Český jarmark

Autor
Štítky

Dnes se zaměříme na Okamuru a jeho kampaň, neb ji už také rozjel. SPD zatím byla spíše na okraji mého zájmu, takže to teď trochu napravíme. Okamurův přístup  k letošním volbám nabízí také ledacos zajímavého a je nejvyšší čas to trochu prokydat. Ale nejprve trochu odbočím... 

Já osobně bych si přál, aby každý vrcholový politik měl to co má Ivan David. Svojí Novou republiku. Tam vlezete, přečtete si pár článků, najdete tam i články přímo Ivana Davida... a po hodince čtení víte naprosto přesně na čem jste. Přesně víte, jestli vám Nová republika konvenuje, zjistíte,  jestli dělají nějakou korekturu pravopisu, víte čím se Ivan David v Bruseli zabývá a máte jasno. Tohle by měl mít povinně každý poslanec, senátor i hejtman. Ušetřilo by stím pátrání po vnitrostranických tajných diskusích jako u Pirátů a naopak z diskuse pod každým článkem by měl politik krásnou zpětnou vazbu. 

A pozor! to říkám s vědomím, že mě u Ivana Davida osobně štve ta jeho politická rétorika plná bombastických prohlášení.  Přiznám se, že od té doby, co psal o tom, jak jedna malá geologická turecká loď krade Řecku plyn, od té doby ho mám zařazeného, že je zapotřebí seškrtat 70% jeho přívlastků a zbytek je dobrý. Na druhou stranu Ivan David je vedle Zdechovského snad jediný ojroposlanec, který se obtěžuje svým voličům podávat zprávy, co se tam v semeništi globální byrokracie vlastně děje. Kdyby si odpustil to přehánění, odkazoval bych na něj asi častěji. 

Ale zpátky k SPD...

V posledních dnech jsem měl různé vyřizování v Brně.  A narážel jsem na celou řadu Okamurových bilbórdů s nápisem "Děti do školy". Měl jsem z toho poněkud rozpačitý pocit, protože děti už ve škole zase jsou. A šly tam v době, kdy ještě byly nemocnice slušně zaplněné. Takhle si nějak představuju to střílení mimo, kterého se zřejmě v kampani dočkáme častěji. Poukazovat z plakátů na něco, co už vláda dávno udělala, to jsou vyhozené peníze. 

Ale pak jsem se podíval na stránky SPD a zjistil jsem, že náš polojaponec nehraje svou kampaň jen jedním směrem. Vlastně se jen tak trochu jistí, kdyby se covid zase vrátil, ale není to jeho jediné téma. Zdá se, že kromě baráku mu zbyly peníze i na dobré poradce. Tož pojďme si to více probrat: 

Okamura se také pouští do kontaktní kampaně pomocí svého SPďáckého kamionu. Tady asi není co řešit. Tohle dělají všichni kdo chtějí uspět na venkově. Proto také Piráti něco podobného ani nezkoušejí a Spolukoalice také ne.  Okamura je další člověk, který si své voliče poctivě objede a zavítá i tam, kde chcípl pes a lišky dávají dobrou noc. Tohle je taktika která nemůže selhat, ale samozřejmě je to omezeno tím, že ostatní to tak dělají také a větší efekt to mívá, když vás nikdo nekopíruje.  

Mnohem zajímavější mi přijde ten jeho český jarmark. Jak dneska chcete dostat lidi k sobě, abyste jim mohli slibovat, politicky se vnucovat, nabízet jim svůj program a nějak se zviditelnit a vyšvihnout? Balónky s logem partaje a nějaká místní blikotavá hvězdička pop music, to už dneska neletí. Dneska lidi jen tak něčím neohromíte. 

Ten český jarmark mi přijde jako velmi dobrý nápad. Tak zajímavý, že se divím, že s ním nepřišli Babišovi marketéři už dávno. Uděláte takový farmářský trh, lidi si přijdou nakoupit v akci a přitom do nich můžete hučet svoje politická moudra. Zároveň tím říkáte moc hezkou věc na kterou lidi uslyší  - Já Okamura zlomím moc obchodních řetězců, zvolte mě a já spotřebitelům zařídím nižší ceny a  farmářům vyšší výdělky. Na tohle si ani Babiš netroufl. 

