SPD a její možnosti

Autor

Kromě pondělního článku směřovaného místopředsedovi SPD Radimu Fialovi a jednoho článku o českých jarmarcích někdy z července jsem se Okamurovi vlastně moc nevěnoval. Byly to víceméně jen náznaky, k tomu pár provokací z mé strany, nijak jsem se netajil tím, že SPD nějak pořád nedokážu uchopit, pár drobných pochval a pár varování, takové panské rady od Vidláka, které nikam nesměřují a vlastně jen šlapou na kuří oka.   

Nedivte se mi.  Hlavní bitva letošních voleb se odehrává mezi Babišem a Piráty. To jsou těžké váhy letošního klání, podle jejich směřování a nastavení se poměřuje budoucnost a ať se nám to líbí nebo nelíbí, hesla z jejich kampaní zafungovala i na média a tak to vypadá, že budoucnost bude buďto pirátsky neomarxistická a nebo babišovsky oligarchická. 

I zde na Kydech věnuju tomuto souboji dost prostoru. Jednak proto, že soupeře je možné projednou dobře odlišit nejen způsobem boje a taktikou, ale i hospodářskou politikou nebo cílením na různé skupiny obyvatelstva. Zároveň rovnou říkám, že po volbách oba soupeři obléknou dost podobné mundůry a možná brzy zjistíme, že je mezi nimi o dost menší rozdíl než se to teď jeví. 

Dneska ale chci napravit svůj prozatím neseriózní pohled na SPD. Dnes se této straně pověnuji věcně, ale na pondělek rozhodně navážu. 

Dnešním článkem chci více rozebrat to, co jsem už naznačil. Že kromě dvou velkých vojsk tu máme ještě několik menších jednotek na které není tolik vidět, které jsou možná úplně pod rozlišovací schopnost, ale které mohou těžit z urputnosti srážky těch velkých.  Jedním z nich je bezesporu SPD, která má podle mě jednu velkou a prozatím nevyužitou výhodu:

Vezměte sto voličů ANO a sto voličů SPD. Postavte je vedle sebe a nechte je mluvit. Během krátké chvilky zjistíte, že se prakticky vůbec neliší. Ta podobnost jde dokonce tak daleko, že se neliší ani vzhledově. Podívejte se na fotky z kampaně u Babiše a podívejte se na fotky z kampaně u Okamury. S kým se Babiš fotí? S kým se fotí Okamura? Úplně stejní lidé. Lidi z menších měst a venkova, lidi z periferií, lidi vyššího věku a penzisté, bývalí dělníci, manuálně pracující, prostě lidi co dělají skutečnou práci. Musím zde škodolibě dodat, že prakticky všichni jsou bývalí voliči ČSSD, na které socani kdysi za Zamana a Paroubka cílili a kteří jí dělali těch 30% hlasů. A také jsou to prakticky všichni voliči komunistů, kteří představují dalších 10 - 15%. 

Jak to kdysi psal Vlk? Socani vládnou, když je součet mandátů ČSSD a KSČM víc než sto. 

Troufám si tvrdit, že voliči ANO a SPD se neliší příliš ani v tužbách a cílech. Štvou je opatření EU, předpokládají že Grýn dýl  dopadne přímo na ně, potřebují funkční stát, protože nemají na soukromé ochranky a nežijí ve střežených čtvrtích, štve je, že někdo nesáhl celý život na práci a ještě dělá bordel, ale když se o tom mluví, tak je to rasismus. Mají hypotéky, některým lumpačí děti, potřebují funkční státní školství, protože na soukromé školy nemají, štvou je nikomu neodpovědné neziskovky a vědí, že každá změna je jen k horšímu. Vynechal jsem něco? 

Odlišnost mezi voličem ANO a SPD není v tužbách, ale  v tom, že ti první věří tomu, že schopný až všehoschopný oligarcha, který je v Evropě parvenu a kterému jdou všichni po krku, pro republiku něco udělá, protože nemá na výběr. Zároveň ten oligarcha rozumí velkému byznysu, je pragmatický a tak neudělá nějakou nebetyčnou kravinu,  koneckonců náš polojaonec zatím za stát nepostavil ani psí boudu že ano?  Ti druzí oligarchovi nevěří, protože vlk v rouše beránčím bude stále vlkem a kapři si rybník nevypustí. Okamura sice zatím nic nepostavil, ale je jediný, kdo alespoň deklaruje, nějaké to referendum a odpovědnost volených zástupců. Zároveň nemá majetky v Dojčlandu a nemá tak důvod s našimi milými krajany zacházet v rukavičkách. 

