Koně se také střílejí,

Autor
Štítky

...aneb  variace na nikoli renesanční téma…

 

Už jste někdy zastřelili koně?

Já nechtěl, bránil se, … ale musel.

Nebyli to koníci z masa, kostí, šlach a krve, zabalení v chlupaté kůži. 

Byli železní, schováni pod zářivě bílou směsicí železa a plastu jménem Akrylonitrilbutadienstyrén, zkráceně ABS, ze kterého se dnes většinově lisují karosářské díly aut.

Jako nejstarší a hlavně nejprotivnější z nováčků v posíleném kolektivu řidičů jsem dostal ke krocení nejstarší z flotily firemních tahačů. Ovšem pouze do doby, než dorazí tahače nové, krásné a chytré, nachystané plnit ty nejnáročnější pracovní úkoly, na něž už prý vylítaní tahačoví dědci nestačí.

C´est la vie, takový je život…

Po třech měsících naší koexistence dolétl Befehl shora, že přes mé poměrně solidní ekonomické výsledky (spotřeba paliva a platby za mýto) je nutno železného koníka vyřadit, neboť je již nejstarším v trvalé službě a na tachometru se pomalu dokuluje milión. 

C:\Users\Luděk\Desktop\8T5 0312\Photo0053.jpg

Takže jsem si naposledy a s poměrně silnou nostalgií užíval poslední pětidenní turnus v autě, které má ještě opravdovou řadicí páku a které není pevně a nerozborně svázáno „Centrálním mozkem lidstva“ v podobě nejvrchnějšího firemního kompu. Užíval jsem si, že mne ještě poslouchají pedály pod volantem, že musím poctivě kvedlat šaltpákou a odkudsi se střechy na mne neječí firemní sirény, když se jim zazdá, že nejedu podle představ soudruhů ajťáků. 

Jaké jsou představy ajťáků, jsme se všichni mohli přesvědčit v okamžiku, kdy byl vydán celosvětový zákaz letů pro letadla Boeing 737 Maxx. Nechci zdejší čtenářskou obec děsit, ale v případě silničních motorových vozidel se jedná o totéž. Normální člověk, vlastnící pud sebezáchovy, by asi měl dostat kopřivku, pokud by zjistil, že kdosi je schopen na libovolnou vzdálenost vaše auto nastartovat, či vypnout, přidat či ubrat plyn, zablokovat nebo odblokovat brzdy, případně změnit zařazený rychlostní stupeň. Nikoli tak u nás ve firmě. Zde se všichni radují (napadá mne úsloví z dob minulého režimu – těéchnika balšáája!!!), jak je to krásné a mladé a chytré a zejména žádoucí.     

A tak jsem naposledy předjel ve stoupáku za Karlovými Vary svého firemního kolegu, který řídil mladší, krásnější, silnější a zejména chytřejší auto téže značky, avšak s koníky přidušenými normou Euro 6 a s automatickým pitomcem v převodovce, který je z tohoto stoupání pokaždé zděšen a zmaten, skoro jako knihovnice „Myrka“ z ODS. Tudíž seká pokaždé stejné chyby v odřazování, i když má k dispozici chytrou mapu se souřadnicemi, pročež spotřeba i jízdní čas jdou společně do pr…  

… a naposledy jsem v navazujícím mírném klesání ručně vyhodil kvalt a užíval si z tichého plachtění kolébajícího se čtyřicetitunového kolosu nádhernou zelení vůkol, čerstvě umytou nočním deštíkem a nasvícenou ranními paprsky stoupajícího slunce. 

Tichý, brumlavý volnoběh šestiválce, tlumený hukot pneumatik, šum větru kolem kabiny…

Ano, zřejmě naposledy jedeš s manuálem, říkal jsem si. Uvědomil jsem si, že právě nyní pro mne končí nejen jedna z kapitol mého života, nýbrž i jedna z kapitol veškerého lidského bytí a snažení. Už před pěknými pár lety začala kapitola nová, v níž je lidský faktor hromadně nahrazován odlidštěným mechanismem a digitální automatizací.