České zemědělství, čeští sedláci, české potraviny, slevy, tržiště... a politická agitka. A ještě si to lidi svým nákupem vlastně zaplatí sami. Kam se hrabou Babišovy koblihy. Myslím to bez ironie. Dobrý nápad. 

Víte, mně Okamura na české politické scéně nijak nevadí. On totiž není fanatik. Sice ho jeho soupeři vykreslují div ne s čertovým kopytem a já o něm říkám, že má politiku jako ziskový projekt... ale proč by to tak nemohlo být? Svým způsobem je Okamura normální pragmatický politik, který musí vyhledávat témata, která lidi pálí, dává si je do programu, do jisté míry je prosazuje v parlamentu, zároveň to nedělá aby se proslavil, aby změnil svět a zajistil všem lidem sluníčkovou budoucnost. Dělá to, aby byl příště zvolen... a dostal svůj podíl z příspěvků politickým stranám. Když ho porovnáte s pirátským komsomolem, je vlastně úplně normální. Tak moc normální, že se na okraj spektra vedle něj ještě vešel Volný, který každým slovem dokazuje, že Okamura je zcela přijatelný politik. 

A protože mi Okamura nijak nevadí, mám pro něj dneska jednu dobrou radu. Nepochybuji, že mu můj text někdo pošle. 

Milý Tomio

Až budeš dělat ten český jarmark, doufám, že to máte fakt promyšlené. Víš, dnešní potravinářství všeobecně funguje poněkud komplikovaněji než si většina politiků myslí. Ber na vědomí, že běžné české jídlo republiku několikrát objede a najít něco z ryze českých surovin, to je skoro nemožné. Většinou je drůbeží separát z Itálie smíchán s českým vepřovým v polském masokombinátě. Tam to zamrazí, dovezou to do Kostelce a tam to nafedrují do střívek.  Podobné je to skoro se vším. 

Říkám to proto, že na ten tvůj jarmark přijde spousta novinářů a možná tam i Kauflandy a Lidly někoho pošlou, aby nakoupil, porovnal čárové kódy, případně aby hned zavolal hygienu kvůli nějakému pochybení. Tak abyste z toho neměli ostudu - aby jablka byla opravdu česká a to levné hovězí přední aby bylo opravdu odsud. Aby to nebylo tak, že nějaká lokální jatka koupila hovězí půlky z Holandska a pak je jen rozbourala na pulty.

Doufám, že přípravu nemá na starosti nějaký mladý krásný a chytrý, který v životě neviděl venkov a vůbec netuší, jak vypadá dnešní potravinářství. Váš nápad na kampaň je moc pěkný, ale vzhledem k tomu, jak to dneska chodí, šlapete po tenkém ledě. Tak tenkém, že skoro až nevěřím, že celá ta vaše avizovaná nabídka je skutečně celá česká tak jak tvrdíte.  Dejte si bacha, abyste nezjistili, že tu českou potravinu u nás jen zabalili do polystyrenových vaniček.

Třeba to vaše vepřové plecko za 54 Kč, to mi přijde dost na hraně. O vepřovém já totiž vím všechno. Vím, že férová výkupní cena prasete od farmáře je 40 Kč bez DPH za 1 kg živé váhy. Výtěžnost prasete je tak 70%. Kdybych to přepočítal jen takto, bez dalších nákladů na zabití, zpracování a porcování, tak mi cena za kg jakéhokoliv vepřového vychází 69,-  Kč. Při skutečně férových cenách, aby na tom vydělal farmář, jatka i řezník, tak by se podle mě dalo kilo vepřového prodávat za cca 80,- Kč. Furt je to krásná cena. Ale pokud vy nabízíte plecko za 54,- tak jste pod náklady a ty budou kompenzovány nadsazenou cenou kýty. A nebo - a to je pravděpodobnější - bude to plecko z nějakého prasete vyrostlého v tom největším velkochovu nějaké potravinářské korporace, který byl postaven za eurodotace někde v Německu a to plecko je dotováno německými platbami na živočišnou výrobu a k nám se to maso dováží proto, že je díky dotacím i ve zpracované podobě  levnější než české prase v živé váze. 

