místnosti přivede zpět do rozvaděče a připojí se na svorku, ze které krmena první místnost..
Je to mnohem levnější a efektivnější, než tahat 15 kabelů do 15 místností.

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

Takze prekope cele rozvody? Tomu nerikem moznost jednoduche vymeny, ale jenom zopakovlas, ze musi predelat rozvody na 12V, takze s nicim nevydrbes, ale predelas rozvody :D

Zatím bez slepic

jsou bludičky. Plus ztráty napětí ve vedení. A je to nepřenosné !!

Vzal jsem to za jiný konec. Protože zrovna u nás jsou časté několikahodinové výpadky proudu. Samozřejmě podzim a zima večer a první půle noci. Ráno nikdy.
Mám několik svítilen s různými režimy. Od 100 do 350 lm. Se studenou i neutrální barvou světla. Ta je dobrá na nějakou práci, kdy je potřeba dobře vidět barvy. Jsou i silnější, ale to už není potřeba. Jen to žere energii. I tak to svítí jako pochodeň nebo koncentrovaný paprsek do dálky jako dálková světla od auta. Dnes to přijde levně, když člověk ví, kde koupit. Na NiMH i Li-lon. A dvě chytré dobíječky, co zvládnou oba typy. Dá se s nima dobíjet ze sítě i z 12V. Teď se už dělají svítilny, co dobíjejí accu přímo v těle.
Stačí kupříkladu drátěný držáček, upevnit svítilnu někde v místnosti, ať už na strop nebo někde na stolku u dveří případně na zeď u dveří a je to. Jako bludička to svítí třeba víc, jak 100 hodin. Pokud člověk potřebuje světla víc, třeba v dílně, tak dá režim s více lm a směrově světlo koncentruje. Možno i z více směrů. Když je potřeba svítit orientačně a málo, stačí reflektor nasměrovat na strop a rozptýlené světlo se odráží nebo přidat koupenou rozptylku s háčkem na zavěšení nebo si rozptylku vyrobit zvládne každý sám. Číst nebo si něco prohlížet nebo dělat, se dá při úplně nejslabším režimu, pokud se zdroj světla dá blízko k objektu. Což při pevném osvětlení, nelze.
Domácí rozvod neřeší případnou potřebu bodové vyšší intenzity světla. Neřeší také svícení na zahradě, v terénu nebo na místech, kde prostě pevné 12V osvětlení, chybí. A mořit se s instalací pevného 12V osvětlení s tím, že to nutně použiji třeba 1x za 2 měsíce na 3 hoďky, je podle mne nesmysl.

Energii na svícení lze získat i z menší fotovoltaiky. Ale do toho jsem nešel. Nevyplatí se to, pokud řešíte krátkodobé výpadky. Je ji možno skladovat v článcích do svítilny. Co drží napětí delší dobu. Skladné, přenosné. NiMH jsou levnější,
jen mají menší hustotu energie. Ve svítilnách při více kusech, je strop
intenzita světla asi necelých 300 lm. S vyšší svítivostí se používají Li-lon. Ty, na rozdíl od NiMH, rychleji stárnou, s menším ohledem na cykly, pokud se teda nebudou hluboce vybíjet. U druhých záleží víc na počtu cyklů, než na věku. Takže, kdo počítá, že už nebudou obchody :0)
Energii na dobití lze samozřejmě brát i z olověné baterie. Až nebude benzín, bude to samozřejmé řešení ;0) Jen, pokud to bude nabíjeno z fotovoltaiky nebo z menšího větrníku, i když bude měnič napětí, může být nižší životnost.

Máme taky 5 čelovek. Každý jednu. Se svícením na blízko i na dálku. S červenou blikačkou vzadu. Ideální do auta, pro případ potřeby, už dnes. Na výpadek proudu, kolo, koloběžku i na pěší chůzi po silnici v noci z hospody. Ne, aby jeden trefil, ale aby ho něco nepřejelo! ;0)
Ty čelovky s více režimy vidím pro většinu lidí jako nejschůdnější řešení. Každý doma bude mít jednu. Půjde s ním všude. Je to při výpadku praktičtější, než 12V pevné rozvody všade v baráku. Teda, pokud se nepředpokládá, že se těma 12V, bude svítit trvale! Nabíjet se dá i z autobaterie. A nejen, jako kdysi, z cigaretového zapalovače. Nevyužívám to, ale v kufru auta mám na to, už z výroby, zástrčku. Takže, kdyby ten výpadek elektřiny byl delší, je vystaráno.

A ještě něco. Svítilnu lze v noci v nouzi použít jako zbraň. Nedoporučuji to však nikomu. Může to zanechat trvalé následky. Co jsem zkoušel, jestli se s tím dají lovit ryby. Dají.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Blbost co jsi napsal. Když vyhodím hlavní jistič , tak vždy vyhodím celé barák a je jedno jestli 1 fáze nebo 3 fáze :D
Když už nově je zavedeno, central stop a total stop ;) Kdy totalem vypínáš přívod do celého baráku, je to pro hasiče, aby měli jistotu při hašení.
A nulák musí řešit pokud tam má proudový chránič, jinak ne.
A to co je na jaké fázi, řeším podle zátěže a vždy mám minimálně jeden okruh světla na jiné fázi, kdyby náhodou v noci vypadl jeden, ať mám světlo alespoň jedno...

