Věci jsou tak jak jsou

Autor
Štítky

Dnešek jsem si zabral pro sebe, protože podle mě má dneska naposled smysl k volbám něco říkat. Proto tento článek bude abnormálně dlouhý. Zítra vyjde text pana Václava Fischera, ale doufám, že večer už pustím nějaký článek s prvními povolebními dojmy. Dneska má podle mě naposled smysl probrat aktuální předvolební situaci a také se pokusit o nějakou predikci výsledků. Zítra si pak řekneme, jak moc jsem byl mimo a kdo ze čtenářů se trefil nejlépe. 

Svým způsobem jsme si už všechno řekli. V mnoha článcích jsem popisoval, jak se mi věci jeví, pokoušel jsem se analyzovat podhoubí nálad letošních voleb a snažil jsem se dobrat, proč má která strana preference jaké má. Víceméně jsem reagoval na signály z mého fejsbůku, na prohlášení svých kolegů v práci i kamarádů ve Vidlákově. Snažil jsem se analyzovat předvolební taktiku jednotlivých stran a pokoušel jsem se interpretovat vlny, které se tím vysílaly. 

Ukazoval jsem, jak se věci jeví, ne jak jsou. Jednoduše proto, že většinu kouřové clony se nedá proniknout a nikomu z politiků do hlavy nevidíme.  U voleb rozhodne nikoliv chladná hlava a fakta. Rozhodnou emoce, víra a nevíra...  Rozhodne to, jak se to jeví každému voliči. Dnes proto začnu s několika zajímavostmi, co jsem odpozoroval v posledních dnech: 

1. Pandora Papers zřejmě Babišovi hlasy neuberou. Naopak hodně lidí utvrdí v tom, co politici říkají. Že jde o všechno. Například můj apolitický tatínek, co je ortodoxní nevolič začal uvažovat o volbě Babiše jednoduše proto, že poslouchá německé rádio a najednou bylo plné našeho premiéra. Normálně jsme pro Německo zcela nezajímaví, ale tentokrát si dávají záležet, aby k našim volbám řekli své. Pro mého nevolícího tatínka to byl signál si znovu své nevoličské přesvědčení promyslet, protože když Němci tlačí informace o Babišovi jako by to byla nejdůležitější věc v galaxii, tak jim zřejmě jde o hodně. 

V jednom se ale Pandora Papers povedly - Andrej nestíhá mluvit o ničem jiném. Televizní debaty se točí jen kolem toho a on má jen málo možností mluvit o programu. Nicméně načasování se úplně nepovedlo. Kdyby toto kompro přišlo o týden dřív, napáchalo by větší škody. 

2. Včera jsem zase jel do Prahy a zpátky. A ejhle... Hamáček si vzpomněl. Otapetoval celou D1, že vedle něj Okamura i Andrej vypadají jako chudí příbuzní. Bilbórdová kampaň na poslední chvíli. Řekl bych, že Hamáčkovo chlubení, jak se za nás bude bít, je posledním hřebíčkem do rakve ČSSD. Nevěřím, že se do sněmovny probojuje. 

3,. Okamura v předvolební debatě na ČT řekl pro mě strašně důležitou věc. Tak důležitou, že si možná ještě Babišovu volbu rozmyslím a hodím to SPD. Řekl, že covidové očkování má zůstat dobrovolné a že v SPD je celá řada naočkovaných lidí. A v tom se milé děti liší od Volného bloku. Nepovažuje očkované za nepřátele státu. Narozdíl od Lubomírka. Okamura měl celou řadu bilbórdů s covidovou tématikou. Až to skoro vypadalo, že jsou stejní fanatici jako Flákanec. Jsem rád, že to tak není. 

4. Babiš včera řekl, že by mohli dočasně odpustit DPH na energie. Hned se našlo dost chytrolínů, kteří ekonomicky zdůvodňovali, proč to Babiš nemůže udělat. A smyslem toho zdůvodnění je, že nám to Evropa nedovolí. A takhle se milé děti dělá kampaň pro alternativu. Když nám slovutní ekonomové mimoděk říkají, že nejsme suverénní země, tak prostě potvrzují teze Ivana Davida a je třeba na to ve volbách reagovat. 

5. Starý Klaus řekl, že se Trikolóra nedostane do sněmovny... Zřejmě jsou tam někde u Majerové Zahradníkové a Klausovic rodiny větší rozpory. Jo, jo, polibek smrti v poslední chvíli. Starý Klaus je ještě pořád idolem celé řady voličů. Co řekne, to oni udělají. 

 

Tolik k posledním postřehům.  Chci se teď pokusit o shrnutí v duchu dnešního nadpisu... věci jsou, tak jak jsou. Budu psát o tom, co považuju za reálné a naopak co je podle mě čirou utopií. Samozřejmě se nebudu příliš zabývat pozicemi demobloku. Už jen proto, že sama realita s rostoucími cenami, chybějícími pracovními silami, hloupostí absolventů a kolapsem dodavatelských řetězců má jaksi antiglobalizační a protiliberální program samo o sobě i bez politického zastoupení. 

