Kam s ním a kam se mnou?

Autor
Štítky

Jak si většina z kydačů jistě dobře povšimla, v posledních dnech jsem nedržel stráž na těchto stránkách tak usilovně, jak jsou zvyklí.

Bohužel jsem se byl nucen účastnit na nátlak své nynější živitelky – Staré Jahody (dále jen SJ) speciálního kurzu za účelem zvýšení odbornosti, z čehož nejmenovaní blázni obvykle získávají zcela mylný dojem, že prohlubování a zvyšování kvalifikace navozuje vyšší pravděpodobnost získání atraktivní, nebo alespoň vůbec nějaké práce. Přitom nejsou schopni pochopit, že zaměstnavateli vůbec nejde o nějakou kvalifikaci, nýbrž o ulovení a následné rychlé ochočení neodporujícícho mamlasa, který toho neumí tolik, aby mohl žádat výrazně více strakatých papírků, než je v čase a místě obvyklá minimálka.

Leč Pán Bůh dopustil a podle pořekadla samozřejmě nespustila motyka, nýbrž zazvonil telefon a bylo mi sděleno, že se spouští po půlroce první a nadlouho poslední kurz pro řidiče přepravující nebezpečné látky spadající pod mezinárodní dohodu ADR. Pro zájemce, kteří netuší, vo co gou, zde:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Evropsk%C3%A1_dohoda_o_mezin%C3%A1rodn%C3%AD_silni%C4%8Dn%C3%AD_p%C5%99eprav%C4%9B_nebezpe%C4%8Dn%C3%BDch_v%C4%9Bc%C3%AD

Proč první a poslední školení, je jasné. Kovid zasahuje všechny oblasti našeho života a jeho drtivý tlak eliminuje nejen činnost škol, nýbrž i jakékoli snahy veškerých školicích středisek o šíření osvěty mezi nablblými lopatami.

I nastoupil jsem v naději, že další vlna kovidového příboje školení nenaruší (narušila) a já se stanu hrdým majitelem další z početných kartiček v peněžence, které jsou naprosto perfektní pomůckou například pro odstraňování námrazy z čelního skla osobního auta. A přitom tahle vyjde JENOM na necelých deset litrů!  

A s fotkou! 

No neber to!!!

Úvodem pan instruktor rozdal všelijaké papíry k vyplnění a navíc i publikace, na něž jsem se, jsa náruživý čtenář, dychtivě vrhnul. Hned po prvním prolistování jsem se jak bývalý prvotřídní znalec dohody ADR ve znění z roku 2000 ovšem poněkud zarazil, neb jsem zjistil, že v roce 2019 přibylo na seznam nebezpečných látek nikoli dvanáct měsíčků Boženy Němcové, nýbrž dvanáct člověkem nově vytvořených sajrajtů, v nichž je vázáno lithium. Takže namísto dvou lithiových jedovek jich máme nyní čtrnáct. Lidská invence je vyčerpatelná opravdu jen velice obtížně…

No a co, utěšoval jsem se, nebezpečných látek je klasifikováno tři a půl tisíce, tak co! Dvanáct sem, nebo tam…

Horší ovšem bylo, když jsem se dále dočetl, že transport lithiových mňamek v režimu nebezpečných látek podle úmluvy ADR vzniká už při přítomnosti jednotek gramů lithia.

Ano, čtete dobře, gramů. Nikoli kilogramů, ani tun, nýbrž pouhých gramů!

Konečně jsem pochopil, proč jsou na školení přítomni řidiči, kteří odvážejí

v ocelových kontejnerech či dřevěných bednách z letišť a přístavů úplně obyčejné předměty, jakými jsou dnešní chytré mobily, notebooky, tablety, nechytré signální škatulky či dokonce obyčejné dálkáče k autům, vratům a brankám. Tedy povětšině předměty, z nichž nelze vymontovat baterii obsahující lithium.

A nechápal jsem, proč není nijak chráněn řidič či pasažér elektromobilu, v němž je převážen tak extrémně nebezpečný předmět o hmotnosti stovek kilogramů!!!

