Milan

Autor
Štítky

Protivné pištění elektrobudíku mne zastihne na cestě ze studené sprchy. Nemohl jsem dospat. Ne že bych se na dnešní den těšil, ale v posteli to prostě dál nešlo, budil jsem se celou noc.

Když dopíjím ranní třílžičkový smrťák z arabiky, vykoulí se z pelechu Pinocchio. Oblečený do volných kalhot s nohavicemi staženými na gumičku mi připomíná přerostlé batole. Chybí jen zadek vycpaný plínou. Nasype si do misky ovesné vločky, zalije mlékem, a než spolykám denní dávku léků, má zbagrováno. Hned na to hupsne do teplé bundy a vyfičí před dům vytáhnout kola z přístřešku. Jindy bych ho seřval, že po sobě neuklidil se stolu, ale dnes mlčky seberu misku se lžící a v dřezu vše zaliju vodou.

„Kdo dnes pojede na Milanově kole?“ ptá se Pinocchio. 

„Chceš jet?“ odpovím otázkou.

Synek dlouho váhá. Nakonec naskočí na svůj bicykl, vlastnoručně nastříkaný fialovou metalízou a zavolá přes rameno: „Jeď ty, vyměníme se na Malém Polomu, jo?“ 

Neodpovím, mlčení znamená souhlas. Po chvíli, když dojedu blíž k Pinocchiovi, zabrblám pod nosem: „Kolo jsi dostal ty, a ne já.“

„Proto jsem ti ho vnutil. Kdyby se na něm něco pokazilo, tak mi ho spravíš a mě to nebude stát ani korunu,“ projeví své obchodnické vlohy syn.

Jen povzdechnu. Prostě je po mámě…

Jedeme jako obvykle „na pankáče“, tedy bez jídla a pití, bez nářadí a hustilky, jen tak, jak se jezdí pro ranní rohlíky do nejbližšího pekařství. Tedy pokud nějaké nejbližší pekařství přežilo. Nasazujeme důchodcovské tempo, neboli, jak říkával Milan – umírněný střed, když navolil druhý ze tří talířů a některý pastorek poblíž středu kazety. 

Je potřeba se šetřit, protože nás čeká padesát kilometrů po vrcholech Beskyd. Z Milíkova vyjet na Kozubovou, pak po hřebenech na Malý Polom a přes vrcholy Muřinkový vrch a Velký Polom k hotelu Tetřev. Odsud se pak už jen skoulíme do údolí a užijeme si třináctikilometrové klesání. 

Počasí nám nepřeje, zatím vystihuje význam přívlastku „uslintané“. Až na všudypřítomné bláto je to prozatím dobré, jedeme po polních a lesních cestách, pravá romantika začne před Velkým Polomem, kde je potřeba překonat příkrá skaliska.

Po hodině supění a vzdychání jsme na Kozubové, na kopci s nezvykle tvarovaným vrcholem, který je dominantou tohoto údolí. Zatímco synek žíznivě loká vodu crčící z trubky u cesty, já odlehčuju kolo odsypáním balastu z podrámové tašky. Když po čtvrthodince konečně popadnu dech, vyrážíme dál. Máme za sebou necelou čtvrtinu trasy. Následují vrchy Kamenitý, Slavíč, Lačnov a Malý Polom. Většinou jedeme po lesních cestách, jen dvakrát se pustíme zkratkou po pěšinách. Za prvé nám dost vadí slizké kořeny, za druhé i přes nepřízeň počasí se na horách motá neuvěřitelná spousta lidí.

„Kdyby tak místo toho šmatlání šli sadit kobzole,“ papričkuje Pinocchio.

„Kobzole se sadi v maju, cype,“ udělím zdarma cennou radu synkovi, „a fčilek je ješyň.“

„Co to je, ta ješyň?“ doptává se potomek.

