Malý jsi člověče

Autor
Štítky

Před tornádem se člověk schová - postačí sklep, most, propustek, někdy třeba stačí silná stěna nebo svah. Ale před vodou se neschováte. 

Dnešní článek bude o záplavách v Německu a Belgii. V té nejvyspělejší a nejbohatší části EU. V té nejpedantštější části EU. V zemi, kde se byrokratické procedury dodržují dobrovolně a radostně. V zemi, kde alespoň na úřadech panuje pořádek, kde jsou fakt všechny domy postavené podle projektu a mají kolaudační souhlas se všemi náležitostmi. 

A přece, když pánbůh dopustí, i motyka spustí. Můžete mít vše v nejlepším pořádku, můžete mít nejlepší stavební úřady a vyjadřovat se ke každé ptákovině, ale když prostě přijde pohroma, která tu sto let nebyla, tak jsme na ní všichni krátcí i když máme hasiče a ženisty. Před sto lety se v takových horských údolích prostě nestavělo... protože kdo tam stavěl, toho dříve nebo později voda sebrala. Pak přišlo dlouhé období klidu, kdy se příroda chovala slušně, malý potůček byl roztomilý a nikdo se ho nebál, nebyl důvod nestavět blíž u jeho břehu a nejslovutnější profesoři urbanistiky a krajinářství se podepsali pod změny v územních plánech... 

Dneska tam pohřešují tisíc lidí, protože když v takovém prudkém údolí přijde voda, vlastně se nedá ani utéct. 

Aby nedošlo k mýlce... pro tuto katastrofu platí z mé strany stejný přístup jako k tornádu... jakéhokoliv mrchožrouta a traviče studní bez milosti smažu - na lidských tragédiích se nikdo na Kydech přiživovat nebude, dokud budu dýchat. Přeju proto v této chvíli bratrům Němcům, aby to dali dohromady, aby těch mrtvých bylo co nejméně, aby ti pohřešovaní byli na dovolené a ne někde utopení. Přeju jim stejné zázraky jako v Hruškách a držím palce. 

Víte, vždycky když přijde podobná katastrofa, tak se prostě ukazuje, jak maličcí oproti přírodě jsme a jak snadné by pro matičku Zemi bylo  nás přihubit a zregulovat. Ukazuje se, že naše vzdělání, univerzity a certifikáty nám nijak nenahrazují instinkt člověka žijícího v souladu s přírodou. Ukazuje se, že lidská paměť je možná lepším nástrojem než výpočty hydrologů. 

Pokud se nějaká ulice jmenuje: U potoka, U rybníka, Na hrázi a podobně, člověk by tam prostě asi neměl stavět. A když staří dědkové povídají o tom, jak se voda valila přes náměstíčko a šla přesně tady tudy, kde sousede stavíš, tak by se člověk měl opravdu zamyslet, jestli něco nedělá blbě a to i za předpokladu, že má všechna stavební povolení v pořádku a bezpečnost jeho záměru dokládají stovky posudků. 

Já nepochybuju o tom, že až si spořádaní Němci uklidí po té katastrofě, tak se ledacos změní. Budou to mít v paměti. Na čas... pak se zase sto let nic nestane, stavebních parcel bude málo, tlak na rozvoj velký a vždycky se najde někdo, kdo napíše posudek, že je všechno v pořádku a u toho potůčku, kde by si myš ani bříško neurousala, se může stavět. 

Ve Vidlákově máme také několik takových potenciálně velmi nebezpečných míst. Před sto lety tekla středem města Vidlákovka - potok, co každé léto vyschnul a jeho přítok tvořily hlavně kanalizace z jednotlivých baráčků. Ale kolem koryta bylo zahradnictví. Ta nejlepší lužní půda nebyla zastavěná a dědoušci si vyprávěli, kterak přišla voda a sebrala ploty... Domy byly až výš ve svahu. Prostě si lidi pamatovali, že tu a tam pořádně zaprší. 

Pak se koryto potoka zakopalo do země - pod Vidlákovem jde velké potrubí - už tam nesmrdí stoka... ale zase si lidi přestali pamatovat, kudy to je po spádu a kde by v případě nějaké povodně tekla voda. V devadesátých letech se zahradnictví zrušilo, bo všechno dovezeme a taková blbost jako papriky, to se ve vyspělém demokratickém státě nedělá. Pak se terén zarovnal, vznikly tam domy i haly, bytelné české ploty, které přehrazují celé to údolí z jedné strany na druhou... A v tom téměř nejužším místě stojí velké truhlářství, kde si pan Truhlář skladuje hodně dřeva, aby jednou potomkům předal dostatek vysušených trámků i prken.

Kousek pod panem Truhlářem si postavil nedávno dům jeden můj kamarád... Tři metry na jedné straně je nově nasypaný svah a nahoře je hala, z druhé strany to má deset metrů k druhému břehu... Až se to jednoho dne podaří a nad správným místem se vysype z mraků sto milimetrů naráz, tak těch sto padesát kubíků vody za vteřinu poteče deset metrů širokým propustkem v jehož středu stojí dům... O kousek výš si voda vezme ten sklad dříví a o kousek níž narazí na ty bytelné ploty... Pokud se to stane, tak tam na místě nemá nikdo šanci... 