 

I nedalo mi a v obědové pauze jsem se vloupal do kanclu na pár slov k panu instruktorovi, abych dal řeč na téma, které mne zaujalo. Už jen proto, že Pinocchiovi asi před třemi lety jeden plastový vergl mírně explodoval a lehce zahořel. Naštěstí jen do té míry, že se nikomu nic nestalo, a syn byl prodejcem tvrdě pokárán, že si za to může sám, protože kdyby nebyl v době nákupu lakomý – pardon – (chorobně) šetřivý po své matce (SJ) a odhodlal se do šmrdlací desky vrazit počet barevných papírků v hodnotě minimální hrubé mzdy v Čechistánu, nemuselo se to stát. Já dodám – bodejť by si nehrál na Krkovičku, když si na šmrdlafón musel vydělat sám sběrem starého papíru a železného šrotu. Za kilo železa dostával ve sběrně dvě koruny, za papír dávali tenkrát osmdesát haléřů. Dnes už ho nevykupují vůbec…

A tak jsme s panem školitelem probrali skutečnost, že většinové množství lithia se těží v Austrálii a zpracovává v Číně, protože Číňani si můžou patlat kyseliny, jak chtějí, a nikoho to, na rozdíl od dodržování lidských práv tamtéž, nezajímá. Tolik potřebný kobalt se většinově těží a extrahuje pomocí kyselin a louhů v Africe, o čemž se moc nemluví, protože to je přece daleko a my musíme mít především čistou Evropu, aby se tu líbilo soudruhům migrantům… 

Nu, a když proběhnou dva tisíce cyklů nabití oněch zázračných elektročlánků, je potřeba celý ten elektrobinec někam uklidit, protože revitalizace stojí pětinásobek výrobní ceny téhož výrobku. A obnovená baterie pochopitelně zdaleka nedosahuje parametrů baterie nové. A není ani tak velký problém s oněmi kovy, o nichž se tak často diskutuje, jako se „zálivkou“ baterií, kteroužto je jedna z mnoha modifikací polyetylénoxidu. Kdo si pamatuje alespoň něco málo z chemie probírané na bývalých ZDŠ, chytí se při slovním spojení oxid a polyetylén za hlavu.

A světe div se, takový sajrajt nechtějí ani ti Afričani, jejichž děti v Kongu dolují rudu. Dokonce ani ti usmolení Číňané, kteří nás, když se to vezme hezky po euroamericku do detailu, vlastně okrádají na cenách nových článků, že ano. 

Ještě že máme blbého Ivana, který pro Evropu a maličký zbytek světa zřídil dvě úložiště kdesi za Uralem a jejich prognózovaná kapacita je na dvacet let. Ale o dalších úložištích prý nechce ani slyšet. Asi proto, že na jeho území povětří neziskovkám příliš nepřeje. A taky že má příliš moc peněz a nerostného bohatství, které mu připadlo úplně nespravedlivě, jak bystře usoudila jistá dáma v Americe. Tudíž si může moc dovolovat a vyskakovat, jak bystře usuzují naši eurosoudruzi.

„Za dvacet let bude po baterkovém zázraku, protože nebude komu vnutit ty vypoužívané bouchací a jedovaté sajrajty, nemluvě o statisících tun nerecyklovatelných kyselin a louhů nutných k výrobě lithia a kobaltu,“ ukončil debatu pan instruktor a zvedl se od stolu na znamení, že je čas jít vydělávat peníze.

Kdybych měl nějaké vlasy, zaručeně bych se v nich podrbal a popřemýšlel, jak si zajistit budoucnost v rámci pochmurné předpovědi pana instruktora. Takto jsem jen vypnul uši, protože nám vykládal o látkách poškozujících životní prostředí, což mne poněkud deprimovalo. No napadlo by vás, že když vylijete do přehrady cisternu mléka, znehodnotíte celou zásobu přehradní vody, která se stane podle nařízení Rady EU nepoživatelnou a nevyčistitelnou? 

Nenapadlo.

Mě taky ne.  

Zvažoval jsem, jak dál, protože důchodová reforma klepe na dveře a pirátští – pardon - korunní princové, kteří se třesou na Babišův trůn, se s námi párat nebudou. Dělat hasiče na D1? Pokud by hořel jeden chytrý elektromobil, budiž, měl bych na týden vystaráno. Ale například taková stovka chytrých, mladých a krásných elektrokrámů naráz? Třeba při podobném masakru, jako v roce 2008, kdy ve velehorském průsmyku u Humpolce zcela nečekaně trochu zasněžilo a vzápětí tam v sobě skončilo 231 aut? Takový gyros či šašlik si dám s chutí, ale čichat pachy za živa rožněných lidí v hromadném karambolu, to taky není žádná hitparáda…

Nicméně po třetím kafi a chvilce šmidlání na zapůjčeném chytrofonu  jsem objevil odpověď na otázku, jak se chytře, mladě a krásně uživit i v případě, že nám nově povstalí bojovníci zatrhnou výplaty důchodů. Založím s Pinocchiem společnost pro hospodaření s barevnými a vzácnými kovy. Mědi je stále relativní dostatek a za dvacet let budou všude zcela zbytečné přípojky k vyhynuvším elektrokřápům, jejichž baterie nebude chtít nikdo skladovat, potažmo likvidovat. A my budeme kšeftovat s jejich potupnou – pardon - postupnou demontáží.