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Tak si zopakujem ve skratce co říká ČSN

na sloupech mame soustavu TNC, která se sestává s L1,L2,L3 a PEN=ochranný vodič ;)

V baráku máš TNS, která se sestává l1,l2,l3, PE=uzemnovaci a N=pracovni nula, tedy neni pravda co jsi napsal " je potřeba vyřešit nulák, neboli zem.", to jsou dva "různé dráty" ;)

Podle připojovacích podmínek rozděluješ PEN na PE a N v elektroměrné skříni ;) Jinak řečeno i kdyby spadly všechny sloupy VN, tak nulák nepřerušíš ani jeden, tedy nemáš proč plakat ;)

A když budeme řešit rozvody doma, proudový chránič jako hlavní sice máš, ale v elektroměrné skříni, de se nalézá i onen hlavní jistič, takže budeš do ní hrabat = odplombovávat elektroměrnou? Neee, půjdeš do pojistkové skříně co máš hned za elektroměrnou skříní a tam budeš šachovat svépomocí co potřebuješ ;)

Otázka pak zní na jaký okruh šáhneš a jak staré rozvody máš, protože můžeš mít i pojistky (ano stále jsou v provozu i rozvody i první republiky, kde jsou pojistky a odpovídají normám=reviduje se podle data uvedení do provozu"), a pak čím jistíš ;)¨

ALE VŽDY PLATÍ NA ZELENEJ NENAPOJUJEŠ, když řešíš tak NULÁK, ale ten nemusíš u pojistek=není přerušen, ale musíš u proudového... Jinak řečeno, když to máš za pojistkou, tak nulak není přerušen a nemusíš ho řešit jak říkáš že MUSÍŠ, nevím proč, když je napojenej, neřeším ho... ;)

Zatím bez slepic

tři fáze (hnědý, černý, černý) a modrý bez napětí. A v baráku není žádné vysoké napětí, pokud někdo nebydlí v trafostanici. Vidlák teda určo ne.
Pokud mu spadnou dráty u baráku, bude muset vyřešit jak přívod fáze, tak i nulák, případně ten drát "hodit na zem", jinak mu asi těžko něco pojede.
Konec, tečka.

Zatím bez slepic

Ty jsi rekl sloup, je jedno jestli NN nebo VN, ale jsou na nem 4 dreaty a fakt to není nulak, jeslti to tvrdis, tak z neznalosti kecas ;)
A jestli hodis "drat na zem", tak to je stara sit, a toto se nesmi v TN-C-S co mas v dome "nulak to zeme" je neco co bylo nekdy naposledy v 50 letech, jestli to delas i dnes, tak to je skutecne pěkná prasička...
A v baraku mas krome modrýho jeste "zelenej"... Kdy jsi naposledy tahal elektriku v novym dome a nedelal opravu necoho co je stary 40 let...

Znovu, pokud mas proudovej chranic, pak prerusuje fazu+nulak, takze musis resit modrej, protoze HO PRERUSIS, ale kdyz mas pojsitku atd. prerusujes fazu, takze nulak je stale spojen, takze proc ho stale chces resit, budes tahat drat navic... Chapes jak fungujou pojistky, jkistice, proudovy chranice atd., ze furt chces resit vzdy nulak i kdyz to nema smysl?

Zatím bez slepic

Vlevo jistič=přerušíš pouze fázu = nemusíš řešit modrej, je furt spojenej, takze musis privest jenom fázu...

https://clanky.lukaszafer.cz//upload/clanky/zapojeni-proudoveho-chranic…

V pravo před jističi i rpoudový chránič=přerušíš i "nulák", musíš řešit modrej, musíš přivést moderej i hnědej...

Zelenej, řešít podle spotřebiče, nebo nouzově, bez něho, krátkodobě...

Zatím bez slepic

chodil o víkendech dělat za prachy do novostaveb.
Pochopitelně s elektrikáři.
Takže oni jsou zločinci taky.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

on to není ROZVADĚČ, ale rozváděč, rozváděč, ROZVÁDĚČ. Protože elektriku nerozhádává, ale rozvádí, rozvádí, ROZVÁDÍ.

Tahá mi to za uši bez té chybějící čárky.

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)

zobak, cype.
Kromě toho "rozvaděč" jsem viděl i v odborné literatuře. Je ovšem fakt, že pojednávala o stlačeném vzduchu.

Něco k tématu zde:
https://elektrika.cz/data/clanky/oskr010705

Obdobný případ - je správně kropicí, anebo kropící konev (auto, blablabla)?
Výborně, obojí je správně, ovšem každé slovo se používá v jiném kontextu.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

za druhé se nevztahují na mluvnici jazyka českého.
Pokud se mýlím, klidně sem napište číslo normy na užívání čárek označujících délku samohlásek.
O délkách samohlásek pojednávají díla poněkud jiného ražení.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

ČSN nejsou přežitkem, ale soud je bere jako MINIMUM CO JSI MOHL UDĚLAT, ABY JSI PŘEDEŠEL ŠKODÁM, tedy můžeš se na ně vyprdnout, ale když se něco stane, tak najednou když jsi je nedodržel deš do tepláků...

Takže nešiř pohádky, lidi uvěří blbostem hned a pak se budou divit, že jim púřeci Targus říkal, že jsou přežitkem....

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

napříč obory.
Např stavebnictví podle nich nejede ani náhodou. Jinak by se nespravovaly nově postavené silnice. Totéž potraviny.
ČSN opravdu není jen elektrika, je mi líto...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)