Já se připravuju

Autor

Včera mi přivezli sedmdesát metráků kvalitního ruského černého uhlí. U Moravských Budějic se nachází maličká vesnička Blanné a v ní sídlí pan Kašík, který prodává štěrky, písky a... uhlí. Je jediný, kdo dokáže za normální peníze sehnat kvalitní matroš. A už je s prodejem uhlí skoro jediný. Ostatní ten obchod flákají. Dodávají draze rakouské brikety nebo polské uhlí. 

Už několik let beru právě toto uhlí ze Sibiře. Tvrdé, lesklé, téměř antracit. Málo kouří. Nad mým komínem se objeví krátce bílý kouř jen po přiložení. Během pěti minut je po všem a není vidět, že bych topil pevnými palivy. Uhlí je velmi těžké. Těžší než donbaský antracit. Takže se mi ho do uhelny ve sklepě vejde fakt hodně. V této chvíli tam mám nejméně patnáct tun. Topení na pět zim. Jedinou nevýhodou tohoto uhlí je vysoký vývin plynů - když přiložím, nesmím první půlhodinu protřepávat rošt. Pokud to udělám, blafnou mi plyny v komíně a už se mi podařilo vyděsit sousedy, když se metr nad komínem objevil dlouhý plamen jak z bunsenova kahanu. Teď, když se dělá střecha, projde rekonstrukcí i komín. 

Mám i plynový kotel - starou Destilu. Vlastně už je na ní repasované úplně všechno, kromě základního rámu. Jednoduchý kotýlek s jednoduchou automatikou, který se obejde bez čerpadla. Moje topení funguje na samotíž. Když topím,, ohřívám zároveň i vodu v bojlerech. 

Mám vlastní studnu. Dodělal jsem k ní ruční čerpadlo. Ať nejsem závislý jen na ponorném čerpadle. V podstatě zbývá poslední nevyřešený vopruz a tím je svícení. Jasně, není problém mít doma několik svítilen. Dnešní LED žárovky jsou úsporné a i relativně malá baterčička vydrží svítit dlouho. Ale není to to pravé ořechové. 

Proč to vlastně píšu... 

Jak to tak vypadá, v podzimních volbách v Německu zvítězí Zelení a u nás jejich nepodařené klony Piráti. Ani jedni se netají svými ekologickými nápady, na které není ani infrastruktura, ani na to není připravený průmysl, ani zemědělství, ani doprava. Není na to připravené nic kromě jediného - ideologického odhodlání. 

Když si čtete normální majnstrým a nejste úplný technický nedouk, musí vám být jasné, že svoje nápady prostě zavedou. Pokud budou zvoleni, jsou dostatečně pevní, dostatečně nabuzení a dostatečně blbí na to, aby to prostě udělali, protože tím přece zachrání svět. 

Aby nedošlo k mýlce... já si nemyslím, že to přijde hned po volbách ani si nemyslím, že to bude nějaká katastrofa jako ve filmu, kdy se rázem hroutí úplně všechno.  Jen se tu a tam povede nějaký lokální blackoutek. Takový malý. Kvůli jedné rozvodně. Tak malý, aby se dal bagatelizovat a musel se řešit. 

Pak prostě tu a tam na chvíli vypnou proud, protože jinak to nepůjde. Někde ho budou vypínat kvůli nedostatku energie a někde kvůli přebytku. Někde elektrika vypadne sama, protože se naráz připojí příliš mnoho elektroaut. A pořád půjde jen o drobnosti. Jednoho dne si nenakoupíte, protože vypne proud a v obchodě vám čtečky nenačtou čárové kódy. A nebudou lidi, aby vám vypsali ručně účtenky. A hodně lidí už dávno neplatí v hotovosti. 

