Jak se skáče z vlaku?

Autor

Krátký pirátský úvodník: 

Můj milý Bože dej, ať dneska vyhraje ta komunistická pirátka Michalidu.  Ať se potvrdí její převaha, když měla dvakrát víc nominací než Bartoš. Já totiž potřebuju mít o čem psát. Tohle by byl jeden sólokapr za druhým. Fiala spolupracuje s komouši, kteří se tím ani netají. Fiala říká, že není komouš jako komouš. Komunistobijci Benjamin Roll a Mikuláš Minář vysvětlují, jaký je rozdíl mezi Andrejem Babišem a marxisty v pirátské straně. Leoš zjišťuje, že STBák Babiš byl ještě čajíček v porovnání s novou kovanou pirátskou soudružkou. Ferjenčík s Gregorovou mohou prcat už jen mimo stranické sídlo... 

A kdyby to náhodou nevyšlo, tak ať se ukáže, že si pravdoláskařský pirát Bartoš musel ohnout pravidla, že musel ojebat vlastní stanovy, že zůstal předsedou jen za cenu popření úplně všeho, co les Pirates doteď tvrdili. 

Ne, fakt v tom není nic osobního. Já jen potřebuju materiál. Chci něco veselejšího než furt jen věštit průsery. Chci se u psaní  taky pobavit, chci si přečíst komentáře ostatních a popadat se u toho za břicho. Potřebuju se občas odreagovat. Píšu zadarmo ve svém volném čase. Nikdy jsem od Tebe nic politického nechtěl.

Takže prosím, prosím, prosím...  

 

A teď už dnešní apokalyptický článek: 

Už několikrát jsem se ve svých letošních článcích dotkl toho, co považuju za základní otázku letošního roku. Dneska bych tuto myšlenku rád  rozvedl. Ale ještě než začnu, dovolte mi pochválit sebe sama. Měl jsem totiž velmi plodné úterý. To jsem chytil slinu a kromě Kazachstánu jsem v ten den napsal všechny články tohoto týdne až dodnes.  A protože šlo o články apokalyptické, popisující chmurnou budoucnost, mají vysokou čtenost. Ani dnes tomu nebude jinak. 

Základní otázka letošního roku podle mě zní, zda je ještě možné zůstat stranou toho, co se na nás v Bruseli chystá. Zda je ještě nějak možné tomu uniknout, zda je možné to odvrátit, zda je možné se na tom nepodílet. A nebo jestli nás to prostě vezme sebou ať se nám to líbí nebo nelíbí. Jestli dojdeme spolu s bratry Němci až k hořkému konci. Toto bude můj hlavní motiv a hlavní námět pro moje články v letošním roce. A váš námět by to měl být také. Obzvlášť tehdy, pokud vidíte nějakou šanci na únik. 

Když jsme vstupovali do EU, tak já v referendu hlasoval proti. Nechtěl jsem, abychom do Unie vstupovali, ale můj tehdejší názor se opíral v podstatě jen o tom, že my se Unii otevírali zcela a oni nám ne. Oni si pěkně udělali přechodné období, kdy tam naši lidi nemohli volně za prací. Tehdy jsem si říkal, že to nebude jediná kulišárna. Ještě jsem si uměl tak nějak představit, že budeme muset přejmenovat potraviny. Kdeže by mě napadlo, že nám to zavře cukrovary, umožní to těm skvělým kapitalistickým západním firmám k nám za dumpingové ceny navážet potravinářské odpadky, zruší nám to živočišnou výrobu a teď nakonec nám to v podstatě zničí energetiku. 

Za to jsme dostali cestování bez pasu, přišly k nám nějaké firmy s vyšší přidanou hodnotou, ale v konečném důsledku děláme jen ty montáže, takže jsme si moc nepomohli. Přišly k nám nějaké peníze ze strukturálních fondů, realizovaly se programy jako třeba Phare, naši studenti měli volnou cestu na různé Erasmy a podobně. 

Ovšem, salámovou metodou jsme se dopracovali k tomu, že o nás rozhodují jinde. Naše zákonodárství v podstatě bez řečí přebírá to unijní, naše soudní moc už dávno myslí zcela evropsky bez jakékoliv výhrady a kapitál je z velké části v cizích rukách. Nemáme vlastní banky, vlastní prodejní řetězce, nepatří nám voda a strategické hmotné rezervy skladují soukromníci. Nemáme armádu co by stála za řeč, nemáme domobranu, nemáme ani pořádné zbrojní podniky. A úplně všechny české firmy s českými vlastníky včetně Babiše jsou zcela a úplně v moci zahraničních bank. Když ony rozhodnou, posadí se na zadek i ten největší podnikatelský žralok u nás. Bez ohledu na smýšlení. 

V českých rukou jsou vlastně jen určité části zločineckého podsvětí. Máme nějaké domácí kmotry, domácí dýlery drog, spoustu prostitutek a ti zřejmě budou mít dohromady nějaké ty miliardy mimo unijní bankovnictví. To je z domácího kapitálu tak všechno. 

Víte, já v poslední době sleduju dokonce i z míst, kde bych to nečekal, celkem zoufalou snahu s celou tou poblázněnou Unií něco dělat. Pamatujete Kellera? Ten byl zvolen za ojroposlance a tenkrát tvrdil, že vystoupením z EU bychom přišli o výhody, ale zůstaly by nám nevýhody. Po jednom volebním období v Bruseli už jen doufal, že tam nezůstane kámen na kameni. To byl jeden z prvních. 

