Peníze vyhozené oknem

Autor

Přemýšleli jste někdy, jak byste naložili s výhrou ve Sportce? Kdyby na to přišlo a vyhráli byste jackpot? Najednou byste měli peněz víc než dost, najednou by šlo i to, co jindy nejde. 

Já osobně, kdybych vyhrál nějaké ty desítky milionů korun, bych se asi pokusil dostat tu mojí propagovanou soběstačnost na vyšší úroveň. Už ne pro jednu rodinu, ale pro širší okruh lidí. Pokusil bych se nikoliv o záhumenek, ale o větší farmu s bydlením pro víc rodin. Použil bych víc technických udělátek, zvolil bych výhodnější místo pro založení, víc rodin by znamenalo lepší rozdělení práce, kromě prasátek a slepic by byla i kráva, včeličky, pár koz, nějaké ovce, větší výměra pro brambory i zeleninu a troufám si tvrdit, že bychom byli soběstační ve svícení. Energie na pračku a soustruh by asi ještě z vlastních zdrojů nebyla, stejně jako by nebylo zadarmo teplo v zimě, ale troufám si tvrdit, že děti by večer viděly na domácí úkoly. 

Kdybych vyhrál méně, pokusil bych se sestavit montážní partu pro zemědělské technologie. Dneska je situace taková, že korečkový výtah vám v Brně vyrobí deset firem a i kdyby nevyrobily, tak ho dovezete ze Švédska, Německa, Itálie, Turecka, Rakouska. Vzduchotechnické potrubí vám v Brně opět dodá několik firem, stejně tak není problém si zajistit výpalky na laseru, hutní materiál, není problém koupit pohony všeho druhu. Ale není už skoro nikdo, kdo by to namontoval. Předáci montážní part už berou statisícové výplaty a běžný montér/svařeč si už může dovolit bydlet na montáži ve slušném hotelu a po večerech chlastat a stejně domů pošle větší výplatu než kdyby stál u linky v automotive.  Kdybych měl nějaký milionek vatu, oslovil bych kluky, kteří tohle umějí (a znám jich dost), věděl bych, že nedojedeme na nedostatek kapitálu pro začátek a pustili bychom se do toho. 

Paradoxně menší výhra by mě nastartovala asi víc než velká. Neměl bych v hlavě romantické nápady o komunitním bydlení, ale pustil bych se do normálního byznysu normálním způsobem - montáže jsou podle mě teď jedna z nejrychleji rostoucích děr na trhu. Kdo umí něco udělat rukama a k tomu o tom umí přemýšlet, tak je úspěšný. Vlastně bych to mohl udělat i teď, asi bych si sáhl na dostatečně velký úvěr, ale prostě nemám odvahu žít s dluhy. 

Kdybych vyhrál statisíce, urychleně bych dodělal dvorek, rozšířil hospodářské budovy, sklepy, přidal bych další udělátka pro zjednodušení práce... a kdyby mi zbylo, zaplatil bych dětem nějaký intenzívní kurz angličtiny nebo němčiny. 

Věřím že u vás by to bylo dost podobné. Podle velikosti výhry byste se pustili do oprav baráčku nebo byste koupili další pro děti, pustili byste se do nového podnikání nebo byste se pokusili o něco fakt velkého. Někdo by třeba koupil vilku na riviéře a pronajímal ji, někdo by třeba začal jezdit kamionem (To je asi blbý nápad že, Targusi), můj tchán by si koupil bagr, protože s tím umí. A kdyby na to nebylo, tož doučování pro děti, nová střecha, nový kotel nebo teplené čerpadlo, možná nějaká solární elektrárnička. 

Řekl bych, že jen málokdo by rovnou řekl, že tu výhru prochlastá, nebo že by ji probendil na luxusních dovolených v Emirátech, kde by si hrál na celebritu. Většina lidí by se pokusila ty peníze nějak zhodnotit. Dělali by to asi velkoryse, vzhledem k tomu, že se k těm penězům dostali lacino, tak by si je málo hlídali, o lecos by přišli, protože by je nebolelo plýtvání, také by se nejspíš ukázalo, že leckteré jejich nápady jsou na nic, ale většina lidí by se pokusila ty peníze nějak zhodnotit nebo se jimi zabezpečit. Udělali by to velkoryse, nevážili by si těch peněz dostatečně, málokdo by si opravdu harpagonsky ohlídal každou investovanou korunu. 

A teď - co byste udělali, kdyby to nebyla výhra, ale přišla by bohatá tetička a řekla, že se nemůže dívat na tu vaší ošuntělou fasádu a že vám dá půlku peněz na novou?  Udělali byste fasádu ne? Přihodili byste vlastní korunky a pustili se do toho. Možná byste se pokusili udělat to úsporně, aby tetička nepoznala, že jste nedali půlku peněz.  Nebo byste si řekli, že taková příležitost už znova nebude, přidali byste těch peněz víc a udělali to fakt pořádně.

Leckdo by si také řekl, že tetička je blbá, protože řeší fasádu, která je sice ošuntělá, ale ještě dvacet let bez problémů vydrží, ale do sklepa zatím prosakuje voda ze žumpy, trubky od topení kapou a krov se začíná prohýbat, protože červotoč na něm pracuje už příliš dlouho. 

