Operace Barbarossa nudná a opakovaná

Autor

Na dnešní článek mě navedl náš čtenář Margon, který mi po dobrém vyčetl, že jsem na 22.6. dal článek o popravě českých pánů a nikoliv tu novodobější vichřici, která do značné míry určuje i dnešní dějiny - německé přepadení Sovětského svazu. 

Odpověděl jsem mu krátkou glosou, že toto přepadení je z mého pohledu nudná a stále se opakujíc část evropských dějin, která tu za posledních tisíc let proběhla už tolikrát, že mi vlastně nestojí o tom psát. Ale červíček zahlodal, i řekl jsem, že si plán Barbarossa trochu porovnáme s těmi předchozími podobnými plány. 

Moji pravidelní čtenáři vědí, že půlka mých genů pochází z širých stepí Ukrajiny, protože moje maminka se narodila v Sovětském svazu. tamní část mojí rodiny mám rozptýlenou po celém tom domovském prostoru Indoevropanů a tak jsem si ve svém mládí mohl vyslechnout dějepisné vyprávění nejen z pohledu České kotliny, ale také z pohledu široké ruské duše. 

Z ruského pohledu jsou totiž evropské dějiny posledních tisíc let triviálně nudné a stejné. V Evropě vyroste nějaký hegemon, který diplomaticky či silou vytvoří silnou říši, důkladně nazbrojí, vezme armádu a jde se zmocnit ruského bohaství, protože ho má v rukou nějaký šílený diktátor, zkorumpovaný režim či stát na rozpadnutí.  Ve stepích kromě zimy a vzdáleností nečíhá žádné nebezpečí, jsou tam jen negramotní mužici třesoucí se hrůzou ze svého Ivana Hrozného. Staří zhurta rozrazit dveře a miliardy hektarů černozemě, nekonečné nerostné bohatství a další suroviny budou k dispozici. Tamní samoděržaví je prohnilé, chce to jen dobře načasovat kvůli zimě. 

A pak se něco nepovede. Negramotní mužici nevítají okupanta, neradují se z toho, jak jim nese světlo civilizace, nespolupracují, pálí před nepřátelskými vojsky své domy i úrodu, bojují za strašlivého utrpení i obětí a i když je evropský nepřítel lépe vybavený, lépe vycvičený, má lepší techniku i vyspělejší výrobu, stejně dostane nářez. 

Teutonští rytíři dostali po hubě od Alexandra Něvského. Smolensk byl kdysi polským městem a polský král kdysi natahoval prsty až do Moskvy. Stejně  to Polákům nebylo nic platné - u sochy Dimitrije  Požarského v Kremlu  pronáší Putin svojí prezidentskou přísahu.

Napoleon došel dál než Hitler, ale nic z toho nebylo.

A Hitler? nebyl první, ale zatím byl poslední. Stejný pokus, stejný výsledek. 

Vyjmenoval jsem jen ty důležitější pokusy o dobytí Ruska. Mohl bych povyprávět o Švédech, Chmelnickém, o Turcích i Tatarech, kteří přišli z druhé strany. Mohl bych vyjmenovat mnoho pokusů, které byly jen v přípravách, ale nikdy nedošly naplnění třeba proto, že v tomto punktu jsou Rusové vždycky britští spojenci. Angláni mají totiž naprosto stejnou obavu - aby se jim na kontinentě někdo nesjednotil a nezískal tím sílu na invazi do Británie. Proto má Rusko i Británie společné dějiny a měli i příbuzné panovníky.  Proto byla britská a ruská zahraniční politika velmi podobná - nepřipustit v Evropě hegemona. Podporovat slabší proti silnějším a pak to klidně úplně otočit. 

Británie od Druhé světové tento koncept zahraniční politiky opustila. Vlastně ani nevím proč. Jestli se cítili dost silní s Američany za zády? Nebo jim prostě stačila významná pozice v NATO? Nebo prostě dělají svojí politiku více hybridně - pouštějí do Evropy ty nejblbější myšlenky (a čacké neziskovky) které kontinentální Evropu udržují sice stále ještě bohatou, ale jinak naprosto bezzubou? 