S těmi jemnými párečky je to podobné. Aby se daly udělat tak levně, museli by tam namlít psa i s boudou a ideálně bez toho psa.  Jak to bylo v těch povídkách od Šimka a Grossmanna? Špetka masa pro chuť? 

S tu zeleninou mi to reálné celkem přijde. Ani mlíko nebo ovoce mi nepřijde uhozené. Ale to maso - koukněte na to. Pro jistotu.  Já jen, aby nepřišel nějaký J.X.Doležal nebo Jan Tuna a nenamazali si vás na chleba.  

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (96 hlasů)

Komentáře

Hodně zajímavé zjištění je, že sestrou Moniky Mac Donagh Pajerové je "Biomasa" Kateřina Jacques - jméno má po francouzském exmanželovi Christianu Jacques. Kateřina Jacques, která je partnerkou bývalého ministra Martina Bursíka, s nímž má dcerku Noemi, je tedy teta moderátorky Emmy Smetana.
Bursík ale dříve žil právě s Monikou - nevlastní sestrou Jiřího Dienstbiera ml. Jeho otec, který před lety zemřel - Jiří Dienstbier st. byl celkem 4x ženatý, jeho třetí manželkou byla Květa Dienstbierová. A to byla bývalá manželka Ivana Havla, bratra ex-prezidenta Václava Havla.

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

To vypadá na pořádné HROBESO.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

Zaorálek, ten (myslím) u Pajerů ale děcka nenadělal.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Nepotismus (spíše rodinné klany) je ale běžný jev . i v tkzv. demokraciích, a nejen u herců a hereček.
Takhle podobně zřejmě kdysi dávno vznikala i šlechta. Plus vládnutí mečem, nebo aspoň kudlou či jedem.

Kdo by to ale rozplétal, a proč taky. Většinou stejně převažuje názor že střet zájmů má každý a že to nevadí, že hlavně je mít se dobře.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Zapletený? Zapíchnutý.

Zatím bez slepic

... v normální době a zemi skončily v detenčním zařízení.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

„Rezoluce také vyzývá k prošetření stavu právního státu v Česku s ohledem na střet zájmů a ovládnutí médií jako základních demokratických pojistek Babišem. Česku tak bude jen kvůli premiérově hamižnosti hrozit, že přijde o evropské peníze a hlavně zbytky důvěry. Evropský parlament bude také žádat o audit všech vyplácených zemědělských dotací i potenciálních zneužití státní pomoci. Jde o velmi komplexní rezoluci, která předestírá jasné kroky co se má stát dál a jaké možnosti Andrej Babiš vlastně má. Není jich mnoho,“ uvedl Peksa.

Průměrný počet slepic: 1.7 (6 hlasů)

Hrozí tak akorát že Brusel ztratí zbytky důvěry, vlastně ani to nehrozí, protože už žádnou nemá.

Průměrný počet slepic: 4.8 (17 hlasů)

... dává znát, co za ksindl jej nosí.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

.
Ivan Bartoš
@PiratIvanBartos
Hamižnost Andreje Babiše způsobila, že škody za nezákonné čerpání dotací a zakázek pro jeho firmy zaplatí běžní občané a podnikatelé. Ti se tak stali jeho rukojmími. Jen za 3 roky získal Agrofert nezákonně 20 miliard Kč. České úřady by měly okamžitě začít tyto prostředky vymáhat.

Průměrný počet slepic: 1.7 (12 hlasů)

z principu, může mít důvěru pouze u podvodníků.

Průměrný počet slepic: 2.1 (16 hlasů)

Když někdo krade jak straka, máme držet hubu a krok?
Ty seš možná posranej až za ušima, ale jiní ne.

Průměrný počet slepic: 2.1 (15 hlasů)

In reply to by Zlodějna je zlodějna (neověřeno)

Trvalý odkaz

A všeho jím vlastněného, například médií.

Průměrný počet slepic: 4.3 (16 hlasů)

až bude premierem. On má Bakala taky už i Mafru?

