Paní Petra o rodinném rozpočtu

Autor
Štítky

O rodinném rozpočtu

V následujícím textu vypisuju ceny rodinného rozpočtu. Pro porovnání s Českem, si to u cen v dolarech vynásobte koeficientem 21,u cen v dolarech za libru vynásobte koeficientem 48. Není to přesné, ale pro orientaci to stačí. A ještě musíte připočítat 7% DPH. Také bych chtěla upozornit na fakt, že díky tomu, že Mississippi je nejchudší stát USA, ceny se pohybují pod americkým průměrem. 

Znáte tu písničku: "Dáme si do bytu, dáme si vázu, pod vázu ubrus, pod ubrus stůl, ke stolu židli, kdo židli má, bydlí a ten kdo bydlí má starostí půl. Jo, bydlení, to je velká položka - nutná k spokojenému životu (a jak by dodal matematik - "nikoliv však postačující) - a skládá se ze spousty malých položek. Buď máte vlastní domek nebo jste v nájmu. Pan Občan se v diskusi zmínil o trailer parcích, kde jsou "ustájeny" mobile homes - mobilní domy. Pokud dům nevlastníte, nájem představuje kolem 800 dolarů. Pokud jste jeho vlastníkem a jen si pronajímáte pozemek, platíte 400 dolarů. Pokud máte to štěstí, že dům i pozemek vlastníte, přicházejí na řadu další výdaje - plyn, elektrika a voda. Nevím, jaké jsou ceny za vodu, protože máme vlastní. Když jsem poprvé přijela, byla jsem z naší vody nešťastná, protože je občas kalná. Ale když jsem pak u příbuzných ochutnala vodu z vodárny, byla jsem moc ráda za to, co máme. Ostatně, tu kalnost jsme vyřešili nainstalováním filtru na kohoutek (35 dolarů). Pak tu máme elektřinu. Elektřina se v Mississippi odečítá každý měsíc. U nás se ceny pohybujou někde mezi 80 a 120 dolary. Víc je to v létě, to běží klimatizace a na jaře, když jsou zapnuté inkubátory a vyhřívací lampy pro kuřata a křepelky. Snažíme se šetřit co to dá, a tak sušičku prádla používáme jen výjimečně a klimatizace je nastavená výš než u jiných rodin (obvykle 76°F) - klimatizace tu hlavně slouží ke snížení vlhkosti. Někdy má člověk pocit, že tím vzduchem pluje. Takže spíš počítejte s větším vydáním. Poslední položkou je plyn. K dnešnímu dni je běžná cena 2,69 dolarů za galon. V říjnu má plynárenská firma speciální nabídku. Zákazníci si mohou předplatit plyn na zimu za 2,19 dolarů za galon. Co se neprotopí do dubna, to se převede na další měsíce, ale už za normální cenu. Za minulou zimu jsme spotřebovali 197 galonů, v čemž byl týdenní výpadek elektriky, kdy jsme běželi na elektrocentrálu poháněnou plynem.

Další pravidelná vydání zahrnují internet (50 dolarů) a pojistky - dům, auto, zdraví. Hodně nám v rozpočtu pomáhá skutečnost, že Bill sloužil u vojska 9 let. Dost na to, aby měl nárok na zdravotní péči hrazenou armádou, ale ne dost na to, aby to pokrylo i zdravotní péči pro jeho manželku. Pravda, kdyby u vojáků zůstal, asi bychom se nepotkali, tak co si stěžuju. Za mé zdravotní pojištění platíme kolem 200 dolarů a to není kdoví co. Moc se snažím udržovat se zdravá a modlím, aby se něco nepřihodilo. Opravdu, zdejší systém zdravotního pojištění je džungle a s láskou vzpomínám na relativně přehledný systém, který pokrýval aspoň to základní - preventivní prohlídky, laboratorní vyšetření, chirurgické zákroky i nutnou léčbu. A ještě jedna výhoda českého zdravotního pojištění. Pojišťovny sídlí v kamenných budovách a jednáte s nimi tváří v tvář. Tady je všechno přes telefon. Když vám nabízejí pojistku, slibují modré z nebe jako politici před volbami, ale když pak potřebujete něco řešit, trvá dlouho než se dovoláte a stejně si nakonec spoustu zdravotní péče hradíte sami (tedy pokud nemáte dobré zdravotní pojištění, které začíná někde na 600 dolarech (pojišťovna Blue Cross Blue Shield) I když na samotné zdravotnictví si stěžovat nemohu, ale to probereme jindy. Další velkou položkou v rodinném rozpočtu je vzdělání dětí, ale to si také necháme na příště. Tím, že děti nemáme, budu se muset poptat, abych vám tu nepsala nějaké polopravdy.