Problém je vyřešen, čeká nás zářivá budoucnost!

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (86 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

2.0 TSI.

Průměrný počet slepic: 4.5 (17 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

radši ten elektromobil.
Btw. vůbec se Němcům nedivím, že se těší na ty trolejbusy. Provoz tzv. koncernových aut vyjde na stejné prachy a nebudou stát fronty na opravy motorů.

Průměrný počet slepic: 3.2 (15 hlasů)

ale Audi. Nechal jsem ho potunit u Tomana, vypnout start-stop a zkrátil mu interval oleje na 10000.. šlape jako hodinky.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

Audi má motorárnu v Györu a vyrábí v ní motory i pro jiné koncernové značky. Ale ofiko spadá pod Audi.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Deset tisíc Hunů
dělá motory
píst do válca vsunů.
Kdysi Bathory.

V jedné ruce čabajku
v druhé papriku
přemýšlejí o štrajku
a o litríku.

Tokaj nebo pálinku?
Toť otázka!
Hybaj chlape na linku,
jede navážka.

Průměrný počet slepic: 4.7 (27 hlasů)

Stávka v Györu proběhla, asi tři dny někdy vloni. Jenže tím zastavili i ostatní dodavatele, protože auto bez motoru i VW přišlo přespříliš odlehčené. zase se jim lehce tlačilo ven. :-)

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

vyrábí i motory pro Porsche a Lambo. Celkem cca 2 miliony motorů ročně. Vyrábí.... ne montuje, vyrábí. Odlévá, vstřikuje, lisuje, obrábí... v obrovských sériích, pod knutou skopčáka. Pokud motor dostane napapat co má, klekne až po plánované životnosti. Šunt vypadá jinak.

Průměrný počet slepic: 4.4 (15 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

plánovaná tak, aby zoufalec, který si takový pekáč pořídí, do něj nasypal za dobu životnosti stejný objem financí, jako byla původní pořizovací cena.
Aby bylo jasno, mám dva docela dobré kámoše, kteří Audiny vlastní. To, co já sypu do oprav ve stokorunách, oni sypou v tisících, občasi v desítkách.
Rozhodně mám jinou představu o moderním motoru, než vlastní nejméně jeden z těchto pánů. Po 100 000 km narval do motoru rovných 130 000 Kč.
Děkuji, již jsem dnes zvracel.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

Targusi, problém není v tom co se posere, ale kolik to stojí.
Ale máš pravdu, taková vodní pumpa z plastu je skutečně lahůdka! To je důvod pověšení konstruktéra, respektive ekonoma, který jej k tomu zvěrstvu natlačil, za žebro na hák.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

za 3:51 hodiny. Spotřeba 7,6, průměr po D1 170km/h.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

https://buylasixshop.com/ - what foods to avoid when taking furosemide?

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href=http://buypriligyhop.com/>buy priligy 30mg</a>

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href=http://buylasixshop.com/>lasix with no scrpit</a>

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

http://buyplaquenilcv.com/ - icd 10 plaquenil

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href=http://vsildenshop.com/>atrial fibrillation and viagra</a>

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Viagra Prescription Online <a href="https://ocialisshop.com/ ">cialis reviews</a>

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="http://abuyplaquenilcv.com/ ">plaquenil dosage for covid 19</a>

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="https://ocialisshop.com/ ">canadian pharmacy cialis 20mg</a>

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="https://vpropecian.com ">finasteride 1 mg cheap buy</a>

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="http://osildenafilop.com ">generic viagra illegal</a>

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

kamagra indications <a href="https://vskamagran.com ">free kamagra powered by vbulletin</a> ajanta pharma kamagra sales

