Zpětná vazba

Autor

Krátký Mississipský úvodník: 

Ozvala se mi včera na mail paní Petra, která žije v USA a včerejší článek komentovala takto: 

Váš návrh, aby lidé měli možnost podnikat v malém podporuji. Žijeme s manželem v Mississippi a máme malé hospodáříčko - slepice, křepelky, ovocné stromy, včely, pár zeleninových záhonů. Tady je pár postřehů, které by se vám třeba mohly hodit při vypilovávání svého programu.

V Mississippi existuje síť certifikovaných farmářských trhů. Roční členský příspěvek dělá 25 dolarů. Členství vás opravňuje prodávat domácí výpěstky, vajíčka, pečivo. Zisk se do nějaké dost vysoké částky, které jsme nikdy nedosáhli, nedaní. Vedle běžného prodeje existují i programy pro nemajetné a pro seniory organizované vládou. Ti dostávají na začátku sezóny kupóny, za které mohou nakupovat zeleninu a ovoce (vajíčka, pečivo, buráky, med se na kupóny prodávat nesmí). Nevýhodou toho programu je, že spousta prodejců prodává na kupóny za dost vysoké ceny a příjemcům kupónů je to jedno, protože když to neutratí, tak to stejně propadne.

A ještě jeden tip, co by se vám mohl hodit. Veškeré osivo a sazenice prodávané v Mississippi se prodávají bez daně.

Zdraví, Petra

Jak vidno, nejsem sám kdo přemýšlí tímto směrem. Jinak jsem dostal asi 500 mailů reagujících na včerejší text. V drtivé většině souhlasné, ale také s otázkami a výhradami.  Pokusím se postupně všem odpovědět, ale bude to trvat. Měl jsem včera pocit jako bych byl Ringo Starr. Co minutu mi pípla nová zpráva. V noci jsem si musel vypnout telefon, jak to pořád upozorňovalo.  

A teď už dnešní článek: 

 

Včera jsem dostal z Břeclavi nějakou tu zpětnou vazbu na mé vystoupení. Urgoval jsem po nich totiž ten záznam z mého vystoupení... Nakonec jsem dostal jen mail s obšírnějším výkladem toho, co všechno bylo špatně.  Pro organizátory to totiž bylo zklamání. Je proto pravděpodobné, že záznam nakonec vůbec nebude zveřejněn.  Nebudu mluvit o tom, co řekli na přednášku Petra Hampla, ale maličko se rozepíšu, co říkali o mně. 

Čekali totiž něco úplně jiného.

 

Mysleli si, že jim budu povídat o politice a Vidláckém pohledu z vesnice na politiku a já jim povídal o bramborách a ještě jsem pak následně drze tvrdil, že brambory jsou důležitější než politika -  být alespoň částečně zajištěn, je v dnešní době důležitější než být správně politicky zakotven. 

Je vidět, že rostoucí ceny zboží a rostoucí ceny energií ještě nehrají žádnou velkou roli. Ještě stále si většina lidí nepřipouští, že se něco děje a žádný politik to nemá pod kontrolou.  

Mysleli si, že jim představím vizi, která by se dala zvolit ve volbách a já místo toho mluvil o práci po práci a ještě jsem následně drze tvrdil, že bez ní to nepůjde.

Je vidět, že většina lidí si stále ještě myslí, že v budoucnu budou mít dost volného času na relaxaci, na věnování se dětem, na cestování, na poznávání světa  a ještě si nedovedou představit, kolik práce museli vynaložit jejich předci, aby pokrok šel dopředu. 

Mysleli si, že budu mít nějaké řešení či nějakou vizi pro ten dnešní obrovský svět plný obrovských firem, obrovských přeprav a obrovských peněz a já místo toho mluvil o verpáncích, zahrádkách a domácích zabijačkách a ještě jsem pak drze tvrdil, že ten velký svět stejně není pro ně, protože posledních třicet let z něj nic moc neměli a teď už mají pro velký svět jen jeden úkol - obětovat pro globalizaci svůj majetek, své rodiny, své děti, svou vlast a vlastně celou svojí budoucnost. Za to dostanou stále mlhavější příslib budoucího štěstí a stále tvrdší rozkazy, co je pro to nezbytné udělat. 

Je vidět, že si většina lidí pořád myslí, že se to celé dá zachránit. Že postačí to jen trochu poladit. Támhle přitáhnout, támhle uvolnit, tyhle zatknout a odsoudit a všechno zase bude fungovat a doba blahobytu se navrátí. Nepřipouštějí si, že jsou na mnohem kratší straně páky, že na jejich tužby i plány velký kapitál kašle, že velkému světu i velkému byznysu je  už dávno úplně jedno, že uvrhnou nějakým rozhodnutím lidi do bídy. Nepřipouštějí si, že blahobyt tu není pro ně, ale oni jsou tu pro blahobyt.  A vlastně skoro nikomu nevadí, že se zdání tohoto blahobytu udržuje kupříkladu i tím, že se lidi dobrovolně vzdají své reprodukce a nepořídí si děti. 

