Věci jsou tak jak jsou

Autor
Štítky

Dnešek jsem si zabral pro sebe, protože podle mě má dneska naposled smysl k volbám něco říkat. Proto tento článek bude abnormálně dlouhý. Zítra vyjde text pana Václava Fischera, ale doufám, že večer už pustím nějaký článek s prvními povolebními dojmy. Dneska má podle mě naposled smysl probrat aktuální předvolební situaci a také se pokusit o nějakou predikci výsledků. Zítra si pak řekneme, jak moc jsem byl mimo a kdo ze čtenářů se trefil nejlépe. 

Svým způsobem jsme si už všechno řekli. V mnoha článcích jsem popisoval, jak se mi věci jeví, pokoušel jsem se analyzovat podhoubí nálad letošních voleb a snažil jsem se dobrat, proč má která strana preference jaké má. Víceméně jsem reagoval na signály z mého fejsbůku, na prohlášení svých kolegů v práci i kamarádů ve Vidlákově. Snažil jsem se analyzovat předvolební taktiku jednotlivých stran a pokoušel jsem se interpretovat vlny, které se tím vysílaly. 

Ukazoval jsem, jak se věci jeví, ne jak jsou. Jednoduše proto, že většinu kouřové clony se nedá proniknout a nikomu z politiků do hlavy nevidíme.  U voleb rozhodne nikoliv chladná hlava a fakta. Rozhodnou emoce, víra a nevíra...  Rozhodne to, jak se to jeví každému voliči. Dnes proto začnu s několika zajímavostmi, co jsem odpozoroval v posledních dnech: 

1. Pandora Papers zřejmě Babišovi hlasy neuberou. Naopak hodně lidí utvrdí v tom, co politici říkají. Že jde o všechno. Například můj apolitický tatínek, co je ortodoxní nevolič začal uvažovat o volbě Babiše jednoduše proto, že poslouchá německé rádio a najednou bylo plné našeho premiéra. Normálně jsme pro Německo zcela nezajímaví, ale tentokrát si dávají záležet, aby k našim volbám řekli své. Pro mého nevolícího tatínka to byl signál si znovu své nevoličské přesvědčení promyslet, protože když Němci tlačí informace o Babišovi jako by to byla nejdůležitější věc v galaxii, tak jim zřejmě jde o hodně. 

V jednom se ale Pandora Papers povedly - Andrej nestíhá mluvit o ničem jiném. Televizní debaty se točí jen kolem toho a on má jen málo možností mluvit o programu. Nicméně načasování se úplně nepovedlo. Kdyby toto kompro přišlo o týden dřív, napáchalo by větší škody. 

2. Včera jsem zase jel do Prahy a zpátky. A ejhle... Hamáček si vzpomněl. Otapetoval celou D1, že vedle něj Okamura i Andrej vypadají jako chudí příbuzní. Bilbórdová kampaň na poslední chvíli. Řekl bych, že Hamáčkovo chlubení, jak se za nás bude bít, je posledním hřebíčkem do rakve ČSSD. Nevěřím, že se do sněmovny probojuje. 

3,. Okamura v předvolební debatě na ČT řekl pro mě strašně důležitou věc. Tak důležitou, že si možná ještě Babišovu volbu rozmyslím a hodím to SPD. Řekl, že covidové očkování má zůstat dobrovolné a že v SPD je celá řada naočkovaných lidí. A v tom se milé děti liší od Volného bloku. Nepovažuje očkované za nepřátele státu. Narozdíl od Lubomírka. Okamura měl celou řadu bilbórdů s covidovou tématikou. Až to skoro vypadalo, že jsou stejní fanatici jako Flákanec. Jsem rád, že to tak není. 

