Zpátečku...

Autor
Štítky

Také máte pocit, že to v posledních dnech vypadalo jako za Stavovského povstání? Prvním a posledním odhodlaným činem tehdy byla ona defenestrace. Vyhodili místodržící z okna, pak si chvíli dopisovali do Vídně s Matyášem, protože se lekli vlastní odvahy a pak, když zjistili, že jsou v tom sami, začali shánět nějakou podporu, která byla malá, maličká. Evropa se tehdy na českou šlechtu vykašlala a teď to vypadá dost podobně. 

Koukněte se od soboty na tiskovky... Jak nám Babiš i Hamáček stárnou před očima. Spustili něco, co je přesahuje, co od první minuty nemají pod kontrolou a od první minuty je všechno špatně. 

Normálně se postupuje tak, že se informují spojenci, připraví se kolektivní postup a pak, koordinovaně a domluveně se jde před veřejnost. Tady to proběhlo odzadu. Šlo se před veřejnost, pak se začala shánět podpora a až nakonec byli informováni spojenci. Člověku se až nechce věřit, že něco tak amatérského mohlo přijít. 

A pak to druhé -  Rusko přistoupilo na paritu personálního obsazení. Prý nebude nikoho dalšího vyhošťovat. V diplomatickém jazyce to znamená, že jsme se nějak domluvili. Rusové to akceptují. Pokud se něco v příštích dnech ještě nezmění, protože právě tohle Putin umí - neunáhlit se, tak mě to nutí zařadit zpátečku. Sakra nepřehlédli jsme něco?  Pojďme si zkusit prokydat následující dvě varianty: 

1. Na ruské akci Vrbětice něco je. 

2. Rusko (téměř) od začátku ví, co se děje a hraje divadlo. 

Nejprve první varianta:

Ne, neříkám, že ruskou účast na Vrběticích  mám za prokázanou. Všechny moje pochyby stále platí. Stále platí, že nejdřív hořelo a pak to vybuchlo. To je neoddiskutovatelné. Ale ruskou odpovědí  jsem donucen zvažovat i variantu, že nějaké ruské prstíčky ve Vrběticích roli hrály. Možná ne tak, jak prezentuje Kundra, ale nějaká ochmatávačka tam být může. Nemusíme vládě automaticky věřit, ale měli bychom si umět připustit i tuto hypotézu.

Ale... Rusko přistoupilo na paritu. Proč sakra? Nemůže to tedy znamenat, že tam fakt něco ruského proběhlo? 

Pokud to tak je, tak výbuch ve Vrběticích ale nebyl ničím proti současné destabilizaci a rozpolcenosti našeho státu. Z tohoto hlediska se Rusům akce  podařila úplně dokonale. Vlastně se tam všichni na vládě řádně střelili do nohy. K tomu je docela reálné, že Rusko nezapomene a vrátí nám to v té nejblbější možné chvíli. Babiš si prohrál volby přesně u těch skupin voličů, které ještě uvažovaly, že ho zvolí. Podařilo se mu jen povzbudit opozici k jeho odstranění. Jestli chtěl vypadat antirusky, tak se mu to moc nepovedlo a stačil na to jeden výrok o útoku na zboží. Babišovi se podařila vzácná věc... poštval proti sobě nejen své odpůrce, ale i své (bývalé) příznivce. 

ČSSD se spolehlivě  nedostane do sněmovny. 

Slavit ovšem může Okamura a nejspíš i Vojta Filip. Babiš jim právě předal solidní část svých voličů. Petr Hampl napsal, že vláda se v tomto sporu nesnaží ničeho dosáhnout. Nesnaží se získat lepší cenu za plyn, slevu na na Dukovany nebo lepší přístup na ruský trh. Dosáhla jenom a jedině poškození ekonomických zájmů České republiky... ale můžeme mít radost alespoň smutnou radost z toho, že si řádně nakáleli i do vlastního hnízda.  

