Jak se skáče z vlaku?

Autor

Krátký pirátský úvodník: 

Můj milý Bože dej, ať dneska vyhraje ta komunistická pirátka Michalidu.  Ať se potvrdí její převaha, když měla dvakrát víc nominací než Bartoš. Já totiž potřebuju mít o čem psát. Tohle by byl jeden sólokapr za druhým. Fiala spolupracuje s komouši, kteří se tím ani netají. Fiala říká, že není komouš jako komouš. Komunistobijci Benjamin Roll a Mikuláš Minář vysvětlují, jaký je rozdíl mezi Andrejem Babišem a marxisty v pirátské straně. Leoš zjišťuje, že STBák Babiš byl ještě čajíček v porovnání s novou kovanou pirátskou soudružkou. Ferjenčík s Gregorovou mohou prcat už jen mimo stranické sídlo... 

A kdyby to náhodou nevyšlo, tak ať se ukáže, že si pravdoláskařský pirát Bartoš musel ohnout pravidla, že musel ojebat vlastní stanovy, že zůstal předsedou jen za cenu popření úplně všeho, co les Pirates doteď tvrdili. 

Ne, fakt v tom není nic osobního. Já jen potřebuju materiál. Chci něco veselejšího než furt jen věštit průsery. Chci se u psaní  taky pobavit, chci si přečíst komentáře ostatních a popadat se u toho za břicho. Potřebuju se občas odreagovat. Píšu zadarmo ve svém volném čase. Nikdy jsem od Tebe nic politického nechtěl.

Takže prosím, prosím, prosím...  

 

A teď už dnešní apokalyptický článek: 

Už několikrát jsem se ve svých letošních článcích dotkl toho, co považuju za základní otázku letošního roku. Dneska bych tuto myšlenku rád  rozvedl. Ale ještě než začnu, dovolte mi pochválit sebe sama. Měl jsem totiž velmi plodné úterý. To jsem chytil slinu a kromě Kazachstánu jsem v ten den napsal všechny články tohoto týdne až dodnes.  A protože šlo o články apokalyptické, popisující chmurnou budoucnost, mají vysokou čtenost. Ani dnes tomu nebude jinak. 

Základní otázka letošního roku podle mě zní, zda je ještě možné zůstat stranou toho, co se na nás v Bruseli chystá. Zda je ještě nějak možné tomu uniknout, zda je možné to odvrátit, zda je možné se na tom nepodílet. A nebo jestli nás to prostě vezme sebou ať se nám to líbí nebo nelíbí. Jestli dojdeme spolu s bratry Němci až k hořkému konci. Toto bude můj hlavní motiv a hlavní námět pro moje články v letošním roce. A váš námět by to měl být také. Obzvlášť tehdy, pokud vidíte nějakou šanci na únik. 

Když jsme vstupovali do EU, tak já v referendu hlasoval proti. Nechtěl jsem, abychom do Unie vstupovali, ale můj tehdejší názor se opíral v podstatě jen o tom, že my se Unii otevírali zcela a oni nám ne. Oni si pěkně udělali přechodné období, kdy tam naši lidi nemohli volně za prací. Tehdy jsem si říkal, že to nebude jediná kulišárna. Ještě jsem si uměl tak nějak představit, že budeme muset přejmenovat potraviny. Kdeže by mě napadlo, že nám to zavře cukrovary, umožní to těm skvělým kapitalistickým západním firmám k nám za dumpingové ceny navážet potravinářské odpadky, zruší nám to živočišnou výrobu a teď nakonec nám to v podstatě zničí energetiku. 

Za to jsme dostali cestování bez pasu, přišly k nám nějaké firmy s vyšší přidanou hodnotou, ale v konečném důsledku děláme jen ty montáže, takže jsme si moc nepomohli. Přišly k nám nějaké peníze ze strukturálních fondů, realizovaly se programy jako třeba Phare, naši studenti měli volnou cestu na různé Erasmy a podobně. 

Ovšem, salámovou metodou jsme se dopracovali k tomu, že o nás rozhodují jinde. Naše zákonodárství v podstatě bez řečí přebírá to unijní, naše soudní moc už dávno myslí zcela evropsky bez jakékoliv výhrady a kapitál je z velké části v cizích rukách. Nemáme vlastní banky, vlastní prodejní řetězce, nepatří nám voda a strategické hmotné rezervy skladují soukromníci. Nemáme armádu co by stála za řeč, nemáme domobranu, nemáme ani pořádné zbrojní podniky. A úplně všechny české firmy s českými vlastníky včetně Babiše jsou zcela a úplně v moci zahraničních bank. Když ony rozhodnou, posadí se na zadek i ten největší podnikatelský žralok u nás. Bez ohledu na smýšlení. 

V českých rukou jsou vlastně jen určité části zločineckého podsvětí. Máme nějaké domácí kmotry, domácí dýlery drog, spoustu prostitutek a ti zřejmě budou mít dohromady nějaké ty miliardy mimo unijní bankovnictví. To je z domácího kapitálu tak všechno. 

