Zpětná vazba

Autor

Krátký Mississipský úvodník: 

Ozvala se mi včera na mail paní Petra, která žije v USA a včerejší článek komentovala takto: 

Váš návrh, aby lidé měli možnost podnikat v malém podporuji. Žijeme s manželem v Mississippi a máme malé hospodáříčko - slepice, křepelky, ovocné stromy, včely, pár zeleninových záhonů. Tady je pár postřehů, které by se vám třeba mohly hodit při vypilovávání svého programu.

V Mississippi existuje síť certifikovaných farmářských trhů. Roční členský příspěvek dělá 25 dolarů. Členství vás opravňuje prodávat domácí výpěstky, vajíčka, pečivo. Zisk se do nějaké dost vysoké částky, které jsme nikdy nedosáhli, nedaní. Vedle běžného prodeje existují i programy pro nemajetné a pro seniory organizované vládou. Ti dostávají na začátku sezóny kupóny, za které mohou nakupovat zeleninu a ovoce (vajíčka, pečivo, buráky, med se na kupóny prodávat nesmí). Nevýhodou toho programu je, že spousta prodejců prodává na kupóny za dost vysoké ceny a příjemcům kupónů je to jedno, protože když to neutratí, tak to stejně propadne.

A ještě jeden tip, co by se vám mohl hodit. Veškeré osivo a sazenice prodávané v Mississippi se prodávají bez daně.

Zdraví, Petra

Jak vidno, nejsem sám kdo přemýšlí tímto směrem. Jinak jsem dostal asi 500 mailů reagujících na včerejší text. V drtivé většině souhlasné, ale také s otázkami a výhradami.  Pokusím se postupně všem odpovědět, ale bude to trvat. Měl jsem včera pocit jako bych byl Ringo Starr. Co minutu mi pípla nová zpráva. V noci jsem si musel vypnout telefon, jak to pořád upozorňovalo.  

A teď už dnešní článek: 

 

Včera jsem dostal z Břeclavi nějakou tu zpětnou vazbu na mé vystoupení. Urgoval jsem po nich totiž ten záznam z mého vystoupení... Nakonec jsem dostal jen mail s obšírnějším výkladem toho, co všechno bylo špatně.  Pro organizátory to totiž bylo zklamání. Je proto pravděpodobné, že záznam nakonec vůbec nebude zveřejněn.  Nebudu mluvit o tom, co řekli na přednášku Petra Hampla, ale maličko se rozepíšu, co říkali o mně. 

Čekali totiž něco úplně jiného.

 

Mysleli si, že jim budu povídat o politice a Vidláckém pohledu z vesnice na politiku a já jim povídal o bramborách a ještě jsem pak následně drze tvrdil, že brambory jsou důležitější než politika -  být alespoň částečně zajištěn, je v dnešní době důležitější než být správně politicky zakotven. 

Je vidět, že rostoucí ceny zboží a rostoucí ceny energií ještě nehrají žádnou velkou roli. Ještě stále si většina lidí nepřipouští, že se něco děje a žádný politik to nemá pod kontrolou.  

Mysleli si, že jim představím vizi, která by se dala zvolit ve volbách a já místo toho mluvil o práci po práci a ještě jsem následně drze tvrdil, že bez ní to nepůjde.

Je vidět, že většina lidí si stále ještě myslí, že v budoucnu budou mít dost volného času na relaxaci, na věnování se dětem, na cestování, na poznávání světa  a ještě si nedovedou představit, kolik práce museli vynaložit jejich předci, aby pokrok šel dopředu. 

Mysleli si, že budu mít nějaké řešení či nějakou vizi pro ten dnešní obrovský svět plný obrovských firem, obrovských přeprav a obrovských peněz a já místo toho mluvil o verpáncích, zahrádkách a domácích zabijačkách a ještě jsem pak drze tvrdil, že ten velký svět stejně není pro ně, protože posledních třicet let z něj nic moc neměli a teď už mají pro velký svět jen jeden úkol - obětovat pro globalizaci svůj majetek, své rodiny, své děti, svou vlast a vlastně celou svojí budoucnost. Za to dostanou stále mlhavější příslib budoucího štěstí a stále tvrdší rozkazy, co je pro to nezbytné udělat. 