Mysleli, že si spolu s nimi zanadávám na stav školství a já je místo toho vybízel, aby si děti doučili sami a drze tvrdil, že tvorba nějakých materiálů pro učitele, aby lépe učili dějepis, je naprosto zbytečné, protože učitelé dneska učí přesně to, co se po nich chce a kdo to nepochopí, ten dlouho učitelem nebude. 

Je vidět, že je pořád výrazná tendence vidět problémy v tom, že selhávají jednotlivci. Nechtějí si připustit, že nejde o žádné selhání, ale o trend, který jednotlivci vlastně ani nemají šanci ovlivnit. 

Zkrátka a dobře, v Břeclavi jsem se minul cílem. Mluvil jsem o úplně jiných věcech, než kvůli kterým mě pozvali. Kdyby tedy ještě někdo chtěl, abych veřejně vystoupil, měl by předem vědět že: 

Neumím nabídnout žádné lepší řešení než práci, práci a práci.

Neumím nabídnout žádný lepší úděl než rodinu a děti.

Neumím poradit jak mít všechno, umím jen dát pár rad jak o všechno nepřijít.  

 Nebudu nikomu radit, koho má volit, mohu jen říct, jak budu volit já. 

I když o politice často píšu, není pro mě nijak zvlášť důležitá. Politická preference nehraje žádnou roli v mých přátelstvích a jen malou roli v mé budoucnosti. 

Nevěřím že se v nejbližší budoucnosti vše v dobré obrátí. Hybatelem věcí příštích nebude blahobyt, ale bída. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (143 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Jsem měl kdysi kámoše a on si toto vyrobil.

Musíme uznat, že pro přežití mu to asi bylo k hovnu.

Nebyla to ani Vidlákova prasátka, ani jeho pozemky kde pěstuje kdeco, nebyly to ani moje prostory, kde zase já na to jdu jinak.
Prostě si někde o tom něco přečet, tak se stím mordoval, někde uzmul velkou větev, tak si jí přizpůsobil a pak do toho začal foukat. A ono to začalo znít a on z toho měl obrovskou radost.

Bylo mu u prdele, že ho to neuživí, ale rád do toho foukal. Přátelé, dokud to jde, zkuste taky foukat do větví, nebo vytvářejte modly letadýlek, nebo dělejte něco, co vá baví, i když je to nesmyslné, protože za chvíli nám to zakážou.

Průměrný počet slepic: 2.5 (8 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

tělo potřebuje potravu,ale i duše. Na to se často zapomíná. Program práce práce práce vede jen k vyhoření a zhroucení.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

potřebuje prostor a kontakty s jinými dušemi.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

se také dělají jizvy.To pak ani lidé nepomůžou,jizvy jsou z nich

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

může také rozdávat, třeba lásku.

Průměrný počet slepic: 3 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidlák vám včera hodil vidle do mozků a nevíte co s tím. A to chce jenom ustavit blbých 1000m2, tedy výběh pro slepice. Já říkám 1ha po mamě a 1ha po tatovi. A pěkně si to držet pod kontrolou volbami potřeb, čili rovným podílem na rozhodování o celé zemi. K temu na futro podíl na rozpočtu aby bylo všem jasno. že nigdo nikomu od prdele neodpadl. Hotové

Průměrný počet slepic: 3.7 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Lístky na potraviny z farmářských trhů v Mississippi? A mají jich tolik, že je nestačí spotřebovat, tak na cenu moc nekoukají.
Ale to jsou dotace.
Navíc v ČR by nějaký koumák tyto lístky za polovinu vykupoval a následně si je nechal proplácet od státu jakože z prodané marmelády či svazku bio-jetele.

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

1) Mají jich za 15-50 dolarů NA ROK.
2) Na cenu moc nekoukají, protože a) smějí nakoupit jen některé ovoce a zeleninu a b) NEsmějí za poukázky koupit nic jiného než některé čerstvé ovoce a zeleninu. Takže mají zakázány med, vejce, ořechy, marmošky atd.
3) Většinou nemají jak obrážet trhy (nemají auto, ani prachy na autobus), aby nakoupili co nejlevněji. Takže koupí na nejbližším to, co smějí koupit. Za cenu, kterou si řekne trhovec, protože i ten dobře ví, že buď koupí za jeho cenu, nebo jim lupeny propadnou.

Ano, pro trhovce to je docela lukrativní dotace.
Pro "klienty" to je spíš hnusná sviňárna.

V ČR ty lístky jedou už docela dlouho - minimálně od r. 2017. To jen Vy jste, Eto, zaspal. Budete muset rychle vymyslet způsob, jak je ze svých nájemníků vydolovat.

