Já se připravuju

Autor

Včera mi přivezli sedmdesát metráků kvalitního ruského černého uhlí. U Moravských Budějic se nachází maličká vesnička Blanné a v ní sídlí pan Kašík, který prodává štěrky, písky a... uhlí. Je jediný, kdo dokáže za normální peníze sehnat kvalitní matroš. A už je s prodejem uhlí skoro jediný. Ostatní ten obchod flákají. Dodávají draze rakouské brikety nebo polské uhlí. 

Už několik let beru právě toto uhlí ze Sibiře. Tvrdé, lesklé, téměř antracit. Málo kouří. Nad mým komínem se objeví krátce bílý kouř jen po přiložení. Během pěti minut je po všem a není vidět, že bych topil pevnými palivy. Uhlí je velmi těžké. Těžší než donbaský antracit. Takže se mi ho do uhelny ve sklepě vejde fakt hodně. V této chvíli tam mám nejméně patnáct tun. Topení na pět zim. Jedinou nevýhodou tohoto uhlí je vysoký vývin plynů - když přiložím, nesmím první půlhodinu protřepávat rošt. Pokud to udělám, blafnou mi plyny v komíně a už se mi podařilo vyděsit sousedy, když se metr nad komínem objevil dlouhý plamen jak z bunsenova kahanu. Teď, když se dělá střecha, projde rekonstrukcí i komín. 

Mám i plynový kotel - starou Destilu. Vlastně už je na ní repasované úplně všechno, kromě základního rámu. Jednoduchý kotýlek s jednoduchou automatikou, který se obejde bez čerpadla. Moje topení funguje na samotíž. Když topím,, ohřívám zároveň i vodu v bojlerech. 

Mám vlastní studnu. Dodělal jsem k ní ruční čerpadlo. Ať nejsem závislý jen na ponorném čerpadle. V podstatě zbývá poslední nevyřešený vopruz a tím je svícení. Jasně, není problém mít doma několik svítilen. Dnešní LED žárovky jsou úsporné a i relativně malá baterčička vydrží svítit dlouho. Ale není to to pravé ořechové. 

Proč to vlastně píšu... 

Jak to tak vypadá, v podzimních volbách v Německu zvítězí Zelení a u nás jejich nepodařené klony Piráti. Ani jedni se netají svými ekologickými nápady, na které není ani infrastruktura, ani na to není připravený průmysl, ani zemědělství, ani doprava. Není na to připravené nic kromě jediného - ideologického odhodlání. 

Když si čtete normální majnstrým a nejste úplný technický nedouk, musí vám být jasné, že svoje nápady prostě zavedou. Pokud budou zvoleni, jsou dostatečně pevní, dostatečně nabuzení a dostatečně blbí na to, aby to prostě udělali, protože tím přece zachrání svět. 

Aby nedošlo k mýlce... já si nemyslím, že to přijde hned po volbách ani si nemyslím, že to bude nějaká katastrofa jako ve filmu, kdy se rázem hroutí úplně všechno.  Jen se tu a tam povede nějaký lokální blackoutek. Takový malý. Kvůli jedné rozvodně. Tak malý, aby se dal bagatelizovat a musel se řešit. 

Pak prostě tu a tam na chvíli vypnou proud, protože jinak to nepůjde. Někde ho budou vypínat kvůli nedostatku energie a někde kvůli přebytku. Někde elektrika vypadne sama, protože se naráz připojí příliš mnoho elektroaut. A pořád půjde jen o drobnosti. Jednoho dne si nenakoupíte, protože vypne proud a v obchodě vám čtečky nenačtou čárové kódy. A nebudou lidi, aby vám vypsali ručně účtenky. A hodně lidí už dávno neplatí v hotovosti. 

Pak tu tam něco nebude. Nebo to nebude hned.  Ostatně tohle teď zažívám v práci. Pořád něco chybí. Z Číny nedojíždějí díly. I takové obyčejné věci jako kohoutky, trubky či nářadí. Můj truhlář mi dělá dvě nová dřevěná okna - už měsíc čeká na dvojskla. 

K tomu se pořád handrkují o ten Nord Stream a pořád nám tvrdí, že musíme vůči Rusku přitvrdit. 

