Stokrát nic

Autor

Včera jsem nadhodil téma o americké porážce v Afghanistánu a dneska bych se chtěl trochu blíže podívat ne na příčiny americké porážky, protože ty jsou celkem známé - vlezli kam neměli, tvrdili že tam jdou dělat ráj na zemi a díky tomu nemohli střilet na všechno co se pohne a nemohli kolem cest rozvěšovat civilisty na telegrafní sloupy a dělat masové popravy. Nemohli plošně bombardovat města, protože by bylo jasné, že tam nejdou dělat demokracii, ale jsou to normální náckové. Zároveň museli podporovat místní skupiny proti jiným místním skupinám, cpát tam miliardy dolarů, které k ničemu nebyly, zapomněli, že vedle je Pákistán, který svoji sousední zaostalou zemičku využívá jako rejdiště svých tajných služeb a zájmů, zapomněli, že z druhé strany je Írán, který také má svoje želízka v ohni. 

Já bych se chtěl zaměřit na opak - nikoliv příčinu americké porážky, ale spíše příčinu tálibánského vítězství. Jednoduše proto, že tohoto vítězstív bylo dosaženo metodou, kterou by měla být v symbolické rovině vlastní i nám tady v České republice. Rád bych, abychom si z tálibánského vítězství dokázali vzít příklad, protože svým způsobem bojujeme stejný boj jen s jinými prostředky. Ano, i my můžeme zvítězit jedině asymetricky vedeným bojem. 

Tálibánský způsob boje byl v podstatě pod rozlišovací úroveň vyspělé armády. Celý boj vedlo hodně lidí pomocí zcela marginálních prostředků. V Afghanistánu se nikde nesoustředila masivní vojska. Nikde se nekoncentrovaly dělostřelecké divize, nikde se nehromadily tanky, nejezdily žádné zásobovací konvoje. To jen horal vedl své kozy a ovce a ve stádě bylo několik oslíků, co nesli munici. Ve starém náklaďáku jedoucím na trh byla pod melouny několik RPG. Malý kluk nesl v brašně dva granáty nebo kilo semtexu. Noční partyzán se přes den měnil v obyčejného zemědělce, který uživil sebe i svojí rodinu a jednou za čas v noci někam šel, zakopal u cesty trhavinu, zalezl za skalní výčnělek, několikrát vystřelil na konvoj, pak se sebral a odešel zase domů. 

Američany v podstatě umořilo stokrát nic. Stokrát, tisíckrát prostě letěla střela z minometu někam do prostoru americké základny a v devětadevadesáti případech ze sta nic netrefila a nic nezničila. Ale tisíce američanů měli v jednom kuse poplach a museli každou chvíli do krytu. 

Američané cvičili místní jednotky, aby to vypadalo, že pomáhají demokraticky zvolené vládě, ale celé jednotky mizely i z vybavením, které vojáci prodali ihned Tálibánu. Nebo se k Tálibánu rovnou přidali. Škody v podstatě malé, ale ta nutnost neustálého prověřování, neustálé pohotovosti, složitých předpisů, protože kterýkoliv včerejší kamarád na vás dneska vytáhne samopal... 

Mezi hemžením na trhu, kde si lidi kupovali jídlo a koberce, se tu a tam v malém procentu prohemžily zbraně, vybavení, informace. Ani ta nejmodernější družice nedokázala rozlišit svatební veselici od porady partyzánského oddílu. Zemědělec kopající jámu pro zasazení třešně se nedal odlišit od diverzanta kopajícího výbušnou nástrahu. Všichni místní američanům lhali, že se nedalo poznat, co je a co není pravda. Ale ti místní to nějak odlišit dokázali a v záplavě lží, dezinformací a všeobecného krasořečení se orientovali velmi dobře. Pro američany bylo velmi obtížné "číst mezi řádky". 