Průměrný počet slepic: 3.4 (9 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Takových poukázek je u nás hafo.

Různé sociální, aby tlustá cigoška náhodou nezhubla, asi i zde ctihodný pan Občan a mnoho zaměstnanců zná tzv. stravenky, taky poukázky (já ještě nikdy žádnou nedostal, ((kecám, kdysi mi jí k narozkám jeden kámoš přibalil k flašce, jelikož to byl žert, páč znal můj názor na toto)), a ty nakonec skončí ve večerkách. Jdou pípnout kódem, ale, že by vietkong se pak s tím musel otravovat a někde to se státem měnil za prachy?

Proč složitě, když to jde jednoduše?

Ten vietkong, když si jde ráno do Teska pro svých 100 rohlíků a 10 pecnů chleba, tak tam všechny tyto papírky vysype, pokladní je propípá a pak to komplet smění za prachy Tesko.

Průměrný počet slepic: 1.9 (9 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kecy v kleci. Za prvé je počet stravenek na jeden nákup omezený na 5 a za druhé se dost masivně přechází na karty, tam už je váš neznalý náhled úplně mimo.

Průměrný počet slepic: 4.6 (7 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

Normální stravenky jsou omezeny počtem 4-5 kusů za jeden nákup (podle hodnoty stravenky), nebo hodnotou max. 450 Kč za jeden nákup.
A prodají Vám za ně jen a pouze potraviny; dokonce ani základní drogerku ne. A alkohol či tabákové výrobky už vůbec ne.

Sociální poukázky jsou něco jiného.
Přijímají je jen některé prodejny a vydává se za ně krom potravin pouze základní drogerie, některé školní potřeby, oblečení a obuv a některé základní zdravotní pomůcky (dětské pleny, náplasti, teploměr, speciální potraviny prodávané pouze v lékárnách...).
Vyplácí se jimi 30-60% příspěvku na živobytí ("hmotná nouze") a jsou VELMI VÝRAZNĚ označeny vč. seznamu zboží, které lze jimi uhradit a barevně odlišeny od všech ostatních poukázek.
Většina ÚP je vydává v hodnotě 100.- Kč, což zhruba odpovídá denní částce životního minima.
A je tendence opět přejít k "sockartě" a bezhotovostní výplatě.

Většina Asiatů už jakékoli stravenky zrušila a naopak zavedli platební terminály.
Přišli totiž konečně na to, že je mnohem levnější koupit si SW, který jim dělá účto, sklad, inventuru a EET dohromady. Takže vlastně sami sobě znemožnili fixlování se soclupeny, protože jim z kasy vyjede pokaždé účtenka s přesnou identifikací prodaného zboží. Zjevně jim to není líto.

Průměrný počet slepic: 3.3 (6 hlasů)

To, co vy zde píšete, je pouhá teorie.
A znovu, jako včera, vás vyzývám, pošlete mi jich balík a já vám za ně, sice musíte počítat s nižší hodnotou, než je na nich vytisnuté, seženu kurvu s šampáněm v ruce.
Akorát si řekněte, jestli máte radši bílé, nebo černé podvazky. A jestli se spokojíte s Bohemkou, nebo dražší francií.

Dva moji kámoši tyto podniky provozují a berou i stravenky.
Mě vážně fascinuje vaše naivita, jak by to mělo být, ale to, jak to je, o tom vy dva víte úplný hovno!

Průměrný počet slepic: 2.1 (10 hlasů)

Red herring.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Jen, naštěstí, nežiji mezi "šibaly" a ani nejsem jedním z nich.
Nemám zájem poznat Váš a Etův svět a doufám, že dožiju v tom svém.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

...

Zatím bez slepic

Vy, Občane, žijete mezi šibaly, vy žijete v mém a etově světě, okorát jste chráněn tím, že jste díky své profesi zapouzdřen tím, že vás živí tento stát, který zase živím já, eta a podobní.

Ale toto vy si nikdy nepřiznáte, že ne?

Průměrný počet slepic: 1.4 (8 hlasů)

že živíte tento stát. Vám dvěma a vám podobným fakt, opravdu a skutečně nee :o))

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

že ty největší pijavice o sobě tvrdí, jak strašlivou milost tomuto státu dělají. Některé si to možná i doopravdy myslí.

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)

mi pijavici!

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Ad hominem

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

zeleny je strom zivota.
To Vam tak prijde dopoledne ciganska rodina k reznikovi a kazdy clen nakoupi maso za STRAVENKY, bo vecer navsteva rodiny ze Slovenska a tak ze bude zranice.
To Vam tak prijde vecer ciganska rodina k reznikovi, a kazdy clen vraci maso a chteji PENIZE zpatky, bo rodina ze Slovenska neprijela a tak zranice nebude.
Kde konci vracene maso a kde vracene penize, radeji neresit.