4. Babiš včera řekl, že by mohli dočasně odpustit DPH na energie. Hned se našlo dost chytrolínů, kteří ekonomicky zdůvodňovali, proč to Babiš nemůže udělat. A smyslem toho zdůvodnění je, že nám to Evropa nedovolí. A takhle se milé děti dělá kampaň pro alternativu. Když nám slovutní ekonomové mimoděk říkají, že nejsme suverénní země, tak prostě potvrzují teze Ivana Davida a je třeba na to ve volbách reagovat. 

5. Starý Klaus řekl, že se Trikolóra nedostane do sněmovny... Zřejmě jsou tam někde u Majerové Zahradníkové a Klausovic rodiny větší rozpory. Jo, jo, polibek smrti v poslední chvíli. Starý Klaus je ještě pořád idolem celé řady voličů. Co řekne, to oni udělají. 

 

Tolik k posledním postřehům.  Chci se teď pokusit o shrnutí v duchu dnešního nadpisu... věci jsou, tak jak jsou. Budu psát o tom, co považuju za reálné a naopak co je podle mě čirou utopií. Samozřejmě se nebudu příliš zabývat pozicemi demobloku. Už jen proto, že sama realita s rostoucími cenami, chybějícími pracovními silami, hloupostí absolventů a kolapsem dodavatelských řetězců má jaksi antiglobalizační a protiliberální program samo o sobě i bez politického zastoupení. 

Hned na začátku chci říci, že různé průzkumy veřejného mínění zaměřené na volby se sice vždycky trochu mýlí, ale jen o trochu. Různí STEMové, KANTARové, IPSSOSOVé a jiné agentury samozřejmě nadržují svým favoritům, různě se snaží své průzkumy ohnout, ale v hlavních trendech se jejich volební odhady potvrdí. Rozdíly samozřejmě budou. Mohou se projevit zmobilizovaní nevoliči, v poslední chvíli může dojít na změnu voličských nálad, ale v podstatě platí, že Babiš bude mít někde okolo 25 - 30%, SPOLU budou mít kolem 20%, Piráti dostanou pod 20%, Okamura bude mít určitě přes 10% a KSČM bude mít někde okolo 5% hlasů. Podobně na tom bude ČSSD i Přísaha a zřejmě i Volný blok. Samozřejmě z toho teď nepoznáme, jak to nakonec dopadne, protože se hraje o parlamentní většinu a ta se může lámat na jednom jediném mandátu. I jednoprocentní odchylka může mít zcela zásadní význam. 

Ale považuji za zcela mimo realitu, že by Volný blok dostal 20% hlasů, nebo že by ANO spadlo pod 20%, nebo že by SPD měla přes 20%. Předvolební odhady se od skutečnosti budou lišit, ale ne zase o tolik, aby to rapidně přeoralo predikovanou situaci. 

S největší pravděpodobností vyhraje na hlasy hnutí ANO, s největší pravděpodobností pak Zeman jmenuje Babiše premiérem a Babiš se pokusí sestavit vládu a získat pro ní důvěru ve sněmovně. Tečka.  Musela by přijít velká překvapení, aby to takto nebylo. Samozřejmě tím netvrdím, že Babiš důvěru ve sněmovně získá. Ale považuji za skoro jisté, že bude mít na sestavení vlády první pokus. Máte s touto úvahou někdo problém? 

 

Stejně tak platí, že z hlediska alternativy je volba malých stran s preferencemi někde mezi 2 - 6% slušné riziko. Riziko, že strana nedosáhne pětiprocentní hranice a váš hlas propadne. Tento propadlý hlas pro kteroukoliv stranu, která se nedostane do sněmovny se rozdělí asi takto:  šest desetin z něj dostane demoblok, tři desetiny dostane Babiš, jednu desetinu dostane Okamura. 