Průměrný počet slepic: 1.4 (9 hlasů)

In reply to by Zlodějna je zlodějna (neověřeno)

Trvalý odkaz

Krade? On byl někdo za to odsouzen? A proč by se to mělo řešit v Říši? Jako za Rudovouse? Nebo Hitlera? Řešme si doma. Na vojně se dávala bonzákům deka. Eklhaft lidi.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

Ale Babiš rozhodně není jediným. A těžko mohou být nárokové dotace (Čapí hnízdo - to je jiné kafe, ale to jde o desetimiliony, tedy o řád menší částky) nezákonné, ve smyslu normativního , napsaného práva.
Počkal bych na to jak to dopadne. Desetimiliardama u nás háže kdekdo, jak se mu to hodí. Polséze se ukáže že velké nic. To ale už různí anonymové brouzdají a slintají jinde a o něčem jiném.....

Mnohem zhoubnější by bylo, kdyby se Piráti skutečně dostali k vládě tak, že by mohli prosadit své nápady ohledně násobného zvýšení daní z nemovitostí, skokově.
Tomu je také třeba se bránit.
Naštěstí se za Piráty zasazují převážně jen různí anonymové, takže kdoví jak to nakonec bude s těma prognozama HenleinTV apod.

Hezký den.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

Je tím myšleno to, co je dáno "literou zákona". Ne každé amorální jednání je zákonem postihováno, případně nějaká pozdější právní norma může postihovat jednání dříve nepostižitelné, byť v obecném právní povědomí lidí vnímané jako na hraně zákona nebo za ní. V tom druhém případě v důsledku nemožnosti retroaktivně uplatňovat zákony se může někdo legálně dopouštět "protiprávního" jednání na základě skutečnosti, že s tím začal dříve, než to bylo nezákonné. Vymyslím si primitivní a trochu zavádějící příklad: EU a posléze náš stát zavede nařízení, že každý nově postavený dům musí být vybaven solárními panely o určitém výkonu. Já však začnu nový dům stavět třeba měsíc předtím na základě již existujícího stavebního povolení, které bylo vydáno na základě v té době platných zákonů. Takže zatímco já tam ty kolektory nebudu muset mít, soused, který začne stavět o pár měsíců později, už ano, přičemž oba můžeme teoreticky dostavět současně.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

...v podobě těch stran, které tolik nepředělávají dějiny, k obrazu henleinovskému. Já si myslím, že v tomto kontextu není ani hlas pro ČSSD špatný.

Právě se z HenleinTV dozvídám, že lidických žen bylo komunisty zneužito k tomu, že protestovaly proti válce ve Vietnamu, tvrdí nějaká " historička" (zřejmě placená českými, moravskými a slezskými daňovými poplatníky).

Tedy i např. Lennon byl zneužit komunisty ?!?? :-D)))

Čeká nás ještě pořádný blázinec, snad ne i koncentrák....

Průměrný počet slepic: 4.1 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Evropský parlament ve čtvrtek jasnou většinou hlasů odsoudil střet zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Právně nezávaznou rezoluci, která vyzývá orgány Evropské unie i české úřady k ráznějšímu přístupu vůči dotacím pro holding Agrofert, podpořilo 505 zákonodárců. Proti bylo 30 europoslanců a hlasování se jich zdrželo 155. Před rokem podobné kritické usnesení podpořilo 510 poslanců a proti se jich vyslovilo 53. Babiš dlouhodobě odmítá, že by byl ve střetu zájmů.
Výsledky středečního večerního hlasování ve čtvrtek na parlamentním plénu oznámila místopředsedkyně EP Dita Charanzová, která spolu s dalšími poslanci zvolenými za Babišovo hnutí ANO hlasovala proti. Spolu s nimi nesouhlasil s deklarací tucet europoslanců hnutí Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána či pět členů nacionalistické frakce EP včetně poslance české SPD Hynka Blaška. Jeho kolega Ivan David se hlasování zdržel.

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

S Okamurou to není jednoznačné. Nedovedu si představit, že by vedl vládu jako premiér. Dokonce si myslím, že zatím bylo celé SPD personálně slabé (čest výjimkám, ID apod.), ale situace se snad lepší.

