Krize odbornosti

Autor

Krátký koronavirový úvodník ještě ke včerejšímu článku:

Nevím jestli si toho někdo všimnul, ale grafy o efektivitě vakcín se včera večer poněkud proměnily. Zlepšily se. Nebudu nic zakrývat, udělali jsme ve výpočtu chybu. Normální chyba ve vzorečku, která zdvojnásobila pokles účinnosti vakcín. Pokles účinnosti v čase platí. Ale neklesá tak rychle a i když nejrychleji klesá u u kategorie 65+ , v této chvíli je pořád ještě na více než 50%. V této chvíli pomáhá vakcína každému druhému  seniorovi nikoliv každému pátému.  

Graf je o dost příznivější. Není sice tak příznivý jako studie firmy Fajzr, ale očkování se ukazuje být lepší než jsem se včera strachoval. Samozřejmě musím vzít zpět  většinu svých včerejších předpovědí. V této chvíli by to znamenalo, že by se nemocnice mohly přehltit až při 100 tisících nakažených denně a to si u nás nedovedu představit. Proto bych očekával, že nový ministr zdravotnictví bude mít chvíli stažené půlky, ale do stejných problémů jako loni se nedostane. Doufejme. 

Včerejší článek jsem v úvodu upravil a berte ho jako memento, že Vidlák dává nikoliv pravdu, ale jen názory, že se Vidlákovi nemá věřit, ale má se ověřovat, že Vidlák dělá chyby, a dělá je často. Omlouvám se všem, které jsem mohl namířit nesprávným směrem, které jsem uvedl v omyl. 

Krátký prezidentský úvodník: 

Aniž bych se chtěl vytahovat a samolibě se posmívat, tak bych řekl, že jsem situaci se "skoro mrtvým prezidentem" odhadl o něco lépe než ti, kteří už ho viděli nemohoucího, plného hadiček a nevnímajícího. A také jsem docela slušně odhadl, že Zeman prostě vyčkává, nechává své soupeře projevit... a pak jim do rozjetého soukolí nasype písek. 

Sice jsem od Zemana čekal drtivější protiúder v ještě lépe zvolenou chvíli, ale zdá se, že starý Ještěr je už spokojený, udělal co chtěl a teď se bude velmi dobře bavit, jak se senátní krysík bude kroutit jako žížala. Hoši se shodli, že prezident už je odepsanej... a ono to nevyšlo. Těch pořadů... těch rozhovorů, těch připravených proslovů. A všechno zbytečně. Užiju si to spolu se Zemanem. Asi se slušně nasměju. 

Jo, doteď policie prověřovala Mynáře. Teď by mohla zase prověřovat chvíli senátního Zastrčila. Vlastizrada... Však on se někdo najde, kdo to trestní oznámení podá. 

A propo... co náš premiér oligarcha? Nedluží Vondráčkovi omluvu? Vůbec mi ho není líto. 

 

A teď už dnešní text: 

Četli jste nedávno ten slavný rozhovor s Václavem Bartuškou - zmocněncem vlády v oblasti energetiky? Pokud ne, napravte to. Počtěte si u Vlka na Kose, který tomu rozhovoru dal opravdu hodně prostoru. Já to zparafrázuji jen krátce. To co se teď děje, je pomsta Ruska, které si uvědomilo, že Evropa má dost peněz na to, aby svojí ekonomiko převedla na obnovitelné zdroje a tak se teď snaží zvrátit nezvratitelné, protože bez evropských peněz za ropu a plyn Putin brzy zkrachuje. 

To samozřejmě nebyl jediný rozhovor na toto téma. Další moc pěkný rozhovor dal bývalý ředitel ČEZu Míl. Který kritizoval vládu za to, že poslechla Evropskou unii a pustila některé své pravomoci z ruky a protože jsme EU dovolili dělat blbosti, tak to teď máme. Samozřejmě už se ho nikdo nezeptal, jak to měla vláda s těmi kompetencemi udělat, když jsme do EU vstoupili a od té doby jsme součástí jakéhosi procesu na vytvoření superstátu. 

Vidíte, takoví diletanti se bez problémů dostali na vysoké posty. Tyto posty jsou navíc vybaveny celou řadou kompetencí a pravomocí. Papaláši sedící na těchto postech pak dalekosáhle ovlivňují směr vývoje aniž by mu jakkoliv rozuměli. To samozřejmě neplatí jen pro energetiku a neplatí to jen pro státní sektor. Platí to i pro sektor soukromý a platí to prakticky úplně všude. 

I ten Ludvík XIV byl chytřejší a papalášům raději dal jen ceremoniální funkce. Jeden mu utíral ruce, druhý zadek, jeden mu naléval víno, druhý mu vodil milenky. Ale státní správu nechal v rukou méně urozených, ale o to kompetentnějších lidí. Pokrok nezastavíme, my už jsme o pěkný kus dál a tak se už dávno na všechny vysoké posty dostali lidi, kteří vůbec nerozumějí tomu o čem rozhodují. Tihle hoši se už dávno zbavili všech lidí pod sebou, kteří tomu rozuměli a pomalu se dostáváme do fáze, že v celé řídící struktuře čehokoliv není prakticky nikdo, kdo by alespoň vzdáleně tušil, jak věci fungují. 

K tomu jsme tu třicet let tvořili systém, který generuje certifikáty. Nejde o to, co člověk umí, ale jde o papír. Od výučního listu přes řidiče kamionu po vysokoškolské tituly. Je zapotřebí papír, nikoliv schopnosti. Už dávno jsme se tomu všichni přizpůsobili. A tak učňáky dávají výuční listy na zedníky, ale žádní zedníci z nich nevycházejí. Průmyslovky dávají maturitu ze stavitelství, ale žádní technici z nich nevycházejí. Obávám se, že i vysoké školy dávají inženýrský titul, ale žádní inženýři z nich nevycházejí. Samozřejmě ne vždycky a ne všude... 