Takhle totiž dneska fungují běžné dotace. Vypíše se program a děláte fasádu místo sklepa, protože právě na to jsou peníze. Děláte průtah městem nad starou kanalizací, protože na průtah vám ministerská tetička peníze dá, ale na kanalizaci ne. Dostanete peníze na rozhlednu, ale kousek od náměstí se lidi k baráku dostanou jen po blátě, protože se prostě nenajde žádná dotace, která by to pokryla. Zároveň si ale nemůžete říct, ať si tetička peníze nechá, že fasádu dělat nebudete a když je nedá na žumpu, tak to prostě nemá cenu. Tetička peníze dá někomu jinému a vy nebudete mít ani žumpu ani fasádu. 

Nechte všechny, aby si na takový dotační systém zvykli a za pár let zjistíte, že všichni dělají přes dotace a dávají svoje peníze ne na to, co je zapotřebí, ale na doplnění těch dotací. Že se vlastně prakticky nedá udělat nic skutečně potřebného, protože jste rádi, když svoje zdroje dáte na rozmary od tetičky, protože je to přece jenom fůra peněz bez kterých toho moc neuděláte. 

A tak máte pěknou fasádu, lidem se to líbí, pokud to takhle děláte v komunální politice, zřejmě budete úspěšným starostou a znovu vás zvolí. Pokud chcete nejprve řešit ty trubky a žumpu, tak vás nezvolí a zvolí místo vás Frantu, který pochopil pravidla hry, že pro volby je důležitější nablýskaná fasáda a zamaskování kapajících trubek. Žijeme tak v paradoxním světě, kdy se v posledních třiceti letech už potřetí předělává náměstí a sto metrů od něj se zastavil čas a neudělalo se tam za třicet let vůbec nic. 

Musíte být opravdu úskočný a chytrý zároveň, abyste tohle alespoň trochu prolomili a z té třetí předělávky náměstí jste  vlastně téměř pokoutně udělali i něco dalšího. 

Teď začínám mít pocit, že vidím další level.  Babiš nám podepsal henten grýndýl, protože od ojrotetičky dostane naše zemička obrovský balík peněz. Ale jen na "zelené technologie". Tetička přišla a dala nám peníze na vrtuli. Co na tom, že tu bývá často bezvětří, že se to sem vůbec nehodí a v ceně té vrtule se dalo udělat něco jiného. Tetička řekla, že jaderné bloky se z toho také mohou platit, ale přidala takové množství podmínek, že si stejně můžete postavit jen tu vrtuli.

Jo a taky si můžeme postavit vyvíječ vodíku, protože to slovo se tetičce líbí. Sice si vůbec nedovede představit, jak výbušný vodík umí být, jak prochází dokonce i kovem, že je lehký a drží se u stropu a že v litru kapalného vodíku je míň vodíku než v litru benzínu... ale tetička dává peníze na tohle. Buď vezmi a měj alespoň šanci, nebo nech být, vezme si to někdo jiný.  

Můžeme stavět nabíjecí stanice, protože tetička řekla, že elektromobilita je realita která nemá alternativu. 

A tak je celkem pravděpodobné, že jednoho dne budeme mít plnou republiku udělátek, které budou úplně k ničemu. Které se zaplatily z ojrobalíku ojropeněz, ke kterým jsme ještě museli přidat další peníze, protože pokud bychom to neudělali, tak by si to vzal někdo jiný a takhle je z toho alespoň na chvíli zaměstnanost pro lidi. 

Na jedné straně máme pěkné fasády, ale za nimi to začíná pěkně smrdět. 

Přitom by bylo nejjednodušší nechat všem trochu víc peněz. Ano, kdybych měl měsíčně o pár tisícovek víc, také bych si jich nejvíc vážil a ať bych se pustil do čehokoliv, věděl bych, že sice nějaké peníze mám, ale že jich není nazbyt. Takže žádné romantické nápady, pěkně při zemi a racionálně investovat. Žádné předčasné fasády, ale nejprve vyřešit smrad ve sklepě. Pak dělat další kroky. Žádné romantické představy o soběstačných farmách. 

Většina starostů ví, co jejich město potřebuje a kdyby nemuseli půlku rozpočtu shánět z dotací, tak by zřejmě už dávno žádné blátivé uličky v obcích neměli. Fasády by vypadaly o trochu hůř, zřejmě bychom měli mnohem méně rozhleden, ale také mnohem méně ghet.  Kdybychom neposílali peníze do Jůnie a ona nám je posílala trochu navýšené zpátky se spoustou podmínek, co ze ně smíme a co nesmíme koupit, zřejmě bychom tu už měli další dva temelínské bloky a nemuseli bychom se teď přít, jestli Babiš ten grýndýl měl nebo neměl podepsat, protože to jsou prachy. 

Jo, tohle se také vyvíjelo salámovou metodou. Trvalo to, než se podařilo zařídit, aby se kupa peněz vyhazovala oknem podobně jako to bývá s výhrou ve sportce. Aby se penězi plýtvalo, protože to jinak nejde. Aby se za ně stavěly nesmysly, protože to jinak nejde. Aby cizí tetičky rozhodly o tom, že se budou dělat fasády a ne kanalizace... a jinak to už ani nejde.