No, a když poplatíme všechny tyto měsíční výdaje, můžeme se vydat na nákup potravin a spotřebního zboží. Křesťané po celém světě se modlí "... chléb náš vezdejší dejž nám dnes..." Chleba - jedno slovo a různé národy si pod tím představí něco jiného. V Česku je to hnědý bochník vonící kmínem. A ještě toastový chléb, ale to jen se zavřenýma očima. V angličtině zahrnuje slovo "bread - chléb" poměrně širokou škálu potravin. Chléb, jak jej známe, kukuřičný chléb (cornbread), vdolky, i rohlíky a housky jsou také označovány chléb, o "banana bread" ani nemluvě. (To jsem takhle překládala recepty, co měla Jane - udělali z toho ve sboru kuchařku Janiných oblíbených receptů.  A mezi jinými tam byl recept na "banana bread". Koukám na ten název - banánový chléb a bleskne mi hlavou: "To musí být hnusné!" A tak překládám, překládám, a z pokynů, jak to upéct jsem si uvědomila, že v češtině bychom to spíš nazvali banánovou bábovkou nebo buchtou a ukázalo se, že to zas tak hnusné není.) Takže - ceny běžného chleba se pohybují někde mezi 0,8 - 3 dolary. Ale to je takový toastový krájený chléb. Ten byste si doma ani neukrojili, protože je tak měkký, že by se pod nožem zbortil. A některé druhy jsou cítit po octu a tak je třeba jej nejdřív opéct v toastovači. Nouze naučila Dalibora housti a mě touha po dobrém chlebu naučila chléb péct. Kmínový chleba a veka jsou v pohodě - dokonce natolik, že je prodávám na trhu, ale housky a rohlíky - to pořád není ono. Co já bych dala za obyčejný rohlík a housku!

A co dáme na chleba? Máslo. Máslo se tu prodává buď solené nebo nesolené (ceny jsou stejné u obou druhů a začínají u 2,98 dolaru za libru (0,454 kg). V jednom balení jsou 4 sloupky másla.) Na to pak můžeme dát šunku, pepperoni salami - paprikáš, bologna - gothaj, sýr - nejběžnějšími druhy sýra je Čedar, Fiesta, Mozzarella a ještě pár značek (Naopak, ještě nikdy jsem tu nenarazila na Eidam). Můžete je koupit v bločku nebo strouhané - ceny jsou, opět, stejné ať už v bločku nebo strouhaný sýr. (2-librový bloček Čedaru stojí 7,32 dolaru). Co tu neseženete je česká anglická slanina. To, co tu prodávají pod názvem bacon - slanina má úplně jinou chuť. Není lepší nebo horší, je jiná. Někdo rád džem. Půllitrová sklenice džemu začíná někde na 2 dolarech, ale to je taková hmota, kterou, když se pokusíte natřít na chleba, odskočí jako blecha (myslím tu hru). Půllitr medu je někde na 8 dolarech.