Nesnášíte Piráty? Myslíte si o nich, že nás vedou hujersky do záhuby a že udělají cokoliv co EU na očích uvidí zcela fanaticky a přesvědčeně? Nemáte rádi Fialu, protože je to také euroobčan a žvanil s rancem vymlácené slámy?  Nemáte rádi dominu Pekarovou Adamovou a milého krajana Jurečku?  Nemáte rádi Babiše, protože nás stejně prodá, protože stejně jen hrabe pod sebe? Jste rozpačití z Okamury, protože podle vás není dost radikální, dost vymezený, dost proti covidu či tak něco? Chcete to hodit Volnému bloku, TSS, KSČM nebo ČSSD? 

Tak riskujete, že pokud se vaše strana nedostane přes pět procent, váš hlas si z větší půlky shrábnou Piráti a SPOLU, z menší půlky si ho shrábne Babiš a trochu zbude i na Okamuru. Přijímáte riziko, že devět z desetin vašeho hlasu dostanou ti, které zoufale nesnášíte. Přepočty propadlých hlasů jsou prostě takové.

Malé strany mají dohromady preference kolem 20%. To je čtyřicet poslanců. Kdyby se ani jedna z malých stran nedostala do sněmovny, tak si  23 poslanců vezme demoblok, 13 poslanců si vezme Babiš a 4 poslance dostane Okamura. A to může být přesně ten důvod, aby demoblok nakonec získal většinu. 

Já vím, že Šlachta, Filip, Zahradníková i Volný budou říkat, že máte volit srdcem, že se jim nelíbí takové úvahy, protože v demokracii má člověk prostě vybrat podle svého srdce. Také bych to asi říkal být na jejich místě. Ale pokud letošní volby opravdu něco znamenají, tak byste si měli sakra rozmyslet, co děláte. 

K tomuto riziku ještě něco přidám... Už měsíc píšu o tom, že je třeba  propadlé hlasy eliminovat. Že pokud nesnášíte Babiše, máte to hodit Okamurovi. Neříkám to jen já. Na všech alternativních serverech se toto doporučení běžně vyskytuje. Výrazní blogeři a osobnosti alternativy o tom píšou na svých fejsbučcích. Konvička s Hamplem na toto téma měli rozhovor. Věc je tak logická, že leckoho přesvědčí. Nepřesvědčí samozřejmě všechny, ale vzhledem k situaci v Ojrópě považuju za velmi pravděpodobné, že hodně lidí to fakt raději hodí Okamurovi než TSS, právě pro riziko propadlého hlasu. Tím pádem je dost reálné, že všechny malé strany budou mít dokonce o něco méně než jim predikují průzkumy. Právě proto, že Vidláka, Hampla, Konvičku  a ostatní blogery někteří voliči poslechnou. Někteří také poslechnou starého Klause. 

Stejně tak jsou všude vidět signály, že Babiš dostane hlasy i od těch, kteří ho původně volit nechtěli. Kdo si četl naší diskusi, ten o tom něco ví. To samé čtu dnes a denně na fejsbůku. To samé slyším od kolegů v práci. Dokonce i moje žena (které nekecám do politických preferencí) mi řekla, že bude volit Babiše, protože nemůže vydržet ty antibabišovské kecy.  

Tento text si dneska přečte tady na Kydech pět tisíc lidí. Na fejsbůku si ho přečtou další tisíce lidí, zřejmě ho převezmou i některé další servery. To samé platí i pro další blogery. Alternativní psavci už ukázali, že dokáží pohnout s veřejným míněním. Proto teď říkám na plnou hubu: 

Právě voliči malých stran budou ti, kteří  určí, zda demoblok bude nebo nebude mít většinu. Výsledek bude zřejmě docela těsný a pokud pětilháři získají většinu ve sněmovně, bude to právě kvůli propadlým hlasům, které voliči alternativy v dobré víře a s upřímným přesvědčením nechají propadnout. Volba Volného bloku, Přísahy, ČSSD, TSS i KSČM může zařídit vládu Bartoše s Fialou. A s nimi tam budou Jurečkovi milí krajané, Kalouskovi pohrobci a Vítek Rakušan s jeho krásným úsměvem. Vy sami víte, co se pak stane. 