„Ty vole, ty si ze mě dělaš srandu? Dyť´s chodil na ruštinu, ni? To je to same, jak po rusku óseň, cype,“ plísním synka za nezvládnutí samotných základů gorolštiny.

Pinocchio mlčí a šlape v solidním slejváku, ve který se proměnil ranní slintací deštík. 

Když se vydrápeme na Malý Polom, přestává pršet. 

„Bundy dolů, trička dolů a převlíknout do suchého,“ zavelím, načež vytáhnu z tašky přimontované na Fialence igelitku se dvěma flanelovými košilemi. Pinocchio vykulí oči a doptává se, kde se to tam vzalo.

„Tak to vidíš, jak moc je tvůj fotr chytrý, mladý a krásný,“ rýpnu do něj svou průpovídkou. 

„Škoda, žes nebyl tak chytrý, když nás v Polsku otravovala ta jejich Milicja s potvrzením na kovid.“

„Jak to, že ne, však jsem je zprdnul na dvě doby!“ holedbám se svými vyjednavačskými úspěchy. „Prostě polišům musiš vždycky politicky vysvětlit, že mají před sebou nejmíň o dva řády chytřejšího tvora, než jsou oni dva dohromady. To zabírá perfektně,“ kasám se.

Akorát, žes mě nutil, abychom spolu vyvraceli rozcestníky s turistickými značkami, aby sežrali ten tvůj blábol, že ani netušíš, jak jsme se ocitli v Pšonkostánu.“

„Viděli zbulane tabule? Viděli. Zežrali to? Zežrali. Tak co furt řešiš?“ důrazně se ohrazuju proti nařčení o zbytečné demolici turistických návěstí. „Stejnak tam chodi enom ti, keři ty zasrane šipky nepotřebuju.“

Synek dál neodpovídá, jen bez hlesu šlape na kole, které mu daroval Milan. 

Vyšplháme na vrchol Velkého Polomu a hledíme na smutné panoráma beskydských hřetů, zbavených smrkového porostu, ničeného malinkatým broučkem. Po obligátním umenšení nákladu z Milanova kola sjíždíme k hotelu Tetřev. Zastavíme poblíž tabule s obrovskou mapou naší lokality, pak se domluvíme očima. Syn jde do bufetu pro malé občerstvení. 

„Jako vždycky?“ ujišťuje se Pinocchio, když už stojí v řadě potenciálních konzumentů. Naštěstí není velká, sobotní déšť poněkud naředil zájemce o utrácení nesmyslných částek za pivo a čipsy.

Samozřejmě, že jako vždycky! Proto jsme sem přeci jeli! Kofola a Tatranka pro děti, dospěláci navíc kafe s mlíkem a dvěma cukry.

Než Pinocchio přijde s pochutinami, odepnu z Milanova kola podsedlovou tašku a naposledy do ní sáhnu. Už měla být prázdná, ale na poslední chvíli jsem se rozhodl jinak. Vystoupám na terasu a usednu k volnému stolku. Vzápětí přijde synek s občerstvením.

„Tož na tu našu dnešni štreku, synku,“ cinkneme si kofolou a napijeme se.

„Stejně nechápu, že nemáš strach, co bude, až to praskne s tím hřbitovem,“ začne synek s nepříjemným tématem.

Mlčím docela dlouho, snad deset minut. A přemýšlím, co by na celou tu lapálii řekl Milan. Pak stroze odpovím: „Já o ničem nevím. Piksla je plná A kdo by ji jen tak zbůhdarma otevíral a kontroloval obsah, to mi řekni.“

„Milanova baba.“

„Guvno! Ta sotva leze po rynku z berlami a ne aby se válela po zemi a cosyk štelovala na krchově. A ty chlastej, už tak jsme tu přesčas, už jsme měli být doma,“ popoháním synka.

Dopije a vstane. Já jdu napřed a zastavím se u zábradlí terasy. Hrábnu do brašny, vytáhnu ruku s poslední hrstí popela a rozhodím ji po větru.

