Už se rozkročil...

Autor
Štítky

že je z toho skoro rozštěp...

Je to  asi čtrnáct dní, kdy jsem napsal článek o SPD a jejích možnostech. Řekl jsem v něm, že Okamura i ANO mají stejné voliče. Hrozně zajímavé bylo sledovat diskusi na Pravém prostoru - tam z toho promtně udělali tvrzení, že ANO i SPD mají stejný program a pak to vítězoslavně vyvraceli, což šlo o to snáz, že jsem nic takového nikdy neřekl. Ale zopakuji znovu svou tezi, že Babiše i Okamuru volí stejní voliči. 

Hezky je to vidět na mítincích a fotkách z nich. Babiše i Okamuru volí obyčejní lidé. Ti jejichž práce tvoří nějaké hodnoty ať už jde o lisování součástek, nebo o přípravu daňového přiznání. Ti, kteří pracují v průmyslu a ve službách, co mají běžné platy, běžné hypotéky, běžné starosti a běžný důchod. Mají běžné sny, běžné tužby a liší se od sebe pouze mírou radikalismu. 

Psal jsem, že Okamura má ve voličích ANO obrovský potenciál. Nemusí nic měnit na programu, postačí jen, když tyto voliče ujistí o tom, že nebude věci lámat přes koleno. Že má svoje odchody z EU promyšlené a že to nebude odchod ozlomkrk za každou cenu. Že postačí, aby se Okamura k těmto voličům přiznal. Nemusí se přiznávat k Babišovi, toho mže dál považovat za zlého oligarchu, ale měl by se přiznat k jeho voličům a nějak marketingově vhodně naznačit, že voliči ANO jsou vlastně voliči SPD. 

Po přečtení diskuse na Pravém prostoru jsem pak napsal, že Okamura tohle všechno vlastně udělat nemůže, protože by tím přišel o svoje radikální voličské jádro, které postrádá jakýkoliv smysl pro pragmatismus a obvinili by ho ze zrady vlastně úplně stejně jako to dělají pravdoláskaři s kýmkoliv, kdo nezastává jejich postoje přesně a do puntíku. Tvrdil jsem proto, že Okamura nepřekročí svůj stín ani své běžné preference. A pokud ano, tak jen kosmeticky. 

Na druhou stranu jsem tvrdil, že Babiš tato omezení nemá. Že on si může v klidu dovolit napřáhnout ruku k voličům SPD aniž by přišel o ty svoje. Babiš teď proměňuje ve výhodu něco, co bych ještě před pár lety bral jako příšerný hendikep. Babiš totiž nemá žádné tvrdé voličské jádro. Dneska to náš premiér zužitkovává. Babiš se klidně může rozkročit směrem k SPD a dát jejich voličům najevo, že jsou to vlastně jen trochu radikálnější voliči ANO. 

A ejhle... v poslední době mi fejsbůk i gůgl i další vyhledávače permanentně cpou babišovu reklamu, že k nám nepustí žádné nelegální migranty... Heleďte, já si o tom myslím svoje a je mi jasné, že tento kardinální slib má hodně omezení a hodně výjimek... ale marketingově Babiš prostě loví ve vodách SPD. 

Teď dokonce Babišův místopředseda Vondráček vypustil první zkušební balónek, jako že by po volbách ANO mohlo s SPD spolupracovat...  Osobně bych si na to moc nevsadil, protože pokud ANO a SPD budou mít většinu, slavné proibabišovské koalice se rozpadnou a všichni se o překot budou hrnout s Babišem do holportu a prodávat to veřejnosti, že budou oligarchu hlídat. A zdaleka první v čele této fronty na funkce bude ODS...  ale už bez Fialy. 

Lepší to tak bude i pro Okamuru, protože Babiš používá smrtící taktiku pro své koaliční partnery - vysaje jim program. Postará se, aby jejich voliči zřetelně a jasně viděli, že Babiš se postará sám a nějaká ČSSD/ODS/SPD/KDU/STAN (nehodící se škrtněte) je zbytečná, že je lepší to hodit rovnou kovářovi než se obtěžovat s kováříčkem. 