Hned na začátku chci říci, že různé průzkumy veřejného mínění zaměřené na volby se sice vždycky trochu mýlí, ale jen o trochu. Různí STEMové, KANTARové, IPSSOSOVé a jiné agentury samozřejmě nadržují svým favoritům, různě se snaží své průzkumy ohnout, ale v hlavních trendech se jejich volební odhady potvrdí. Rozdíly samozřejmě budou. Mohou se projevit zmobilizovaní nevoliči, v poslední chvíli může dojít na změnu voličských nálad, ale v podstatě platí, že Babiš bude mít někde okolo 25 - 30%, SPOLU budou mít kolem 20%, Piráti dostanou pod 20%, Okamura bude mít určitě přes 10% a KSČM bude mít někde okolo 5% hlasů. Podobně na tom bude ČSSD i Přísaha a zřejmě i Volný blok. Samozřejmě z toho teď nepoznáme, jak to nakonec dopadne, protože se hraje o parlamentní většinu a ta se může lámat na jednom jediném mandátu. I jednoprocentní odchylka může mít zcela zásadní význam. 

Ale považuji za zcela mimo realitu, že by Volný blok dostal 20% hlasů, nebo že by ANO spadlo pod 20%, nebo že by SPD měla přes 20%. Předvolební odhady se od skutečnosti budou lišit, ale ne zase o tolik, aby to rapidně přeoralo predikovanou situaci. 

S největší pravděpodobností vyhraje na hlasy hnutí ANO, s největší pravděpodobností pak Zeman jmenuje Babiše premiérem a Babiš se pokusí sestavit vládu a získat pro ní důvěru ve sněmovně. Tečka.  Musela by přijít velká překvapení, aby to takto nebylo. Samozřejmě tím netvrdím, že Babiš důvěru ve sněmovně získá. Ale považuji za skoro jisté, že bude mít na sestavení vlády první pokus. Máte s touto úvahou někdo problém? 

 

Stejně tak platí, že z hlediska alternativy je volba malých stran s preferencemi někde mezi 2 - 6% slušné riziko. Riziko, že strana nedosáhne pětiprocentní hranice a váš hlas propadne. Tento propadlý hlas pro kteroukoliv stranu, která se nedostane do sněmovny se rozdělí asi takto:  šest desetin z něj dostane demoblok, tři desetiny dostane Babiš, jednu desetinu dostane Okamura. 

Nesnášíte Piráty? Myslíte si o nich, že nás vedou hujersky do záhuby a že udělají cokoliv co EU na očích uvidí zcela fanaticky a přesvědčeně? Nemáte rádi Fialu, protože je to také euroobčan a žvanil s rancem vymlácené slámy?  Nemáte rádi dominu Pekarovou Adamovou a milého krajana Jurečku?  Nemáte rádi Babiše, protože nás stejně prodá, protože stejně jen hrabe pod sebe? Jste rozpačití z Okamury, protože podle vás není dost radikální, dost vymezený, dost proti covidu či tak něco? Chcete to hodit Volnému bloku, TSS, KSČM nebo ČSSD? 

Tak riskujete, že pokud se vaše strana nedostane přes pět procent, váš hlas si z větší půlky shrábnou Piráti a SPOLU, z menší půlky si ho shrábne Babiš a trochu zbude i na Okamuru. Přijímáte riziko, že devět z desetin vašeho hlasu dostanou ti, které zoufale nesnášíte. Přepočty propadlých hlasů jsou prostě takové.

Malé strany mají dohromady preference kolem 20%. To je čtyřicet poslanců. Kdyby se ani jedna z malých stran nedostala do sněmovny, tak si  23 poslanců vezme demoblok, 13 poslanců si vezme Babiš a 4 poslance dostane Okamura. A to může být přesně ten důvod, aby demoblok nakonec získal většinu. 

Já vím, že Šlachta, Filip, Zahradníková i Volný budou říkat, že máte volit srdcem, že se jim nelíbí takové úvahy, protože v demokracii má člověk prostě vybrat podle svého srdce. Také bych to asi říkal být na jejich místě. Ale pokud letošní volby opravdu něco znamenají, tak byste si měli sakra rozmyslet, co děláte. 

K tomuto riziku ještě něco přidám... Už měsíc píšu o tom, že je třeba  propadlé hlasy eliminovat. Že pokud nesnášíte Babiše, máte to hodit Okamurovi. Neříkám to jen já. Na všech alternativních serverech se toto doporučení běžně vyskytuje. Výrazní blogeři a osobnosti alternativy o tom píšou na svých fejsbučcích. Konvička s Hamplem na toto téma měli rozhovor. Věc je tak logická, že leckoho přesvědčí. Nepřesvědčí samozřejmě všechny, ale vzhledem k situaci v Ojrópě považuju za velmi pravděpodobné, že hodně lidí to fakt raději hodí Okamurovi než TSS, právě pro riziko propadlého hlasu. Tím pádem je dost reálné, že všechny malé strany budou mít dokonce o něco méně než jim predikují průzkumy. Právě proto, že Vidláka, Hampla, Konvičku  a ostatní blogery někteří voliči poslechnou. Někteří také poslechnou starého Klause. 

Stejně tak jsou všude vidět signály, že Babiš dostane hlasy i od těch, kteří ho původně volit nechtěli. Kdo si četl naší diskusi, ten o tom něco ví. To samé čtu dnes a denně na fejsbůku. To samé slyším od kolegů v práci. Dokonce i moje žena (které nekecám do politických preferencí) mi řekla, že bude volit Babiše, protože nemůže vydržet ty antibabišovské kecy.  