Když jsem v poledne vyprázdnil u posledního zákazníka cisternu, potkal jsem se s kolegou a přepojili jsme návěs, načež on pokračoval v práci a já zamířil s koníkem na základnu.

C:\Users\Luděk\Desktop\8T5 0312\Photo0017.jpg

C:\Users\Luděk\Desktop\8T5 0312\Photo0026.jpg

Následně jsem zastavil před domovskou provozovnou, abych vyprázdnil kabinu tahače prostým přeházením všelikých zbytečností a smradlavých svršků do osobáku. Nejdřív jsem si vyfotil posledního mohykána s řadicí pákou, pak jsem se pustil do norování, kterážto činnost loveckých psů silně připomíná můj přístup k úklidu a dalším činnostem obdobného charakteru. 

C:\Users\Luděk\Desktop\8T5 0312\Photo0057.jpg

C:\Users\Luděk\Desktop\8T5 0312\Photo0055.jpg

A tak se stalo, že jeden z metnutých předmětů téměř zasáhl jakéhosi postaršího dvounožce, který se poflakoval v mém palebném sektoru. Chtěl jsem jej vyplísnit, že leze do trajektorie neřízeného letu mých dosti jetých trenýrek a fuseklí, avšak předběhl mne a spustil na mne čímsi, co snad měl být pokus o češtinu. Bohužel, vyřčeným zvukům zcela zřejmě nerozuměl ani sám autor. Proto jsem jej zastavil a po jeho přikývnutí na dotaz „Ukrajina?“ jsem nabídl konverzaci v ruštině.

Po minutě jsem pochopil, že dotyčnému se v autě odporoučely akumulátory a on by rád nějaké jiné, nejlépe funkční.

Následující děj byl pro ty, kteří mne znají, předvídatelný. Odvezl jsem tahač na firemní parkoviště, odevzdal vyúčtování služební cesty a šel si prohlídnout ukrácký křáp, totiž pětiletý tahač, parkující o tři sta metrů dál. Omrknul jsem velikost a kapacitu akumulátorů, abych pak neprozřetelně slíbil, že mu druhý den ráno obvolám nejbližší prodejny, zjistím ceny a pošlu přesné adresy.

Další den v půl osmé zahrčel telefon. To můj nový známý zkoušel, jestli jsem svůj slib myslel vážně. 

Ve čtvrt na devět jsem mu nadiktoval ceny, aby je schválil jeho šéf. 

V půl deváté mi chlápek volal zoufale zpět, že mi zaplatí, kolik si řeknu, abych mu nové baterie pomohl přivézt, protože není nikoho schopen přemluvit ani k placené pomoci. Jakmile otevřel klapačku, lidi se od něj odvraceli.

Prapodivný svět. Už ani prachy v něm nefungují, jak by jeden čekal…

Vzpomněl jsem si na včerejší docela bolestnou rozlučku se svým plechovým koníkem, hupsl jsem do auta a jel čtyřicet kilometrů za Jurou z Černovců. Na parkovišti jsem ho naložil i se starými bateriemi a odvezl ho do vyhlédnutého obchodu. Tam jsem mu pomohl s nákupem a pořízením takové faktury, aby na jejím základě bylo možno vyžádat vratku DPH, načež jsme vyrazili zpět. 

Po namontování nových akumulátorů chytil motor na první pokus a poněkud dojatý Jura pravil, že na tento moment, potažmo na mne nikdy nezapomene. Byl ve svých dvaapadesáti letech poprvé služebně v zahraničí jako řidič kamionu…

Máchnutím rukou jsem frajersky zahnal jeho díky a udělil jsem mu dle svého velmi protivného zvyku cennou radu, ať mou službu vrátí jiným, kteří budou hledat pomoc u něj. Podali jsme si ruce bez ohledu na kovid, tyfus, tuberu, žloutenky typu A, B, C, Zelenského i Zemana a já mu zamával na cestu.

Parkoviště, na němž jsem se před šestnácti hodinami rozloučil se svým bílým koníkem, opět osiřelo. Osamocen jsem sledoval vzdalující se soupravu s ukrajinskou značkou. Zůstávej s Pánem Bohem, Juro…!