Promiňte, že to tak řeknu, ale alternativa se v uplynulém kovidovém období střelila do vlastní nohy několikrát. Dovedu si bohužel představit, že teď to udělá znovu a relativně malá  menšina voličů se postará, aby se jejich hlasy přelily na druhou stranu. Pokud uvažujete o  volbě malé strany, zvažte to riziko. Volby letos nejspíš rozhodnete vy se vším co k tomu patří. 

Pokud se rozhodnete neriskovat a hodíte to Babišovi či Okamurovi, tak byste měli vědět, co to nejspíš bude znamenat. 

V první řadě nepočítejte s tím, že budeme okamžitě vystupovat z EU. Realita je taková, že 70% naší ekonomiky je tak či onak na EU navázaná. Většina našeho exportu jde přes Německo, které je největším zahraničním investorem v naší republice. Naše armáda je operetní sebranka schopná bránit jeden most po dobu jednoho týdne. Naše banky, vodárny i klíčový průmysl patří zahraničním vlastníkům. I kdyby Okamura volby suverénně vyhrál a sestavil jednobarevnou vládu, tak bude muset z EU odcházet velice opatrně a postupně. Bude toho muset víc "ojebávat" než se stavět čelem. 

Volbou Okamury si nevolíte odchod z EU, ale volíte si trend odchodu. Volíte postoj podobný Maďarskému. Orbán má většinu v parlamentu, ale o Maďarxit se ani nepokouší. Nezapomeňte na to. 

Pokud volíte Babiše, volíte si vzdálenějšího protektora. To je podle mě hlavní rozdíl mezi Babišem a Okamurou. Podle cvrkotu v Německu to fakt vypadá, že se oligarcha rozhodl pro větší suverenitu, protože tím zachrání svůj (a nejen svůj) byznys.  Andrejko ale obchodnicky "hraje na jistotu" a  chce mít nějaká zadní vrátka.  Babiš chce místo EU a Německa raději bratra USáka. Volbou Babiše člověk tak trochu volí i rozšíření Dukovan Westinghousem. Volí místo dohledu z Berlína dohled z Washingtonu. Volbou Babiše má náš odchod z EU mít blahosklonný souhlas zpoza Atlantiku. Babiš doufá, že Usácký dohled bude méně dusivý a umožní mu větší prostor pro manévrování v EU. V tomto postoji také následuje Orbána, který sice nakupuje ruský plyn, ale americké zbraně. Je to také postoj podobný polskému. 

Mnohokrát jsem zde na Kydech upozorňoval na riziko kamarádšoftu se skutečnou velmocí. Ale pravdou je, že Washington je poněkud dál než Berlín a ekonomické vazby na USA jsou o dost nižší než na EU. Navíc se USácký pohled obrací spíše tam někam ke Žlutému moři. Nevím jestli tohle Andrejkovi vyjde. Ale vidím, že to je trend celé V4. 

S Okamurou si volíte odklon od EU zcela národně, soběstačně a vlastenecky, ale s rizikem, že na to ekonomicky i mocensky doplatíme, protože nám nikdo nekryje záda. S Babišem volíte odklon od EU pomocí velkého bratra, kterého je možné uchlácholit nákupem vrtulníků a jaderné elektrárny... ale s rizikem, že USák si to rozmyslí jinak, protože velmoc nemá kamarády, jen zájmy. 

Nějaké pěkné řešení, kdy zcela hladce opustíme EU a nebude to stát jediné pracovní místo, bude to zadarmo, na pohodu a nikomu to nebude vadit a všichni pochopí, že je to tak dobře, to je zcela nereálné.  Ať to uděláme jakkoliv, bude to stát spoustu peněz, které v konečném důsledku vždycky zaplatíme my dole.  Odejít z EU hladce je tak nereálné, že je větší šance, že EU opustí nás, než my ji. Nemáme na výběr dobré řešení. Ta se postupně ztrácela během uplynulých třiceti let s každou privatizací do zahraničních rukou a s každou novou neziskovkou placenou ze strukturálních fondů EU.