Rusko tento koncept také tu a tam opustí. Čas od času tamní vládci prostě zapomenou... A vždycky na to pak doplatí, protože  zaútočí právě ti, se kterými uzavřeli spojenectví. A po strašlivých ztrátách na lidech i hospodářství se nakonec vždycky zase vrátí v té původní přímočarosti - Evropu je třeba rozeštvávat a kolem Ruska je nutno držet nárazníkové regiony. 

Krátká vsuvka - Rusko je Moskva. Je to poněkud zjednodušující zkratka, ale v těch stepích nejsou přirozené hranice. Nikde tam není žádné ohrazené místo oplývající mlékem a strdím. Volha nebo Don, Ob nebo Jenisej, Lena či Amur, Perm nebo Rostov... to je úplně jedno. Všude to vypadá stejně. A všude je dost volného místa. Ruským vládcům nezáleží na území tak, jak si to představujeme my tady v nahňácané Evropě. Posun hranic tam či sem a šarvátky o ně nejsou z důvodů vlasteneckých, ale z důvodů strategických. Stalin prostě chtěl, aby se proti NATO bránil na čáře od Baltu po Alpy, to je mnohem lepší než na čáře od Murmansku po Astrachaň. Ale jinak na tom nezáleželo. Pokud se hranice posunou, není problém všem ruským uprchlíkům dát libovolné množství půdy. Je snadné postavit nová města i nové továrny. To jen na okrajích jsou určité národy, které si libují ve svých kavkazských horách. Běžný Rus je přesouván tisíc let podle potřeby. 

Je jedno, jestli je dnešní hranice Ruska na Dněpru nebo na Visle. Pro Rusy je místa dost, i když už Varšava není ruské město. Stejně tak je Donbas jen jednou z mnoha uhelných pánví. Hranice se určují nikoliv osídlením národa, ale strategickou situací, která je dána momentální silou moskevského vládce. Na běžného Rusa to má jen malý vliv. Všichni Rusové se do Ruska vejdou a vešli by se tam i kdyby Moskva byla pohraniční město. 

Rusko už asi tisíc let stále a opakovaně dělá všechno pro to, aby se v Evropě nenašel nový Hitler či Napoleon. Aby se nemohly shromáždit milionové armády, které by vtrhly do ruských rovin. V tomto ohledu není nutné si dělat žádné iluze. Bez ohledu na to, kdo je v Rusku u moci, Rusko bude tu méně a tu více dělat všechno pro to, abychom tu všichni měli dost starostí sami se sebou. Protože pokud nás nechá v klidu, míváme pak roupy šturmovat na Moskvu. Dobrý ruský vládce je ten, kdo jakýkoliv pokus na invazi rozbil ještě za hranicemi. Špatný ruský vládce je ten, kdo invazi rozbil až pod Moskvou. 

Druhou stranou mince je to, že pokud na už na nějaký plán Barbarossa dojde, je úplně jedno, kdo v Rusku vládne. I kdyby to byl desetinásobný Ivan Hrozný zkřížený se Stalinem a Petrem Velikým, jak první nepřátelská bota překročí hranice, okamžitě tam všichni zapomenou na svoje spory a problémy, okamžitě zapomenou na to, že jsou utiskovaní, přestanou se dovolávat práv a začnou bojovat s nepřítelem bez ohledu na ztráty, bez ohledu na cokoliv. 

Proč? 