… tak nějak mi samo od sebe přišlo na mysl, že se to té zubaté moc nepodařilo už před dvěma lety při mé srážce s vlakem… 

… vždyť koně se přece také střílejí… 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (130 hlasů)

Komentáře

V roce 1964 to mohl být Warburg 900, resp. 1000.
A ty fíčuru "zamykání volantu" určitě neměly.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Fake Feek (neověřeno)

Trvalý odkaz

černá s bílou střechou SPZ OV-98-15 a volant zamknul, si to pamatuju, to tóčo. Z Hvězdy do Malé Morávky, hned v první zatáčce. Ještě tam nebyl les.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

:-)
Tehdy se to tak dělalo, jakoby kvůli úspoře, přitom benzin stál pár kaček.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

2,30KČ? Jo, tak to byl Speciál, Normál stával 2,10Kč, Nafta 2,- Kč... topná 0,90 Kč, když jste si ji nechali přivézt, tak 0,95 Kč...
TOPTE NAFTOU- NAFTA PALIVO BUDOUCNOSTI

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

rychlosti, i kdyz ridic nechce, maji nahrane mapy i s podelnym sklonem silnic a jakmile ridic preradi na jakoze usporný modul, uz to tam perou.
A kdyz ridic automat nezapoji, hned ho naprasi soudruhum na ustredne..
Strasny system, strasna doba...

Průměrný počet slepic: 4.4 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Pane Targus.
I když to mělo normální šaltrpáku,ale určitě to mělo synchrony
Některé Tatry 815,měly obyčejnou převodovku a některé synchrony a nedoručovalo se jet bez zařazené rychlosti,že to nemaže převodovku.
Určitě víte ten rozdíl v hlučnosti,chlazení motor vzduchem,nebo vodou,ale i rozdíl ve spotřebě.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

nic spolecneho. Nedoporuceni jizdy na neutral se zacalo davat, protoze v novejsich prevodovkach je naproste minimum oleje, cca 10 litru oproti nekdejsim 20 - 25. Pokud potrebujete auto odtahnout, musi kardan dolu, jinak nejdriv zadrete loziska, potom poskodite hridele a nakonec rozbijete skrin.
Ja jsem na neutral plachtil uplne bezne, posledni repase prevodovky ZF po 700 tis km - vydrena radici vidlice a 1 lehce nacaty synchron, loziskum nic nebylo.

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Sbohem Volvo, sbohem oři
srdce mi pro tebe hoří
stojím u tě nehnutě
ty se vracíš do hutě.

Měl jsi patu Achillea
odvezou tě do Lulea -
jeden z nových paradoxů
tam je vsázka prostá koksu.

Bude z tebe Volvo nové
a když Targus vyndá love
koupí si tě ve Sven Caru
nechce žádnou jinou káru.

Průměrný počet slepic: 4.7 (27 hlasů)
Trvalý odkaz

Divoký tahač v levém pruhu
myslí, že je na okruhu
že protrhne pásku v cíli,
jen kdyby ho potlačili.
Auta za ním svítí, troubí
kurva s pičou se tam snoubí
utíkají mezi zuby
spolu s dechem, z každé huby.

Průměrný počet slepic: 4.6 (29 hlasů)
Trvalý odkaz

Z dispečinku Maroko
dredy, páska přes oko
blechy bys tam mohl sbírat
u pultíku sedí Pirát:
Dej tam šestku, Targusi
dyť uháníš po Rusi!
Šlapej jenom po výkonu
brzdu dej až v Ojmjakonu!
Teď to pěkně řežeš...
Víš vůbec, co vezeš?
Bože, kurňa, nebesa!
Vezu dřevo do lesa!

Průměrný počet slepic: 4.7 (23 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

tricet, konik mel 12 kvaltu.
Stare Renaulty Majory jich mely 18.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

vodu z hajzla.
A rano jedno kafe a vecer hermankovy caj.

Průměrný počet slepic: 4.3 (10 hlasů)

poliklinika, v patře, u zubařů.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

predelali na polikliniku.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Targusi, palec nahoru.

1. za pěkně napsaný fejeton,
2. za to, že jste hilfsberajtig těm našim bratrancům z východu, co si na svůj chleba vydělávají u nás.