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

K vrácení nedojde, protože potraviny s vyjímkou některých trvanlivých zabalených v NEporušeném obalu (např. alkohol, sle ten zase za poukázky nedostanou) vůbec nelze vrátit.

Ještě než rodina začne tahat kudly, volat cajty. I my jsme je volali, DOKUD hnědočeši "jenom" řvali. To pak přijeli dva berserkové, kteří sotva prošli dveřmi, postavili se dotyčným za záda, nadechli, dali ruce v bok - čímž ještě nabyli na objemu - a HLASEM šeptali velmi ošklivé věci. Oslovení se postupně zmenšovali, až už skoro nebyli vidět a tenkými hlásky uctivě kuňkali svoje požadavky.
Ne všechny policejní stanice disponují berserky. Bohužel.

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

A týden na to, někdo neznámý, prohodil kámen sklem ve výloze za 8 tisícc. A to se vyplatí.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

...čerpáš, pokud ho vykazuješ coby zdroj svých příjmů, svým způsobem jakousi sociální (mnoho lidí v pojmu " sociální" spatřuje jen ty chudáky dole, ale sociálním transferem je i dotování miliardářů) dávku od státu.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

"To jen Vy jste, Eto, zaspal. Budete muset rychle vymyslet způsob, jak je ze svých nájemníků vydolovat."

Je to evidentně lump.
Pojďme si na něj kolektivně plyvnout.

Fůůůj! Fůůůj!
Že se nestydíte, eto.
A ještě jednou - Fůůůj!

Průměrný počet slepic: 1 (7 hlasů)

(kurva, já když se rozvášnim, tak píšu blbiny. sorry vole)

Průměrný počet slepic: 1.5 (8 hlasů)

nikdo by si ani nevšiml, že je "šibal".
Ale když to narve do výkladní skříně a ještě rozešle reklamní letáky, tak se pak nemůže divit, že na to někdo zareaguje.
Ale nebojte, škodnej nebude. Určitě najde způsob, jak na tom něco vytřískat.

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

Tak stravenky všech možných druhů mně samozřejmě nájemníci nabízeli každou chvíli, a to se slevou. Neúspěšně. Nechci.
Stačí mi když musíme uvalit ty, které fasovala manželka a sestra v práci. Teď to snad již i zrušili.
Ale každopádně i v hospodě se různé druhy poukázek snaží, se slevou, udat ztracené existence.

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Mám takové tušení,že pan Vidlák hlídá prasnici a malé prasátka.
Nedávno zmiňoval,že čeká porod u prasnice a vím co to obnáší.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

má neděli jeko každý druhý.

Průměrný počet slepic: 3.4 (7 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

text který jsem dostal dnes mailem od kamaráda a týká se náhodně Vidlákova tématu o práci (a slzách) jako volebního programu :
" Úvaha
Lidská práce se soustředila do třech základních sektorů - primárního, sekundárního a terciárního. Nedokážu posoudit, jaký je ideální poměr výkonu sektorů, ale do řekněme poloviny 20. století to byl vyrovnaný, optimální poměr. Práce, "ta matka pokroku", přinášela z převážné většiny skutečné hodnoty. Zboží a služby o něž byl zájem, byly společensky prospěšné a svým způsobem měly původní "směnnou hodnotu".
Dnes ve statistikách čteme, že primární a sekundární sektor ve vyspělých státech téměř zanikl a lidé "se živí" v sektoru terciárním a říká se tomu práce. Práce, která nevytváří žádné zboží, které vesměs není k lidskému životu nezbytné.
Jakoby naše civilizace dosáhla jakéhosi vrcholu a veškerou materiální a duchovní sílu spotřebovává na plýtvání, rozmařilost a naprosto zbytečné věci a činnosti.
Práce dovedla lidstvo k pokroku a prosperitě. Kam ho dovede život bez práce? "

Nejsem si vůbec jistý že by ta úvaha podporovala Vidlákovu tezi že by všichni měli pracovat v "malém" aby se narovnalo to pokažené "velké", naopak.
Myslím si že je třeba systémová změna, ne jenom jednotlivé vládní pokusy o opravy zpackaných záležitostí, většinou neúspěšné a situaci zhoršující, natož marné pokusy jednotlivců. Ale to co se říkalo po 1989 o socialismu, a říká dodnes, že je nereformovatelný, platí skutečně o současné fázi kapitalismu.
Jen změna systému, režimu, by dala naději.

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)

"Jen změna systému, režimu, by dala naději."

Ale většinou v historii, když k té změně došlo, dost lidí to bolelo.
Aby nakonec se ti vychcaní zase chopili vesel a ti slabí dál třeli svou bídu s nouzí a mohli zase držkovat nad tím, jak je ten systém na hovno.

Průměrný počet slepic: 2.5 (11 hlasů)

Co s tím?
Navrhuji nechat to koňovi, ten má větší hlavu ...