Víte, já v poslední době sleduju dokonce i z míst, kde bych to nečekal, celkem zoufalou snahu s celou tou poblázněnou Unií něco dělat. Pamatujete Kellera? Ten byl zvolen za ojroposlance a tenkrát tvrdil, že vystoupením z EU bychom přišli o výhody, ale zůstaly by nám nevýhody. Po jednom volebním období v Bruseli už jen doufal, že tam nezůstane kámen na kameni. To byl jeden z prvních. 

Svým způsobem dneska není nijak velký rozdíl mezi Ivanem Davidem a kupříkladu Sašou Vondrou. Klaus i Zeman si v pohledu na EU také vlastně docela notují. Dokonce i ten Fiala si zřejmě celkem zoufale uvědomuje, že jít s Bruselí znamená politickou sebevraždu. O Babišovi bych mohl popsat celé stránky, kterak se snažil Unii (a Němcům) vlísat, ale oni s ním vymetli tak moc, že se raději (ale příliš pozdě) začal bratřit s Orbánem. 

Jak jsem psal včera, z mého pohledu je už na tohle všechno pozdě. Vlak se řítí, konec kolejí už začínáme vidět, bouračka je vlastně jistá. Já samozřejmě nemám nic proti tomu, že jedni zkoušejí volat na bruselské strojvůdce, aby brzdili nebo zastavili. Mám pochopení pro ty, kteří horečně telefonují a snaží se dosáhnout přehození výhybky. Rozumím tomu, že brzdaři v českém, polském a maďarském vagonu začínají točit klikou i když na ně jiní pořvávají, ať toho nechají, protože ať Unie kam jede, dobře jede. 

Otázkou je, zda to má ještě nějaký smysl. Na lokomotivě se přitápí pod kotlem stále víc, ve vagonech západní první třídy je stále veselo a i když se Maďaři i Poláci snaží svůj vagon odpojit, nebo alespoň trochu povolit šroubovku, je dost pravděpodobné, že se jim to nepovede o nic víc než nám. Koneckonců i tam se ještě kochají nadějí, že někdo tu výhybku pro celý unijní vlak přehodí a nebo že strojvůdci začnou brzdit. Případně doufají, že se nenápadně přepřáhnou za americkou lokomotivu, ale ta bohužel jede sice po jiné koleji, ale do stejné prdele. 

Já bych se ale začal zabývat myšlenkou, že žádná výhybka přestavena nebude a místo brždění se to ještě více rozjede. Že se blížíme do stavu, kdy už budeme mít jen dvě špatné možnosti. Buďto i s unijním vlakem nabourat a pak začít ve velmi otřeseném a zničeném stavu dávat dohromady trosky na které si budou brousit zuby různé hyeny ze sousedství, nebo z unijního vlaku v plné rychlosti vyskočit těsně před srážkou s realitou... a samozřejmě se tím skokem značně poškodit a dávat dohromady trosky na které si budou brousit různé hyeny z okolí. 

Vlastně existuje i třetí možnost. Že se unijní lokomotiva rozbije ještě dřív než dojde ke srážce a my celkem nepoškozeni zastavíme... a hned si na nás začnou brousit zuby hyeny z okolí. 

Hodím sem dneska svojí další politickou tezi vašeho budoucího osvíceného diktátora. Mezi výskokem z unijního vlaku za plné rychlosti a bouračkou s unijním vlakem je v této chvíli malý rozdíl. Je těžké objektivně rozsoudit, co by bylo lepší. Pokud bychom vystoupili z EU, která nás kompletně obklopuje a jediné, co nás spojuje se světem je sto let stará smlouva o svobodné plavbě labské, tak to bude karambol jako prase. V této chvíli je tu ještě příliš mnoho lidí, kteří věří, že je všechno v nejlepším pořádku nebo kteří věří, že se podaří přehodit výhybku a začít brzdit. Jeden takový zrovna dělá premiéra a druhý takový nedávno dopremiéroval. 

Pokud ještě chvíli počkáme, zřejmě se toho tolik zase nezmění. Pravda, pokud pak budeme vyskakovat, bude to při vyšší rychlosti. Ale mnohem více lidí už uvidí před sebou ten unijní výbuch a třeba těsně před tím bude konfigurace terénu trochu lepší. Není to sice v našich rukách, ale teď bychom museli půlku národa vystrkávat z vlaku násilím se všemi důsledky z toho plynoucími. Za krátký čas budou mít chuť vyskočit sami. Strojvůdci a jejich novinářští topiči na tom pilně pracují dnem i nocí. 

Pořád je šance, že se Bruselská lokomotiva rozpadne sama. Tak jako se rozpadlo sovětské politbyro. Naše vagony prostě jen zůstanou stát a my budeme koukat na ohňostroj před námi a i když to dál nepojede, vyjdeme z toho podobně nepoškozeni jako v roce 89. Samozřejmě pak přijdou ty hyeny na které budeme sami s velmi neschopným vedením v čele. 

V této chvíli se musíme připravit na to, že ten skok na poslední chvíli budeme muset udělat. Musíme si rozmyslet (a možná i nacvičit), co všechno dokážeme při tom výskoku vzít sebou. Měli bychom opravdu myslet na to, abychom udrželi bez rozbití alespoň něco. Možná se nám to nepodaří, ale měli bychom rekognoskovat terén a být připraveni, protože to může nastat v podstatě kdykoliv. Měli bychom vědět alespoň to, od koho stojí za to vyslechnout ten povel ke skoku a kdo bude řídit sbírání  se po tom karambolu. Kdo zachrání co nejvíc raněných a mrtvé alespoň důstojně pohřbí. 

