Sbohem kravičky a prasátka

Autor
Štítky

Ve svém včerejším článku jsem se snažil rozebrat situaci, do které vláda zkouší natlačit naše zemědělce. Dotaci v původní výši budou dostávat jen zemědělci do 50ti hektarů. A nad 150 hektarů už bude dotace směšně nízká. 

Tvrdil jsem, že tento pokus odskáčou nikoliv velcí vlastníci půdy a velké zemědělské koncerny, ale odskáčou to ti, kteří v posledních třiceti letech opravdu tvrdě makali a dokázali si vytvořit farmu o velikosti kolem 500 ha, protože to je výměra, kdy člověk nedělá šestnáct hodin denně, může si dovolit obnovovat techniku, opravovat budovy, je schopen obilí krátce skladovat a čekat na lepší cenu a je schopen i nějakých investic.  500 hektarů už totiž papírově nerozparcelujete mezi rodinu.  

Tito zemědělci se zpravidla pouštěli do nových postupů a byli schopni zajímavých investic. V mém okolí dva takoví využili vhodné situace a postavili (za dotace) bioplynové elektrárny. Díky tomu měli k dispozici zadarmo hodně tepla a tak jeden vytápí skleníky firmy, co se zaměřuje na bylinky a druhý vytápí výkrm hovězího. Hovna hned používá zase do bioplynky a díky tomu udrží i živočišný výkrm v černých číslech. Není to žádná bonanza, ale funguje to. Samozřejmě on si nemůže dovolit dělat mléko. Na kravín nemá. Ale má na to, aby v teple krmil býky na maso. Teď ale padla sekera na kámen - onen člověk je podle vládních měřítek agrobaron. 

Menší zemědělci (ti co to nedělají na plný úvazek) ti si papírově rozdělí pozemky mezi rodinu, takže táta bude jeden zemědělec, máma druhý, dcera třetí a syn čtvrtý. Všechno bude dál obdělávat jenom táta, máma bude dělat čtyři účetnictví místo jednoho, bude nadávat na byrokracii, ale jinak na tom budou stejně a syn s dcerou na pole ani nepáchnou, tak jako tam nepáchli doposud. 

Největším poraženým ale budou bývalá zemědělská družstva, která obdělávají někde mezi 1500 - 3000 hektary. Jednak jich je poměrně hodně a jednak právě tihle jsou ti poslední, kdo u nás dělají živočišnou výrobu v bývalých kravínech a vepřínech. Sice to prodělává, nemají peníze na údržbu, ale komunistické stavby něco vydrží, takže zatím to ještě šlo.  Zaměstnávají na vesnicích ty nejhůře zaměstnatelné lidi, kteří nebyli dost chytří, aby dojížděli do montovny a tak chodí krmit a dojit.  Už teď pro ně byla živočišná výroba ztrátová, protože do supermarketů jde maso placené královskými německými dotacemi.

Tohle bude první, co půjde do háje. Ty vepříny a kravíny. Protože to je nejjednodušší a nejrychleji realizovatelné opatření. 

Zároveň to nebude stačit. Málo platné, takový pětisethektarový soukromý farmář dře víc a rychleji než zaměstnanec družstva. Takže brzy budou ve ztrátě i se samotnou rostlinnou výrobou. A přijde den, kdy budou na prodej.... 

Myslíte, že se jako kupci nabídnou nějací novozemědělci, pro které to bude příležitost začít skvělý zemědělský život dotovaný šesti tisíci na hektar? Že se pro takové tisícihektarové družstvo najde padesát kupců? Nebo že by si vlastníci půdy řekli, že udělají společenství malých zemědělců a začnou hospodařit? Jak dlouho by takový prodej trval?  Ne, ne, prostě přijde obchodní zástupce velkého koncernu, nabídne cenu v příslušných milionech, popere se s dalšími obchodními zástupci jiných koncernů, chvíli se budou navzájem přeplácet, někdo z nich to vyhraje a koupí to sakumprásk. 

Zaměstance vyhází, protože má svoje. Traktory rozprodá, protože má svoje. Areál družstva srovná se zemí a bude tlačit na změnu územního plánu, aby tam mohlo vyrůst něco jiného a výdělečného. Klidně i stavební parcely pro bydlení. A bude vyřízeno. Na nějakém skrojku bývalého družstva možná zůstane jeden malý padesátihektarový zemědělec bez strojů i budov, který si všechno objedná jako službu a jinak bude normálně chodit do práce. Třeba zrovna bude dělat účetního v tom velkém zemědělském koncernu. 

Ale ještě předtím takřka úplně skončí živočišná výroba u nás. Což samozřejmě nevadí, protože všechno dovezeme z Německa a Polska. 