Mimochodem - to bude první ukazatel letošních voleb - jestli ANO a SPD (a možná KSČM) dají dohromady těch 50% mandátů. Znamenalo by to, že se i přes generační obměnu vlastně nic neděje. Že svět je pořád stejný, že staří sice umírají, ale mladí se zase otrkávají a dostávají od reality přes hubu ala mladý Stropnický a jakmile vyplují z mamahotelu, zpravidla je přejde i důvod volit Piráty. 

Malá odbočka, ale důležitá - Všimněte si, že stačilo, aby koronavirus trochu povolil. Stačilo, aby přestala být republika komplet zadrátovaná a Babiš má svoje voliče zpátky, ba dokonce i takový Kantar mu přisuzuje zřejmě ještě vyšší výhru než minule. Třicet procent voličů napříč republikou, napříč všemi regiony, napříč kraji a vymyká se jen Praha, Brno a Reichenberg Liberec.  Třicet tisíc koronavirových mrtvých na tom nic nezměnilo. Ani všechny ty iniciativy proti covidu, rouškám a očkování na tom nic nezměnily.

Já nevím jak vy, ale pro mě to znamená, že koronavirus i očkování je mnohem slabší politické téma, než by si člověk myslel. Já sám jsem tu zjara tvrdil, že není možné, aby umřelo 30 tisíc lidí nad stav, aniž by to mělo politické důsledky. Ale tváří v tvář realitě musím říci, že jsem se zřejmě mýlil. Proto nepřipisuju Volnému prakticky žádný význam. Je monotématický i přes všechny pokusy, aby to tak nebylo. Volný nenabízí nic, co by nenabízel i Okamura nebo Babiš... tedy  kromě covidu.

Když covid nebude, nebude ani Volný. Takhle jednoduché to je. 

O demokracii, o civilizaci, o otroctví, o globální nadvládu šlo už dávno před covidem a šlo to i bez Volného. Že se tu ve Volném či Pekové objevila nějaká nová skutečná síla, to je podle mě jen zbožné přání . Ve skutečnosti se ve Volném objevil jen další Miroslav Sládek nebo Vladimír Železný. Jednotématická dočasná záležitost. Pokud Andrej udělá to, co si myslím, že udělá a vyhlásí týden před volbami sejmutí okovů, tak se většina Volného voličů vrátí zpátky k Okamurovi a Babišovi. A Vlastimil nám bude muset vysvětlit, kteří ilumináti mohou za to, že Volný pohořel jak papír i přes svoje lízátkové revoluce.  

Ale zpátky k SPD... 

Řekli jsme si, že Okamura a Babiš mají v podstatě totožné voliče. A Okamura není ušpiněný kolaboracemi s EU, Německem ani s Američany. Okamura nevyhlásil žádné Vrbětice, nepřivezl z Afghanistánu spojenecké kolaboranty, nepodepsal Zelený úděl, nelezl do řiti Trumpovi a pokud vím nelezl do řiti ani Putinovi. 

Svým způsobem by mělo být přece snadné Andrejovi pár procent voličů odlákat. SPD má dneska plus mínus 15% hlasů. Díky dobře zvoleným jarmarkům a poměrně rozsáhlé kontaktní kampani si zřejmě do voleb nepohorší. (Pokud neudělají nějakou kardinální blbost, což už také předvedli). Kdyby SPD dokázalo hnutí ANO sebrat tak  7 - 9 % hlasů, tak by vlastně mohlo Andreje i předběhnout. Mohlo by se stát faktickým vítězem voleb, protože Pirátostánu  bych v této chvíli už 20% hlasů netipoval a Trojkoalici také ne, obzvlášť když dává na billbórdy obličej svého protivníka a ještě deklaruje, jak se ho bojí. Okamura zároveň nepotřebuje lámat nějaké pravdoláskaře. Potřebuje jen přesvědčit méně radikální voliče, kteří chtějí vlastně totéž, co SPD slibuje. 

Dovedete si představit Zemana, kterak s rozkoší plní svůj slib a jmenuje Okamuru premiérem, aby se pokusil sestavit vládu? Okamura totiž Zemanovi Koudelkovu hlavu dá. A rád. Nejspíš je totiž od BISky také sledovaný. Dovedete si představit Foldynův a Davidův ksicht, kterak jdou vstříc svému triumfu? Úplně si představuju Zemanův projev před kamerami ČT a Milku jak zase odchází, protože je zděšena. 