Představte si, kolik je těch kotlů, co se u nás vyměnily za dotační prachy... a teď je plyn drahý jako sviňa a vyhrožují nám, že brzy ani nebude. Představte si, kolik je těch tepelných čerpadel, co teď jedou na podstatně dražší elektřině, které je stále větší nedostatek. Představte si, kolik je pasivních domů, které nemohou být bez rekuperace.  Kolik hotelů a welnes center se udělalo za dotace, které v konečném důsledku zaplatili ti, co si tam nikdy nebudou moci dovolit pobyt... a ještě je to vlastně dobře, protože jinak by nebylo ani to. 

A představte si, jaká škála nápadů a řešení by existovala, kdyby si to každý mohl řešit víceméně po svém... 

Jsme zralí na změnu. Ať už si ji sami zvolíme nebo jednoho dne s tímto hospodářstvím zkrachujeme. Přijít to prostě musí. Už příliš dlouho vyhazujeme peníze oknem. Už příliš dlouho stavíme nesmysly. Už příliš dlouho děláme fasády a neděláme žumpy. Už příliš dlouho zacházíme s penězi, jako bychom je jen vyhráli. Už příliš dlouho se i v té nejmenší obci staví podle pražáckých představ, protože nejprve se peníze odsud vyberou, shromáždí se v Práglu a pak se se spoustou podmínek přerozdělují zpátky. Už příliš dlouho se v této republice staví podle bruselských představ, protože nejprve se peníze z České republiky shromáždí v Bruseli a pak se se spoustou podmínek přerozdělují zpátky.   

Všimněte si, že vůbec nemluvím o tom, kolik peněz je zapotřebí jen na obsluhu tohoto systému. Možná bychom zjistili, že je to procentuálně ještě víc, než zisk Sazky. 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (191 hlas)

Komentáře

momentálně louskám Čornejovo "Tajemství českých kronik" (taky husitské období), pak se pustím do jeho Žižky.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

naprosto stejně protivný dědek, jako jsem já, ovšem s tím rozdílem, že každý z nás velmi dobře ovládá či ovládal ÚPLNĚ jiné řemeslo.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Jestli byl Zizka protivnej to nevim, kazdpadne jsem od nej mel podepsanou svoji prvni obcanku... Podpis nacelnika... Zizka. Parkrat jsem s tim pobavil kamarady z jinych okresu.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Schválně toto dávám hned na začátek, takže by si to mohlo dost lidí přečíst, jelikož Vidlák se furt vytahuje, jak ho tady všichni v čr čtou a mohl by se někdo ekonomicky vzdělaný mého dotazu ujmout.

Mě by zajímalo, jaká byla minulý rok inflace.
Tak jasně, profrčel jsem si to vyhledávačem, ale odpovědi se dost různí. Ta procenta jsou tam jiná.
Někdo zohledňuje víc navýšení cen lokomotiv, někdo rohlíků. Ono je to vůbec složitější, těmi lokomotivami a rohlíky jsem to dost zjednodušil, ale četl jsem různé ekonomické teorie, jak by se to mělo počítat.

Ale, abyste pochopili, o co mi jde.
Já mám s nájemníky dohodu, že budou platit nájem furt stejný, akorát každý rok navýšený o tudlenctu inflaci.
Akorát, když si jí profrčím netem, dost se to rozchází a já na jedné straně nechci být zloděj, který by je okradl,jelikož jsme se dohodli, na druhé nechci být debil, který začne prodělávat, jelikož jsme se dohodli.

Mohl bych se mrknout na čsú, ale zase vím, že jim kdysi respondentku dělala moje žena, když byla na mateřské a měla za úkol zodpovědně psát ceny výrobků, které si zakoupila a dost to házela od boku.Tak podle toho bych to dělat nechtěl.

Já teď půjdu chrnět, ráno vstávám a valím do lesa, čeká mě tam 110. letý porost, takže pro odpověď si přijdu až zítra odpoledne, jestli nějaká přistane.

Každopádně vím, že vy zde rádi řešíte problémy. A děsně by mě zajímalo, jestli do zítřejšího odpoledne zde budete schopní se shodnout na cifře, která by byla férová. Která by nepoškodila ani mě, ani mé nájemníky. Jde mi o jedno konkrétní číslo zaokrouhlené na desetinu procenta.
Pokud zde vypotíte cifry, kde bude číselný rozsah v řádu desítek procent, je mi to k ničemu. Toho je plnej net. Já chci jedno jediný číslo.
Dáte to? Já myslím, že Vy byste to dát mohli. Víte, jak by se to mělo dělat dál se světem, to by bylo, abyste nepřišli na jedno blbý číslíčko.

Dobrou.

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

a cestou zpět mě napadlo, že zde je dost levicově smýšlejících lidí.
Tak abyste nenadržovali nájemníkům. Takže tu případnou cifru bych chtěl i zdůvodnit.

Na druhé straně slibuji, že jestli se zde vy shodnete na nějaké a zdůvodníte mi jí, tak já přísahám, že až zítra budu přepisovat nájemní smlouvy, tak to zvednu přesně o to procento, na kterém se zde dohodnete vy na Kydech.

Teď už fakt dobrou.