Pak tu tam něco nebude. Nebo to nebude hned.  Ostatně tohle teď zažívám v práci. Pořád něco chybí. Z Číny nedojíždějí díly. I takové obyčejné věci jako kohoutky, trubky či nářadí. Můj truhlář mi dělá dvě nová dřevěná okna - už měsíc čeká na dvojskla. 

K tomu se pořád handrkují o ten Nord Stream a pořád nám tvrdí, že musíme vůči Rusku přitvrdit. 

Já už si vlastně dovedu představit celou řadu scénářů, kdy jednoho dne proud vypne a pak nepůjde několik dní. Tuhá zima, nasraný Putin zavírá kohoutky, nasraní Ukrajinci vyhazují do povětří plynovod, nasraní američané posílají svoje agenty, aby odpálili Nord Stream... A nebo prostě přijde nějaký německý zelený kancléř a nařídí odstavit uhelné elektrárny, protože televizi může sledovat i při svíčce. Komsomlců na to mají dost, jsou věrní a pevní... ono by se jim ten rozvrat prostě mohl podařit. 

Tož... jsem schopen vyhřát dům bez jakékoliv trubky či kabelu vedoucím do baráku. Jsem schopen rukama načerpat takřka pitnou vodu ze studny. Jsem schopen uvařit na plotně pod kterou se topí. Jsem schopen obsloužit zvířata a nachystat jim krmení. Jsem schopen udržet v provozu záchody, jsem schopen zajistit rodině teplou vodu na mytí. Provizorně jsme schopni svítit, ale kdyby elektrika nebyla déle, tak si prostě nic nenabijeme. 

Příští rok bych chtěl koupit nějakou pěknou dieselovou elektrocentrálu. Ta by mi komfort o dost prodloužila. Mám fyzicky rozdělené elektrické vedení pro zásuvky a pro světla. Mohl bych snadno používat pro svícení 12 voltů a používat nějakou fotovoltaiku. Ale ta je tak drahá, že mi totéž zařídí naftový generátor. 

Dneska prosím o technicky uvědomělou diskusi... existují ještě nějaká jiná řešení jak doma dobře a snadno svítit?  Je ještě něco, co by se dalo za rozumných nákladů udělat pro to, aby byl člověk připravený na to, že jednoho dne prostě proud nepůjde poněkud déle než jsme zvyklí a nic nebude fungovat? Je něco, o čem nevím, co by nám mohlo pomoci? 

Případně... jak se připravujete vy? Nebo se blackoutu neobáváte? Nemyslíte si, že by mohl tak katastrofický scénář nastat? Co jste schopni udělat, pokud dojde šťáva? 

V poslední době mám pocit, že v případě zhroucení infrastruktury na nějaké hladové hordy ani nedojde, protože jsme všichni tak svázání s dráty a Temelínem, že bez nich nedokážeme ani rabovat. Zřejmě se taková gerila ani nedostane z města... 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (90 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Na elektřinu rezignovat, světlo stejně přitáhne poberty. Lednice absorbční (a vohřejvat třeba svíčkou). Filtr na vodu. Knihovničku - předminulé století konzervace, zavařování, domácí lékař, chov dobytka... Pokud nutná nějaká elektronika vše na 12 V a dobíjet baterie solárem. Pro větší rozmach sehnat parní lokomobilu (pohánělo to mlátičky, pily, i se s tím oralo pomocí lanových převodů. Jako luxus doplnit Škodou Sentinel :) https://youtu.be/NLstSbzvOy0. Problém vidím v nemocech jak lidí tak dobytka - léky zřejmě dostupné nebudou a na nějaké operace rovnou zapomenout. Ale stejně si myslím, že po nějakém tom týdnu budou problémy jiného typu než jak přežít v dlouhodobějším horizontu. Kolem nás je spousta technologií, které jsou bezpečné jen pokud jsou kontrolované a to by po zhroucení společnosti možné nebylo (nemusí to být zrovna JE, docela stačí větší mrazírny, chemické provozy aj.)