Je vidět, že si většina lidí pořád myslí, že se to celé dá zachránit. Že postačí to jen trochu poladit. Támhle přitáhnout, támhle uvolnit, tyhle zatknout a odsoudit a všechno zase bude fungovat a doba blahobytu se navrátí. Nepřipouštějí si, že jsou na mnohem kratší straně páky, že na jejich tužby i plány velký kapitál kašle, že velkému světu i velkému byznysu je  už dávno úplně jedno, že uvrhnou nějakým rozhodnutím lidi do bídy. Nepřipouštějí si, že blahobyt tu není pro ně, ale oni jsou tu pro blahobyt.  A vlastně skoro nikomu nevadí, že se zdání tohoto blahobytu udržuje kupříkladu i tím, že se lidi dobrovolně vzdají své reprodukce a nepořídí si děti. 

Mysleli, že si spolu s nimi zanadávám na stav školství a já je místo toho vybízel, aby si děti doučili sami a drze tvrdil, že tvorba nějakých materiálů pro učitele, aby lépe učili dějepis, je naprosto zbytečné, protože učitelé dneska učí přesně to, co se po nich chce a kdo to nepochopí, ten dlouho učitelem nebude. 

Je vidět, že je pořád výrazná tendence vidět problémy v tom, že selhávají jednotlivci. Nechtějí si připustit, že nejde o žádné selhání, ale o trend, který jednotlivci vlastně ani nemají šanci ovlivnit. 

Zkrátka a dobře, v Břeclavi jsem se minul cílem. Mluvil jsem o úplně jiných věcech, než kvůli kterým mě pozvali. Kdyby tedy ještě někdo chtěl, abych veřejně vystoupil, měl by předem vědět že: 

Neumím nabídnout žádné lepší řešení než práci, práci a práci.

Neumím nabídnout žádný lepší úděl než rodinu a děti.

Neumím poradit jak mít všechno, umím jen dát pár rad jak o všechno nepřijít.  

 Nebudu nikomu radit, koho má volit, mohu jen říct, jak budu volit já. 

I když o politice často píšu, není pro mě nijak zvlášť důležitá. Politická preference nehraje žádnou roli v mých přátelstvích a jen malou roli v mé budoucnosti. 

Nevěřím že se v nejbližší budoucnosti vše v dobré obrátí. Hybatelem věcí příštích nebude blahobyt, ale bída. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (143 hlasů)

Komentáře

Že oni se to naučili na Ukrajině. Tam před několika málo desítkami let bez houkání nejelo žádný auto,...

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Otázka: budět-li vojná
Odpověď: Vojná ně budět, no budět takaja borba za mir, što něostánět kámeň na kámni"
Česky: Válka nebude, ale bude takový boj za mír, že nezůstane kámen na kameni...
Něco mi to připomíná - naše "mírové mise"?

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

In reply to by Václav Semerád (neověřeno)

Trvalý odkaz

naprosto perfektní, díky.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Esli vazmozno dub chujom probit ? Nu savsjem vazmozno, kagda dub chujovyj a chuj dubovyj...

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Nevěšte hlavu Vidláku, chce to trpělivost a sebezapření, igdyž blboňům sdělujete jen malé korporátní vymezení do kouta. Voni i z toho sou podělaní až za ušima. Blboň obecný, český poplatník, si totiž ani jinej život než robotovat a platit za samozřejmosti ani nedokáže představit. Tenhle betl na tupost harpagondechujcům bohužel vychází a všimněte si, jak se teho budou hňupi držet a obhajovat to vším co na netu najdou. To si pochutnáte.

Průměrný počet slepic: 4.2 (21 hlas)
Trvalý odkaz

jsou bakterie a larvy.

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

To by auta místo na baterie mohla jezdit na bakterie.