Svým způsobem dneska není nijak velký rozdíl mezi Ivanem Davidem a kupříkladu Sašou Vondrou. Klaus i Zeman si v pohledu na EU také vlastně docela notují. Dokonce i ten Fiala si zřejmě celkem zoufale uvědomuje, že jít s Bruselí znamená politickou sebevraždu. O Babišovi bych mohl popsat celé stránky, kterak se snažil Unii (a Němcům) vlísat, ale oni s ním vymetli tak moc, že se raději (ale příliš pozdě) začal bratřit s Orbánem. 

Jak jsem psal včera, z mého pohledu je už na tohle všechno pozdě. Vlak se řítí, konec kolejí už začínáme vidět, bouračka je vlastně jistá. Já samozřejmě nemám nic proti tomu, že jedni zkoušejí volat na bruselské strojvůdce, aby brzdili nebo zastavili. Mám pochopení pro ty, kteří horečně telefonují a snaží se dosáhnout přehození výhybky. Rozumím tomu, že brzdaři v českém, polském a maďarském vagonu začínají točit klikou i když na ně jiní pořvávají, ať toho nechají, protože ať Unie kam jede, dobře jede. 

Otázkou je, zda to má ještě nějaký smysl. Na lokomotivě se přitápí pod kotlem stále víc, ve vagonech západní první třídy je stále veselo a i když se Maďaři i Poláci snaží svůj vagon odpojit, nebo alespoň trochu povolit šroubovku, je dost pravděpodobné, že se jim to nepovede o nic víc než nám. Koneckonců i tam se ještě kochají nadějí, že někdo tu výhybku pro celý unijní vlak přehodí a nebo že strojvůdci začnou brzdit. Případně doufají, že se nenápadně přepřáhnou za americkou lokomotivu, ale ta bohužel jede sice po jiné koleji, ale do stejné prdele. 

Já bych se ale začal zabývat myšlenkou, že žádná výhybka přestavena nebude a místo brždění se to ještě více rozjede. Že se blížíme do stavu, kdy už budeme mít jen dvě špatné možnosti. Buďto i s unijním vlakem nabourat a pak začít ve velmi otřeseném a zničeném stavu dávat dohromady trosky na které si budou brousit zuby různé hyeny ze sousedství, nebo z unijního vlaku v plné rychlosti vyskočit těsně před srážkou s realitou... a samozřejmě se tím skokem značně poškodit a dávat dohromady trosky na které si budou brousit různé hyeny z okolí. 

Vlastně existuje i třetí možnost. Že se unijní lokomotiva rozbije ještě dřív než dojde ke srážce a my celkem nepoškozeni zastavíme... a hned si na nás začnou brousit zuby hyeny z okolí. 

Hodím sem dneska svojí další politickou tezi vašeho budoucího osvíceného diktátora. Mezi výskokem z unijního vlaku za plné rychlosti a bouračkou s unijním vlakem je v této chvíli malý rozdíl. Je těžké objektivně rozsoudit, co by bylo lepší. Pokud bychom vystoupili z EU, která nás kompletně obklopuje a jediné, co nás spojuje se světem je sto let stará smlouva o svobodné plavbě labské, tak to bude karambol jako prase. V této chvíli je tu ještě příliš mnoho lidí, kteří věří, že je všechno v nejlepším pořádku nebo kteří věří, že se podaří přehodit výhybku a začít brzdit. Jeden takový zrovna dělá premiéra a druhý takový nedávno dopremiéroval. 

Pokud ještě chvíli počkáme, zřejmě se toho tolik zase nezmění. Pravda, pokud pak budeme vyskakovat, bude to při vyšší rychlosti. Ale mnohem více lidí už uvidí před sebou ten unijní výbuch a třeba těsně před tím bude konfigurace terénu trochu lepší. Není to sice v našich rukách, ale teď bychom museli půlku národa vystrkávat z vlaku násilím se všemi důsledky z toho plynoucími. Za krátký čas budou mít chuť vyskočit sami. Strojvůdci a jejich novinářští topiči na tom pilně pracují dnem i nocí. 

Pořád je šance, že se Bruselská lokomotiva rozpadne sama. Tak jako se rozpadlo sovětské politbyro. Naše vagony prostě jen zůstanou stát a my budeme koukat na ohňostroj před námi a i když to dál nepojede, vyjdeme z toho podobně nepoškozeni jako v roce 89. Samozřejmě pak přijdou ty hyeny na které budeme sami s velmi neschopným vedením v čele. 

V této chvíli se musíme připravit na to, že ten skok na poslední chvíli budeme muset udělat. Musíme si rozmyslet (a možná i nacvičit), co všechno dokážeme při tom výskoku vzít sebou. Měli bychom opravdu myslet na to, abychom udrželi bez rozbití alespoň něco. Možná se nám to nepodaří, ale měli bychom rekognoskovat terén a být připraveni, protože to může nastat v podstatě kdykoliv. Měli bychom vědět alespoň to, od koho stojí za to vyslechnout ten povel ke skoku a kdo bude řídit sbírání  se po tom karambolu. Kdo zachrání co nejvíc raněných a mrtvé alespoň důstojně pohřbí. 