„Tuš, čau, Milanku. Si na fšeckich kopcach, po kerych zme se spolem tolik najezdili. Uplně ganc tak, jak si pravil, že bys to chtěl. Tfoja baba pyskovala, tak sem tě ukrat, šak viš, co ja sem za kurvu. No i synek ti ešče raz děkuje za to tfoje kolo, coz mu dal, jak zme byli u tebe poslednikrat. A ja se na tebe těšim uš fčilek, esli se něgdy spotkame. Mjej se fajně, ty chachare s Karwiny.,.“

 Jenže vítr nefouká. Zdola se ozve zaklení a nadávky na toho, kdo sype novým hostům popel na hlavu. Čtyři borci ve strakatých cyklistických dresech legračně vyklapají v cyklistických botách na terasu a ten první se mě útočně vyptává, kdo na ně vysypal popel. Podle jeho akcentu je mi jasné, že o řeči zvané ponašimština ještě neslyšel.

„Bulfryc,“ odpovídám.

„Cože?“ naježí se ještě víc příchozí. „Co? Kdo?“ vyzvídají jeho kolegové, vypasené pupky se jim dmou pod elastickými trikoty.

Bulfryc. To je strašno bestyja a šviňa. Na tego se dovejče…“

„Tatóóó!“ zařve Pinocchio jak na lesy.

„Jááá! Uš idýým!“ odpovídám stejným řvaním, jako bychom na sebe halekali z jednoho kopce na druhý. Odstrčím čtverku strakatin v klapajících tretrách od schodů, seběhnu dolů. Naskočím na Fialenku a vydáváme se na poslední dnešní etapu – dlouhý sjezd do civilizace.

Budiž Ti země lehká, Milanku…    

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (80 hlasů)

Komentáře

provádí současně zateplení objektu dle 730540-2, v naprosté většině případů pojede soustava tak jak má.

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)

Pokud zateplíte barák, zateplíte téměř každou místnost jinak a v tu ránu máte blbě navržené téměř všechny radiátory nebo rozteče podlahovky. Máte po rovnoměrné distribuci tepla do místností, pokud neučiníte správná opatření. Tím není provozovat ÚT podle teploty kritické místnosti a omezovat průtoky jinde.

Průměrný počet slepic: 1.8 (4 hlasů)

to jsem dodal já. Protože dost lidí to spojuje v celkovou rekonstrukci.
Nerozumím úplně výroku "zateplíte každou místnost jinak" - plochy zůstávají stejné a Učka konstrukcí každé místnosti se sníží o stejný podíl, "v globále" by tedy mělo dojít ke snížení tepelných ztrát každého prostoru o zhruba stejnou POMĚRNOU část.
Takže i výkonové plochy radiátorů zůstávají stejně a jde jen o pokles vstupní teploty a dT, aby radiátor dával dostatečný, významně menší, výkon. Totéž platí u podlahovek, kde ale stejně musíte vzhledme k hygienickým teplotám podlahy u klasického systému s výstupní T 90 ji "sundavat" ke 40 C mícháním nebo omezovačem. I kondenzák pojede v pohodě v kondenzační oblasti při výstuní T 65-70 C a dT 15 C a do podlahovky to musíte mixovat.
Samozřejmě vzhledem k novým potřebným průtokům při stávajících dimenzích dojde k určitému rozhašený hydrauliky, to je jasné, takže přeregulace systému, minimálně podlahovek, je nutná (u radiátorů, pokud mají termoventily, i přes sníženou autoritu to u běžného RD "vychytá" funkcionalita ventilů, tedy i když je nějaká místnost (radiátory) méně utažené, jakmile dojde k jejímu natopení, termoventil přívod zcela zavře a voda se dostane i do dalších radiátorů. Většinou, pokud to není rozhozné opravdu hodně, si tohohle "houpání" uživatel ani nevšimen, leda když za tím cíleně půjde. Ale i s tímhle si může poradit na kv vložkách, pokud je má