Tak bychom mohli přejít do oddělení ovoce a zeleniny. Citrusy se prodávají na kusy, případně v balení. Jedno balení citrónů (9 kusů) stojí 3,43 dolaru, pomeranče jsou 0,62 dolarů za kus, ananas 2,08 dolarů za kus. Stejně tak papriky se prodávají buď jako kusovky - zelené tak kolem 0,6 dolaru, červené a žluté (jsou právě v akci) 2 kusy za 3 dolary. Jablka 1,99 dolarů za libru, hroznové víno bez pecek 1,79 dolarů za libru, cibule 1,99 za 3-librové balení, salátová okurka 0,69 dolaru za kus, 8-librové balení brambor 2,99 dolarů. Dlouhou dobu jsem brblala, že nemůžu sehnat kysané zelí. Problém byl na mé straně, protože jsem ho hledala, jak jsem byla zvyklá z Česka, v oddělení zeleniny. Tady se prodává buď konzervované v oddělení konzerv - 0,9 libry za 0,5 dolaru, nebo v sáčku, jak jsme zvyklí, ale to prodávají vedle párků. To proto, že párky ohřáté v kyselém zelí jsou oblíbenou přílohou. To sáčkové zelí je hodně drahé, takže po něm ani nekoukám. Bulvový celer v našem supermarketu neprodávají. To byste museli do Jacksonu, do řetězce Kroger, ale je hodně drahý, takže si velice rychle oblíbíte řapíkatý celer. Pohlreich by ze mě "měl radost". A majoránka - ta je taky drahá - lahvička, tak odhadem štamprle - kolem 3 dolarů a není k dostání vždy a všude. (Totéž platí pro kmín a mák.) Takže majoránku si pěstuju v květináči. Jedna vzrostlá rostlina mi stačí na celý rok - zjistila jsem, že majoránka je víceletka, jen ji člověk musí přes zimu mít ve skleníku, aby nezmrzla.

Měla jsem studenta, a ten vždycky říkal, že brambory má nejraději přepasírované přes prase. Tak se pojďme podívat na ceny masa a uzenin. Vepřová žebra 1,88 dolarů za libru, vepřová pečeně - 1,28 dolarů za libru, vepřové plecko 1,58 dolarů za libru - to pouze v celku. Plátkovaná slanina uzená na dřevě z hickory - 12,98 dolarů za 2,5 libry. Kuřecí maso je tu levné - možná proto, že nedaleko má firma Tyson Foods závod na zpracování kuřat. Stehna 0,58; prsa - 1,28 dolarů za libru. Mleté hovězí na hamburgery se pohybuje někde od 2,88 dolarů za libru, hovězí plec bez kosti 4,98 dolarů za libru, steaky 8,88 dolarů za libru a výš. Co se týká uzenin - tady studenti angličtiny trochu narazí, protože nás učili, že sausage je párek nebo klobása. Může být a nemusí - někdy se slovem sausage označují vepřové karbanátky. Párky to nejsou v žádném případě - ty se nazývají wieners nebo frankfurters. Rope Smoked Sausage - balení točeňáku 2,88 dolarů za 0,8 libry, 2 balení párků po 0,75 libře - 3 dolary.

Po dobrém obědě by to chtělo něco sladkého ke kávě. Hotové dezerty jsou na naši kapsu dost nákladné - pohybují se někde od 12 dolarů za bábovku, takže peču ze základních surovin. Pro ilustraci - začneme cukrem. 25 liber cukru za 12 dolarů, mouka 25 liber 8,23 dolarů, vlašská jádra - 3-librové balení 9,98 dolarů. Librové balení sušených kvasnic 2,49 dolarů.

A ještě jednu věc bych chtěla porovnat. Prodej léků na teplotu a bolest - acylpyrin/aspirin, ibuprofen/ibalgin, paralen/tylenol. V Česku se prodávají po balení 20 prášků v balení. Tady se prodávají v balení 30 až 600 kusů v lékovce. Předevčírem jsme koupili pro Billa dvojbalení ibuprofenu (200mg), tj. 1200 tablet za 9.98. 

Pro pány Vidláka a Zemědělce ještě ceny krmiva pro slepice a křepelky (případně krávy atp.). Pšenice - 12 dolarů, kukuřice - 8, 16% granule pro slepice - 12, granule pro křepelky - 13, oves - 26. Všechno je to vztaženo na 50-librové balení.

Všechny ceny, které jsem uvedla jsou buď z reklamního letáku, tak jak jsem si je poznamenala během nákupu nebo z účtenek našich nákupů.