Průměrný počet slepic: 3.9 (11 hlasů)

ale doporučuji dát do smlouvy klouzavé nájemné, jiné bude na počátku roku, diametrálně odlišné musí být na jeho konci. Neb : jedeme rychle.
Ale dobrá otázka, těším se na tipy čtenářů.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

jelikoz se chystam v CR dlouhodobe pronajmout byt, taksi tohle budu pamatovat.
dekuji

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

Jako pravicový člověk vám tu cifru přesně a zjistím a odůvodním. Jen bych chtěl podepsat promo fakturu na 500 Kč / hodinu této činnosti. Hned poté se do toho pustím.

Průměrný počet slepic: 4.6 (17 hlasů)

Berrnarde,
na statistiky ČSU se můžete vykašlat, protože se manipuluje se spotřebním košem (více lokomotiv a diamantů, méně jídla, energií a léků). Dále je tam zpoždění v růstu cen proti růstu nákladů (výrobci také nezvedají ceny hned, když vyprodávají staré zásoby). Takže celkové číslo inflace slavně vygenerované ČSU toho moc neřekne, leda o tom, jestli je situace oproti minulému roku horší nebo lepší. Většinou horší nebo stejná.
Takže v zásadě máte možnosti:

1. Vzít inflaci dle ČSU, ale pouze v segmentu stavebnictví, protože dům jste postavil/opravil a nájemné má vygenerovat prostou reprodukci stavby po jejím dožití.
2. Vzít diskontní sazbu ČNB průměr za daný rok, protože ta odpovídá celkové inflaci mnohem lépe než ukazatele ČSU a lze hůře zfalšovat.
3. Vezmete si průměrnou cenu nového bydlení na Děčínsku a vydělíte počtem měsíců, které by podle Vás mělo bydlení vydržet. To je prostá cena bydlení, kterou by Vám měl nájemník dát.

Ve všech 3 uvedených případech jste jen pokryl prostou reprodukci stavby, ale měl byste pamatovat ještě na přiměřený zisk, který Vám pokryje náklady, které není snadné ohodnotit. Například, že svůj čas trávíte diskuzí s nájemníky místo kácením 110 letých porostů.

Poslední možností je vzít pořizovací cenu nemovitosti a říci si, že roční nájemné jsou 4%. Z toho 2% na prostou reprodukci a 2% na nárůst inflace rozložený v času.

Průměrný počet slepic: 4.2 (9 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

porizovaci cena nemovitosti. Mnoja nevim, za dobu, co bydlim v soucasnem byte vzrostla jeho trzni cena skoro 3x

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

"Například, že svůj čas trávíte diskuzí s nájemníky místo kácením 110 letých porostů."

Ono to má taky něco do sebe.
Mám tady dlouholetou nájemnici a před svátkami mi přišla sms: jsem v Itálii, vše jsem pozavírala a přijedu 3. 1.
3.1. jsem jí náhodou dole potkal na chodbě, jak se vrací s těmi těžkými kufry, tak jsem jí je pomohl vynést do bytu. Pak jsem se natáhl na gauči, sledujíc napínavou detektivku, u které jsem začínal usínat. Najednou klepání a Jitka, že jí nechce naskočit kotel.
Musel jsem přestat sledovat ten napínavý děj pod mými víčky a šlo se na kotel. Tam jsem zjistil, že nemá tlak. Odendali jsme ten kryt ale já tam nenašel ten ventil, kterým se ta voda dopouští.
"Neboj nic, Jíťo, jdu pro zbraně" čímž jsem myslel brýle a baterku.Vyzbrojen jsem toho hajzlíka našel, jelikož nějakej kokot ho umístil nahoru vedle krytu, ale na mě si nepřijde.
Pootočil jsem tím hajzlíkem, slyšel, jak se to začíná napouštět a kotel naskočil.
Když jsem odcházel, Jíťa mi mnohonásobně děkovala a já si připadal jak Bajaja, který zachránil princeznu před drakem.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

si nam podle mne nerekl vse :D

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by hulvath (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vím, co myslíš.
Jo, ještě to je furt rajcovní baba, dost vyvinutá, takže se mi líbí, když se dívám v létě jak se s mocným výstřihem sklání k tkaničkám a šlo by to, asi by kývla, ale potíž je, že jsem nikdy v životě své ženě nezahnul.
Ale představy, přiznávám, jó, to já mám.
Tady jsem fakt pouze jí zprovoznil kotel (tím myslím tu čtvercovou bednu na plyn, abys zase mi něco nepodsouval).

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dokonalá příležitost a se sakra kvalitním materiálem, udělá zloděje tak rychle, že se sám nestačíš divit a kocour je v troubě.
Mohl bych o tom napsat román, jak mladý svobodný skokan těsně po vojně, zaměstnaný ve státním podniku s externím servisem, ten externí servis prováděl...Ze 100% to vždycky bylo z iniciativy zákaznic, nikdy z mojí. Ženatý jsem sice ještě nebyl, ale chodil jsem už s velmi krásnou a perspektivní dívenkou, o kterou bych nerad přišel.
To se takhle stane, že přijedete, opravíte co je třeba, nachomejtne se k Vám zákaznice a prohlásí, že jestli ne, tak na podnik pošle takovou stížnost, že se z toho poseru a nevezmou mě ani k popelářům...To se fakt těžko odolává, zvlášť když je zákaznice fakt kousek...