Pomohlo nám k něčemu to vyhošťování? Jsme teď mnohem suverénnější a hrdější země?  Kromě zničených vztahů a ekonomických škod... dosáhli jsme něčeho jiného  než ukázky neschopnosti a nekoordinace? Budou tu ruští agenti působit méně? Bude tu díky této akci méně výbuchů, méně ricinu, méně poštívajících Kundrů a Koudelků?  Pociťuje Putin obdiv k našemu vzdoru? Bude po volbách země méně polarizovaná? Dozvíme se někdy, jak to v těch Vrběticích doopravdy bylo? Budeme více semknutí? Nebo tu máme další celospolečenský příkop? Budou Kolář a Fischer teď spokojení a nebudou dál kalit vodu? Nebo si současný ruský krok neeskalovat konflikt budou všichni vykládat jako slabost a ještě přitvrdí? 

Tolik k tomu, že ve Vrběticích skutečně Čuk a Gek blbnuli. 

 

A teď ta druhá varianta - že jsme se s Ruskem vlastně docela dobře dohodli a kromě divokého začátku Rusové vlastně hrají spolu se Zemanem a  Babišem divadýlko. Zde odkaz: 

https://ksbforum.eu/index.php?u=/topic/1506/%C4%8Desko-vyhost-iacute-18-zam%C4%9Bstnanc%C5%AF-rusk-eacute-ambas-aacute-dy/16#post-12976

Upozornil mě na to jeden čtenář. Zvažoval jsem, jestli s tím jít ven, protože bych měl zase na talíři, jak bráním Babiše za každou cenu. Berme to ale jako další hypotézu. Co když opravdu hrozila další vládní krize podobná té Nečasovské? Co když byli připraveni novináři a možná i nějaká akce Vidkun? Co když šlo od Babiše skutečně o rychlý, neplánovaný a tím pádem i trochu zmatený protiútok? Respekt už měl článek napsaný. Kdo ví, kdo další by ještě vystoupil s tím, že Zeman, Hamáček a Babiš jsou velezrádci? Tak je Babiš o chvíli předešel.  Udělal tiskovku, vyhostil s velkým humbukem osmnáct diplomatů a pak zvolna po zabezpečených kanálech vysvětlil Rusům, o co doopravdy jde. Nějakým zadním vchodem došel na karlovarský konzulát příslušný Zemanův kámoš a vysvětlil příslušnému člověku, jaká je skutečně situace. 

Teď hrají všichni docela povedené divadýlko a Rusko dokonce "prohrává". Přistupuje na vzájemnou paritu, což vlastně nic neznamená, protože za měsíc se může navýšit počet našich v Moskvě a všechno bude při starém. 

 Ne, neříkám, že to tak je. Ale vysvětlovalo by to tu sobotní naléhavost, vysvětlovalo by to i Zemanovo mlčení, vysvětlovalo by to sobotní hurá akci, vysvětlovalo by to Babišovy pokusy o zmírnění rétoriky pomocí útoku na zboží, vysvětlovalo by to Arenbergerovu noticku, že se Sputnikem není konec, vysvětlovalo by to tu nekoordinaci se spojenci, vysvětlovalo by to celkem dost z toho, co jsme viděli. Zeman by takové akce schopen byl. Babiš asi ne, ale možná mu nic jiného nezbylo a kývnul na Ještěrův nápad.

Ovšem znamenalo by to, že Zeman vyjebal nejen s opozicí a BISkou, ale i s evropskými spojenci. Novináři teď píší o bezprecedentním českém úspěchu, Pajdáček je nový hrdina dne, protože se postavil ruskému medvědovi  a až všichni napíšou dost oslavných článků a zkonstatují ty ochladlé vztahy, tak se pak udělá nějaká cesta do Moskvy, ohlásí se nová přátelská smlouva a restart....  a budeme tam, kde jsme byli. 

Mezitím ovšem musí Babiš ukončit spoustu úřednických pracovních smluv... proč mě bezděky napadají jména jako Fischer, Kolář a Koudelka... Možná bude zapotřebí i zakleknout na pár firem platících Respekt a podobně. 