Předevčírem se mě ptal jeden čtenář, jak moc žertuji s tou otázkou vůdcovství. Odpověděl jsem mu, že o tom budu žertovat do chvíle, dokud mi lidi nezačnou posílat tolik peněz, abych mohl být vůdce na plný úvazek. Pak o tom přestanu žertovat a začnu konat. Jako správný diktátor totiž vím, že musím vládnout z vůle lidu a ne proti ní. Že musím být lidmi milován  a vzýván a že je to lepší než být dosazen na zahraničních bodácích. Proto i kdybych se zítra stal tím diktátorem, tak bych si vyskakováním z EU počkal... ale začal bych na něj tvrdě trénovat. 

Ne, fakt nejde o Vidláka - apoštola apokalypsy. Fakt ne.  Ale měli bychom se tady na dvorku pomalu začít domlouvat, koho stojí za to poslechnout, až ten karambol přijde. A opět - nemá smysl hledat ideálního člověka s ideálními názory. Tak mě napadá... který český gangster má vlastenecké postoje? Pokud  Kydy čte i někdo takový, prosím ozvěte se mi. Skoro mám pocit, že dobu  pounijní zahájíme stejně jako dobu porakouskou. Mafií. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (170 hlasů)

Komentáře

|ťuknete-li na človíčka máte curicullum......

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Stručně glosuju dnešní Vidlákův blog pomocí Tony Linharta a jeho písničkou Volant je mužů kormidlo...
Zrezavělou výhybkou už asi nejde hnout, tak se řítíš po kolejích dále.
Nemůžeš to kolem sebe klidně nakopnout, nemáš v ruce trumfy ani krále...
No, a ještě bych chtěl k tomu dodat, že minimálně po Lisabonu pro nás (Česko) platí, že žádná hra s Bruselem se nedá vyhrát, když se špatně rozdaj karty. A ta hra, kterou s námi hraje Brusel je právě minimálně od toho Lisabonu hodně cinklá.
Ostatně soudím, že EU je třeba radikálně reformovat (minimálně návrat před Lisabon) nebo zrušit!
Ta Linhartova písnička je tady:
https://www.youtube.com/watch?v=AP6a01HuoDI

Průměrný počet slepic: 3.9 (9 hlasů)

nosit v hlavě správný texty

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Vážení pánové a dámy,kteří berete jméno Boží (EU) nadarmo musíte přijít s jinou myšlenkou ,jak vše uspořádat.Že je vše zcela špatně je jasné už nejméně 20 let.Musí být nejen vůdčí skupina s ambicemi(těch jsme viděli něurekom) ale i účinnou analýzou stavu a souborem řešení.Musí být zcela jasné,co se bude dělat v okamžiku katastrofy ,musí být připraveny záložní velitelská stanoviště ale program rozhoduje.Prezident Beneš dvakrát vydupal ČR z z ničeho,naše stávající( společně s minulými) garnitura to vše dala do frcu a zcela zaprodala.Vážení Vidláci,Hamplové a podobní,máte velké ambice ,ale nemáte žádná účinná řešení,to prezident Beneš ,Masaryk měli.Tedy:není otázka zda vše skončí krachem,ale kdy.Stěžejní úkol je připravit pacienta(ČR) na dobu po jeho infarktu,zachovat životní funkce ,stanovit diagnózu ,,způsob léčení a zejména navrátit pacientovi funkce pro normální život.To nejsou jen líbivé kecy,ale zejména fůra práce s velkým rizikem a malou nadějí na úspěch

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)

In reply to by Panklasik (neověřeno)

Trvalý odkaz

je řešením k obnovení životních funkcí státu ( nebo jeho zániku) jen Velký třesk. Kdy přestanou platit dosavadní pravidla, změní se zároveň i vnější vlivy a začíná se znovu u čistého stolu.
Jak to bylo v poslední době po I. a II. válce.
Nikdo se nevzdá dobrovolně svého nového vlivu a majetku bez odporu. Jak by stát naší velikosti ,významu a síly mohl obnovit
svrchovanost třeba nad strategickými odvětvími?
Jako rovnocenného partnera v Evropě nás brát nikdy nebudou, a proto žádné reálné řešení Hampl ani jiní nabídnout nemůžou.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Kdo bude mít navrch si netroufám předpovědět, ale Bílá chýše to nejspíš nebude. Ten dědeček neřídí nic a jak jsem z jednoho videa Panarina pochopila, soudružku Viktorii Nuland z Moskvy vyhodili.
Tahle soudružka dělala Majdan na Ukrajině, říkala něco o Fuck EU...
Patrně se bude konat něco na způsob nový Mnichov, nebo Jalta.
No Beneše nemáme, máme tam pana Fialového a tu pětikolku.
Tak doufám, že nevyhlásí Praha válku Moskvě. Blbců je tam teď nasáčkováno z celé republiky opravdu hodně.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

"Tak doufám, že nevyhlásí Praha válku Moskvě."
------------------------------------------------------------
Bohajeho, copak už ji dávno nevyhlásila?

Vltava je přítokem Potomacu.
Určitou nepatrnou nadějí pro budoucnost je, že některé "naše" současné loutky údajně nevládnou dostatečně američtinou, takže občas snad pochopí některý sebevražedný příkaz blbě. Ale moc bych na to nespoléhal.