Řekli jsme si, že ANO i SPD mají dost podobné voliče. Je pro SPD takový problém, aby bylo trochu jako hnutí ANO? Je pro Okamuru problém, aby trochu říkal lidem to co Babiš? Aby tak trochu byl Babiš? Je členská základna SPD dostatečně zralá a pragmatická, aby tohle dokázala pochopit? Nebo prostě musí jít na krev a pokud by Okamura řekl, že pokud budeme v EU hrát první housle, tak nemusíme vystupovat, tak by to nesnesli a obvinili by svého idola ze zrady? 

Na tohle totiž dojíždí demoblok. Na neschopnost strávit jakoukoliv byť drobnou odchylku od víry. Drahoš mohl být prezidentem, kdyby mu jeho voliči dovolili alespoň trochu mluvit jako Zeman. To samé platí pro Piráty. Oni by mohli vyhrát, kdyby jim jejich členská základna a voliči dovolili být maličko jako Babiš.

Může tohle udělat SPD? Může si Ivan David, Jaroslav Foldyna, Radim Fiala i Tomio Okamura dovolit hrát si trochu na Babiše? Pochopí průměrný volič SPD, že je v tom kus pragmatismu, že se na volebním programu nic nemění, jen to přivede další voliče, kteří  chtějí to samé, jen nechtějí být tak radikální? Je něco takového možné? Pokud to možné je, pak tvrdím, že Okamura může volby i vyhrát.

Zatímco se Babiš zaměřuje na Piráty jako své největší soupeře a nemá čas sledovat, co se děje vedle něho, může SPD hladce vylézt po Babišových zádech vzhůru. Může mu hladce sebrat voliče. Stačí k tomu, aby si Okamura mohl dovolit říct, že voliče hnutí ANO považuje za své a že chápe jejich menší radikálnost a chápe jejich obavy z příliš rychlého opouštění EU. Že hnutí ANO i přes problémy premiéra oligarchy považuje za své přirozené spojence, ne protože má rád Babiše, ne že se smířil s oligarchickými problémy, ale protože ANO má stejné voliče. 

Je SPD něčeho podobného schopná? Nebo je to jen rubová strana pravdolásky, která soustředila stejně nenávistné voliče jako Piráti, jen na opačné straně barikády? Nehodnotím, jen se ptám. Voličů SPD je mezi čtenáři spousta, jak to vidíte vy? Je SPD schopna širšího rozkročení, aby nasála své přirozené voliče, kteří jen nejsou tak hr a potřebují jen uklidnit, že všechno je pod kontrolou a že to fakt nedopadne, že sice budeme z EU venku, ale jinak bude Unie všude kolem a všichni včetně Maďarů a Poláků nám rádi napaří cla? 

V pondělí jsem výrazně provokoval. Provokoval jsem proto, abych si udělal obrázek, kolik potenciálních voličů Okamury je jako fanklub Sparty a nedopustí na svém milovaném politikovi žádnou pohanu.  Kolik z nich dokáže pochopit, že politika není křížová výprava za ideály, ale spíš schopnost skládat dohromady malé střípky a schopnost se domluvit i s bývalými napřáteli? Musím říci, že to podle pondělní diskuse vidím 50/50. Z mého pohledu přes Kydy nedokážu říci, zda by si Okamura mohl rozkročení směrem k ANO dovolit aniž by přišel o své stávající voliče. 

A teď řeknu, co z toho plyne... 

Babiš totiž tohoto rozkročení kterýmkoliv směrem schopný je. Uvidíte ve volbách, že jeho voliči jsou tak všeobecně odevšad. Dokonce i mezi mladými bude mít svoje procenta. A pokud se Babiš umí rozkročit, tak že sežral voliče ČSSD i KSČM a trochu i ODS, tak se bude umět rozkročit i k SPD. Jeho voliči ho neopustí proto, že řekne na úkor EU něco radikálního.  Babiš si může bez nebezpečí ohrožení preferencí dovolit říct něco tak troufalého, že si volič SPD promyslí, jestli třicetimandátový Okamura, který zase skončil v opozici a přišel o deset poslanců při domácí zabijačce, stojí za to, aby  mu ten odchod z EU věřil.  SPD je totiž po ČSSD a KSČM na řadě k vytunelování. Ne teď. Až po volbách. Koneckonců Evropská komise stále dělá Babišovi problémy a stále ho v EU nemají rádi. A jeho voliči EU nemilují. Je jen  logické vykročit směrem k SPD a sebrat jí témata a s tématy i voliče.  

Babišovi totiž může postačit i Šlachta. To je další jednotka mimo hlavní bojovou zónu. Taková speciální. Vyfutrovaná penězi, vyfutrovaná vybavením, vyfutrovaná profesionály. ANO + Přísaha + pár odpadlíků z SPD a ODS... je to nepředstavitelné?  Nebo ANO, Přísaha a ODS... Nebo ANO, Přísaha a KSČM. 