Tím pádem vlastně ani není po Rosatomu, nebude válka, nebudou ekonomické škody, zůstanou jen škody politické.  Po těch několika paranoidních a válečných dnech by se mi tahle hypotéza líbila tolik, že jí možná dávám víc prostoru než bych musel. 

Měli bychom bedlivě sledovat další Babišovy kroky. Pokud to tak je, musí Bocián brzy s něčím přijít, aby svojí pošramocenou reputaci napravil. Nebo alespoň tiše pracovat v zákulisí a ničit jednu úřednickou a tajnoslužebnou kariéru za druhou.  Stejně tak bychom měli sledovat ruské kroky i kroky našeho Pajdáčka. Pokud se situace rychle uklidní, možná na tom něco bude. 

Je samozřejmě otázkou, jestli Babiš tohle tak jako tak ustojí. Jestli si takovou akcí nekoupil jen trochu odkladu, který už stejně nenapraví a o jeho politickém osudu je už rozhodnuto. 

 

Dnešní článek je o zařazení zpátečky. O dupnutí na brzdu, o vyvanutí emocí. Koukáme do dalších temných koutů. Možná tam nic není, ale prokydat to musíme. 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.3 (86 hlasů)

Komentáře

Ono stojí za to shlédnout celý dokument, nejen těch pár minut.

Připomnělo mi to desetidílný seriál režiséra Oliver Stone, Americké století. Čas od času to opakují na televizním kanále Spectrum.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Vzpomínám na blížící se konec diskusí u Vlka, na dobu kdy každý příspěvek proti jeho uvažování (táhl a naštěstí nedotáhl do EP jakéhosi kamaráda zez Plzně) byl podle něho určitě od nějakého nácka nebo komouše. Mě samozřejmě zablokoval. Tehdy se ho, stejně vehementně jako teď oponuje místní většině, zastával Alex. Nepochybuji že jde o téhož : stejné smýšlení, stejná dikce, stejná urputnost.

Průměrný počet slepic: 3.7 (21 hlas)

O

Průměrný počet slepic: 2 (20 hlasů)

In reply to by scallop (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ne referente. Alex úplně normálně argumentuje, jen má jinej názor. Ty naproti tomu jsi obyčejný křivý charakter, který má jako primární účel rozesírat. Proto Alex diskutovat může a ty nemůžeš. 

Průměrný počet slepic: 5 (25 hlasů)

A

Průměrný počet slepic: 2.2 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

50 tun ručních zbraní plus nějaké té munice pomocí založení požáru by usiloval naprostý kokot se zcela vymydlenou palicí, nikoli vycvičený agentšpičkové výzvědné služby. Takto se diverzní akce opravdu, ale opravdu neprovádějí.
Místní znalci se ihned zeptají proč ne požárem.
Inu proto, že tajné služby dělají práci minimálně na jedno sto procent. A že eliminace "zboží" pomocí min. desítek gramů trhaviny proběhne během setin jediné sekundy, zatímco požár se musí založit pomocí hořlaviny užité v řádu desítek kg, založený ohníček se musí rozhořet, přeskočit na jedině správné bedny, blablabla. ..., a pořád tu máme nebezpečí, že se najde nějaký idiot, který to nahlásí hasičům příliš brzy a oni by ten úmyslně založený požár mohli dokonce uhasit. A to nemluvím o nějakém automatizovaném hasicím systému, nebo tak něco. FUJ!!!