Víte, já někdy ty naše vlastence nechápu. Na jedné straně by chtěli soběstačné zemědělství, vrátit sem průmysl, chtěli by vystoupit z EU, ale když píšu o tom, že deagrofertizace především bude znamenat zničení právě toho zemědělství, co je ještě v českých rukou a zůstane tu, protože družstvo o 1500 ha nebude mít sídlo na Kypru... když tohle říkám, jako bych mluvil do dubu.

Že Babiše nesnášejí ojropřisluhovači, tomu rozumím. , ale že i leckdo z Alternativy je  tak posedlý Babišem, že je ochoten si nechat spálit zemi, jen aby se oligarchy zbavil, to mi hlava nebere.  Ale nedá se jim vysvětlit, že tohle není tlak na Babiše, tohle je jen záminka na zničení všeho českého.  Až totiž bude mít Babiš pocit, že mu chtějí zničit Agrofert, tak ho prostě prodá Němcům nebo americké  globální korporaci a ti se už postarají, aby vláda změnila pravidla.  To se mluví o čapím hnízdě, o STBákovi, o tom jak se ohne před EU... a nikomu nedochází, že tleskají tomu, aby prázdné místo po zničeném Agrofertu nezabral český vlastenecký kapitál, ale nějaké cizí korporace, které budou stokrát horší než Babiš.  Andrejko by ze sebe měl mít radost, už má silnější jméno než Václav Klaus. 

Tahle zaslepenost a neschopnost rozlišovat detaily bude smrtící i kdyby se stokrát mluvilo o vlastenectví. Na zničení Babiše jsou povolány zahraniční zájmy a zahraniční peníze. Cizí vojsko má vyřešit domácího oligarchu... i za cenu rozsáhlého plundrování a kolaterálních škod. Potřebujete diktátora jako sůl, takové vlastenectví  je tomuhle národu stejně nebezpečné jako Fiala, jen s opačným znamínkem.  Člověku se vysloveně chce dát se do služby nějakému oligarchovi, protože ten alespoň sleduje své zájmy a umí počítat. Ve jménu velikosti tohoto národa z něj zbyde jen polovina a bez zemědělství. 

Chápe tu někdo alespoň tak triviální úvahu, že Babiš alespoň sypal všem stejně a plošně, kdežto tihle nasypou jen kamarádům a ve jménu deagrofertizace stotisícihektarového velkopodnikatele zničí všechno, co je větší než 50 ha? Tohle je ten boj proti oligarchům?  Kdyby blbost nadnášela... 

Jo a mezi námi... zničení živočišné výroby v bývalých družstvech bude mít ještě jeden dopad - i ti menší, co krmí býky v moderním vytápěném kravíně, budou mít problém. Protože svoje podnikání ukončí nepotřebné inseminační stanice, skončí veterináři, co uměli porodit tele a zašít krávě břicho, skončí zootechnici, co uměli vykastrovat vepříka... a tak si svoje živočišné podnikání rozmyslí i leckdo další. Ti pětisethektaroví, ti to nevytrhnou. Jsou příliš malí. Kvůli nim se nevyplatí držet chovného býka nebo kance a k němu celé vybavení. 

Z moderních koncernových vepřínů pracujících jako linka v automobilce si totiž sele na výkrm domů nekoupíte. Tam není nikdo, kdo by vám ho vyhnal, zvážil a vypsal daňový doklad. Tam má každý svůj úkol rozepsaný na minuty stejně jako ve Škodovce.

Mezi posledními, kdo toho pak nechá, budu i já, protože to jinak nepůjde... Nebudu mít kde si koupit sele, nebudu mít kde získat prasničku, nebudu mít kde koupit inseminační dávku a kdybych měl živit kance, aby oplodňoval přirozeně, tak jednak budu v dokonalém mínusu a jednak mě ukamenují sousedé, protože kanec fakt smrdí.  Konec živočišného vidlačení. Vydržím odhadem tak o dva roky déle než družstva v okolí. 

Ale zase to bude akorát v té době, kdy bude poptávka po autoritativních vládcích, takže budu mít čas na občanskou válku a revoluční tribunály. Jak vidíte, na tomto image už pracuji, abych pak byl připraven. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (179 hlasů)

Komentáře

Prizanm se bez muceni, nevim, jaku pivo jsem to onehda v Madarsku pil. Jen mi ten nazev prisel ted dostatecne madarsky.

Dostal jste mne inspektore!