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Příbuzná učí na střední škole a jak mluvívá se studenty, leccos se dozví. Jeden klučina dělal tzv. hodinového manžela: přidělával poličky, spravoval kapající kohoutky, doloval z objímek ulomené patice žárovek atd. No a že prý se mu stalo, že (po zaplacení opravy čehosi) mu paní v letech nabídla kafe a když s díky odmítl, tak se velmi slušně zeptala, jestli by nechtěl zůstat přes noc (prý nechtěl).

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Pokud budu vycházet z teorie, že vývoj konzervativních fondů kopíruje skutečnou inflaci, tak je to 8,9%.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

...zjistit na stránkách ČSÚ jako průměrnou roční míru inflace , mají na to ale nějaké lhůty, tuším že do konce ledna. Takže bych několik dní ještě počkal.
Pojem " tudlenctu inflaci" by asi v nájemní smlouvě neměl být,. asi by bylo lepší mít tam " průměrnou míru inflace , vyhlašovanou každoročně ČSÚ".

Průměrný počet slepic: 3.8 (12 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

řeším to stejné ... asi bude nutné dohadovací řízení .. u vína a chlebíčků

Průměrný počet slepic: 3.7 (10 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dobry den. Kdyz tak koukam na ty teoreticke odpovedi tady, tak jste si opravdu pomohl...

Ja se svymi najemniky mam smlouvy postavene na tomto ukazateli: https://www.czso.cz/csu/czso/mira_inflace

Vzdy behem ledna tam pribude udaj za predchazejici rok, letos cekam, ze to bude kolem 4%. Ano, vim, ze realna inflace je vic, napr. energie jsou mnohem drazsi. No, to vas pro najem nemusi bolet, energie bud ma najemnik psane na sebe a nebo se vyuctovavaji, ne? A zalohy vam plati najmenik navic k najmu dohromady v jedne castce, doufam?

Jeste zpet k te realite cisla od CSU: jasne ze neni uplne realne, presne jak pisete, nekdo vazi vic bagry, nekdo rohliky... Ale na necem zacit musime a musime to mit podlozene z nejakeho uradu. Pokud mame ve smlouve pouze tzv. inflacni dolozku, je potreba ji delat na zaklade jakychsi oficialnich cisel, at jsou jakakoliv.

A nepodcenovat silu slozeneho uroceni! Prvni rok sveho najmu jsem se na inflaci (0,3% tedy par korun mesicne) vykaslal a kdyz si dnes spocitam, o kolik penez jsem se tim tehdy pripravil, kdyz nasledne kazdy rok zvedam o 2 az 3 procenta... :-(

Průměrný počet slepic: 3 (8 hlasů)

Zatím jste jediný, kdo alespoň nastínil to číslo.

Ale musím se přiznat k tomu, že tento dotaz jsem ani tak nevznesl kvůli tomu, že bych si v tomto nevěděl rady, ale je to dotaz týkající se nájmů, což zasahuje mnoho lidí a mě zajímal názor zdejších Kydařů.

Jelikož mnoho zdejších Kydařů by dokázalo z fleku poradit Putinovi, Bidenovi, Uršule i Fialovi, jak to maj dělat.
Potíž je, že ani Putin, ani Biden, ani Uršula, ani Fiala je neposlechnou.
Já jim nabídl problém k vyřešení, který se týká skutečných lidí a také jsem sdělil, že pokud mi dají nějaké číslo a dokáží ho zdůvodnit, tak já to podle nich udělám. Dávám jim možnost opravdu a skutečně ovlivnit zásah do peněženech několika lidí. A také jsem přísahal, že pokud mi vysvětlí, proč přesně o tolik, tak já to udělám. A udělám to, protože když chlap přísahá, musí to dodržet.
Mají konečně možnost něco konkrétního ovlivnit.

Že se objeví vata kolem toho, to jsem očekával, ale zatím jsem žádnou cifru a zdůvodnění jí neslyšel. Ale den není ještě u konce.
Každopádně, pokud se zde dnes nedočkám konkrétních odpovědí na můj celkem jasný dotaz, tak až zde v budoucnu budou radit, co s tím grýndýlem, energetickou soběstačností a podobnými věcmi, patrně už budu trochu skeptický k tomu jim naslouchat.

Závěr: pokud někdo nedokáže na pláži postavit hrad z písku, nechtěj po něm, aby ti stavěl činžák, ve kterym budou pak bydlet lidi.
Ale já jsem optimista. Oni to daj. Do konce dne je ještě fůra času.

Průměrný počet slepic: 2.5 (8 hlasů)

ani mistr v googlování Občan, tak to je už na pováženou.

Ale když vám neporadí dokonce ani Ponkrác, (!) myslitel všech myslitelů...tak to už můžete rovnou zabalit.

Průměrný počet slepic: 1 (4 hlasů)

Udělám to jako každý rok, po svojom.