Svého času jsem jako ved. výroby v jedné montovně měl pod sebou také agenturní Ukrajince a Moldavce a vždycky jsem se jim snažil pomáhat, ulehčit jim a držel nad nimi ochranou ruku.

Průměrný počet slepic: 4.7 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

Jak k tomu psát říkání?
To nelze,
řídit neumím,
posadit mne za volant
skončíme v příkopě

i nevinné autíčko.
Snad se najde další oř,
který časem dojde milosti
v očích i srdci Targusově...

Průměrný počet slepic: 3.3 (11 hlasů)

á, omlouvám se Anonymům, utekl mi podpis - matka

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Chazin komentuje Ženevské setkání a motivy některých dějů
https://outsidermedia.cz/a-je-to/
Zajímavé jsou Chazinem předkládané motivy bojů na americké scéně. Věřit, nevěřit? Proti logice to není.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Pane Admirál.
Aby zabránili válce mezi giganty,tak si myslím,že to chtějí zachránit okupací Ruska a proto udělají cokoliv.

Průměrný počet slepic: 4.2 (9 hlasů)

Takové komentáře patří k základní mozaice na které je možné stavět. Něco jako učebnice, není na diskusi, je na zveřejnění pohledu. Vstřebat a zařadit do systému vlastních úvah. To ale není jednoduché a jen málokdo to dokáže.

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Targusi dobrý, pokud vynecháte ono "mladí krásní chytří", bude to i výborný.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Targusi, jistě znáte rčení, že opakovaný vtip přestává být vtipem.
Zjednoduším to: je to nadbytečný!!!!
Ale jinak, značkujte jak je libo.

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)

Registrace k očkování proti koronaviru se dětem mezi 12 a 15 lety otevře 1. července, informoval premiér Andrej Babiš (ANO) na sociálních sítích. Do očkovacích center, kde mimo jiné bude muset být přítomen pediatr, děti doprovodí zákonní zástupci, nejčastěji tedy rodiče.

Zdroj: https://stars24.cz/zpravy/z-domova/28958-ockovani-na-covid-i-pro-deti-o…

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

před v ydáním nedopodučení WHO.... tož uvidíme

Průměrný počet slepic: 3.9 (9 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

A

Průměrný počet slepic: 3.2 (9 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

Naše děti do náruče smrti?
Doporučení WHO---březen 2021

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Ctěnému publiku se omlouvám, klidně přeskočte:

Večer jsem koukal, Čmoude, jak jste se vším sakra rychlej. Nepřekvapuje mě to. Rád bych, abyste věděl jednu věc - diskuse s vámi má pro mě docela jasné limity. Nečekejte ode mne, že vám budu naskakovat na vaše výzvy "udělejte přednášku o tom nebo onom, nebo dokážete, že víte houbelec" - zvláště když sám s oblibou jen nekonečně žvaníte. Chcete-li, aby něco zaznělo, tak to napište. Anebo nabídněte protihodnotu - nemusí jít nutně o peníze. Stačí kultivovaná a podnětná oponentura, která by na oplátku obohatila zase mě. Rozhodně nemám zapotřebí mastit si zde své ego. Natož ego někoho jiného. Pokud vám odpoví někdo jiný, není důvod, abych tuto odpověď opakoval, jen abych se zalíbil Čmoudovi.

Na následujícím odkaze najdete v kolonce zemřelých jak babiččina prvního manžela, tak onoho vzdáleného bratrance, co si vzal ve vězení život. V kolonce zavřených "za ilegální činnost" pak babiččinu matku, otce a bratra. Ona činnost byla v daném případě především ukrývání hledaných osob, tisk a roznášení letáků a dalších ilegálních tiskovin. Předávání informací prokázáno nebylo. Onen vzdálený bratranec, který po zadržení ve vězení spáchal sebevraždu, měl, tuším, na triku drobné sabotáže, ale to vám nedoložím.

https://media0.nazory.eu/images/media0:5530ca3447761.jpg/0001%20%2813%2…

Obvinil jste mě - pokud jsem vašemu žvanění porozuměl správně, že jsem anonmní nick (a snad totožný se sibylou?). Upřímně, není zase tak těžké mne dovypátrat, protože vystupuji pod totožným a nijak kryptovaným nickem všude. Kdo jste VY ale neví naprosto nikdo. Takže fakt nevidím důvod, proč se nějak obnažovat právě před vámi.