Předevčírem se mě ptal jeden čtenář, jak moc žertuji s tou otázkou vůdcovství. Odpověděl jsem mu, že o tom budu žertovat do chvíle, dokud mi lidi nezačnou posílat tolik peněz, abych mohl být vůdce na plný úvazek. Pak o tom přestanu žertovat a začnu konat. Jako správný diktátor totiž vím, že musím vládnout z vůle lidu a ne proti ní. Že musím být lidmi milován  a vzýván a že je to lepší než být dosazen na zahraničních bodácích. Proto i kdybych se zítra stal tím diktátorem, tak bych si vyskakováním z EU počkal... ale začal bych na něj tvrdě trénovat. 

Ne, fakt nejde o Vidláka - apoštola apokalypsy. Fakt ne.  Ale měli bychom se tady na dvorku pomalu začít domlouvat, koho stojí za to poslechnout, až ten karambol přijde. A opět - nemá smysl hledat ideálního člověka s ideálními názory. Tak mě napadá... který český gangster má vlastenecké postoje? Pokud  Kydy čte i někdo takový, prosím ozvěte se mi. Skoro mám pocit, že dobu  pounijní zahájíme stejně jako dobu porakouskou. Mafií. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (170 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

ve volnou loupež, vyšší bere. Soutěž má mít pravidla. Arbitr má být nestranný a obecně uznávaný. Dnes je arbitrem dráb a soutěží se o to, kdo mu vleze hlouběji do prdele.

Průměrný počet slepic: 4.4 (17 hlasů)

1) Jaká mají být ta pravidla?

2) Co když arbítr přestane být nestranný? Zavedeme nestranné arbítry nad níže postavenými nestrannými arbítry, které je budou kontrolovat? A co když ti kontroloři se opět zvlčí? Nechtělo by to spíše nestranné arbítry kontrolující střední vrstvu nestranných arbítrů co kontrolují nižší vrstvu nestranných arbítrů?

3) Lezení arbítrům do prdele by v případě ideálních nestranných arbítrů zajistilo to, co chceme, ne?

Průměrný počet slepic: 3.5 (13 hlasů)

Cítím to spíš jako zbožné přání, aby spravedlnost jednou zvítězila. Samozřejmě vím, že je to hovadina.

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidlákův úvodník ze svý vrozený slušnosti a skromnosti nebudu ani komentovat, ale myslím, že slůvko „pchééé“ bych ještě utrousit mohl!

Jak jsem se již zmínil, moje vrozená skromnost mi ale zároveň brání se tady oslavně presentovat (jako někdo), proto samozřejmě nemůžete ani tušit, jak dobře by se mně, promiňte, vám žilo, kdybych to tady vzal do ruky já. A protože si myslím, že je to pro vás velká škoda, že o mně nevíte, tak tedy nebudu o sobě dlouze plácat (jako někdo) a rovnou přejdu k věci, tedy pro každýho tady z vás zcela srozumitelný sebe-presentaci. A protože jeden z našich dosud největších žijících umělců pan Petr Kostka mě pravděpodobně moc dobře zná, nebo alespoň o mně musel slyšet, nechám zcela na něm, aby mě presentoval tím jeho mistrným a opravdu neopakovatelným, úderným a zcela vyčerpávajícím způsobem. Jak vás tady tak čtu, určitě to pomůže mnohým z vás, co tápete, zmatečně a vyděšeně neustále přešlapujete a hledáte furt menší zla až ták, že dokonce pomýleně myslíte na vidláka ... takže, Petře, prosím, je to Vaše:

https://www.youtube.com/watch?v=YEmAfrL9aYs

Průměrný počet slepic: 3.9 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

započalo kácení pralesů tropického pásu. Jsem zvědav, co s tím profesor pravopisu udělá. Maximálně se opotí.

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)

To je ekologické. Někde se ta biomasa a štěpka do elekologických elektráren spalujících obnovitelné ekologické palivo brát musí.

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)

Biomasa a štěpka, aha, já zprvu myslel, že opotit se je ekologické :-) :-)

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)

Brazilec by možná řekl, že kácením a posléze vykácením Hercynského lesa.

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

... takže je v plánu jej zase nechat zarůst. Nejdříve mu musíme udělat místo.