Na druhou stranu nám to výběr zjednodušilo. Buď můžeme spěchat ještě rychleji do Brusele a Berlína a nebo se můžeme loudat a tu a tam i udělat krok zpět. Máme šanci se v pelotonu do pekla proloudat na konec fronty a mít tak naději, že se na nás už nedostane řada. 

A pokud si zvolíme loudání se, tak se můžeme spoléhat na vlastní síly, kterých moc není a nebo se můžeme spoléhat na cizí síly přesně v duchu posledních sta let. Po Francii, Německu, SSSR a EU tu můžeme mít USA. Tohle volíme. Posílením Okamury chceme řešení husitské, posílením Babiše řešení velmocenské. Volbou malých stran riskujeme, že na žádné řešení nedojde, protože se naše země pod pirátským vedením rozeběhne grýndýlu vstříc. 

Všimněte si, že v posledních týdnech se z úvah zcela vytratil covid. Sama realita nás posunula na vyšší level. Vedle drahých energií, rozpadajících se dodavatelských řetězců, emisních povolenek a podobně, se covid začíná jevit jako maličkost. Budeme mít prostě jiné starosti... nebudeme sedět doma kvůli nákaze, ale kvůli chudobě. Dnešní a zítřejší volba na této realitě nic nezmění. Volíme jen to, zda do háje půjdeme ochotně nebo zdráhavě. Zda do řiti půjdeme za každou cenu i s písní na rtech, nebo zda budeme mít šanci si alespoň schovat cennosti a věřit, že všechno nám neseberou. Že se stihnou zničit dřív, než nás vezmou sebou. 

Já to hodím Babišovi. Hodím mu to, protože kdysi byl možná prounijní, ale teď zjišťuje, že odměnou mu bude ekonomický krach všeho co tak pracně shromažďoval na hraně zákona. Možná byl kdysi proněmecký, ale teď vidí, kam to vede. Hodím mu to s  tím rizikem, že se znovu po nějakých Vrběticích "posere". Na druhou stranu je to člověk co všechny politiky převyšuje svou pracovitostí, umí v tom chodit a v současné době se jeho agrofertí zájmy docela slušně kryjí se zájmy nás všech. Dočasně... 

Ale pokud ho nesnášíte, pokud mě považujete za přílišného optimistu,  hoďte to Okamurovi.  On je jediný, kdo Andreje když tak může krotit. SPD má letos celou řadu kvalitních kandidátů.  Vypadá to, že se Okamura poučil z dvou rozpadů svého poslaneckého klubu a zřejmě také čte Kydy a přečetl si něco o tom, že si na sebe s Andrejem prostě zbydou.

Nevolte malé strany. Nic proti nim, ale pokud se do sněmovny nedostanou, pomůže to demobloku. 

 

A můj tip na výsledek? 

ANO 28% 

SPD 14% 

SPOLU 22% 

Piráti 16% 

KSČM 5% 

Ostatní propadnou 

ANO, SPD a KSČM nebudou mít čistou většinu. Té dosáhnou až po připočítání cca 15% propadlých hlasů. A bude to jen taktak. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (137 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Miloš v loži tiše úpí
Vystrč z Telče křičí jupí!
Duka se už jenom žehná
Kalousek si pleská stehna
Fiala si promnul ruce
dredař - ten jde do poluce
Rakušan si slivky loknul
Jurečka si víkend bloknul -
vyvalí se sudy
Pekařová dudy.

Průměrný počet slepic: 4.7 (51 hlas)

Ačkoliv s Vlkem nesouhlasím asi tak v 70% názorů, potěsilo mě, že se nakonec -vylučovací metodou - dopracoval k rozumné alternativě: ČSSD nebo PirStan.