Přísaha je podle mě projekt na tyto volby. Nové Věci veřejné. Všimněte si, že Přísaha prakticky nijak neškodí hnutí ANO a cílí na ty voliče, co věří v nové tváře. Cílí na voliče, kterým vlastně nejde o program, ale hlavně aby tam nebyli ti staří profláknutí dinosauři. Hlavně aby nebyla korupce.... A  aby to hnutí nebylo levicové. Když to bude protikorupční a pravicové, tak to budeme volit. Deset procent hlasů... Dohromady s Babišem 90 mandátů... těch jedenáct dalších se už někde sežene... koneckonců možná to Vojta Filip ustojí, dodá zbytek a ani nebude nutné korumpovat ODSácké  a SPĎácké poslance. 

Podle mě je SPD na rozcestí. Jedna cesta vede k možnému vítězství ve volbách a předpokládá riziko rozkročení směrem k ANO. Druhá cesta je takřka bez rizika na preference. Dělat to stejné co doteď. Ale dělat stejné věci bude znamenat i stejné výsledky - reálně jí hrozí, že skončí v opozici, kde se postupně ztratí rozdíl mezi SPD a Piráty. A musejí počítat  s tím, že pokud Babiš nějak vládu složí a stane se premiérem, rozhodně nezapomene na to, že voliči SPD jsou jen takoví zdivočelí voliči ANO a napřáhne svojí bohatou a dobře dotovanou ruku...

SPD má měsíc na to, aby vyhrála volby. Má k tomu všechny předpoklady, ale není to bez rizika. A právě podle ochoty vedení SPD jít do boje o voliče ANO, podle toho je budu posuzovat. Budu sledovat, zda chtějí jen mandáty a za mandáty peníze a nebo zda chtějí vyhrát a díky vítězství fakt něco změnit. 

Tak co Radime Fialo? Jak to dáváš dneska? Jaké máš voliče? Můžeš si dovolit lákat lidi od ANO? Nebo musíš říkat co chtějí slyšet a být rád, že jsi rád? Ukažte se. Máte všechny předpoklady zbořit statistiky a vyhrát. Stačí málo. Jen být trochu jako Babiš. Ostatně, co bych spekuloval... podívej se dnes do naší diskuse a hned budeš vědět, zda si něco takového můžete v SPD dovolit. 

  

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4 (78 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Rozhodne to, co se voličům nabulíkuje, čistě účelově, aby jich bylo co nejvíce ?
S tím by slušný člověk správně neměl chtít nic mít....
Ovšem pokud o tom, kdo je slušným člověkem rozhoduje např. Alice......tak to se pak vše samozřejmě mění.

Průměrný počet slepic: 4 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

...mimoděk mě napadla značka "Agent Provocateur."
Všechno to vychází z nehodnověrných odhadů "coby-kdyby".

Průměrný počet slepic: 3.3 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Okamura si dělal kampaň na akci pivovaru. Jeho majitelé protestují
JAROSLAV GAVENDA

Průměrný počet slepic: 1.3 (14 hlasů)

Tak každý soudný podnikatel, co nemá v hlavě seno, ví, že i když mlčel v průběhu akce musí po akci protestovat, aby kavárenská media nedělali špatnou pověst jeho podnikání ;) ALE zároveň, ty média dělají reklamu Okamurovy, kterého tak propagují, jinak řečeno, ne, že se střelí do vlastní nohy tyto media, ale ustřelují si nohy a ruce :D

Za mě fakt nechápu, blbost novinářů, když se něco takového stane, že když Okamuru nemají rádi, prostě o něm mlčí, ale oni mu dávají reklamu ve stylu jakou dávali Zemanovy, při druhé volbě a nutí dojít nerozhodnuté voliče co nenávidí kávárnu zvednout zadky a jít volit...

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)
Trvalý odkaz

svém tvrzení ,že politika není křížová výprava.
To je sice možné, ale může to být naopak, a sice, že z křížové výpravy se stane politikum nejhrubšího zrna.
Ano, narážím na čtvrtou kruciatu, která namísto boje proti pohanům, resp. muslimům, znamenala faktické rozvrácení východořímské říše.
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Ctvrt%C3%A1_k%C5%99%C3%AD%C5%BEov%C3…

Jak říkáme my goroli - "i potym se něvypij" (sloveso "vypít si" má v češtině ekvivalent "ožrat se do němoty").

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

přijel z Litvínova.
Cesta v Návsí je klasicky po vodou, už to teče přes chodníky. Ale to tam je hned. Zlaté příkopy okolo silnice...
Fčilek máme sice hovno, ale zato se můžeme otužovat při každé cestě do obchodu, či na pivko. A ani si nemusíme lehat do vody, bohatě postačí vyčkat, na první projíždějící automobil. Od kol osobáku to jde až do tří metrů na výšku...