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

šlapat do báboveiček, ale...
Nejsou ona ta FV hejblata narvaná elektronikou, která potřebuje k provozu elektřinu?

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Panel 12 V /4 A přímo připojený k baterii - dál není třeba nic dalšího na nouzové použití naprosto stačí

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

V případě krátkodobého (do 1 týdne) lokálního "zhasnutí" by to asi až takový problém nebyl; kromě velkoměst.
Velkoměsta by měla problém okamžitě - kolaps dopravy, nefunkčnost komunikace (telefon, TV, rozhlas, internet), kolaps zásobování potravinami a HLAVNĚ vodou, kolaps zdravotnictví, nedostupnost PHM. Záložní generátory jsou koncipovány na 24 hodin a pak úplný šlus.

Vidlákov by definitivně zkolaboval do týdne. To by došly zásoby PHM a tím pádem by i dohučely domácí generátory.. Samozřejmě ani zde by nefungovaly komunikační kanály a doprava by kolabovala z důvodu nedostatku PHM.

Pokud by nastal celostátní blackout a přestaly fungovat komunikační kanály, došlo by k okamžitému kolapsu dopravy a přepravy čehokoli. Vlaky, busy, kamiony, metro, letadla i osobní doprava by se zastavily, protože by nikde nefungovalo dopravní značení a organizace. Netuším, jestli ještě máme regulovčíky (vojenské či policejní), ale i kdyby ano, neměli by se jak dopravit na stanovišťata. ŘLP bez elektřiny nefunguje vůbec - nelze komunikovat s letadly. A nejsem si jist, jestli jsou dnes piloti cvičeni na jinou než elektronickou komunikaci - třeba na manuální navádění na přistání pomocí ohňů. Nemáme už drážní telefon, takže by nebylo možno řídit provoz na železnici. Armáda už možná nemá polní telefon, takže ani ta by nebyla akceschopná.
A i kdyby se svezly na hromadu všechny generátory, bylo by to k prdu, protože by rychle došly benzin a nafta do nich.

Takže zapomeňme na komunikaci vyjma huby a možná ohňových signálů.
S komunikací by okamžitě přestala fungovat veškerá organizace počínaje státem a konče většími obcemi. V Praze je SNAD provozuschopná potrubní pošta a MOŽNÁ ji má i Česká pošta. Ale informace by se neměly jak dostat dál. Leda by poslové sedli na kola a vyrazili do terénu.
A s kolapsem organizace by nastal chaos.

Ve městech by do 48 hodin vypuklo rabování, protože by netekla voda a nebylo by ji kde vzít. Záchodová nádržka má objem asi 10 litrů a pak utrum.
Kromě kolapsu zásobování jídlem a vodou by zkolabovala také kanalizace a čištění odpadních vod. A to i v např. nemocnicích. Takže i kdyby ještě jely cca 24 hodin na generátory, neměly by si jak poradit s odpadem ze záchodů, operačních sálů a pod.

Nemá smysl dál popisovat, co všechno by takřka okamžitě přestalo fungovat.
A proč takřka okamžitě?
Protože máme všechno na elektřinu a elektroniku a nemáme žádná záložní řešení!
Elektrifikace je bezva, dokud je nadbytek elektřiny. Ale vypněte elektřinu a veškerá civilizace jde do hajzlu. Dtto digitalizace.

My vidláci se můžeme tak nějak připravit na týdenní a možná i měsíční přežívání za předpokladu, že do terénu nevyrazí hladové a žíznící tlupy z měst.
Jenže ty tlupy vyrazí hned poté, co naposledy zachrchlá vodovodní trubka.

Takže doufejme, že k velkému blackoutu nedojde.
Protože jestli jo, bude to horší než válka.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

"V Praze je SNAD provozuschopná potrubní pošta a MOŽNÁ ji má i Česká pošta."
To jako budou pošťáci do trubek silně foukat?