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

zubaři,stejně nic neukoušete. Zlatý věk důchodců končí

Průměrný počet slepic: 4.6 (26 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

Napsal uživatel Sibyla (neověřeno) dne Čt, 13. 01. 2022, 00:18

Jenom blázni se radujou

https://www.youtube.com/watch?v=ExpvWvPL7D0

Zlatý věk důchodců končí, začíná zlatý věk kmotrů.

Důchodcům otloukají o hlavu dotaci na dopravu, ale bohatým ji dotují

Nové vládě pana Fialy leží v žaludku sleva na jízdném 75% seniorům 65+ .
https://cnn.iprima.cz/slevy-na-jizdnem-uz-zrejme-nebudou-ve-vysi-75-pro…

Česko by mělo na nákup elektroauta přispět 200 tisíc, jinak bude popelnicí Evropy, říká svaz výrobců aut

Vozidla na vodík či ta s energií uloženou v bateriích by mohla získat podporu až 200 000 Kč.

Vozidla jako jsou plug-in hybridy (PHEV) by potom měla být podpořena částkou 100 tisíc korun.

Podle Svazu dovozců automobilů by přitom měla být podpora bez ohledu na cenu vozu, právě to totiž třeba v minulém roce zavedla Velká Británie, která tím chce docílit podpory hlavně pro levnější vozy a méně majetné řidiče.
https://energozrouti.cz/z/cesko-by-melo-prispet-na-nakup-elektromobilu-…

Kromě nabíjení bude pro podnikatele a dopravce připravena i dotace na pořízení až 4 555 vozidel na alternativní paliva v celkové částce 990 milionů Kč.

Dalších až 1 485 elektromobilů
https://fdrive.cz/clanky/vime-kdy-budou-v-cesku-dotace-na-elektromobily…

Stát začne firmám a živnostníkům dotovat nákupy elektromobilů.

Padnout na to má necelá miliarda korun, což je nejvyšší částka poskytnutá právě na pořízení elektrovozů.

Dotační program se má spustit za necelý měsíc.

V minulosti prohlásil exministr průmyslu Karel Havlíček, že do roku 2030 stát podpoří elektromobilitu celkem 34 miliardami korun.
https://echo24.cz/a/iS4eR/dotacni-orgie-vlada-podpori-firmy-pri-nakupu-…

Kromě nabíjení bude pro podnikatele a dopravce připravena i dotace na pořízení až 4 555 vozidel na alternativní paliva v celkové částce 990 milionů Kč.

990 000 000 : 4 555 = 217 343 Kč/ vozidlo

https://fdrive.cz/clanky/vime-kdy-budou-v-cesku-dotace-na-elektromobily…

Nové vládě pana Fialy leží v žaludku sleva na jízdném 75% seniorům 65+ .

https://cnn.iprima.cz/slevy-na-jizdnem-uz-zrejme-nebudou-ve-vysi-75-pro…

V jednom z prvních prohlášení byl návrh na zrušení této slevy, přitom neuvedli, že senioři 65+ slevy využívali s podílem 21,5 %.

Zbytek jsou junioři, my jim to nezávidíme.

Nyní fakta :

V roce 2020 to mohlo využít seniorů 65+ v počtu 2 132 000

Z toho:
65–69 let 679 tisíc
70–74 let 603 tisíc
75–79 let 409 tisíc)
80 a více let 441 tisíc

Částku 746 050 000 Kč, tj. 350 Kč na jednoho seniora 65+

Jistě, Stanjura namítne, že všichni tohle nevyužívají.

Má pravdu, ale je dobré mít možnost .

Jak dlouho ještě budu jezdit?

Pamatujte si prosím částku 746 050 000 Kč pro 2 132 000 lidí - voličů

350 Kč / jednoho seniora 65+

Dotace na 4 5555vozidel na alternativní pohon je připraveno 990 000 000 Kč,

To je asi 217 343 Kč/ vozidlo

https://fdrive.cz/clanky/vime-kdy-budou-v-cesku-dotace-na-elektromobily…

Bez komentáře

Průměrný počet slepic: 4.6 (28 hlasů)

Napsal uživatel Josef původní (neověřeno) dne Čt, 13. 01. 2022, 02:03

Erik Best: Chudí dostanou pár tisíc korun na energie, bohatí statisíce

Chudé domácnosti dostanou pár tisíc korun na elektřinu a plyn, dobře situovaní podnikatelé dostanou 200.000 Kč na elektromobil.