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

Je tam první stupeň stejně jako v okolí mého brlohu - za večer o metr hore, ale 1000 letá vody nebude.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

na severní svah Ropice, kde obyčejně nic neteče, ale po lijácích jsou vodopády. Čuměl tam na mě v rezervaci bubo bubo z jasanu:
https://1ladik.rajce.idnes.cz/Severni_svah_Ropice_a_Sindelne/

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

ale Babišův projekt, jak si ze státu udělat firmu. A jeho voliči jsou bývalí sirotci, kterým se utopil škromach v bazénku a tak přilnuli k nové matce, která je potřebuje k vyvolání zdání stáda před predátory.

Průměrný počet slepic: 3.8 (29 hlasů)

jiné voliče. Normální lidi, kterými nejde manipulovat nějakými blbými plagáty a kecy

Průměrný počet slepic: 3.8 (27 hlasů)

Levné mléko, chléb, vepřové, máslo, mrkev, vejce...naivní Ládíku.

Průměrný počet slepic: 2.1 (30 hlasů)

In reply to by japonský trhovec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Co to meleš?

Průměrný počet slepic: 3.7 (23 hlasů)

Koukám na tenisový US Open.
Narvané hlediště, žádné desinfekce rukou, žádné rozestupy, žádné roušky.
Že by český poturčenec Adam byl horší Turka?

Průměrný počet slepic: 4.3 (16 hlasů)

Nevím jak to tam je, zda náhodou nepřipustili pouze očkované.
No, na Muchovou činilo to "narvané" hlediště tak do 40 lidí.
Sara (dělá obrovské pokroky, naučila se jak podávat, tak i ty monotonní bartyovské lifty, stejně tak i winnery...prostě pestrá obranářská hra) jí asi tenis na delší dobu znechutila, ona snad uběhá a tak i vybere všecko. Byl bych moc zvědav na zápas Torino - Kerber, zda by uondala i někdejší světovou 1.

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

mimochodem zajímavý zápas to byl.
Žádného čumila s rouškou jsem tam neviděl, jen uvaděči a bodygardové.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

Třeba ,já.

Průměrný počet slepic: 2.4 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

a) Nejsnazší útok na Okamuru je skrze jeho vlastní poslance - už se předvedlo dvakrát.
b) K tomu koalování s Babišem asi tolik, že pro Babiše bude Okamura (a vždycky byl) nejposlednější z možných partnerů. Víc bych vsadil na pokus rozbít ODS a koalovat s ní. Tomio rovná se demonstrace a významně zdvižené obočí v Německu.
c) Okamura sám váží mezi pohodlným politickým statusquo a rizikem být převálcován v koalici Babišem.
d) Přesto už jednou Okamura do tmy lezl - Babišovi (jenž prokázal bod b) ) i Zemanovi po posledních volbách. Nabytá zkušenost (i socanů a komunistů) jej musí vracet zpět k bodu c).

Průměrný počet slepic: 4.9 (27 hlasů)

Tak Okamura od začátku měl pozici, že do vlády s ním nikdo nepůjde, tedy bod D nenastal, jenom Okamura využil mediální chvíli, že mohl říkat "my máme koule převzít odpovědnost" a nehrozilo mu, že bude muset skutečně něco převzít a ukázat, že případně jenom tlachá...

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

ad b) pro Babiše bude největší problém jekot z EU ohledně SPD, která by se snažila dostat do vlády, protože "nacistíí, fašistíí, extrémníí pravicéé", což však nevylučuje, či spíše předpokládá nějakej ten jarmark 2.0 v parlamentu a Tomiův prodej "masa", tentokrát nikoli za lidovou cenu...
ad c) ono zase vsadit u SPD na taktiku ještě jedno kolo ve vegetativním stavu přečkat, nemusí byt úplně špatná...pokud se Polsku a Maďarsku bude dařit (Poláci sice vypoustějí pro capita více CO2 než Francie, ale ekologické cíle na snižovaní CO2, jsou velmi nízké, což ergo znamená, že jejich ekonomika nedostane takovou facku od green dealu, narozdíl od ČR), pak se tím také zvyšují další šance pro SPD...

Průměrný počet slepic: 4 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Něco na té úvaze je. Jenže SPD nedokáže překročit svůj stín. Tak jako Tomio stále opakuje totéž. Babiš je po této stránce velmi variabilní. Osobně mu proto nevěřím ani "dobrý den". Nedokážu pochopit, že takové spoustě lidí jeho chameleonství nevadí. SPĎáci drží svoji fazónu už spoustu let. Babiš změní rétoriku během týdne, když je to potřeba. A tak od SPD žádný pragmatismus nečekám a domnívám se, že po něm netouží ani drtivá většina jejích voličů.