Obecně by se dalo říct :

Jestliže je pro mě nejdůležitější, jak si tu budeme žít v příštích 4 letech, můžu si vesele zvolit extrémní pyjátskou levici, všeobjímající ANO, nebo falešnou pseudopravici, podle gustu toho kterého soudruha. Můžu mezi stranami zkoumat kdo dá jaké důchody, kdo vezme jaké daně a u čího pomníku kdo bude pokládat věnce.

Jestliže je pro mě nejdůležitější, jak si tu budeme žít v příštích 40 letech, pak jsou všechna tato témata nepodstatná. Zbydou dvě témata - migrace a EU (s podtématy genderu, greenatentátu apod).

Jestliže je pro mě nejdůležitější, jak si tu budeme žít v příštích 400 letech, zbyde už jen jedno téma - migrace.

Včil mudruj.

Průměrný počet slepic: 4.6 (8 hlasů)

... že vám tam jedno dost podstatné téma vypadlo. To, které trvá už přes tisíc let. A to Němci. To je skutečná alfa a omega naší politiky, nikdy tomu nebylo jinak, a i když se dnes někteří vše snaží přelakovat na kýčovitou růžovou, hlavním tématem to bude do doby, dokud bude existovat tento stát a národ. I ta vaše migrace je hlavně jejich vinou a EU zcela pod jejich taktovkou.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

ano, máte pravdu a sám jste si i odpověděl. Němci = EU, tedy tam jsou. Ale já jsem nechtěl rozebírat celou existenci českého národa, příspěvek se týká Okamury, který jediný odpovídajícím způsobem zpracovává témata dlouhodobě důležitá. Proto pro mě jako váhajícího připadá v úvahu.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Okamura je první multikulturní vlastenec :-) ... Je smutné, že zrovna on mluví ve vládě nejrozumněji (na můj vkus je ale
málo radikální) ... A ještě více smutné je, že ho dost tzv. vlastenců volí ...

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

sice vám ji taky rozřežou a ukradnou zrovna tak jako tu střechu, ale nebude vám alespoň pršet do baráku.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zloději zničili měděnou sochu anděla z karlovarské rodinné hrobky Puppů
10. června 2021 15:07

Policisté vypátrali dvojici mužů, kteří se v lese nedaleko silnice pokoušeli rozřezat měděnou sochu anděla z rodinné hrobky Puppů na karlovarském hřbitově. Na podezřelé upozornil v pondělí kolem deváté hodiny ráno svědek. Hlídka sice muže na místě nezadržela, ještě téhož dne se je ale podařilo vypátrat. Socha už je však nenávratně poškozena.

„Policisté po příjezdu na místo díky osobní a místní znalosti poznali, že jde o sochu anděla z hrobky významných rodin působících na Karlovarsku,“ uvedla karlovarská policejní mluvčí Eva Valtová.

Podle Miroslava Kučery, ředitele Správy lázeňských parků, která spravuje i drahovický hřbitov, pochází socha anděla z rodinné hrobky Puppů.

Zdroj: https://www.idnes.cz/karlovy-vary/zpravy/hrobka-pupp-vandal-andel-hrbit…

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

... típlý vajgl a vyčpělé pivo.

Průměrný počet slepic: 3.1 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Zkusím zase jiný pohled.

Včerejší téma nějakého urychlení bylo sice mimo mísu, leč i tak je nám ku pomoci. Zatím to vždy probíhalo tak, že stávající moc ať ekonomická, či politická, získala v předchozím údobí tuto moc a tu má snahu si svým způsobem za každou cenu i udržet. Přijde o moc jedině tehdy, když se najde jiný způsob, jak tuto stávající moc oslabit, porazit a převzít.
Zatím to tak vždy bylo a nelze ani náznakem předpokládat, že by se něco stalo, že by si mocní řekli: už toho máme dost a tak tahejte tu pomyslnou pilku zase chvilku někdo jiný. Budou pilku tahat doku k tomu budou mít sílu.

Nabízí, býť i náznakem nějaká politická strana náznak změny, která by mohla vést k nějaké změně rozložení ekonomických, či politických sil. Je třeba ještě zmínit kousek marxismu, jenž vnímá ekonomiku jako určující pro následné sociální, společenské, tedy politické dění. Ono to má i selskou logiku. nejdřív musím něco vlastnit a pak o tom mohu rozhodovat, jak s tím naložit.