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Petrpavel.
Třeba dům se skládá z jednotlivých cihel a když chceme něco jiného postavit,vytvořit,také použije jednotlivé nápady,formy..

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Anebo postavit nový. Anebo okopčit a postavit či opravit.
Anebo se dá nastěhovat lidi do již hotového domu, ale musí poslouchat pana majitele, jinak poletí.

Každopádně všecko jsou to přiblblé příměry, byť mohou i fascinovat, například svou originalitou.
Když už, tak já su pro opravu. Ale ne takovou tu jak se opravují všecky ty krámy Páně, do kterých pak nikdo nechodí ale stejně se zadotuje i další jejich oprava, za dalších 50 let. Opravit to, co se používá (respektive použije) k dobrým věcem. Zejména měnu, s tím všecko se rodí, žije, chřadne i padá.

Proč by nemohli lidé bavit se, místo práce (klasické práce, včetně roboty na cizí lidi) ? Filosofovat, pomáhat ptáčatům, čistit studánky, sadit stromky, hrát dětem loutkové divadlo, babičkám nosit jídlo...a třeba i socialně geografovat či sinologizovat si v poklidu vytopeného (rozuměj teplo, ne povodeň) pražského kanclu...
Šak je nutno se připravit na dobu kdy do rachoty budou chodit převážně jen roboti.
Například zde, na tomto blogu, probíhá tato bojová příprava celkem zdárně, někteří tu civí od rána do večera......
:-D)))

Ty koblihy, do prdele. Slíbil jste to.
Já vím, kdo třikrát slíbí - jako by jednou dal.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

Pane Jožinek Chlorků.
Slíbil jsem,ale nebyl vhodný čas,pořád důležité témata,tak to dám dnes,když je vice klidu.
Asi takhle postupuje sestra.
Kostku kvasnic rozhnete,rozšléhá v hrnku asi 2dcl vlažné vody asi 25-30 C,přidá trochu soli a cukru,nechá kvasit.
Připraví si nádobu,třeba škopek,podle toho,kolik bude potřebovat koblih.
Můžete zkusit s jedním kilem polohrubé mouky,nasypete do nádoby,přidáte přiměřeně sůl,cukr krystal,jedno vajíčko,lžíci slunečnicového oleje,nalejete kvásek a mícháte hnetete,pokud je málo kvásku na promíchání,přidáte vlažné mléko.Těsto aby nebylo řidké,ani moc hutné,Necháte kynout,někdy 1/2 hod,někdy 3/4 hod podle teploty okolí,vykynuté těsto jistě poznáte.
Na připravený vál,posypaný moukou dáte buď všechno těsto,když je ho víc tak víc krát,roztáhnete rukou na tloušťku asi 2-2.5 cm,vykrajujete sklenicí ,jak velké chcete koblihy,smažíte,buď na sádle,nebo slunečnicovém oleji,usmažené pokládáte na podnos,posypete moučkovým cukrem,můžete přidat vanilkový cukr.Někdo dává nahoru,kopeček marmelády.,nebo džemu.sestra nemá čím natlačit džem dovnitř,jako většina pekáren.Dobrou chuť přeji

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

I ostatním, co se přidali.
Pokud se tento návrat do dětství podaří, dostane se vám odměny...v nebi.
:-D

Zatím bez slepic

ale je neděle (a máme dost času) a tak sem dám pokračování mailové diskuse tří dědků :

B)
Nebudem si nalhávat, že „omezení významu primárního sektoru“ není důsledkem neskutečné produktivity práce /s namnoze lidskou práci nahrazenou strojovou, automatizovanou, robotizovanou/ kapitalistického výrobního způsobu, tj. výrobního způsobu odrážejícího tržní principy namísto plánovitých za socialismu.
Jistě, bez plánování to nejde ani v kapitalismu, ale ten rozdíl mezi tím v současném kapitalismu a tím, co jsme znali za socialismu, je v tom, že v „našem“ socialismu byla plánovitost nahrazena státním dirigismem, a co nejhoršího, tak ve všech třech sférách. Jenže život nejde naplánovat do všech podrobností. Život /ve vší jeho všestrannosti včetně ekonomiky/ se nepohybuje podle determinačního grafu /tj. s dopředu známými a určenými vývojovými uzly/, ale podle grafu stochastického, kde část nebo většina vývojových uzlů je nahodilých. A právě tomu je mnohem více přizpůsobený systém tržní ekonomiky, tj. systém „pokus-omyl“, tedy systém, který pružně reaguje na každou nepředvídanou změnu podmínek, oproti systému dirigistickému, který vlastně s nepředvídanými změnami nemůže počítat, protože by nešel sestavit, a v němž tedy každá nepředvídaná změna podmínek vytváří částečný nebo dokonce úplný kolaps, v každém případě způsobuje zaostávání vývoje proti plánu.
Výkonnost toho tebou zmiňovaného primárního sektoru je dneska taková, že je schopen /není-li úmyslně nabouráván zkurvenými „sankcemi“ – viz dnešní kolaps trhu s elektronickými čipy / lidskou populaci zahrnout prakticky vším /samozřejmě populaci, která na to „má“, tedy lidi, kteří si svou prací – a tu lhostejno zda v primárním, sekundárním nebo terciálním sektoru, aniž mluvím o rentě z kapitálu nebo dokonce zločinu – na zboží vydělají /ale v rámci geopolitických zájmů schovávajících se za tzv. „humanitu“ zásobuje i ty, co nedělají nic, než že plodí další generace a dokonce i ty, kteří světové ekonomice i lidstvu obecně škodí/.
Potud Marxem předpokládaný konflikt výrobních sil a výrobních vztahů, který by byl s to přivést změnu výrobního způsobu, je v nedohlednu. Nic si nenalhávejme.
Změna je možná jen revolucí podle Lenina, tj. v situaci, kdy k tomu vedou aktuální vnitřní i vnější podmínky. Protože tady nejde už o oblast ekonomickou, ale společenskou. A my víme, kdy takové podmínky nastávají – včetně situací velkých konfliktů, válek, utrpení etc. etc.