Na dnešních fotografiích vidíte plynová kamna z naší kuchyně. Mají 2 hořáky, ale prodávají se i větší, s 5 hořáky. V ostatních místnostech topíme dřevem. Pro fanatické ochránce dodávám, že dřevo je z nemocných či uschlých stromů z našeho pozemku. Na druhém obrázku vidíte, proč se v anglických receptech mluví o tyčce másla. Třetí snímek představuje zařízení, kdy výběry a vklady do banky vyřizujete z auta, v prvním pruhu přes okénko, v ostatních dvou přes potrubní poštu.

Z Mississippi zdraví Petra

plynová kamna

Máslo

 

banka z auta

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (112 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Nabízíte zajímavý vhled do tamního ekosystému. Děkuji za článek. Jistě nejsem sám kdo se bude těšit na další díl.

Průměrný počet slepic: 4.8 (32 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

lasix dosage <a href="https://asalasixo.com/">buying lasix online</a> is furosemide a loop diuretic

Zatím bez slepic

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Cheap Viagra Fast Shipping <a href="https://vprednisonn.com/">prednisone killed my dog</a> prednisolone and hair loss

Zatím bez slepic

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Discount Generic Isotretinoin Website Mastercard Store Winston <a href="https://apriligyn.com/">do i need a doctor prescription to buy priligy</a> Cialis Kaufen Gelsenkirchen

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

potraviny levné.
Kromě nadopovaných kur jsou to ceny doslova otřesné.
Jinak pokud bych měl něco podotknout, asi bych si kyselé zelí dělal sám. Moji prarodiče si jej nakládali do dvou čtyřlitrovek od okurek, protože klasický soudek byl pro ně moc, i když ho plnili do poloviny.

Fčilek ho samozřejmě nenakládám, bo moje Jahoda nevaří.
Kdo by vařil, když máme od pondělka do pátku jeden oběd za 3,3 USD včetně DPH ze školky. Akorát si pro něj musíme zajít, což trvá pěšky cca 10 minut tam i zpět.

Průměrný počet slepic: 4.8 (23 hlasů)

To jsem ale pako. Že mě to nenapadlo. Naložíme a dám vědět, jak to dopadlo. :)

Průměrný počet slepic: 5 (16 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

udělení cenné rady jeden tisíc Káčé. Zadarmo ani kuře nehrabě, natož maxizloděj Targus.

A do té flašky se zelím nezapomeňte přihodit trochu soli, něco kmínu a úplně dolů pořádný kus křenu, ať to má říz.
,,, gurmáni si do "kapusty" přihazují i lístky z třešně..., bez větviček...

Kapustě se u nás říká "kel" a zelí je "kapusta". A fčilek jste zmatená, jak soudruzi v osmašedesátém...

Průměrný počet slepic: 4.6 (17 hlasů)

Leda by z ní potom dokázala vylézt, anebo tu flašku může postrádat, pro příště.
No a hygiena - omýt dobře všecko, čím se do flašky leze. Bo např. mléčné kvašení je sviňa.

Průměrný počet slepic: 4 (7 hlasů)

Dyž já su na to pivo, spíš než na zelo. A tam je mléčné kvašení pohroma (pokud nechcete kyselé pivo).

No, každopádně my si dycky nohy myli v horké vodě. Čistota 90 % úspěchu.
V tych sklenkach to jak umačkáte ? Je na to forrichtung ?

Co kvasí - to nehnije.

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

kterých chcete naložit zelí. Strčíte do nich ruce a uděláte stojku. Jak vás znám, to pro vás nebude problém. Když už stojíte na rukou, přenesete váhu na jednu ruku a tu druhou pošoupnete, Pak uděláte totéž s druhou rukou. Zakrátko zjistíte, že vlastně pochodujete po rukou, a to je, oč tu běží.
Dále je pak potřeba vnadné ženy v poněkud volnější minisukni a pokud možno bez spodního prádélka, která vám bude postupně přisypávat do flašek nakrouhané zelí. Je pochopitelně zásadní, aby si při sypání zelí nedřepla, alebrž hrdě stála. Uvidíte, jak vás bude takové přisypávání motivovat k dalším a dalším krokům.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Zelí, kel a kapusta mi nedělají problém. Babička byla ze Slovenska. :)

Průměrný počet slepic: 5 (19 hlasů)

v péérdeli, Házím tu perly sviním, totiž cenné rady Američanům, a oni mě setřou, jak mušinec ze skleněné vázy.
To mám za to, že tu šířím osvětu a tak všelijak podobně.