Programy všech politických stran nabízejí to, co by udělali, KDYBY..... Ve své podstatě všechny strany ve svých programech nabízejí jediné. Když zvolíte právě nás, rozdáme vám něco ze společného co nemáme a zadlužíme vás. Samozřejmě to zadlužíme vás není zřetelně vyřčeno, ale skryto v tom rozdávání.

K žádné změně tudíž nemůže dojít, tak je ve své podstatě jedno koho zvolíte. Pokud Okamurovi seberete téma migrace a vystoupení z EU, tak se bude v problémech plácat jak nudle v bandasce.
K EU. Nejsem zastánce EU, ale vystoupit by pro nás bylo doslova pohromou, až katastrofou. Výstupní náklady by nás srazily pěkně o několik úrovní níž. Do tak pitomýho spolku, když jsme měli zkušenost s RVHP, jsme neměli nikdy vstoupit. Dnes jinou možnost nemáme, než v EU setrvat, do jejího hořkého konce.

Tak si volte podnikatelský kasamač OKAMURA a radujte se, že kdyby se nedej Bůh stalo a vystoupili jsme z EU, že si pěkně naryjeme držku. Jo a hlavně ten David.

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

je to sdilena ekonomika, nebo pronajem kdy lide navlastni nic, ale vse parti korporacim a ty jim to pronajimaji ?

-------------

V nedávné diskuzi o sdílené ekonomice jeden čtenář upozornil, že to, co prosazují Piráti (a co už jede ve Španělsku), to žádná sdílená ekonomika není.

Sdílená ekonomika, to je, když si s pár přáteli koupíme společnou motorovou pilu nebo přívěsný vozík na auto. Nebo dvě rodiny společný mrazák. Pokud se najdou lidé, kterým to bude fungovat, proč ne. Rozhodně to nikoho neohrožuje. Já osobně to dokonce pokládám za sympatické (i když v běžném životě obtížně realizovatelné).

To, k čemu směřujeme, je něco docela jiného. Je to nahrazení soukromého vlastnictví pronájmem. Vždy v tom jsou přítomné korporátní peníze a vždy je do toho nějak zapojená státní byrokracie (aby lidé nedělali problémy).

https://www.petrhampl.com/aktuality/

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)

“Sdílená ekonomika” nemusí nutně znamenat, že vám někdo zabaví vaše věci. A nejspíš tomu tak ani nebude. Lidé se do toho nahrnou sami, a bude jim to připadat úžasně výhodné.

To člověku třeba doslouží pračka, a místo, aby utratil 5 tisíc za novou, přistoupí na to, že bude platit 200 korun měsíčně a bude využívat pračku v nějakém společném prostoru činžovního domu. A tak to bude s dalšími a dalšími věcmi. Bude to působit velmi výhodně a všichni experti budou tvrdit, že je to skvělé. Budou toho plná média. A pro ty, kdo médiím nevěří, vytvoří korporátní marketing stránku Opravdová hluboká pravda, kde se bude říkat jinými slovy totéž.

Na začátku člověk ušetří peníze a dokonce se možná dostane k něčemu, na co by jinak neměl. Jenže postupně jeho měsíční platby za pračku, ledničku, automobil, počítač, rádio, oblečení, nábytek… až po pronájem prostoru ve sdíleném bytě porostou tak, že na ně bude potřebovat celý plat. Fakticky tedy bude pracovat za byt a stravu.

A až ho korporát jednou přestane potřebovat, od dalšího měsíce nebude jeho nic. Ani vysavač, ani boty, ani rychlovarná konvice ani automobil ani místo kde bydlí. Okamžitý konec. Dokážete si představit, jak úzkostlivě loajální budou takoví lidé?

----------

Zajímavá beseda pořádaná Světovým ekonomickým fórem (díky Zdeňkovi za upozornění). Z poměrně malého počtu shlédnutí se zdá, že je to opravdu pro lidi, co jsou do toho všeho nějak zapojení (nebo chtějí být).