Odboj proti američanům byl zároveň i boj různých místních skupinek mezi sebou. Největší ztráty si odboj způsobil mezi sebou sám, američané k tomu přidali jen pár procent. Ale přesto všechno všichni dohromady považovali USáka za okupanta a kromě nich to tak cítili i obyčejní lidé. I v Afghanistánu se do odboje dala relativně malá skupina lidí.  Většina lidí chce i tam jen normálně žít v klidu a míru. Ale nechtějí tam žádné cizáky a okupanty.  Odboj má podporu. Malou, maličkou... ale dostačující. Tu a tam někdo někoho doma schová, tu a tam někdo doma drží trhavinu, tu a tam někdo něco převeze nebo přenese. To a tam někdo zjistí, jak vypadá americký check-point a tu a tam je někdo ochotný umřít při dopravě vozidla plného dynamitu do vrat americké základny. Tu a tam někomu rupne v kouli a postřílí svoje americké instruktory, protože mu zabili strejčka raketou z dronu. 

Stokrát nic. Kapka za kapkou, která rozhlodala základy. Dostatek času, schopnost žít pod okupanty zdánlivě v klidu, ale zároveň se jim nepoddat. Zcela pod rozlišovací úrovní velkého světa, který sice všechno viděl za každého počasí, který zaměstnával tisíce a tisíce analytiků, který je popoháněn velkým byznysem a velkými ambicemi, ale který přes všechnu svojí vyspělost nedokázal ve všeobecném hemžení rozlišit, co je normální stav a co je už namířeno proti němu. Ty nejlepší mozky a nejlepší univerzity nedokázaly zjistit, co si průměrný Afghánec myslí, nedokázaly proniknout do lidových šifer. Uměli sice přeložit slova, ale nedokázali zjistit jejich skutečný význam. Nedokázali poznat, co je pravda a co je klam.  

Malé kapky, ale hodně. Stokrát nic. Boj vedený tak, aby se dalo bojovat i zítra. 

Tohle je přece náš stav ne? Máme také své protektory a všichni ti Hamáčkové, Babišové, Piráti i ostatní se stejně budou rozhodovat podle toho, co jim nařídí zvenku. A pokud se jim zkusíme postavit standartně - výrobou politické strany, tak jen soustředíme svá vojska, nahromadíme vybavení a oni nám to pak shora rozstřílejí. Když šlo o Juliana Asange, uměl těžkopádný byrokratický moloch najednou fungovat velmi efektivně. Jakmile přijde kdokoliv nevhodný na ministerstvo nebo třeba do rady ČT, okamžitě je na něj navedena palba ze všech dostupných prostředků a je zcela konvenčně a symetricky odstřelen. 

Svým způsobem u nás kontrolují všechno. Mají v rukou všechny silové struktury, mají v rukou všechna důležitá ekonomická vlákna, ale mají také stejná omezení. Nemohou nás prostě jednoduše plošně bombardovat a masově popravovat, protože by ukázali světu, co jsou skutečně zač. Mohou jen likvidovat občasné vyčnívající typy. Mohou se zaměřit na ty, co udělají chybu a soustředí síly. Ty pak buď zničí a nebo zkorumpují. 

My musíme dělat opak. Musíme dělat stokrát a tisíckrát nic. Nemůžeme se soustředit na fejsbůku, protože tam mají technologickou převahu. Ale tisíce malých blogů se špatně vypíná. A ještě hůř se mezi tlacháním o zemědělství, ponících a otrávené Bečvě hledá to skutečně nebezpečné.

Musíme poskytovat podporu svým lidem a pojítkem musí být pouze jejich ochota boje proti "okupaci". To stačí. Nemá smysl soustředit se na politickou stranu nebo politického vůdce. Ale má smysl jim do toho ve volbách házet vidle. Má smysl podporovat ty, kteří ještě nejsou zkorumpovaní a chápat, že možná zkorumpovaní budou a pak zaměřit podporu zase jinam. 

Má smysl se znovu naučit mluvit mezi řádky, má smysl žádnému státnímu orgánu neříkat pravdu, naopak zatajit všechno a když to nejde, tak navést na falešnou stopu. Musíme si vybudovat takové slangy a nářečí, abychom si navzájem věřit mohli, ale nikdo shora aby se v tom nevyznal. 