Průměrný počet slepic: 3.8 (11 hlasů)

Na jižní Moravě se zase říká kchel...

A jak to u vás vypadá (dostupnost, ceny, používání) s cibulí, česnekem nebo křenem? A co běžné středoevropské ovoce, jako marhule, kadlátky, srstky, rybíz, špendlíky? ;-)

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Dexxi, cibule a česnek jsou běžně k dostání, lze je i snadno vypěstovat. Nejlíp tu roste bílá cibule, žlutá jakž takž, červená je leda tak dobrá na nať. Česnek v pohodě. Křen se dá koupit jen ve velkých městech. Mám to v plánu a zkusím zasadit. Dám vám vědět, až budu vědět víc. Jinak daří se tu výborně broskvím, ale jablka, třešně, rybíz, švestky se mi nedaří. Angrešt jsem zkoušela jednou, takže nemohu říct, jestli je důvod, proč mi zašel na mé straně nebo na straně zdejšího klimatu. Také už kolikátý rok zkouším pěstovat rebarboru. Zatím to není nic moc, ale poslední dva roky mi aspoň jedna rostlina přežívá. Co se týká meruňěk - máme teď vysazené 3. Jedna z nich roste hezky, ty dvě druhé tak tak. Dám vědět, jestli třeba příští rok něco sklidíme. Špendlíky tu rostou divoce.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zajímavé, těším se na informace o vaší příští sklizni :-)

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

jabko

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

Na zelí je nejlepší kamenáč ( 20l ) s kvasným víkem a žlábkem na vodu. Navrch prkénko a zatížit kamenem.
No ale ty ceny jídla po přepočtu žádná sláva. A jestli máte na měsíc 1.000 - 1.500 dolarů tajak my, no tě péro.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

In reply to by Ňouma (neověřeno)

Trvalý odkaz

k tomu žlábku a sežrali jsme to do poloviny dubna.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

před 6 lety a ještě ji neotevřel. Víčko nezalívám a už roky mám strach nahlídnout.

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)

rekomando do Bruslogradu soudružce Lejnové, jako vyjádření úcty za zdražení elektriky v rámci boje za rychlejší devastaci planety zaváděním gríndýlu do jedinečné ojropraxe.

Průměrný počet slepic: 4.8 (18 hlasů)

Obejděte bečku kolem dokola a mrkněte, jestli někde není nějaká ďurka. Bude-li, pak se myši postaraly o obsah a Vy ji budete moci klidně otevřít :o))

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

Kamarád dělal u pluku civilní obrany velitele roty chemické ochrany. Bylo to ještě za bývalého režimu, takže cvičili s ostrými bojovými chemickými látkami (podotýkám na příslušném cvičišti).
Nemám jej k Vám povolat? Jistě si toho pořád dost pamatuje.

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Takže očekávejme, že v nějaké dohledné době budeme moct jednat s někým ze zdravotní pojišťovny pouze přes telefon, když budem něco potřebovat.
Prostě pokrok, no...však Milan V to vysvětlí určitě vědecky.
--------------
Malá odbočka.
Některé výlevy protiruských fanatiků a fanatiček jako by dotyční pouze zkopírovali ze 150 let staré kritiky ruského carismu, kterou Bakunin vyjádřil u příležitosti výročí polského povstání. Jenže on( obdobně psal Karel Havlíček - že až germanizace ruské byrokracie znamenala pro Rusko pohromu) mluví i o "...vládě cizího žezla, mocnáři německého původu, který nikdy neporozumí ani potřebám ani povaze ruského lidu, a jehož vláda, zvláštní směs mongolské krutosti a pruského pedantství, naprosto vylučuje život národní....".
Citace je z knihy z archive .org, heslo Bakunin, po zobrazení filtr Czech a pak Výbor ze spisů.
Mj . se v ní cituje také Lassalův výrok , že "...(Slované jsou jen) plemena, jichž právo záleží pouze v tom aby jimi (velikými kulturními národnostmi) byly assimilovány a vyvinuty...". A píše se tam o Liebknechtovi , že " za poslední turecko-ruské války prohlásili se němečtí sociální demokraté s Liebknechtem v čele otevřeně pro Turky, a to ne, že by se obávali, aby Rusko jenom nedokonalé balkánské Slovany neosvobodilo, nýbrž prostě z nenávisti vůči Slovanům. Ve svých řečech a článcích naříká Liebknecht na na vyloučení Rakouska Německem , protože tím ´hradba , stojící proti slovanskému světu a sahající od severního a baltského moře až ku Adrii, onou válkou byla proražena´."
Pardon, koho to nezajímá , ať to nečte - ať si např, smolí básničky o tom, jak se už těší na smrt našeho presidenta Zemana. Určitě si posluchačstvo najde nejen mezi hnusáky, ale i hnusačkami.