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pra%C5%BEsk%C3%A1_potrubn%C3%AD_po%C5%A1ta

Ten elektromotor by se možná dal nahradit lidskejma silama. Ale podstata je, že nejdřív se udělá podtlak (jako když natáhnete gumu u praku) a pak se na pouzdro mocně foukne, což ho vystřelí dost velkou rychlostí na trasu.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

jaderníků, ti neustále tvrdí, že "bez jádra bude blackout".
Ve skutečnosti blackout je záležitostí sítě, ta spadne i často lokálně (popadané dráty, vybuchlé či hořící transformátory).
Ale blackout neznamená, že ty tisíce (desetitisíce, statisíce) zdrojů elektřiny v ČR přestanou fungovat.
Nepřestanou, přestane fungovat distribuce na dálku, ne ta lokální.
V Praze za povodní 2002 nejezdilo metro, většina tramwají, ale normálně fungovala železnice (diesel).
Samozřejmě nemocnice, vysilače, a spousta dalšího má své lokální zdroje když síť selže.
Jediné, co by bylo doopravdy strašné je jaderná válka.

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

souhlasím s Občanem, že čím větší město a čím soustředěnější civilizace, tím větší průser.
V tom případě bych mu doporučoval, jelikož před nějakou dobou prozradil, že mají někde chalupu a nepředpokládám, že by jí měli na Jižním městě, čapnout svojí rodinu a vyfičet tam, kde je menší soustředění obyvatel.
Tam by se měl vyprdnul na takové detaily, jako čím bude večer svítit, ale v první řadě by se měl zaměřit sehnat jim vodu a jídlo a taky, pokud by se po čase objevil v okolí někdo, kdo by jim to chtěl vzít, by bylo fajn mít něco, čím by mu to mohl rozmluvit. A jelikož by jim chtěl vzít základní potřeby pro přežití, čímž by přímo ohrožoval jejich životy, bylo by dobré bez výčitek být i ostřejší.
Prostě se v tom okamžiku vykašlat na veškeré hmotné statky a soustředit se na svou a jejich ochranu a přežití.

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

.. ještě jsem ve Vašem výčtu neviděl pistoli a bednu nábojů (což ovšem neznamená, že jste na to nemyslel). Nebo se může stát, že po pár dnech blackoutu někdo vybavený přijde a řekne : tady se mi to líbí, tady budu bydlet..

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Můžete mít všechno dopředu připravené na sto procent, nic vás nemůže překvapit, voda, jídlo, světlo, teplo...
Ale pokud si to pak nedokážete ubránit, tak jste to vlastně všechno zařizoval pro někoho, kdo má ostřejší lokty.
Jo, ve filmech to sice většinou končí happyendem, jenomže tohle by film nebyl, ale realita. Tam už by člověk na konci nemusel brečet dojetím, ale beznadějí.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

zkuste zadat
Horse Mill - Generating Electricity With Horses

jiná varianta
horse powered saw at kings Landing Historical Settlement

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by melin (neověřeno)

Trvalý odkaz

jsou jasný.
Nebo třeba větrný mlejny.

A jsou i lidi, kteří to ještě nebo už zase umějí.
I pára by se asi rychle vrátila ke slovu. Jenže to fachalo, kdy lidí byla na Zemi sedmina až pětina.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

protože bez elektriky mohou ty svoje mocenské žvásty tak leda vybubnovat!

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

....a komunikace (např. vysílačky na baterky by měly fungovat i při blackoutu) se na svých statcích neubráníte - organizovaným a uvnitř jejich organizací komunikujícím jednotlivcům a skupinám.
Zbraně jsou samozřejmě nutností, případné bandy náležitý odpor odradí - půjdou o " dům" dál.
Ostrůvky si můžete strčit do řiti. Tak to nefunguje (většinou).
To věděli už tři (čtyři) mušketýři....
:-D

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

já jsem blackoutem tak vystrašenej že snad ani neusnu. Vždyť já nemám připraveno vůbec nic.