Na závěr: děda, babiččin druhý manžel, udělal kariéru ze sociálního demokrata (opustil stranu poté, co jako záklaďák byl nucen asistovat u potlačování hladových bouří) přes komunistu (a v jižních Čechách poměrně vysoce posaveného) po hlídače a nakonec oficiálního exponenta západního imperialismu a nepřítele socialismu. Co to ve vašem černobílém vidění světa znamená, mi je upřímně jedno.

Průměrný počet slepic: 4.6 (26 hlasů)

nic si z toho nedělejte, já u Čmouda dopadl ještě hůř, jsem rodinně zatížený dědičný komunistický prokurátorský vrah - a to jsem ani nemusel vystudovat práva a nikdy jsem ve straně nebyl a před opakovanou nabídkou vstupu do strany jsem se bránil metodou malých řízených průserů.
Nenechte se rozhodit, vím, že je to těžké, ale co naděláme.
Máte ještě dovolenou? Jestli ano, nenechte si ji začmoudit!

Hlavně se čmoudem nediskutujte a nepřesvědčujte ho, opravdu, ale opravdu to nemá cenu! Zeměkoule je plochá , protože ty zakulacené části ukradli komunisti, z nichž první byl zloděj jablek Adam, který nalétl první ženě, což jsou pořád tvorové ještě proradnější než levičáci, ať je čmoud tloukl jak tloukl. :-)

Průměrný počet slepic: 4.8 (21 hlas)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jakmile jste napsal, že právník nejste, tak jsem to vzal na první dobrou.

No a váš fotr byl komouš a vy jste měl morální řeči a tohle jste neuvedl.

Zas tu dáváte falešný argumenty, tentokrát to je red herring. Pak si o vás musím myslet, že jste křivák. - Za to tam máte hodně slepic.

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

...komunisti, ale lidi , kteří si prostě díky členství a hochštaplerství v nějaké straně, která se náhodou jmenovala či jmenuje " komunistická" , přišli na své - co se týče uspokojování svých nezdárných choutek a různých úchylek. Přičemž ve stejné straně nejen že pobývali lidé naprosto normální, ale i docela přívětiví, nezištní, pracovití, vlastenečtí.
Je to to samé jak např. u Církve. Nebo jinde, v jiných stranách (které zase mají např. ve svém názvu slova jako " demokratický" - a přitom se tam najdou lidé, kteří tyjí z kabinetních dohod či ze sociálního aj, rasismu....nebo slovo " občanský" a přitom béřou si občany pouze coby nezbytné křoví a výtah k tomu, aby se jejich loutkovodičům podařilo ustanovit je za své emisary.
Jistě , míra zločinnosti těchto elementů (a platforem, které dohromady skládají) je někdy nesouměřitelná, ale principy jsou tytéž.

Já dycky říkám těm bloudům např. z "křesťanských " stran, kteří neustále ryčí, že komunismus se navždy zdiskreditoval, protože za desetiletí svého fungování (což je první blud - nikde tam, kde oni ten komunismus ve svých zpitomělých a zdrogovaných hlavách uvažují...žádný komunismus NEBYL !!!, nikdy !!!) nedokázal nic dobrého. ...já jim říkám - a co , soudružky a soudruzi křesťané, co to vaše Boží královsví, kde je ?!! To tady vaši papalási ustanovovali STOVKY let, měli téměř monopol na moc světskou a dozajista několik staletí jasný monopol nad dušema lidí...a co je, co jste to provedli s odkazem židovského proroka Jehošuy (zejména viz tkzv, kázání na hoře)...přiznáte si snad, že je křeťanství, jeho sociální praxe NA VŽDY zdiskreditována ?¨Oni tvrdí, že to bude až po smrti (což je druhý blud).
Taktéž trh, tržní liberalismus, dokážete soutěži o fiat měnu zatíženou úrokem odpárat z její lesklé kůže vředy a strupy v podobě krizí, hladu, zbídačování, válek ? Na ja, někteří voláte : Bylo to kvůli tomu, že bylo MÁLO trhu !!. A jak to teda by dopadlo s VÍCE trhu, dyť je to stejná písnička jak ten komunismus....(akorát že ten v malých komunitách funguje...stejně jako v malých komunitách funguje benigním způsobem bezpeněžní směna, anebo směna při pomoci peněz, které má komunista pod svou kontrolou....).