Ale ten diletantismus vylejzá úplně všude. Pak dávají rozhovor o energetice různí Bartuškové, kteří dostali zmocnění, dostali kompetence a teď ten chlap nejspíš někde sedí na nějakém jednání s vysokým úředníkem a zařizuje nám skutečně bezemisní budoucnost. Dovedete si představit, kolik takový člověk napáchá škody každým podepsaným papírem? Různí Mílové udělují zcela nepoužitelné hraběcí rady... a vláda je poslouchá, protože to tam je také samý diletant. 

Těch pár posledních odborníků to nezachrání. Už jich je málo a nemají žádnou možnost čelit tomu tlaku blbců, kteří prostě vědí, jak je to správně.  Víte, dost často se tady v diskusi poukazuje na různé ilumináty, Klause Schwaba, ochránce klimatu Timmermanse, římské kluby, Aspen instituty... a hledáme zlou vůli tam, kde je nejspíš jen hromada blbosti. Hledáme ďábelský plán tam, kde je jen hodně víry a dostatečně prázdná hlava. Kde je jen kupa certifikátů a titulů, ale minimum skutečně použitelných znalostí. 

Je jeden příklad - Podívejte na britského premiéra Borise Džonsona. Já o něm kdysi říkal, že mi přijde jako Ralph Wiggum ze Simpsonových. On zná několik jazyků, tuším že má načteného Šejkspíra a vůbec má poměrně excelentní vzdělání. Ale když se podíváte na britské prázdné obchody, nedostatek řidičů a spoustu dalších problémů o kterých se raději nemluví, tak je vidět, že mu ty jazyky a znalost středověkých autorů k ničemu nejsou.  Přes titul z prestižní školy nedokázal dohlédnout ani tak daleko, jak leckterý obyčejný soustružník. 

 Ne vážně si myslíte, že nás ohrožuje inteligence toho Bartušky? Že by příslušník pomocné elity dokázal s tím svým kuřecím mozečkem jakkoliv reálně řídit nějakou konspiraci? Pochybuju. Nás ohrožuje jeho diletantismus. Ohrožuje nás, že někdo takový jezdí po světě a baví se ze sobě rovnými o něčem, o čem nemá ani ánung. 

Nejspíš se brzy ukáže, že většina dnešních problémů vězí právě v tomhle. Že na vrcholových postech v logistice nesedí logistici a na vrcholových postech v energetice nesedí energetici. Jen na vrcholových úřednických postech sedí stále ti největší blbci. Diletanti kam se podíváš. Jde to už tak daleko, že i já jakožto středoškolák dělám vysokoškolskou práci a bohatě to stačí. Ne, nejsem nijak extra dobrej. Před dvaceti lety by mě kdokoliv strčil do kapsy, ale dneska? Vlastně ani nemám motivaci se zlepšovat, protože mě nikdo nedohání. 

Nekompetence samozřejmě není žádný trvalý stav. Kompetenci se člověk může naučit. Diletant nemusí zůstat diletantem. Ale školství to neučí. Ani firmy už nejsou pořádně schopny něco naučit, protože to většinou sami už také neumějí. Jen předávají stále menší sumář znalostí dávných odborníků. Nakonec nás bude učit sama realita. Až to všechno padne na hubu, velmi rychle se oddělí zrno od plev. Velmi rychle se ukáže, kdo umí a kdo neumí. Velmi rychle se ukáže, kdo v těch sračkách dovede plavat a kdo jde rovnou ke dnu. 

Baťa kdysi říkal, že ekonomická krize je krize mravní. Já teď říkám, že současná krize je především krizí odbornosti. Prostě se nahoru dostali lidi, co umějí intrikovat, ale neumějí dělat. Umějí říkat správná slova, mají správné postoje, ale vůbec netuší nic o tom, co mají řídit. Znají spoustu manažerských pouček, naučili se jak lidi motivovat ždímat lidi, ale vůbec netuší, jak to v jejich oboru chodí. 

A platí to i u takových oborů, jako jsou automobilky. Docela by mě zajímalo kolik vysoce postavených diletantů se podílelo na dnešních zavřených fabrikách. Tihle hoši měli statisícové platy, rozpočítávali pracovní úkony na vteřiny, měli grafy výkonnosti každého dělníka. Řešili, jak ještě více vyšponovat pracovní výkony. Ale nedokázali vůbec rozklíčovat strukturu výroby polovodičů. Ale zato uměli velmi efektivně potlačit jakýkoliv hlas, který je před takovým postupem varoval.  Realita teď Škodovku naučí... 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (136 hlasů)

Komentáře

Jak mohu dát za někoho jiného ruku do ohně, když si často nejsem jistý sám sebou?

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vlastimile každou chvíli slyšíte vyprávěnky lidí, kterak se dali dohromady s kamarády, pustili se do nějaké společné práce a po pár letech z toho znechuceně vystoupili, protože se to celé otočilo směrem který se jim nelíbil. A ne že by jim to někdo rozvrátil, prostě narazili na objektivní překážky a při jejich zdolávání se dostali někam, kde vlastně nechtali být. Původně malá firma roste... až se změní v korporaci. Původně nadšení lidé se mění v páprdy...  

To samé platí i pro revoluce... revoluční nadšení musí být tak trochu chiliastické, protože k čemu by byla revoluce, kdyby neznamenala nápravu a konečné nastolení toho pravého režimu, který ukončí všechny války, ukončí všechny spory a pak zavládne věčný mír. Proč obětovat své životy, proč obětovat majetky, proč dělat revoluci, kdyby člověk nevěřil, že to změní svět k dobrému? Že revoluce je jen "ta poslední válka, co ukončí všechny války". 