Průměrný počet slepic: 5 (19 hlasů)

Bakterie jsou ovšem hybatelem zpátečnickým, neboť = backterie. V autě použitelné pouze pro couvání.

Průměrný počet slepic: 4.7 (25 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidláku, mohu ti důvěrně sdělit, že z tebe NIKDY žádný politik nebude.
Důvod je jednoduchý.
Představením své vize, chceš-li, svého politického programu v Břeclavi, jsi vyhlásil celoplanetární "totální válku" velkokapitálu.
A to se neodpouští.
Ano, politika (nejen v ČR) je vyprázdněná a postrádá osobnosti.
Úkolem českých poskoků velkokapitálu (Hamajda, Fyjala, Milka Zděšená a spol.) je nepřipustit, aby se jakákoli osobnost v politice objevila.
Proto se začíná už ve školských škamnách vymýváním palic, důrazem na pokřivenou logiku a uměním své fatální neznalosti skvěle okecat.

Průměrný počet slepic: 4.4 (42 hlasů)

Vidlák žádnou válku velkokapitálu nevyhlásil. Sám několikrát zdůraznil, že můžeme vedle velkokapitálu pokojně existovat a dokonce, jako on, pro něj pracovat. A i kdyby proti němu vystoupil, velkokapitál si toho ani nevšimne.

Průměrný počet slepic: 1.8 (13 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mamlas Mamlasovič Mamlasenko.
Velkokapitál nebude dodržovat separátní mír respektováním vytýčených či přirozených hranic a bude tvrdě útočit na jejich posun, či rovnou likvidaci ve svůj prospěch.
Myslíte si, že jsem cvok?
Proč musí být Vidlák registrován jako chovatel vepřových řízků?
Proč musí být každý pes očipován?
Proč jsou v praxi zakázány zabíjačky?
Proč musejí být čipované krávy?
Těch "Proč" jsou tisíce...

Průměrný počet slepic: 4.6 (20 hlasů)

Na všechny otázky se dá odpovědět v dobrém i ve zlém (přes optiku velkokapitálu).
- Jste nebezpečný cvok. / Jste využitelný cvok.
- Je to další komplikace aby se omezila konkurence. / Tak aby se omezily sviňárny typu maso z kafilerky, přeprodej nemocných prasat či kontrola před šířením nemocí.
- Prachy. / Lepší kontrola psů (očkování, nemoci, zaběhnutí) i jejich páníčků (poplatky, množírny)
- Omezení konkurence. / Ochrana před nezodpovědnými, kteří by nedodržovali hygienické předpisy.
- viz. psi

Průměrný počet slepic: 4.4 (5 hlasů)

Napsal uživatel Targus (neověřeno) dne So, 11. 09. 2021, 09:44

Pane Targusi za vším jsou peníze.

Nejen Státní správa chce z něčeho žít.

Zánik antického impéria

„…Státní správa se ocitla v rozkladu, současně ekonomika impéria byla rozvrácena příliš vysokými daněmi, které zbavovaly obyvatelstvo loajality k římskému státu….“
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98%C3%ADmsk%C3%A1_%C5%99%C3%AD%C5%A1e

Jak dopadly slabé státy, které se chtěly zbavit dolaru?

Jak dopadne Salvador, který se chtěl zbavit bankovní poplatky Salvadorce, kteří pracují v zahraničí, a posílají zdaněné výdělky domů?

Asi špatně, banky chtějí taky žít.

https://www.irozhlas.cz/komentare/komentar-salvador-bukele-bitcoin_2108…
https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/salvador-bitcoin-mmf-kritika-…
https://www.novinky.cz/internet-a-pc/clanek/zavedeni-bitcoinu-salvador-…

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Zase to samé co s baterkama, pro Targuse nic jiného neplatí tak to neexistuje ani nikde jinde.
Drobný byznys je pod rozlišovací schopnost velkokapitálu a tak to taky zůstane. Co by pomohlo je podpořit to zákonem. Pak by se jím zabývalo více lidí a stát by z toho profitoval. Váš 'velkokapitál' je jen chiméra, nic takového v unifikovaném formátu neexistuje.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vidlák musí být registrován jako producent vepřových řízků?
Je pravda, že totéž platí pro chovatele dršťkových polévek, býčích lásek a hovězích kůží?
Je pravda, že všichni psi musejí být očipováni a nemá to vůbec nic společného množírnami?