A opět - vše je zcela v souladu se zákony a pravidly. Nic nelegálního. Na všechno jsou řádné papíry, všechno má posudky.

Ulice se jmenuje Rybniční...

A teď ta druhá věc... když vidíte tu zkázu na Jižní Moravě a teď v Německu... dovedete si představit, jak snadné by bylo dosáhnout pořádného blackoutu, pokud by se taková voda či tornádo objevilo na nějakém klíčovějším místě? V Německu by to bylo ještě snazší než u nás. Můžete mít suprová dálková vedení, můžete mít levné a skvělé větrníky, slunečníky i měsíčníky. Tornádo by v Dukovanech neudělalo nic... Možná by na chvíli vypadla rozvodna. Ale dovedete si představit, co by tornádo udělalo v nějakém pořádném solárním či větrném parku? Nebo co by se stalo, kdyby zimní námraza přetrhala nějaké dálkové vedení, která v Německu zoufale chybí už teď, protože fouká na severu, ale na jihu je průmysl a teď tam vypínají elektrárny... 

Poslední roky energetickou soustavu stále oslabujeme a oslabujeme. A Němci jsou v tomto pokroku v čele. Ono vůbec nemusí dojít na přetížení sítě. Bohatě stačí, že se někde zpřetrhá nebo že bude foukat trochu moc. Jedna věc je, když jste na vesnici. Tak si prostě na záchod dojdete na dvorek... Ale když bydlíte někde na sídlišti v osmém patře, už vidím jak si nahoru nosíte kýbl s vodou, abyste po sobě mohli alespoň spláchnout.

Týden blackoutu by nejspíš dokázal zařídit víc mrtvých než deset covidů. 

Velmi snadno se můžeme dočkat doby, kdy někde dojde k lokální přírodní pohromě, ale když s trefí na dobré místo, dokáže odpojit půl Německa od proudu na dlouhou dobu...  I v Hruškách byl hlavní problém v přetrhaném vedení. Až se jednou nějaký ten blackout podaří, nebude to jako teď. I když v tom Německu mají pořádný průser, pořád ještě je ve většině Dojčlandu sucho. Stejně tak u nás vzalo tornádo "jen" šest obcí. Ale až to jednou přijde plošně, nikdo na pomoc nepřijede, protože sami nebudou zvládat. Pak v tom bude každý zcela sám. 

Připravujme se. Řešme svoje bydlení, řešme svojí soběstačnost. Budeme to brzy potřebovat. A puška nebude prioritou.   Stát se vůbec nemusí zhroutit. Ale nemusí být voda, jídlo, elektrika a teplo. Nemusí být pokladna v obchodě, nemusí přijet ani jeden hasič. Mysleme na to.  Naše civilizace vypadá velkolepě, ale jen vypadá. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (123 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Třicáte sedmé varování, a všichni na to kadí!

Průměrný počet slepic: 4.1 (19 hlasů)

Voda brala domy vždy. Už od pravěku platí, že řeka byla důležitou komunikací v často jinak neprostupné krajině. Cesty pak logicky vedly podél toků a na křižovatkách - brodech vyrůstela sídla.
Každé sídlo se rozrůstá a když dojdou bezpečné lokality staví se na těch rizikovějších. Chudším často ani jiná možnost nezbyla. Benefity z umístění prostě převažovaly nad rizikem stoleté vody.
Prosperovat s podmínkou renovace domečku z vepřovic jednou za sto let bylo správné a přínosné řešení.
Protože vidlák nezná historii povodní v naší kotlince, kdy občas nenávratně mizely celé vesnice, vyrábí z komára velblouda. To co se tu dělo třeba roku 1845 nemá v moderní historii obdoby.

Průměrný počet slepic: 3.6 (17 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Třeboň zakládali Vítkovci tuším třikrát, než trefili místo, kde jim to už voda nespláchla.

Povodeň 2002 byla co do průtoku zatím historicky nejsilnější:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_povodn%C3%AD_v_%C4%8Cesku

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

Tenkrát, v srpnu jsme byli u kamaráda , který upravoval býv. rotu PS u rybníka Medenice. To je nad Chlumem u Třeboně. Než přišla druhá vlna nám zedníci přikutáleli pod okno prázdný 200 l sud . Když začalo pršet, tak ten sud byl druhý den plný. to zhruba odpovídá 260 mm/m2 za dva dny. Z lesa na cestu vytékaly potůčky a kolem jezu Pilař byly kilometry čtvereční lesa plné vody.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Na svazích se taky leckde nedá stavět, protože sesuvných území i u nás není úplně málo...