Chci tím říci, že když se nějaká revoluce spustí a člověk bude ochoten sáhnout ke krajním prostředkům, tak nikdy nevíte, kam vás to dovede. Ale je reálné nebezpečí, že vás to dovede k masivnímu gilotinování, dovede to ke koncentrákům, Jáchymovům, Ljublankám, Velkým skokům... Revoluce prostě není žádná prdel a člověk by si měl sakra rozmyslet, jestli do něčeho takového půjde. Protože na konci stejně bude zase ten starý svět. Sice po restartu, ale žádné konečné vítězství nenastane. 

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

já vlastně ani pro revoluci nejsem. Viz moje odpověď číslo 2.

Kolikrát ani nevíte, kam vás dovede příští den. Natož nějaká revoluce.

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

Když se spustí revoluce...pro nastolení toho pravého režimu. To je chyba.
Kdo tady kdy mluvil o revoluci podobné těm barevným kdy pár zaplacených rozvracečů se postaví proti poměrně slušně fungujícímu systému a rozhodne se "přemluvit bábu a dědka" ke změně. Kdy společnost ve svém celku jen trpně přihlíží a čeká. Čeká tak dlouho až se začně divit, pak je pozdě.
To je i případ té "naší" sametové. O takovou nestojím, jak vidím z jeho postojů už ani Vidlák.

A co taková podobná té z roku 1946? Ne intervencí zvenku, ani zevnitř. Vyhranou válkou se zlem, přesvědčením většiny. Vyhranými volbami! Přesvědčit a získat občany pro své vidění spravdlivějšího a lepšího světa, to je cesta. To je moje představa, a jak to chápu já, i Vlastimilova.

To není revoluce podle Vidláka, to je výsostný projev demokracie. Že někdo bude nespokojený je zřejmé. Nikdy nebude absolutní spokojenost s režimem. Natož nějaké konečné vítězství.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

lokálních hladových bouří nikdy žádná revoluce nevznikne sama od sebe. I tu francouzskou, i tu ruskou někdo douhodobě a koordinovaně připravoval. Součástí přípravy byla propaganda, která měla zmást masy a předhodit jim falešné cíle. Buďte si jist, že přinejmenším francouzská BURŽOASNÍ revoluce dopadla tak, jak měla - buržoasie převzala moc z rukou šlechty.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidláku škodovky se musím zastat, mám tam známého co odešel taky, protože krize není :D
Ale říkal, jak to tam funguje a porovnával se současnou firmou. Kdy při nějaké změně musí souhlasit všechny oddělení než to projde, v nové firmě, ale podobná pravidla naplatí a tak při změně výroby se najednou stane, že projekce bez konzultace a souhlasu změnila nějaké součástky a zadala do výroby, ale nekonzultovala s nákupem (=není potřeba souhlasu všech, že se něco rozběhne) a výsledkem je zjištění v průběhu výroby, že nákup sdělí "součástka se nevyrábí u 3 měsíce a na skladech není" ;)

Průměrný počet slepic: 3.7 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

A ještě doplním jednu věc. Snad si někteří představují revoluci tak, jak proběhla ve Francii, v Rusku a mnohde jinde. Velký třesk a krátce po něm nový, častokrát ještě horší režim. Moje představa je jiná. Aby byla změna k lepšímu úspěšná, musí být provedena uvážlivě, pomalu a důsledně. Jistě by to trvalo roky a desetiletí. Pak teprve se může dostavit výsledek, který bude stabilní a přívětivý k lidem.

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

Pak to ovšem není revoluce, ale evoluce.

Průměrný počet slepic: 3.9 (16 hlasů)

In reply to by Ziim (neověřeno)

Trvalý odkaz

je vymyšlenost jakéhosi Darwina a to je úplně jiná pohádka.

Průměrný počet slepic: 2.5 (11 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Evoluce je nepřetržitý řetěz revolucí nahlížených s odstupem, z dálky. V širším časovém kontextu. Nebo je koncentrovanou evolucí do jediného bodu. Nebo ještě jinak - dostatečně přibližte některé body na lince evoluce... a spatříte revoluci. Jde jenom o měřítko, šířku záběru a časový rámec.
To máte jako s těmi litosférickými deskami. Také se neposouvají průběžně a plynule, ale v řetězci malých (někdy katastrovických) okamžiků...

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zásadní rozdíl mezi revolucí a evolucí je to, že revoluce probíhá násilně, a jejím cílem jsou (alespoň nominálně) změny, na které není adresát revoluce připraven, k nimž ještě po všech stránkách nedospěl. Proto nemůže mít nikdy úspěch.
Evoluce je nenásilný vývoj kupředu, v souladu s fyzickým, ale i duchovním dospíváním svých adresátů. Je to proces, který je přirozený a dobrovolný- a jen takový může být trvalý.

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

jsou různé druhy evoluce

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Mám za to, že nedostatek klíčových surovin a výrobků, od dřeva a ropy přes papír na knihy a močůvku do nafty až po integrované obvody je záměr. Protože výmluvy o tom, že čipy vyrábí jediná fabrika v Malajsii a nikdo jiný to neumí, neberu. Dalo by se to pochopit v jednotlivostech a krátkodobě, ale to není tento případ. Začíná ve mě klíčit podezření, jestli náhodou někdo nepřipravuje scénář Výmarské republiky v rozsahu světovém. Tehdy se bankovky vozily na káře, když se šlo koupit chleba. Protože to by přeci bylo ideální pro zrušení hotovosti jednou provždy. Stejně by v tu chvíli byla bezcenná, tak co. Ctihodní občané by se nechali přesvědčit, že teď už je to jedno a všechno bude napříště jednodušší.

Tak nějak jako dnes německá hyprinflace začínala. Tu poskočí cena plynu na dvojnásobek, dřevo dvaapůlkrát, močovina desetkrát. A zanedlouho začnou na bankovkách přibývat nuly.

Uvidíme, jak se to bude dál vyvíjet. Vládní ekonomové se přou o to, jestli bude letošní inflace 3% nebo 3 a půl.