Průměrný počet slepic: 4.3 (36 hlasů)

1. Taky jsem se zmínil o tom, že Babišovi přeskakoval hlas, byl nervní jak ratlík, očividně pod tlakem a dělal něco, co nechtěl a očividně mu to bylo proti srsti. Že zatímco Petříček tvrdil, že to ví už týden nebo 14 dní? (musel bych to hledat), Hamáček měl těsně před odletem do Moskvy, kde měl jednat o Sputniku V. Že to byl kryci manévr k Rusku, je očividně nesmysl. Kdyby to Rusko vědělo třeba týden předem, nic by s tím nemohlo dělat. Články byly napsány předem a zveřejněny téměř ihned po tiskovce, což jasně dokazuje, že to bylo nachystané, bez ohledu na vládu, ať se ta k tomu postaví, nebo ne.
Naše "pravicová" opozice a struktury, kde se pořád drží hejvlisté, jako BIS, je velmi servilní k USA, na něž je vázána. Spolupracovali s nimi při privatizaci a jak komunisté spoléhali na SSSR, že je ochrání a bez něj servilně nedali ani ránu, modří šášové, ostatně hodně bývalí komunisté, se stejně chovají k USA. Ty jsou zárukou (pro ně), že se poměry nezmění a jim se nic nestane. Při politickém soupeření mezi sebou pak argumenty typu, že jsme v NATO, že jsme spojenci Washingtonu, servilita, mají svou váhu. Bez ohledu na životní zájmy české republiky, jak jinak... Takže moc nevěřím, že by akci Vrbětice naplánovala a spustila opozice sama. Musela to, přinejmenším, konzultovat s USA a ty samy rozhodly, že NEJLEPŠÍ OKAMŽIK na scéně mezinárodní i národní, JE PRÁVĚ TEĎ. Myslím, že puč není primárním domácím (s nutnou zahraniční účastí) cílem. Tím je zamezit dovozu ruských vakcín a znemožnit dostavbu Dukovan Rosatomem. Že vláda byla předem upozorněna s požadavkem: "Buď se postavíte proti Rusku nebo ne, případ jde na veřejnost. Pokud nevyhovíte, budete BIS, opozicí a novináři obviněni, že případ tutláte a zametáte pod koberec. Zorganizujeme demonstrace a pak už pro vás bude pozdě. Necháme to vyšumět. Klidně necháme pár lidí postřelit nebo zastřelit a hodíme to na vás. Pak z toho nevyváznete ani by, ani vaše rodiny ." To s těmi zastřelenými lidmi na demonstraci proti vládě, vyšlo CIA všude. A je to Rubikon, který nelze překročit zpět. Slovy Kmotra: "Nabídka, která se neodmítá."
Voliči ANO nejsou fanaticky protiruští. Ani voliči ČSSD. Diplomatická válka a rušení ekonomických vztahů, je neosloví. Babiš i Hamáček ztratí. Další indicie, že to nedělají dobrovolně a jsou k tomu tlačeni. To je také indicie, proč nešlo primárně o puč. Za půl roku jsou volby. Vláda se znemožnila a opozice snadno získá vládu ve volbách, bez puče. Protože protiústavní převrat je riziko, na všech stranách. Často získá někdo, kdo až doteď byl v pozadí a původní iniciátoři ostříhali a byli odstaveni, přinejlepším. Takže puč byl alternativa, pouze, pokud vláda nabídku, hrát divadlo, nepřijme...
Takže, až na drobnosti, souhlas s Vidlakem.