Já už si vlastně dovedu představit celou řadu scénářů, kdy jednoho dne proud vypne a pak nepůjde několik dní. Tuhá zima, nasraný Putin zavírá kohoutky, nasraní Ukrajinci vyhazují do povětří plynovod, nasraní američané posílají svoje agenty, aby odpálili Nord Stream... A nebo prostě přijde nějaký německý zelený kancléř a nařídí odstavit uhelné elektrárny, protože televizi může sledovat i při svíčce. Komsomlců na to mají dost, jsou věrní a pevní... ono by se jim ten rozvrat prostě mohl podařit. 

Tož... jsem schopen vyhřát dům bez jakékoliv trubky či kabelu vedoucím do baráku. Jsem schopen rukama načerpat takřka pitnou vodu ze studny. Jsem schopen uvařit na plotně pod kterou se topí. Jsem schopen obsloužit zvířata a nachystat jim krmení. Jsem schopen udržet v provozu záchody, jsem schopen zajistit rodině teplou vodu na mytí. Provizorně jsme schopni svítit, ale kdyby elektrika nebyla déle, tak si prostě nic nenabijeme. 

Příští rok bych chtěl koupit nějakou pěknou dieselovou elektrocentrálu. Ta by mi komfort o dost prodloužila. Mám fyzicky rozdělené elektrické vedení pro zásuvky a pro světla. Mohl bych snadno používat pro svícení 12 voltů a používat nějakou fotovoltaiku. Ale ta je tak drahá, že mi totéž zařídí naftový generátor. 

Dneska prosím o technicky uvědomělou diskusi... existují ještě nějaká jiná řešení jak doma dobře a snadno svítit?  Je ještě něco, co by se dalo za rozumných nákladů udělat pro to, aby byl člověk připravený na to, že jednoho dne prostě proud nepůjde poněkud déle než jsme zvyklí a nic nebude fungovat? Je něco, o čem nevím, co by nám mohlo pomoci? 

Případně... jak se připravujete vy? Nebo se blackoutu neobáváte? Nemyslíte si, že by mohl tak katastrofický scénář nastat? Co jste schopni udělat, pokud dojde šťáva? 

V poslední době mám pocit, že v případě zhroucení infrastruktury na nějaké hladové hordy ani nedojde, protože jsme všichni tak svázání s dráty a Temelínem, že bez nich nedokážeme ani rabovat. Zřejmě se taková gerila ani nedostane z města... 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (90 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

se bojím,že až za 2 roky odejde do důchodu moje zubařka,že mě jiná nevezme a mě budou bolet zuby a nikdo mně nepomůže a umřu jako Dušan Vančura. A na to se člověk nepřipraví.

Průměrný počet slepic: 4.7 (34 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zubaři, doktoři/veterináři, lékárníci - to bude určitě velký problém. Asi bude třeba, aby byl v místě někdo s praxí. Někdo, kdo je schopen ošetřit zranění, léčit zánět, možná si i poradit s parazity. Já praktikuji na ježcích. Každý rok se mi jich dostane pod ruku tak 15, 20. Kromě věcí, které lze normálně koupit v lékárně, potřebuji antibiotika, prostředky na tišení bolesti a Ivomec. Pro ty musím k veterináři. Jinak už veterináře prakticky nepotřebuji. Málo co mě už překvapí. Divoká zvířata občas mají tak obrovské zdravotní problémy, že si to člověk, který má psa nebo kočku ani neumí představit.

O tom, co se může v budoucnu v této oblasti stát, nikdo zatím radši nemluví. Asi na to ještě není vhodný čas. Možná za pár měsíců ...

Průměrný počet slepic: 4.5 (22 hlasů)

In reply to by yoker (neověřeno)

Trvalý odkaz

yoker.
Zase se uplatní místní kováři,co budou trhat zuby a také babky kořenářky.
Jak jsem už psal,ten feudalismus nám zavedou zas.
Je k tomu už nakročeno,několik miliardářů,co se neštítí krást a jsou netrestaný,jak to známe z děján.

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vidím to jako zdaleka nejpravděpodobnější variantu.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by yoker (neověřeno)

Trvalý odkaz

nedostatku veterinářů a lékárníků bych se rozhodně nebál.