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)

Zářijová inflace byla 4%, ale to se v celém roku zprůměruje na nižší číslo, zatímco v krámech jsou ceny vyšší - u potravin znatelně. Jenže máme stagflaci, ceny rostou a výroba klesá. Proto i nárůst cen brzy narazí na fakt, že chybí kupující lidé.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

K čemu je statistika inflace, když nezahrnuje například ceny nemovitostí? Protože kdyby zahrnovala všechny skutečné životní náklady, byla by už dnes v desítkách procent za poslední rok-dva.

Průměrný počet slepic: 4.8 (11 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Spotřební koš nějak zahrnuje nájem, což přeneseně odráží i cenu nemovitostí, ale váha toho parametru v koši neodpovídá poměru výdajů průměrné mzdy.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

hmm, mozna nad tim uvazujete, ale porad to nevidite komplexne

je to dlouhodoby plan, se spoustou scenaru a lide je sami siri, jako zeleny udel, velky reset

https://rutube.ru/video/37674113ca740b46e688e5535e315a10/

Průměrný počet slepic: 4.7 (10 hlasů)

2 Vlastimil:
Ano, je to záměr. Položit zbytky evropského průmyslu na kolena. Jsem slaboproudař a vím, jak je výroba například integrovaných obvodů diverzifikovaná. Jeden typ (nebo jeho plnohodnotná či lepší náhrada) se vyrábí u několika výrobců souběžně, liší se jen v maličkých detailech, ale ne funkčně. Netýká se to jen analogu, ale i malých jednočipů, pasivních součástek, naprosto čehokoli.
Ten nedostatek směrem do autoprůmyslu je uměle vyvolaný.
Otevřete si ECU třeba od druhé generace Toyoty Yaris, vypište si typy použitých IO a zkuste je poptat v číně takhle sám, jako fyzická osoba - normálně Vám je prodají. Od značkových výrobků přes neznačkové, dobře funkční kopie, až po neautorizované padělky, v deseti cenových hladinách.
Jednotlivě, po malých množstvích s tím není vůbec problém - ale například 100.000ks Vám už nikdo z číny nedodá. Ani český Ryston to nedokáže sehnat a ti podle mých osobních zkušeností dokážou sehnat úplně všechno, co se někde ve světě vyrábí, vyrábělo či skladuje na "horší časy". Jsou to borci.
Dokázali nám v průběhu asi 10 let shánět mnoho typů polovodičových součástek, které jejich jediný mateřský výrobce (který se mezitím často i přejmenoval) nevyráběl třeba už 5 až 10 let. V jejich výrobě ani nepokračovala žádná jiná firma, nikdo k tomu od mateřské firmy nedostal svolení. Ryston nám to všecko postupně dokázal sehnat, po 5.000ks od každého typu a z takzvaných NOS (new old stock) zásob. Co jsme nespotřebovali sami, jsme snadno rozpustili v ČR i SR, jen se zaprášilo.
NOS jsou ve zkratce řečeno zásoby, které se vytvoří po firmou nahlášeném termínu ukončení, ale ještě před definitivním skončením výroby. Někde se ve větším množství (=nízká cena) kvalitně uskladní, aby se o pár let, nebo i desetiletí později, samozřejmě s příslušnou "horskou" přirážkou, dají znovu do oběhu. Odtud název new old stock.
Rozprodeje některých zbytků těchto NOS zásob (stále jde o tentýž, vysoce kvalitní materiál z původní výroby) lze běžně a za naprosto závratné ceny vidět například na Ebay. Ovšem, nemá-li daná sháněná součástka žádnou jinou alternativu, nebo modernější náhradu, což zpravidla nemá, koupíte ji z NOS zásob i tak, za tu závratnou cenu oproti původní. Existuje poměrně dost firem, které se tímto NOS obchodem doslova výborně živí - jsou mezi nimi převážně evropské firmy, ale i třeba irský Donberg Electronic.
Na aliexpresu, amazonu a jiných tržištích nikoliv, tam jsou čistě jen věci z nové výroby.

Nedostatek "nových", relativně moderních součástek, které navíc všechny mají nějaké své výrobní alternativy-ekvivalenty, je vyvolán zcela uměle. Velmi pomalý přísun hotových řídicích jednotek, od jejich výrobců k tomu výrobci finálnímu, je způsoben tím, že výrobce řídicích jednotek musí veškerý materiál pro jejich výrobu objednávat po malých množstvích, přes několik subjektů a dodávky i malých množství jsou uměle zdržovány.
Je to totální sviňárna ze strany číny, ale zatím si nikdo z vlivnějších lidí nedovolil, tuhle sviňárnu nahlas pojmenovat. Evropa si to prostě nechce připustit a Amerika ve své nabubřelosti myslí, že to nějak zvládne, protože to kdysi sama číňany učila. Prd leda.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

Skvělý komentář. Až na poslední dvě věty. Vládci (ti skuteční) Evropy i Ameriky moc dobře ví, o co jde. A Čína to nedělá ze své vlastní vůle. Je to jejich společný záměr - likvidace Západu jakožto průmyslové rozvinuté části světa.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Všechny dosavadní vakciny měly a mají za cíl zabránit tomu, aby jedinec dostal infekční nemoc.
Tedy NIKOLI POUZE zabránit smrtelnému průběhu nebo vážnému průběhu s pobytem na JIP, ale ÚPLNĚ ZABLOKOVAT infekci.
V tom se "vakcina" proti covidu zásadně liší od všech ostatních dosud známých vakcin. Od počátečních tvrzení výrobů o tom, že vakcina zcela zabrání infikování očkovaných, už jsme se posununli k tvrzením týchž, že má za úkol pouze ochránit před vážnými a fatálními průběhy. Další posun je tedy celkem předvídatelný.
A za takových okolností mám já, jouda farmaceuticky nevzdělanej, věřit tvrzením podomních obchodníků se žblabuní, kteří se nejen mne snaží vydíráním donutit, abych si to nechal aplikovat furt kolem dokola? Tak to asi nepude; to asi budou muset změnit rétoriku, abych jim ty poudačky zbaštil.