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)

koukal jsem na inflaci cen trvanlivych potravin v akcnich letacich, olej, mleko, cukr atd. a je tam jasne od ledna navyseni 10% na vsem

nez se CSU vykokta (jako ze 6 procent) tak bude inflace na dvojnasobku tj 12% a ty budes s 10% za lidumila a koncem roku za blbce, ale to uz mozna pulka najemniku platit nebude takze co uz

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

"pokud se zde dnes nedočkám konkrétních odpovědí na můj celkem jasný dotaz"

Zklamu vás, nezadal jste jasný dotaz. Uveďte prosím text o inflaci ze smlouvy a pak se dočkáte i konkretní odpovědi řádně vyfutrované.

Ono převelice záleží, jak je ona inflace a její zohlednění formulováno. Pokud je formulováno obecně o inflaci, pak můžete zadat jakékoli číslo, ale počítejte s tím, že osobně bych vás poslal někam, případně, pokud by bylo na tom údaji trváno, zcela určitě bych uspěl u soudu s žalobou.

Odhaduji, že varianta obecné formulace inflace bude správná, tudíž se rozhodného čísla nemůžete dobrat. Zde přichází jen písemná dohoda o čísle a dodatek k nájemní smlouvě jak se inflačního zvýšení nájmu dobrat matematickou cestou v budoucnu.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

4% Vám nepřijdou jako konkrétní číslo?

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

na zateplování budov.

Jinak bychom opravdu vyhazovali peníze oknem.
Ale při topení.

Průměrný počet slepic: 3 (26 hlasů)

a po teto jedne spravne veci si dela dalsi a dalsi naroky ti narizovat. Cim smis topit, jak smis se svym barakem nakladat, to zlevneni topeni ti spolehlive odcerpa umele zvysenymi cenami paliv a energii...zakaze ti pouzivat olovo, spalovaci motor, nejradeji by te videla bez jakychkoliv zbrani, atd. atd. Takze jake je uz dnes/kam smeruje celkova bilance ? A to jsme mluvili jen o vecech hmotnych a co tak veci duchovni a kulturni, kde je teticka zcela silena ??

Průměrný počet slepic: 4.7 (30 hlasů)

To jsou ty už léta opravdu oknem vyhozené penize a prozatim se o ně nikdo nezajimá.Přitom by to přineslo VŠEM giganticke penize .Vyvolat zajem o změnu v tomto změru a diskuzi o těchto penězich chybi,

Na př otázka do pranice je
Proč komunisti platili plné mzdy a dnešni rezim krade 300 až 500 miliard ročně.
Jak je možné,že ty penize dnes nikdo nechce anebo chce?
To je obsahem bodu 1 PNZ,ale ani nejlepši intelektuálové a ekonomové to nechtěji otevřit a požadovat nápravu.To je na delši diskusi a když dovolite můeme ji otevřit k tomuto bodu PNZ i když by mnozi z vás byli prvni,kteři by o tom zvažovali a dokázali diskutovat.
Pro výzkum AAteamu SV by to bylo zajimavé nebot jsme mysleli,e bude stačit heslovitě dát na př.SOCIALNI STÁT a voliči pochopi "vo co de"!
To se ale nestalo a tak sousedé budou mit brzy prý 12 eur na hodinu a my jen zvyšováni cen a vykrádáni,které lid dobře snáši a tleská bez sebe radosti,že bude "gryndýl"v situaci prázdných kapes
Co vy na to válečnici?Kdo chápe cil bodu 1 PNZ?

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Chtěl tady postupně odhalovat jak vás dokázal ten pppp resident po revoluci hezky napálit,což vyrelo DODNES a to komplet pro všechny domorodce ,32 let prý na to jak on ťiká čumite ,jak puk a nikdo z vás na ten podvod neumi přijit a ani náš pekelně chytrý admin.dali jste té světové kapacitě pry jen 1 slepici tak se nakrk a na přednes se vykašlal!

No vysvétlila jsem mu,že je lehké obrat miliony čechačků a oni tomu budou ještě tleskat!
Vysvětlovala jsem mu,že od doby Rakouska Uherska jsou tady všichni zvykli jen sloužit a mit hřbety ve formě luku.
No smál se až se za břicho popadal a že prý se nedivi tomu,že i "přeceda"odborů je členem Aspen institutu ,který patři Bakalovi a ten je prý honici pes Rotščhilda či co.
Pobavilo ho,že se na něho skládaji v poplatcich členové a voli ho.
Pry,se nediví,že tu vládne středověk kapitalismu nejhrubšiho trna vycházejici z gangsterismu.
Tak jsem mu dala k dobeu,že u voleb dostala strana Švýcarské demokracie 0,31 %tj bohatych chce byt z tech milionů Švejků jen 16 823 občan a ostatni očividně NIKDY.
No tam debata skončila a on nad takovou podle něho blbosti udělal KŘIŽ no je to totiž fakt na pováženou a prý mate utéct k strejdovi Putinovi,ten brzy bude platit vice!
No vo tom je mi drazi voliči řeč a jak se zdá ješte dalšich 30 let ta diskuse NEBUDE a vy budete vyhazovat oknem biliony ne slyšte slyšte jen miliony!

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Teď to zmizelo a v11,27 hlasů a fči tu vidim jen 1 hlas.Mám si dt roušku misto přes mordu přes oko nebo co nebo jakco nebo jak?No to ten Nový rok pěkně začin Policejni stát zasahuje ,darebáci,dejte lidu zpět prašule co kradete jak straky!