To je holt náš Zelený úděl, píše na facebooku Erik Best.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/erik-best-chudi-dostanou-par…

Průměrný počet slepic: 4.3 (20 hlasů)

In reply to by Josef původní (neověřeno)

Trvalý odkaz

Už jsem Ti to napsal i níž.
S tím Bestem, fejsbůkem i prvníma zprávama fakt opatrně. Těm posledním tam po ověření dost věcí nesedí, nebo prostě nejsou. Hledáš jinde, co o tom třeba napsali jiní - a nenajdeš, prostě se to nestalo.
Občas jsem míval pocit (kvůli té divné gramatice a slovosledu), že to ani nepíšou lidi, ale nějaký lepší netbot.
Už to běžně používají na tvorbu reklamy. Hodně toho bývalo vidět na Aktuálně, ale tam už taky radši nelezu. Jsou to pěkní výlupci.

Průměrný počet slepic: 2.5 (4 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

kdo vlastně je ten Best . I když s ledasčím souhlasím, přesto se mi to zdá div né.

Průměrný počet slepic: 2 (1 hlas)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

kdo vlastně je ten Best . I když s ledasčím souhlasím, přesto se mi to zdá div né.

Průměrný počet slepic: 2 (1 hlas)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

kdo vlastně je ten Best . I když s ledasčím souhlasím, přesto se mi to zdá div né.

Průměrný počet slepic: 2 (1 hlas)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já myslel, že si Besta každý umí PO TOLIKA LETECH najít ve vyhledávači KAŽDÝ a zjistit, kdo to je.

Neskutečné !!!
Nicméně třeba zase Američan E. Best i po desetiletích letech života v Česku, (plus vydávání dvojjazyčných novin a pravidelním vystupování např. v rozhlase /Jak to vidí na ČRo2/, po mnoha videích a rozhovorech na Trubce) zase neví, kdo je to Leoš.

Až to zjistí, nejspíš se rozvede se svou českou manželkou a ze zoufalství emigruje.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Dobrou noc, já jdu blejt!

Průměrný počet slepic: 4.8 (13 hlasů)

Napsal uživatel Josef původní (neověřeno) dne Čt, 13. 01. 2022, 02:03

Jsme připraveni zvýšit částku podpory na bydlení, uvedl ministr Jurečka
9. ledna 2022 13:21, aktualizováno 13:37

„Je možné, že dva a půl ani tři miliardy stačit nebudou, ale jsme připraveni zvýšit částku,“ uvedl Jurečka. K příspěvku na bydlení by se podle ekonomky Evy Zamrazilové mohla dostat až pětina domácností. Je však nutné počkat, jak bude vypadat cena energií v dalších měsících. Odpuštění DPH z energií, který plánovala minulá vláda, by podle ní bylo mnohonásobně dražší, dostat by se mohlo až na 25 miliard.

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zamrazilova-jurecka-stredula-otaz…

Domácnostem ohroženým růstem cen energie pomůže upravený příspěvek na bydlení
Naší snahou je, aby vysoké platby za energie nevysály celý rodinný rozpočet. Domácnostem v nájemních, vlastnických a nově i podnájemních bytech a bytech užívaných na základě služebnosti by po odečtení nákladů na bydlení mělo zůstat 70 procent příjmů, v Praze pak 65 procent,“ upřesňuje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Mimořádná okamžitá pomoc
„Fakt, že se domácnosti ocitly v režimu dodavatelů poslední instance, nebyl daný primárně jejich chybou. Vláda proto chce zajistit pomoc domácnostem, které nemají dost prostředků na zaplacení vysokých záloh za elektřinu nebo plyn. Usilovně pracujeme s jednotlivými DPI, aby současně domácnosti neskončily v zimním období bez tepla a světla. Současně si cením práce zaměstnanců DPI, kteří museli během krátké doby oslovit stovky tisíc domácností,“ dodává Marian Jurečka.

Pomoc podnikatelům
„Tento program podpoří pomocí zvýhodněných bankovních záruk malé a střední podniky a umožní jim tak výrazně jednodušeji získat provozní úvěry od komerčních bank,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Modelové případy pomoci postiženým domácnostem

1. Senior žijící v bytě s menší spotřebou elektřiny
Výše příspěvku na bydlení bude díky úpravě měsíčně dosahovat 4 171 Kč – dávka je o 1 120 Kč vyšší, než by byla bez mimořádného navýšení. přiznaným příspěvkem na bydlení nezůstane 65 % příjmu, protože jeho příspěvek na bydlení je zastropován tzv. normativem.

2. Rodina žijící v domě s elektrickým vytápěním
Výše příspěvku na bydlení dosáhne 5 111 Kč – dávka je o 2 147 Kč vyšší, než by byla bez mimořádného navýšení.