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)

Něco jsem zaslechla, že ta česká ambasáda v Moskvě je paralyzována, že velvyslanec si musí i hajzlík sám čistit. Narozdíl od té ruské, ti si vše zařizovali sami.
Jinak ve Frenštátě máme i ruskou prodejnu. Moc zboží tam není, bo je to malé město.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

na současnou situaci v Kazachstánu.
Jde o překlad rozhovoru s insiderem.
Vypadá informovaně.
Rozhodně bych ani tuto variantu předem nevylučoval, zkuste si udělat obrázek sami.
Ono tam bude všechno složitější, s více aktéry než se nám zdá.

Každopádně by mě zajímal názor zdejší zahraničněpolitické elity s Vidlákem v čele, protože nejspíš jen on má v zemi příbuzné.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Jiri-Vyvadil-Kaza…

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Jedna věc je pravda Holube... všechna naše sdělovadla jsou nějak podezřele ticho ohledně vyjadřování podpory těm demonstrantům. Tak ticho, že v organizaci tohodle Majdanu soudruhy USáky někdo předešel. Třeba ti islamisti, protože Saúdské peníze jsou všude. 

A tak místo abychom denně poslouchali masírku o tom, jak jsou v Kazachstánu ohroženy demokratické hodnoty, omezuje se Seznam jen na velmi krotké výkřiky o vstupu cizích vojsk. Ani Lipavský se nějak nehrne odsoudit kazašského prezidenta za násilí proti mírumilovným demokratickým lidojedům. 

Takže to skoro vypadá, že se tam prostě popraly místní kliky a ani jedna si nepozvala na pomoc USA. A zcela dle místních obyčejů střílejí od začátku ostrými natvrdo a bez milosti. 

Moji příbuzní v tom tohle zatím nijak nehledají. V čele je prostě diktátorek, dělá si to po svém a lidi to štve, protože chodí kolem nádherných budov a paláců a sami z toho nic nemají. Ale teď jsou vlastně rádi, že je po všem, protože viděli v televizi ty zničené budovy a je tam spousta historek o mrtvých nezůčastněných lidech... takže jsou vlastně rádi, že to končí. Oni sami bydlí od nepokojů dost daleko a nijak se jich to nedotýká. 

 

 

 

 

 

Průměrný počet slepic: 4.1 (14 hlasů)

USA si pěstovaly/koupily (jako v Turecku) svého islámsky ("umírněného") proamerického vlivného muže a připravovaly s jeho pomocí převrat a nahrazení neposlušného Erdogana svou loutkou.

Pomocí (možná i částečně ruské) zpravodajské hry došlo k předčasnému prozrazení a úmyslnému předčasnému vyvolání povstání, které ještě nebylo připraveno a tudíž to potenciálně proamerické loutky projely.
To, že Erdogan je nebezpečný a žádný dobrák je jasné. To, že by byl nahrazen americkým "jinším sekáčem" , který by byl ještě horší a v likvidaci konkurenční Evropy a především jako užitečný idiot k vojenskému dobrodružství proti Rusku ochotnější je pravděpodobné.

Ale určitě je tam klubko vzájemně znepřátelených a uměle rozeštvávaných aktérů, které nemáme šanci rozplést.
Rozhodně se nejedná o boj Dobra a Zla.
Snad o boj méně nebezpečného zla s tím nebezpečnějším?

Průměrný počet slepic: 3.6 (10 hlasů)

Ono to stejně bude jinak,něco už naznačil Občan,dnes to bylo na Sputniku,mezi mrtvými je mladý občan Izraele.Akce byla uspíšena k vůli rozhovorům Biden-Putin,aby k ním nedošlo.

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

tak zdivočelí... kdo ví jaké zájmy tam měli... -)

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Neb vládnu ruštinou a trpím nespavostí, trávím noci posloucháním komentářů ze všech možných stran kazašské oficiální televize, BELSATu, BBC v ruštině, ruské oficiální televize, nejrůznějších politologů a stratégů, tak to vidím trochu jinak.
Pro analýzu jsou důležité následující body:
- předávání moci mezi jednotlivými soupeřícími klany a pnutí uvnitř klanů
- vyčerpané státní finance
- zájmy USA+UK+Turecko x Čína+Rusko
(poradcem bývalého prezidenta Nursultana Nazarbajeva, který ale stále držel faktickou moc, byl Tony Blair)
- nepřipravenost "takydemonstrantů"
1. skupina - jižní klany, hlavně Nazarbajevův (stihli udělat bordel jen na jihu)
2. skupina - Abljazovovi??/MI-6 "majdanovci" (měli 2 dny zpoždění)