2. Po technické stránce, co se týče zneškodnění skladu zbraní, souhlas s Targusem. A s Vidlakem, který si všiml, že ve skladu nejdříve, před výbuchem, delší dobu hořelo. K tomu skladu ve Vrběticích, ještě takové úvahy...
--- Vůbec nechápu, proč by si nějací agenti vybrali zrovna nějaké Vrbětice???!! Do ohnisek konfliktů ve světě proudí zbraně odevšad a v daleko větším množství! Těch pár tisíc útočných pušek, minomety a nějaká munice, nehrají v tom množství roli.
----- Konkrétní lokality. Islámskému státu v Iráku a Sýrii, dodaly daleko víc zbraní USA nebo Turecko. Jako desítky dalších! Islámský stát byl poražen koordinovanými údery ze vzduchu a na zemi. Přece jen, letadla se na černém trhu moc nekupují a údržba a přezbrojování taky něco stojí a málokdo to s nima umí. A něco jako Solncepjok se na černém trhu taky neprodává. Zbraní, obdobných těm, ve Vrběticích, tam bylo nalezeno mnoho. Ještě zabalených, netknutých. Ty vrbětické navíc, by to nevytrhly. Shrnuto. Vrbětice byly jen kapka v moři. Pokud by Rusové chtěli nějak zamezit dopravě zbraní do Sýrie, museli by se zaměřit na jiné kanály a dodavatele! Jen pozn. Ruští vojáci se v Sýrii objevili až za necelý rok po události ve Vrběticích...
----- Na UK, v době výbuchu ve Vrběticích, byly nepokoje, ale zdaleka tam nebyl ještě ozbrojený konflikt. To byla otázka měsíců. Nikdo v té době nemohl vědět, že bude nějaký Majdan a Janukovič to vzdá bez boje... Na východě bojuje s Opolčenci, regulérní UK armáda (samozřejmě i fašistické bataliony). V UK vojenských skladech měli a dosud mají, zbraní jako ve Vrběticích, přebytek. Ještě z dob SSSR. Byli připraveni na válku. Znova platí: Jak mohlo celkovou situaci vytrhnout těch pár zbraní z Vrbětic? Když tam dodávaly a dodávají USA a další země? Že zrovna Vrbětice, musely být zlikvidovany????!!! Násilnou akcí se nedalo ve Vrběticích mnoho získat. Jen, v případě prozrazení, ztratit. Prostě, zisk neodpovídá riziku. Když už úder, tak rozhodně někam, kde to má smysl...
Prostě, za současného stavu, co o tom víme, nemohu si pomoct, tam CHYBÍ MOTIV.

3. Projevy opozice v parlamentu. Jeden druhého trumfuje v tvrdém přístupu. Zatím jen ve virtuálním boji proti Rusku. V Radiožurnálu jsem slyšel "odborníka", jak Rusko tahá za kratší konec a jak vyhrajeme, USA a EU se za nás postaví, Rusko už je v koncích, to ono nás potřebuje víc, než my jeho.. Ta hysterie, kdyby nešlo o vážnou věc, je až zábavná.
Oni, v rámci vnitrostranického i vněstranického soupeření (v rámci opozice), se trumfují jako malí kluci. I Langšáglová, Němcová, Chmelová a další známé firmy. Bůh ví, kolik z nich jen dělá ramena, když může a nic nehrozí a kolik u nich tomu věří. Ti jsou nejnebezpečnější. Takhle asi vznikají v "demokracii" války, které naprostá většina normálních lidí, nechce. "Schválně, kdo strhne volant první??"
Poslanci ve své bublině začnou myslet jinak, než jejich voliči. Zvláště, když jim nehrozí odvolání, že nehájí zájmy svých voličů...
I proto se mi nezdá, že by se něco v dohledné době, uklidnilo. Sdělovadla to budou udržovat dlouho živé. Jako např. rok 68. Zato po letech 38 - 45, dnes neštěkne pes. Přes těch 380 000 mrtvých...

PS:
Ten poslední bod, rozpravy naší opozice, mi připomíná, svého času vzrušené debaty ukrajinského parlamentu o tom, jak naložit s Moskaly a ostatními národnostními menšinami. Pro člověka zvenku naprosto absurdní... Jestli všechny, včetně dětí, upálit, jako v Oděsse, sežehnout atomovkou, dát na doživotí do gulagu nebo "jenom" převychovat ve vězení nebo vzít majetek a vyhnat...

Průměrný počet slepic: 4.7 (47 hlasů)

Přečtěte si i diskuzi. Taky stojí za to.

Průměrný počet slepic: 4 (10 hlasů)

při té squadře neumětelů co tam je.

