Peníze vyhozené oknem

Autor

Přemýšleli jste někdy, jak byste naložili s výhrou ve Sportce? Kdyby na to přišlo a vyhráli byste jackpot? Najednou byste měli peněz víc než dost, najednou by šlo i to, co jindy nejde. 

Já osobně, kdybych vyhrál nějaké ty desítky milionů korun, bych se asi pokusil dostat tu mojí propagovanou soběstačnost na vyšší úroveň. Už ne pro jednu rodinu, ale pro širší okruh lidí. Pokusil bych se nikoliv o záhumenek, ale o větší farmu s bydlením pro víc rodin. Použil bych víc technických udělátek, zvolil bych výhodnější místo pro založení, víc rodin by znamenalo lepší rozdělení práce, kromě prasátek a slepic by byla i kráva, včeličky, pár koz, nějaké ovce, větší výměra pro brambory i zeleninu a troufám si tvrdit, že bychom byli soběstační ve svícení. Energie na pračku a soustruh by asi ještě z vlastních zdrojů nebyla, stejně jako by nebylo zadarmo teplo v zimě, ale troufám si tvrdit, že děti by večer viděly na domácí úkoly. 

Kdybych vyhrál méně, pokusil bych se sestavit montážní partu pro zemědělské technologie. Dneska je situace taková, že korečkový výtah vám v Brně vyrobí deset firem a i kdyby nevyrobily, tak ho dovezete ze Švédska, Německa, Itálie, Turecka, Rakouska. Vzduchotechnické potrubí vám v Brně opět dodá několik firem, stejně tak není problém si zajistit výpalky na laseru, hutní materiál, není problém koupit pohony všeho druhu. Ale není už skoro nikdo, kdo by to namontoval. Předáci montážní part už berou statisícové výplaty a běžný montér/svařeč si už může dovolit bydlet na montáži ve slušném hotelu a po večerech chlastat a stejně domů pošle větší výplatu než kdyby stál u linky v automotive.  Kdybych měl nějaký milionek vatu, oslovil bych kluky, kteří tohle umějí (a znám jich dost), věděl bych, že nedojedeme na nedostatek kapitálu pro začátek a pustili bychom se do toho. 

Paradoxně menší výhra by mě nastartovala asi víc než velká. Neměl bych v hlavě romantické nápady o komunitním bydlení, ale pustil bych se do normálního byznysu normálním způsobem - montáže jsou podle mě teď jedna z nejrychleji rostoucích děr na trhu. Kdo umí něco udělat rukama a k tomu o tom umí přemýšlet, tak je úspěšný. Vlastně bych to mohl udělat i teď, asi bych si sáhl na dostatečně velký úvěr, ale prostě nemám odvahu žít s dluhy. 

Kdybych vyhrál statisíce, urychleně bych dodělal dvorek, rozšířil hospodářské budovy, sklepy, přidal bych další udělátka pro zjednodušení práce... a kdyby mi zbylo, zaplatil bych dětem nějaký intenzívní kurz angličtiny nebo němčiny. 

Věřím že u vás by to bylo dost podobné. Podle velikosti výhry byste se pustili do oprav baráčku nebo byste koupili další pro děti, pustili byste se do nového podnikání nebo byste se pokusili o něco fakt velkého. Někdo by třeba koupil vilku na riviéře a pronajímal ji, někdo by třeba začal jezdit kamionem (To je asi blbý nápad že, Targusi), můj tchán by si koupil bagr, protože s tím umí. A kdyby na to nebylo, tož doučování pro děti, nová střecha, nový kotel nebo teplené čerpadlo, možná nějaká solární elektrárnička. 

Řekl bych, že jen málokdo by rovnou řekl, že tu výhru prochlastá, nebo že by ji probendil na luxusních dovolených v Emirátech, kde by si hrál na celebritu. Většina lidí by se pokusila ty peníze nějak zhodnotit. Dělali by to asi velkoryse, vzhledem k tomu, že se k těm penězům dostali lacino, tak by si je málo hlídali, o lecos by přišli, protože by je nebolelo plýtvání, také by se nejspíš ukázalo, že leckteré jejich nápady jsou na nic, ale většina lidí by se pokusila ty peníze nějak zhodnotit nebo se jimi zabezpečit. Udělali by to velkoryse, nevážili by si těch peněz dostatečně, málokdo by si opravdu harpagonsky ohlídal každou investovanou korunu. 