Nic takového, jako hranice rozlišovací schopnosti velkokapitálu neexistuje. Velkokapitál se jednoduše snaží zlikvidovat ekonomicky slabší konkurenci. A protože to nejde v ekonomické soutěži, likviduje ji vydáním nesmyslných předpisů, které pak sám bezostyšně porušuje.
Bez výjimky.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Nemám chuť se s váma dohadovat. Vy si snad doma nepálíte? Tomu se mi nechce věřit. Smí se to snad? Ne? Tak vidíte. Představte si že byste dle zákona mohl do řekněme 50 litrů pálit bez omezení a bez omezení to také prodat. Co s tím udělá lihovar?
Není to náhodou Vidlákovo vize?

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Organizátoři byli zklamaní, pozvaný si hovořil o čem chtěl a ne co se po něm chtělo aby řekl. Dovolil si příliš, on totiž.. mluvil. Jsem pobaven.

Souhlasím s řečenými myšlenkami a závěry, kromě jednoho. K selhání společnosti totiž (myslím) vede selhání jednotlivců. Myslím že to byl Solženicyn kdo to dobře zformuloval. Pokud si lidi srovnají páteře..

Průměrný počet slepic: 3.6 (25 hlasů)

alibi pro obhajobu selhávajících či nefunkčních systémů.
Na "selhání jedince" byl totiž postaven celý kárný a "nápravný" stalinistický systém. Nejprve bylo "selhání jedince" odhaleno, detailně rozebráno a následně byl jedinec "vychováván" ku změně a tím pádem nápravě. Dost jich ten "nápravný proces" nepřežilo.
Takže Solženicyn to vlastně zformuloval přesně v intencích stalinismu.

Průměrný počet slepic: 4.1 (26 hlasů)

To není podstatné. Struktura selhává protože má defektní součásti. Přes to nejede vlak. Kdyby si lidé srovnali páteř, nelze odhadnout jak dobře by to tady mohlo vypadat.

Průměrný počet slepic: 3.3 (4 hlasů)

Selhání jednotlivců je totalitní výmysl. Velmi dobře jej "využívali" jak Stalin, tak Hitler.
Nic takového v oblasti selhání společnosti neexistuje. Vždy musí dojít k porušení kritické meze pro cokoliv, aby došlo ke změně.
Souhlasím s Vidlákem. Ke změně v našem případě dojde cestou velké bídy, jinak se nic nepohne žádným směrem.

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když se rozhlédnu kolem sebe - a vlastně i tady v diskusi - vidím poměrně dost defektních lidí kteří nedělají vůbec Nic pro to aby se snad měli příští týden o něco málo lépe než jak se mají teď. Naopak, žijí si svůj patologický způsob života a vesele jej šíří kolem sebe jako mor.
Fakt že něco sověti zneužili pro kreaci a zdůvodnění naprosto odporného 'nápravného systému' ještě nediskredituje základní ideu.

Souhlasím s Vidlákem, to co popisuje je postupná změna zdola.

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)

Škoda, že není záznam k dispozici. Moc rád bych si ho poslechl už jen proto, abych pro sebe zjistil, co se asi tak organizátorům znelíbilo.
Beseda s Hamplem a Vidlákem asi úplně není popkoncert na jméno, na které jsme si zaplatili vstupenku. Beseda s volným tématem se asi dá stočit celkem libovolně, některé besedy o Vánocích 1989 končily i tažením celého obecenstva k bydlišti skrznaskrz zkorumpovaného předsedy bytového družstva.
Ale už i tohle se myslím mění - zaplatíte si například tisíc dolarů za prémiovou vstupenku na koncert "znovuobnovené" Abby - a oni se tam budou nakrucovat avataři s vlastními pohyby ze sedmdesátek, okolo Vás budou svištět terabajty paketů do projektorů a Vy se za svých tisíc dolarů budete muset tvářit, že je to vlastně fajn.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

co na to pan Hampl..... :-) ani jeho netočili

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

jsou něco úplně jiného než Vidlákova představa o "volném prodeji ze dvora":
https://www.mdac.ms.gov/bureaus-departments/farmers-market/certified-fa…