Tento text si dneska přečte tady na Kydech pět tisíc lidí. Na fejsbůku si ho přečtou další tisíce lidí, zřejmě ho převezmou i některé další servery. To samé platí i pro další blogery. Alternativní psavci už ukázali, že dokáží pohnout s veřejným míněním. Proto teď říkám na plnou hubu: 

Právě voliči malých stran budou ti, kteří  určí, zda demoblok bude nebo nebude mít většinu. Výsledek bude zřejmě docela těsný a pokud pětilháři získají většinu ve sněmovně, bude to právě kvůli propadlým hlasům, které voliči alternativy v dobré víře a s upřímným přesvědčením nechají propadnout. Volba Volného bloku, Přísahy, ČSSD, TSS i KSČM může zařídit vládu Bartoše s Fialou. A s nimi tam budou Jurečkovi milí krajané, Kalouskovi pohrobci a Vítek Rakušan s jeho krásným úsměvem. Vy sami víte, co se pak stane. 

Promiňte, že to tak řeknu, ale alternativa se v uplynulém kovidovém období střelila do vlastní nohy několikrát. Dovedu si bohužel představit, že teď to udělá znovu a relativně malá  menšina voličů se postará, aby se jejich hlasy přelily na druhou stranu. Pokud uvažujete o  volbě malé strany, zvažte to riziko. Volby letos nejspíš rozhodnete vy se vším co k tomu patří. 

Pokud se rozhodnete neriskovat a hodíte to Babišovi či Okamurovi, tak byste měli vědět, co to nejspíš bude znamenat. 

V první řadě nepočítejte s tím, že budeme okamžitě vystupovat z EU. Realita je taková, že 70% naší ekonomiky je tak či onak na EU navázaná. Většina našeho exportu jde přes Německo, které je největším zahraničním investorem v naší republice. Naše armáda je operetní sebranka schopná bránit jeden most po dobu jednoho týdne. Naše banky, vodárny i klíčový průmysl patří zahraničním vlastníkům. I kdyby Okamura volby suverénně vyhrál a sestavil jednobarevnou vládu, tak bude muset z EU odcházet velice opatrně a postupně. Bude toho muset víc "ojebávat" než se stavět čelem. 

Volbou Okamury si nevolíte odchod z EU, ale volíte si trend odchodu. Volíte postoj podobný Maďarskému. Orbán má většinu v parlamentu, ale o Maďarxit se ani nepokouší. Nezapomeňte na to. 

Pokud volíte Babiše, volíte si vzdálenějšího protektora. To je podle mě hlavní rozdíl mezi Babišem a Okamurou. Podle cvrkotu v Německu to fakt vypadá, že se oligarcha rozhodl pro větší suverenitu, protože tím zachrání svůj (a nejen svůj) byznys.  Andrejko ale obchodnicky "hraje na jistotu" a  chce mít nějaká zadní vrátka.  Babiš chce místo EU a Německa raději bratra USáka. Volbou Babiše člověk tak trochu volí i rozšíření Dukovan Westinghousem. Volí místo dohledu z Berlína dohled z Washingtonu. Volbou Babiše má náš odchod z EU mít blahosklonný souhlas zpoza Atlantiku. Babiš doufá, že Usácký dohled bude méně dusivý a umožní mu větší prostor pro manévrování v EU. V tomto postoji také následuje Orbána, který sice nakupuje ruský plyn, ale americké zbraně. Je to také postoj podobný polskému. 

Mnohokrát jsem zde na Kydech upozorňoval na riziko kamarádšoftu se skutečnou velmocí. Ale pravdou je, že Washington je poněkud dál než Berlín a ekonomické vazby na USA jsou o dost nižší než na EU. Navíc se USácký pohled obrací spíše tam někam ke Žlutému moři. Nevím jestli tohle Andrejkovi vyjde. Ale vidím, že to je trend celé V4. 

S Okamurou si volíte odklon od EU zcela národně, soběstačně a vlastenecky, ale s rizikem, že na to ekonomicky i mocensky doplatíme, protože nám nikdo nekryje záda. S Babišem volíte odklon od EU pomocí velkého bratra, kterého je možné uchlácholit nákupem vrtulníků a jaderné elektrárny... ale s rizikem, že USák si to rozmyslí jinak, protože velmoc nemá kamarády, jen zájmy. 

Nějaké pěkné řešení, kdy zcela hladce opustíme EU a nebude to stát jediné pracovní místo, bude to zadarmo, na pohodu a nikomu to nebude vadit a všichni pochopí, že je to tak dobře, to je zcela nereálné.  Ať to uděláme jakkoliv, bude to stát spoustu peněz, které v konečném důsledku vždycky zaplatíme my dole.  Odejít z EU hladce je tak nereálné, že je větší šance, že EU opustí nás, než my ji. Nemáme na výběr dobré řešení. Ta se postupně ztrácela během uplynulých třiceti let s každou privatizací do zahraničních rukou a s každou novou neziskovkou placenou ze strukturálních fondů EU.

Na druhou stranu nám to výběr zjednodušilo. Buď můžeme spěchat ještě rychleji do Brusele a Berlína a nebo se můžeme loudat a tu a tam i udělat krok zpět. Máme šanci se v pelotonu do pekla proloudat na konec fronty a mít tak naději, že se na nás už nedostane řada. 

A pokud si zvolíme loudání se, tak se můžeme spoléhat na vlastní síly, kterých moc není a nebo se můžeme spoléhat na cizí síly přesně v duchu posledních sta let. Po Francii, Německu, SSSR a EU tu můžeme mít USA. Tohle volíme. Posílením Okamury chceme řešení husitské, posílením Babiše řešení velmocenské. Volbou malých stran riskujeme, že na žádné řešení nedojde, protože se naše země pod pirátským vedením rozeběhne grýndýlu vstříc. 