A teď - co byste udělali, kdyby to nebyla výhra, ale přišla by bohatá tetička a řekla, že se nemůže dívat na tu vaší ošuntělou fasádu a že vám dá půlku peněz na novou?  Udělali byste fasádu ne? Přihodili byste vlastní korunky a pustili se do toho. Možná byste se pokusili udělat to úsporně, aby tetička nepoznala, že jste nedali půlku peněz.  Nebo byste si řekli, že taková příležitost už znova nebude, přidali byste těch peněz víc a udělali to fakt pořádně.

Leckdo by si také řekl, že tetička je blbá, protože řeší fasádu, která je sice ošuntělá, ale ještě dvacet let bez problémů vydrží, ale do sklepa zatím prosakuje voda ze žumpy, trubky od topení kapou a krov se začíná prohýbat, protože červotoč na něm pracuje už příliš dlouho. 

Takhle totiž dneska fungují běžné dotace. Vypíše se program a děláte fasádu místo sklepa, protože právě na to jsou peníze. Děláte průtah městem nad starou kanalizací, protože na průtah vám ministerská tetička peníze dá, ale na kanalizaci ne. Dostanete peníze na rozhlednu, ale kousek od náměstí se lidi k baráku dostanou jen po blátě, protože se prostě nenajde žádná dotace, která by to pokryla. Zároveň si ale nemůžete říct, ať si tetička peníze nechá, že fasádu dělat nebudete a když je nedá na žumpu, tak to prostě nemá cenu. Tetička peníze dá někomu jinému a vy nebudete mít ani žumpu ani fasádu. 

Nechte všechny, aby si na takový dotační systém zvykli a za pár let zjistíte, že všichni dělají přes dotace a dávají svoje peníze ne na to, co je zapotřebí, ale na doplnění těch dotací. Že se vlastně prakticky nedá udělat nic skutečně potřebného, protože jste rádi, když svoje zdroje dáte na rozmary od tetičky, protože je to přece jenom fůra peněz bez kterých toho moc neuděláte. 

A tak máte pěknou fasádu, lidem se to líbí, pokud to takhle děláte v komunální politice, zřejmě budete úspěšným starostou a znovu vás zvolí. Pokud chcete nejprve řešit ty trubky a žumpu, tak vás nezvolí a zvolí místo vás Frantu, který pochopil pravidla hry, že pro volby je důležitější nablýskaná fasáda a zamaskování kapajících trubek. Žijeme tak v paradoxním světě, kdy se v posledních třiceti letech už potřetí předělává náměstí a sto metrů od něj se zastavil čas a neudělalo se tam za třicet let vůbec nic. 

Musíte být opravdu úskočný a chytrý zároveň, abyste tohle alespoň trochu prolomili a z té třetí předělávky náměstí jste  vlastně téměř pokoutně udělali i něco dalšího. 

Teď začínám mít pocit, že vidím další level.  Babiš nám podepsal henten grýndýl, protože od ojrotetičky dostane naše zemička obrovský balík peněz. Ale jen na "zelené technologie". Tetička přišla a dala nám peníze na vrtuli. Co na tom, že tu bývá často bezvětří, že se to sem vůbec nehodí a v ceně té vrtule se dalo udělat něco jiného. Tetička řekla, že jaderné bloky se z toho také mohou platit, ale přidala takové množství podmínek, že si stejně můžete postavit jen tu vrtuli.

Jo a taky si můžeme postavit vyvíječ vodíku, protože to slovo se tetičce líbí. Sice si vůbec nedovede představit, jak výbušný vodík umí být, jak prochází dokonce i kovem, že je lehký a drží se u stropu a že v litru kapalného vodíku je míň vodíku než v litru benzínu... ale tetička dává peníze na tohle. Buď vezmi a měj alespoň šanci, nebo nech být, vezme si to někdo jiný.  

Můžeme stavět nabíjecí stanice, protože tetička řekla, že elektromobilita je realita která nemá alternativu. 

A tak je celkem pravděpodobné, že jednoho dne budeme mít plnou republiku udělátek, které budou úplně k ničemu. Které se zaplatily z ojrobalíku ojropeněz, ke kterým jsme ještě museli přidat další peníze, protože pokud bychom to neudělali, tak by si to vzal někdo jiný a takhle je z toho alespoň na chvíli zaměstnanost pro lidi. 

Na jedné straně máme pěkné fasády, ale za nimi to začíná pěkně smrdět. 