Zbytek se stane sám. Tu a tam někdo ve volbách nečekaně uspěje i když průzkumy předpovídaly něco jiného. Veškerá snaha oficiálních míst bude v podstatě nemožná, protože nikdo nebude spolupracovat. Problematičtí rebelové se  prostě ztratí v davu. Úředník bude pro smích a jeho lejstra budou k ničemu, když budou plná výmyslů od začátku do konce. 

Musíme se snažit o soběstačnost v malém. Musíme být schopní žít pod okupací a musíme být schopní přežít i když nám všechno velké vezmou.  Chudí, ale svobodní. Pokud to jen trochu jde, nemít dluhy. Mít práci, která je skutečnou prací - umět řemeslo, mít zahrádku, umět se uživit i kdyby velký byznys zítra skončil. Pomáhat těm svým. A všechno v malém. Žádná moderní farma s milionem kuřat, ale pár slepiček v každém kurníku. Žádný byt v centru města a vydělávat si na něj poklonkováním globálnímu byznysu, ale domek na venkově a skutečná práce, která bude zapotřebí i kdyby amíci nebyli.  Žádná politická strana na kterou je vidět a která bude vždycky ostřelována nebo převzata. Jen miliony voličů, co si rozumí, i když o tom není žádný manifest. Žádných sto tisíc lajků na fejsbůku pro jednoho lidového hrdinu, ale tisíce malých blogů. Žádný jeden vůdce, ale tisíce místních sil, co se třeba ani neznají. Musíme udržet alespoň mezi sebou svobodu říct cokoliv bez následků.

Samozřejmě to není bez ztrát. Tu a tam nám někoho sestřelí. Tu a tam někoho zavřou, odsoudí, doženou. A každá tahle jejich akce nám přidá nové příznivce. Každý odsouzený Kúdela je pro nás cennější než deset Okamurů. Ani ti největší ojrohujeři si u nás netroufli říct, že si to Kúdela zasloužil. Ale nesmíme na tyhle lidi zapomínat. Jejich odsouzení asi nezabráníme, ale neměli bychom na ně zapomenout, až zmizí za vraty věznice. Měli by vědět, že ještě mají nějakou budoucnost. 

Milovat svojí vlast, milovat svojí zem. Čekat. Dělat malé kroky, sypat písek do soukolí a vědět, že nejvíc si toho udělají oni sami vlastní paranoiou, vlastními chybami. To oni musejí bojovat sami proti sobě. Ničit sami sebe neustálým prověřováním a chrlením nových zákonů. My se jimi prostě řídit nebudeme. Musíme mít čas. Brát podporu od kohokoliv, kdo má s námi společného nepřítele, ale nebýt mu vděčný. Aby se z podporovatele nestal další okupant. Udělat to tak, abychom se tady doma vyznali jen my. Nikdo jiný. Nehrát jejich hru, nesnažit se jim otevřeně postavit. To až nakonec. Až budou slabí a odejdou sami. Až si budou myslet, že jim patří země, ale ve skutečnosti jim budou patřit jen izolované základny, kde budou sice bohatí, ale obklíčení. 

Zkrátka  a dobře, nemůžeme proti globálnímu byznysu, globální byrokracii a všem aspirantům na světovládu bojovat symetricky. Pokud přijmeme jejich hru na volby, děláme přesně to co chtějí. Soustředíme síly, aby je mohli rozdrtit jediným mohutným úderem. My se musíme rozptýlit. Musíme být všude a nikde, musíme být silní ve slabosti, musíme čekat. 

 

 

 

  

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (128 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

a nakonec toho byl litr... což stačilo k zapití prášků na život.

Průměrný počet slepic: 4.3 (15 hlasů)

Milý Vidláku, dneska je to, přes veškerou Tvoji upřímnou snahu, tak na půl slepice. Dvě třetiny národa žijí v předklonu před cizáky a ten zbytek, co se nechce vohejbat, fest udávají vrchnosti, kdykoliv se k tomu vyskytne příležitost. Taková normalizace byla ideální příležitostí k pasívní rezistenci a zatím (a místo toho) to byla nejkrásnější léta za éry komunismu.

Průměrný počet slepic: 3.4 (25 hlasů)

To, co je teď, je taky normalizace.