Průměrný počet slepic: 4.3 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Pane domácí, v úvahu přichází jen ta třetí možnost, že se EU lokotka posere.
Nemusí se posrat sama - naši lidi uměli už za války velmi šikovně sabotovat. Tak, aby se na to buď nepřišlo vůbec, anebo se to zadřelo/rozsypalo až na frontě. Písek do ložisek či do oleje, umí nasypat každý hňup - ale šikovně poškodit-pokřivit kuličkovou klec, nebo vnější dráhu u ložiska, aby to nebylo vidět, slyšet a nějakou dobu to běželo, to už chce sakra fištrón.
Nebo i takhle:
V holešovické Elektře, za války pod dohledem německého Osramu, běžela namísto výroby civilních elektronek výroba spousty typů pro Wehrmacht-Eigentum. Vyráběli je naši lidé a vyráběli některé tak "šikovně", že zbylé zásoby raději jako druhojakostní, pro amatéry, doprodával ještě dlouho po roce 1948 známý pražský radioobchodník, pan Emil Fusek. Po znárodnění už v roce 1946, z Fuskovy původní firmy-radioobchodu v Praze, Václavské nám. č.25, vznikla pak dlouho existující prodejna "ELEKTRA n.p., kde mu dokonce dovolili až do důchodu pracovat, neboť to byl nesmírně zdatný technik, obchodník, obklopený neméně zdatnými techniky, jako byli např. pánové ing. Miroslav Pacák, Sláva Nečásek, Oldřich Luňák a mnozí další.
"Cinknuté" typy a série byly "někým" zaznamenány, panu Fuskovi kdosi od těchto odbojářů nechal doručit jejich přesný seznam. Ten si na mnoha kusech ověřil, že je to skutečně pravda a příslušné série, jakožto zdatný technik i obchodník, nechal i z národního podniku prostě vyzmizet, jako série "s nehodícími se úchylkami parametrů".
Když totiž na katodu elektronky nastříkáte mnohem méně, nebo řidší emisní vrstvy (směs barya, thoria a dalších vzácných prvků), než kolik tam patří, tak se elektronka bude při závěrečném měření i zahořování ve stojanu, tvářit naprosto normálně, jako další z perfektních.
Jenže tenká/řídká emisní vrstva, až na samé hranici únosnosti parametrů, zkrátí životnost dotyčné elektronky z původních běžných tisíců hodin i na méně, než stovku...Chcípalo jim to pak na sovětské frontě i v ponorkách. Na elektronkách samozřejmě bylo, s tou německou důkladností označeno, kde a kdy byly vyrobeny, jenže tuhle super-odbornou výrobu, doslova s mikronovou přesností, tu zajišťuje a obsluhuje tolik lidí, že i kdyby se na to přišlo, tak by bylo nemožné, tolik potřebných kvalifikovaných odborníků jednoduše postřílet a vyměnit za jiné, které ani neměli. Navíc v roce 1943 ani neměli čas na to zkoumat a vyšetřovat, co vlastně té elektronce chybí, že chcípla tak brzy..Ty elektronky pracovaly v často extrémních podmínkách - letadla, tanky, ponorky, nebo i záda spojařů, takže to možná ani nikomu nepřišlo tak divné.
Tihle lidé, to byli pro mne jako technika hrdinové, klidně srovnatelní i s výsadkáři. Protože už jenom za tento nápad, kdyby ho někdo udal předem (což u nás bylo častější, než jinde), tak mohl jít nejenom hlavní inženýr s provozním ředitelem rovnou ke zdi.
Jsou to autentické vzpomínky pamětníka-radioamatéra, který přímo v té holešovické výrobě pracoval. Na té sabotáži se podílel a několik takto pro Němce "vyrobených" elektronek, jen na důkaz toho, že říká pravdu, po válce od pana Fuska záměrně koupil. A možná to byl i on, kdo panu Fuskovi doručil ten seznam typů a sérií "cinknutých" - logicky se nedaly sabotovat úplně všechny typy a série, protože zvlášť ty výkonnější by chcípaly až příliš brzy a všechny.

Takže si myslím, že k tomu, aby se ta mašina fest posrala, na totálku, by mohli přispět naši lidi v europarlamentu. Schválně píšu mohli, protože je mi jasné, že oni sami si pod sebou větve řezat, nebo koryta bourat nebudou.
Chci tím naznačit, že by bylo dobré vysílat do EP ne takové kolaborantské piče Ďourové, Zdechlovského či ambiziózní kurvy od Pirátů, ale lidi, co se zaprvé domluví a zadruhé to nebudou kolaboranti. Což ale mj. znamená, že bude nutné je ofiko, nebo neofiko přeplatit od nás z ČR , aby prostě nebyli závislí na EP korytu, na výplatě z brusele a pracovali skutečně ve prospěch ČR.
Takoví Maďaři, ti tam takové lidi evidentně mají. Nebo - jak bylo teď nedávno slyšet, tak i Poláci tam mají takové lidi, kteří pracují ve prospěch své země. Jak byl celý EP docela štajf z projevu polského europoslance, teď si zrovna nevzpomenu, jak se jmenuje.
Takže ono by to šlo, rozjebávat tu mašinu přímo zevnitř, jenže to naráží na problém kolaborace, prospěchářství, udavačství i prostého korytářství, které jsou našemu národu bohužel skoro vlastní.
Podotýkám, že možná i několik stovek tisíc našich lidí, pracuje v příhraničí a znovuzavedením pasů a papírování by okamžitě přišli o dobře placenou práci - ti by byli, jako úplně první, proti. Další spousty lidí pracují v zahraničních korporátech, které by se odtud buď stáhly, nebo tady nechaly jenom malou pobočku a zbytek lidí propustili..
Vyskočit z toho nepůjde, to je sebevražda a jak výše naznačeno, tak kvanta lidí by byla ostře proti, protože z toho významně profitují.
Je to tady za těch 30+ roků už tak zaseknuté, že bez krve to tentokrát nepůjde.
Asi vím, kdo by nám mohl pomoct a zbytek světa by zase jen zakvokal, ale nemám odvahu to napsat..