Víte, my Evropané jsme totiž už tisíc let stejně blbí. Tisíc let jsme pravidelně dodávali Rusům důkazy, že je úplně jedno pod jakým praporem do Ruska přicházíme a co hlásáme z tlampačů. Obyčejný Rus na evropském příchodu nikdy nevydělá.  Obyčejný Rus je určen k práci a k popravě. A proto obyčejný Rus vždycky raději podpoří svého domácího vládce, protože ten ho sice také utiskuje, ale nikdy ne tolik, jak by ho utiskoval kterýkoliv západní evropan. Tisíc let vpádů a vraždění. Tisíc let přesvědčování negramotných mužiků, že Stalin je proti Hitlerovi vlastně hodný chlap... tisíc let! 

Jestli si někdo u nás v ojroparlamentu nebo v bruselské centrále NATO myslí, že to změní pár medových řečí, tak je na hlubokém omylu. Padesát generací se Evropa starala, aby Rusům vytvořila genetický základ nedůvěry. Naposled v devadesátých letech, kdy po rozpadu SSSR nepřišel Marschallův plán, ale rozvrat všeho. Ano, to bylo zase jednou to krátké období, kdy ruský vládce uvěřil medovým řečem a byl pak hladce "napaden" svými spojenci. Proto tam mají rádi Putina i Brežněva a nemají rádi Gorbiho. 

Proto je Putin u moci a může ledacos dovolit. Proto může tu tam někoho zavřít, někoho nechat zmizet, proto si může dovolit válčit, proto si může dovolit zkorumpovanou státní správu.  Protože jsme běžného Rusa našimi sankcemi a našimi opakovanými výpady už dávno přesvědčili, že proti tomu, co jde z Evropy a Ameriky, je jejich současnost nádherné a úžasné dobro.

Proč je Putin dobrý vládce? Protože my bychom tam vládli hůř. Nic jiného na tom není.  Rus má jediné tři spojence - armádu, námořnictvo a letectvo. 

Jo, ono by se s tím dalo něco dělat. Ale muselo by se to dělat obráceně a hóóódně dlouhodobě. Expandovat tam ne k odírání tamní pracovní síly, ale k tomu, aby to ukázalo, že být Evropanem je super, protože to znamená méně práce a více peněz. Protože to znamená čisté ulice, bezpečnost, perspektivu. Ale tohle všechno my pro ně nemáme. Oni se prostě budou mít pořád stejně blbě i kdyby tam vládlo deset Navalných. Ale alespoň nám nemusejí líbat čižmy. Když si vybíráte mezi dvěma navlas stejnými úděly, rozhodnou to maličkosti jako třeba hrdost nebo pocit síly. 

Abych to nějak shrnul... už tisíc let se pravidelně staráme o to, aby průměrný Rus věděl, že s námi mu bude hůř než se svým vlastním gosudarem. Tu a tam ruská duše zapomene, ale je jí to pak dostatečně krvavě a draze připomenuto, aby další tři generace zůstaly obezřetné a připravené na cokoliv.  Stejně jako my nerozlišujeme mezi Rusem, Čerkesem, Záporožcem, Kazachem, Osetincem, Dagestáncem a jinými, protože nám prostě splývají, Rus nerozlišuje mezi Němcem, Francouzem a Polákem. Jsme pro něj stejná jedna hmota jako oni pro nás. Hmota, která pokud se semkne, tak si to půjde vyzkoušet někam k  Moskvě. Proto se Putin stará, abychom se nesemkli a dělá pro to všechno co může. 

Tolik pohled ruskýma očima. Zítra si zkusíme říci, co z toho plyne pro nás Čechy a jak se s tím dá pracovat. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (101 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

To je skládanka poněkud neučesaná. Jistě je v ní hodně pravdy, ale tak nějak klouzá po povrchu, skoro jako pěna. A tak si počkám na zítřek. To bude úvod za námi a přijde stať.