A)
Ano, vím že to tak funguje a doposud se to osvědčilo. Obávám se ale, že jen díky určité harmonii mezi sférami. A i když si dokážeme vysvětlit a zdůvodnit tendenci disharmonie mezi sférami, neznamená to, že je ta tendence správná a udržitelná bez vyřešení právě onoho vztahu mezi VS a VV.
Do EU v posledních desetiletích imigrovaly miliony lidí z "třetího světa". V naprosté většině nekvalifikovaných, nevzdělaných, s jinou kulturou a bez pracovních návyků. A troufám si tvrdit, že opět naprostá většina z nich jsou příživníci a pokud už vůbec pracují, pak v terciární sféře - kšeftují, přeprodávají, nic nevytváří.
Statisíce kdysi dělníků, THP a zemědělců se po 1990 přesunula z 1 a 2 sféry do třetí, aniž by většina z nich nějak produkovala užitečné zboží a obrazně řečeno "kryla měnu zlatem".
To co vysvětluješ má logiku a souhlasím s tebou. Na druhou stranu si myslím, že takový vývoj poměru mezi sférami je neudržitelný. Bez změny ve VV terciární sféra jak parazit nejdříve vyčerpá zdroje v 1 a 2 sféře a nakonec zanikne.

C)
Vidím to tak že teoreticky sice tento systém dokáže vyrobit více za méně (lidské práce) ale nevidím to růžově. Jistě, dá se lelkovat, věnovat se dětem, koníčkům, zálibám, zahrádce, kultuře, četbě atd., jenomže nic jiného než práce nepřinese potřebný pozitivní účinek na psychu a duševní a fyzický rozvoj člověka který je k práci stvořen a tisíce let veden.
Nevím jestli jste zaznamenali v novém režimu postesky mnohých zaměstnaných či podnikajících lidí na přetíženost, přepracování, na povinnost věnovat práci většinu svého času, nemají čas na sebe, na rodinu, na děti, a naproti tomu systém produkuje čím dál více nepracujících kteří jak se říká pro roupy neví co a přechází do zločinu či závislosti.
Především ale my nemáme ideální fungování tržního kapitalismu tak jak snad byl někdy v sedmdesátých létech v tehdy vyspělých evropských zemích, máme jeho slabý odvar v teoretické rovině ale praxe je jiná. Nevyplácí se tolik podnikat, vyrábět, pracovat, vyplácí se být dotován, placen za nic (nebo za škodlivé, jako poslanci) ze státního, čachrovat s penězi, nabídkami, dávat a brát úplatky, slibovat, podvádět, krást, lhát.
Příliš složitý problém.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Útok 11.září 2001 stál 500.000 dolarů.
Hodnota zbraní a munice, předaných v Afghánistánu činí 85 miliard dolarů.
Rendita za 20 let: 165 000krát

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

(...) Na 11.září roku 1973 se spíše ve světe nevzpomíná, ačkoli se v Santiago de Chile bojovalo, byl nehumanitárně bombardován prezidentský palác a v něm zahynul, spáchal sebevraždu nebo byl zavražděn chilský prezident Salvador Guillermo Allende Gossens (1908-1973).
Také při tomto teroristickém útoku na řádně zvoleného prvního socialistického prezidenta bylo zabito nebo zmizelo přes tři tisíce osob jako v New Yorku. Mezinárodní společenství na ně dodnes nevzpomíná, ačkoli v Chile už dávno došlo na odsouzení a potrestání viníků jejich smrti.