Omlouvám se všem za tu délku. Nemůžu spát a vzpomněl jsem si zrovna na tenhle příběh.

Průměrný počet slepic: 3.9 (18 hlasů)

spaní je v prdeli. Zkusím ještě zabrat.

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)

vlastním několik elektronek RV 12 P 2000, což je pentoda, jak vysokofrekvenční, tak koncová.
Určitě (jako znalec) víte jak vypadá, na baňce roztahuje svá křidla orlice, držíc ve svých pařátech "hakenkrajc". Mám různé elektronky, i třeba řady GU (vysílací), za což byl za Husáka kriminál.
Já byl odkojen elektronkami a zatím se těším dobrému zdraví, kterého vám přeji hodně přehršlí.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by berkowitz (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jsem na tom stejně :-). Nicméně s tím kriminálem nesouhlasím. Je pravda, že vysílací elektronky se oficiálně soukromě nedaly sehnat, ale cesta mezi lid radioamatérský se vždy našla, konstruovala se s nimi zařízení, a nevím o tom, že by někoho zavřeli.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

byl slíbený, ale pokud měl jedinec platnou radioamatérskou koncesi, neměl problém. Akorát si pamatuju, jak kdysi v 60-tých letech v Olomouci tři nadšenci provozovali pirátskou vysílačku Radio Midnight, ale poměrně brzo je vyhmátli. Byli mladiství a skončilo to tuším zabavením vysílače a domluvou, ale to už nevím přesně. Každopádně střední školu pokud vím dodělali.
Jinak RV12P2000 je vf pentoda s malou anodovou utrátou, takže jako výkonová se dá použít jen pro dost malé výkony, typicky pro sluchátka nebo malý reproduktor. Výkonové byly třeba RL12P35, což už byla slušně velká baňka. Měl jaem dva kousky i s paticemi, co je děda po konci války z nějakého inkurantu znárodnil a pak mu ležely léta na polici, ale dnes už jsou darované v soukromé sbírce. Ta GU by měla býr provenience CCCP.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by berkowitz (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nápodobně Vám i panu Frantovi a panu nemesis.

O RV12P2000 by se toho dalo napsat fakt hodně, ale mám takový blbý pocit, že to sem moc nepatří.

Každopádně se sluší napsat, že to byl v r.1935 (neoficiálně Telefunken ještě o rok dřív) absolutní zázrak, doslova převrat v německé vakuové technice, kterým Němci předběhli vývoj vakuové techniky i radiotechniky ve zbytku světa minimálně o deset let, ne-li více.
Naprostý univerzál, ostatně s tím cílem byla i navrhována - aby maximální počet stupňů (pozic) v přijímači, nebo vysílači, mohl být osazen pokud možno jedním typem elektronky.
Pan Sláva Nečásek by mohl vyprávět - začalo to hned v r.1946 Sonorou a skončilo to až někdy v půli 50.let, kdy se objevily první heptaly.
Je skoro až ostudné, že první "mírová" elektronka, která se mohla RV12P2000 z roku 1935 aspoň vyrovnat, výkonem i rozměry, byla až americká 6AH6, později u nás známá jako 6F36 - ovšem až někdy začátkem 50.let.
Vyrovnaly se tomu německému RVčku - ovšem s tím, že 6AH6/6F36 mají při stejném "výkonu" skoro šestinásobnou spotřebu žhavení oproti tomu RV. Rozměry zhruba stejné, otřesuvzdornost i životnost o pět parníků jinde ve prospěch RV.
Dala se použít jako čistokrevný vf zesilovač, kmitající směšovač, v oscilátoru, na mezifrekvence, s výstupákem o primární impedanci asi 35kOhm i jako čtvrtwattová koncová. A když byla jó nouze, tak při šikovném pospojování elektrod, se dalo RVčko použít pro napájení "dvojky" i jako 20mA usměrňovačka...
Prostě neuvěřitelný výtvor, na kterém spolupracoval Telefunken, Lorenz a Osram, patentová práva ale byla připsána Telefunkenu.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Vidlák je přesvědčením komunista!

Něvěříte? Čtěte (z článku 5.1.2022) :
" ...Já osobně, kdybych vyhrál nějaké ty desítky milionů korun, bych se asi pokusil dostat tu mojí propagovanou soběstačnost na vyšší úroveň. Už ne pro jednu rodinu, ale pro širší okruh lidí. Pokusil bych se nikoliv o záhumenek, ale o větší farmu s bydlením pro víc rodin. Použil bych víc technických udělátek, zvolil bych výhodnější místo pro založení, víc rodin by znamenalo lepší rozdělení práce, kromě prasátek a slepic by byla i kráva, včeličky, pár koz, nějaké ovce, větší výměra pro brambory i zeleninu a troufám si tvrdit, že bychom byli soběstační ve svícení. ..."

Zatím tedy pouhopouhý socialismus, demokratický - jak o něm mluví ta Pirátka, ale nějak se začít musí.

Takového Vidláka bych volil. Vy?

