Žně 2021 - jednoznačné potvrzení trendů a pár novinek

Autor

Jak jsem avizoval, s mým psaním to teď bude o něco horší, protože jsem až do pozdního večera v práci a když dojdu domů, padnu do postele a jsem rád, že jsem rád. Takže nové články (pokud vůbec vyjdou) se na skle objeví spíše ráno, kdy ještě není frmol a já mám čas něco napsat. Dnes začnu tím, že opět nenastala žádná změna... 

Ano, trendy jsou stále stejné, jak jsem je popisoval a ani letošní covidový rok na tom nic nezměnil. 

Obdělávaná výměra se zase trochu zmenšila, protože na orné půdě se postavily nějaké ty silnice, skladovací haly a nebo stavební parcely. Přes všechny stavební zákony a zákony o ochraně půdního dědictví, nic se ve skutečnosti nezměnilo. Velké peníze si zatím nevšimly, že by půda byla skutečně ohrožená. Tlak na zastavění orných ploch je pořád stejný a stejný je i přístup - všichni mají radost, že mají kde stavět svoje satelitní paneláky naležato a těch pár oportunistů, co před tímto trendem varují, ty nikdo neposlouchá. 

Traktory se zase o trochu zvětšily, takže včerejších 1600 tun k nám na silo přivezlo zase méně vozů než předchozí rok. Přes všechny proklamace o ochraně životního prostředí a biozemědělství, po polích jezdí stále větší potvory, které stále více utužují půdu. 

Zemědělců je zase o něco méně, protože staří dědci to už nezvládají dělat, mladí to dělat nechtějí a tak se půda dostává do stále méně rukou. Vyhrávají velké koncerny, které jsou lépe pojištěné proti rizikům, které realizují úspory z velikosti a těm malým (pokud se vůbec udrží v byznysu) nezbývá než kopírovat bezohlednost těch velkých, jinak nezkrachují až za pět let, ale rovnou. 

Výměra řepky je zase menší, samotná řepka je stále nekvalitnější. Naopak roste výměra pšenice, která představuje už téměř třetinu všech osetých ploch. Jo jo, fakt jsme si ohromně pomohli. Nesmiřitelný boj proti řepce zařídil, že se pšenice dostane na stejnou plochu každý třetí rok. Předtím to bylo každý čtvrtý. Ne že by to bylo nějak zvlášť super, obzvlášť pro ty, kteří si pamatují desetihonový systém obdělávání ploch, ale dneska směřuje jednoznačně všechno k tomu, aby se na polích střídala pšenice, kukuřice a slunečnice. Nezaznamenal jsem, že by to nějakému debilnímu novináři vadilo. Ti pochopili jen řepka = Babiš. 

Dobytka je zase méně. Ceny vepřového v obchodech stoupají k nebesům a výkupní ceny prasat klesají a klesají. Když jsem se nastěhoval na Moravu, vykrmené prase ve velkochovu stálo sedm tisíc korun. Zrovna včera jsem pro kamaráda domlouval jatečního vepříka na grilovačku. Bude stát kousek přes čtyři tisíce... Naučte se dělat zabijačky a kupujte si maso ještě živé. Je skoro zadarmo. 

A teď pár novinek... 

Už se ukazují první výsledky boje proti agrochemii. Pole jsou plná rmene. Rmen je plevel co vypadá jako heřmánek, je téměř nezničitelný a dělá dlouhé a velmi pevné šlahouny. Ty šlahouny se namotají kombajnu na naháňky a zhruba co hodinu musí kombajnér zastavit a šlahouny odřezat, protože jsou tak pevné, že hydromotor na liště nemá šanci. Poprvé jsem viděl, že kombajnéři vozí v kabině akumulátorové rozbrušovačky, protože nožem by se udřeli.  Každému plevelu to chvíli trvá než se prosadí, takže v příštích letech očekávám další zajímavé rostliny i semena, která se budou dostávat do obilí. Samozřejmě nic se nezměnilo na tom, že orba je strašně drahá a náročná na naftu, takže mechanické hubení plevelů se také nekoná, protože zemědělec by zkrachoval hned a ne až za pár let. 

I když jsou letos poměrně vysoké výkupní ceny, zemědělci budou mít za svou úrodu docela velké srážky z ceny právě za různé příměsi, kterých se nejsou schopni na polích zbavit kvůli zákazu postřiků. U nás na silech teď čističky obilovin jedou na tři směny a zásobníky na obilný odpad praskají ve švech. Zatím není úroda podrostlá, ale o víkendu má pršet... pak to začne. A samozřejmě - na silech žádná chemie zakázaná není, takže váš chleba bude stejně otrávený jako dřív, akorát zemědělec na tom víc prodělá a korporace více vydělají. 