3. Samoživitelka s jedním dítětem žijící v domě, kde se vytápí plynem
Výše příspěvku na bydlení bude nově 4 441 Kč – dávka je o 1 130 Kč vyšší, než by byla bez mimořádného navýšení. Pozn. I této samoživitelky se dotkne normativ, který dávku na bydlení zastropuje, takže ani jí nezůstane 70 % z příjmu poté, co obdrží příspěvek na bydlení.

https://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/domacnostem-ohrozenym-ru…

Obnovitelné zdroje dostanou přes 26 miliard

Na obnovitelné zdroje přispívá v platbě za elektřinu každý z nás.

Příspěvek tvoří 13,35 % z ceny elektřiny a spadá do kategorie regulovaných položek, tedy těch, o nichž rozhoduje Energetický regulační úřad. Do regulované složky spadá třeba ještě distribuce. Celkově se pak do faktury promítá z téměř 55 %. Zbytek, něco přes 45 %, tvoří silová elektřiny – tedy obchodní složka, kterou určuje trh i cenová politika dodavatelů.

Na podporu elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů půjde v letošním roce 26,2 miliardy korun z veřejných peněz. To je stejná částka jako loni.

Většina prostředků, 25 miliard korun, půjde ze státního rozpočtu, zbytek z nespotřebovaných výdajů minulých let ministerstva průmyslu a obchodu.

Část podpory, kterou nepokryje státní dotace, zaplatí převážně spotřebitelé.

https://www.finance.cz/519164-zelena-elektrina/

Příspěvek státu podporovaným zdrojům energie (POZE) má příští rok činit stejně jako letos 27 miliard korun. ……

..Celkem bylo od roku 2006 na podporu POZE v Česku vyplaceno zatím přes 385 miliard korun……

….Loni celková výše poskytnutého příspěvku POZE v Česku podle dat OTE meziročně klesla o 1,5 procenta na 45,4 miliardy korun.

Většina tradičně mířila k obnovitelným zdrojům energie, kterým bylo vyplaceno 42,5 miliardy korun, meziročně o 2,8 procenta méně.

Solární elektrárny obdržely 29,1 miliardy korun,
bioplynové stanice 6,8 miliardy korun,
biomasa 3,3 miliardy korun,
vodní elektrárny skoro dvě miliardy korun a větrné zdroje 1,3 miliardy korun.
Zbytek vyplacené podpory získaly zdroje kombinované výroby elektřiny a tepla (KVET), a to 2,6 miliardy korun – meziročně o téměř čtvrtinu více, a druhotné zdroje a teplo z obnovitelných zdrojů – řádově nižší stovky milionů korun. Kontroverze v souvislosti s podporou stále budí především takzvaný solární boom před deseti lety.

Na konci letošního dubna vláda schválila snížení podpory pro solární elektrárny na minimální úroveň v rozpětí stanoveném Evropskou komisí. Vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) tehdy uvedl, že očekává,
že změna podpory pro obnovitelné zdroje povede k roční úspoře na podpoře mezi sedmi a deseti miliardami korun.

Vyplácení podpory pro solární elektrárny dlouhodobě kritizuje prezident Miloš Zeman.

https://oenergetice.cz/obnovitelne-zdroje-energie/prispevek-statu-podpo…

Skromný dotaz.

Proč podporujeme solární elektrárny, které dle vlastních zdrojů vyrábějí nejlevnější energii?

https://www.hybrid.cz/solarni-energetika-se-stala-nejlevnejsim-zdrojem-…

https://www.fintag.cz/2022/01/07/solarni-byznys-opet-vzkveta-brzdi-ho-a…

Solární byznys vzkvétá.

A co my?

Proč si nerozdělíme 29,1 miliardy korun?

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)

S tím Erikem Bestem opatrně, po troškách.
Je to takový umírněný opozičník, asi něco jako umírněný lupič, umírněný terorista, umírněný islamista a tak.

Průměrný počet slepic: 2.8 (6 hlasů)

...jak budou nabíjet elektrovehikly lidi z paneláků , obecně pak z městské bytové zástavby ?

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

jezdit sockou, anebo pomocí vehiklů, jejichž baterie budou schopni vyvléci do pátého poschodí bez výtahu, bo energetická nouze.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

Ale prd. Holota obecne nema co jezdit autem, vlastnim uz vubec.

Akorat se bude hodne lidi divit, ze jsou taky holota.