Vidím to taky jako jedinou možnost jak zachovat aspoň naději na slušný stát.
(K jeho zdůvodnění na konci, proč jsou Piráti i Starostové přijatelní nemám co dodat; socdem je ovšem pořádný risk a taky není jasné, jestli je Maláčové v té partaji vedoucí figurou: je tam až moc šíbrů z minulosti.)

PS. Všiml jsem si, že někteří, původně docela rozumní, lidé se přiklonili k Babišovi kvůli strachu z imigrantů. Jenže Babiš je ryzí oportunista, ten vás neochrání před ničím

Průměrný počet slepic: 1.9 (43 hlasů)

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

Sofiina volba. Náš přítel Vlk má problém MZ a AB.
A když není na výběr, zoufale zkouší, jestli by jediné rozumné řešení nešlo přece jen nějak obejít, protože kurwa, naděje, mumumuška jenom zlatá. Držím palečky Vidlákovi, zdá se, že na jeho slova dojde.

Průměrný počet slepic: 4.2 (27 hlasů)

In reply to by Jirka (neověřeno)

Trvalý odkaz

A je odvoleno. 🙄

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

" ... není jasné, jestli je Maláčové v té partaji vedoucí figurou: je tam až moc šíbrů z minulosti...."
O tom to je, to je důvod proč už od konce Paroubka ve straně nemůžu volit ČSSD.

P.S. Jak je v Bavorově? Mrtvo, což?

Průměrný počet slepic: 4.3 (15 hlasů)

Nazdar PéPé, jak je na Bavorově nevím, do nového už nechodím.
Je jakési pravidlo, že blogy postupně degenerují.. Založte si vlastní, já vám tam občas něco napíšu :-) (Mimochodem, B. se k vám zachoval neférově, což jsem mu napsal.)

Teď nás ale čeká krize legitimity voleb (nebo nějaká horší). Milda zkolaboval v nevhodné chvíli

Průměrný počet slepic: 3.9 (15 hlasů)

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

já už dlouho nemám žádné ambice, a - konečně - už také schopnost a vůli dělat blog. Bude mi osmdeát :-( .

Váš druhý odstavec je krátký, ale pregnantně výstižný.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

poděkovat za vaše hudební vstupy k Bavorovi. Mnoho takových světlých chvilek jsem na netu nezažil. A to jsme tam byli mnohdy soupeři :-) .

Průměrný počet slepic: 4.7 (11 hlasů)

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mně osobně pomohl při výběru Vidlákův náhled a budu volit stranu:

1) která mi ve všech volebních kompasech vychází téměř na chvostu pelotonu
2) nikdy jsem ji nevolil.

Základní premisa mé "kalkulace" je ovšem CO v žádném případě nechci, aby v moji zemi nastalo (nebo pokud nastane tak co možná nejpozději) Tím jsou pro mne osobně věci jako Zelený úděl, množící se formy porušování Listiny základních práv a svobod jejíž příklady se v poslední době projevují různou dehonestací rodiny či různými formami fyzického či duševního "poklekávání".

Z čehož mi vyplývá, že pro mne je nevolitelnost parlamentních favoritů v následujícím pořadí - PirStan, SPOLU a až třetí v řadě je ANO. Z výše uvedeného a prostou kalkulací budu volit poprvé v životě KSČM, aby přelezla 5% a díky tomu se k moci nedostala úderka PirStan + SPOLU a to přesto, že moje názory a postoje jsou na hony vzdáleny straně "kluzkého Vojty"

Průměrný počet slepic: 4.6 (27 hlasů)

A co když se KSČM nedostane do parlamentu nebo jste si jist, že se tam dostane?