Jde o striktně regulovaný maloprodej výpěstků produkovaných cca "zahrádkáři" a max. "záhumenkáři".
Maso, drůbež a ryby, jakož i výrobky z nich se na nich nesmějí prodávat vůbec, nebo jen na zvláštní povolení. Vejce a výrobky z nich vlastně také. Přísně regulován je i prodej ořechů.
Stejně striktně je regulována i samotná produkce a období, kdy smí být ta která komodita na certifikovaných trzích prodávána.
Regulace nezahrnuje občasný drobný prodej zahrádkářských přebytků v dočasných stáncích.

Takže ani v Mississippi nesmí "drobní" vidláci prodávat svou produkci jen tak "ze dvora". Zejména ne, pokud jde o maso, drůbež, ryby, vejce a výrobky z nich.
Mléko a mléčné výrobky jsou pak z "drobného prodeje" vyjmuty zcela a podléhají úplně jiným pravidlům a předpisům.

Průměrný počet slepic: 4.6 (21 hlas)

"Zejména ne, pokud jde o maso, drůbež, ryby, vejce a výrobky z nich.
Mléko a mléčné výrobky jsou pak z "drobného prodeje" vyjmuty zcela a podléhají úplně jiným pravidlům a předpisům."

Takže, jinými slovy, jsou to takové trhy pro vegany.

Průměrný počet slepic: 4.4 (13 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

zcela na hovno a vy jste hloupý berrnard, protože ho neznáte.
To hovno.
Tedy význam slova hovno.
To je něco, jako vámi zmínění vegani.

Průměrný počet slepic: 3.3 (12 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

zahrádkářům a opravdu drobným pěstitelům a za určitých podmínek i chovatelům a "domácím vařičům a pekařům".
Hrdý amík by přímou dotací zcela jistě pohrdl a úrodu by raději hodil na kompost, ale když mu ji stát zabalí do pár keců o "svobodě podnikání", tak po ní hrábne předníma i zadníma a je celej blaženej.

Průměrný počet slepic: 4.1 (11 hlasů)

"...Hrdý amík by přímou dotací zcela jistě pohrdl..."
Pitomost.
Desetimiliony dotovaných Američanů přes food stamps, dotovaní majitelé hybridních aut či elektroaut, farmáři, naftaři, zelené programy...

Průměrný počet slepic: 4.1 (12 hlasů)

In reply to by Rodinné Štěstí (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vše ostatní jsou NEpřímé dotace, honosně pojmenované "granty", daňové úlevy, "podpora regionální produkce" a pod.
Dotace v pravém slova smyslu, jako jsou poskytovány v Evropě a částech Asie a Afriky, tam nenajdete.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

The World Trade Organization has a broader definition of subsidies.1 It says a subsidy is any financial benefit provided by a government which gives an unfair advantage to a specific industry, business, or even individual. The WTO mentions five types of subsidies:

Cash subsidies, such as the grants mentioned above.
Tax concessions, such as exemptions, credits, or deferrals.
Assumption of risk, such as loan guarantees.
Government procurement policies that pay more than the free-market price.
Stock purchases that keep a company's stock price higher than market levels.

Dále stačí bádat nad heslem " government subsidies" či " municipal subsidies". No a samozřejmě " food subsidies"

Průměrný počet slepic: 3 (7 hlasů)

Nadace, fundace...
Tím také hrdý Američan nepohrdne, ostatně někdy není zbytí (když jde mu např. o zdraví).