Sled událostí:
1) od 1.1.2022 vláda uvolnila zastropování cen na kapalný plyn - varianta LPG. Kazachstán je velká země a většina aut jezdí na LPG. Cena se pohybovala mezi 60-80 tenge, po uvolnění stropu okamžitě vyskočila na 120-150 tenge.
Ve středu hlavní výrobce LPG v televizi ukazoval své dlouhodobé smlouvy s tím, že on cenu nezvedl a stále dodává v rozmezí 70-80 tenge a ve čtvrtek vláda obvinila 6 největších distributorů LPG z kartelové dohody. Probleskují zprávy, že skutečnými vlastníky daných společností jsou lidi z Nazarbajevova klanu a britské společnosti.
2) 2.1.2022 ve 2 městech na západě začaly demonstrace za snížení cen LPG
3) 3.1.2022 se připojily demonstrace v dalších městech, zmiňují 5 největších ale nejspíš bylo něco všude, ale v Alma-Atě byl klid
- demonstranti na mnoha místech blokují železniční tratě - veřejná doprava nefunguje
4) 4.1.2022 - vláda oznámila opětovné zastropování cen LPG
- demonstrace částečně utichly a na zbylých se objevily politické požadavky - ale fakt nesplnitelné
(přerušení veškerých vztahů s Ruskem, osvobození všech vězňů, chléb zdarma)
5) celé 3 dny policie nezasahovala, demonstrace byly poklidné
- jde o to, že silovým složkám velí předseda Bezpečnostní komise státu a tím byl bývalý prezident Nursultan Nazarbajev, kdežto prezident Tokajev moc pravomocí neměl a patří k jinému klanu než Nursultan Nazarbajev
6) v noci ze 4. na 5. začaly nepokoje - první útoky byly na vojenské sklady a potom vládní budovy a v Alma-Atě začalo rabování,
rabování z ostatních měst nebylo hlášeno
7) 5.1.2022 - útoky pokračovaly i během dne, v Alma-Atě zaútočili na nemocnici, obsadili letiště. V sobotu se objevily informace, že ochraně letiště byl 40 minut před útokem dán příkaz letiště opustit a nebránit se.
- pokojní demonstranti nenechávají projet sanitky, zapalují policejní auta, auta, náklaďáky, budovy
v cikánské férovce 10 na 1 honí příslušníky policie i záchranáře a mlátí je jak žito
- prezident vyhověl některým i politickým požadavkům demonstrantů a oznámil zastropování cen řady komodit na 3 nebo 6 měsíců, odvolal vládu
- Bezpečnostní komise státu se dosud nesešla a silové složky jsou bez velení
ty záběry jsou prostě hrozné, naprostá bezradnost policie a vojska, pobíhající ovce , nebrání se
to je takové muslimské - stále se čeká na pokyn, protože mladí musí poslouchat a ani v krizové situaci se nikdo nechce rozhodnout a nést za rozhodnutí odpovědnost
- mrtví a zranění jsou hlášeni jen na straně silových složek
- účastníci demonstrací se řežou mezi sebou
- řada demonstrantů si stěžuje, že na demonstracích dělají bordel lidi, kteří nejsou místní
- v noci probíhá rabování, útoky na banky, ale veškeré ověřitelné zprávy o rabování jsou pouze z Alma-Aty
8) 6.1.2022 - Tokajev oznamuje, že požádal ODKB o pomoc (nejspíš to bylo v noci vše domluvené)
- během dne arménský předseda vlády Pašiňan( Arménie předsedá OKDB) oznamuje, že OKDB žádosti vyhoví a během dne oznamuje složení vojenského kontingentu - Rusové 3000, Bělorusové 500, Arméni 70....
- v některých městech?? celém Kazachstánu?? je vypnut internet a mobilní sítě (dnes prosáklo info - pomáhali čínští specialisté)
- dopoledne už je vidět, že policie a vojsko dostalo nějaké příkazy, začínají demonstranty vytlačovat z obsazených vládních budov
- večer v televizi má Tokajev projev:
- oznamuje, že je předsedou Bezpečnostní komise státu
- žádá pokojné demonstranty, aby přes kontrolní body z demonstrací odešli a slibuje že, za účast na demonstracích nebude nikoho popotahovat
- oznamuje, že povolil opětovat střelbu bez předchozího upozornění
- oznamuje počty zraněných(cca 3000), mrtvých 17, uřezané hlavy 3 a slibuje podporu rodinám
- na půl hodiny je zprovozněn internet, který je plný videí ruských vojáků nastupujících do letadel směr Kazachstán
- v noci se kazašským silovým složkám zadařilo obsadit zpět všechny vládní budovy a zpacifikovat situaci všude kromě Alma-Aty
9) 7.1.2022 - ráno je všude kromě Alma-Aty klid
- v Alma-Atě jsou jednotlivá uskupení demonstrantů oddělena od sebe, vytlačena z náměstí a hlavních komunikací, ale stále se bojuje
- oznamuje se přílet Rusů (mezitím už je net plný videí, jak Rusové v noci vraždili pokojné demonstranty)
- oznamují, že bojující demonstranti jsou vyzbrojeni kulomety, odstřelovacími puškami, protitankovými zbraněmi a obyvatele Alma-Aty jsou upozorňováni, aby seděli doma a nevystrkovali nos
- v hlavním městě Nur-sultanu(brzy bude zase Astanou) je klid, normální provoz a na každém rohu policista/voják
- první Rusové jsou v Alma-Atě a převzali letiště a čekají na přílet posil
10) 8.1.2022 - ojedinělé boje jsou hlášené z Alma-Aty, hlavní střety probíhají na silnici z Alma-Aty do Biškeku(hl. město Kirgízie)
- objevuje se info, že první místo, kam část ruské armády vyrazila je předměstí Alma-Aty, kde mají Američané postavenou biotechnologickou laboratoř, kde zkoumají středověký dýmějový mor(získali ho z nějaké mrtvoly vykopané před 2-3?? lety).
- na přístupech, ke všem větším městům jsou kontrolní posty - musíte mít svůj průkaz, "techničák" k autu a SPZ. Spousta stížností na čekání ve frontách 3-5 hodin
- jako kompenzaci za nefungující mobilní síť mají všichni dostat 300 minut zdarma
- mobilní internet nefunguje, pevné připojení k netu funguje s výpadky

Takže je po puči. Jak bylo napsáno v jednom z příspěvků, za tu dobu by EU nebo NATO pouze oznámily, že se shodly na tom, že se sejdou a posoudí situaci. ODKB se svolalo, rozhodlo a do 24 hodin od rozhodnutí tam byli vojáci.