Všimněte si, že v posledních týdnech se z úvah zcela vytratil covid. Sama realita nás posunula na vyšší level. Vedle drahých energií, rozpadajících se dodavatelských řetězců, emisních povolenek a podobně, se covid začíná jevit jako maličkost. Budeme mít prostě jiné starosti... nebudeme sedět doma kvůli nákaze, ale kvůli chudobě. Dnešní a zítřejší volba na této realitě nic nezmění. Volíme jen to, zda do háje půjdeme ochotně nebo zdráhavě. Zda do řiti půjdeme za každou cenu i s písní na rtech, nebo zda budeme mít šanci si alespoň schovat cennosti a věřit, že všechno nám neseberou. Že se stihnou zničit dřív, než nás vezmou sebou. 

Já to hodím Babišovi. Hodím mu to, protože kdysi byl možná prounijní, ale teď zjišťuje, že odměnou mu bude ekonomický krach všeho co tak pracně shromažďoval na hraně zákona. Možná byl kdysi proněmecký, ale teď vidí, kam to vede. Hodím mu to s  tím rizikem, že se znovu po nějakých Vrběticích "posere". Na druhou stranu je to člověk co všechny politiky převyšuje svou pracovitostí, umí v tom chodit a v současné době se jeho agrofertí zájmy docela slušně kryjí se zájmy nás všech. Dočasně... 

Ale pokud ho nesnášíte, pokud mě považujete za přílišného optimistu,  hoďte to Okamurovi.  On je jediný, kdo Andreje když tak může krotit. SPD má letos celou řadu kvalitních kandidátů.  Vypadá to, že se Okamura poučil z dvou rozpadů svého poslaneckého klubu a zřejmě také čte Kydy a přečetl si něco o tom, že si na sebe s Andrejem prostě zbydou.

Nevolte malé strany. Nic proti nim, ale pokud se do sněmovny nedostanou, pomůže to demobloku. 

 

A můj tip na výsledek? 

ANO 28% 

SPD 14% 

SPOLU 22% 

Piráti 16% 

KSČM 5% 

Ostatní propadnou 

ANO, SPD a KSČM nebudou mít čistou většinu. Té dosáhnou až po připočítání cca 15% propadlých hlasů. A bude to jen taktak. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (137 hlasů)

Komentáře

Pane balanula, vždyť penízky od politika - konkrátně Andreje Babiše - tady dostává jen jeden autor: pan vidlák osobně.

Průměrný počet slepic: 2.3 (16 hlasů)

Scallope, už jsi ho byl dnes vyfajčit svýmu chlebodárci, Kartouzovi?
Ty vole neváhej - ať tě nepředběhne nějakej jinej elfík… :-D

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

teprve až po volbách novej premiér pošle třináct rad politrukům do DeníkuNenávist - místo propagandy zkusit dělat novinařinu, rozloučit se s těmi nejvíc profláklými redakčními existencemi, omezit agitaci na snesitelnou míru, tisknout na obyčejný papír - s tímhle nejde podpálit ani se nedá splachovat.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

žur.supe když jste to vystavil tak nejspíš souhlasíte. Tedy moji voliči zapomente kolikrát Vás podrazil západ -pamatujte pouze 68mý, pracujte na zářnou německou budoucnost do roztrhání těla neremcejte kvůli hovadinám(máslo,banány,okurky,střelba olovem a milion dalších pitomostí) nepožadujte evropské platy -postačí evropské náklady na život.Pokud tělo dovolí můžete podpořit i evropské banky,vodárenské a energetické firmy protože jedině my ze středu evropy jsme západ! ne křižovatka západ východ,sever jih. Nehledte na strázně ,hřeje vás jasné slunce zvané evropská unie a tak by jste měli převzít i břímě v podobě pár milionů připrchlíků. Uvědomte si že stav před eu byl nenormální a bez eu zahynem.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

Ne nepodlehli hloupý Ajťáku, neznalý historie. Na východ jsme spadli, protože ty země, které nám doporučuješ na Západě, nás hodily v roce 1938 přes palubu a potom ještě jednou v Jaltě. Proti tomu se nedalo nic dělat.
Proto ta nedůvěra vůči Západu, který už dlouho dělá jednu botu za druhou (na rozdíl od východu) v zamoření svých zemí čmoudy, kteří ty země (evangelizované latinsky) latině a křesťanství už dávno odnaučily.
Pokud jde o to "My EU", tak proč ne, až nebudou v EU rozhodovat JEN Německo a Francie a také zdivočelí ekoteroristé v EU Parlamentě.

Ajťáku, drž se svého kopyta, které je už sice značně ošlapané, ale hlavně ne.er se do věcí, kterým nerozumíš.

A jen tak mimochodem Koubský, ty starochu Ajťácký, mrkni do svého ajfounu a notebooku, jaké tam vidíš Made in? Že by European union, nebo Germany, nebo France?
100:1, že Made in People´s Republic of China! Ty křesťanský západní evangelíku.