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

při té squadře neumětelů co tam je.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

Technická, dexxi, nebyly Vrbětice v podstatě už rok po Majdanu? V říjnu 2014 už v podstatě probíhala otevřená střetnutí.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

díky za připomínku, ale nebyly. Vrbětice byly na podzim 2014. To už začaly na UK nepokoje, to je pravda, ale nikdo nemohl předvídat, jak to dopadne.
Přes vánoce a pravoslavný Nový rok, se to na UK uklidnilo. Poté to začalo znovu. Byli první mrtví, Armén a Bělorus, jestli se nepletu. Pak chvíli nic a vzápětí ostřelovači kosili bez výběru, policajty i demonstranty. (Jako v Sýrii, například.) Ale to bylo až v roce 2015... Ta časová posloupnost je důležitá.
NEPOKOJE NA UK ZAČALY V ROCE 2014. ALE POKRAČOVALO TO DO ROKU 2015.
Mrtví byli až v roce 2015. V roce 2014 se ještě nedalo předvídat, že to Janukovič zabalí bez boje.

Proto mi tam chybí ten motiv. Ledaže by Rusové měli stroj času a předvídali to. Ale i tak byly Vrbětice, co se týče importu zbraní na UK, vedle Turecka, USA a dalších zemí, NATO i muslimských, jen kapkou v moři... Jejich zničením by nikdo nic nemohl získat, jen ztratit...

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

No nemohu souhlasit - viz titulky od Vlka:
Denní zpravodajství z války na Ukrajině - https://vlkovobloguje.wordpress.com/2014/08/21/denni-zpravodajstvi-z-va…
Hrochovy denní ruské překlady - https://vlkovobloguje.wordpress.com/2014/09/15/hrochovy-denni-ruske-pre…
a poté od Ernesta - Ukrajinská svodka - https://vlkovobloguje.wordpress.com/2014/09/08/ernestova-svodka/ ...
V době výbuchu skladu se to již na "východě" mydlilo hlava nehlava !!!
Ty první mrtví byli již v únoru 2014. Tož asi tak ... přeji hezký den

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Zdá se, že máte pravdu a já se splet. Ještě se na to podívám, ale tuším, že máte 5 slépek za opravu! :-).
Ale i tak mi ty Vrbětice, že by to udělali Rusové, přijdou hodně mimo. Pokud odtud zbraně proudily i na UK, načerno, protože ofiko to nešlo, v celkové bilanci přísunu zbraní, to nemohlo hrát roli...

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Tak, AjeTo vám stihl odpovědět dřív než já. Ona je paměť často matoucí. V zásadě mám s tou ruskou variantou také trochu problém - a z podobných důvodů. Ty Vrbětice byly marginálie a všichni, kteří se odkazují na "politicky významnou akci, jež si zaslouží přítomnost generála a titul Hrdina Ruska" se nějak nemají k tomu, aby vysvětlili, v čem ta akce byla pro Rusko tak významná. Prostě si myslím, že to ve snaze dodat váhu svým tvrzením přepalují. Objektivně - umím si představit, že by to mohli Rusové odpálit, ale potřebuji lepší vysvětlení.
Byla by každopádně škoda nahrávat hřebenatkám tvrzeními, která nejsou pravdivá. A vy máte u mě zase pět slípek za to, jak jste se k věci postavil!

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Spletl jste se o rok. Na podzim 2014 měly být řádné volby, ale protože se tušilo, že Janukovyč opět vyhraje, rozjelo USA Majdan už na jaře. A Krym už byl pod ruskou správou od konce března 2014.
Nečetla jsem všechny přízpěvky, asi to už napsali jiní.