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)

Že je Vidlák hodně levicový je fakt. Vzpomínám si taky, jak chtěl aby stát rozdával baráky s políčkem všem mladým rodinám. A asi to myslel i vážně.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

Petřepavle, já to mám jednoduché - já nechci být zvolen. Já chci být diktátor. To je poněkud jednodušší. Kdybych se měl nechat zvolit, tak bych vám musel říkat, co chcete slyšet, ale když si to prostě ve vhodné chvíli zaberu, tak prostě budete poslouchat a hotovo. Nějaké drobné nuance ohledně baráčků, soběstačnosti, rozdávání políček a tak vůbec, to můžete klidně pustit z hlavy. Navíc, hned jak bych se stal diktátorem, přišla by nějaká zahraniční intervence a deset let byste měli všichni úplně jiné starosti. 

Já nebudu nikdy zvolen, já jen doufám, že po nárazu ojrovlaku do zarážedla se tak nějak sesbírám ze země první a vy všichni budete rádi, že mě můžete na slovo poslouchat... :-)

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

Když jsem byl mladý.
Nezapomínejte že teď máme hentu demokraciju a v té diktátor může vzejít jenom ze svobodných voleb.
Přikloňte se k tomu správnému olivovníku a zkuste to jako Guaidó nebo Cichanouská.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Četl jsem kdysi povídku,jak chlap koukal s balkonu hotelu na dvůr,kde byl na řetězu uvázán pes.
Ten řetěz vedl přes celý dvůr až k vratům na ulici.
Mezi ty vrata ho chodila srát každý den kočka. Sedla si mezi ty vrata a čekala.
Pes se s velkým štěkotem rozeběhl a těsně před tou kočkou ho ten řetěz vymrštil,pes udělal salto a mrštilo to s ním o zem. S kňučením se odbelhal zpět k boudě.
A tak to bylo každý den.
Vždycky si tam přišla sednout ta kočka,pes se na ni vyřítil a nabil si.
Kočka seděla s jistotou a ještě z tohoto měla srandu.
Ten chlap to pozoroval a zřejmě ho to sralo,tak jednoho dne tomu psovi ten řetěz o metr prodloužil......
Nic tím nemyslím.
Jen si říkám, že je občas potřeba prodloužit řetěz.

Průměrný počet slepic: 4.8 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

Bruselske politbyro toho ma na svedomi hodne, ale myslim, ze za vetsinu pruseru si muzeme sami. Napr. Vidlak uz trochu natuknul strategicke zasoby u soukromniku, ja doplnim, ze uz snad nejsou v Nemecku.
Jistotu nemam, ale do dohohle nam snad EU (zatim) nekeca.
Posledni update o "strategickych" rezervach:

Skladování nafty v Německu
Současně připomněli, že SSHR skladovala motorovou naftu v 2010 až 2017 u soukromé firmy v Německu, která v roce 2014 skončila v insolvenci a insolvenční správce zpochybnil vlastnické právo ČR k uskladněným zásobám.
Naftu se sice podařilo přemístit do ČR, v době kontroly NKÚ ale v kauze dál přetrvávaly soudní spory. Za řešení celého problému včetně přesunu zásob správa hmotných rezerv dosud zaplatila 124 milionů korun a tyto výdaje budou podle NKÚ dál narůstat.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/ropa-zasoby-limity-sprava-statnich…

Pro naprostou vetsinu lidi je 124 milionu naprosto nepredstavitelna suma. Ale statni urednici a na ne napojeni kamaradi si tyhle a asi i vetsi castky odklani, jako by se nechumelilo. A do normalnich zprav se to uz ani nedostane. Je to uz tak bezne, jako vytluk na D1.
A tohle je jenom jedna oblast. Takovych budou tisice.
Jeste se nekdo divi, ze v Cechach uz nikomu nic nepatri? Ze vsechno je rozprodane (za baksis do vlastni kapsy) cizim korporacim?
Takze ja opravdu nemam slov kdyz vidim neuveritelne nesmysly, ktere produkuji (i cesti) euro-cinovnici, a jak tentokrat prichazi mraz ze zapadu, ale i kdybysme ted vyskocili a nakrasne by se nikomu nic nestalo a sousedi by nebyli pomstychtivi (hezka pohadka), tak si nemyslim, ze by se veci nejak moc zmenily.
Ceska narodni banka je taky prece ceska, ale pro Cechy uz nepracuje pekne dlouho.
Prilis mnoho vykuku a malo vidlaku.

Bohuzel, nevim jak z toho ven a na pomoc zvenci (jak doufa nekdo tady v diskuzi) bych radsi nesazel.

Průměrný počet slepic: 4.7 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

Rozpad EU zde věštím už nějakou dobu na roky kolem 2030. Tehdy bude 40 let období budování demokracie od 1989, a bude možné bilancovat. Také do důchodu půjdou všichni, kdo ještě zažili socialismus a naroste podíl těch, kdo byli vychováni politicky korektně.
Nemá smysl bojovat pro vystoupení z EU. tedy jako myšlenku k akademické debatě klidně, ale reálně to půjde provést asi jako vystoupení z RVHP. Nejdříve se musí zhroutit EU, pak pohodlně odejdeme.
EU sama zajde na byrokracii, stejně jako mnohé říše. Tak moc bojuje za práva všech menšin, až se platící většina sama stane menšinou a privilegované vrstvy neuživí. Privilegovaných mezitím přibývá, dílem natalitou, dílem ekonomickou imigrací. K tomu Green Deal likviduje poslední zbytky konkurenceschopnosti. Systém se podobá tělu horolezce, kdy tělo pro ochranu důležitých orgánů stáhne krev z končetin. ČR je tou postradatelnou končetinou.