Průměrný počet slepic: 4.1 (22 hlasů)

Oni vlastně Cyril s Metodějem byli tehdejší verzí Čepigy a Boršilova (ta čučkaři vymyšlená jména, nebudu to teď kontrolovat) a o nějaké šíření evangelia jim vůbec nešlo. Takže za mě stačilo, Koubský i referent ve službě.
Jinak samozřejmě, to doporučení pro Babiše by se ve stručnosti dalo napsat jdnou větou: Pište, mluvte a jednejte v souladu s programem TOP09 a pak možná milostivě zamhouříme očičko nad nějakým tím milionkem (my ostatně taky ... decentní mlčení bez nutnosti konkretizace, všichni vědí) (i když někteří usilovně, bytostně (!) pracují na zapomínání, to kdyby zase pepek Vyskočil)

Průměrný počet slepic: 4.8 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Jedinej z velikánů - vůdců -zastupitelů, koho může dnešní turbuletní doba citelně zasáhnout je AB neb je obmyšlenej na majetku ze sv. fondů - čili musí dělat všechno proto, aby svět práce aspoň trochu fungoval. Ostatní můžou jen získat, ať se děje cokoli - v podstatě nemají vo co přijít, i kdyby, nedej bože, ty jejich ekonomický experimety nefungovaly (a zatím to nevypadá že by v nejbližších čtyřech letech došlo k takovejm bouřím, že by davy lynčovaly pravé i zdánlivé viníky svedení na scestí).

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

"Proč Holcová a spol. nezveřejnila seznam těch zbylých 299 Čechů z Pandora Papers?

Co když někteří z nich kandidují v současných volbách a my je zvolíme?"

Průměrný počet slepic: 4.7 (17 hlasů)

Protože někteří z nich kandidují v současných volbách a my je zvolíme.
Tak proto.

Průměrný počet slepic: 4.2 (16 hlasů)

A nebo má pravdu paní Holcová, že žádného dalšího kandidujícího politika tam nenašli.

Pravda Vás stejně už pozítří přestane zajímat.

Průměrný počet slepic: 2 (16 hlasů)

o tom, co mě bude zítra zajímat.

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

Jen krátce. I na takových Filipínách, existuje pobočka ICIJ a také tam mají svoji kauzu a svoji Holcovou:-)

https://www.rappler.com/newsbreak/investigative/filipinos-tycoons-gover…

A kuk, nojo, také tam odhalují praní špinavých peněz. Nevyznám se ve filipínské vnitřní politice až tak dobře:-) , ale když vím, že v květnu 2022 se tam mají konat prezidentské volby, a americko-skeptický, pro-čínský a ne-konformně smýšlející současný prezident Rodrigo Duterte už kandidovat nemůže, jde o hodně. Zvláště, když Čína je za malou louží Jihočinského moře.

A tak jsou pro-američtí kandidáti a vyznavači "svobody, demokracie a lidských práv" na scéně, a proto je současná "klika", na Pandořině seznamu...zbytek není nutné dovysvětlovat.

Prostě, kde na světě bude možné něco ukrást nebo s něčím vyjebat, tak se to všechno zabalilo do balíku seznamů s cílem nainstalovat tam nebo onde, CIA-deep-state režim.

Průměrný počet slepic: 3.8 (14 hlasů)

"Švejk?!"
"Zde!"     
Dr. Grünstein podíval se na nový přírůstek.  "Co vám schází'?"   
"Poslušné hlásím, že mám revma!"     
Dr. Grünstein po dobu své praxe přivykl být jemné ironickým, kterýž způsob působil mnohem vydatněji nežli křik.     
"Aha, revma," řekl k Švejkovi, "to máte náramné těžkou nemoc. Je to opravdu náhoda, dostat revma v době, kdy je světová válka a člověk má jít na vojnu. Já myslím, že vás to musí strašné mrzet."

***
Dostat Nobelovu cenu míru a zároveň být zaangažovaná v Pandora papers, ach jaká to náhoda...:-)

Citát: Ressaová v roce 2012 spoluzaložila zpravodajský portál Rappler, který je jedním z mála místních médií kritických ke kontroverznímu filipínskému prezidentovi Rodrigovi Dutertemu.

https://www.lidovky.cz/svet/nobelova-cenu-miru-vyhlaseni.A211008_110746…

https://www.rappler.com/newsbreak/investigative/filipinos-tycoons-gover…

Průměrný počet slepic: 3.8 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

A co je vlastně na praní špinavých peněz špatného?

Průměrný počet slepic: 2.2 (13 hlasů)

S: A co je vlastně na praní špinavých peněz špatného?
***
Domnívám se, že jedna stovka nebo dvoustovka kterou si zapomenete v kalhotech
a vyperete, ještě nějaký smotek, který by ucpal čerpadlo nebo odtokovou hadici pračky, nevytvoří. Pokud perete v pračce! To spíše hovna na vašem spodním prádle a vyblitky na triku, to asi udělá větší problém!? Ale přeptejte jestě jinde!

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)

In reply to by petr w. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dobrý :-)

Toto je patrně to hlavní, co alternativě na špinavých penězích vadí.

Průměrný počet slepic: 1.9 (9 hlasů)

se ODS ptala před 25 lety. Jak je vidět, pořád tápou, i se svými scallopy.

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Poláci:
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/zakladni-smlouvy-o-eu-o…

EU:
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/ek-bude-hajit-unijni-pravo-vsemi-p…

Začíná se to drolit.
Poláci už nemůžou ustoupit, EUrosráči to neumí.

Teď už jen kávičku :-)))

Průměrný počet slepic: 3.8 (14 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

Keci v kleci, to je jedine EUrozvanilove dokazou. Kdyz ale dojde na vec a sahnete jim na prachy, jsou to hodne deti.