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

se stejnými vnitřními byty, tak má zateplení vliv na každou místnost jinak. Bavíme se zde o domkařích. Mám rohovou místnost 20m2 s plochou stěn+oken 27m2. Potom mám nerohovou místnost 20m2 s plochou stěn+oken 12m2. To je sakra rozdíl. Potom mám šikmá podkroví, jejichž zateplení různě ovlivňuje přízemí. Významně měním dynamiku - z přízemí se stane akumulátor (když mám hmotné cihly nebo tvárnice), z podkroví je stan (když má jenom vatu nebo foukanou izolaci). Místnosti mají jiné časové konstanty. Počtěte si něco o tom, nebo si to změřte na místě a dělejte si grafy. Aby Vás lidi nesežrali, až jim bude zima nebo teplo.

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)

samozřejmě je, protože vnitřní místnost má menší ochlazované plochy. Ale to nic nemění na faktu, že jejich U snížíte úplně stejně jako u té rohové.
Takže příklad, když rohová má 4 kW a vnitřní 2 kW, zateplením (zjednodušeně, zateplíte z U 1,4 (CPP) na normovou požadovanou 0,3 (nějakých 12-14cm EPS) dojde ke snížení TZ o cca 80 % jak u těch 4 kW, tak u těch 2 kW, na té příslušné ploše.
Jinak to může být jen u místností, třeba jak jste zmínil, podkroví, kdy pokoje v podkroví izolaci stropu/střechy dostanou "ještě navíc" třeba snížení ne o 80 %, ale třeba 90 %, zatímco pokoje dole ne. Ale to tak principielně funguje i bez té izolace, jen v číslech větších TZ. Poměrově větších

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

dosáhnout co nejnižší teplotou vody rovnoměrného vytápění všech místností za každých podmínek. Ostatní jsou kecy.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Já jsem nijak nepopřel, že snížení teploty topné vody rozhodí hydrodynamické poměry sítě.
Jne jsem popsal, že když zatepláte barák, nemusíte nutně měnit radiátory, ale zvládnete to i s nimi

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Poměr povrchů a objemů u těch místností je rozdílný. Objem zůstal stejný, ztráta větráním stejná. Ale prostup se změnil diametrálně. Hoďte si to do stroje a uvidíte, jak se změnily poměry mezi místnostmi. Je to hodně jednoduché.

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)

při komplexní rekonstrukci nezůstává stejná, platová okna mají index provzdušnosti výrazně menší až nulový, až se musí uměle dělat mikrovětrání nebo řízené větrání.
Ohledně místností nás ale zajímá jen teplotně-vztažná plocha, tedy pouze konstrukce ochlazované, ty vnitřní se nemění a geometrický objem jen o hodně málo vlivem zateplení. Samzořejmě nějaký drobný rozdíl tam být může z důvodů, který jsme popsal před odjezdem pryč, případně samozřejmě že když bude v rohové místnosti francouzské okno v 50 % celkové teplotně vztažné plochy té místnosti, že se to díky větší ploše otvoru s podstatně vyšším U promítne do bilance místnosti jinak, ale protože u zatepleného objektu se bavíme o měrné ztrátě kolem 10, max 15 W na kubík, kdy novostavba rodinného domu s 7-8 místnostmi na 100 m2 má TZ třeba 4,5 W nebo i méně, tak ty rozdíly mezi místnostmi budou v jednotkách, max desítkách W. To je u výkonů těes v podstatě nerozlišitelná hodnota.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

daji po pulce nějakého jedlého fridexu, když je jim zima a ovčí fusekle na všechny čtyři nohy, a ať už neotravujou.
Čím větší zima v baráku, tím zdravější posádka.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