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

https://www.youtube.com/watch?v=SHNDTQYBGjI&t=27s
Na Valachách po povodni 1997 také sjížděly svahy a trhaly domy. A bylo to až v roce 2000, to je až 3 roky po povodních https://www.blesk.cz/clanek/radce-penize/3785/sesuvy-pronasleduji-valac…
Další povodně na Moravě byly okolo roku 2010/2011 https://cesky.radio.cz/po-povodni-prisly-sesuvy-pudy-8573689
Tady je článek z roku 1997 co všechno se v minulosti dělalo blbě https://www.idnes.cz/olomouc/zpravy/povodne-zaplavy-1997-reky-rozhovor-…

Stačí si zadat hesla do prohlížeče a vyjede vám seznam sesuvů.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

To bude hodně dlouhej seznam, protože registr svahových nestabilit jich u nás eviduje několik mnoho tisíc:

https://mapy.geology.cz/svahove_nestability/

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

Evix.
To mne nejde do hlavy,proč taková díra,kam zmizela zemina pod tou dírou,někam se to muselo propadnou v podzemí..

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Asi sto až dvě stovky metrů pod tou dírou je těžba štěrkopísku, takže žádná záhada, jen to ujelo směrem do štěrkovny.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

ve městě Erftstadt cestu do místní pískovny. Jenže sebou vzala asi deset baráků (obávám se, že i s obyvateli), několik hektarů polí a půl km potrubí o průměru asi 1m.
Sesuvy půdy asi teprve přijdou, protože některé vesnice a městečka jsou/byly v opravdu strmých údolích. Můžeme jim jen držet palce, aby tam nedošlo k tomu, co před pár dny v Japonsku :-(

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)

Taky mi to tak už přijde, že je Vidlák trochu paranoidní. Já očekával finanční krach EU už v roce 2009 a ono nic do teďka, ani Covid na tom nic podstatného nezměnil. Lidi se mají dobře, cestují, investují, prosperují... Je potřeba využívat možností doby a ne se furt jenom připosraně zabezpečovat.

Průměrný počet slepic: 2 (13 hlasů)

spustila tiskárenské rotačky na čtyři šichty a následně se soudruhům Genosse podařilo vytunelovat Řecko.

Průměrný počet slepic: 4.6 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Fit for 55?

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

In reply to by návštěvou u Polyféma (neověřeno)

Trvalý odkaz

euroaktivistických magorů.
Pokud se jim to podaří zrealizovat, bude výsledkem katastrofa. Pozitivem toho bude, že připrchlíci zvednou kotvy a zdekují se jinam, protože my klesneme v životní úrovni natolik, že i chudá rovníková Afrika nebo Indický poloostrov budou rázem vyspělými regiony.

Průměrný počet slepic: 4.4 (25 hlasů)

Připrchlící tu zůstanou a budou si brát z vašeho, protože jim v tom státní moc už nebude brínit.

Podívejte se, jak to vypadá v JAR a v Congu.

Průměrný počet slepic: 4 (23 hlasů)

A pro tento případ, Čmoudíku, máme železo a vůli s tím pracovat.
Což je to co Vy nemáte. Vy jen budete blbě žvanit a necháte si f klidu provést všechno to o čem sníte když zrovna (ne)spíte.

Průměrný počet slepic: 3.4 (10 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

To asi běloši v JAR a Kongu neměli.

To asi nemají běloši v ve Francii.

Víš, co se stane, blbe, když zastřelíš v sebeobraně připrchlíka, co se tě se zbraní v ruce pokusí oloupit?

Nevíš, viď blbe.

Nikdy jsi se v přemýšlení tak daleko nedostal.

Dostaneš flastr 20 let a půjdeš do vězení mezi ty připrchlíky a tvý železo ti s sebou samozřejmě nedají.

Aha.

To ten svět vypadal jednoduchej viď.

Kdybys držel hubu, tak by jsi se nic nedozvěděl, mohl jsi se držet svý pistolky, tam v tý prdeli světa daleko od všeho, kde jsi zalezlej a cejtit se jako mistr světa.

Co uděláš teď?

Zase napíšeš nějakej z těch svejch debilních blábolů proti mě a tím, že zdiskredituješ mě, jakoby zdiskredituješ to, co říkám o západě a tím to jakoby přestane bejt pravda. Pak budeš spokojenej jak je všechno v pořádku.

Jenže není. To, co ty si tady o mě odříkáš, vůbec nic nezmění na tom, jak to na západě chodí.

Jseš jak malý děcko, co si před světem schovává hlavu pod polštář a sprostě jim nadává, když mu ten polštář chtějí sundat.

Průměrný počet slepic: 2.7 (21 hlas)

A kdo že to nedovolí, aby jsme byli informování o tom co se děje farmářům v JAR? Mimochodem jediní kdo jim dal azyl byli zlí Rusové. Dokonce se najdou lidi, většinou mladí, kteří to nevědí a protože jim to Kovy a podobní borci na yútubu neřeknou, tak tomu nevěří. A ti staří to vědět nemusí a když jim řeknete, že jsou někteří farmáři z JAR v Rusku, tak je začnou litovat a vidí je v gulagu.

Průměrný počet slepic: 4.9 (19 hlasů)

Nedovolí nebo to tu nikoho nezajímá? A ti které to zajímá si informace poslechnou v cizím jazyce?

Průměrný počet slepic: 2.7 (6 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Informace tu jsou.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

V cizím je jich víc. Mnohdy také čistších.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)