Průměrný počet slepic: 3.7 (11 hlasů)

kamagra en hipertension arterial <a href="http://vskamagran.com ">sildenafil 100 mg kamagra oral jelly</a> where to buy kamagra in manila

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

burcující, optimistické, řekl bych národně buditelské,
ale nemožné.
Přesto - nádherné snění. Mívám podobná.

Průměrný počet slepic: 4.5 (42 hlasů)

In reply to by Petrpavel (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vidláku, jste ochoten podříznout sousedku, protože možná moc mluvila před špatným člověkem ?
Pokud ne, nenavrhujte afgánskou cestu, o poměrech v té zemi a mentalitě afgánců víte minimum.
Pokud jste schopen a ochoten tímto způsobem vést teror vůči devadesáti procentům švejků, kteří chtějí hlavně klídek, jsem rád, že nás dělí stovka kilometrů.
My nejsme afgánci, protektorát to prokázal zcela spolehlivě.

Průměrný počet slepic: 2.9 (38 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kde článek zmiňuje něco z toho, o čem mluvíte vy??

Průměrný počet slepic: 4.5 (30 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nechci to číst znovu, ale určitě chyba nebude na mé straně.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zapadlo, čtete ten stejný článek co já napsal? Já navrhuju Afghánskou cestu s podřezáváním? Nevšiml jsem si. 

Průměrný počet slepic: 4.7 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

Začíná jedno z největších vojenských cvičení Severoatlantické aliance pod vedením americké armády, Defender Europe 2021.

Začíná cvičení NATO Defender Europe 21
https://www.natoaktual.cz/v-mediich/zacina-cviceni-nato-defender-europe…?

a současně

Stáhněte vojsko od hranic s Ukrajinou, vyzvali Rusko Macron a Merkelová
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/stahnete-vojsko-od-hran…
-------------------
Je to opravdu neuvěřitelné, co si ti imperialističtí Rusáci dovolí - přibližují svá vojska ke své hranici a tím i do nebezpečně malé vzdálenosti vojenskému cvičení NATO...

Vyzvali by Macron a Merkelová Amíky, aby stáhli vojsko od hranic s Mexikem, kdyby Rusové ohlásili začátek cvičení Defender America v Mexiku a Salvadoru?

Jak pak máme tomuto záludnému pokryteckému ksindlu věřit, že jsou upřímně neškodné jejich nejrůznější vývary z opičích uší?

Průměrný počet slepic: 4.8 (72 hlasů)

miniatomkama co amíci vyvinuli, a jak se zdá podle posledního dění, mají jich už dostatek,tak pokud nejste v epicentru - lehnout na zem, obličejem dolů za jakoukoliv příčnou a napříč směru překážku , aby se ten luft přehnal přes |Vás co nejkratší dobu. . Jo dělali jsme si z toho srandu.....cifix, nenapadlo nás tenkrát, že by to člověk někdy potřeboval. Jestli se něco za těch 65 let změnilo - kdo ví dejte vědět.
Proto asi si všichni tak vyskakují. Macron a Merkelka se asi klepou, že když se rusi nepoddají - že to slíznou v první řadě, proto ty snahy. No a amíci... jójó

Průměrný počet slepic: 4.6 (29 hlasů)

V případě jaderného úderu běží důstojník k nejbližší železnici, aby údery na kolejnici vyhlásil atomový poplach.
Ovšem vojín upřeně hledí do epicentra, protože něco takového už vícekrát neuvidí, a potom ve formě radioaktivního prachu dál ničí nepřítele.

Otázka z mých důstojnických zkoušek: Jak rozpoznáte radioaktivní mrak od obyčejné oblačnosti?
Odpověď (moje): Je jaksi kompaktní, jiskřivý až jásavý, lesklý. Moc hezký....