Průměrný počet slepic: 4.2 (22 hlasů)

"Vy to nechtete? A víte, že vás nepustí do hospody, do obchodu, do práce?"

Průměrný počet slepic: 3.9 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

V ČR se dominantně očkuje Pfizerem, zjednodušme si situaci jen na něj. Podle vědců z Floridy má Pfizer účinnost 94,2%, což je průměr mezi hodnotami 88,7% a 97,2%.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/dat-uz-je-dostatek-vedci-sestavili-z…
Vidlák uvádí, že účinnost Pfizeru je ve skutečnosti jen 50% nebo mírně nad. Takovou účinnost mají i vakcíny z inaktivovaného nebo atenuovaného viru. Takže jediný rozdíl mezi vakcínami mRNA a klasickými vakcínami není v účinnosti, ale ve zdravotních rizicích.

Pokles účinnosti vakcín Pfizer u očkovaných v ČR je vysvětlitelný právě mutací koronaviru.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

Takže geneticky modifikovaná "vakcina" je sice mnohem nebezpečnější a méně účinná, ale zato je několikanásobně dražší.
Farmalobby to dotáhne do úspěšného konce, i kdyby měla vychcípat většina populace planety Země.

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Výrobně je naopak mRNA vakcína úžasně jednoduchá a levná. Poslechněte si Turánka. Problém je, že především ten nosič a obal té mRNA s propylenglykolem nebyl původně vyvinut jako vakcína ale jako genová terapie.

Cena je vysoká proto, že se platí monopolní poplatek Pfizeru a Moderně.

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kdyby místo toho podávali solný roztok, jsme na tom stejně. A jestli by měl Pfizer účinnost proti dalším mutacím koronaviru pod 20% (a má ji prý něco mezi 30-40%), větší pravděpodobnost úspěchu má i hod mincí, jen je bez potenciálních veldejších účinků
Ta rétorika kolem mRNA vakcín mně připomíná hledání ZHN v Iráku. napřed okázalé tvrzení, jak tam jsou a ohrožují svět, potom tiché prohlášení, že je důkladně ukryli, pak že je stejně potajmu zlikvidovali, a nakonec bylo naším záměrem šířit demokracii a lidská práva.
Něco podobného se odehrává s mRNA vakcínou, která stojí za starou bačkoru - podle mého názoru.
Imunitu proti koronaviru vyvolávají IgA:

Sekreční IgA přítomné na sliznicích nosu, dýchacího a trávicího systému obalí virus a znemožní mu průchod přes sliznici do organismu. Jenže toto slizniční – odborně nazývané sekreční – IgA se netvoří po vakcinaci. Očkovaní lidé si ho vytvoří, až když se setkají s živým virem. Důležité je, že očkování chrání před těžkým průběhem onemocnění a smrtí. Takže platí, že očkování chrání mne, ale ne Tebe,“ říká pro ParlamentníListy.cz Zuzana Krátká.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

https://www.youtube.com/c/O%C4%8Demseml%C4%8D%C3%AD/videos

Toho pána mám rád, v podstatě vždy se s ním názorově shoduji. Dělá dlouhodobě rozhovory se zajímavými lidmi také na Slobodném vysielači, každé pondělí.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

nejsou lidi.

A co sa tyka postupnej degeneracie na veducich postoch?

Vsak to je logika - ziadny sef nechce, aby jeho podriadeni boli lepsi ako on. Tak si tam vacsinou vyberie ritolezcov. Cim vacsia korporacia, tym vrcholovejsi rektalny alpinizmus.
No a casom ten system ritolezectva a neschopnosti zacne zit ozaj vlastnym zivotom, kde uz systemovo v ramci hybajucich sa skatul dochadza k prirodzenemu postupu.
Merkel preferovala Fonlejnovu.
Fonlejnova si povybera pracovnikov, ktorych akoze zvolia (vsimli ste si ze "grilovanie" buducich komisarov bolo zrusene a boli nominovani a schvaleni?) Hlavne ze su dobra parta. Maju spolocny nazor na svet.

Vseobecna poucka ze manazer tomu nemusi rozumiet, hlavne nech to vie riadit sa zasadne pouziva u ludi ktori pretlacaju nechopakov vo vedeni.

Babkoherecka je sefka pre IT rozvoj a podpredsednicka vlady
Kadernik je minister skolstva
hutnik je na cele ustavu srdcovocievnych chorob
modra knizka je na cele minsterstva obrany
danovy podvodnik na cele minfinu
riaditelka materskej skoly je na cele zdravotnickeho vyboru a keca do riadenia boja s Covid-19

tvl - armagedon

Průměrný počet slepic: 3.9 (21 hlas)
Trvalý odkaz

Hampl dobře nanesl slova.
https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/petr-hampl-pouceni-z-poklidn…

Mohu téměř bezezbytku podepsat.

Jen bych podotknul, že strana, která bude hájit zájmy a práva pracujících (Ježiš, zní to jako fráze z PŠM) tu schází, měla by vyvažovat systém. Nevyvážený systém má tendenci se při vhodné příležitosti zhroutit, jak už to tak u systému je.