Když už jsme u těch korporací - ukazuje se stále více, že podniky typu ZZN jsou dinosaurem, jehož existence už nebude mít dlouhého trvání. Jsou stále méně potřebné. Hnojiva si zemědělec dokáže zařídit just in time přímo z přístavu a mezisklad zkolaudovaný a upravený na skladování dusičnanu amonného tak není zapotřebí. To samé platí i pro kapalná hnojiva. Stejně tak si většina zemědělců už vybudovala vlastní skladovací kapacity na obilí a nepotřebují odvážet úrodu do sila. A pokud odvážejí, tak už rovnou na prodej a ne na smlouvání. 

Agrofert jako takový (a všechny ostatní podniky stejného typu) si v budoucnu udrží jen továrny. Obilná sila se postupně dostanou do rukou přímo zemědělců (ne těch malých, ale těch velkých co mají desetitisíce hektarů), další sila budou mít zemědělští producenti jako jsou mlýny, lisovny či výrobci krmných směsí a ten meziprostředník poskytující služby zemědělské veřejnosti zmizí, protože ho nikdo nebude potřebovat. 

A ještě jedna novinka - všude mezi zemědělci se mluví o tom, že pokud se schválí nová unijní směrnice (a zatím to vypadá že ano) bude se ladem nechávat ne 10% ploch, ale 20%. Podle toho budou nastaveny dotace. Bude se to jmenovat nějak podobně vznešeně jako dneska - biopásy, greening a podobně, ale ve výsledku to zase nesplní očekávání, protože všechno ostatní jde opačným směrem. Plochy se zcelují a jsou ve stále menším počtu rukou. Traktory rostou, stroje mají stále širší záběr a na vytváření malých políček všichni kašlou. Unijní požadavky se splní jednoduše - zemědělci si koupí stroje, které budou schopny sít naráz několik druhů plodin a tak se obdělá jedno óbrovské pole při co nejmenším počtu operací, ale ten velký lán pšenice bude rozdělen pruhy hrášku a hořčice, které budou mít velikost přesně na kombajnovou lištu. Na jaře to bude vypadat hezky, ale po žních tam zase bude diskovat ten ohromný pásový John Deere, bude utužovat půdu a eroze bude vesele pokračovat dál. 

A když to nějaký zemědělec nebude dělat, tak zkrachuje už příští rok a ne až o něco později.  

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (90 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Kdyz pravnik ministr Vojtech a jeho ministerstvo odmita uznat rozhodnuti soudu

mohu se ja rozhodnout nerespektovat rozhodnutí soudu ??

v cem je ministerstvo tak vyjimecne, pro ne neplati pravidla jako pro ostatni ?

z diskuze
---
Co byste cekali od ministerstva i cele vlady, ktera od zacatku “krize” vydala 28 nezakonnych narizeni?

---------------

Ministerstvo nehodlá respektovat rozhodnutí soudu ohledně uznávání protilátek

Ministerstvo zdravotnictví nebude lidem uznávat protilátky získané po prodělání onemocnění covid-19. Svůj přístup nezmění ani poté, co Nejvyšší správní soud (NSS) na konci června ve svém verdiktu konstatoval, že tím diskriminuje lidi, kteří potvrzení o protilátkách mají. Důvod má být ten, že vědci zatím nedokázali určit bezpečnou hladinu protilátek.

V Česku se vědci na hladině neshodnou, v Rakousku to funguje
Štěpányová také poznamenala, že protilátky se neuznávají ve většině států. Potvrzení o protilátkách je ale uznáváno například hned u jednoho z našich sousedů, v Rakousku.

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/ministerstvo-nehodla-respektovat-r…

Průměrný počet slepic: 4.2 (14 hlasů)

A ověřit u rakouských zdrojů, jestli to je pravda.
Nedávno podobně vykřikoval zdejší mainstream, jak v Rakousku plošně testují ve školách se skoro nulovou incidencí.
Tak jsem se podíval do Rakous a ono prd. Zkusili Vídeň a dva okresy, po cca 14 dnech měli incidenci kolem 13% a desítky tříd, škol a školek v karanténě a hned poté nastalo hluboké ticho.
Tož tak.

Průměrný počet slepic: 4.6 (17 hlasů)

řval to Flégr, když vysvětloval, že naše vláda to dělá špatně, ale ta Rakouská, ta umí.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

to je ten s tim chytrym kocourem?