Hlupáci prostě potřebují nepřítele jednoznačného, tak , aby ho rozpoznali i svým malým, respektive nemohoucím a narušeným mozkem. To je celý ten smutný příběh.

Pročež je Čmoud zejména vítaným a skvělým objektem zábavy, netrvrdím , že " jen", neb i on se dozajista vyvíjí.... .každý se nějak vyvíjí, někdo to dokonce i sám rozpozná.

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

Nepovažuji za přívětivé lidi ty, kdo odvracejí zrak, aby neviděli, že se někomu ubližuje.

Mám pro ně pohrdání.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Nejsem zastáncem fiat měny.

Nejsem zastánce neoliberalismu.

Nemáte jak vyvracet moje názory, tak mi podstrkujete něco, proti čemu se vám dobře bojuje.

Proč to děláte?

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)

Ona činnost byla v daném případě především ukrývání hledaných osob, tisk a roznášení letáků a dalších ilegálních tiskovin.
---
Mohl jste to napsat rovnou,

----
Ne, nepochopil jste to správně. Sibyla reagovala, jako by to bylo od stejné osoby. Prohledávání webu mě ani nenapadlo. Proto jsem se ptal. Byl tam otazník. To znamená otázku. - Mohl jste odpovědět přímo. Nějak takhle: "Ne nejsem to já. Je to někdo jiný." - Ne z toho dovozovat nějaký nesmysly.

Za co mě máte? Že jako budu prohledávat web a hledat, jestli na nějakým webu, o jehož existenci ani nevím, není nějakej nick, kterej bych mohl znát? Myslíte jak stalker.

Samozřejmě, že nikdo neví, kdo jsem. Jestli jste to ještě nepostřehl, tak my jsme za komunistů nebyli prominenti, ale dostávali pořádnej záhul. Takovej, že to tu spousta lidí musí popírat, protože neunesou, jakej dobytek komunisti byli, co dělali, s kým se spojili.

Já vím přesně, čeho jsou komunisti schopni. Jestli jste si nevšiml, tak se mi tu už několkrát vyhrožovalo střelnejma zbraněma. Považujete to za normální?

Podívejte se na to, kolik lidí vám dalo pět slepic. Myslíte si, že to jsou antikomunisté nebo uvážliví lidé s citem pro spravedlnost? Takoví, kterým třeba vadí týrání blížního?

Všiml jste si, jak se Občan vždy raduje z utrpení dětí, co měli tu smůlu, že je komunisti označili za děti třídních nepřátel? - Že jste mu nikdy nic neřekl, že to je divný takhle útočit na malé děti, za něco, co evidentně nemohli udělat? Protože vám to přijde normální nebo to pro změnu nikdy nečtete? Nebo protože to je fanda komunistů, jako vy?

Když jdete po ulici a někdo tam mlátí malý dítě, tak lhostejně koukáte jinam a říkáte si, jak jste dobrej člověk? Nebo se radujete?

Já vás posuzuju za to co děláte i za to co neděláte. - Já tak totiž posuzuju všechny lidi.

Vidlák se mě tu ptal, co by měl Godot, abycho ho bral jako někoho all right. - Projevovat jakousi lidskost. Mít nějaké hranice, za které se nejde.

Kde jsou vaše hranice? Je pro vás týrání dětí fajn věc, když se jedná o děti třídních nepřátel?

Řekněte to napřímo a neschovávejte se zase za nějaké výmluvy a obezličky. - Je to pro vás přijatelné nebo ne?

Jak hodnotíte Občana, který má takovýhle názory.

Máte děti? Líbí se vám myšlenka, že je někdo týrá?