Průměrný počet slepic: 4.5 (43 hlasů)
Trvalý odkaz

To je nevýhoda relativní chudoby Mississippi v rámci USA. Něco se doveze do USA a prodává za určitou cenu. V chudších ze států taková cena pro americký trh znmaneá horší poměr vůči mzdám. Nevěřím, že se všecko zboží naceňuje jednotlivě v každém z 50 států. To je něco podobného jako nevýhoda silné libry v Británii oproti USA s dolarem. Na globálním trhu se spousta cen pro Británii jen z dolarů převede na libry. Výzva k darování 50 dolarů na některých webech na provoz se pro Brity uvádí jako darování 50 liber. Zase má Brit platit víc. Reálie z Ameriky jsou zajímavé, ale porovnává se to těžko jiné mzdy, zboží vážené v librách a potom je i slanina jiná....

Průměrný počet slepic: 3.7 (12 hlasů)

libry kobzolí v doláčích na cenu stejných kobzolí v Kč za jedno kilo?

Nechte mne hádat. Buď jste vyšel někdejší ZDŠ ze čtvrté třídy s pětkou z počtů, anebo je vám méně, než třicet let. Jinak není možné, abyste se sám nenaučil počítat přímou úměru...

Průměrný počet slepic: 4.6 (20 hlasů)

Tož tahle se smát není zdravé! Málem jsem se zadusil!!!
...anebo je vám méně, než třicet let...!!!!
BINGO! BINGO!!

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

Targusi,
Miguelovi pošlete 50 britských liber a on Vám pošle 50 amerických dolarů. Pak budete oba spokojeni. :-)

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

poslední libru jsem propil kterémsi holandském či belgickém přístavu při čekání na celníka.
Dodnes si pamatuji, jaké měl boty, bo mi je strkal až ke ksichtu a šlapal mi po dlaních. Strašný dobytek, ožral se skoro tak moc, jako já.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Měl jste mu sdělit, že vezete imigranty do Německa. Sice jsou to samí muži, ale kdo ví, kolik z nich je těhotných, když je pohlaví jen sociální konstrukt. Kdo ale těhotné migranty vydá např. libyjské pobřežní stráži, dostane rok vězení. https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/kapitan-dostal-rok-vezeni-ze-z…

Průměrný počet slepic: 4.8 (12 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

neuvěřil, bo jsem čekal na zaclení nákladu směřujícího do Kazachstánu. Tak blbí nejsou ani soudruzi celníci, kterým se dostalo jedině správného vzdělání v západně evropských školách.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Měl jste tvrdit, že je vezete zpátky, protože byli vyhoštěni. :-) Ale to by Vám asi taky nevěřil.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

vypuknutí Kovidmánie. Proklouznout do budovy naší pojišťovny je nemožné, bo je furt zamčeno. Kdo má zájem, může si pokecat s telefonním automatem. A podle toho taky vypadají výsledky...

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)

...Tak sem prostě opožděný. To se stává i hlupějším jak sem já.
Šak už Kafka (vzor kavárenských čumilů i činitelů) tvrdil, že se diví všem těm nešťastníkům, jak pokorně jdou s prosíkem do všech těch pojišťovacích ústavů - místo toho, aby je vzali útokem.
Taky netušil, že se odmítání proseb těch, z kterých pojišťovny žijí, stane záležitostí telefonních automatů neživých. Uměle inteligentních. Myslel si, že tam bude stát dveřník, nebo dva dveřníci, nebo osmdesát sedm dveřníků...