Nemusíte se mnou souhlasit, ale ohledně dění v Kazachstánu jsem psal už 7.11.2020 v 9:50:

"V Kazachstánu vypukne barevná revoluce, aby tím zaměstnali Rusko a Čínu. Obě země s Kazachstánem sousedí, tak je nejpravděpodobnějším kandidátem na vyvolání chaosu, kdy jednou akcí potrápí hned dva státy."

https://www.vidlakovykydy.cz/comment/1935394#comment-1935394

Můj odhad není úplně přesný, jde o odhad, a některé globální trendy jsou pomalejší, než jsem čekal.

Dalším na řadě je Mongolsko. Tam odhaduji, že půjde o nějakou základnu pro kosmický výzkum. Putin bude kontrovat v Arktidě.

Průměrný počet slepic: 4 (10 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jedině Správných Vůdců vypukla panika a zděšení poté, co se během půlhodiné diskuze jistí pánové shodli na tom, že je potřeba všechny povstalce bez výstrahy postřílet - viz včerejší odkaz soudruha trolla.
V tu ránu odpadá možnost jakékoli diskuze a případných sankcí za porušování lidských práv v KZ, páč mrtvoly moc lidských práv už jaksi nemají.
Co se týká Mongolska, nemám odhad, ani info, na rozdíl od KZ.

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

žeEU zruší letní čas,ale nestačí ani na to. Tak zas budem za chvíli přešaltrovávat hodiny a trpět nespavostí. Jak mohou rozhodovat o složitějších věcech,když se nedohodnou ani o takové blbosti,takzatim vše zůstane tak jakje,ale slíbí,že jednou na svatého dyndy to zruší,protože věci,že to je blbost.

Průměrný počet slepic: 3.1 (9 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já jsem doufal, že zavedou minimálně čtveřici časů: jasní čas, letní čas, podzimní čas a zimní čas.

Navíc bych zavedl existenci dvou časových pásem: český čas a moravskoslezský čas (asi tak odpovídající místnímu času na 17. stupni východní délky).

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Moravskoslezský čas si, pane Ponkráci, zaveďte. Jde to snadno. Stačí na velkou rafičku Vašich hodin přidělat na pevno jinou rafičku. Třeba červenou. A ta červená Vám bude ukazovat místní čas, podle Vaší zeměpisné délky, a ta původní pásmový čas. Jak prosté, milý Ponkráci!

Jako malý chlapec jsem takové hodiny viděl na kterémsi nádraží. A už tehdy dávno to ovšem byla starožitnost, ale v hlavě mi to utkvělo. Dědeček mi tenkrát vysvětlil, co je to místní čas.

Průměrný počet slepic: 3.4 (7 hlasů)

"O princezně, která ráčkovala" z roku 1986, která pak byla po plyšáku fakt nevím proč silně upozaděna a nereprízovala se. Samo neskončila v trezoru, bo trezory byly s novou dobou přece zrušeny, to ví každý. V té pohádce bylo mimo ráčkování, které bylo jasným znamením urozeného původu, taky třeba to, že princezna měla jarní, letní, podzimní a zimní narozeníny. Takže nějaký precedens by tu byl.

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

pro toho kdo musel pracovat v stylu - denní, noční, pátek, svátek, nebo nočních můr -je to nepodstatné a potíže žádné

Průměrný počet slepic: 4.6 (7 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

V noci už nedokážu vůbec spát a usínám jen po hypnogenu.
A to dělám noční jen 24 let. Totálně mi biorytmus vybouchl po dvanácti hodinových směnách.
Důchod i při dvou dětech v roce 2025, pokud dožiju.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Léky mi po telefonu předepisuje lékař. Nová doba.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

pro toho kdo musel pracovat v stylu - denní, noční, pátek, svátek, nebo nočních můr -je to nepodstatné a potíže žádné

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Ten vlak, lokomotiva, výbuch, koleje, atd. má jednoduché soukromé řešení. Zavčasu levitovat mimo, tedy zvednout kotvy a přemístit se jinam.
Nějaké francouzské tropické ostrovy (Polynésie, Guyana)?
Austrálie či Nový Zéland?
Rusko, a kam tam nejlépe?
Čína?
Jižní Amerika?
Doma to plánujeme na Rusko nebo Azory. Musíme počkat než dostuduje dcera a syn, a osamostatní se. S manželkou potom chceme zvednout kotvy. Tedy zatím připravujeme obě varianty a za pár let, se rozhodneme definitivně, dle aktuální situace. Portugalské Azory bodují tím, že tam máme známé, že tam platí zdravotko, že je tam po celý rok teplo, ... Naproti tomu jsme plánovali Krym, ale začínám se bát, kvůli bezpečnosti. Takže operativně přemýšlíme o jiné oblasti. Hlavní výhodou je, že to není EU, dále má země přebytek nerostných surovin, je potravinově soběstačná, ... Aktivní účet v rublech již máme a dokáži jej doplnit během pár minut. Taky se tam dá dostat suchou nohou, takže dopravit sebe a fůru dalších věcí do startu, klidně i náklaďákem.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Na Venuši je také poměrně hodně volného místa. Je tam dost teplo, takže kožich není potřeba.