Průměrný počet slepic: 3.7 (24 hlasů)

píše o něčem co nezažil a tudíž nezná. Jeho filosofie by se dala shrnout do výroku: nebýt vraždění a kriminálů. tak byli ti komunisti docela fajn.
Modenizace a nárůst životní úrovně probíhala v Evropě téměř všude. To není jejich zásluha. Jejich vláda znamenala postupné zaostávání téměř ve všem.
Ale já si pamatuju, jaké problémy moji rodiče a prarodiče řešili. A jak často jsem od nich jsem slyšel: "Né abys tohle někde venku povídal!" Každý si musel neustále dávat pozor na hubu. Dostat svoje děti na studia, to byl pro některé rodiče neskutečný nervák, protože "kádrové důvody". A těměř totální nedostatek téměř všeho. Každý výrobek a každou potravinu člověk přinesl domů jako kořist. Pamatuju si jak časté byly výpadky proudu a jak často netekla voda. Ještě v osmdesátkách lidi často chodili z paneláků s vědry pro vodu k cisterně na ulici.
A taky si pamatuju na spoustu uhelných prázdnin ( nám dětem se to líbilo) a jak jsme občas seděli ve třídách v kabátech, protože se netopilo.
Praha vzdycky byla a je svět sám o sobě. Jejich názory neodráží situaci ve zbytku země. Vybavuju si, že jsem během studií vozil z Prahy domů uzeninu, protože to, co bylo běžné v Praze, se v tom "preferovaném" Severočeském kraji ani nevidělo. Moje máti pracovala v lékárně, takže vím, jak fungovalo zásobování léky. Byly sice "za korunu " ale často nebyly. A pokud byl váš obvoďák diletant a zubař fušer, tak přes to nejel vlak. Dnes zubaři taky přestávají být, ale když jsem potřeboval, pojišťovna mi našla jiného. Takže asi tak.
Pan Hampl začíná být dost sebestředný. Jednou jsem ho upozornil na některé omyly v jeho příspěvku o Marii Terezii a hned mě obvinil zse servility k Habsburkům. Být objektivní je

Průměrný počet slepic: 2.8 (37 hlasů)

In reply to by Horal (neověřeno)

Trvalý odkaz

Neprehanejte to, pametniku zije jeste dost.

Průměrný počet slepic: 4.7 (20 hlasů)

In reply to by Horal (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jistě, každý režim má své klady a zápory. Ovšem v mnoha případech je čistě na subjektivním hodnocení jedince, co je klad a co zápor (což se jistě netýká základních životních podmínek, třeba hlad bude asi záporným jevem pro každého, kdo hladoví).
A každý režim postupně degeneruje. Zde zase záleží, jak rychle ona degenerace postupuje.

Čistě subjektivně se mi zdá, že předcházející režim degeneroval v hospodářských věcech stále pomaleji (nějak se to naučili zvládat), ve věcech personálních/politických naopak stabilním tempem (gerontokracie).

Nyní se mi jeví, že degenerace současného režimu nabírá na obrátkách ve všech směrech, a to mírou velmi exponenciální.

Zde tedy uplatňuji Godotův teorém, že důležitý je nejen současný stav, ale hlavně trend vývoje. A tak zatímco před těmi desetiletími jsme měli dojem (a snad to nebyl jen dojem), že se nám žije a bude žít stále lépe, nyní to působí dojmem zcela opačným (a obávám se, že to není jen můj dojem).

To tedy k onomu oblíbenému "dříve a dnes".

Průměrný počet slepic: 4.6 (20 hlasů)

Asi proto že jsme obdobného věku, nátury a obdobných zkušeností. Máme se v novém systému mnohonásobně líp, posuzováno finančně a majetkově, mnohonásobně hůř, posuzováno neutrálním, nezúčastněným, realistickým a neosobním pohledem. Chcete-li, morálním ve smyslu dobraa spravedlnosti když ne pro všechny,což není možné, tak aspoň pro většinu.

Právě, jde o to umět zvolit takový pohled který vystihuje celospolečenskou realitu. Ne jen přes svou peněženku,své konto, své prožitky, své požitky. Ano, nutno zvažovat ono „dříve a dnes“. Neznáme žádné jiné systémy než socialistický a kapitalistický, nikdo nevymyslel jiný pro současnost vhodnější, použitelnější, musíme brát v úvahu jen tyto dva. Zamyslet se nad tím který je reformovatelný a který ne, kam který směřuje. Nebo snad někdo se chce vrátit k feudalismu nebo dokonce otrokářství?

Pozor : tím neříkám že Godot je pro ten minulý či současný, je to jeho pohled, ten neznám. Znám jen svůj : pro socialismus.

Průměrný počet slepic: 4.2 (9 hlasů)

"Neznáme žádné jiné systémy než socialistický a kapitalistický, nikdo nevymyslel jiný pro současnost vhodnější, použitelnější, musíme brát v úvahu jen tyto dva."
---------
Hluboký, rozšířený a omluvitelný (protože neustále opakovaný) omyl!

Například současná Čína je v hlavních hospodářských parametrech, které zajímají nás - coby průměrné obyvatele země - mnohem "kapitalističtější" než i současné Česko!
(Pokouším se už několik let týden co týden sledovat videoreporty dvou lidí, kteří tam dlouhá léta TRVALE žijí a pracují.)

Často zírám jako puk....překvapují mě v kladném i záporném směru. Ale mluvit o Číně jako o "komunistické" zemi jen proto, že se současní meritokratičtí vládci sami stále označují za "komunisty".... to je podobná nehoráznost jako mluvit o současných USA jako o demokracii.

Průměrný počet slepic: 4.3 (16 hlasů)

jedna z jeho podob. O tom žádné pochyby. Politicko-ekonomicko-hospodářsky úspěšný. Kapitalismus také ve svých počátcích i jinde na světě byl relativně úspěšný. Ale ty narůstající průvodní jeho jevy...nebudu popisovat, čtenáři ví nejlíp.
O spokojenosti obyvatel Číny nic nevím, nemohu soudit. Pochybuji že bych tam chtěl žít. Vy? Že na Kubě vím dozajista. (Nejsem ten typ že bych raději dřel 20 hodin denně abych měl BMW, stačí Ford a pohodová rodina).

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

systém, který by měl skutečně fungovat, NELZE VYMYSLET !! Pokud nějaký sociální inženýr "vymyslí systém" jen se snaží napasovat na většinu něco, k čemu se sama nedopracovala, co jí není vlastní a co podstatná část nechce nebo ani nemůže (vzhledem k subjektivním omezením) realizovat.