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

Víc hlav, víc ví.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Pane Admirále!
HLAVNĚ:
Víc hlav-víc tlačenky

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

ty protilátky, jako o tohle:

(cit.) "Kdyz pravnik ministr Vojtech a jeho ministerstvo odmita uznat rozhodnuti soudu, mohu se ja rozhodnout nerespektovat rozhodnutí soudu ??
v cem je ministerstvo tak vyjimecne, pro ne neplati pravidla jako pro ostatni ?" (konec cit.)

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

je tu letos na severním okraji Prahy opravdu hodně, a vypadá ze silnice opravdu krásně nalitá, klasy jak na výstavu. Místama ale polehaná díky letošnímu počasí.
Jinak je tu v okolí zaseto poměrně hodně máku, makovice už se nalejvaj. Ale je v tom hodně červenýho vlčího máku, jsem zvědavej, jak budou výsledek po vymlácení čistit. Oni ten vlčí mák v rámci nějakýho ekologickýho experimentu tady naseli i po talutách. Vypadá to pěkně, ale řekl bych, že se jim to rozšířilo i tam, kam nechtěli.

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

In reply to by Johan Pohan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Červeně kvete také bílý mák

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

jak komentovat

Při americkém fotbale se bude hrát černošská národní hymna. Až po ní ta USA

23. července 2021 Premium
V nové sezoně ligy amerického fotbalu se v USA bude před začátkem každého utkání hrát „černošská národní hymna“, teprve až po ní přijde na řadu oficiální americká hymna. Zařazení černošské hymny je podle Národní fotbalové ligy, nejvyšší profesionální soutěže amerického fotbalu, součástí kampaně na podporu společenské spravedlnosti.

Je to změna tradičního ceremoniálu, protože americká hymna se hraje před úvodním hvizdem vždy už od začátku druhé světové války jako výraz vlastenectví. Je to silný zážitek, často zpívá celý stadion.
NFL ve spolupráci s hráčským svazem také zvažuje, že hráči budou nosit „jména obětí systémového rasismu a policejní brutality“.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/mfl-cernosska-hymna-usa-rasismus…

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

In reply to by prox (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kdo si pamatuje Pane, vy jste vdova?
"Vidíte ho? Blbeček."
S pobavením po očku sledovat, podobně jako klekánice za kanálem, a nenechat si nic podobného vnutit.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

In reply to by prox (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jeste ze je to placeny clanek, vic se nedozvim a nepraskne mi zilka

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

In reply to by Žurnalistický sup (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kde by pak řídící důstojník rychle sehnal náhradu. Adekvátní náhradu.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by prox (neověřeno)

Trvalý odkaz

jsou povinné od školky po zbytek života. Kdo nestojí, nehýbe ústy, nemá pracku na bradavce a fangli na zápraží, koleduje si o lokální exkomunikaci a o zájem tajných služeb. Patriot Act I a II jsou stále v účinnosti.

Kdyby něco podobného zavedla třeba Kotlinka, rázem bychom měli na krku řev o nacionalismu a pod.

Průměrný počet slepic: 4.1 (17 hlasů)

In reply to by prox (neověřeno)

Trvalý odkaz

že tímto způsobem se jim akorát povede nasrat dosud nenasrané bělochy.

A jelikož amíci mají zbraní doma dost, tak bílí vytáhnou bouchačky, černí vytáhnou bouchačky, hispánci vytáhnou bouchačky, asiati jsou nejchytřejší, tak nevytáhnou bouchačky, akorát se na čas někam zdekují, až si to vzájemně vyřídíme.
Bude to sice šrumec, ale evidentně to k tomu směřuje.
Takže doporučuji všem, vyčistit a naolejovat svou bouchačku, bude se vám za chvíli hodit.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

Nakonec z toho budou všichni GOGO, Jako v tom filmu.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Úplně se to zvrhlo na prachy.
Hektarů na obhospodařování je méně,ale prosazují se plodiny na co nejméně ruční práce.
Převládají jen obiloviny a řepka,proto také se daří plevelům v současnosti,už ani v řepě nevidíte člověka s motyčkou.

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)

Pane zemědělče,
peníze se jíst nedají. Jednou může opět nastat doba, že jídlo nebude k sehnání a grunt zachrání lidi obživou. Jenže to bude i doba, kdy zemědělec bude označen za keťase a kulaka. Snad se toho nedožijeme. Do té doby bude zemědělec drbán jako vrba. Těžko se mu brání těm velkým tlakům. A za čas, až zmizí zemědělci, začnou mizet i plodiny doplňkové teď ještě k sehnání. To bude zase příležitost pro zahrádkáře. Teď je třeba vydržet.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

stébla mají 25cm a rozteče mezi nimi jsou velké. Srny mají obilí po kolena a zajícům čouhají záda.