Přitom by bylo nejjednodušší nechat všem trochu víc peněz. Ano, kdybych měl měsíčně o pár tisícovek víc, také bych si jich nejvíc vážil a ať bych se pustil do čehokoliv, věděl bych, že sice nějaké peníze mám, ale že jich není nazbyt. Takže žádné romantické nápady, pěkně při zemi a racionálně investovat. Žádné předčasné fasády, ale nejprve vyřešit smrad ve sklepě. Pak dělat další kroky. Žádné romantické představy o soběstačných farmách. 

Většina starostů ví, co jejich město potřebuje a kdyby nemuseli půlku rozpočtu shánět z dotací, tak by zřejmě už dávno žádné blátivé uličky v obcích neměli. Fasády by vypadaly o trochu hůř, zřejmě bychom měli mnohem méně rozhleden, ale také mnohem méně ghet.  Kdybychom neposílali peníze do Jůnie a ona nám je posílala trochu navýšené zpátky se spoustou podmínek, co ze ně smíme a co nesmíme koupit, zřejmě bychom tu už měli další dva temelínské bloky a nemuseli bychom se teď přít, jestli Babiš ten grýndýl měl nebo neměl podepsat, protože to jsou prachy. 

Jo, tohle se také vyvíjelo salámovou metodou. Trvalo to, než se podařilo zařídit, aby se kupa peněz vyhazovala oknem podobně jako to bývá s výhrou ve sportce. Aby se penězi plýtvalo, protože to jinak nejde. Aby se za ně stavěly nesmysly, protože to jinak nejde. Aby cizí tetičky rozhodly o tom, že se budou dělat fasády a ne kanalizace... a jinak to už ani nejde.

Představte si, kolik je těch kotlů, co se u nás vyměnily za dotační prachy... a teď je plyn drahý jako sviňa a vyhrožují nám, že brzy ani nebude. Představte si, kolik je těch tepelných čerpadel, co teď jedou na podstatně dražší elektřině, které je stále větší nedostatek. Představte si, kolik je pasivních domů, které nemohou být bez rekuperace.  Kolik hotelů a welnes center se udělalo za dotace, které v konečném důsledku zaplatili ti, co si tam nikdy nebudou moci dovolit pobyt... a ještě je to vlastně dobře, protože jinak by nebylo ani to. 

A představte si, jaká škála nápadů a řešení by existovala, kdyby si to každý mohl řešit víceméně po svém... 

Jsme zralí na změnu. Ať už si ji sami zvolíme nebo jednoho dne s tímto hospodářstvím zkrachujeme. Přijít to prostě musí. Už příliš dlouho vyhazujeme peníze oknem. Už příliš dlouho stavíme nesmysly. Už příliš dlouho děláme fasády a neděláme žumpy. Už příliš dlouho zacházíme s penězi, jako bychom je jen vyhráli. Už příliš dlouho se i v té nejmenší obci staví podle pražáckých představ, protože nejprve se peníze odsud vyberou, shromáždí se v Práglu a pak se se spoustou podmínek přerozdělují zpátky. Už příliš dlouho se v této republice staví podle bruselských představ, protože nejprve se peníze z České republiky shromáždí v Bruseli a pak se se spoustou podmínek přerozdělují zpátky.   

Všimněte si, že vůbec nemluvím o tom, kolik peněz je zapotřebí jen na obsluhu tohoto systému. Možná bychom zjistili, že je to procentuálně ještě víc, než zisk Sazky. 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (191 hlas)

Komentáře

třeba to s tou nedůvěrou přeháníme.
Já bych věřil tomu, že u posledního zdokonaleného francouzského kovidu
se skutečně zvyšuje odolnost klidně i šestkrát!
Z nuly na...teď si nemohu vzpomenout, kolik je šestkrát nula!

To je hrozný, násobiku jednou a dvěma si ještě pamatuji, násobilku nulou jsem úplně zapomněl!

Průměrný počet slepic: 4.1 (10 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Také mě to hned napadlo a začala jsem počítat kolik je 6x nula.

Uvidíme, co s celou "pandemií" udělá po Omicronu nový francouzský Omacron.

Každopádně, pokud bude covidmanie živena dál, tak na konci bude lidstvo znát perfektně řeckou abecedu a jinak bude úplně blbé.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

Bude se to lépe vyjadřovat Ó macron.