Zatím bez slepic

Ad 1. Babiš s Hamajdou jsou v tom dle všeho od pátku, ne dříve. Ne nadarmo Andrej zdůrazňoval své vyznačení času při převzetí dokumentů o události v pátek. Vše následující (verbální antidatování o informaci) je klasický následný damage-control (pokud jste to sledovali, domluva nebyla žádná a postupně se to ladilo - co, kdo, kdy věděl a dělal) aby se nějak vtěsnali do cizího příběhu na té "správné" straně. Tak jak lezou informace o tom co kdy kdo dělal (nebo nedělal) za posledních 6 let a po sobotní tiskovce, především policie, hasiči, BIS, vláda, novináři atd., je čím dál tím očividnější že to byla sice předem připravená, ale narychlo odpálená akce v režii BIS na základě zadání jejích vnějších partnerů, do které postupně naskakovali další jak chytali vítr. A finální odpal pod taktovkou BIS se dle doposud dostupných informací nezačal koordinovat dříve než 7.4., jinak by to (nejspíš) bylo koordinováno lépe.

Malá poznámka k milovanému Ještěrovi z hradu a jeho mlčení do neděle. Jde o bravurní tah, protože zabránil vtažení hradu do situace mimo jeho kontrolu (okopávání kotníků v médiích a svícení na hrad Zemanovu pozici nijak neoslabuje, naopak), umožnil postupně přebírat iniciativu, dal čas vybublat všem informacím a názorům (včetně diskuzí jako je tato) a dal Zemanovi čas celou věc probrat s vojenskou rozvědkou které (oprávněně) důvěřuje více než BIS (a která zcela určitě prováděla vlastní šetření případu Vrbětice již v r. 2014). Nedomnívám se, že jeho nedělní vstup vše obrátí o 180 stupňů, ale předpokládám že bude zajímavý a bude směřovat především k občanům. Ti co ho volili nejspíš dokáží rozkódovat to co řekne na první dobrou, ti co ho nevolili vypnou uši při prvním slovu.

2. Myšlenka nechtěného odpalu skladu packaly z GRU se zakládá pouze na jedné jediné věci - emailu zaslanému Vojenskému technickému ústavu kde se dotyční přihlásili k inspekci ve skladu. Dle Kundry & Co email obsahoval fotokopie pasů dotyčných (vyžadováno u cizích státních příslušníků), ale žádná metadata (sic!) dle kterých by šlo zjistit odkud byl email odeslán. Nic jiného Čuka s Geka s Vrběticemi nespojuje (nikomu se nepodařilo za 6 let prokázat že, ve Vrběticích opravdu byli). K tomu lze říci pouze tolik: a) pokud chtěli "vylepšit" zboží ve skladu, neměli důvod posílat žádost s kopiemi pasů na VTS. Pokud chtěli proniknou do skladu oficiální cestou, neobešlo by se to bez záznamů nebo alespoň svědků a doprovodu zástupce IMEXu. Pokud tam chtěli proniknout dírou v plotě, neměli důvod posílat email na VTS. Změna plánu přímo na místě (žádná díra v plotě není vidět ze silnice ani od vrátnice, navíc je oplocen ještě každý sklad zvlášť) je rovněž nesmysl. Email poslali, ale vrátnicí neprošli. Nicméně kdyby ho neposlali, nešlo by je nijak spojit s Vrběticemi. Nikdo je tam neviděl, ani není žádný záznam, nic. b) chybějící metadata u mailu. Zde se nám předkládá k uvěření, že něco takového lze. Ajťáci ví, že je to blbost (vidláku zeptej se Mastera). Lze vyfabrikovat adresu odesilatele (to je běžné např. u spamu nebo phising mailů) a nepodstatná data o SW klienta, ale pokud se Č+G nepodařilo hacknout přímo mail server VTS aby ho tam "vložili napřímo" bez metadat, pak email obsahuje metadata SMTP serverů které si zprávu předávali. Nicméně z metadat mailu v podstatě nic světoborného (ze zpravodajského pohledu) nikdy nevyčtete, max. se dostanete na nějaký SMTP server kde to začalo (např. seznam.cz). Pro "anonimitu" stačí použít účet na bezplatné veřejné mailové službě jako seznam.cz. Něco se pak dá vyčíst z protokolů síťové komunikace SMTP serveru s klientem, ale to je jiná píseň a netýká se metadat v mailu. Informace o chybějících metadatech má posílit narativ že Č+G jsou chytří špioni co maskují své stopy, vymazali metadata! Jenže je to spíš důkaz neprofesionality (neřku-li čučkařiny) toho kdo toto předkládá jako důkaz špionské mazanosti a proč k mailu nelze víc říci.