Průměrný počet slepic: 3 (7 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

snad baterku svíčku nebo petrolejku po babičce doma máte?

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

ovčí bačkory od firmy Teplo domova

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

v Ikei jsem koupila takovou kovovou zasklenou lucernu/60,-/. Pro jistotu postavená na kachličce. Jednak pěkná náladovka a taky že se nemůže nic stát při ev. průvanu či převrhnutí, nebo usnutí.... .

Zatím bez slepic

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ja v postatě kromě znalostí, jak si pomoct taky ne.

Ale až tady nějaký blekaut proběhne, pak je to na vyhazování z oken.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Přístup k laciným zdrojům energie a znalosti využití nás dostaly od k moderní civilizaci.

Ti, co se snaží tyto přístupy znesnadnit, uzavřít, ja třeba klecovat nebo poslat rovnou na šibenici.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Blboň kerej si nechá mlátit vrchností svýma potřebama vo tlamu je imbecil.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Jebla vytyčují směr. Muheeeee

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Dráhy Vidláku,

Máš v podstatě následující možnosti z hlediska energie:
Přirozené přímé přírodní zdroje
- vítr
- voda
- slunce
Suroviny
- plyn
- uhlí
- nafta/benzin
- jaderné palivo (pokud budeš drsný a seženeš ho a ještě drsnější, když ho použiješ)

Možnost výroby elektřiny (co si budeme nalhávat, vše funguje v naší společnosti na elektřinu):
- turbína, dynamo, alternátor (pohon může být čímkoliv)
- přeměna sluneční energie přes solární panely (různé technologie)
- tepelné čerpadlo
- atd. (nic jiného mě nenapadá, abych se neopakoval)

Z hlediska nezávislosti je nejlepší kotel na pevné palivo, kde můžeš spálit vše, od uhlí, palivo až trapně sousedy.
Následné řešení výroby elektrické energie přes kotel, jako je vzduchová turbína, výměník tepla (jako v elektrárně ;), ale to by nebylo moc efektivní, ci p[riliz slozite se dostat na akceptovatelnou efektivitu), přímá přeměna jako je piezo články (extréme dráha celkem omezená životnost).
Toto by byl hardcore. Účinnost hodně malá, ale jako nouzové řešení bez problémů. Účinnost vidím tak na 5 - 10%.

V odborné literatuře jsem četl o možnosti výroby elektrické energie přes tepelné čerpadlo. Videl jsem, ze nekdo nabizel i reseni. Zivotnost 10+ (problém hlavně čerpadlo, elektronika, rozvody navždy). Možnost schování před "nenechavými" sousedy. Možnost získání dotace na ekologické vytápění.

Pokud pořídíš naftový generátor, dříve či později budeš čelit problémům s naftou - cena, dostupnost, skladování. Spíše bych se díval na možnost použití předělání na plyn. Pokud maz více "spotřebičů" na naftu, pak se jedná celkem o zajímavé řešení.

Můžeme počítat s tím, že jako za války, nebude benzin, nafta a bude se "jezdit" na líh či jiné "palivo".

Osobně bych se rádci zaměřil na možnost "ubránění" svých prostředků a majetku. To znamená zásoba střeliva, 9 mm pro ruční zbraně a karabiny s kombinací s 5.56 x 0.223. Pak můžeš chodit na "návštěvu" a vyprovázet nechtěně "návštěvy" s úsměvem.

Pokud je problem financni stranka, pak je reseni jasne. Koupit soustruh, frezku a zacit si hrat :)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dam vam jeste radu. Premyslejte, jak si to vsechno v dobe vypadku elektriny ubranite. Protoze kdyz to bude trvat dlouho, tak vas luza jednoducho vyzene, zabije, nebo vam to vse rozkradne.

Zatím bez slepic