Průměrný počet slepic: 4 (7 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

už 2 kamarádi, osmý a desátý den po vpichu, oba na srdeční selhání. Štíhlí sportovci, nikdy u doktora. Tak třetí dávku vynechám, čtvrtou uvidíme, jaký bude úhyn.

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Je to generál vlček a plukovník šnajdárek”.
Řekl právě ministr válek. Jak tomu mám rozumět?

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

https://www.zvedavec.org/komentare/2022/01/8978-o-militarizaci-zdravotn…

Obměna real soc vtipu :
Zapneš TV 1 : "Očkování je to nejdůležitější. Kdo je neočkovaný, je nepřítelem národa." Zapneš TV 2 : " Neočkované narušitele pořádku udávejte, my už si to s nima vyřídíme." Na TV 3 policajt mne zálibně svůj pendrek a říká : " Ty snad nemáš TV 1 a TV 2 ?!?".

Průměrný počet slepic: 3.2 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

byty by to chtělo za výhru nakoupit. 5 dětí,5 bytů a v Praze Brně a Olomouci,aby měli kde bydlet při studiích.

Průměrný počet slepic: 2.3 (4 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

bydlet v bytech, kde nebude jak topit, co pestovat a zadna fabrika na traktory, nebo cokoliv ?

Průměrný počet slepic: 2.7 (3 hlasů)

na ně nebude foukat a pršet. A soběstačný nemůže být člověk nikdy pěstováním na nějakém záhunenku bez nafty.

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

No jo, lopata, motyka smrdí, jak není tera, tak se to nedá na tom zahumenku vubec nic...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Fízlové dostali po tlamách a pobrali jim všecko, čím by mohli útočit na demonstranty.
Pak, že to nejde..

Průměrný počet slepic: 2.9 (8 hlasů)

asi hýká blahem

Průměrný počet slepic: 2.7 (7 hlasů)

No, Fiala by se měl podívat, jak to končí, když se příliš a rychle zdražují energie. My Češi jsme samozřejmě usedlejší. Nám trvá dýl, než se vytočíme... ale pak máme tendence nejen vytvářet dav, ale i nějaké výbory, orgány moci a tak. 

Průměrný počet slepic: 3.6 (9 hlasů)

Pane domácí, Češi se nikdy nevytočí tak, aby to mělo nějaký výsledek. A není to tím, že bychom byli "usedlejší". Jen jsme pohodlní a do toho máme spoustu spoluobčanů, kteří nemají problém kohokoli udat jen proto, že by nějaká změna mohla dopadnout na udavače.
Češi se nevytočili 38, 48, 53, 68, ani 1989 a 1998.
Například v tom 89. Fízlové, estébáci - ale nejlépe jejich velitelé, měli za to dlouholeté mlácení a terorizování lidí regulérně viset na kandelábrech.
A co se stalo doopravdy? Češi naprosto dobrovolně, z vlastní pohodlnosti, připosranosti a opatrnosti, nechali komunisty, fízly a estébáky kandidovat do Parlamentu, kurva! Jeden tu čtyři roky dělal premiéra a další 4 roky ministra financí!
Pane domácí, máte jako mladý člověk vůbec ponětí, kolik dalších takových sedělo a doposud sedí v Polsanecké sněmovně? Myslím tím bývalé kmenové estébáky, s hodnostmi od kapitána výše + jejich aktivní, registrované agenty, tzv. rezidenty.
Jak si pro sebe vysvětlujete tohle, prosím ? Mohl bych Vás, pane domácí, poprosit o odpověď konkrétně na toto?

Jsme pohodlní sráči a zrádci vlastní země - včetně mne samotného, který sám, nebo maximálně s několika věrnými kamarády na život a na smrt, dokáže v tomto systému ovlivnit leda tak hovno.
Ano, dokážeme se jako ti čtyři mušketýři velice účinně bránit, to jo. Ale jen proto, protože jeden z nás je zatraceně zdatný právník.
Jenže taková jednotlivá obrana před zvůlí státu nic neřeší. Ta zvůle je systémová, plošná a jeden člověk je naprosto bezmocný - budete naprosto bezmocný i Vy, pane domácí, až se někdo rozhodne, že vystrkujete růžky příliš a takzvaně si na Vás posvítí.
A neexistuje pes, na kterého by se nenašla hůl - to znáte, že.
Je třeba rozvrátit systém jako celek, protože je prostě špatný. Tím zdaleka nechci adorovat některé předchozí systémy, ale proč my Češi jsme tak hloupí, že například jako Maďaři, si nevezmeme z každého z těch systémů to prospěšné a dáme to dokupy?
Posmívali jsme se Kádárovu gulášovému socialismu, ale Maďaři se měli v době, kdy my neměli ani hajzlpapír, jako králové. Oni si vyráběli hajzlpapír na licenčních zápaďáckých linkách, které ho chrlily, kolik kdo chtěl - a ještě s ním dokázali zásobovat Slovensko, když vyhořel Harmanec.
Zrovna my se máme Maďarům co vysmívat. Zrovna my. Kolik pohrobků poslední Kádárovy vlády sedí v aktuálním maďarském parlamentu? Kurva ani jeden! Maďaři nemají krátký paměti a tudíž si pamatujou, co všecko ÁVH prováděla a kdo s nimi spolupracoval.
Proto má Orbán takovou podporu celé vlády. Nesedí tam podrazácké a bonzácké kurvy ala Ondráček či Babiš!