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

sdílet přibližovadla

Zatím bez slepic

HN 10.1. 2022 zde potvrzeno podstatné, zbytek placený a na to jim kašlu....
https://archiv.hn.cz/c1-67019970-do-mesice-stat-spusti-nejvetsi-dotace-…
Vláda hodlá mezi podnikatele rozdělit dosud největší objem peněz na nákup elektromobilů. A navíc si na ně kromě firem tentokrát sáhnou i živnostníci. Necelá miliarda korun je vyhrazena pro až 4550 nových elekromobilů.
Pozn.
Ani se nedivím, protože Škoda auto přestává vyrábět auta se spalovacími motory (včera Povšík) a plánuje vyrábět 5 modelů elektro a nejlépe 7, aby se udrželi alespoň tam kde jsou (nebude to lehké pravil) a tudíž někdo ta auta musí především taky kupovat žeano.
https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi/jaroslav-povsik-skoda-elektromo…

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)

jak ty nabíječky fungují? Nám na parkoviši přibyla takoví +/- metrová škatule - prý nabíječka, nikde žádná zásuvka ani nic, Jestli klíče tak nevím kam: Prozradíte/poučíte?

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

jak ty nabíječky fungují? Nám na parkoviši přibyla takoví +/- metrová škatule - prý nabíječka, nikde žádná zásuvka ani nic, Jestli klíče tak nevím kam: Prozradíte/poučíte?

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

jak ty nabíječky fungují? Nám na parkoviši přibyla takoví +/- metrová škatule - prý nabíječka, nikde žádná zásuvka ani nic, Jestli klíče tak nevím kam: Prozradíte/poučíte?

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

podobně jako když čerpáte benzín do nádrže u pumpy, jenže není to hadice, ale kabel a na jeho konci je zástrčka a v autě zásuvka. Místní chlapi jistě vysvětlí lépe (případně mě opraví) já jsem sice Eenyaqem jela, zvědavě jsem ho obešla, ale to bylo tak všechno.
https://www.hybrid.cz/eon-otevrel-dobijeci-stanice-v-trebici-ve-velkem-…

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Anna2 (neověřeno)

Trvalý odkaz

zásuvka a navíc docela si necdokážu představit že by tam nechali připojené auto třeba přes noc. Nebo jak dlouho trvá nabíjení? Třeba když pouhý mobil nabjíím +/-+ 2hodiny....

Zatím bez slepic

A tam mluvili o nějaké bavorské poště, že zakoupila elektroautaa ty mají v garáži. Teď v zimě nevyjedou ty kopce tam. Tož museli nastartovat diesly a rozváží pěkně po staru poštu.
A až nebudou diesly, tož asi budou chodit pěšky.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

...to stále můžeme nazývat " pokrok".
----------------------------------
S tím demokraticko-kapitalistickým způsobem - jak naučit určité lidi nevlastnit automobil schopný pohybu , to by asi fungovalo.
Navíc by se mohlo vytvořit mnoho nových pracovních příležitostí - v tajných službách, v policii, ve vězeních, v márnicích, v krematoriích....
Chtělo by to však asi zrušit volby, aby se to celé nezvrtlo příliš rychle. No a nějaký nový zákon o zbraních, aby náhodou nejprve neumírali strůjci tohoto krásného světa, který vyřešil všecky ekologické problémy jednou provždy

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Žila jsem v domnění, že u krav je větším problémem přehřívání než chlad. Už tedy nevím, kde jsem to sebrala. Tak jak to vlastně je?

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

v Misissipi?

Průměrný počet slepic: 3 (8 hlasů)

Máte pravdu paní Petro,
u skotu je doporučená teplota při ustájení od 6 do 12 °C (stelivové nebo bezstelivové, jenom telatům a v dojírně 15-16 °C.
Skot má předžaludky, které při trávení produkují velké množství tepla a proto se hlavně v létě mohou velice rychle přehřát.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

Zdravím do USA, máte samozřejmě pravdu, heat stress je mnohem větší téma, než chladový, ale už při tuším -5° začíná dospělá kráva "pálit" na teplo.

Průměrný počet slepic: 4.8 (9 hlasů)

Pro krávu je ideální teplota  +10°C z hlediska její pohody. Pokud je teplota nižší, kráva spotřebuje adekvátně větší podíl živin na výrobu vlastního tepla. Proto se býkům na maso dělají podmínky, aby měli právě tuhle teplotu. Vzhledem k dnešním welfare podmínkám  vám nezkolaudují malý prostor, kde by si to kráva vyhřála sama jako to bylo kdysi v chlívě. Navíc telata potřebují o něco vyšší teplotu. Zároveň zvířata všeobecně nesnášejí průvan, takže se tomu musí vytápění (i chlazení) přizpůsobit. 

Jde o to, že když máte bioplynku, máte poměrně hodně přebytečného tepla. Takže můžete postavit jednodušší méně zateplený levnější kravín, protože máte čím topit. Většinou je součástí takového kravína i nějaký prostor pro prasátka a slepice na osobní spotřebu majitele.  