Průměrný počet slepic: 4.3 (31 hlas)
Trvalý odkaz

Vidlák se kasal, že svou ženu a své děti nikdy neopustí.
Kdybych byl náramná svině, dovolil bych si poznamenat, že je potřeba dávat dobrého majzla, aby člověka neopustili ti, na které spoléhá nejvíc.
Čímž vůbec nechci tvrdit, že bych to komukoli přál...

Ale o tom nechci psát.
Já jsem totiž pro změnu slíbil, že nikdy neopustím svůj "aparát", sloužící k výrobě lahodných a povzbuzujících nápojů z výhradně přírodních zkvašených zdrojů.
Kotel z nerezu, trubky měděné, chladiče skleněné, na vodu pak hliníkové, bo voda je drahá jak cyp..., a topit je možno čím kdo chce, uhlí, dřevo, plyn, elektřina, prostě co se kde namane a co umí ohřívat vodu.
O jedině správnou teplotu se pak stará sada spínacích termostatů, které regulují průtok horké vody..., no prostě třinecký "werk" mne vybavil do života, jak se patří. A nejen mne. Dovolím si tvrdit, že ve werku se za socíku HROMADNĚ stavěly doslova celé sety (set je sada) všelijakých strojů a nástrojů, užitečných do domácnosti a do hospodářství.

Průměrný počet slepic: 4 (23 hlasů)

Pax Romana.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pax_Romana

Bod zvratu je samozřejmě možný, avšak platí pro všechny zúčastněné.
Btw. vlastnictví destilačního přístroje zatím trestné není.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

No jo, sousedé musí poznat, že bič na nás neplatí, a už vůbec ne nabídka špatné suché trávy, hrdě nazvanou kvalitním senem.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Děti! Odložte ajfony
vyplivněte ty bonbóny
dejte si ruce za záda.
Byla bych strašně nerada
kdybych vás musela mlátit
nebo vám volno krátit!
Budete držet huby.
Já vám utáhnu šruby!
Běda když někdo cekne
a něco doma řekne!
To padne první rána.
K tabuli půjde… Anna.

Průměrný počet slepic: 4.4 (25 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

dík Ládiku
... ano, zrovna dneska jsem zavzpomínal na svoji matikářku!
Takže Vaše (první) Z á ř í na to navázalo téměř bezchybně a dejchlo na mě nečím, co se už nenavrátí ... bohužel!
P.S.
nebila nás, ale počty naučila snad každýho

Průměrný počet slepic: 4.9 (24 hlasů)

In reply to by blbíš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Učitel a deset asistentů.
Jede se podle reglementu
aspenského profesora Plagy,
lejdy Gagy a baby Jagy.
K tabuli půjde Hafíz Ahmed.
A hned!
Zahoď ten hašiš. Kdes ho vzal?
Dežo, ty už sis předsevzal,
že půjdeš do vyšší třídy?
No tak to je půl bídy.
Spočítej jedna a jedna,
my víme, že jsi bedna,
máš na to deset minutek.
Co Křovák, neutek?

Průměrný počet slepic: 4.2 (21 hlas)

In reply to by blbíš (neověřeno)

Trvalý odkaz

I ta naše matikářka na základce byla skvělá.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

vyřadí všechny z evidence.

Průměrný počet slepic: 3 (5 hlasů)

A jen živí budou buď plakat, nebo hanit.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

dokonalé, tohle se Vám opravdu povedlo ;) .

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Dočetl jsem to jenom sem a to mi stačí...myšlenkový svět Vidláka jako na dlani...

"Lidi z menších měst a venkova, lidi z periferií, lidi vyššího věku a penzisté, bývalí dělníci, manuálně pracující, prostě lidi co dělají skutečnou práci."

To je hezké, že to Vidlák tak roztřídil...na lidi co dělají skutečnou práci a na ty, co dělají...neskutečnou práci?

Prostě, pokud jsi mladý/středního věku, z většího města a to ještě z centra a nepracuješ manuálně, tak ... tak neděláš skutečnou práci.

:-) Amen.