Průměrný počet slepic: 2.1 (14 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

asi si nepamatujete, ale v osmdesátkách se diskutovalo o tom, že už tenkrát měli ohromnou, prakticky nesplatitelnou půjčku od amíků. Šlo o to, jak jim t RVHP mohlo dovolit. No a podívejte se všil, kolik je tam přestěhováno výrobních kapacit, jen se koukněte.. od potravin, přes kosmetiku a další. Všude Made in Poland... nikoho nenapaá jak je to možn é? Vždyť když se kouknete všechno to jsou americké firmy. Stačí krapítko zagůglovat.Proto ta éerická armáda, proto... a vlastně kde co. On i ten systém fungování je dost podobný....

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

...včil...nenapadá... emerická...
Ju a v podstatě, to co amíci u nás "privatizovali" se přesunulo výrobně k nim. Proto musí a nemohou ... a možná ani nechtějí, protože je to pro ně výhodné... zatím

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Politika USA je už nepředvídatelná. Zítra odvolají, co dnes slíbili a slíbí, co dnes odvolali. Vztah ČR - EU závisí na V4, jestli dokáže jednat pohromadě nebo ne. Možná ne, protože Polsko se dohodne s USA předem a bude si dělat vlastní politiku. Pro USA je to lukrativnější spojenec, který má větší armádu, hranici s Ruskem a nostalgické zájmy na území, kde bývaly Kresy.

Průměrný počet slepic: 3.9 (9 hlasů)

A co Fort Trump, uz poklepali na zakladni kamen?

Průměrný počet slepic: 2 (12 hlasů)

To, že Polsko nedostane hned všecko ještě neznamená, že USA se stáhnou. Je to pro ně vhodný spojenec, který na rozdíl od ostatních zemí střední Evropy téměř nemá část obyvatel smypatizující is Ruskem. Dá se čekat přesun pozornosti AMeriky do Tichomoří, ale nevěřím, že by oblast sousedící s Ruskem a vynechali ze svých úvah. Můžou to brát i tak, že polské základny jsou v přední linii a ty americké stačí nechat za nimi až v Německu. Přesto jsou i jiné formy spolupráce než základny, jsou možné slevy na prodej zbraní, nabídka nové PVO a protiraketové obrany atd. Polsko dnešek staví do těžké situace, kdy nevědí, jestli USA přece jen zase v budoucnu názor nezmění. Těžko říct, jestli za takových 20 let budou existovat jednotné USA. Brusel Polsko nutí nespalovat uhlí a nemá pochopení pro jejich vztahy s církví. Spolupráce s Ruskem je ale taky politicky neprůchozí. Proto by Polsko mělo být vstřícnější ke státům ve V4, ať má s kým spolupracovat. Bude polská vláda prozíravější než bývalo v historii několikrát, kdy potom chyby politiků museli za ohromného hrdinství a obětí napravovat polští vojáci?

Průměrný počet slepic: 3.8 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Tak hradni particka uz prestala zatloukat, zatloukat, zatloukat a kapla bozskou

https://www.lidovky.cz/domov/zeman-lany-hrad-ovcacek-volby-zdravi-prezi…

Holt to vypada, ze pani Sethlikova mela pravdu. A pravda aletrantivu neuveritelne sere.

PS Pane vidlaku, kolik asi volicu piratostanu jsem timto prispevkem presvedcil, aby volili ANO?

Průměrný počet slepic: 2.3 (19 hlasů)

Jasně. Protože je jinak móc velkej fešák.
"Prezident musí nabrat sil. Není potřeba ho vystavovat, říká jeho mluvčí".

Průměrný počet slepic: 2.3 (9 hlasů)

«Není potřeba ho vystavovat»
Souhlasím. Ovšem v tom případě bude šapitó prázdné. Vraťte nám vstupné!

Průměrný počet slepic: 2.3 (12 hlasů)

S nemocí a se smrtí se nežertuje. Ani jedna z nich nemá smysl pro humor.

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)

"Smrt vegetariánům a abstinentům"
"Novinářů je mnoho měli by se likvidírovat"

Průměrný počet slepic: 2.6 (14 hlasů)

Bártíku. Ale otrnulo ti rychle.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Nevím scallope kolik jsi svým komentářem přesvědčil lidí, aby volili ANO, ale jsem si jistý, že jsi hodně lidí znovu přesvědčil o tom, že jsi mrchožrout. Pokud je někdo nemocný, tak se mu přeje uzdravení. Jen lidé nízcí a veskrze špatní jsou schopní sedět u smrtelné postele a dělit si majetek ještě živého dědečka. Dneska nám ukazuješ, do jaké party patříš. Mezi lidi, co se tetelí blahem a těší se na to, až Zeman umře. Patříš mezi lidi, kteří ani nedokážou počkat na nové volby. Patříš mezi lidi, kteří si opravdu otevřou flašku, budou tančit na Zemanově hrobě a ještě mu s chutí plivnou na rakev. Ty jsi málo zmapovaný druh šmejda, protože ani v dnešní době se jich moc nevyskytuje. 