Průměrný počet slepic: 2.3 (8 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

... by to takž takž šlo. Já jsem je ale uvedl spíš proto, že přes ně je přístup k lékům. U veterinářů je to jinak: V té NOVÉ společnosti lékaři asi nebudou. Jejich funkci by ale mohli převzít právě veterináři. Používat veterináře na léčení zvířat bude luxus, který si nová společnost nebude moci dovolit.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

naopak, hospodářská zvířata budou pro majitele cennější než lidský odpad z měst a bude jim tedy poskytována odbornější a všestrannější lékařská pomoc.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zapadlo.
A nejen hospodářská zvířata,ale mám takové tušení,že dojde k rapidnímu snížení chovu miláčků a budou se chovat králíci na maso.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

rumu a přijeďte za mnou do Gorolistánu.
Já se na vás naseru, bo rum nepiju, a ze vzteku vám všecky zuby vymlátím.
Fšicky, uplně a ganc.
A když sebou hodíte, zubařka vám ještě stihne udělat zuby stěhovací (každý večer do sklínky s vodou).
A pošlete mi na účet tisíc korun, bo jsem vám dobře poradil...

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

Sibyla koupí demižón rumu a každé ráno a večer si jím vydezinfikuje ústa. Sice bude mít vykotlané zuby, ale neumře na to.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

jsem vás okamžitě poznal :-) On Godot přijel?
Se stěhovacími zuby je problém,. že mi dost často slezou v nejlepším. A zubař nemá titanové šrouby, protože díky rostoucímu politickému napětí ten zatracený Putin zvýšil výrobu leteckých a raketových motorů a přestal ČR prodávat přebytky :)

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

ganc, protože blahodárné účinky lepidla s obchodním názvem Kanagom objevil už můj děda.
Tuba lepu a jste v poho.

Průměrný počet slepic: 2 (1 hlas)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

o pár let starší , než já, do důchodu odešel. Vyřazen jsem byl v covidové době, vyřadila mne bába, která převzala kartotéku. Zbytek už jste popsal.

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

In reply to by idiotronic (neověřeno)

Trvalý odkaz

tedy vyžádat si na zdrav, pojišťovně výpis co platila . Oni totiž zubaři si vymohli kovidovej příplatek/v yrovnání, i když jste je nenavštívil/stačí telefon/....a to fšecko na to výpise je a máte docela přehled co a kolik stojí..

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

... no když si budete dutinu ústní a společně i ty zuby, dvakrát denně (ráno a večer) desinfikovat malým panákem (je jedno jestli vodkou, rumem či tou slivovicí), tak se vám to nestane. Jedinou podmínkou je "doba zdržení" v ústech. Ta by měla být delší jak jedna minuta. Potom již můžete použiý alkohol buď polknout, nebo vyplivnout (ale to by byla škoda, protože "kudy teče tudy léčí").
Omlouvám se pánům Ladíkovi a Targusovi, že takto degraduji tento "materiál".

Průměrný počet slepic: 4.9 (13 hlasů)

... v ústech. Ta by měla být delší jak jedna minuta."

Přesně! Nejlepší je namočit do lihu kousek vaty, ten skousnout a podržet.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

Milá Sybilko
V každé krajské nemocnici mají zubařskou pohotovost. Léčit Tě asi nebudou, jenom Ti bolavý zoubek vyrvou. Ale neumřeš !

Průměrný počet slepic: 1.2 (5 hlasů)

In reply to by Jirka (neověřeno)

Trvalý odkaz

A zubařů bylo dost, i pediatrů a obvodních doktorů.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href=http://buysildenshop.com/>viagra and high blood pressure medication</a>

Zatím bez slepic

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

http://buyplaquenilcv.com/ - best time of day to take plaquenil

Zatím bez slepic

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

https://buypriligyhop.com/ - paxil or priligy

Zatím bez slepic

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href=https://buylasixshop.com/>dog on lasix still coughing</a>

Zatím bez slepic

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

http://prednisonebuyon.com/ - buying prednisone mexico

Zatím bez slepic

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href=https://prednisonebuyon.com/>buy prednisone in nebulizer for pneumonia</a>

Zatím bez slepic

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="https://buyplaquenicv.com/ ">hydroxychloroquine purchase</a>

Zatím bez slepic

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="https://atadalafiloop.com/ ">cialis 20 mg</a>

Zatím bez slepic

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="https://ocialisshop.com/ ">order cialis online</a>

Zatím bez slepic

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="https://buyneurontinis.com/ ">gabapentin side effects in elderly</a>

Zatím bez slepic

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="https://osildenafilop.com ">genetic viagra</a>

Zatím bez slepic