Průměrný počet slepic: 4.6 (7 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Z vidlákova textu mi vychází, že ať zaútočil na Rusko kdo chtěl, vždy ho nakonec vypráskali. To j lež. Historie Ruska je také historií nadvlád cizáíků. Germánští varjagové ovládli a panovali rusům jako dynastie rurikovců poctivých sedm a půl století. Potom Zlatá horda. Bezvládí a následnou okupaci Poláky si v sedmnáctém století si rusové taky moc rádi nepřipomínají. Takže zapomeňme na nezlomné dubisko odolávající okolním bouřím.
Další vidlákovou pohádkou je představa že Rusko neexpanduje a pouze si brání svoje. Jde o to že vzhledem k ubohosti své armády, negramotnosti obyvatel a až donedávna slaboučkému průmyslu se mohli roztahovat jen v místech o která neměla evropa zájem a dělat dojem na domorodce. Na soupeření s moderním státem prostě neměli. Takže jim zbývala Sibiř, Ledové pustiny polárních moří, středoasijské polopouště nebo kavkazská horská bída. Nu a v devatenáctém století, když se trochu ekonomicky stabilizovali se nám ti hodní a mírumilovní rusáci cpou na balkán stejným způsobem jako jiná impéria jinam. Rusové nejsou lepší než jiné národy, za jeich menší škody na evropě může jen jejich faktická slabost, které je vzhledem k velikosti, počtu obyvatel a zdrojům naprosto ukrutná.

Průměrný počet slepic: 1.8 (45 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak začnu tím, že cituju "pohádkou je představa že Rusko neexpanduje a pouze si brání svoje.", vidlák nenapsal, že neexpanduje, to lžeš ;) Faktem je, že drtivě většinu válek začal někdo napadením rusa a i u těch ostatních je to příprava na přicházející velkou válku nějakého hegemona (viz finská válka, která umožnila následně, že se udržel leningrad)...

Zde přejdu na "cpe se na balkan", no musíš říci B, že tehdá tam vládl turek/osmansklá říše, pak to "cpaní" by nevypadalo tak úderně, jak jsi demagogicky chtěl a navíc, do těch končin se cpe německo/anglie/itálie /francie/usa, prosím, proč je kokot jenom rus? A zde přidám, je lepší mít hranici s osmanskou říší stovky kilometrů nebo v řádu km u bosporu? Osobně, bych hádal to druhé, ale ty věříš, že svět je o ideálech, tak stovky km...

Ubohost armády, myslíš, té co vždycky dala evropě na prdel, když velkohubě říkala, že rusák leze po stromech a je to otázka měsíců :D Já si ubohou armádu, představuzju, jako francouzkou nebo polskou co padla v řádu týdnů, nikdy armádu co výhrála, tedy pokud nedělám propagandu předtím válkou jako hitler, to pak jo ;)

A tu okupaci poláky, si připomínají a narozdíl od nás, oni se s ní vymanili sami, tedy si ji připomínají hrdě, jako další svůj úspěch, takže zde kecáš, trochu si pokecej s rusem o jejich hjistorii a nevymýšlej si něco potom co jsi přečetl knížku o historii ruska ;)

A to soupeření s moderním sáttem, co je kefalín to úspěšné soutěžení? V historii to vždy bylo udržet si samostatnost a nepodřízenost (ne jako ČR co je "kolonie")...
Podívej se na ČR před 89 a dnes, měli jsme "míň barevných televizí", ale do důchodu se chodilo v kolik vs dnes 67? Kolik bylo lidí co neměli co ždát, sehnat prácu, když by přišla epidemie tak se mělo kde vyrobit roušky a hlavně byli zásoby (viz v SK město MArtin oběvilo sklad z komunsimu, kde měli roušky a tak neměli kriizu jako osttní SK města) :d Prostě ty říkáš, že je lepší mít 3 barevné televize a já říkám, že stačí jedna, ale míát kontrolu nad svou zemí, holt jiný postoj k otroctví, kdy já ho nechci, tobě nevadí , raděj korálky ;)

Rusové nejsou lepší než jiní, to vidlák nenapsal, pouze ty opisem ;) Rusové jsou stejný svině, jako němci, američané, ale i češi a moraváci, jenom narozdíl od čechů mají koule bojovat a umí vítězit... Je vtipné od tebe jako člena porobeného národa číst např. rus má ubohou armádu ;)

Menší škody? co tíám kefalín myslíš? Jako, že nebyli jako němci, když došli až do paříže, že po cestě všechno nevypálili? že toto je slabost? to je vtip, to nemyslíš vážně? NEbo jsi mylsle, že jsou slabí a nikd yna evropu vojensky neměli, pak jak se mohlo stát, že do berlína došli nejenom v roce 45, ale navštívili i Paříž...