Průměrný počet slepic: 2.2 (6 hlasů)

mít pan soudruh Skála finanční polštářek do začátku

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Tony (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak jsem to udělal přesně tak i s tím, že pan Skála případně využije ten polštářek. Doufám, že to ale vyjde. Nerad bych, aby můj hlas propadl, ale strach o hlasy komoušů byl větší. Změna kterou inzeruje Skála je nanejvýš potřeba a tak jsem se zapřel.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

KSČM se dostat musí, jinak propadne 4.9 procenta. Tím, že jsou na hraně opravdu má smysl jim to hodit.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

In reply to by Ziim (neověřeno)

Trvalý odkaz

naštěstí ona tzv. ,,KSČM" propadla,hahaha ...

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

jestli Vlk dospěl k volbě vysmaženýho pročmoudovskýho Grýndýlovýho Bartoše a ideologicky protirusky zpitomělýho Rakušana, to už musí být úplně na dně....

Průměrný počet slepic: 4.9 (41 hlas)

Vlk k tomu dospět musel...

Můj poslední článek pro Kosu se jmenoval: "Zbyl vůbec někdo?" Kde jsem konstatoval, že Vlkovo pojetí gaunerství je tak všeobsažné, že mu vlastně už nikdo nezbyl. Ano, nezbyl... a s třesoucí rukou je nucen hodit svůj hlas buďto neschopné ČSSD, která ještě stále nechápe, která bije a nebo Pirátům, kteří se těší na armagedon. 

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

Hamajda bude dumat, kde se vůči nim vzala ta

předsudečná nenávist

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Obdivuji.
Má to šmrnc. Nadhled a poetický humor.

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

tak dobrou

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Babiš 29
Okamura 15
Spolu 20
Piráti 15
Ksčm 6
Šlachta 5

Průměrný počet slepic: 4.5 (17 hlasů)

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

Velká trojka 48%
malá pětka + mopslík 42%

Průměrný počet slepic: 3.8 (10 hlasů)

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

www.rb.gy/52dfwo

si mozte pisat tipy.

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

In reply to by Aborex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Díky = dobrý nápad. ;-)
Trošku jsem tu tabulku zkusil s dovolením naformátovat … jestli to nevadí.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Můj tip:
25 10 16 19 5 4 5 7 5 1 3 = 100

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

a když to celý mrsknete na třetí, vyjde Vám Milion a Mikuláš se může vrátit :-)))

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

In reply to by Feldkurát Katz (neověřeno)

Trvalý odkaz

až teď jsem zmerčil tu tabulku
Doufám, že výsledky autor nakonec vyhodnotí a budou se rozdávat medaile za nejlepší tip :-)

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Feldkurát Katz (neověřeno)

Trvalý odkaz

koupit kulatý sušenky

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

In reply to by Xixao (neověřeno)

Trvalý odkaz

přivezeme

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Xixao (neověřeno)

Trvalý odkaz

potom sex.

Zatím bez slepic

In reply to by Feldkurát Katz (neověřeno)

Trvalý odkaz

budou nevyhodnotitelné, ze stejného důvodu jako budou nevyhodnotitelné výsledky voleb?
Předem nejsou nastavena kritéria, takže vždy bude záležet na hodnotiteli.
Ale to nevadí, ba je to dobře, každý bude sám se sebou spokojen, tak to má být a je to vždy při zábavě, nic jiného totiž buržoasní volby nejsou :-) .

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

někde se někdo trefí přesněji, jinde ulítne víc.
To by měla podchytit standartní (směrodatná) odchylka (nedokáži na klávesnici notbůku najít písmeno sigma).
V tomto případě bych si dokonce dovolil navrhnou výběrovou odchylku (sigma mínus 1).
Kdo ji bude mít nejnižší, vyhrál.

Ale neberte mne (ani sebe) příliš vážně.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Klovejte mi játra, ale bacha na zobák.
Predikuji Volnému 40 %.
Kdo dá víc ?

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Amici se totiz nebudou zabyvat z jejich pohledu malickostmi ktere jsou pro ne tam za morem nepodstatne. Jim by treba vadilo kdybychom meli tu drzost chtit efektivni protivzdusnou obranu, to se jdou zjevit. Ale treba soukromne vlastnictvi rucnich zbrani, organizovani domobrany, apod. - to je fak zajima malo, temer vubec, na rozdil od eurozmrdu kteri chteji zbrojak uz i na peprovy spray.