Průměrný počet slepic: 4.1 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

https://www.protiproud.cz/politika/5917-od-falesne-krize-ke-skutecne-ka…

Petr Hájek stále výborný. Zejména stojí za vypíchnutí odstavec, nadepsaný "Nebezpečí srovnání". Píše se v něm o tom, že Macron v čele kovidové mafie přichází jako první s plošnou povinnou vakcinací proto, protože skupina těch, kteří se odmítají očkovat dobrovolně, je příliš veliká. A proto hrozí, že se jejich plány nezdaří. Protože bude možné porovnat obě skupiny - vakcinované i nevakcinované. A bude jasně vidět, kdo je na tom lépe. To kovidová mafie nemůže dopustit a proto přichází s povinnou vakcinací. To se mi jeví jako velmi správný úsudek. Protože z medicínského hlediska je povinná vakcinace menšiny nesmysl.

Celý článek velmi dobře shrnuje stav na frontě v době letošní letní letargie a snížené pozornosti veřejnosti. Velmi doporučuji detailní přečtení všem.

Průměrný počet slepic: 3.6 (15 hlasů)

Vlastimil.
Když už jste to nahodil,tak přidám toto,jak vypadá další nakaženost osob u vakcíny Sputnik V.
Ona ta povinnost na plošné očkování,bude i u nás.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

C

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by scallop (neověřeno)

Trvalý odkaz

"Cokoliv týkající se Sputniku je přísně tajné!!"
To musí referenti dobře vědět! Proto taky všechny informace o Sputniku pečlivě selektují, domněnky propagují a pro tvrdá data se musí jít na "dezinformační weby". Tak ještě že je referenti každý měsíc označují, aby jeden netápal :-))) Jste zábavní, referenti.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

budu očekávat reportáže o tom, jak se jim - speciálně ve Francii - bude dařit očkovat všechny ty statisíce (nebo už milióny?) plaváčků, o kterých ani nevědí, že je tam mají a kdeže se všichni nacházejí.
Dokud se budou po Evropě volně pohybovat (a do Evropy pilně dovážet) nelegální migranti a nebudou pro ně platit žádné zákony jakékoliv evropské země, jsou podobné akce, jako je například to francouzské "povinné očkování", jenom hloupou (ale nebezpečnou) šaškárnou.
Nebo že by ty vakcíny byly jen pro bílé, čili de facto dyskrymynace?

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

"Petr Hájek slyší vzdálené temné dunění..."

To mi stačilo... :-) :-) :-)

Průměrný počet slepic: 3.4 (10 hlasů)

nejvíce řve na olympiádě ten předseda plážového svazu a chce vše hodit na toho nebohého doktora,kterého zřejmě v letadle nakazil naockovany plážák Perušic. A ze jsou nakažení ještě další 2 plážáci to potvrzuje.

Průměrný počet slepic: 3.4 (10 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

jak to doporučuje ten doktor... :-)

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

měli ti plaváčci.

Průměrný počet slepic: 4.2 (9 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

třeba fotbalisti, nebo veslaři, jelikož a to mi nikdo nevymluví, plážové volejbalistky mají ze všech sportů nejhezčí dresy.

Průměrný počet slepic: 3.6 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Řepka oproti tomu zoufalá. Místy to spíš vypadá jako pole vlčího máku prorostlá řepkou coby plevelem :o))

Nad Bretaní se zformovala hluboká tlaková níže "Dirk".
Vypadá a točí se úplně stejně jako "Bernd", který měsíc devastoval Německo, Holandsko a Benelux. Jestli bude mít stejný průběh, tak se ve vyplavených oblastech mohou rovnou sbalit a hledat si jiné fleky k životu.

A tyrolskou oblast "Schlergebiet" včera vyplavila místní říčka (normálně má tak 30 čísel). Údolí je naštěstí hluboké, takže je poškozeno jen několik domů a porosty. Ale valilo to pěkně:
https://www.youtube.com/watch?v=LAiZzCTEv9w

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

"Schlerngebiet"

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

Napsal uživatel Občan: "...Obilí u nás také pěkné. Řepka oproti tomu zoufalá..."
Tady v okolí jsem viděl hned vedle sebe dvě různá pole řepky. Jedno pole krásný, hustý, vysoký, semena nalitý, už ji začali sklízet. Druhé pole řídké, nízké, a skoro samej plevel. Buď jiné odrůdy, anebo u té druhé něco zanedbali...

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)