Můj dojem:
1) Británie tam měla zájmy vždy, společnosti z USA tam mají těžební práva => ekonomické zájmy + upevnit si moc a znervóznět Rusko + oddělit Rusko od Číny.
2) Nursultanův klan(probritský, lehce proamerický - víc jim sypali) začal ztrácet moc a potřeboval odejít se slušnou výslužkou, už si nahrabali dost a ostatní klany chtěly taky k lizu. Takže se dohodli s klanem kolem Tokajeva(z donucení proruský) na postupném předání moci. (Je to silná analogie předání moci Jelcin-Putin).Tak stará moc už nechtěla, ale držela opratě a nová byla ještě příliš slabá. Možná si to Nursultan s předáním moci rozmyslel.
3) Vše se připravovalo k probritskému puči a hezky se to plánovalo na dobu summitu Putin/Biden.
4) Zvýšení cen bylo dopředu naplánované, počítalo se s tím, že po zvednutí ceny se lidi naštvou a začnou demonstrovat. Akorát si nejspíš neohlídali kartelovou dohodu nebo nepředpokládali, že demonstrace začnou hned druhý den. Takže ne všude měli své organizátory a "takydemonstranty" připravené. Proto byl v podstatě první 3 dny klid. Spousta videí je natočená z vyšších pater paneláků, takže je dobře vidět "organizační skupiny" cca 5 lidí, kteří jsou uprostřed davu a je jasně vidět, že ho řídí. Nemluvě o záběrech z Alma-Aty, kdy do demonstrujícího davu vjede osobní automobil, vyběhnou 3 osoby, z kufru vyskládají na zem nebo do rukou okolostojících zbraně a odjedou.
5) To, že policie a vojsko nekonaly, bylo způsobené buď tím, že byl Nursultan uplacen nebo chtěl návrat k moci nebo ho Tokajev a spol. stihli odstranit od moci dřív a chtěli, aby protivník úplně odkryl karty.
6) Rusové věděli, co se připravuje a dopředu bylo vše jak s Čínou, tak v rámci OKDB předjednáno.

Pokud jste dočetli až sem, tak jste hrdinové.

Jak se filmuje - fronty lidí z Nur-Sultany(Astany) natočená oficiální ruskou televizí a komentáře k ní, zveřejněné:
3.1. fronta k bankomatu (ruská a kazašská TV)
5.1. fronta na potraviny (alternativní kazašské TV)
8.1. fronta u márnice (BELSAT - běloruská opozice )

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Toť známý humanista.
K smrti Taťany Fischerové,
"Táňa Fischerová zemřela? Bylo to klasicky nenávistná havlistka, která přispívala k rozdělení společnosti. Co si nalhávat... Nikdy nemohu litovat odchodu toho, kdo roznášel jen zlo a navíc se tvářil jako láska a pravda.",

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Mně připadalo, že na rozdíl od Havla (myslím hlavně toho posametového Havla!) snad i věřila tomu co říká.
Čest její neskonalé naivitě!

Průměrný počet slepic: 2.7 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

pozor, slabsim jednincum to nemusi delat dobre

takhle si predstavuji nenavistne svazacky
--------
Kazašský diktátor Tokajev v dnešním projevu rozkázal střílet na vlastní lidi a poděkoval Putinovi za "lidskou vřelost". Ano,Putin je člověk s dobrým srdcem: vždy pomůže a pošle vojska zabíjet demonstranty - do Ukrajiny, do Běloruska, do Sýrie, teď do Kazachstánu. Dobrák od kosti!

https://twitter.com/DzamilaStehlik

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Zdeňka Boráková
@borakovazdenka
Replying to
@DzamilaStehlik
To je strašné...Jak se všechny země v dosahu Ruska podobají! Vzbouří se, nastoupí výsadkáři a nastane vraždění "teroristů". Proč...Je mi to líto. Štve mě to.

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

žamila Stehlíková
@DzamilaStehlik
Slabošský prezident #Kazakhstan
@TokayevKZ
je zvyklý na silnou ruku. Po odchodu #Nazarbayev se tak zalekl ulice, že zradil vlast, přeběhl pod #Putin a daroval mu vlastní zemi. Mel by vyhlásit předčasné volby a odstoupit. Jinak bude krev a válka s nedozírnými geopolitickými dopady

Džamila Stehlíková
@DzamilaStehlik
Demonstranti v Kazachstánu mají za cíl změnu režimu a odchod Tokajeva. Viní ho v tom, že "vydal vlastní nezávislou zemi Putinovi a FSB, přivedl ruské, běloruské a arménské útočníky" (citát). Obyvatelé Zhanaozenu a Aktau chtějí bránit vlast se zbraní v ruce.Tokajev ztrácí kontrolu.