Průměrný počet slepic: 4.2 (22 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

že onen vojín má držet samopal v natažených rukách, aby mu kapající ocel nepoškodila erární kanady

Průměrný počet slepic: 3.6 (12 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

stát. Ale odtud až potud. U nás právě film /dokument o Hirošimě byl ten zlom. Chodívali jsme v neděli z intru do města do kina/ jaká jiná kultura v maloměstě. Tak 2 kiláky z kopce/dokopce. Banda rozjívených 14tiletých puberťáků co cestou zpět "dospělácky"kritizovala / hodnotila každý shlédnutý film. Akorát tenkrát jsme šli potichu fofrem a nikdo ani muk. Byla to síla. A když slyším o atomu - vždycky se mi vybaví ty stíny po lidech na mostě, kývající se zbytky nádražních hodin, pustá krajina s semtam se potácející postavy......
S příchodem netu jsem párkrát hledala, jestli paměť neklame, ale nikde jsem ten film, nenašla....

K té odpovědi - za kolik to bylo????

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

ale viděla jsem dokument/kanada/ že se amíci snaží vyrobit atomovku s prvky neutronovými aby infrastruktura zůstala, akorát lidi se vypařili. Teda jestli se jim to povedlo , tak se obávám, že bude ouvej, amíci hrají o svou nadvládu světa a podle toho jak zatočili s indiány.... nic likvidačního jim není cizí. Fujtajbl.

Průměrný počet slepic: 4.7 (17 hlasů)

Neutronová bomba je na bázi California, kterého stačí velmi málo k dosažení nadkritického množství. Účinek v místě výbuchu je srovnatelný s výbuchem dělostřeleckého granátu ráže 155mm (tedy nic moc, to se dá přehlédnout a když to bouchne ve vzduchu, materiální škody nejsou žádné), bomba se vejde - když to trochu přeženu, tak do kulometné střely, jenže kolem v kruhu o poloměru cca 2km (v závislosti na vlhkosti vzduchu) se krátce (pár vteřin) objeví tak silné neutronové záření, že... prostě to zabíjí. Člověk si toho ani nevšimne, jenže do půl hodiny má těžkou nemoc ze záření a pak strašně rychle umře. Jedna rána doprostřed soustředění tankového pluku a pluk je do večera v čudu, zatímco nedaleké vesnice ani města o ničem nevědí. Ovšem taky platí - jedna rána do městského centra...
Doporučuji starší český scifi film "Temné slunce". S malou chybkou, ve skutečnosti by pak mrtvoly neohlodávaly krysy. Ani ty by to nepřežily.
Neutrony mají jednu zásadní vlastnost a tou je dolet. Ony prostě dál nedoletí, po těch dvou kilometrech se zastaví a zmizí (i kdyby letěly jen vzduchem). Člověk vzdálený tři kilometry o ničem neví a nic se mu nestane. Ovšem ten čtyřkilometrový kruh je kruhem smrti (průměr=2 * poloměr).
Neutrony se však dobře pohlcují v některých materiálech. Když v okamžiku výbuchu skočíte do vody a potopíte se do 2m, přežijete to i v tom smrtícím kruhu (neutrony letí pomaleji než světlo, od záblesku máte skoro vteřinu času). Bohužel, betonu potřebujete cca 6m a hlíny (nebo cihel) ještě víc. Železo nechrání vůbec, pro neutrony je průhledné jako sklo. Když dáte na tank 15cm parafinu, dovnitř se nedostanou (ovšem z tanku máte svíčku).
Má to však jednu vadu. Californium se samovolně děsně rychle přirozeně rozpadá. Ty bomby se nedají skladovat, za pár měsíců od výroby už nebouchnou. Navíc výroba California je děsně energeticky náročná, dělá se to na urychlovačích a i když je USA mají, v případě potřeby by museli zmobilizovat všechno. Zakázat elektrické spotřebiče a všechna elektřina do urychlovačů - pro pár desítek, možná stovek těchto střel. Troufnu si říci, že v současné době jich moc nemají. Udržovat tenhle muničák je strašně náročné a drahé.
Tolik na představu.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Pravda je taková, že jsem byl záložák u 5.leteckého stíhacího, přecvičovaný na funkci dozorčí synoptik (meteorolog).
Dále je pravda taková, že první otázka examinátora (povalujícího se v křesle v odpočinkové místnosti pilotů /převážně Mig 21/ a pojídajícího cosi z jejich "letecké normy", neb piloti, to byla pečlivě ošetřovaná elita) zněla: "A vy ty zkoušky udělat chcete, nebo ne?" Když slyšel kladnou odpověď, nabídl mi kávu a povídali jsme si o počasí. Musel něco napsat do záznamu, proto ta otázka.
P.S.: Měl z toho prdel
P.P.S.: A byl ze mě podporučík, někdy tak před rokem 1980 (?). A rád se chlubím, že jsem to jako záložák tak nějak samospádem dotáhl až na kapitána, aniž bych o meteorologie skutečně něco podstatného věděl. Podle hesla ČSLA "Kde končí kázeň, tam začíná letectvo".