Podívej se sám na sebe... dostal jsi u mě znovu šanci psát a nebýt smazán. Mohl jsi nám ukázat ušlechtilost ducha, mohl jsi nám ukázat o kolik nás vidláky převyšuješ intelektem i nadhledem. Mohl jsi nás ohromit trefností argumentace, velkorysostí... Mohl jsi ukázat o kolik je pravdoláska kultivovanější než burani z alternativy.  A co jsi udělal? To jediné co umíš... dokázals že marodér jsi byl, že jím jsi a že jím také zůstaneš. Dokázal ses radovat ze Zemanovy nemoci, tetelit se blahem, že to s ním brzy šlehne.... a samozřejmě dokázal jsi jen dál poštěkávat zpoza rohu a posmívat se. 

Ještě zítra scallope, ještě zítra přesvědčíš tady na Kydech pár lidí o tom, že ty jsi typickým produktem pravdolásky, že budoucnost s demoblokem bude vypadat jako ty. Zítra do 14.00 Pak se zavřou volební místnosti a já tě vrátím tam kam patříš. Ale ještě pět minut před koncem může stát nějaký nerozhodnutý volič před volební místností a může narazit na tvoje komentáře. O pět minut později z tebe zase zůstanou jen ty jednopísmenka.  

Moje předvolební texty mají letos skoro trojnásobný dosah než texty před čtrnácti dny. Navěky tady v komentářích zůstaneš. Jako odstrašující memento těch jediných správných, proevropských, pravdomluvných a samozřejmě ušlechtilých a velkorysých lepšolidí. 

 

 

 

Průměrný počet slepic: 4.2 (33 hlasů)

"Jen lidé nízcí a veskrze špatní jsou schopní sedět u smrtelné postele a dělit si majetek ještě živého dědečka."

Presne toto delaji Ovcacek, Mynar, Nejedly a cela hradni particka, kteru vy jste zvolili, ale ja ji z duse pohrdam. Milos zeman so obklopil cistym lidskym hnusem - za vasi verne podpory. Je to hnus, hnus, hnus. Vas hnus.

Neni normalni prat jinym smrt, jenze Milos Zeman presne toto dela, to vite moc dobre. Je to zly clovek, ale je zly na ty, ktere politicky nemate rad, proto tohle zlo podporujete. A take vite moooc dobre, ze ja jsem NIKDY nenapsal, ze mu preji smrt - a uz ted se tesite, jak tuto lez budete opakovat. Flasku si otevirat nebudu, coz je Vam za ta leta diskuzi jasne (ale nebrani Vam to v tom, abyste o me vedome lhal) , Milosi Zemanovi patri uz davno jen ma litost: je to nemocny clovek, z jehoz agonie jste prave vy - vidlak a ostatni - udelali estradu pro cely narod. Cokoliv jste mohli udelat jinak - nemocny Havel se dokazal zbavit zavislosti na cigaretach, o svem zdravi otevrene informoval, nestydel se za nemocnicni fotku v pyzamu - zeman mohl udelat totez. Jenze cilem hradni particky je lhat, lhat a zase jenom lhat, protoze to vy chcete, chcete, chcete.

Stary clovek s uvadajicim (kdysi velkym) intelektem v jeste rychleji chatrajicim tele je dnes na hrade obklopen partou pozivacnych eunuchu misto milujici rodiny. Tak si to on zvolil a takoveho jste ho vy zvolili.

Eto Vase delo.

A znova: ktery volic piratostanu bude kvuli scallopovi volit Babise? Alespon jeden?

Průměrný počet slepic: 1.9 (18 hlasů)

někdy by tě jeden skoro politoval, ale většinou ne, taková špína jako ty budí odpor. Zkoušíš sice odklánět, ale to ty jsi součástí hnusu kartouzů, čučkařů, šarašlapek, kterému se zatím většina oprávněných vzpírá. No a kdyby ses býval naučil v první třídě číst, nemusels teď dělat tuhle ohavnou práci, ale tvoje volba. Kdybys totiž uměl číst, tak bys věděl, že vidlák napsal nerozhodnutý volič, ne volič pirátů. A tak je to u tebe se vším. Buď lžeš nebo prokazuješ svoji neznalost. A ano, v těchto volbách "jde o všechno": Buď bohužel Babiš nebo scallopská špína.

Průměrný počet slepic: 4.2 (19 hlasů)

Inu at se tedy prihlasi vahajici volici, kteri kvuli scallopovi voli Babise. Ovsem chtelo by to nektereho tradicniho diskutujiciho, abych si z jeho starsich prispevku udelal obrazek o tom, jestli vahal i drive.

Průměrný počet slepic: 1.9 (13 hlasů)

Však zítra uvidíme jak Babiš dopadne. Uvidíme, jestli dostane tolik co mu predikují předpovědi... ale jestli to bude víc, tak si piš, že na tom máš svůj podíl svojí medvědí službou demobloku. Pokud Babiš dostane víc než predikovaných 28%, tak si buď jistý, že si někdo přečetl tvoje výplody a byla to pro něj poslední kapka. Ale zase se nemusíš přeceňovat. Takových scallopů je plný internet. Vyskytují se v každé diskusi a ukazují nám budoucnost s demoblokem. Budoucnost vysíracích scallopů, budoucnost zupáků rajtujících na slovíčkách, budoucnost bez nadhledu a hlavně bez milosti. Proto jsi dostal šanci... a upřímně, ani minutu jsem nepředpokládal, že bys něco předvedl. Věděl jsem takřka stoprocentně že svůj stín nepřekonáš a žádné Kartouzí školení ti nepopmůže. 