Podle tohohle soudím lidi, podle tohohle soudím komunisty.

Jenom žvanit o tom jak chcete spasit svět, pche, to dokáže každej a nic to nestojí.

Zastat se týranýho dítěte, proti všemocný Partaji, to už je jiná. Tam už o něco jde a šlo i o hubu.

Proto si můžu dovolit říkat, že lid se zachoval jak dobytek. Protože se tak prostě choval. Občan si zas může vymejšlet ta svá debilní zdůvodnění se znásilněnejma služtičkama, který je potřeba na těch dětech pomstít.

Popište jak se váš děda jako vysoce postavený komunista zastával těch slabých a šikanovaných. Jak byl spravedlivý. Moc rád si mé černobílé vidění světa opravím. Povězte, co ho k tomu pohnulo? Byl na lidskostí alespoň tak dobře, jako ten Vidlákův smradlavej spolužák, co sem tam utnul něčí trápení, pro obveselení ostatních.

Za co přesně z něj byl agent imperialistů? Uklidněte mě, že to nebyly jen nějaké vnitrostranické rozpory, napiště, jak se někoho nevinnýho zastal ať si nemusím myslet, že se soudruzi jen servali o moc.

Já tady pořád upozorňuju, že všechno nebylo růžový a bejvala to za socialismu taky pěkná sračka a za to tu mám všechnu tu třídní nenávist, protože pro druhou stranu VŠECHNO MUSÍ být bílé, bez jediné černé tečky.

Vždyť se mi tu i dokazovalo, že nám komunisti nemohli chodit kopat do dveří. - Co je tak motivace někoho, že začne popírat, co se někomu stalo, když o tom evidentně nemůže nic vědět? - Jediný, co mě napadá, že milášek už by nemohl mít své černobíle vidění světa a musel by uznat, že ten jeho ráj byla pro jiné pěkně hnusná sračka. Pak by musel začít dumat, jak často se to dělo a proč se k tomu jeho příbuzný vlastně přidali. Jaktože to nevěděli a nebo, co to o nich říká, že to vědět nechtěli.

Když komunisti začali řádit jako černá ruka, tak holt donutili lidi, aby si na ně dávali sakra pozor.

Až vám dojde, co jste vlastně zač, pak vám třeba docvakne, s čím byste měli přestat, aby vás lidi brali jako někoho, ke komu se dá otočit zády a od koho není třeba čekat nějakou sviňárnu.

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Technické termíny mne míjí, ale jinak krásné čtení.
Ještě, že koníkům živým žádná technika nemůže ubrat jejich krásu. (I když jsou jiné možnosti, v jiných laboratořích).
Mimochodem – nadpis samozřejmě připomněl film, nešla bych na něj podruhé.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Ten film je skutečná kvalita. Viděl jsem ho, už je to dost dávno, asi bych ho dal znovu.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

"... jsem v navazujícím mírném klesání ručně vyhodil kvalt a užíval si z tichého plachtění kolébajícího se čtyřicetitunového kolosu nádhernou zelení vůkol, čerstvě umytou nočním deštíkem a nasvícenou ranními paprsky stoupajícího slunce..." - to mne u profíka na čtyřicetitunovém tahači opravdu vzalo za srdce. Do prdele s vámi novodobí povozníci!

Průměrný počet slepic: 3.4 (8 hlasů)

ridic, potamo pilot nesmi delat nic, zatimco automat muze udelat vsecko, co do nej ajtak nacpal.
To je vskutku genialni myslenka.
Sice pak sem tam spadne nejake blbe letadlo, ale to neva.
Dulezite je, v Bruslogradu uz rozhodli predem, ze za nehody autonomne rizenych aut muzou ridici, kteri je v podstate uz neovladaji, protoze se jim automaty serou do rizeni.
Heil Brusel.