Průměrný počet slepic: 3.5 (26 hlasů)

A Vondra z ODS to zařídí, když se dostane do vlády.

Průměrný počet slepic: 4.8 (25 hlasů)

Napsal uživatel Puck (neověřeno) dne Pá, 08. 10. 2021, 01:12

Poprvé se o tom veřejně zmínil europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra v pořadu Otázky Václava Moravce.

Tuto myšlenku nevyloučili ani přední představitelé kraje hejtman Ivo Vondrák a jeho náměstek pro dopravu Jakub Unucka

https://novojicinsky.denik.cz/zpravy_region/americka-zakladna-v-mosnove…

https://www.starostove-nezavisli.cz/regiony/moravskoslezsky-kraj/vojens…

Průměrný počet slepic: 4.8 (17 hlasů)

A to je průser

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Amíci především všude, kde to ovládnou, prosazují své zájmy
Krásnou ukázkou budou Dukovany.
Tedy za předpokladu, že se vůbec někdy budou stavět, o čemž stále více pochybuji.
Poté, co na základě absurdně směšné záminky s názvem Vrbětice Andy s Mildou (asi pod velkým tlakem, ale stejně jim to neodpustím) vykopli Rosatom, to bude stavět Westinghouse.
Ten je v permanentním krachu, takže reálně nepostaví nic. Koupí to od Rosatomu (dodržování sankcí platí pro voly nikoli pro bohy), nám s přirážkou 100% přeprodá a pak tam bude dodávat své nekompatibilní palivo

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)

je to z bláta do louže. Odstavili nám dukovany, a krom toho se s jejich základnou staneme další z teček na mapě cílů pro satany.... no nevím. nějaká vlastní cesta ala maďarsko by nebyla?

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Ondřej Neff opakovaně na svém mainstreamovém Neviditelném psu vyzývá ke kroužkování v demagog bloku.
Demagog bloku jde o všechno, jak mají napsané na blbórdech, ale o co jde Neffovi?

Průměrný počet slepic: 3.9 (25 hlasů)

a nemá rád černoprdelníky, se kterejma jsou jeho vyvolení v koalici, tak se snaží vyřešit kvadraturu kruhu a la chytrá horákyně. Ale je fakt, že letos je s tím obzvláště otravnej, asi k stáru blbne, asi jako vlk....

Průměrný počet slepic: 4.1 (32 hlasů)

ziskat pro jeho lidi co nejvic poslancu, tim, ze preskoci poslance druheho partnera koalice...
To samé radí starostové svým voličům a piráti se toho bojí a tak zase radí svým taky to samé.

Průměrný počet slepic: 3.6 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

jak mohli být lidé tak slepí a podceňovat problém s globálním oteplováním, tak si mohou přečíst tento text.

Průměrný počet slepic: 2.7 (35 hlasů)

kteří považují současné (zjevné a docela výrazné) globální oteplování za dočasné,
a tvrdí, že díky skvrnám na slunci ho za pár let přebije malá doba ledová,
céódva necéódva, ať antropogenní či neantropogenní. Zmiňovaným vašim potomkům bude možná v budoucnu taková zima, že je úvahy typu "...jak mohli být lidé tak slepí a podceňovat problém s globálním oteplováním..." ani nenapadnou - budou mít jinačí starosti, třeba kde sehnat trochu elektriky na zahřátí, pokud bude třeba jen na příděl a jen v určitých hodinách.
Uvidíme možná už v nejbližších letech...

Průměrný počet slepic: 3.9 (31 hlas)

Kteří klimatologové?

Průměrný počet slepic: 2.7 (23 hlasů)

ráno!

Průměrný počet slepic: 4.7 (29 hlasů)