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)

A co studený odchov telat? Učili jsme o tom ve škole, tak to musí být pravda. Nebo jak je to vlastně?

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by VlastimilČech (neověřeno)

Trvalý odkaz

nyní. Stará Jahoda rozhodla, že se již předem budeme připravovat na eventualitu krachu našich dodavatelů energií, tudíž vypnula plynový kotel, rozdala další spacáky a sama si ze skříně vytáhla kožich. Sice jen blbou a pelichající králičinu, ale kožich to je.
Já vybagroval ze skříně starý "werkový" prošívák, který hřeje zejména svou hmotností.
Když jsem jí dnes vynadal, že kvůli ní mi přimrznul polštář na hubu, pravila, že svou hubu mám nevymáchanou a že těžko na cvičišti - lehko na bojišti.
Akorát nevím, kdy z našeho bytu udělá bojiště a já se zase zahřeju...

Průměrný počet slepic: 4.9 (17 hlasů)

Ale, potřebují část energie na udržení tělesné teploty. Možná že v létě je ochlazuje.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

popsal stejnou situaci v USA v románech Hrozny hněvu a Bitva. Ta chudoba oklahomských farmářů prý dala podnět k Rooseveltovu New Dealu. Takže klid, evropský Green Deal to vyřeší.

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)

In reply to by Pepánek (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nevoleným papalášům v EU jen o sebe a prachy. Žádný New Deal nepřijde. A když, tak ještě rychlejší zavírání elektráren.

Průměrný počet slepic: 4.3 (18 hlasů)

... nicméně ty romány by měly být povinnou četbou. Odvozené filmy jsou už docela slabota.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

In reply to by Pepánek (neověřeno)

Trvalý odkaz

New Deal vyřešil prd, to až proválečná konjunktura. No a poválečná obnova, tedy rozšíření globalizace (to vydrželo generaci, poté poslali Nixona žebrat k Maovi - Čína poskytla imperialistickému kapitalismu energetickou injekci na další generaci...no a teď se to zas všecko opakuje, respektive rýmuje, ta genocida starých a ukradení veřejných systému zdravotnických se zatím ale nepodařily).

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Pojmovy obzor jednoho cloveka je nutne omezeny, i toho nejvice rozhledeneho a moudreho. Treba klasicky partizansky boj je v soucasnosti nemozny. Zkusenosti z II. svetove valky ukazali, ze zivotnost partizanske skupiny nepodporovane mistnim obyvatelstvem je asi 2 tydny. Dnes by stacila na takovou horskou bandu jedina helikopotvora s termovizi. A velmi podobne je to s politickym odbojem. Nejak mimo bezne pozornosti jsou zpravy, ze nemecke bezpecnostni sluzby zmarili desitky pripravovanych pokusu o teroristicke utoky u nich. Jinak pochopeno : I navzdory extremni jazykove a kulturni bariere dokazi sledovat a rozkryvat drtivou vetsinu deni v podezrelych komunitach. Ucastniky takovych diskuzi jako zde, nechava rezim na pokoji zatim jen proto, ze nevidi zadne znamky organizovaneho odporu mimo bezne struktury - kde si s tim hrave poradi. Dukazem toho je zdejsi obcasne fantazirovani o zakladani nove politicke strany. Takze neni zadne vychodisko ? Ale je, jenze neumime uhodnout kdy dosahne spolecensky marasmus takovych rozmeru, aby se to zacalo spontanne nabalovat. Nelze to prejudikovat jednoduchymi predpoklady jako kupr. hlad a nesnesitelna drahota. Toto na sklonku socialismu u nas nebylo - a prece deziluze a nastvanost lidi dosahla kriticke meze. V Rumunsku te doby kazdy jednotlivec sam za sebe pravem mohl mit smrtelny strach z rezimu, ktery nemel slitovani. A prece se nahromadila kriticka masa nespokojenosti. Ale treba diktator Trujillo v Dominikanske republice delal veci proti kterym byl Ceausescu jen amater - a prece cekal na svuj atentat neuveritelnych 31 let... Proste sociologie nema prostredku jak merit a urcovat takoveto spolecenske pohyby. Da se uspokojive predpokladat, ze ke kriticke hmote nastvanosti je v CR jeste daleko. Jeste alespon dvoje, troje volby. A jake budou znamky nervozity rezimu - resp. i jeho zahranicnich loutkovodicu ? Treba masivni potlacovani disidentskych nazoru uz silove - uz si nebudou moct dovolit ani verbalni opozici. Nebo konec tolerance toho ze tady je dobry zakonny pristup ke zbranim. Jeste vyraznejsi centralizace ekonomicko - financnich toku. Treba oproti dnesku velmi ztizena moznost "sedeho" prezivani tech kteri jsou v exekucich. Atd. Uff, jsem se rozkecal :) ale chci rict, ze to cele vidim na dlouho - pokud neprijde vyslovene cerna labut, treba v podobe nahle a extremni migracni vlny.