naprosto se míjíme. Jistěže rozumím tomu, že je možné hledat vhodný typ kotle pro danou soustavu. Pro mne je to španělská vesnice, nerozumím tomu, tudíž je Vaše vysvětlení pro mne nesrozumitelné. Nejsem sto porozumět o čem píšete, posoudit to, natož podle toho vybírat kotel. Proto mně stačí rozhodnutí k dotčené výměně plynového kotle ona účinnost, a tohle nechám na realizační firmě, které se zeptám, který kotel by mi doporučila. Předpokládám, že mi doporučí takový, se kterým bude soustava fungovat a pokud jsem oslovil skutečné odborníky zohlední to, o čem píšete Vy.
Kadlas chtěl radu, zda vyměnit stávající kotel starý, zda má volit kondenzační. A myslím, že na tom bude se svými znalostmi spíše obdobně jako já.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Firma jde po zisku s tím, aby ji zákazník v budoucnu neotravoval. Nejlépe se ptal Targus: za jak dlouho se mi prachy vrátí. V mých letech se ptám dále: přežije mě to? Má smysl dávat do toho prachy? Prodají mladí ten barák nebo v něm budou bydlet? To je rozhodující.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Jahody. když jsem se chystal omítat naši hauznu a padla řeč na zateplení, její první otázka byla - kdy se to zaplatí. Když jsme to spočítali, že asi tak možná za 35 - 40 let, zařvala jediné slovo - NEDÁM!!!
Rozdíl v ceně totiž tehdy dělal docela šílených 550 000 Kč. Za to bych tehdy postavil další chalupu. Sice malou, ale postavil.
Takže zateplování skončilo u montáže třetích tabulí do klasických oken a vecpáním vaty pod záklop na půdě.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

nezlobte se, čtete z fabionu. Jinak mi vysvětlete jakou podle Vás máme návratnost, u kotle Viesmann Vitadens 100 5 let starého, úspory z roku na rok v první topné sezóně (montováno začátkem září, se srovnatelnou téměř stejnou spotřebou plynu v roce před výměnou a po výměně a se stejnou cenou stejného dodavatele 20% - cca 7000.- Kč, mně vychází 7 let. Efektivní ekonomický nákup mám definován návratností do 8 let. No, když jsem podle Vás naivní romantik, já Vám ten názor neberu, já jsem se svou naivitou spokojen. -usmívající se smajlík

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Technicky bezchybně vám to vyložili pánové před mnou.
Pokud vám výměna zafungovala, tak vám to přeji.
Fakt.
Já mám před očima našeho otce. Nechal vyměnit kotel protože % a odborníci. Pak se jen rozčiloval. Aby mu bylo stejně teplo jako před tím, tak v konečném důsledku protopil víc. Proto ta strohá první připomínka.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

In reply to by kejko (neověřeno)

Trvalý odkaz

kejko rozumím, to se může stát, jakkoli věcně netuším proč. Jistě pokud nejde o odborníky, ale o packaly, ano to se bohužel stane. Taky mám takové zkušenost, zatím ale bez takových finančních dopadů jako Vidlákův bratr či Váš otec. Ono je to i o štěstí narazit na ty skutečné odborníky v čemkoli.