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)

Prostě scallopi ty estébácké metody nezapřou.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

scallope,
přesvědčil jste mě. Chtěl jsem sedět doma, ale Vaše nenávistná netolerance a předsudečná nenávist mě přesvědčila. Chtěl jsem původně volby vynechat, jenže když vidím, jaký odpad se dočkal Vaší podpory, musel jsem jít k volbám a volit proti Vašim milcům. Už je odvoleno.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

To se hned pozná, že pán je slušný člověk...

Průměrný počet slepic: 2.2 (10 hlasů)

A taky jistě znáte to přísloví o použití opravného prostředku adekvátnímu k vlastnostem opravovaného předmětu.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

O celý ten tyátr okolo Zemana se postarala hradní squadra a ta je za to odpovědná.

Kdyby nemlžili a hned od začátku pravdivě informovali, tak by z toho nebylo takové haló.

Jenže my máme místo hradního mluvčího, jakýsi světový úkaz.
Úkaz, který se místo jasného vyjadřování, modlí na twitteru: "„Hlasitě jsem volal k Hospodinu a vyslyšel mě ze své svaté hory. Klidně jsem ulehl a usnul. Probudil jsem se, protože mi Hospodin pomáhá. Nezaleknu se ani tisíců, kteří mě obkličují,“

Co to je?
Něco takového člověk jen tak nevymyslí...:-)
bývalý komunista se modlí za prezidenta a tím to považuje za vyřízené.

Na Hradě už dávno probíhá jakási stand-up comedy.
V případě Zemana to ovšem stand-up není...

Průměrný počet slepic: 2.1 (18 hlasů)

Tak se podívejme v jakém světě žijeme. Ovčáček na twitteru cituje Bibli a Logik tomu říká tyjátr. 

Džamila mluví o deliriu tremens ačkoliv nikdy neměla možnost Zemana vyšetřit, ale to je plakání na špatném hrobě.  To je zcela v pořádku. 

Ovčáček zruší Zemanův program, protože je prezidentovi špatně a doktor mu doporučil klid a Logik tomu říká tyjátr. 

Scallop požaduje fotku prezidenta v pyžamu, aby nad ní mohl exhibovat, ale to je zcela normální a v pohodě. 

Já jsem už starej a do tohodle světa se fakt nehodím. Jestli to takhle půjde dál, tak jednou umřu přímo s radostí. 

Průměrný počet slepic: 5 (17 hlasů)

Džamila se odkazala na insiderovske informace z nemocnice, kde byl Zeman nedavno. (Nemusite ji to verit, to je na Vas.)

Scallop nikde nenapsal, ze pozaduje fotku Zemana v pyzamu. Vy vite, ze jste si fakta pozmenil, ale nemate ani v nejmensim pocit, ze lhat je neco spatneho.

Havel byl ve spitale, byl kousek od smrti, byl nemocny dlouho, ale dokazal tim projit jako statnik, protoze nemel pocit, ze musi 24/7 lhat a lhat a lhat. Lide vedeli, jak mu je. Proste Havel dokazal (i tou fotkou), co Zeman nedokazal (jakymkoliv jinym zpusobem). Havla jste nemusel mit rad, ale musel jste ho brat vazne. Pindy hradni particky o tom, jak je Zeman zdravy a protoze "reaguje", nemuze brat vazne nikdo.

Na zaver si dovolim nekoho ocitovat:

„Politik může být milován, politik může být nenáviděn, ale politik se nikdy nesmí stát směšný.“

„V případě prezidenta republiky je jeho povinností, aby občané znali zprávu o jeho zdravotním stavu.“

Průměrný počet slepic: 2 (15 hlasů)

S: Havla jste nemusel mit rad, ale musel jste ho brat vazne.

***
Václav Havel se proměnil z disidenta proti byrokratickému, zkostnatělému režimu do člověka, který neváhal, s podepsat pod "zvací dopis", tzv. Dopis osmi.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/Iclan_p
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Dopis_osmi

Není v této souvislosti důležité, že uvěřil tomu americkýmu negrovi v OSN, co držel tu ampulku v ruce a povídal tam něco o Sadámových jedech.

Zklamal, jako Čech, který si měl být na 1000% vědom toho, že přesně takové rozhodováni "o nás, bez nás", tragicky poškodilo vlastní národ, jak v 1938, tak 1968.
A on se podepíše za "bianco šek" pro Američany. Čech schvaluje druhé straně, aby napadla třetí. Z disidentského nebe "morrrrálního krrreditu" spadl do sraček, obhajujících útočnou válku.
Za smrt mnoha a mnoha Iráčanů, může i Havel.

https://denikreferendum.cz/clanek/23324-chilcotova-zprava-o-iraku-pripo…

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

Zeman tehdy GWB osobně vezl důkazy o tom, že za útokem na dvojčata je Irák, pamatujete na 'pobyt' Muhammada Atty v Praze a spojení s iráckou ambasádou? I bombardování Srbska Milošek osobně podpořil, v Afghanistanu by nejraději válčil do soudného dne.

To nic nemění na tom, že Zeman lhaním hradní partičky o jeho zdravotním stavu stal směšným alkoholem nasáknutým starcem. A místo své rodiny je obklopen kohortou panošů, která se třese na to, co ještě si může urvat.

Průměrný počet slepic: 2.1 (15 hlasů)

odklonit od prohuleného prochlastaného Havla a jeho podpisu na zvacím dopise. Neúspěšný :-)) Snažte se, referenti, dneska jste obzvlášť zábavní. Nervíky tečou a tečou, co? To je dobře, to je dobře.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)