Průměrný počet slepic: 4.2 (20 hlasů)

stačila, kdyby neměli RPG-7, případně její klony.
Jen na Slovači se jich v době horké fáze konfliktu na Ukradině "naprosto záhadně" ztratily desítky až stovky...
Tenkrát Čoboli přiznali ztrátu 52 hlavní a blíže neurčený počet granátů.
Stane se...

Průměrný počet slepic: 4.4 (13 hlasů)

s kterymi je lehko si poradit. Vzdy je uzasne jak se treba v usackych blockbusterech ignoruje to nejjednodussi reseni a dej jde po absurdni linii. Treba v Smrtonosne pasti 2 bylo teroristy ochromeno radarove a komunikacni vybaveni letiste. Fajn. A co by branilo armade vyslat do vzduchu - kdyz se jeste k tomu jednalo o Washington ! - jeden AWACS ktery by rizeni prevzal ? Maji RPG ? No dobre - tak udelame to, ze se bude bombardit z trochu vetsi vysky a v noci. Poslou se mensi drony. Rozdelat si ohen, nebo zapnou cokoliv elektronickeho bude smrtelne nebezpecne. Atd. Proste zadne Slovenske narodni povstani uz nebude. Muze byt a asi i bude bouchnuti tak masove nenavisti, ze pocet jedincu ktere je treba specifikovat prekroci kapacity rezimu - a to i pri pripadnem pouziti smrtici sily. Ceausescovi nepomohla ani palba do davu z bezzakluzovych kanonu... Ale ten dav u nas jeste neni a hned tak nebude.

Průměrný počet slepic: 4.1 (16 hlasů)

Dnešní partyzáni nebudou žít v horách, ale ve městech. Dneska se nikdo rozumný nekryje za stromy, ale za lidi. 

Průměrný počet slepic: 4.7 (21 hlas)

Navíc nic někde v horách se nerozhodne. Vše důležité se odehrává v městech. A rozhodující jsou informační struktury. Jedno jaké, klidně i sběratelé známek mohou být nositelé odporu..
V Německu je arabská komunita prosáklá udavači z vlastních řad za pár drobných. Takže stát má úspěch.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

neřídí naprosto iracionálními představami soudruhů z Halyvůdu.
Btw. proti termovizi postačí přes úkryt přehodit termofólii, která byla jednu dobu dokonce v povinné výbavě autolékárniček.
Anebo si vykopat zemljanku.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Preppeři kdysi tvrdili, že obstojně by se dalo vegetit ve větších tepelákách, kolektorech, nebo v prostornějších ventilových/čerpadlových bunkrech, kde je vždycky i elektrika.
Je fakt, že někudy by teplo, voda, plyn i elektrika do těch paláců vyvolených, proudit musely.
Jenže nějak ti preppři nepočítali s tím, že při totál výpadku elektriky nic z toho už proudit nebude. Tudíž, že i v těch výše naznačených prostorech, nebude ani teplo, ani voda, ani ta elektrika. Nebude tam pršet a protože to je často hluboko, tak ani mrznout, ale to je tak všecko.
A oheň tam dost dobře rozdělat nejde, i kdyby bylo z čeho a čím.
Ti dotyční preppři už dneska musejí být na mrtvicu. Ono se to dobře žvaní o konci světa v teple, při světle, na internetu a s plnou ledničkou :D

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)

Jo a hlavně díky tomu Halyvůdu, lidi ve městech už přestali rozlišovat, co je možné v reálu a co jenom ve filmu.
Debilizace probíhá souběžně, i na té takzvané kulturní frontě. Zrovna ten Awacs a drony...nevím, nevím.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Poslouchejte brouku ztratila jsem timtpo vašim přispvkem o vás dobré miněni nejste vy náhodou trochu PLEM,PLEM?

Průměrný počet slepic: 3.6 (9 hlasů)

Napsal uživatel hulvath (neověřeno) dne Čt, 13. 01. 2022, 00:38

Nemusí být helikopotvora s termovizi, postačí sledovat mobily a vyslat dron.

Nejsou lidi.

To, že účastníky diskuzí nechávají zatím na pokoji, může znamenat, že je mapují.

Průměrný počet slepic: 4.3 (17 hlasů)