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

bude mít rozhodování zjednodušené. V podstatě jen na to, zda stávající kotel vyměnit za nový. Pokud se rozhodne pro výměnu, jiný než kondenzační už nesežene (neměl by).
Pokud nevymění, po určitém datu mu hrozí placení pokut.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Alexi,
když úplně nejdůležitější u návrhu topení je asi ten začátek, aneb správně stanovit ztráty domu stěnami, stropy, atd. :-) Až pak má smysl zabývat se kotlem.
A abych přihodil trošku do mlýna, do doby Targusova upozornění jsem taky netušil, že je nějaké reverzní kladivo a že se používá na opravy karoserií.
A ještě jedno upozornění stran elektrických spotřebičů. Dříve se elektrické spotřebiče projektovaly s koeficientem bezpečnosti 1,3. Vyrovnával různé nepřesnosti ve výrobě. Byly těžké, velké, ale vydržely strašně moc.
Dnes se elektrické spotřebiče vyrábí v Číně, popř. oblíbené trojzásuvky (a vícezásuvky) v Polsku. Ti už ale používají koeficient bezpečnosti pouze 1,1. proto také tak často odchází po banální poruše. Proto při koupi spotřebiče made in China doporučuji si nejdříve odhadnout potřebný výkon a pak pořídit o jednu třídu vyšší. Čistě na dorovnání těch úprav v konstrukčním návrhu.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Stran těch prvních vět jen poznámka. Jistě, ale šlo o to poradit Kadlasovi, zda má či nemá smysl vyřadit starý normální plynováý kotel, a pořídit si kondenzační.
Jinak také jen něco do mlýna stran těch tepelnýjch ztrát. Pokud mohu a nepotřebuji přesný výpočet, počítám tepelné ztráty podle dávné už nplatné normy - u RD je to na 3-4 á čtyřky. Pro dotace na zateplení baráku jsem musel počítat samozřejmě přesně podle nové, včetně jednotlivých tepelných mostů - a to byla docela neútlá knížka.Dotace na výpočet tehdy dělala tuším
10 000-Kč.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

zkrásněl asi tak o 20 %.
A zkrásníte o dalších 5 %, pokud si zapíšete za uši, že reverzák se používá NEJEN na opravy kár.
A když mi pošlete 1000 Kč, zařídím vám další zkrásnění o nějakých 15 %. Hajdy před zrcadlo a pak do banky!!!

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Právě jsme se podíval do zrcadla a zjistil, že jsem pořád stejně starý, hloupý a ošklivý jako předtím. :-) Nefunguje to!

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

neposíláte mi ty tisícikoruny, o které jsem vás žádal.
Jak pravila ta stará štětka - nený penýs, nený láska...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ti co jezdí,trénují na kolech,budou to mít lehčí s výrobou elektrické energie.
Pro netrénované jde do módy rumpál,pro deset osob.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ta věc se nejmenuje rumpál, ale žentour...

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

In reply to by Vlastimil Čech (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Čech.
To se omlouvám,mělo být opravdu žentour.Rumpál je na lidskou sílu také a kdo má vlastní studnu,čerpadlo nepůjde,pořídí si rumpál. K té elektřině jen tolik,republika jí má dost,ale budeme muset šetřit,aby byla pro Německo.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

...s tím vysypáním popele...to mi připomnělo podobnou scénku z jednoho už kultovního amerického filmu...znalci vědí...

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

už jsi přešel na gravel? Já ano. Je to jako by ses vrátil k normálu, jenom to dostalo jiný název a kvalitnější matroš. Cena se ale zvedla 50x.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

https://qayron.com/kola/gravel--c8

tak to jsem zcela jednoduše oprášil soc prc produkci z Rokycan (Favorit) a Chebu (Eska). Akorát by to chtělo modernější přehazovačky a více převodů. Není to neřešitelný problém, akorát by mě můj synek asi pomlel do kabanosu, kdybych mu sáhl na jeho miláčky.
Má totiž jakýsi hybrid, který zřejmě vznikl v době těsně po plyšáku.
Něco podobného, jako tohle,
https://cs.wikipedia.org/wiki/Eska_Cheb#/media/Soubor:P%C3%A1nsk%C3%A9_…
ale barevně a polepově v poněkud nuznějším hávu.

Btw. soudě podle provedení předních vidlic to musí být na těch nových kolech docela romantika. Soudruzi vůbec neřeší něco takového, jako je "stopa", neboli závlek kola. Nějaká jízda bez držení řídítek zřejmě vůbec nehrozí...