Pokud volby dopadnou přibližně podle aktuálního volebního průzkumu, tak bych si troufal tvrdit, že skutečně nejtěžší postavení bude mít právě Okamura. Vezměte si, že do sněmovny se možná dostanou jen čtyři uskupení. Pirátostán, Spolukoalice, Babiš a Okamura....  Tlak na Okamuru, aby vládl s Babišem bude obrovský. Zároveň to bude znamenat, že oligarcha už nebude pro SPD problém a Okamura bude muset odvolat lecos z toho, co doteď tvrdil a naštve svoje radikální voliče jen o něco později, než kdyby se k voličům ANO přihlásil už teď. 

Okamura bude jazýček na vahách, ale v podstatě okamžitě se stane koulí na noze, protože Babiš bude mít ODSku, která ze své prohry udělá z nouze ctnost. Pokud by měl Okamura s jeho renomé potížisty a extrémisty jít do vlády, moc toho od Babiše nedostane. Míň než by dostala ODS. A bude muset dát spoustu spoustu záruk, aby Babiš riskoval všechny ty Okamurovy nectnosti z nichž asi nejreálnější je, že se mu SPD zase rozpadne a vytvoří nějakého nového Lubomíra Volného. 

A pokud by Okamura i na tyto nevýhodné podmínky kývnul a dal přednost penězům před opozicí, jeho program bude promtně vysát. 

Babiš sám totiž nemá žádné politické přesvědčení. Babiš prostě kormidluje podle toho, jak fouká vítr a které síly jsou momentálně nejsilnější. Babiš nepluje proti proudu, nekřižuje proti větru a nehraje si na hrdinu. To dělá jen ve svých knížkách. Ale  svět prostě směřuje k rozpadu Západu a rozpadu EU. Svět směřuje k průseru a Babiš to ví.  A tak bude i v tomto světě kormidlovat podle toho, jak to zrovna bude výhodné.  Pokud Babiš vyhodnotí, že je teď právě vhodné milovat EU, tak ji bude milovat. Až zjistí, že díky tomu prohraje volby, bude ji nenávidět. Ale ani jedno z toho  nebude pravda. 

Realita dějin ale směřuje k programu SPD. Proto Babiš nebude mít žádný problém Okamurův program uskutečnit. Ne tak rychle, ne tak jednoduše, ne bez výhrad a se zřetelem k vlastním zájmům, ale Babiš zároveň nebude přetlačovat řeku. Prostě se s ní sveze a ještě bude tvrdit, že to měl vždycky v  plánu a že to udělá líp než deset Okamurů.  A možná to dokonce i líp udělá.  SPD má prostě problém. Bude sice rozhodujícím jazýčkem na vahách, ale nic z toho nebude mít. 

Přesto je tu stále stejné řešení - SPD potřebuje být silnější než ODS. Potřebuje zařídit,  aby Babiš i s ODS nebyl dostatečně silný na většinu ve sněmovně.  SPD se potřebuje rozkročit se směrem k ANO a sebrat mu hlasy. Postačí pár chytrých projevů, kde Okamura zatratí oligarchu, ale pohladí ego jeho voličům.  Je zapotřebí otevřít náruč nikoliv pro Babiše, ale pro jeho voliče.  To by mohlo zařídit, aby Babiš neměl 35% a SPD 15%, ale aby Babiš měl 30% a SPD 20%. A Spoluzloději ze spolukoalice, aby měli trochu míň. Aby to bez SPD doopravdy nešlo poskládat. Aby měl Babiš na výběr buďto Okamuru, nebo velkou koalici ze všech zbylých stran, která bude mít jepičí život. 

Všimněte si, že Okamura nepotřebuje měnit program. Nepotřebuje dokonce měnit rétoriku ohledně Babiše. Stačí aby nastavil smířlivou a příznivou tvář jeho voličům. Stačí, aby si voliče ANO vzal do huby a udělal přesně to, co teď dělá Babiš voličům SPD.  