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Targusi skvělé, je to mistrovské dílo. Musíte být asi mimořádně škaredý a k tomu mladý. Se vším souhlasím, ale k věci.
Všichni zainteresovaní fyzici a geologové vědí, že lithiový článek je jen přechodné řešení. Ne proto, že článek je špatný, problém je v surovinách. Lithiový článek kromě lithia potřebuje kobalt a toho dokonce víc než lithia. Nejlevnější lithium se těží v Ekvadoru na solných jezerech, kde se jen seškrabuje tenká vrstvička nahoře sedimentovaného lithia, které se upravuje jen jednoduchým upravárenským způsobem. Kobalt se většinově těží v Africe za podstatně větších nákladů, jak správně uvádí Targus. Problém je v tom, že je ho v zemské kůře mnohem méně než lithia. Tedy v žádném případě lithiový článek nemůže sloužit jako globální nosič energie. Perspektivní jsou články na bázi uhlíku, které vyvíjejí Japonci, ale asi mnohem více elektročlánky na bázi vodíku.
Ovšem zatím nic z toho neřeší problém energie, kterou tyto články jsme schopni nabít pro běžné použití, tak jak jsme zvyklí v životě. Zde je to zásadní, o kterém se prakticky vůbec nediskutuje. Pokud to nebude seriózně řešeno, pak celá ta hra na elektromobilitu znamená jen tichý přechod do novodobého středověku, kdy pod různými záminkami bude omezován pohyb a jakákoliv svobodná aktivita.
Co se týče různých zvěrozvěstů(mám na mysli piráty a různé frakce zelených), to zde již v historii mnohokrát bylo. Naštěstí to vždy skončilo jako obyčejně(Černomyrdin).
Ostatní, co uvádí Targus, je naprostá pravda a za to celou socialistickou slepičárnu.

Průměrný počet slepic: 4.5 (35 hlasů)

energetickou bilanci cyklu vodíkového článku, přestalo by vám chutnat jíst i pít. Nemá šanci ani proti parnímu stroji. Jinými slovy je králem v mrhání energií, které máme, či zanedlouho budeme mít nedostatek.

Průměrný počet slepic: 4.8 (12 hlasů)

Je to samozřejmě všechno pravda. Zatím je účinnost tak malá, že by člověk zaplakal. Navíc skladování vodíku je jeden problém za druhým. Ale vodík je snad jediný prvek, kterého je všude ve vesmíru a tedy i na zemi nadbytek. Jsme ovšem na začátku cesty. Nikdo z velkých hráčů, mám na mysli automobilky, se výzkumu nevěnoval na plný plyn. Vždy to byly jen okrajové studie. Teprve v poslední době pod hrozbou Euro 7 německé automobilky začaly více investovat do výzkumu. Osobně soudím, že skutečně vodík by mohla být cesta ze současné situace, ať již přímo jako palivo nebo jako zdroj pro výrobu syntetických paliv s minimálním dopadem nebo dokonce 0 dopadem na ekologii.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

pragmatik.
Jako laik.
Ono to bude jedno,jezdit v pojízdném krematoriu,nebo na vodíkové bombě a jak se píše,že to bude jen pro ty bohatší,tak si to také rozmyslí.

Průměrný počet slepic: 3.8 (6 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Na bombě určitě jezdit nebudeme. Krematorium spíše připomínají současné elektromobily, kde pouhý zkrat kdekoliv v autě způsobí nekontrolovatelný a neuhasitelný požár. Osobně sázím, z důvodu skladování, na nějaké syntetické palivo s min. obsahem uhlíku nebo úplně bez něj, aby se nějak uspokojila i ropná loby a mohla se využit stávající zpracovatelská a distribuční síť.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Palivo bez prvků H, C a O prostě vyrobit nejde. Vždy bude nějaký obsah uhlíku.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

A co třeba amoniak NH3? Za války se používal jako palivo např.do nákladních vozů nebo pro raketové motory. Lze vyrobit bezúhlikové palivo!
Použití jako palivo https://claverton-energy.com/energy-experts-library/downloads/transport… http://claverton-energy.com/cms4/wp-content/files/Ljs_trams.jpg

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

tak chemický kroužek mi napovídá, že kromě jiného oxidací 4NH3 + 5O2 → 4NO + 6H2O, kde oxid dusnatý (NO) je ... za normální teploty bezbarvý, paramagnetický plyn, pro člověka jedovatý a za přítomnosti vlhkosti (sic! H2O) leptající (wiki)
Gréta se zvencne...

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Amoniak obsahuje lidská moč. Tedy že by každý člověk namočil do nádrže 40-50 litrů? :-) Jedině Targus by do svého kamionu musel trochu více zabrat a musel by se spolehnout na pomoc ostatních členů rodiny.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)