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

Jinými slovy : prodej drobných výpěstků s výdělkem do 30.000 ročně je v ČR volnější a svobodnější než v Misisipákově.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ony ty mississippské vidlácké trhy jsou mj. formou státní dotace (v USA se dotuje kdeco, ale "nejsou" to dotace, bo "svobodný trh".
https://www.chlpi.org/wp-content/uploads/2013/12/Legal-Manual-2011-Upda…
Článek je sice 10 let starý, ale pochybuji, že by od té doby došlo k rozvolnění. Spíš naopak.

On i ten opravdu drobný prodej výpěstků "u silnice" tam má docela přísná pravidla.
Na všech obalech musí být Vaše jméno a adresa, u vajec velikost/váha a upozornění, že se nesmí konzumovat syrová. Plus cokoli živočišného musíte mít zachlazeno. Chodí kontroly a pokuty jsou likvidační.

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Příjmy do 30000,- osvobozené od daně jsou příjmy ostatní, výstižněji asi nejlépe nahodilé.
Jsou i soudní rozhodnutí, že prodej víc jak "dvou stejných" věcí je již podnikání se všemi důsledky.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

Pane věštče - Nikdo II. - co je potom portál Aukro?
Kupoval jste tam prosím někdy něco? Z nabídek nového zboží, kterého se už podle fotografií nabízelo mnohem více, než dva stejné kusy? A dostal jste k nákupu daňový doklad?

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

Občane, mě překvapuje, jako nevidímproblém, že na trhu se zeleninou nebude maso, stejně jako u řezníka nebude oves.

Mě spíše dojala část RULES, hlavně ta část co po tobě chce, aby jsi se TY certifikoval, kde musíš nahlásit, všechny lidi co se podílejí na výrobě, a musíš certifikovat každý jednotlivý produkt, aby jsi neprodával necertifikované položky ;)
Že trh certifikují, tak víš, že tamplatí tyto pravidla, to fakt neníproblém, ale to, že ty musíš certifikovat všechno, včetně lidí, to není trh pro záhumenkáře...

viz jeden výňatek s toho celýho PDF:
Pracovníci Odboru zemědělství a obchodu státu Mississippi vyhodnotí předložené certifikační formuláře a schválí ty, které považují za způsobilé.
2. Kopie schváleného certifikátu musí být vyvěšena na viditelném místě během provozu všichmi prodejci na trhu.
3. Všechny položky určené k prodeji musí být uvedeny v certifikátu a pouze položky schválené k prodeji, mohou prodávat.
4. Záměrem certifikačního procesu je zajistit, aby všechny produkty určené k prodeji byly vyrobeny osobami, které se aktivně podílejí na výrobním procesu, a že pouze tyto osoby se mohou podílet na výrobě. se mohou stát oprávněnými prodejci na trhu.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

že na hádání si musíte najít nějakého jiného parťáka.
Nic se nezměnilo a na Vaše permanentní výpady fakt nejsem zvědavej. Jestli Vás nenaučili chovat se slušně a navíc máte evidentní problém s porozuměním textu, tak to věru není můj problém.

Abyste pochopil, o co v Mississippi jde, musel byste přečíst OBA odkazy, a to CELÉ.
On je to totiž takový docela zajímavý komplex, který má v sobě slabé náznaky sociální péče (Mississippi je nejchudším státem USA a státem s nejvyšším počtem obyvatel pod hranicí chudoby vč. skutečně hladovějících), o něco silnější prvky obrany proti velkým korporacím a snahu o zvýšení rozmanitosti trhu s potravinami.
Kdyby ho tamní vláda neregulovala, tak by vůbec nesměl být zaveden, bo federální předpisy a nad nimi ještě ústava s jejími dodatky.

Průměrný počet slepic: 2.5 (8 hlasů)

Co je u tebe výpad? Že píšeš jako strašnou zprávu, že na zeleninovém a ovecném, trhu není maso a já napíšu uznávám hnusně "a u řezníka je problém, že nekoupíš jahody"???