Průměrný počet slepic: 2.9 (40 hlasů)

Já nevím jestli jste si toho na "úřadu práce" všimli, ale on je doopravdy rozdíl mezi tím stát někde u pásu a živit se tím, že nosím přepravky s odlitky nebo popíjet v kanceláři kávičku a živit se tím, že přenáším lejstra mezi kancelářemi. Je rozdíl doplňovat zboží v marketu a doplňovat letáčky do stojanu. Zdá se, že jste si ještě nevšimli, že Ostrava je sice velké město, ale volí jinak než Praha... jestli on nebude rozdíl v té práci a těžkém průmyslu... Stejně tak bude poněkud rozdíl mezi agrární jižní moravou a turistickým Špindlerovým mlýnem. 

Jestli v tom žádný rozdíl nevidíte, tak se nemůžete divit jak dopadají volby. 

Průměrný počet slepic: 3.9 (36 hlasů)

Vidláku,

Vy používáte stejnou rétoriku jako kdysi komunisti.
Dělnická třída kontra buržoazie s klotovými rukávy.
Mozolnaté ruce kontra inteligence.

Že je rozdíl stát někde u pásu, doplňovat zboží nebo makat na stavbě a sedět v kanclu, to vím.
I z vlastní zkušenosti. Vyzkoušel jsem si oboje.
Ale nepaušalizuji, že když to není manuální práce, tak to vlastně není skutečná práce.

Ostrava volí jistě jinak než Praha, protože Ostrava vznikala jako jedna velká dělnická naplavenina a s tímto dědictvím se potýká dodnes.
Pracoval jsem v ní, takže osobní zkušenost.

Já také vím, že jsou u nás regionální rozdíly, to vidí každý, i já.
Jenom z toho nevyvozuji, že manuální práce je něco víc.

Průměrný počet slepic: 3.1 (28 hlasů)

Já jsem dělník, kdo je víc

Průměrný počet slepic: 3.5 (15 hlasů)

A já něco takového tvrdil? Já jen řekl, že voliči ANO a SPD jsou titíž a jsou to lidi, kteří dělají spíše tu skutečnou práci v původním slova smyslu (manipulace s břemeny). Ti co dělají práci ve smyslu moderním (manipulace se symboly), ti mají logicky jiné voličské preference.  

Mimochodem - mě otloukáte o hlavu moje komunistické myšlení a sám klidně řeknete, že Ostrava je dělnická naplavenina a s tímto dědictvím se potýká dodnes. Není tohle také poněkud třídní myšlení? Jen naopak. Už mi tam chybělo jen slovo, že jde o neblahé dědictví. 

 

Průměrný počet slepic: 4 (23 hlasů)

to je ale něco úplně jiného, než jste psal ve svém článku...tam z toho vyznívalo něco v tom smyslu, že manuální práce, ta je ta pravá...

Proto jsem na to takto reagoval. Vaše vysvětlení to teď staví do jiného světla.

S tou Ostravou...není to myšleno hanlivě, ale je to tak. Většina obyvatel Ostravy se přistěhovala za manuální prací.
Pocházeli z nižších vrstev a dělník si nekoupí permanentku do divadla, když to přeženu.
Jasně, že jsou výjimky, jsem z ostravské dělnické rodiny a moje matka do ostravského divadla chodila, ale to byla v široké rodině výjimka.

Dnes se Ostrava už změnila, zkulturněla, ale to dědictví tam je furt. V dobrém i ve zlém.

Průměrný počet slepic: 3.3 (16 hlasů)

In reply to by Úřad práce (neověřeno)

Trvalý odkaz

v Ostravě existuje něco takového, jako je divadlo? A dokonce ne jenom jedno?
A že v okolních městech jsou divadla taktéž?

Takže běžte s tím svým přeháněním do prdele. Ukažte mi, kolik starousedlíků si kupuje lístky do teátru v Práglu, a pak můžem diskutovat. Kdyby do Práglu nejezdili "venkovští balíci", mohli by to soudruzi herci a zpěváci zabalit hodně rychle.
A jak Ostrava zkulturněla, to si udělá každý sám svůj názor poté, co si projde třeba Vítkovice, anebo Přívoz.

Průměrný počet slepic: 4.5 (12 hlasů)

Píšete, jestli jsem si všiml, že v Ostravě existuje divadlo. Ale vždyt přece o divadle píšu.
A vím, že není jedno. A co? To je mám tady vyjmenovat?

Ostrava se od dob normalizace proměnila, zkulturněla,to neokecáte.
Na tom ani ten Přívoz - přes který chodím - nic nezmění.
Jediné, co mi vadí, že bohužel zanikla skoro všechna ostravská kina a jsou multiplexy. Ale podobné je to i v Praze.