Průměrný počet slepic: 1.9 (15 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

proč my Češi jsme tak hloupí, že například jako Maďaři, si nevezmeme z každého z těch systémů to prospěšné a dáme to dokupy?

jsme jina povaha, blizkost nemecka dela sve, radeji poslechneme nez riskovat

my cesi to nejak vysedime, jako vzdy

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

In reply to by prox (neověřeno)

Trvalý odkaz

Co si dnes o sobě myslí Nelužičtí Češové.
Že to nějak vysedí.......

Pravda, nás asi spíše naředí ukrajinský živel, pokud to tam Schellenberg a spol, fakt spustí.

Ale svým způsobem yb to bylo hezké, takové folklorní entita, uprostřed Evropy. Možná by to přitáhlo turisty a turistky, jedno foto podnáčelníka kmene Češonů za sto jenů ? Ne, to by bylo málo. Za tisíc ? Dvě Češonky u studánky za dva.
Imitátorky Galyna , Oksana a Garyna by byly levnější, velká konkurence.

Průměrný počet slepic: 3.9 (9 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když čtu co píšeš, tak se děsím, když bych ti pomohl se dostat k moci. Potom se nediv, že lidi co mluví nebo píšou jako ty nikdo nechce potpořit v jejich snaze napravit cokoliv, nejsou blázni, bych ti řekl, jeslti to nepřeháníš a bys mě věšel na dalším kandelábru...
Takže fatk magory v čr nepotporujeme, a je to známka rozumu, ale chápu, že sociopat to bude nazývat připosraností ;)

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

takova mala ukazecka pro Putina, kdyz to Kazasi s ruskymi poradci zvladnou muze se podavat odveta znacne studena, treba opet nejaky vypadecek

nevypada to na spontanni demokraticke hnuti jako obvykle s anglickymi transparenty, podiem a tojtojkami

proste rychla akce za prachy
-----
Islám je náboženstvím asi 70 % obyvatelstva, křesťanství praktikuje 26 %.[5] Úředním jazykem je kazaština, avšak ruština má stejný status a lze ji užívat na všech úřadech. V roce 2017 Kazachstán zahájil přechod z cyrilice na latinku, proces má být dovršen v roce 2025
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kazachst%C3%A1n

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

se s tím taky srát nebude. Už jsem to tu psal, v podobné situaci jsou možné dva přístupy:
Prvním je přístup Janukovyč. Pokusí se s násilníky dohodnout, udělá ústupky, podepíše dohodu, kterou násilníci vzápětí poté veřejně roztrhají za hlasitého potlesku neutrálních demogratických "zprostředkovatelů" ze západu. Janukovyč si pak v lepším případě zachrání aspoň prdel, země se propadne do chaosu, případně do občanské války. 5mld investovaných USD.
Druhým typem řešení je přístup Lukašenko: Na hrubý pytel použije adekvátní záplatu a země se nepropadne do chaosu ani do války. Zákony jsou aplikovány i na nosiče transparentů v angličtině a Lukašenkovi se stane ... hovno. Demogratičtí hodnotitelé ze západu se sjednotí a ... vyšlou jasný signál a tím to skončí.
Tokajev si podle všeho přístup už vybral, tady se investované USD nejspíš hned tak nevrátí.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