Dnes se také už ví, že tato akce byla koordinována nebo dokonce řízena americkou CIA, ale její oběti se tak moc nepočítají. Konečně byli to jiní Američané, než ti ve Spojných státech, a Allende byl socialista, což se na severu zdá být stejné jako komunista. A komunismus, jak se učíme dodnes, je nepromlčitelný zločin nad zločiny.

Allende byl ale také řádně zvoleným 28. prezidentem Chile. Působil v politice skoro čtyřicet let, účastnil se prezidentských voleb hned třikrát (1952, 1958 a 1964) a byl zvolen až v roce 1970 jako kandidát koalice Lidová jednota. Dlouhá léta byl také členem Socialistické strany Chile a působil v různých zastupitelských sborech země..

Podobně jako Labour Party ve Velké Británii a strany Národní fronty v Československu hned po druhé světové válce v roce 1945, jeho režim začal znárodňovat “klíčový průmysl a bankovnictví“, reformovat veřejné služby, zejména zdravotnictví a školství.
Znepřátelil si tím relativně silnou opozici, autodopravce a hlavně americkou nadnárodní v té době chřadnoucí United Fruits Co., její „tlumočníky“. Tehdy se jim také říkalo kompradoři, protože zprostředkovávali vývoz národního bohatství do zahraničí. Rozlobily se na něho „chilské ženy“, které vyšly do ulic a žádaly jeho rezignaci.
Allende tak neučinil, ani když povstala část armády pod velením Augustina Pinochet, a dokonce přednesl v bombardovaném prezidentském paláci Moneda svůj poslední projev, který nebyl zapomenut, ale příliš často se o něm nemluví. Zůstala jen fotografie prezidenta s vojenskou helmou na hlavě a samopalem v ruce, která je dodnes důkazem, že proti zvůli a násilí bojoval.

https://www.novarepublika.cz/2021/09/bylo-i-jine-tragicke-11-zari

Průměrný počet slepic: 4 (15 hlasů)

Kazí se tím mládež a zavádějí noví bozi.
A navíc to může být za čas trestné.
Kdy jistě víte, že na netu dokáže např. i paměť maroda vyslídit vše zpětně, na to nemá licenci jen Občan....
Nebo paměť nového národa....

Průměrný počet slepic: 3.1 (9 hlasů)

I sem chodí pár exemplářů, které považují Pinocheta za hrdinu a jeho oběti (vč. dětí) za "komunistické zločince".

Oficiálně bylo obětí Pinochetova režimu 9800.
Jenže to jsou jen ty oběti, jejichž únos a zavraždění se podařilo nějak zdokumentovat. Další tisíce lidí zmizely beze stopy a dodnes se nepodařilo zjistit, co se s nimi stalo.
Jen v prvních třech letech jeho řádění bylo pozatýkáno a uneseno na 130 000 lidí.
A režim mimo jiné ukradl více než 8000 dětí pocházejících z rodin, v nichž byl jeden z rodičů či oba vězněn nebo zavražděn. Zbývající rodič či prarodiče byli donuceni k vydání dětí, případně oklamáni "povinným očkováním" a podobně, při němž dítě "zmizelo". Na krádežích dětí se významně podílela - jak jinak - katolická církev a děti byly prostřednictvím různých soukromých agentur prodány bezdětným párům především do USA, Švédska, Holandska a Německa.
https://www.bbc.com/news/world-latin-america-48929112

Na Pinochetovy zločiny, masivně podpořené a organizované USA, bychom neměli zapomenout už jen proto, že USA se ke svým "spojencům" klidně zachovají stejně jako vůči Allendovi.
Mít USA za "spojence" je něco podobného, jako pozvat si domů Jacka Rozparovače a ubytovat ho v pokoji starší dcery.

Průměrný počet slepic: 3.7 (17 hlasů)

že jste si na mě vzpomněl

Průměrný počet slepic: 1.8 (10 hlasů)

Pane Občan.
Díky za podrobnější informace.
Co člověk zaznamenal za svůj život,nedává to dobrou známku pro USA.
Je potřeba vědět proč a kam to směruje,protože jejichčimmost se stupňuje a roste i počet.

Průměrný počet slepic: 3 (10 hlasů)

takhle dopoledne?

"Allende byl ale také řádně zvoleným 28. prezidentem Chile".
To byl Gottwald taky a jak to dopadlo?

A že tam pár tisíc lidí zmizelo? Tak, jsou to temperamentní jihoameričani, no. Si myslíte, že kdyby začal dělat politické čistky Alende, tak že by lidi neskákali z vrtulníků do moře?

Kdepak, já si to tričko musím nechat udělat.
Už se těším, jak takhle na fesťáku potkám mladého naivu, on bude mít na triku Guevaru a já Pinocheta.