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

Džamila si může pindat, co se jí zamane :-) :-)

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by A (neověřeno)

Trvalý odkaz

Povstání začalo 5. ledna. Chuděra, nevěděla co napsat. A ta druhá bytost, škoda mluvit.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Džamila Stehlíková
@DzamilaStehlik
·
Jan 6
Bojím se o osud své historické vlasti Kazachstánu s loutkovým prezidentem. Obávám se krymského scénáře (stejně jako spousta mých kamarádů disidentů): předmětem ruských choutek může být severní Kazachstán a tak vznikne tragické dilema: bránit vlast či odevzdat část území bez boje?

Průměrný počet slepic: 2.5 (4 hlasů)

Ale nedivím se že jí to trvalo tak dlouho. Bylo dilema a velké.Už to sousloví historická vlast - no jejda a pak provalit v česku že to není spontání odpor, ale práce disidentů není jen tak. Sice se naši disidenti snaží udržet zuby nehty, obecně jsou disidenti vnímaji jako... no vždyť víte a je to spíš nadávka... Neměla to paňmáma lehký. Divím se že to vůbec zvládla. Tedy pokud je pravda, co napsal aňoňim

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

Na jedno se zapomíná, jde o to, že vojska do země vstoupila na základě aktivace nějakého článku té jejich Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti.
Což je obdoba NATO a jeho článku 5. Říká se tomu Kolektivní obrana : ...pomůže smluvní straně nebo stranám takto napadeným tím, že neprodleně podnikne sama a v souladu s ostatními stranami takovou akci, jakou bude považovat za nutnou, včetně použití ozbrojené síly, s cílem obnovit a udržet bezpečnost ... oblasti.
Myslím že právě rychlost téhle akce je tím, proč západní kruhy mlčí, jistě do poslední chvíle nevěřily že se vůbec uskuteční.
PS Jo - a střílí jen místní, kazašské síly.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

ODKB je ruská zkratka pro Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti.
Ale hlavně se mlčí o tom, že když měla podobné problémy Kyrgízie a požádala o pomoc, tak ODKB odmítla a zdůvodnila to tím, že jde o vnitrostátní spory. Takže potom si mezi sebou přesně vyjasnili, kdy a za jakých podmínek žádosti vyhoví.
Tudíž Tokajev musel mít nějaké důkazy, že je to řízené ze zahraničí. A to nebyl problém, protože Abljazov se k řízení demonstrací veřejně přihlásil a jako kontakty pro koordinaci činnosti uvedl ukrajinská telefonní čísla.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Ládiku, Vy jste v lese horší pohroma než kůrovec!

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Piráty povedou buď dosavadní žalobník s dredy, nebo senátní žalobník s pleší (https://cs.wikipedia.org/wiki/Luk%C3%A1%C5%A1_Wagenknecht).

Jsem toho názoru, že pirátští mouřeníni splnili zadání a nadešel čas, aby se odebrali do zapomnění.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

Dík, Pytláku, přibližný obsah Putinova projevu o tom, jak to doopravdy vypadá na trhu s plynem, jsem znal.
Ale slyšet český překlad významné části projevu s českým simultánním překladem přímo od Putina je mnohem lepší.

-----------------
Mimochodem - bylo by dobrě, kdyby KAŽDÝ, kdo dával odkaz, ho alespoń připojil titulek, o co v něm jde.
Jinak si odkazy "naslepo" otevře (statistika odjinud) maximálně jeden čtenář z padesáti.

Průměrný počet slepic: 4.8 (12 hlasů)

každý den a doporučuji to 10 lidem z 9.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Já také.
Jeho moudrost a moudrost našeho pana prezidenta je nad naše chápání.
Fanynka prezidenta Zemana - "Vaše moudrost je nad naše chápání"
34 398 zhlédnutí YouTube

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Tykvomajiteli, to děláte dobře že si Putina poslechnete, jen tek dál, možná, že z Vás něco bude.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Tahle zajímavost ze Slovenska stojí za přečtení
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-stredni-evropa-slovensky-…
Slovenský generální prokurátor je vítěz v hodu widlemi do dohod o základnách s USA.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

Jako způsob sebevraždy mi to přijde originální.
Jsem zvědavý, jestli uklouzne v koupelně na dlaždičkách nebo se tradičně zkope v cele do kulata a pak oběsí v posteli.

Ledaže by požádal o politický azyl a nějak se vyrovnal s žalobou z vlastizrady v nepřítomnosti.
Doufám, že nemá rodinu.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

Ano máte pravdu, ten pán, ten přeborník ve vrhu widlemi doopravdy žije naplno.

Ještě mně napadá, že by se nechal pozvat na oslavu pořádanou saudskou ambasádou. A tam by ze zcela nevysvětlitelných důvodů ZMIZEL.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Už dávno som sa tak nenasmial! Kojzar má skvelých nasledovníkov. Ináč, skúste si nájsť text tej pripravovanej dohody s Amerikáncami prípadne pozrite na https://veci-verejne.sk/eduard-chmelar-preco-treba-zmluvu-s-usa-odmietn…. Vážne sa obávam, že vláda našich drobnopestovateľov ducha ju pretlačí a omamná vôňa banánov sa začné šíriť zo Slovenska do susedných krajín. Niekedy je človek až šokovaný mentálnou podobnosťou ľudí, ktorí nám v Čechách aj na Slovensku vládnu. Tajtrlík Krúpa, spomínaný v článku seznamu akoby z oka vypadol vášmu thajwancovi!