Průměrný počet slepic: 4.7 (54 hlasů)

V jedné porodnici se narodili tři chlapečkové. Sestřičky děti neoznačily a tak se maminky miminek nad nimi sešly, že si vyberou. Ta německá křikla: "Heil Hitler!"... a jednomu chlapečkovi ručička vyletěla k arijskému pozdravu. Němka si vzala své děťátko a odešla. Druhá maminka také vzala jedno ze zbývajících miminek. "Počkej ty Rusando jedna, jak nůžeš vědět, že tohle je tvůj synek?" "Смотри, когда немка закричала, мой мальчик сжал кулачки, а твой обсрал себя!"

Průměrný počet slepic: 4.8 (28 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zapadlo, opravdu nic nevíte. To je typické, pro nás, naduté Evropany, že se vůbec nezajímáme o dějiny států na východ od nás. Pak jsme překvapeni tím, že nám toho moc uteklo.
Germánští Varjagové nepanovali Rusům. Především Rurikovci nebyli Germáni. Genetické průzkumy prokázaly, že měli Y haploskupinu N1C1. Haploskupinu N1 mají majoritně Finové, Estonci, Litovci, Lotyši a, světe div se, severní Rusové. Ve skutečnosti se totiž severní Rusové od finské populace geneticky neliší.
Za druhé, Varjagové nepanovali Rusům, oni byli Rusy. Ruský stát založili Varjagové, kteří se mísili s okolními slovanskými (a nejen slovanskými) kmeny. Na začátku totiž nebyl stát, nýbrž kmenový svaz. Rurikovci samozřejmě už ve třetí generaci byli plně slovanští, stejně jako se to stalo s Bulhary v Bulharsku. První opravdu slovanský Rurikovec byl Svjatoslav I. Igorevič.
Ovšem v Evropě nebylo nic z toho mimořádného. Germáni založili mnoho evropských států, od Portugalska, přes Španělsko, Francii, Anglii až po Itálii.
Je pravdou, že Varjagové byli volným svazem germánských a "finských" bojovníků. Je jinou pravdou, že Slované, a nejen oni, tehdy žili v kmenové struktuře a vytvářeli maximální ad hoc kmenové svazy za účelem bojových výprav, např. proti Byzanci. Prostě Slované neměli potřebu vytvářet státy, protože každý měl svoji hlavu a nechtěl se podrobovat. To nám, k naší smůle, zůstalo dodnes. Ta nechuť podrobovat se autoritám. Jako Slované jsou každý nejlepším epidemiologem a trenérem kopané, tak je i nejlepším státníkem. Máme to v krvi.
Zlatá Horda Rusku rozhodně nevládla. To je desinformace, kterou šíří současní "warmongers" a má základ u Goebellse. Rusko muselo platit výpalné, tribut, a stavět vojsko pro společné nájezdy. Tedy postavení, které se blížilo postavení Zemí koruny české vůči Římské říši.
Ano, Rusové měli problémy, které nazývají "Smutné časy". Období po vymření Rurikovců a občanské války, v letech 1598–1612. Období, kdy byla většina země okupována Polsko-Litevským státem.
Je pravdou, že Rusko velice expandovalo. Jen díky Rusku se osvobodily národy Balkánu, včetně Řeků, od Osmanské nadvlády. Jen díky Rusku se osvobodily národy Kavkazu od Perské nadvlády.
Je ovšem hloupost myslit si, že nemohli soupeřit s moderními národy. Porazili Švédy, porazili Francouze. Je nutno připomenout, že byla období, kdy Rusko bylo spojencem Západu. Rusko bojovalo spolu s Rakouskem a Velkou Británií proti Napoleonovi a přispělo zásadní měrou k jeho porážce. Rusko pomohlo Rakousku potlačit Uherské povstání. Rusko bylo spojencem Anglie a Francie za I. i II. světové války.