Osobně tomu ale moc nevěřím. Samozřejmě budu svoje předpovědi ještě korigovat, protože do voleb se ještě ledacos stane, ale podle mě SPD svůj stín nepřekročí a sice bude mít dohromady s Babišem víc jak 100 poslanců, ale stejně tak bude mít Babiš víc jak 100 poslanců s ODS. A v té chvíli bude Okamura na kratší straně páky. Přece jenom je SPD pro Brusel i Německo příliš nestravitelná, než aby Babiš šel předčasně do nějakého otevřeného střetu. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.1 (67 hlasů)

Komentáře

názorně předvedla, jak vypadá "o překot", milé děti. Průzkum s dvojcifernou ztrátou spoluzlodějů bylo nutné rychle přehlušit jinou zprávou, tak se kde se vzala tu se vzala agentůra i s průzkumem ... a nejpozdějí zítra zase šup sem s nějakým tím "potenciálem" :-)))

Průměrný počet slepic: 4.4 (33 hlasů)

Je zajímavé, že když je potřeba ukázat správná čísla, objeví se nějaká nová agentura. Když byly volby prezidenta, objevila se Agentura Nielsen Média ( a byl to také exkluzivní průzkum pro ČT!!!), která nás přesvědčovala, že Drahoš určitě vyhraje o délku koně. Teď se objeví nějaká agentura Data Collect. Kolik těch agentur ovlivňujících veřejné mineni tady působí? A kdo určuje, že to je ta správná agentura? Mi to přípomina tu kaizu Xaver, kdy ČT se ohánela nějakým Ústavem nezávislé žurnalistiky, který má/měl sídlo v chatce v zahrádkářské kolonii. Nitky stále vedou do ČT a stále se bohužel najde stále mnoho lidí, kteří si myslí, že naše skvělá ČT je objektivní. ČT lže, manipuluje a ještě si ji za to platíme.

Průměrný počet slepic: 4.9 (55 hlasů)

Jako vlhký sen trolíků to bereme. Jinak ovšem z toho můžeme mít radost. Kvalifikace manipulátorů klesá a klesá. Nevidí chyby. Nebo je to záměr?

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

ale je to zajímavé. Stačí se odpoutat od volebních vášní a sledovat děje kritickým pohledem. Jedinec toho o mnoho víc beztak nemůže. Jen přitáhnout dalšího pro sebe správného voliče. Když to udělá každý :-) bud dvakrát tolik voličů.
Každopádně takové úvahy tříbí úsudek a jsou proto potřebné. Ale víc se již těším na úvahy povolební. To budou karty rozdány.

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)

--- "Sledovat kritickým pohledem... je to zajímavé... jedinec víc nemůže... Takové úvahy tříbí úsudek a proto jsou potřebné..." ---

Fráze naprosto o ničem.

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

když hraje finále Srb s Rusem, na kterého z nich hovádka bučí? :-))

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

In reply to by Martin V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Bučeli na Rusa.

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)

In reply to by Match ball (neověřeno)

Trvalý odkaz

kdyby vyhrál. Nevyhrál Američan.
Protože jsou hovádka.
Nejlepší a největší, jak správně říkal při předávání cen předávající představitel usopen.

Průměrný počet slepic: 4.8 (22 hlasů)

Dojatý Djoker děkoval fanouškům. "Nedopadlo to ve finále tak, jak jsem si přál. Ale díky vám se cítím nyní v New Yorku nejlépe. Ještě nikdy jsem se tady tak dobře necítil. Miluji vás, brzy se zase uvidíme," doplnil.

Průměrný počet slepic: 2.5 (6 hlasů)

„ … Na Djokoviče fanoušci v New Yorku během turnaje bučeli. Ale ve finálovém duelu, v němž ho mladší soupeř válcoval ...... , ho zavalili podporou …“

https://www.sport.cz/tenis/us-open/clanek/2714800-djokovic-se-behem-fin…

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

že po něm nešla ta obrovská Williamsová v té komické, k její figuře, sukýnce.
Teda, s tou bych se v hospodě poprat nechtěl.