Podíval jsem se na ty stránky a přečetl je celé a narozdíl od tebe si četl RULEs, kde jsou dané pravidla, které určují mantineli, ne kreativně napsané kecy jak jsou trhy skvělé ;)

A tam jsou teprve zajímavosti o tom trhu, třebas, že hlavní šéf trhu ti může omezit sortiment, aby zachoval různorodost, ale nemá určeno jak, je to na jeho uvážení ;)
Když budeš chtít doplnit sortiment, tak můžeš za poplatek ;)

Nikde jsem, ale nenašel, že to musí být ze záhumenku, tedy jak zde píšeš, to regulují, aby na tom nevydělala velká korporace, je tam pouze, že musíš dokázat certifikátama apod., že celý řetězec od zasazeníé po sklizeníje núzemí missisipi, ALE
šéf trhu může říci, protože rozmanitost, že jeho rozhodnutím omezí tebe stánkaře missipi a dovolí produkty ze sousedních států ;)

Takže vlastně ani ta ochrana missisipáků o které básníš, tam, vlastně není, až tak moc, stačí rozhodnutí jednoho člověka, bez toho, aby zdůvodňoval ;)

Hele, jestli nechceš mít pocit "on mě vysírá", tak přečti celej odkaz co jsi poslal, ne jednu webovou stránku nebo dvě, ale celek, a doporučuju i pdf ;)
Jestli tě sere, že jsem to udělal a zjistil, že co píšeš, není to co tam je, tak za to se ti fakt neomluvím ;)

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Člověk je tvor společenský, proto nemá naději představa že každý sám - uprostřed tohoto systému, ve válečné vřavě a boje všech proti všem - svého štěstí strůjcem. Naopak, teprve když všichni dohromady .....

Napsal jsem toho zbytečně moc, to jen jako připomínku že ještě žiji :-) .

Průměrný počet slepic: 4.6 (19 hlasů)

In reply to by Petrpavel (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ta píseň je přesným protikladem Havlíčkova tvrzení:

„Komunismus znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. – Bez všelijakých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.“

Karel Havlíček Borovský ve svém časopise „SLOVAN“ 26.7.1850

Průměrný počet slepic: 2.3 (4 hlasů)

Viděl to už tehdá správně...

Každého člověka jmění se musí hájiti a kdo se cizího jmení dotýká, kdo do cizího jmění sahá, jest komunista! Jen majitel sám právo má se svým jměním dle své vůle nakládati a každé míchání se do toho odjinud jest komunismus!

Když se ale budeme této zásady držeti, shledáme brzy, že komunisté největší jsou zrovna na té straně, odkud právě v tuto dobu nejvíce proti komunismu kázati a brojiti slyšíme: a zpozorujeme také, že zrovna ti, kteří jiné viní z toho, že mají úmysl komunismus zaváděti, sami nejméně jmění cizé za svaté drží.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

V 80. létech vyráběl podnik ELITEX Třebíč (viz wiki) kromě jiného i pletací stroje, které byly schopné například uplést ponožku dle programu na mikropočítači, jenž byl jeho součástí. Stroje jste mohli vidět i na výstavách v ČSSR a jednou jsem viděl v reportáži invalidního důchodce, jenž si výrobou zmíněného zboží přivydělával. Jinak byly stroje určeny pro export do USA a Kanady, kde si na nich ve venkovských oblastech soukromníci přivydělávali. Desky mikropočítače- od výroby dvouvrstvého plošného spoje s prokovenými otvory až po odzkoušení funkce vznikaly v podniku Škoda Plzeň, na dílně, kde jsem mistroval. Podnik Elitex nabízel dolary, když zjistil, že ty by se k nám do provozu nedostaly, nabízel, že dodá vybavení Tektronix a Hewlett-Packard, ale vedení koncernu bylo proti. Akce skončila převratem.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

vidíte, kam jste to dotáhl. Tak dlouho jste rýpal do špinavých fuseklí soudruhů, až to skončilo převratem.
Tentokrát vám nebudu nadávat, kam že to patříte, čtenáři si udělají obrázek sami.