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

už neuvidíš, musela by být ocelová. Předsazení se řeší jinou geometrií. Bez držení už nejezdím, mám strach. Zato z rychlosti na suchu mám radost - můžou za to hydraulické brzdy, fungují lehce 1 prstem. Dokonce mi nevadí kufry - mám staré a dobré, kvalitní SPD.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

jiným tvarem tzv. "brýlí". Tedy spíše neřeší...
A ten závlek není důležitý pro jízdu bez držení, nýbrž pro směrovou stabilitu v poněkud vyšších rychlostech. Neboli aby přední kolo mělo menší tendenci ustřelovat do boku.
Ze začátku to soudruzi řešili navařováním tzv. nosů na konce vidlic. Drahé!
Pak přišli s přetvarováním brýlí. Ještě dražší a ještě těžší!
Takže budem chodit pěšky...

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

odpruženou vidlici (ve smyslu tlumičů se zdvihem). Pruží samotná vidlice - proto i normální hliníkový rám (třeba 3x zeslabovaný) má karbonovou vidlici. V beranech to cítím, i když pruží i berany, zejména při držení dole. Gravel má kvůli směrové stability trochu delší rozvor, než běžné kolo.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

může pružit přední vidle:
1/ buď bez ohybu nosníků, a z toho vyplývající dosti brutální změny geometrie, anebo
2/ bez teleskopického pohybu nosníků.

Hliníkový rám je sice špica, ale kolo pak nesmí spadnout, protože to je jasné nevratné poškození, resp. cena opravy v nebeských výšinách a v kvalitě více než pochybné, takže kolo jde do šrotu.

Bez slušného komentáře.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

mého kola je zde
https://www.bikeranch.cz/merida-silex-400-glossy-black-matt-black-2021
(mám ale ročník 2020); vidla je kreslena zahnutá, což v reálu nepoznám. Můžeme se na to někdy podívat společně při slivovici ... v tomto tě AH předběhl.

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

směřuje dost daleko za osu otáčení předního kola, dělá to cca 4-5cm. Namánáno je tedy hlavové složení, které je už od oka hodně robustní. Trubka vidlice už není karbonová, ale ocelová, aby vydržela. Mám strach na tom jezdit úplný maras hlavou dolů, zatím se držím lesních cest a tak to asi i zůstane. Zítra jdu vyřizovat důchod, tak bych neměl moc blbnout, aby mi zas nedával 5x vavřince.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

brýle (spojení vidlice s hřídelí v hlavě rámu. Právě proto byly staré neodpérované vidle ohnuté až dole, aby umenšovaly napínání brýlí. Tady to soudruzi pořešili šikmým vsazením vidle do brýlí.
Celkem by mě zajímalo, z jakého matroše se to odvážili soudruzi udělat.
Řekl bych, že jedinou výhodou této vidle je naprostá neopravitelnost při případné deformaci, nemluvě o hříšné ceně použitých materiálů.
A ještě bych řekl, že konstruktér dostal zadání, jak namalovat co nejdražší vidlu.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

uvádí i nosnost kola, což dříve nebývalo. Mi zatím (bohudík) vidla nikdy neprdla, a to mám vyjeté a sjeté všechny beskydské kopce nad 1000m (ale třeba na Kněhyni to musíš vynést) i jesenické kopce (tam i v zimě, ještě před érou horských kol). U mě jsou nejvíc na odchodu špice (samozřejmě zadního kola a samozřejmě u pastorku), proto začínám uvažovat o rovných drátech, bez toho blbého ohybu na konci... ale pak mi třeba rupne vidla.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

na některých motorkách jsem klukovi přeplétal špice - po našimu špajchle - se silnějším průměrem drátu. Možná, že by něco takového šlo pořešit i u cyklistických kol.
Anebo pak jiný náboj a rovné špice. Dost výrazný oser ovšem bude dodržení úhlu, pod kterým bude uložení drátu v náboji. Nějak mi dochází představivost, jaká by tam měla být tolerance. Další věc pak bude únosnost závitu na špici při střídavém namáhání...