Průměrný počet slepic: 1.5 (22 hlasů)

Členové revolučního maoistického hnutí MIR, které fungovalo mimo rámec UP, přepadali banky, zabírali násilně půdu, připravovali bombové útoky a neskrývaně prosazovali násilnou cestu ke komunismu. Jejich jednotky, které byly cvičeny i na Kubě, měly přes třicet tisíc mužů. A Allende „miristy" toleroval, neboť jejich vůdcem byl jeho synovec. Stejně tak vládní komunisté a socialisté stavěli své ozbrojené brigády. Do Chile se dovážely zbraně pro levicové bojůvky z Kuby a sjížděli se tam ozbrojení revolucionáři z ostatních latinskoamerických zemí. Allendeho přijel podpořit i jeho vzor a soudruh Fidel Castro, jenž mu věnoval samopal, se kterým nakonec chilský prezident v době vojenského puče spáchal sebevraždu. Při Castrově návštěvě byla slavnostně odhalena socha masového vraha a obdivovatele Stalina Ernesta Che Guevary, který v době kubánské jaderné krize přesvědčoval Chruščova, aby použil nukleární zbraně. Roku 1972 navštívil Allende SSSR, jejž nazval „starším bratrem Chile".

Parlament ministrům Allendeho vlády několikrát vyslovil nedůvěru, avšak v praxi se nic nezměnilo. V květnu 1973 Nejvyšší soud vydal prohlášení, že „země prochází vážnou krizí právního státu, o níž tento soudní dvůr nemůže dále mlčet". V srpnu poslanecká sněmovna přijala usnesení o tom, že „je skutečností, že současná vláda se už od samého počátku pokoušela získat totalitní moc (...), což je v příkrém rozporu se systémem zastupitelské demokracie, o němž hovoří ústava. (...) Vláda neporušila ústavu či zákony několikrát, nýbrž učinila z jejich systematického porušování svůj politický program." Vláda například začala ve školách zavádět jednotnou výuku marxismu-leninismu, zatímco životní náklady za necelé tři roky vzrostly o 705 %. Inflace za totéž období dosáhla výše 1 172 %. V zemi se množily protivládní demonstrace a ekonomika byla po socialistických experimentech v naprostém rozkladu.

Kvůli obavám z komunistického puče provedly chilské ozbrojené složky státní převrat, do jehož čela se na poslední chvíli postavil Pinochet, protože byl šéfem nejdůležitější ozbrojené složky - armády. Kauza Pinochet se podle Viala skládá ze dvou základních otázek: zdali byl převrat armády k zabránění ovládnutí země komunisty oprávněný a zdali byla oprávněná i následná dlouholetá Pinochetova vláda. Pokud jde o první otázku, Vial s vojenským pučem a dočasnou vojenskou diktaturou, která měla podle vzoru starého Říma obnovit ústavnost, víceméně souhlasí. Historik Brian Crozier tvrdí, že Chile se za Allendeho stalo de facto satelitem Kuby. Podobný názor jako Vial a Crozier zastává Henry Kissinger, který byl v době puče ministrem zahraničí USA. Že se pokoušel Allende nastolit komunistickou diktaturu, potvrdili i křesťanští demokraté Patricio Aylwin a Eduardo Frei, kteří sice puč jako dočasné řešení přivítali, ale byli proti delší vojenské diktatuře.

Obšhlehnuto z webu. Já akorát, abyste měli co číst, levičáčtí naivové.

Průměrný počet slepic: 1.6 (19 hlasů)

Je faktem, že oběti na životech z doby Pinochetovy vlády ve srovnání například se španělskou občanskou válkou byly relativně malé, protože chilský generál krvavé občanské válce zabránil. Navíc proti komunistickým teroristům se muselo postupovat tvrdě, protože oni si též „nebrali servítky". Stejně tak je nutno říci, že jiné pravicové autoritativní diktatury, jako byla například Argentina, způsobily mnohem větší počet obětí, nemluvě o diktátorech z třetího světa a komunistických totalitních diktaturách s desítkami milionů mrtvých, kde byl útlak mnohem propracovanější, soukromí bylo na rozdíl od autoritativní vlády, která se snažila společnost spíše depolitizovat, zničeno vměšováním státu a právo na vlastnictví bylo potlačeno. Rovněž svoboda slova byla v Chile mnohem méně omezována a nefungovala zde příliš tuhá cenzura.

Průměrný počet slepic: 1.5 (16 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

lujjza píše: "Zůstala jen fotografie prezidenta s vojenskou helmou na hlavě a samopalem v ruce, která je dodnes důkazem, že proti zvůli a násilí bojoval."

můj textík obšhlehnutý říká: "Allendeho přijel podpořit i jeho vzor a soudruh Fidel Castro, jenž mu věnoval samopal, se kterým nakonec chilský prezident v době vojenského puče spáchal sebevraždu"

Ta samá fotografie, ale krapet rozdílný výklad, že?

Průměrný počet slepic: 1.6 (13 hlasů)

"lujjza" nepíše - píše Zdeněk Zbořil.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)