Naopak jsem opět nucen pochválit sám sebe, jak navzdory postupující skleróze a fyzickému chátrání vůbec, si neustále udržuji svou fenomenální schopnost pamatovat si naprosto zbytečné věci, kteréžto nazývám slovem "hovna".
Zde:
https://www.youtube.com/watch?v=zIKSx6CRkbk

Průměrný počet slepic: 3.7 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

V současné zoufalé době, která je zvláštně genocidní tím, že potomci "obyčejných" pracujících lidí rezignují na reprodukci, je Vidlákův přístup jediným řešením. Naděje je pouze v zakládání rodin, péči o děti a co největší nezávislosti na oficiálním, evidentně nefunkčním společenském systému.

Průměrný počet slepic: 3.9 (17 hlasů)

Je tu jisté riziko. Vyčleněním se z globální sítě velkokapitálu na úroveň evropských aboriginců lze dosáhnou rovněž jejich životní úrovně a osudu.
Nechci skončit v jedné partě s bezdomovci, tmavočechy, feťáky a dalšími párii.
Lidé co dobrovolně rezignují na účast v tržních vztazích, byť pokřivených jsou zpravidla odstaveni, "zapouzdřeni" a ztrácí nemalou část vlivu na dění kolem sebe.
Osobně bych se nerad stal členem jakékoli komunity, která bude hrdá na svou svobodu a bude chtě nechtě parazitovat na "nemocné" většině společnosti.
Globálnímu kapitálu můžeme vyčítat ledacos, ale těžko můžeme popřít jeho evoluční úspěšnost - to jak se bleskově rozšířil po planetě a jak ovládl mocenské struktury a podmanil si demokracii stejně jako socialismus s čínskou tváří - to vše by nás mělo přinejmenším varovat před unáhlenými kroky.

Průměrný počet slepic: 3.5 (17 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

chomout ekonomického otroctví, v němž vězí naprostá většina zdejší populace?

Můj ty Tondo kolenatej...

Průměrný počet slepic: 3.8 (8 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

"Lidé co dobrovolně rezignují na účast v tržních vztazích, byť pokřivených jsou zpravidla odstaveni, "zapouzdřeni" a ztrácí nemalou část vlivu na dění kolem sebe."

Otázkou je, co myslíte tím, že ztrácí nemalou část vlivu na dění kolem sebe? Do jaké vzdálenosti?

Naivní představy, jako má Vidlák, že vstoupením do politiky změním široké okolí, nemám. (teda už dnes nemám, v jeho věku jsem po tom pošilhával taky).((to je to naivní mládí))

Blízké okolí se mi daří ovládat, jako to dělal Marlon Brando v Kmotrovi, jak měl ty pinpongáče v držce.

Co vlastně potřebuje chlap, který by se odtrhnul od těch závislostí zvenku?

Nažrat se, občas si zašukat, dokázat se ve volných chvílích pobavit a pak mít pocit, že se mu zadařilo své blízké zabezpečit.

Když to vezmu odzadu:

Zabezpečit: si myslím, že když to zítra se mnou sekne, tak tady rozhodně nezůstanou s holou prdelí
Pobavit: mám dost kámošů a plnou knihovnu knížek a plný harrdisk oblíbených filmů a mám les. Já se pobavím
Zašukat: tak tam už ta frekvence není co bývala, ale jelikož žena už díky svému věku si nemusí kupovat vložky, tak si zase já tolik nemusím dávat pozor.
Nažrat: na pěstění brambor zde byl kdysi dost detailní článek, prasat běhá po lese dost (a nejen prasat), tam bych problém taky neviděl.

Jo! Může si někdo říct, že toto je dost alibistický přístup. Asi má pravdu.
Ale já už dávno vzdal své naivní představy, jak změnit tuto společnost. Dnes - můj dům, můj hrad a stojím s halapartnou a samostřílem na hradbách. Na svých hradbách.

Průměrný počet slepic: 2.5 (11 hlasů)