Navíc s technologickým rozvojem EU, a kvalitním školstvím moderního inkluzivního typu - se tam nic z EU nedostane a nedoletí.

Průměrný počet slepic: 3.6 (8 hlasů)

Již se touto otázkou zabývám delší dobu a vyšlo mi jako nejjednodušší a nejlevnější řešení -Madeira. Je strategicky mimo oblast zájmů všech velmocí.
Je v EU, takže přestěhování velmi jednoduché, dopravně dostupné, přitom životní náklady menší než u nás. I z průměrného důchodu se dá utáhnout běžný život.
K tomu bonusy jako stále teplo, mírné klima. Pro vidláky ráj, 2-3 sklizně ročně. Žádné náklady na topení. Naše zdravotní pojištění platí i tam.
500€ měsíčně stačí. Malý domeček se dá pořídit do 100tis nebo nájemní byt. Malá ukázka z realitního webu:
https://www.idealista.pt/en/comprar-casas/funchal/pagina-2
Založit malou českou Vidláckou kolonii na Madeiře by vůbec nemusel být špatný nápad.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

Vy, co míříte na Pyrenejský poloostrov a okolí - přibalte si k tomu korán, učebnici arabštiny, a podobně laděné pomůcky. Vypadá to, že se tam časem upotřebí.

Průměrný počet slepic: 4 (7 hlasů)

1. Jaká je nadmořská výška?
2. Nespláchne to oceán?
3. Není to sopka?

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

Je to ostrov, pravděpodobně kdysi sopečného původu. Sopka to rozhodně není. Nadmořská výška náhorní plošiny je 1500m,nejvyšší vrcholky kolem 1800m. Jinak se vyznačuje různými pásmy dle nadmořské výšky.
Jelikož ostrov leží v subtropickém pásmu, tak u moře nikdy neklesne teplota pod 18° C v zimě a na náhorní plošině pod 11C. K tomu mořský vzduch. Kdo na Madeiře byl, ví o čem mluvím.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Madeira_(ostrov)
Oceán to určitě nespláchne. I při vyvolání umělého tsunami(pro oplach východního pobřeží US a likvidaci GB cca 100m vlnou), ostrov zůstane nepostižen.
Vodní zdroje na návětrné straně ostrova jsou více než dostatečné. Jsou rozváděny tzv. levádami po celém ostrově. Na ostrově je elektrána na mazut s příkonem 100MW, dostatečné pro celý ostrov, kromě toho další systém vodních elektráren. Internet zdarma.
Portugalsko bylo jedinou zemí, kterou muslimové na Pyrynejském poloostrově neovládali. Právě odtud byla zahájena reqonkvista. Portugalci na muslimy mají mnohem nesmiřitelnější stanovisko než my. Jsou to 100% věřící katolíci.

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Aby tam už nebylo plno. Britští, němečti, norští či švédští důchodci v tomhle mají náskok.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Uvedení důchodci již jsou tam. Pro ně tam nastavěli aparthousy, kde nájmy nebo ceny za byt atakují kosmické výšiny.
Naproti tomu vidlácké opuštěné domečky na okraji měst nebo vesnicích, kde nikdo nechce bydlet, protože se musí pracovat na údržbě a zahrádce, nikdo nechce a tam je prostor pro české vidláky

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

K těm hnusným kapitalistům? Do kapitalistické ciziny? Proč ne, raději k našim , na Krym?
Tam je důchodcům hej.

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

Víte, že Krym by nebyl ouplně tak špatně?

Asi by z mého pohledu nebylo špatné ani Povolží, asi i část Ruska od Petrohradu na sever. Byl jsme tam, dokážu si to tam představit.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

viděl jste tam nějaký domeček do 100 tisíc?
Já nejlevnější 1+kk za 235.000 eur.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

In reply to by Petrpavel (neověřeno)

Trvalý odkaz

Viděl jsem, např .tento https://www.idealista.pt/en/imovel/31033978/ a jejich tam mnohem více .
Hledal jsem přitom samostatně stojící (Detached house) s nějakou aspoň malou zahrádkou. Je nutno hledat. Realitních serverů je asi 5 těch rozhodujících.
Dále je třeba se podívat na nabídku realitních kanceláří z nichž největší je asi ERA

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

pozemek 102 m2...to za 3 miliony?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Vaše Madeira nebo moje Azory je téměř to samé. Nebo kde vidíte nějaký rozdíl? Klidně místo Azor vezmu Madeiru, pokud je tam nějaké plus co jsem si dosud neuvědomil. Prozkoumám.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Je to v podstatě stejné. Stejná geografie, stejní milí lidé apod. Jsou však až na jeden sopečného původu a leží přímo na atlantském hřbetu. Tudíž jsou přítomné časté zemětřesení. Zase jsou zde minerální prameny. Dopravní spojení je pro nás horší, nutno přestupovat. Na Madeiru jsou přímé lety z Prahy, z Katowic apod. Let 3,5 hod. Infrastruktura je rovněž lepší.
Na Azorech je zase příznivnější cenová mapa.
Na bydlení je tedy u chlup lepší Madeira a i proto, že ostrov je malebnější a je zde více turistických atrakcí, i když ty se jistě časem omrzí.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)