Hned jak zvýšite platy o ty ukradené dvě třetiny tak se bude se rozpočet nadýmat jak balon a bude i na elektriku, když ješte zdanite ty zlé kapitalisty ,co se zdaněni vyhýsbaji 90%mohou si oni sami dovolit do svych neomarxistických doupat nacpat kolik Afroasiatu,kolik budou chtit a taky je tam mohou živit.
Pak se konečne změnime na bohaté Švédsko a bude klid a mir,nebo taky ne, nebot musime k tomu prý volat

"Neni boha kromě boha a ježišek je jeho prorok,nebo jak to vlastně je ?!"

NO,NI?

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

ne vyhazovat peníze oknem, ale topit bez omezení v panelácích za pár šupů. Já jsem platil ve 4+1 celkové inkaso za bydlení 407,-Kčs, kolik z toho tvořily náklady na teplo už bohužel nemůžu vyhledat, 30 nebo 50?. Nemuseli jsme tehdy posílat odvody do SSSR, čekat jestli se aspoň půlka vrátí, dělat ze sídlišť barevný Disneyland namísto uklidňující šedivé. Trnout jestli pustí v rourách plyn směrem na východ nebo na západ.

Průměrný počet slepic: 3.8 (30 hlasů)

A kolik stál internet, co?

A kolik stál počítač?

Školy vypadaly jako za krále klacka! Zelené tabule a křídy namísto promítacích pláten pro projektory, a wifiny v každé třídě.

Průměrný počet slepic: 3.3 (28 hlasů)

Je vidět že sítě vám vlezly na mozek.
Pamatujete si kolik tehdy stála jedna dávka covidžblabuňku od Pfizzera a PCR test? Vy určitě :-) .

Průměrný počet slepic: 4.1 (15 hlasů)

Tehdy se nepodporovala Osmanská říše. Biontech založili v Mohuči typičtí němečtí manželé Uğurem Şahin a Özlema Türeciová. Tedy v západním Německu, takže vytáhnutí fajzra za komunistů by bylo vyšetřování kontrarozvědkou.

Průměrný počet slepic: 3.9 (13 hlasů)

In reply to by Petrpavel (neověřeno)

Trvalý odkaz

Internet je pouze způsob řízení toku dat / informací. Internet klidně uděláte i na poštovních holubech, nebo na poslech v pravěké vesnici. Nebo na používání lososů při tahu coby doručovatelů datových paketů. Jen to bude mít větší latence, nic více.

(https://cs.wikipedia.org/wiki/IP_pomoc%C3%AD_po%C5%A1tovn%C3%ADch_holub…)

Jen ještě jednou dodávám, že nikdo nepochopil můj sarkasmus výše, a to ani s nápovědou pomocí smajlíku. Já tu málokdy píši zcela vážně.

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

Neurážejte mne .....

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

a kolik stal mesic internetu v onech zlatych osmdesdatkach v zapadonemeckem raji? kolik tam stal ten vysneny domaci pocitac?
takhle tupe argumentuji uz snad jedine pirati.

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)

In reply to by Sakura (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já jsem myslel, že smajlík někdo pochopí. A vono nic...

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

Lenze zelena tabula a krieda davala moznost dovysvetlit nechapavym, nakreslit im to, pripadne im to nakreslit znovu a zrozumitelnejsie ... (mimochodom, meotary fungovali tiez, len neboli tak pekne :P) ... no a dnes sice vsetko pekne z projektoru, ale deti mi chodia domov s tym, ze vobec netusia, co to tam svietilo ...

Zatím bez slepic

odstraňování plísně z vnější omítky?
Když vidím ty černé flekance na omítkách paneláků naležato, jímá mne hrůza, co všechno budu v létě vdechovat.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

bez debaty a bez komentáře.
Jedna z mnoha systémovýh vad a brzd označena, popsána srozumitelně i pro blbce, teď ještě sepsat dalších 999, vytisknout je a vydat jako sborník, sehnat u Gazdíka pouvoir a u Stanjury či Sorose peníze a objíždět s tím školy od základek až po vysoké. Pozbyl bych tak obavy o budoucnost Čechů.
A na těch školách se úspěšně poprat s Gazdíkovými emisary, influecentem Kovym a proněmeckou nadací Post Bellum, vykopat je na ulici za školní vrata.

Průměrný počet slepic: 4.8 (26 hlasů)

Jak píší moudří Číňané. Třeba v knize o Dao/Tao (Tao-Te-Ťing): Působte na to, co je ještě slabé, působte na to, co ještě není.

Když vytvoříte deseti tisíci lidem báječně zaplacený výdělek na chleba tím, že je necháte řešit skutečný nebo imaginární problém, pak tito budou 99 % svého času vytvářet překážky pro konec této zlaté žíly. Pak už je pozdě bycha honit, to by se musel národ semknout, a jasně jim říci a trvat na tom řadu let, že konec bonanzy.

Když necháte haldy lidí prosperovat na řešení "rónského problémy", oni se vám postarají, aby se ten problém zvětšil na obrovskou míru, a budou lobovat za víc peněz.

Když necháte milióny lidí a ještě burzu, koroporace a volkokapitál, stejně jako manažerskou společenskou třídu - pohádkově vydělávat na ekoterorismu - tak jste si podepsali peklo. Oni se postarají, aby ten tvrdý ekoterorismu byl. Vždyť je to jejich chleba, jejich výdělek, jejich mercedes, jachta, prostitutky, a luxusní restaurace!