Diskutující konstatují, že na přenášení výroby do chudých zemí se už nedá pořádně vydělat (protože už tam skoro všechno přeneseno bylo). Nicméně je tu jiná příležitost! Během epidemie pracovala řada manažerů z domova, a byla s firmou spojena přes internet. Jenže když se pracuje přes internet a mluví anglicky, proč by nemohl manažera v pražské pobočce nahradit třeba Ind? Nebo Afričan – ten je ještě levnější. Po masakru dělnických míst (a zhoršování platových podmínek dělnické třídy) jsou na řadě manažeři.

Jako ve všem ostatním, i tady platí, že covid jen urychlil něco, co by se stejně stalo. Nicméně díky zkušenostem, které korporace udělaly během karantén, to bude rychlejší.

Nejdrsněji změny dopadnou na “kosmopolitní elitu”, která volí Piráty a připadá si o tolik lepší než čeští burani. Právě jejich místa se budou rušit. A komu místo zůstane, ten musí počítat se stále horšími podmínkami – při splácení stále stejné hypotéky.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

In reply to by prox (neověřeno)

Trvalý odkaz

Účtárny bank (i v Praze) jsou plné Indů a Pakistánců. Indie chrlí účetní všeho druhu jak sopka a pořídila si na ně obrovskou školu.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by prox (neověřeno)

Trvalý odkaz

s tou pračkou se mi zvedl kufr. Prát prádlo po někom( v každé pračce po každém cyklu zbyde litr vody pochopitelně se špínou,proto ja v pračce nikdy neprala montérky, navíc občas pračky udržuji,kdo by to však dělal za mě)Plus někam chodit s pytlem špinavého prádla.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by prox (neověřeno)

Trvalý odkaz

je pro mladé.

Já chápu, že jsou věsi spotřebního charakteru, které, pokud si je budou lidi půjčovat a sdílet, když je zrovna nepotřebují, tak budou využity častěji a nebude se jich muset tolik dělat.

Jenomže! Já jsem ze staré školy a mám k těm věcem vztah.
Vlastním 3 motorové profi pily. Rozhodně je nemám na povrchu tak čisté, jako Ládik ty svoje, ale vevnitř je vždy vyčistím, slabým šroubováčkem projedu žebra válce, aby holky se nepotily v létě. Kolem karburátoru to profičím kompresorem, ale hlavně o každé vím, jaké má své mouchy. Jedna nemá ráda, když je rozjetá a chcípnete jí, tak hned po pár sekundách startovat. To se jí nelíbí, tak dělá u toho kůžičky, nechce chytnout, já to respektuji a nedělám jí to.
Pak mám jednu, ta cca 4 nádrže funguje bez problému, ale pak se při volnoběhu začne točit řetěz. Jelikož má vstřikování řízené elektronicky, nejsou na ní žádné šroubečky, kde bych si ubral. Ale já o tomto vím a znám jí a počítám s tím. Bude muset na diagnostiku.
Můj auťák. Už stařeček, Myšák l200. Jak člověk tak lítá v tom bahně po tom lese, tak to nabalí bahnem a dnes to umyjete, zítra to tam máte zase. A je to díky tomu náchylné ke hnití. Což se taky děje. Takže jsem na září dohodnutý se servisem, u kterého léta opravuji a věřím mu, protože on je na vše pinklink, že se vše vyvaří vykytuje, vastříká, prohlédne. To auto tam bude cca 2 týdny, takže to asi bude darda. Mohlo by mi pomoci sdílení aut. Takový dvouletý Hillux.

Jenomže já mám ten auťák rád. Když do něj sednu a vyrazím do terénu, do listí, do bahna, do kopců, tak jak ho znám, vím, co si můžu dovolit, kde to už bude na hraně a kam radši ne. Prostě ho znám. Mám k němu vztah a tudíž, jelikož se s ním v lese cítím srostlý do jednoho těla, nikdy ho nikomu nepůjčím.

Když jsem ještě štípal dřevo sekyrou, žádný neosobní Fiskars, vždy jsem si před tím takhle sedl na špalek a brouskem jí hladil. Vlastně to byl rituál, já se s ní mazlil.

Sdílení pomíjí vztah člověka k neživým věcem. Z ekonomického pohledu je to efektivní, ale učí to člověka věc kompletně využít aniž by jí měl rád. A já svoje věci rád mám, takže toto beze mě.