Průměrný počet slepic: 4.1 (14 hlasů)

Nepotřebují žádné miniatomovky a škody jsou velké.
Celé velké oblasti Srbska jsou neobhospodařované, kvůli zamoření.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

Ochuzený uran se používá jako jádro do průbojné munice. Předtím používali wolfram, ale ten je moc drahý, ochuzeného uranu bylo zpočátku dost, skladoval se "až budou rychlé reaktory, bude to skvělé palivo". Rychlé reaktory pořád nejsou a ochuzený uran byl levný - je to vlastně odpad při procesu obohacování.
Armády se tak chopily skladů ochuzeného uranu a nacpaly to do munice. Je to přece "odpad"! Jenže sklady ochuzeného uranu se vyprázdnily (nebude palivo, no bóže, tak nebudou atomové elektrárny, stejně jsou FUJ!) a pak někoho napadlo, že máme ještě další "ochuzený" uran - ten, co se v něm izotop U235 vypálil v reaktoru, kde vyrobil energii, ale tím se vyčerpal. Ejhle - další zásoby "ochuzeného uranu"!
Jenže ten druhý má jednu vadu. Prošel reaktorem, takže je v něm cca 160 různě radioaktivních radionuklidů, coby produktů rozpadu. A nedá se to efektivně čistit - a kdo by se s tím čistil, stejně to bude v munici! A tak vznikl "špinavý ochuzený uran" ("dirty DU"), kterého také bylo hafo. Má ovšem jednu vadu. Září jako mrcha! Vždyť je to odpad z jaderných reaktorů, který zářením zabíjí už na pět metrů! Takže se to nechá cca 1/2 roku vysvítit z nejhoršího a zbytek - hurá, bude munice!
Američanům (a nepochybuji, že i jiným) pochopitelně umírají skladníci v muničních skladech (říkají tomu civilně rakovina a leukemie), námořníci na lodích dostávají nemoc ze záření, tutlá se to, ale ututlat to nejde, neb je toho moc a za Fukušimu se to taky neschová.
Ale to je ještě ten uran zapouzdřený v munici, kde je obalený převážně olovem. Když takovou munici vystřelíte, průbojné jádro se z olova prorve pancířem a zabije posádku tanku (pokud dopadne na kámen, uvolní se ten uran také). Uran je hořlavý, při nárazu se zahřeje a vzplane, popel se rozstříkne do okolí a těch 160 radionuklidů je rázem osvobozeno!
Ano, celé části Srbska jsou zamořené! Ve Falúdži v Iráku byla radiace na úrovni epicentra jaderného výbuchu a lidé na to umírali asi jako v Hirošimě. A když to chtěli v OSN r.2007 zakázat (že je to horší než yperit, což potvrzuji!), náš ministr zahraničí Karel Schwarzenberg hlasoval proti zákazu (to mu nikdy neodpustím! A byl to ministr za Zelené - těm už nevěřte ani pozdrav!) A rezoluce neprošla, i když pro zákaz bylo 190 delegátů a proti jen 6 - včetně ČR a Mauretánie) díky vetu, které shodně podali USA + Rusko (když jde o lumpárnu, lumpové se vždycky spojí!).
Podívejte se tedy na Zelené! Když jde o transport vyhořelého paliva do bezpečného úložiště, přivazují se ti tajtrdlíci řetězy ke kolejnicím, ale když se špinavým odpadem střílí do lidí, JEJICH ministr hlasuje PROTI zákazu toho swinstva! POKRYTCI!

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)