Kromě toho naivní sociální inženýři neberou v úvahu to, co u nás popsal třeba Koukolík - zásadně negativní vliv cca 4% sociopatických deprivantů, kteří se v civilizacích našeho typu zákonitě vyšplhají do všech rozhodujících pozic a z nich pak už jen škodí. A je úplně jedno, jak se aktuální systém nazývá. V každém z nich sofistikovaně manipulovaná většina slouží deprivantské menšině.

Tuto civilizaci si deprivanti vystavěli podle svého obrazu a pro své potřeby, a normální člověk proti těmto parazitům prakticky nemá obranu - pokud se sám nechce stát deprivantem.

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

In reply to by Horal (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jako obraz "reality" docela tragické.

Takže postupně.

1. Když je to budování infrastruktury, bydlení atd. tak easy, jak to že naši borci po roce '89 nevybudovali prakticky nic podobného rozsahu?

2. Zaostávání - jako krádeže mozků na západ, embarga na řadu technologií, průmyslová špionáž ze západu v kombinaci s patentovým "právem". Ono třeba vystudovat kvalitní školství zdarma v ČSSR a vzít kramle na západ a nechat se královsky platit, zvlášť když předtím dotyčný se sebou vzal i nějaké to know how, no neberte to. A to zaostáváním často způsobovali ti stejní, kteří nejvíc křičeli, jak je socialismus na h..., potichu si přikrádali a v práci pak nehnuli často ani prstem. Hlavně ale měli ambice neustále obsazovat posty. Ono jako když se budete chovat podobným způsobem, nakonec lehne každý režim. Vidlák teď o de facto témže mluví v článku výše. Největší peklo dělali, BTW, vždycky kariérní komunisté. Dnes nám jeden takový řídí ČT.

3. S tím vzděláním a svobodou projevu jste mě vážně rozesmál. Tohle vždycky pobaví. A dneska jako můžete říct beztrestně cokoliv? Vždyť se stačí zastat prezidenta, převzít od něj vyznamenání, veřejně se přiznat k volbě třeba SPD a už to lítá. Nejčastěji z pracovního fleku. A studovat jako může dnes každý? Jako opravdu? Každý obor, který by chtěl. No tak ten byl obzvlášť vypečený. Ne, rozhodně nemůže, finance jsou takový epesní showstopper. Řeknu vám to jednoduše po lopatě, dřív byla totalita politická, dnes ekonomická/finanční/majetková. Jen tomuhle systému se daří tvářit, že on s tím nemá vlastně nic společného.

4. Ty zbývající bláboly o mrznutí ve třídách, vodě z hadic na ulici atd. si vetkněte někam, protože je to blábol. Ono se leckde netopí ve třídách ani dnes, fakt nevím, kde žijete. Prostě není na provozní náklady. Ale z minulého režimu si nic takového nepamatuji. Maximálně pracovní soboty, ve škole do dvanácti. A ono když vám praskne vodovodní potrubí, chodí se s vědry k cisterně běžně i dnes. A ty uhelné prázdniny, to bylo kdy jako? Ty jsem zažil tak možná na týden jednou nebo dvakrát. Dnes zas máme covid prázdniny třeba celý rok.

5. Ty bláboly o zubařích a tak... No asi proto po revoluci jezdí řada lidí žijících na tom slavném západě nechat si spravovat zuby do vlasti k těm někdejším fušerům a diletantům. Já mám takové podezření, že jste neviděl chrup běžného Američana třeba. Znáte jen ty vybělené porcelánové někde z TV.

A nakonec poznámka, vy jste se zastával té trubky Mařky Terky, druhdy největší blbky v Evropě? No tak to musíte být tedy kádr. A ledacos to vysvětluje.

Průměrný počet slepic: 4.6 (26 hlasů)

Například v diskusi webu D-Fens je spousta lidí, kteří se doslova vysmívají "obyčejným" lidem.
Například tím, že oni, narozdíl od nás "obyčejných lidí" po ukončení VŠ studia (promovali zpravidla po převratu) a absolvování nějaké kratší praxe v české firmě, začali naplno pracovat pro Němce, Rakušany, Holanďany apod. Přičemž ale "trvale" bydlí v ČR a tak využívají naprosto všech výhod, které jim plynou z českého občanství a solidárního českého zdravotnictví.
Někdy se tam zajděte podívat do některé diskuse, stojí to za to.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mohl byste, prosím, uvést nějaký odkaz? Ať to nemusím hledat.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

Nebuď línej, pečení holubi ti taky nevlítnou do huby sami... ;-)

Průměrný počet slepic: 3.1 (7 hlasů)

Tak schválně, určitě nejsi lemplík. Tak ukaž, co jsi našel! :-)))

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

taky zablokovali. Ti arogantni absolutně nesnesou odlišný názor.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Horal (neověřeno)

Trvalý odkaz

1. Myslím, že dneska taky leckteré děti slyší doma to "né abys tohle někde venku povídal!"
2. Dneska si taky lidi začínají zvykat, že "je lepší" - z existenčních důvodů - dávat si pozor na hubu. Viz "předsudečná nenávist" a nátlakoví političtí aktivisti.
3. Dostat svoje děti na studia - jak snadné dneska, žádný nervák! Nebo že by ne?
4. Nosil jste si každý výrobek a potravinu domů jako kořist? Kde jste to žil? Moji rodiče/prarodiče/sousedi atd. v krámech normálně nakupovali. A že něco leckdy nebylo? A teď je všechno? Mám jinou zkušenost.
5. Tak schválně - Jak časté ty výpadky proudu byly? Jak často netekla voda? A s těma cisternama a kýblema a panelákama to taky nebylo tak horké, jak píšete.
6. Spousta uhelných prázdnin? Definujte tu "spoustu". Dvoje? Víc? V kterém období?
7. Doktoři a zubaři fušeři? A dneska ten "vlak" přes to jede? Neříkám, že nebyli. Dneska jsou taky. A východisko taky nic moc.
8. Lékárny a léky? Dneska všechny jsou? Možná ty Vaše. Možná...