Průměrný počet slepic: 4.4 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

znát americké mississipské mzdy. Kolik si vydělá měsíčně dělník v továrně, stavební dělník, učitel, doktor, policajt, řemeslník.
Mě.do USA nikdy netáhlo a snad mě tam nezavlečou do otroctví. Stačí mi skopčáci.

Průměrný počet slepic: 4.8 (31 hlas)

Takhle vypadá tamní statistika:
https://www.bls.gov/regions/southeast/news-release/countyemploymentandw…

Rozpětí je velké. Od cca 600 USD za týden po cca 1280 USD. Tedy někde okolo 2500 USD až 5000 USD měsíčně a předpokládám, že před zdaněním.

Našel jsem i další statisiky půměrů, kde je u pokladní uveden hodinový průměr 8 USD, u prodavačky 10 USD, sekretářka nebo asistentka 15 USD a například registrovaná zdravotní sestra 18 USD.
https://www.payscale.com/research/US/State=Mississippi/Salary

Posuďte sami:

Large county average weekly wages

Average weekly wages in Hinds County ($925) and Harrison County ($818) were below the U.S. average of $1,188 and ranked 305th and 348th nationwide, respectively, in the second quarter of 2020.

Among the largest U.S. counties, 101 reported average weekly wages above the U.S. average in the second quarter of 2020. Santa Clara, CA, had the highest average weekly wage at $3,045. Average weekly wages were at or below the national average in 256 counties. At $698 a week, Cameron, TX, had the lowest average weekly wage.

Average weekly wages in Mississippi’s smaller counties

Among the 80 counties in Mississippi—those with employment below 75,000—Claiborne ($1,282) had an average weekly wage above the national average of $1,188. Issaquena County ($441) had the lowest average weekly wage in the state.

When all 82 counties in Mississippi were considered, 4 had average weekly wages below $600, 32 had wages from $600 to $699, 25 had wages from $700 to $799, 17 had wages from $800 to $899, and 4 had wages of $900 higher.

Průměrný počet slepic: 4.8 (9 hlasů)

Příjem a náklady jde těžko porovnávat bez časového měřítka. Já jsem jezdil mezi léty 1996 až 2006 4x ročně do USA . Bydlel jsem ve stejném hotelu a při každé návštěvě jsem si zašel na pizzu do stejné restaurace. První mě stála 5,6 USD a poslední 14,6 USD. Můj šéf (Američan) jezdil pravidelně k nám. Při jedné diskusi řekl , že každá vláda to má spočítané tak , že s průměrným platem má každý před výplatou stejně prázdnou kapsu.

Průměrný počet slepic: 4.8 (17 hlasů)

In reply to by Dědek (neověřeno)

Trvalý odkaz

Verim, ze to v Americe, i diky tem kreditkam, maji takto nastavene. Urcite to ale neplati pro vsechny a mozna ani ne pro 90% jejich populace.
S jistotou ale vim, ze v Cechach to zatim takto neplati. Asi mame tedy malo rozvinuty kapitalismus.
Jednak v me rodine jsem siroko daleko jedinny s kreditkou a tu jsem si porizoval jen kvuli pujceni auta na dovolene v Americe. A druhak, tady se hodne setri. Patri to ke zdejsi kulture a dobremu vychovani. Dokonce i statistiky porvrzuji, ze se za covidovych vrtulnikovych penez, mira uspor jeste zvysila. Ja osobne dokazu usetrit nekolik desitek tisic mesicne (a to pisu z iPhone nebo iMacu a normalne zivim zanovni auto, platim slozenky za vlastni byt atp.). Usetrene penize pak jeste zhodnotit investicemi na financnich trzich. A u tohoto take vim, ze nejsem zdaleka sam.
Ale aby to neznelo jako vytahovani. I ja zazil dobu, kdy jsem dovedl celou vyplatu rozhazet. Za “zazitky” a nebo i za werky co pred par lety skoncily stejne na sbernem dvore. Proste asi clovek casto potrebuje lekci, aby ziskal zkusenost, a casem prisel na to, co mu vic vyhovuje. A kdyz nespadne uplne do exekuci a bankrotu a take ziska dobre placene zamestnani (zamerne nepisu praci, protoze ta nebyva az tak casto zas tak dobre placena), tak se to da zvratit. Jooo, kdybych to ja vedel, kdyz jsem byl mlady a po skole 😀