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

potvrzujete, že navzdory drobným špecifikám jsme bratrské národy!
Slovan, i když je Tchajwanec, všude bratry má!

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Američané: Blinken k ruskej pomoci Kazachstanu: „Keď sú Rusi vo vašom dome, niekedy je veľmi ťažké ich prinútiť, aby odišli“

Rusové: Ruské ministerstvo zahraničia mu odpovedá: „Keď sú Američania vo vašom dome, môže byť ťažké zostať nažive, nebyť okradnutý alebo znásilnený.“
https://www.hlavnespravy.sk/blinken-k-ruskej-pomoci-kazachstanu-ked-su-…

No Američané se probudili asi ze špatného sna. Najednou neví co a jak. Buď se něco připravovalo a Rusko díky tajným službám vypustilo Krakena.
Nebo se něco potentovalo a armády USA se porvaly předčasně o kořist.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

A vyzývá všechny k podpoře stávajícího prezidenta.
Velvyslanectví Izraele se spojilo s rodinou zabitého 22 letého občana Izraele a organizuje převoz těla do vlasti. O koho šlo není psáno.
Rusko vyzývá OBSE aby se starali o bezpečnost novinářů.
Rabující vynášejí alkohol, jídlo je nezajímá. Kradou i menší elektronické předměty jako jsou mobily.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

K tomu se dá jen podotknout, ruská (sovětská) vojska jsou pryč z Německa, ČR, atd.), kdyby to nebylo z jejich vůle, nikdo by je vyhnat nedokázal. Zato základny USA odnikud nezmizely.

Blinken to má nějaký popletený.

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Já u různých událostí sleduji vždy stopu peněz, anebo cíl a prostředek k dosažení cíle. Cíl bývá zastřen těmi prostředky, nebo mediální masáží.
Kazachstán: je známo, že v Kaz. se nalézá cca 40% celosvětových zásob uranu a o ten jde až v první řadě. Vrazi z Volstrýtu se snažili (í) o přivlastnění si těch zásob, když Rusko si své zásoby energie ve formě plynu nechce nechat vzít. O tom, co se připravuje u Kazachů ruská FSB (GRU) moc dobře věděla, a tak se na to připravili vzorně, nejen Čukem a Gekem. Proto byly voj. jednotky k pomoci předem připraveny a bez přípravy by ta pomoc nebyla tak rychlá a účinná. Možná to dění u Kazachů stačilo jen trochu popostrčit pomocí tlumočníků z Afghanistanu a bojovníků ISILu ze Syrie. Nemám tolik informací od tajných služeb a tak jenom predikuji : Kazachstán požádá o včlenění do RF s nějakými ústupky ve formě autonomie a tak energie uranu připadne vlastníkovi plynu z vedlejší velmoci. Možná i soudruzi z Číny si tam trochu přihřívají svou polívčičku. To bude závěrečný tah šachisty z Kremlu, nikoliv jen Sicilská obrana.
Možná se mýlím, tak mi to nadávejte za zlé, jde jen o šíři vlivu a boj o energie.

Průměrný počet slepic: 4.8 (11 hlasů)

.... a demokratická a ve které ve dne v noci bdí nad věcmi veřejnými (ale často i nad věcmi naprosto soukromými) ostrý zrak hlídačů , je nutné pouze spekulovat - a to nad věcmi opravdu zásadními, vážnými, které často dopadají na každého člena společnosti (na některé ve formě giga zisků, ale to je jen několik rodin).
Nejsem naivní, vím že informační asymetrie slouží mocným tohoto světa, tato neustálá nejistota že pomáhá efektivnímu ovládání mas. ...ale stejně, nepřipadá vám to morbidně žertovné ? Každopádně se tím baví spousta lidí, nejen zde - ve Vidlákovo. Takže zábavné to určitě je.

Průměrný počet slepic: 4.8 (9 hlasů)

letos by mi mělo být 75 let (jestli mne nedoběhne Válek s injekcí šmakulády), a tak se bavím sledováním cvrkotu na různých webech. Být mladý a krásný (dle p. Targuse) tak budu tokat před mladými děvčaty.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

Máte naprostou pravdu. I mně se současná situace takhle jeví. Byli připraveni, ale kdo je připraven není překvapen. A tak to má být.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

já to nechtěl říct tak na plnou hubu, kdyby to třeba bylo něco proti něčemu, jak řikával Werich. My holubi jsme strašně plaší a neradi, když nás někdo popotahuje za brka.

Ale jinak to dnes už říká každej druhej uživatel mozku, akorát ne tak koncentrovaně a implicitně. jako Vy :-)

A USA nejde (alespoň ne v první řadě o zmocnění se zdrojů energie.
Jde o to ZNEMOŽNIT přísun JAKÝCHKOLIV energií neposlušnému zbytku planety.

Jde o to, udělat postupně a pro začátek z cca pěti miliard homosapientů v lepším případě sbor energetických kastrátů, v horším případě dílem strategické zásoby živočišného uhlí, dílem mírně radioaktivní biohnojivo.

Odhoďte svůj pesimismus a dívejte se na budoucnost z optimisticky kosmického nadhledu:
Podle všeho je či bude ve vesmíru minimálně sto miliónů civilizací, z nichž nezanedbatelné milipromile není tak blbých jako ta naše.
Tak vocogou?

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

(... abych se nechlubil cizím...i hrozny: Já plus chardonnay - pozdní sběr...)

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)