Průměrný počet slepic: 4.1 (10 hlasů)

Také se mi nelíbí ten směr vývoje, kdy řidič bude za chvíli jen na zodpovědnost a placení pokut a zbytek zastane automat.
Pomalu se to nasune, ty technické ,,vychytávky" i do osobáků a za pár let už člověk nekoupí normální auto.
Všechno budou elektrické křápy, nebo alespoň hybridy, přecpané těma ,,vychytávkama" zasahujícíma do řízení.
Snad půjde ještě nějaký čas koupit normální auto u levnějších značek.
Kamionem, nebo autobusem jsem si vždycky chtěl trochu zajezdit, ale nakonec mám jen pár tis. km s PV3S.
Bez šaltpáky už mě to lákat nebude.
Vyřadit z mírného kopce je normální, u osobáku to dělám pořád.
U náklaďáku to zákon mám dojem zakazuje, ale s rozumem proč ne.
V3Ska ale moc plachtit nechtěla.

Jinak moc hezky napsaný příběh, hezky se čte a je tak lidsky pravdivý.

Jinak koně se střílejí ve válce.
Na jatkách se jim nasadí kožená čepička, aby nic neviděli a pak se majznou do hlavy kovovou špičatou paličkou.
Viděl jsem to jako voják, když jsme vezli na jatka čuníky.
Když má člověk koně rád, nechá ho dožít doma.
Kamarádka si ho po dožití nechala zakopat doma na zahradě, žádná kafilerka.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

mela tri kardany, tri diferencialy a kolove redukce. A pokud byla vojenska, zarucene vojacci nacpali do redukci vazelinu namisto ridkeho oleje, aby jim to neteklo.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

1969-1971 tak nám havarovala PV3S skříň. Údajně hoši vyhodili kvalt, vymlácené kardanové kříže, takže když se to roztočilo, kardan to nevydržel, urval se a rozmlátil vzduchové potrubí.
Výsledek 3 mrtví a asi 4 domlácení. Stalo se u Měníka, do Olomouce jim scházelo cca 30 km.
Tam se ta ventra rozjela.

Zatím bez slepic

1/Jet s vybitymi kard. krizi se neda, auto chyta silene vibrace.

2/ vzduchojemy jsou na Ventre zvenku na leve strane, kde je kardan absolutne nemohl poskodit

3/ totez plati o brzd. ventilu, je nad motorem

4/ na hadice se kardan nemohl dostat rovnez, pokud byly spravne namontovane
https://cs.wikipedia.org/wiki/Praga_V3S#/media/Soubor:Praga_V3S_-_vojen…

5/ rucni brzda na V3S je mechanicka na prevodovce, chlapi by ji zneskodnili pouze utrzenim vsech 3 kardanu naraz.

Takze tam asi bylo jeste neco jineho.

Krome toho srovnavat PV3S s dnesnimi auty asi moc nelze.
1/ Jednak je uplne nekde jinde ucinnost dnesnich kotoucovych brzd,
2/ pri poklesu tlaku v privodu vzduchu z auta, napr pri poruse kompresoru automaticky zacne brzdit naves vsemi koly pres membranu rozvadece
https://eshop.svetluska.cz/rozvadec-privesu-opraveny-944571.html?gclid=…
3/ pri poklesu tlaku vzduchu v brzd. soustave pod 6 atm zablokuji pruziny v parkovacich valcich brzdy. 1 naprava tahac a 1 naprava naves.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

k bodu 1) dá a vibrace, no a co? Na vojně?
K bodu 2) co tu pleteš vzduchojemy o těch nebyla řeč
k bodu 3) co tu pleteš vzduchový ventil. Nebyla o něm řeč.
k bodu 4) co tu meleš o hadicích, vzduch byl veden v trubkách na pevných částech (rámu, polonápravách) a hadice pouze spojovaly mezi pevnými a pohyblivými částmi
k bodu 5) a kde byla řeč o ruční brzdě

A k druhé části:
1) a co s tím mají co dělat kotoučové brzdy
2) tím návěsem myslíš oplen? Pokud opravdu návěs, mohl bych ho vidět? Přidej odkaz.

Možná by bylo dobré zklidnit občas hormón.

Zatím bez slepic

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když je řidičák právem a řídit může kde kdo, pak nezbývá než autonomní auto. Na faktu, že osoba jenž nezvládne pochopit napsanou větu a dodělat praktickou školu v pohodě zvládne řidičské zkoušky je něco podezřelého.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)