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Gege volí piráta
pako myslí na Ratha
gazdík teďka na chvostu
volí znovu starostu.
Barva hnusu fialová
tahle strana je jalová;
knížovi už spadlo číro
a ty na to sereš, Míro.
Jezedáci neznabozi
přivezli by bobky kozí.
Jeden zase přísahá
husopaska mi sahá
jako vždycky do kapes.
Tak na tyhle sere pes.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Na Kamenité jsem jezdil v devadesátých letech, měl to pronajaté švagr, občas jsem mu pomáhal v kuchyni nebo na place. S děckama jsme chodili na Slavíč, Kozubovou.....

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

vodou. Už to tam nějak pořešili? Vím, že jeden fanouš si to pronajal a vodu si tam vozil autem...
Co jsem se kdysi poptával, nějaký pramen snad byl nad někdejší osadou, ze které zbyla jen někdejší škola, dnešní chata. Může ovšem být, že pramen odklonili komunisti při budování vodovodu pro Jašov. Ti kopali jak vzteklí úplně všude. Naštěstí stihli propojit všechny zdrojnice, takže vody je pro celou oblast relativní dostatek.

Průměrný počet slepic: 2.2 (5 hlasů)

Už je to skoro třicet let co jsem tam jezdíval a od té doby jsem tam byl snad jednou taky tak před deseti lety. Co se pamatuju, tak chata měla pramen/studnu v lese asi tak 150m metrů daleko a protože jsem tam byl se švagram něro kontrovat, tak asi s vodou už byl problém tenkrát.
Třeba mého švagra znáte, jmenuje se Szkandera :-)

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

jako mladých myší. Osobně znám čtyři kusy.

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Popadl mne světabol
v očích nakapáno, promazáno,
že bych také brzdy u kola
řádně promazala,
na zdejší nejvyšší vrchol vyjela?
eh, není tam dostatečný sráz,
jen bych si kostičky polámala,
Pálava na obzoru by se mi smála,
jeden z posledních jehličnanů
mi větvemi zamával,
smíchem nad lidskou hloupostí,
potřebou chleba,
potřebou volit,
potřebou psát potřeby,
malou i velkou potřebou,
potřebou popela,
Fénix vstává z popela,.....

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

"Litva v úterý vyzvala své občany, aby nekupovali mobilní telefony od čínské společnost Xiaomi. Podle litevského ministerstva obrany mají zařízení zabudovanou schopnost rozeznat a cenzurovat obsahy..."
... se divím, vždyť tohle dneska umí velice dobře i twitter a fejsbůk ...

https://www.novinky.cz/internet-a-pc/mobil/clanek/nekupujte-cinske-tele…

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

je dneska taková móda,to rozprašování. Dřív to bylo odůvodněně zakázané. Popel patří do země. Tam si to půda přebere.

Průměrný počet slepic: 3.1 (9 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

Rozprášený popel jednoho lidského Brabence si půda přebere i nad zemí.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

Člověk, myslím si, by měl mít hrob (jestli bude prach nebo pomalu tlející tělo, je na něm), ale hrob je pro pozůstalé.
Doba jak říkáte se hodně změnila a domnívám se, že se ateistická proměna "finality", té konečnosti života, má vliv i na to jak chápeme (svoji) smrt. Depresivně bych pokračoval dál...ovšem, nooo, nedá mi to:-)
Prostě jsem ztratili šanci na život po životě. To je hodně velký hendikep. Nabídka "života poživotě" může být (pseudo)náboženská nebo politická, ale měla by být. Není obecně žádná. Křesťanství mlčí (odhlédnuto od sekt), politika také. Takže kdo chce žít po smrti, má vlastně jen jednu volbu: islám. Zatraceně:-) Není Boha kromě Aláha, Mohamed je jeho Prorok. Je mi líp!

Průměrný počet slepic: 3.4 (8 hlasů)