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

Zajimave, ale urcite pravda veci maji taky zivot, vrtochy ke vsemu je treba mit vztah a respekt.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Za plusminusautobus tři litry/den.
Ale, že by Vám ho někdo půjčil jako fyzická osoba, tak to asi nepude. Pokud už někdo má na takovou hračičku, tak si ji rozhodně nekupuje proto, aby ji někomu půjčoval.

"Sdílení" podle pirátů nemá se sdílením nic společného.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Co skutecne chteji pirati

"Budeme mít legální sdílenou ekonomiku. To zatím nikdo na světě moc neumí. Neví se třeba, jak sdílenou ekonomiku rozumně zdanit. Jinak to je bezvadná věc, sdílet věci, které může využít ještě někdo jiný. Když jedete do zahraničí, možná hledáte nějaký pohodlný byt přes pronájmy bytů Airbnb. Mezitím můžete svůj byt nebo chatu jednoduše a bezpečně pronajmout. Hlavně mladá generace má sklon různé věci spíš sdílet než vlastnit. Princip sdílení může jednou změnit celou ekonomiku. Lidi budou brzy sdílet automobily, parkovací místa, byty a chaty. Budete si moci přivydělat tím, co umíte, nebo tím, co máte, bez jakékoli náročné administrativy. Budete moci každý měsíc dostávat nové hračky a ty zase vracet. Nebo nebudete muset vařit, protože si objednáváte jídlo od sousedky, která to umí skvěle.„Sdílená ekonomika sníží náklady téměř všem lidem a umožní řadě z nich pracovat pouze na snížený nebo částečný úvazek."

Průměrný počet slepic: 1.5 (10 hlasů)

To se jmenuje NELEGÁLNÍ PODNIKÁNÍ.

SDÍLENÍ je o tom, že něco spoluvlastním s dalšími a společně to používáme.
Nebo něco vlastním sám a půjčuji to sousedům, za což oni zase něco půjčují mně.
V žádném případě to ale NEděláme za účelem zvýšení příjmu či dokonce pro zisk.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Spousta lidí má byt za domov a chtějí mít v něm mj,. i klidný domov.
Vybydlovací komanda v podobě úžasně uspokojovaných zevlounů (Aristoteles nazýval cestování jen za účelem cestování zevlounstvím) , prostřednictvím např. airbnb mohou takovéto domovy likvidovat a zlikvidovat.
Chtělo by to zjistit, kteří z pirátských partajnických papalášů a jejich kumpánů mají zainvestováno v takovýchto "bytech" (prostorách sloužících k zážitkům, atrakcím, zábavě...). Kdy jistě lze předpokládat, že při oživené poptávce po zevlountsví bude snazší promítnout piráty zvýšené daně z nemovitostí do cen pronájmů za " byty" investiční (airbnb apod.).

Sdílení je fajn věc, ale když jeho mantinely (ti ale také mohou to udělat tak, že neomezí, nezregulují nic) vymezí hovada nebo kreténi, může dosti škodit. Zejména v kapitalismu soutěže o fiat měnu zatíženou úrokem, tedy v prostředí velkých nerovností..
Ale coby vějička na naivní blbce dost dobrý tah.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

zas je lepší občas zajít na plovarnu nez se doma otravovat s bazénem. Ale záleží jak je vedená a čistá

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

V sousedním městě sdílejí přizpůsobiví občané plovárnu s těmi nepřizpůsobivými.
Ti navíc dostali z fondu sociálních a kulturních potřeb města na plovárnu zadarmo volňásky.
Hádejte jak to dopadlo.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale jednou jsem podnikla studijní cestu do Ústí nad Orlicí a tam v bazénu plavalo hovno. Všechny nás vyhnali a začali bazén vypouštět a nikdo tam nesměl. Tak jsem zas jela ve 30 stupňovém vedru domů.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

D

Průměrný počet slepic: 2.8 (9 hlasů)

In reply to by scallop (neověřeno)

Trvalý odkaz

gestapo přijelo... nikde ani zmínka o němcích, našem protektorovi.

Průměrný počet slepic: 3.9 (12 hlasů)