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Skutečně se lidé nechají oklamat tímhle starým trikem s "nelegálními migranty"? Vždyť v sousloví "nelegální migrant" není přece problém to "nelegální", ale to "migrant". Když je jediné dětské hřiště na sídlišti permanentně obsypané hulákajícími výrostky zakavkazského či blízkovýchodního vzezření, legalita či ilegalita dotyčných výrostků nemění vůbec nic na skutečnosti, že domorodé mámy nemají kam jít vyvenčit dítě.

A když to vezmu do důsledků, tak ten legální migrant je vlastně ještě horší. Nelegála je možné chytit a přehodit přes plot směrem ven, ať hledá štěstí jinde. Legál tu je legálně, takže má trvalý pobyt a už jen trpělivě čeká, až mu jako idioti zadarmo a bez zásluhy věnujeme občanství. Prosťáček Ezau dostal výměnou aspoň misku čočky, my nedostaneme ani to.

Průměrný počet slepic: 4.8 (56 hlasů)

před zastavenou lokomotivou!

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

Babišův slib, že sem nepustí žádné "nelegálními migranty", je prázdná fráze.

Babiš by se měl spíš zavázat, že Česko v EU nebude hlasovat pro nový azylový zákon, který "vymýtí" pojem "nelegální migrant" a upraví unijní legislativu tak, že všichni připrchlíci budou vstupovat do EU legálně. A bude po ptácích.

Babiš by měl být vůdcem suverénního státu, který si o imigraci cizinců na své území rozhoduje sám. Jakékoliv přívlastky k imigraci jsou irelevantní.

Průměrný počet slepic: 4.7 (33 hlasů)

In reply to by Maneca (neověřeno)

Trvalý odkaz

Babiš se snaží zavděčit všem. Nehádá se, zbytečně neodporuje, pak stejně udělá, co chce nebo k čemu je donucen. V USA řekl, že na vrtulníky momentálně nemáme. Nechtěl jim platit výpalné. Přišly Vrbětice a máš to. Útok opozice a Babiš vrtulníky koupil. Proto je ještě premiér. O tom je velká politika. O tlacích ze všech stran a od Big Bratra zvláště. Nic nehrotí a v rámci možností je rozumný. Nenapadlo ho privatizovat poštu, dráhy nebo Budvar, což je pár posledních věcí, které modří zloději nestačili privatizovat, dokud vládli. A Babiš nemá tendence privatizovat školství, zdravotnictví a důchodový systém. (Pokud by vyhrála opozice, bude privatizovat všechno. Už teď se tím netají a po volbách, kdyby vyhráli, přijdou další požadavky.) Migráčky taky nechce, ale záleží na tlaku z USA a EU... V jeho programu si většina lidí najde to své.
Babiš je přijatelná volba. Negativním výběrem. Piráti, ODS, TOP, STAN, KDU, jsou daleko horší!

Průměrný počet slepic: 4.7 (44 hlasů)

In reply to by Maneca (neověřeno)

Trvalý odkaz

státy. Suverénní stát je ten, který si může dovolit říct NE. A to není ani Německo.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

Německo je stále ještě okupovaná země

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by Maneca (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jaký "suverenní stát", co je to za blbost ?
Ani měna není suverení, stačí určité pohyby v globálním finančním kasinu....a začne zas průvan, snad ne vítr.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

jen tak zdravej a chutná Vám jíst? Ta Vaše věčná připomínka ukazuje na n aprostou neznalost historie a taky IQtykve.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

👍

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

Dodávat netřeba nic

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

přesné. Také v tom vidím velký podvod od Babiše. protože, jak už jsem psala, s těmi různými předpisy EU je téměř každý migrant legální. Navíc ted se budou pro změnu vymlouvat na situaci v Afgánistánu (jako předtím na Sýrii) a tam je připraveno k k migraci hodně miliónů lidí. A další miliony se budou vydávat za Afgánce.