In reply to by Martin V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

V Kazachstánu to vypadá na profíky - letiště nebude obsazovat demonstrant za nižší ceny (jenom se zorganizovat a v dostatečném počtu jet na letiště, které je zpravidla mnoho kilometrů od center měst - to dav nedá). To jsou opravdu tak Ruské tajné služby neschopné? Nebo je to větší hra? Snad to nedopadne jako na Ukrajině.
Mimochodem, na těchto případech je vidět, proč komouši uzavřeli a hlídali hranice, západ by nevynechal jedinou příležitost k dělání bordelu, pardon, k demogratické revoluce za sfobodu, prafdu a lásku.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Jdu dost dlouho,ale dotace,jsou jen pomoc zahraničním firmám.
Kdo vyhrává nejvíc zakázky třeba ve stavebnictví?
Na montážní party také dojde,až to vezme do ruky zahraniční investor,sice to bude o hodně dražší.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Bajka o mravenci a kobylce

Klasická verze:
Mravenec těžce pracuje celé léto v úmorném vedru. Staví si dům a snáší zásoby na zimu. Kobylka si myslí, že je blázen. Směje se, tančí celé léto. Přijde zima a mravenec je pěkně v teplé a dobře nakrmen. Kobylka nemá kde bydlet a nemá nic k jídlu a tak záhy zemře někde venku v mraze.

Moderní verze:
Mravenec těžce pracuje celé léto v úmorném vedru. Staví si dům a snáší zásoby na zimu. Kobylka si myslí, že je blázen. Směje se, tančí celé léto. Přijde zima a kobylka, klepoucí se zimou, svolá tiskovou konferenci, kde se dožaduje odpovědi na otázku, jak to že je dovoleno mravenci si hovět v teple a v hojnosti jídla, zatímco jiní umírají hladem v zimě. CBS, NBC a ABC se vynoří se záběry polozmrzlé kobylky následované videem, které ukazuje mravence ve svém pohodlném obydlí a se stolem prohýbajícím se jídlem. Amerika žasne nad tímto hrozným rozdílem. Jak se může stát, že v zemi, tak bohaté, se najdou kobylky takto strašně strádající?

Žába Kermit vystoupí na Oprah Show s kobylkou a všichni pláčou při zpěvu "není lehké býti zelená", Jesse Jackson uspořádá demonstraci před mravenocovým domem, kde televizní stanice natáčí skupinu zpívající "My přežijeme - We shall overcome", Jesse potom přiměje skupinu pokleknout a modlit se k Bohu pro pomoc kobylce.

Al Gore vykřikuje v interview s Pterem Jenningsnem, že mravenec zbohatl na úkor ubohé kobylky a požaduje okamžitě zvýšení daní pro mravence - aby ve smyslu spravedlnosti platili "svůj spravedlivý podíl". Konečně, Komise pro Rovnoprávnost, ( The Equal Opportunities Commision) navrhne "Ekonomicky Rovnoprávný a Protikobylkovy Zákon tj. Economic Equity and Anti-Grasshhopper Act" platný zpětně k počátku léta. Mravenec je pokutován pro opomenutí najmout proporční množství zeleného hmyzu, a nemaje na zaplacení zpětných daní, jeho dům je konfiskován vládou.

Hillary získá možnost, aby její původní advokátní firma mohla zastupovat kobylku proti mravenci v soudu o hanobení a případ je projednáván před panelem federálních soudců, kteří byli jmenováni Billem z listiny svobodných matek na soč. podpoře. Mravenec prohraje soud.

Příběh končí tím, že vidíme kobylku dojídající poslední zbytky mravencova jídla ve vládou přiděleném domě, který jakoby náhodou, je vlastně mravencův původní dům. Dům je již značně zchátralý, protože kobylka jej neudržuje.

Mravenec zmizel někde ve sněhu. Kobylkaje nalezena mrtvá v souvislosti s drogovým incidentem. Dům, nyní opuštěný, se stává domovem gangu pavouků, kteří terorizují kdysi tak pěknou a klidnou čtvrť.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidlák napsal:Vlastně bych to mohl udělat i teď, asi bych si sáhl na dostatečně velký úvěr, ale prostě nemám odvahu žít s dluhy...

No a to je důvod, proč z tebe Vidláku nikdy nebude velký politik nebo diktátor...

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

To máte pravdu Banny... Chybí mi ta odvaha riskovat všechno. Ale tím není řečeno, že mě k té odvaze postupně nedotlačí. Koneckonců ještě mám stále hodně co ztratit. Až budu moci ztratit jen své okovy, bude to jinak. 