Mimochodem, Č+G zde s velkou pravděpodobností skutečně byli, a s pravděpodobností hraničící s jistotou jde skutečně o operativce GRU, ale jejich úkolem zde bylo něco jiného než Vrbětice. Můj osobní názor je, že jejich úkol by nějak spojen s událostmi r.2018, ale to jen spekuluji. Souhlasu netřeba.

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

In reply to by Strážce majáku (neověřeno)

Trvalý odkaz

Se ohledně Skripalů také psalo, že to byli dva homosexuálové, kteří si vyjeli do Anglie, protože nechtěli mít doma problémy. Prostě dva milenci.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Takhle by to ničil voják, který může kašlat na to, jak to vypadá.

Agent se musí napřed starat o to, aby to jako práce agenta vůbec nevypadalo a vypadalo to jako výsledek bordelu či hlouposti. Takže nejlíp aby tam byl rovnou připravenej příhodnej viník, místní Pat a Mat, co usnuli v muničáku se žvárem v puse poté, co si tam na bedně čistili toluenem oblečení.

Tajné služby ke všemu vymýšlí legendy. Co nejvěrohodnější. Třeba spácháte sebevraždu v uzavřené místnosti.

Nebo máte agenta, který píše divadelní hry, tak sem tam u vás uspořádáte nějaké představení jeho hry, zajistíte pochvalné komentáře ve vašem specializovaném tisku (pro intelektuály, protože ti stejně chodí na každou sračku a snaží se dokázat, že nejsou blbí předstíráním, že se jim to líbí), zajistíte mu i nějakou pofidérní cenu a trochu přifouknete jeho honoráře, aby si dobře žil.

Většině lidí ani nedocvakne, že je trochu divný, že světoznámýho dramatika nikde nehrajou.

Máte agenta, který vám dělá průzkum nálad. Tak mu dodáváte v zemi nedostupné gramofonové desky populární hudby, on je zcela vyjímečně na volné noze, jezdí si po státě, pouští jinak nedostupnou hudbu, sem tam udělá nějakou narážku a pak informuje o reakcích.

Nikomu nedocvakne, že je trochu divný, kdo tak posílá tolik gramofonovejch desek chlápkovi, kterej je nemá jak zaplatit.

Máte agenta, který pracuje jako "nezávislý" novinář, sem tam mu u vás nějaký nevinný článeček otisknete někde vzadu v novinách. Za pro něj velký peníze a pro vás za pár buráků. Pak z něj jako kouzlem uděláte zkušeného nezávislého novináře, který vám přesně podá zprávu jakou chcete vytroubit do světa a vy se pak na něj budete odvolávat.

Většinu lidí nenapadne, že je nějaký divný, že vůbec u vás někoho zajímají zprávy od výpitky ze země, kde se nic neděje a většina lidí ignoruje samotnou její existenci, natož aby věděli, kde je.

Ovšem, když děláte akci, kterou CHCETE na někoho svést, tak musíte zanechat mraky stop, co ukazují na něj jak v americkém kresleném filmu. Padesát blikajících šipek je nejlepších. - Například polonium je pak skvělé, protože se dá pak odhalovat s náležitou důležitostí.

Průměrný počet slepic: 4.8 (35 hlasů)

To že vaška ze západu sponzorujou, věděl celej Trutnov. Přikulovat jezdil mercedesem. To zpravidla nebývá stylem tajných agentů.

Průměrný počet slepic: 4.3 (16 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale to TV se to nedoneslo ani dneska.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

No, také můžete CHTÍT, aby druhá či třetí strana pochopila, že šlo o práci agenta. Ale to zjevně nebyl případ Vrbětic.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)