Průměrný počet slepic: 4.3 (10 hlasů)

In reply to by kočka šklíba (neověřeno)

Trvalý odkaz

co by se asi tak dělo, kdyby se naostro šprajcnul....Sice by opozice víc vřískala a kdo ví co by spukntovala. Myslím že kličkuje dobře - v rámci možností. Chybu udělal - že vzal socany do party. Ale zase kdo ví, možná by jsme se jich tak lehce nezbavili a lidi by si furt mysleli, jak jsou pročeští, prolidoví a další pro a pro. Takhle se díky červenému svetru odkopali a i to není k zahození,.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

ozval Astr.. Cosi jsem kdesi četla, že je tam pěkně rušno.....

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

"Nelegála je možné chytit a přehodit přes plot směrem ven"
dneska je s ploty dost potíž.

Když maďaři začali v roce 2015 stavět ploty, tak německá firma, která jim do té doby prodávala ostnaný drát, tak z humanitárních důvodů zakázky zrušila.
Pokud vy budete mít plot a za ním ostrého psa a někdo ten plot přeleze a váš pes ho silně pošramotí, můžete za to vy, jelikož jste si dostatečně nezabezpečil svůj pozemek.
Pokud ten plot uděláte třímetrový a ten maník si u jeho překonávání natrhne vejce od těch hřebů, které jste tam nastražil, tak za to, že už si nikdy nezašuká, tak za to můžete taky vy.
A zeptejte se Donalda, co všechno schytal, když chtěl stavět plot.

Kdepak plot, to je dnes ožehavé téma.

Průměrný počet slepic: 4.1 (11 hlasů)

Chápu jak to míníte. Každopádně pro mne je problém víc to nelegální. Protože šíbováním s termínem "nelegálním" se k nám na místo lékařů dostávají "lékaři" a "raketoví inženýři". I když je pravda, že válečnou chirurgii a stavbu trubkových raket zvládnou mnohdy lépe než vystudovaný našinec.
Dokud budeme ale krmit západní nemocnice našimi lékaři a sestramy - prostě potřebujeme i toho zubaře z Ukrajiny.

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Blboňům de o kejháky a koukaj na to jak si šmejdi rozdávají karty a nakonec spolknou i floskuli, že jim je blboni sami rozdali. A tomu říkají nejlepší režim, kerej gdy tady byl.

Průměrný počet slepic: 3.8 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

V podstatě je to jedno, neznám ani jednu partaj, která nám neslibuje, že se s nimi dočkáme hodokvas v průletu pečených holubů.
(Asfaltový holub se k pečení nehodí)
Před volbami jsou k ostatním partajím plni animozity a po volbách (viz třeba krajské volby) si padnou do náruče, že nás až očička přecházejí. Modroptáci (ODS) udělali lapsus, když udělali s Jurečkou a Pekarovou i s Adamovou nějaký slepenec, bez nich by se jim lépe vyjednávalo, ale takhle mají železnou kouli, ke které jsou připoutáni a s ní se horkotežko vynoří z bažiny zapomnění.

Průměrný počet slepic: 4.7 (17 hlasů)

In reply to by berkowitz (neověřeno)

Trvalý odkaz

Po volbách již jedou každý za sebe (i kluby si ponechali v Parlamentu), takže nejsou vůbec nijak omezeni. Již se pracuje na odstranění Fialova křídla a potom hurá do náruče ANO. Kmotři jsou již hladoví.

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)

In reply to by berkowitz (neověřeno)

Trvalý odkaz

volby jsou hra, ve které volič nemůže vyhrát.

Průměrný počet slepic: 4.8 (24 hlasů)

In reply to by berkowitz (neověřeno)

Trvalý odkaz

zatím cio ty minulé leda kulový a nedá se jim věřit ani Ň.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by berkowitz (neověřeno)

Trvalý odkaz

NEE - oni jen říkají, že od těch ostatních ti pečení holubi nebudou.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidlák píše:
"Realita dějin ale směřuje k programu SPD. Proto Babiš nebude mít žádný problém Okamurův program uskutečnit"
Pokud to tak je a bude, pak se moje volební taktika plně osvědčí. To znamená volit Okamůru, aby notně zesílil a ostatní partaje aby se při pohledu na tu masu jeho voličů vyděsily a převzali část jeho agendy-

Průměrný počet slepic: 4.8 (37 hlasů)

Tvrdím že Babiš měl a má velký problém uskutečnit Okamurův program. Mohl a měl ho uskutečňovat už před čtyřmi léty kdy měl s SPD a KSČM převahu v PS. Neudělal to tehdy a neudělá to ani po letošních volbách. Jen bude dál okecávat a okecávat své naivní volyče.
Samozřejmě, volit SPD nebo KSČM (odchází Filipova squadra).