Průměrný počet slepic: 3.4 (7 hlasů)

…. se vměšuji, ale já bych Úřadu práce až tak nenasazoval psí hlavu. I na mě zapůsobila Vidlákova formulace jako tvrzení, že jen fyzická práce je ta pravá a že kdo nehází lopatou, je darmožrout. Ovšem vzhledem k tomu, že Vidlákovy texty čtu od samého prvopočátku (ještě u Vlka), tak vím, že se v tomto případě jedná o nadsázku ve snaze zdůraznit jeden jev, nikoliv o nějaký zásadní Vidlákův názor.
Úřad nejspíš tuto moji zkušenost s Vidlákem nemá (?) a proto se rozdurdil.
Celý tento konkrétní spor se mi zdá malicherný a především zbytečný.
Rozdíly mezi českými (a moravskými, jasně a slezskými, aby se nikdo neurazil) "velkými" (ona zase až tak velká nejsou) městy a tzv. periférií jsou zřejmé a na poněkud jinou diskusi.

K té velikosti přidám (podle svého zvyku) veselou historku z natáčení.
Byv (je to správně?) v roce 1998 na jazykovém kurzu v Torontu, měli jsme konverzační lekci, zda jsme zvyklí žít ve velkém městě. Satomi byla z Tokia, Ali z Istanbulu, Hyen ze Saigonu, Gabi z Mexiko City. Já musel říci, že ve velkém městě zvyklý žít nejsem, protože v České republice žádné velké město nemáme.

Průměrný počet slepic: 4.4 (10 hlasů)

probíhal současně (slovesa "být" a "mít"), měl jste tedy užít přechodník přítomný. Navíc vám nepasuje tvar s následně užitým slovesem.
Buď tedy:
jsa - měl jsem
anebo
jsouce - měli jsme.
Jináč dobrý.
A pozdravujte ode mne své flašky s vínem.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

dějů?
Já vím, ono se ne ně v češtině docela sere. Je to něco podobného, jako třeba v anglině čas minulý a předminulý. Tohle měla archaická čeština také.
V tomto případě děje probíhaly souběžně, jeden děj (výklad či dotazování) nenavazoval na děj předchozí (přítomnost v místě). Ledaže by Godot vyfičel ještě před diskuzí o malosti měst v Čechistánu.

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

In reply to by Úřad práce (neověřeno)

Trvalý odkaz

ÚK - tím je vše vyjasněno. To hlavní co jsem chtěl v dnešním článku vyjádřit je to, že Babiš i SPD mají úplně stejné voliče - ze stejných poměrů, ze stejnými tužbami, se stejnými strachy se stejnými životy, se stejnou prací. A troufám si tvrdit, že ve stejných poměrech. Jestliže kupříkladu Babiš na Jižním městě udělá 10%, tak Okamura tam udělá polovinu. Jestliže Babiš udělá ve Vidlákově 30%, tak Okamura tam udělá cca polovinu.  Předpokládám, že na Jižním městě žijí spíše úředníci než taviči z ocelárny. Ve Vidlákově žijí zase spíše zemědělci než pinglové z horských chat. SPD i Babiš mají typově shodné voliče ve shodných poměrech a odchylky budou minimální.

Podle mě z toho vyplývá, že obě skupiny jsou "difuzní". Mohou se přelévat sem i tam a stačí k tomu relativně málo úsilí. Podstatně méně než kdyby Andy chtěl shánět voliče u Pirátů. Nebo když ČSSD chtěla shánět voliče v Praze. 

Já osobně si myslím, že Okamura by mohl Babišovi sebrat hodně jen tím, kdyby nějak vhodně naformuloval, že voliči ANO jsou voliči SPD. Kdyby si voliče ANO vzal do huby a přihlásil se k nim. Nemusí se hlásit k Babišovi, ale k jeho voličům by se vysloveně hlásit měl. Pokud to neudělá, udělá to brzy Andrejko. Přihlásí se nikoliv k Okamurovi, ale k jeho voličům. Už s tím začal. Po volbách si to vyhodnotí a protože Ládik správně řekl, že SPD má mnohem pevnější voličské jádro než ANO, zřejmě pak napne úsilí...  

 

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Úplně stejné voliče?
To je na mne příliš silné tvrzení. Ale nějaká podobnost tu je, ano.

Já bych si tipl, že mezi voliči Babiše je podstatná část takových, kteří nechtějí z EU.
Na rozdíl od voličů SPD, kde předpokládám, že z EU chtějí všichni.

A taky bych si tipl, že pro část voličů Babiše je Okamura příliš populistický.
Babiš je v jejich očích normální, i když obviněn z krádeže. Kdežto Okamura je příliš velký křikloun.
A ti inteligentnější tuší, že Okamurovi jde jen o peníze.
Okamurovi by nahrála nějaká ta uprchlická krize. To je jeho šance.

Průměrný počet slepic: 3.3 (4 hlasů)