Průměrný počet slepic: 4.8 (41 hlas)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Chyba, nedostatek vzdělání....anebo záměr ?

Kdy naposledy Rusové humanitárně bombardovali Balkán, popř. kdy naposled odváželi k průmyslové likvidaci občany, občanky či občančata zejména (také i Slovany, cikány...) židovské konfese, s cílem vyhladit je do jednoho ( tak jak kdysi naopak jim doporučoval Hospodin . ve vztahu k domorodým obyvatelům Země zaslíbené ) ?

Ty nejsi faktický slabý ?
No a jakou máš teda hodnost ?

" Ukrutná slabost" - to vám vymyslel zas kdo ? Evropsky hodnotný pornoherec?
Vašim ale na hubu dali, jak v 1945, tak v případě tkzv. ISIL.

Průměrný počet slepic: 4.6 (22 hlasů)

Málo vzdělaní lidé píší "rusové" či spíše "rusáci" a mají na mysli obyvatele Sovětského svazu. Nikdy nepochopili, že tam žilo mnoho jiných národů, jejichž příslušníci se dělili o moc. Ve skutečnosti v první fázi revoluce měli převahu příslušníci Vyvoleného národa, příslušníci národů Kavkazu a Pobaltí. Čeku zakládali Poláci a Lotyši. Na Zimní palác útočili také Lotyši. Cara ve vyhnanství střežil strážní oddíl, ve kterém byli Lotyši a příslušníci Vyvoleného národa, protože pravoslavným se nedůvěřovalo (připomínám že Lotyši jsou převážně evangelíci). Později se o moc dělila Kavkazská klika s Ukrajinskou klikou.
Když někdo začne psát něco o rusácích a začne soudruhovat, hned mi je jasné, že velkého vzdělání nedosáhl. To se ovšem týká i absolventů Filosofické fakulty UK, mezi kterými vzpomenu Petra Koláře (vystudoval etnografii a folkoristiku) a Pavla Fischera (vystudoval učitelství francouzština a čeština). Myslím, že FK UK za minulého režimu valnou úroveň neměla a hlavním oborem byl vědecký komunismus.

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

works as well as viagra <a href=" http://viagracnd.com/# ">viagra 300mg ViagraCND100Mg</a> - what if a woman takes viagra
https://viagracnd.online# substitute viagra
viagra cheap overnight shippimg <a href=https://viagracnd.online#>pfizer viagra from canada</a> viagra on the web

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

viagra in india price <a href=" https://viagracnd.online# ">brand viagra offers</a> - generic viagra, canada
https://viagracnd.com/# viagra mechanism of action
best online sites for viagra <a href=https://viagracnd.online#>no prescription needed viagra australia CialisCND20Mg</a> over counter viagra canada

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

20 mg prednisone <a href=" http://prednisonecheap.com/# ">prednisone online</a> - how can i get prednisone online without a prescription

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

where can i get amoxicillin <a href=" http://amoxicillinamoxilcheap.com/# ">cheap amoxicillin</a> - amoxicillin 500 mg price

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

doxycycline <a href=" http://doxycyclinescheap.com/# ">doxycycline 100mg capsules</a> - doxycycline generic

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

ivermectin 500mg <a href=" http://ivermectinon.online# ">best price on ivermectin pills</a> - stromectol tablets buy online

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

ivermectin 6mg <a href=" http://ivermectinon.com/# ">generic stromectol</a> - ivermectin 1 cream generic