 

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

Nebude, ale z úplně jiného důvodu, ty dluhy tím důvodem nejsou, to je jen šikovná výmluva. K tomu by se odvaha našla, kdyby byl dobrý projekt.
Má velkou zodpovědnost za rodinu. A odvahu k tomu, slevit ze zodpovědnosti za ni, tento pan domácí nikdy nenajde.
Jiní by možná našli a taky to dělají, stačí se podívat mezi politiky. Těm je jedno, co bude s jejich rodinami.
Tenhle pan domácí z téhle zodpovědnosti nesleví a je to tak dobře.
Proto nikdy nebude politikem, ale bude skvělým, nekurvícím se manželem, tátou i dědou.
O kterém si děti a vnoučata budou vyprávět ještě po generace.
Mohl by si pan domácí, jako dejme tomu politik krajského formátu dovolit, nějakému jinému zmrdovi z kraje, šlápnout na kuří oko, zatrhnout mu rozkrádačky - a pak skončit někde v pangejtu, zmlácený, zmrzačený, nedejbože umřít?
S pěti dětma a gruntem?

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

"...Jiní by možná našli a taky to dělají, stačí se podívat mezi politiky. Těm je jedno, co bude s jejich rodinami...."

To je naprostá pitomost.
To by byl státní dluh minimální, kdyby tomu tak bylo.
Jim naopak nejsou lhostejné i ty širší jejich rodiny (famiglia).

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

S pěti dětma a gruntem názor na to, co je odvaha vypadá trochu jinak.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tohle se stalo ségře, je šikovná a tak se dostala k takovému tomu organizování přidělování dotací, aby to vypadalo aspoň trošku košér a protože je to z principu poctivá holka z vesnice tak se několikrát zeptala na drobné nesrovnalosti. Netrvalo to dlouho a měla velmi nepříjemný telefonát s šedou eminencí v pozadí. Že jako má nový dům, že má 3 děti a že by si měla raději hledět svého .... takže sklápěla podpatky

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

vyřiďte sestře, že se říká:"dočkej času jako husa klasu" to myslím zcela vážně, TakyVlku. A proč to tvrdím? Neberu Vám, že může bejt, že ségra je chytrá, ale to s tím sklapáváním podpatků svědčí spíš o opaku, ale jak píšu = všeho do času ... jinak jí zatím doporučuju shánět informace o právě teď probíhajícím trestním řízení ROP Severozápad.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

“One must simply have enough debts; one must have so many debts that, if the debtor collapses, the creditor sees his own existence jeopardized.“
(G. Stresemann, 1925)
„ Kdykoli se mezi proletariátem ukázaly silnější osobnosti, oligarchové je odloučili od mas, dali jim lepší podmínky, udělali z nich členy odborářských kast nebo je zařadili mezi Žoldnéře. Tak byla uchlácholena jejich nespokojenost a proletariát oloupen o své přirozené vůdce .“
(Jack London – Železná pata)

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

zejména pro ty, kteří sledují osud vyhlášky o povinném očkování proti covidu:

Vyhláška o povinném očkování proti covidu je mizerná. Zrušení je namístě, míní Dostál
https://cnn.iprima.cz/vyhlaska-o-povinnem-ockovani-proti-covidu-je-naps…

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

Bude mě zajímat až vyhláška o povinnosti nastoupit transport do sběrného tábora, např. kolik kg může maximálně vážit zavazadlo, anebo jestli se za odvšivení a sprchování bude moci platit hotově. A jestli na baráku bude možno přitápět si provizorními kamínky, vyrobenými z kovového sudu. Anebo jen kamínky vyrobenými z biomasy.
To bude důležitý.

Navíc jde o bonzácký web. Nepodporovat !!

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)

Jsem zvědavý jak p. Dostál skončí...buďto bude taky mít telefon od šedé eminence anebo dostane nějakou funkci aby neměl čas do všeho strkat nos.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

K mému včerejšímu příspěvku

https://www.vidlakovykydy.cz/comment/2071843#comment-2071843

V Kazachstánu se policie a armáda zčásti dobrovolně/vynuceně přidala k protestujícími živlům*. Stačilo 2x zdražit LPG na kterém jezdí všichni. Ani si nestačili navlést žluté vesty a už mají zbraně v rukou, vyrabovali policejní sklady... vládě zůstalo věrných několik jednotek. Mezinárodní letiště v Almaty je obsazeno, web nefunguje: https://www.alaport.com/

*vládne lůza a země má před sebou dvě varianty: syrskou, zločinné gangy začnou terorizovat obyvatelstvo a do toho se přidají velmoci (Rusko, kvůli Rusům; Čína kvůli Ujgurům, vlastně Kazachům; Turecko, protože Kazachové jazykově patří do turkických jazyků...) a nebo, směr Ukrajina, kde zesílí separatistické snahy a některé regiony se odtrhnou a pravděpodobně budou připojeny k Rusku, možná Číně. Tak jako tak, během měsíců, to bude trvat, než se situace stabilizuje...