Průměrný počet slepic: 4.7 (10 hlasů)

….. "A druhak, tady se hodne setri. Patri to ke zdejsi kulture a dobremu vychovani."
To je sice pravda, ale:
- První otázka zní, zda je vůbec z čeho šetřit. Příjmově mírně nadprůměrná rodina se dvěma dětmi na škole (středí/vysoké) není schopna ušetřit prakticky nic, pokud nechce rezignovat na přece jen alespoň nějaké radosti ze života.
- Druhou otázkou pak je, jaké "spoření" dává smysl, vzhledem k inflaci. Třeba investovat do nemovitostí jako dosti bezpečném uložení peněz vyžaduje nějakou základní částku, kterou většina lidí nedisponuje. Nějaké fondy, to zní sice hezky, ale aby něco vynášely, musí se přece jen jednat o poněkud rizikové investice, jinak s obtížemi pokryjí inflaci (a teď zrovna už vůbec ne).
Investice do zlata a podobných věcí je vlastně "krabičkou poslední záchrany", protože fiktivní zlato někde ve fondech je záležitost víry a naděje, nikoliv racionální úvahy. Fyzické zlato v trezoru je sice (skoro) jisté, ale zase nic nenese a obtížně se zpeněžuje (obvykle s nějakou ztrátou).
Nemohu vynechat situaci mladých rodin, když už se (chválapánubohu) rozhodnou mít děti. Většina z nich potřebuje spíš podporu od rodičů, než že by byla schopna něco ušetřit.
Tak bych mohl pokračovat.
Z těchto potíží se spořením, byť je u nás skutečně hluboce zakořeněno, vyplývají i některé potíže s nějakou transformací důchodového systému. Pokus za (tuším) Nečasovy vlády s tím "fondovým pilířem" narazil na nedůvěru občanů v takový systém, protože příliš mnoho krachů kampliček, H Systémů atd.
Jdeme jako společnost nerozumnou cestou Západu - žitím na dluh.

Průměrný počet slepic: 5 (16 hlasů)

V Argentine, v dobe krize, stoupla cena naboje 9mm Luger z 5Kc na 25Kc (v prepoctu)

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

….. tak jen stručně.
Cena 9 mm para/luger byla pět korun i u nás, teď se blíží spíše korunám šesti (mám na mysli loni, neb to jsem dělal velký nákup naposledy). Že by nějaký "argentinský" signál?
Neměl jsem žádnou zkušenost s brokovým střelivem, dokud jsem si nekoupil brokovnici ("pumpovací" AXOR 12/79). Cena mě příjemně překvapila, také se motala kolem šesti/sedmi korun. Ovšem náboj s plastovým projektilem (na lidi, aby třeba přerazil nohu či žebra, ale pokud možno nezabil) stojí kolem dvaceti. Jóóóó, humanita je drahá...

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

mi prodejce rikal, ze drazsi luger je zpusobeny vysokym odberem ze strany USA odberatelu, kteri plati vic nez evropani.
Amici k nam chteli posilat molekuly svobody, my k nim posilame molekuly bezpeci ;-)

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Koukam na odbornika :) 1. ne 12/79 ale 12/76 ! Axory se nikdy nedelali v razi Supermagnum. 2. Je to no - name smejd nejlevnejsi tridy, znacku v Turecku tomu dava reseller ktery akorat dostane vyvozni licenci, ale sam to nedela. 3. Strilet u nas plastikovymi naboji ? Naco proboha ? Ucinek velice nejisty - pokud ho to nezastavi, tak te drban zabije z nasratosti, i kdyz drive nechtel. A z pravniho hlediska vsech potahovacek si na tom naprosto stejne, o nic lip, nez jako kdyby si strilel ostryma.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

…. vám se to ještě nikdy nestalo?

Zatím bez slepic