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

how much does ivermectin cost <a href=" http://ivermectinon.online# ">best price on ivermectin pills</a> - ivermectin 1mg

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

ivermectin canada <a href=" https://ivermectinon.com/# ">ivermectin for sale humans</a> - ivermectin uk

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

new treatments for ed <a href=" http://prescriptiondrugson.online# ">buy canadian drugs</a> - online medication

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

erectile dysfunction drugs <a href=" https://prescriptiondrugson.com/# ">buy prescription drugs without doctor</a> - buy online drugs

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

pumps for ed <a href=" http://prescriptiondrugson.online# ">prescription meds without the prescriptions</a> - can ed be cured

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

homepage <a href=" http://prescriptiondrugson.online# ">prescription drugs online without</a> - cialis without doctor prescription

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

buy generic lipitor <a href=" http://lipitorgnr.com/# ">atorvastatin</a> - lipitor lowest price

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

lipitor brand name cost <a href=" http://lipitorgnr.com/# ">buy lipitor</a> - lipitor 80

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

lexapro generic discount <a href=" https://lexaprognr.com/# ">lexaprognr</a> - lexapro generic discount

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

clomid online cheap <a href=" http://clomidgtr.com/# ">buy clomid</a> - clomid

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

viagra cost <a href=" http://viagragtr.online# ">viagra over the counter</a> - viagra cost

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

generic clomid <a href=" https://clomidgtr.com/# ">clomid dosage</a> - clomid purchase online

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

clomid purchase online <a href=" http://clomidgtr.com/# ">generic clomid</a> - generic clomid

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

cialis no perscrtion <a href=" http://cialisgtr.online# ">cialis discounts</a> - brand cialis with prescription

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

cialis super active cheap <a href=" http://cialisgtr.com/# ">cialis pills</a> - cialis no prescription canada

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

buy clomiphene <a href=" http://clomidgtr.com/# ">clomid buy</a> - clomid capsules 50mg

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

cost of finasteride <a href=" http://propeciaizi.com/# ">propecia generic</a> - propecia generic finasteride

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

purchase prednisone from india <a href=" http://prednisoneizi.com/# ">prednisone</a> - generic prednisone pills

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

fincar <a href=" http://propeciaizi.online# ">propecia 5 mg for sale</a> - buy propecia no prescription

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

canada buy prednisone online <a href=" http://prednisoneizi.com/# ">prednisone</a> - prednisone 20

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

can i buy prednisone online without prescription <a href=" http://prednisoneizi.com/# ">prednisone</a> - prednisone 20 mg

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

zithromax prescription <a href=" http://zithromaxizi.online# ">buy zithromax online</a> - zithromax cost

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

buying prednisone mexico <a href=" http://prednisoneizi.online/# ">cheap prednisone</a> - prednisone for sale without a prescription

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

cialisnonprecription <a href=" http://cialismgz.com/# ">cialis pills</a> - cialis generic dapoxetine

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

online ed medications <a href=" http://indiarxmgz.com/# ">reputable online pharmacies in india</a> - ed pills comparison

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

ed meds online without doctor prescription <a href=" http://indiarxmgz.com/# ">trusted india online pharmacies</a> - buy erection pills

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

how much does cialis cost without insurance <a href=" http://cialismgz.com/# ">cialis В® for daily use</a> - cialis original online

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

generic cialis lowest prices <a href=" http://cialismgz.com/# ">by cialis tablets in frankfurt pharmacy</a> - canadian pharmacy no prescription cialis

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

how to use cialis 20mg <a href=" http://cialismgz.online# ">cialis discounts</a> - cialis 20mg sell

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

ed pills online <a href=" https://canadarxmgz.com/# ">ed pills from canada</a> - ed meds online without doctor prescription

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

cheap drugs <a href=" https://canadarxmgz.com/# ">recommended canadian online pharmacies</a> - pet meds without vet prescription

Zatím bez slepic