Nejlépe se brání věcem, které jsou ještě na začátku a slabé. Měli jste včas přelámat ruce aktivistům hnutí Duha, když se přivazovali ke stormům na Šumavě, a zničili tak všechny české lesy kůrovcem. Měli jste nechal přilepené aktivisty Extinction rebellion, když se přilepovali k silnicím vteřinovým lepidlem - jen kolem nich dát dopravní kužely a nechat je tam v zimě třeba dva měsíce přilepené - s klidem angličana je ignorovat. Každému, kdo vás nazve rasistoou, jste měli dát pěstí hned při prvním pokusu.

Průměrný počet slepic: 4.5 (24 hlasů)

Ale to píšeš, jako by ti zelení apod. nikoho nezajímali a žili si svoje, ale on je někdo ovlivňoval, ale ne tím, že by potláčel, ale tím, že někdo platil, dával prostor v médiích apod.

Takže lámat ruce na Šumavě by jsi nemohl, měli už tehdy podporu a někdo jim pomáhal, když bys na ně šáhnul jako politik, tak by někdo brzo našel někdo na tebe a tím ti lámal "politické rucu"...

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

a dal mimo silnici aby neblokovali provoz a díru zalátal.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

>>> Přitom by bylo nejjednodušší nechat všem trochu víc peněz. Ano, kdybych měl měsíčně o pár tisícovek víc, také bych si jich nejvíc vážil a ať bych se pustil do čehokoliv, věděl bych, že sice nějaké peníze mám, ale že jich není nazbyt.

Čímž by trpělo Há Dé Pé (česky gross domectic product). Ekonomika vyžaduje neustálý růst. Což znamená dvě věci: 1) plýtvání, 2) likvidaci peněz šetřílků a levně nakupujících / rekonstruujících prďochů, co nepochopili ekonomické potřeby velkokapitálu, ehm pardon - lidstva!

***

>>> Většina starostů ví, co jejich město potřebuje a kdyby nemuseli půlku rozpočtu shánět z dotací, tak by zřejmě už dávno žádné blátivé uličky v obcích neměli.

Ovšem většina starostů by se tak připravila o odklánění do vlastních či příbuzenských či spřátelených kapes. To by nešlo! Ten článek je vůbec takový nedomyšlený. :-)

***

>>> Jo, tohle se také vyvíjelo salámovou metodou. Trvalo to, než se podařilo zařídit, aby se kupa peněz vyhazovala oknem podobně jako to bývá s výhrou ve sportce. Aby se penězi plýtvalo, protože to jinak nejde. Aby se za ně stavěly nesmysly, protože to jinak nejde. Aby cizí tetičky rozhodly o tom, že se budou dělat fasády a ne kanalizace... a jinak to už ani nejde.

Této salámové metodě se říká kapitalismus. Neboli optimilizace na krátkodobý zisk několika mála subjektů. Cokoli jiného je nepodstatné. Kdyby se našel neuvědomělý jedinec, co by si myslel, že je dobré mít také dobré hospodářství, soběstačnost, peníze na správné věci, nebo dokonce budování prosperity či vlasti - to je levičák nebo rovnou komunista. Proti takovým je třeba bojovat štítem s hrdým nápisem "regulace jsou zlo" a "neviditelná pracka trhu je největší blaho" a "neviditelná ruka trhu má nekonečnou inteligenci a vede k naprostému dobru".

Cílem vesmíru a veškerého lidského snažení je zvyšovat zisk, nic jiného.

Je hezké, že někdo zakryje podstatou kapitalismu, toho nejlepšího systému na světě, slovem - salámová metoda. Považuji to ovšem za drzou a neomalenou degradaci kapitalismu a pravicového snažení.

Průměrný počet slepic: 4.7 (19 hlasů)

Čím svobodnější trh, tím zotročenější člověk. Nejsvobodnější trhy bez jakýchkoliv regulaci byly a jsou ty, kde se prodávali a prodávají i lidé.

Průměrný počet slepic: 4.4 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

>>> Věřím že u vás by to bylo dost podobné. Podle velikosti výhry byste se pustili do oprav baráčku nebo byste koupili další pro děti, pustili byste se do nového podnikání nebo byste se pokusili o něco fakt velkého. Někdo by třeba koupil vilku na riviéře a pronajímal ji, někdo by třeba začal jezdit kamionem (To je asi blbý nápad že, Targusi), můj tchán by si koupil bagr, protože s tím umí. A kdyby na to nebylo, tož doučování pro děti, nová střecha, nový kotel nebo teplené čerpadlo, možná nějaká solární elektrárnička.

Reálný výsledek jste mohli vidět na vzorku obrovského počtu lidí, co přišli k restitucím. Řekl bych, že realita byla podstatně méně lichotivá než popisuje článek.

Průměrný počet slepic: 3.9 (14 hlasů)

Právě v restitučních 90. letech se ta centra měst proměnila. Z omšelých baráků, které drželo pohromadě jen lešení, v pěkná náměstí. Tehdy ještě bez dotací, jen pomocí šikovných rukou.

Průměrný počet slepic: 3.3 (9 hlasů)