Průměrný počet slepic: 4.4 (26 hlasů)

Godote, já o této taktice uvažuji také. V rámci možností by bylo dobré, aby Okamura měl trochu víc než běžně. Nemusí být žádným obrovským překvapením voleb, ale stačilo by, aby v rámci možností překonal ODS. Nemusí překonat celou spolukoalici, ale měl by mít pokud možno víc než Fiala s Jurečkou. Kdybych viděl, že Okamura napřahá ruku směrem k voličům ANO, zřejmě bych mu to hodil také. Protože pokud by Babiš výrazně uspěl a Okamura uspěl standartně, tak to bude směřovat v vládě ANO a ODS. Pokud ANO uspěje o něco méně a Okamura o něco více, nebude mít Babiš na výběr. 

Průměrný počet slepic: 4.3 (18 hlasů)

ostatní partaje aby se při pohledu na tu masu jeho voličů vyděsily a převzali část jeho agendy-
-----
Program stejne jako ANO prevezmou, nalakaji voloce aby nevolili extremisty, ale program nenaplni, protoze jim to jejich vladci a sponzori nedovoli.

Takze jedine volit SPD.

Průměrný počet slepic: 4.1 (17 hlasů)

máte pravdu.
Už jsem to tu jednou asi před měsícem psal:
Vyhraje Babiš a je tedy důležitejší, kdo s ním půjde do koalice.
A v mém zájmu je aby to byl Okamura.
Pokud nějaká jiná strana slíbí převzít jeho program, po volbách ho stejně nebude plnit.
Nedívám se na to, co politici mluví před volbama, ale na to co dělali poslední min. jedno volební období.
Jak kdo hlasoval o zákonech v EU parlamentu, které nám pak jsou vnucovány.

Průměrný počet slepic: 4.2 (21 hlas)

agendy?

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

In reply to by Laco G. Mlynář (neověřeno)

Trvalý odkaz

Taky o tom koumám - japončík by ale v první řadě měl pilně studovat Marxe - pak by byl přijatelněj - to ale spíš Skála převezme agendu japončíka. Katka ne.

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

Platí pro vás ještě knížka "Stát a revoluce"?
Řekl bych, že pro Filipa dávno ne.
Pro tu Kateřinu ano, ale tají to.
Pro Skálu určitě, ale ví, že by to neprošlo.
Takže jsou z nich jen oranžoví komunisti, takže socani a ze socanů jsou zrůžovělí oportunisti.
Oboje už nemá místo v české politice.

Jedině by se udrželi na světě, pokud by tu knížku měli v programu, konali podle ní, ale to by znamenalo, že by se dosti často museli nechat zavřít jako Navalnyj. Jenže na to jsou příliš zpohodlnělí. To takové BMW pro Filipa na dojíždění do Budějic by mohli zapomenout.

Průměrný počet slepic: 3.5 (11 hlasů)

a převažuje jinam : idea dobrá, provedení mizerné.
Omluvou jim budiž obyčejný lidský problém který Laco zmiňujete : kdo by rád nechal zavřít?

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

okamurovce tenkrát a včil, taky se hodně změnili a je to už docela jiná partaj. navíc, miánule by to lidi nerali .. teď je to o něčem jiném...

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

... nebrali..

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

"Realita dějin ale směřuje k programu SPD"

:-)

Průměrný počet slepic: 1.7 (18 hlasů)

A víte, trhovče, čemu se vlastně smějete? Nebo je to jen Pavlovův reflex na to, že se píše o programu SPD v pozitivním smyslu slova?

Průměrný počet slepic: 4.5 (17 hlasů)