Řekla bych, že motáte dohromady poválečné období a padesátá léta s různými pozdějšími "havárkami", které účelově vyzobáváte a zveličujete.
Nezmínil jste se o toaletním papíru a banánech.

A taky jste zapomněl, že existovala "blokáda" ze strany "vyspělých západních demokracií" na dodávky různých výrobků a technologií. Volný obchod neexistoval. Prostě politika nátlaku a vydírání.
Stejně jako dnes.

Průměrný počet slepic: 4.2 (28 hlasů)

In reply to by lujjza (neověřeno)

Trvalý odkaz

jak jsem píchl do vosího hnízda.
Můj příspěvek nebyl oslavou dnešního stavu, jak mi připisujete, ale popisem, mého života. jak jsem ho prožil a vnímal. A hrozně se mi líbí, když mě někdo popisuje jak můj život vypadal, Jsem ročník 52, dost jsem toho zažil a hodně pamatuju.
Uhelné prázdniny byly v šedesátkách normální a v první půlce sedmdesátek taky. Obvykle se vyhlašovaly na týden a prodlužovaly až na tři týdny. A pamatuju si jak náhlé mrazy po Novém roce na konci sedmdesátek málem přizabily naši "rozvinutou socialistickou společnost" I televize tehdy omezila vysíláni.
Moje děti začaly chodit do školy v polovině devadesátek, ale zádné problémy jsem nezaznamenal.
Výpadky proudu byly v šedesátkách běžnou věcí, vypadky vody i později a pamatuju si jak hnusná břečka z kohoutků občas tekla.
Životní prostředí? Bydlel jsem v Ústi a vím co v Labi teklo. Stačily dva-tři dny pěkného počasí a údolí se zaplnilo smogem tak, že nebyly vidět stráně na druhém břehu. To jsme dýchali. Trolejbusy s červenými praporky byly běžné.
Co se nákladů na vzdělání týká taky to dost stálo, protože platy byly slabé. Řada mých spolužáků si přividělávala na brigádách (třeba vykládání vagónů), protože jejich rodiče by jejich studia neutáhli.
Nenapsal jsem že doktoři byli fušeři a že dnes nejsou. Ale pokud jste padli na fušera, byla konečná, protože nebyla možnost volby lékaře.
Pamatuju si, jak to vypadalo, když jsem jako otec mladé rodiny nakupoval v řeznictví. Jak jsem třeba odpočítával párky na pultě jestli na mě ještě zbydou. Občas nezbyly. V létě často člověk koupil mléko už zkyslé a každou láhev piva bylo třeba obrátit dnem vzhůru, jestli není kalné. V prodejně zeleniny byly v regály plné sterilovaného zelí a červené řepy, na pultě cibule, brambory a scvrklá jablka. To bylo všechno.
Blokáda od západu? Ano byla - na vyspělé technologie. Ale jinak by nám prodali všechno, ale nebyly devizy. Československá koruna nebyla měnou. protože si za ni nedalo kousek za Aší nic koupit.
Vím dobře jak to dnes vypadá a jaké jsou problémy ale:

1. nikdy v naší historii nebyla průměrná délka života delší

2. nikdy v naší historii nebyly nákupní koše plnější (taky po ulicích nechodilo tolik tlustých lidí - obrovský "důkaz bidy")

3. nikdy v naší historii se tolik nestavělo (bydlím na venkově, mohu to posoudit)

4. nikdy v naší historii nejezdilo po silnicích tolik aut.

5. nikdy v naší historii nemělo tolik domácností automatku, sušičku, myčku , telku, počítač a prakticky už každé dítě už má mobil

6. nikdy v naší historii se tolik necestovalo do ciziny.

7. nikdy v naší historii nechovali lidé tolik psů a koček

On i ten socialismus měl svoje chudé, ještě v osmdesátkách jsem měl možnost na sídlišti občas vidět starého člověka jak se přehrabuje v kontejneru a hledá, co by se mu hodilo.

Naštval jsem vás hodně?

Průměrný počet slepic: 2.7 (22 hlasů)

In reply to by Horal (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nebyly u nás, třeba za renesance, nákupní koše plnější, než za středověku? Nebyly za socializmu nákupní koše plnější a děti v průměru sytějsí, než za první republiky? Nebylo před rokem 89 více barevných televizí, než před rokem 48, když už zmiňujete ta auta a myčky?
Nemícháte, náhodou, technický pokrok lidstva s režimem, hrušky
x jablka?

Průměrný počet slepic: 4.4 (16 hlasů)

ale ten nárůst byl po pádu "reálného socialismu" skokový. Nebylo to jen technickým pokrokem ale především změnou systému.
Socialistické plánování bylo rozhodováni o tom, co bude. Kapitalistické plánování je předvídání budoucnosti. Kdo to nejlépe odhadne, nejvíc vydělá.
Čím vic se do hospodářství motá stát (EU), tím větší komplikace. Viz současné problémy s elektřinu a plynem. Tím nechci říct, že stát nemá konat vůbec, ale čeho je moc, toho je příliš.

Průměrný počet slepic: 1.8 (11 hlasů)

In reply to by Horal (neověřeno)

Trvalý odkaz

Skokový nárůst čeho? Zlevnily potraviny nebo nemovitosti? Výprodeje majetku republiky pod cenou? Státního dluhu?

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

skokově ubylo těch, co se přehrabují v kontejnerech. Ne? ;-)

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

In reply to by ;-) (neověřeno)

Trvalý odkaz

náhodou. Naopak, bezdomovců přibylo. Z různých příčin, například za socíku nebylo tolik feťáků.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Dnes je těch starých lidí, co se přehrávají v kontejnerech, jistě méně. A bezďáků je taky málo. Co jich dřív bylo! Všechno se zlepšuje. ;-)

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)