Průměrný počet slepic: 2.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

tak ještě zakázat soláry a absurdistán bude kompletní.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

Ebonitové tyče a pak akorát lišky budou dost nasraný.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

co když ta ropa a to uhlí a ten plyn brzy dojde a nic jiného nebude?

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mám na ně krásnou vzpomínku.
Jsem jezdil takhle do jednoho porostu a tam musela mít liška doupě a vyvedla v něm 4 mladé.
Tak se o ně, jako správná máma starala, nikam nechoď, venku je to nebezpečný.
Jenomže ta liščata, jak vyrůstala, začala být neposednými a byly větší, takže měly i větší hlad, tak máma musela opouštět doupě častěji.
A já věděl, že když takhle ráno jedu do práce, tak v tom jednom místě se z chroští vynoří ty 4 zrzavé a zvědavé hlavičky, které chtěly objevovat svět a šly se mrknout, co je to za hluk.
A mě to krásně rozsvítilo den.

Zavírejte si uhelné, atomové, větrníkové a jiné elektrárny, ale až někdo bude chtít sáhnout na lišky, bude muset prvně odstranit mě.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

Bohuzel každá volně žijící liška skončí tak že ji někdo střelí....zajímalo by mě proč je tou nejvíc nenáviděnou škodnou? Přece taky do přírody patří a má tam svou funkci....

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

dnes už toto moc nehrozí.
Liška je predátor, který do lesa patří a myslivec, který má mozek a trošku rozumí tomu lesu, tak jí střílet nebude.

Bohužel, mezi myslivci je i fůra kreténů, kterým díky svým velkým koulím nestačí pouze střelit býložravce, potřebují šelmu. Vlci jsou u nás sporadicky, medvěda jsme tady taky už dlouho neměli, tak liška je ideální terč.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

hnusný a prolhaný soudruh, který závidí! Sice vůbec nevím co a komu, ale to je jedno! Možná, že liškám jejich hrdinnou smrt, vy jste schopen úplně všeho!!!

Jen tak na okraj, nemáte úplně pravdu. Spousta lišek končí svůj život pod koly aut.
Dokonce bych řekl, že počet přejetých šelem se silně zvyšuje.
Jaký je důvod, to nevím.
Vyšší intenzita dopravy?
Přemnožení liščí populace?
Alkoholismus u nezodpovědných soudruhů lišáků?
Poházené kupony na bezplatný odběr kapsiček Chappi kolem cest?
Netuším.

Každopádně liška je nádherné stvoření...

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

na silnicích je spousta přejetých ježků (no, teď v zimě asi zas tak moc ne), myší, koček, psů, bažantů, zajíců,..., etc.
Nač se tumlovat (a ztrácet energii s velkým rizikem zůstat o hladu) a honit po lese/po polích,
když se můžu krásně nažrat na silnici?

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Máte to drobet popletené, proti solárům bojuje hnojník.

Je to věkem?

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

já mám na baráku přípravu na soláry, ale koupím je, až budou výhodné bez dotace. Nejsem zvyklý šahat druhému do kapsy - to považuji za největší sviňárnu a prasárnu.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

tak to zvládnete sám za třetinu ceny (a akumulace do teplé vody).
Ale jinak musíte počkat až to bude levnější,bez dotací.
Já jsem optimista, odhaduji to na 5 let.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

A jaké tedy budou elektrárny?

Fotovoltaické panely- ty jsou zatím prosazovány, ale nehodí se např. v Laponsku
Uhlí - fuj, zavíráme,
Plyn - fuj, trpěn jen na přechodnou dobu
Jádro - fuj, tlak na zavírání
Větrníky - už napůl ano, napů fuj https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/zeleni-nemecko-ochrana-klimatu-b…
Měsíčníky - nevynalezeny
Fúzní reaktory - nevynalezeny
Vodní elektrárny - přehrady fuj, jinak MVE tolerovány

Mně to připadá, že máme pár let naučit se žít bez elektřiny.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)