Sbohem kravičky a prasátka

Autor
Štítky

Ve svém včerejším článku jsem se snažil rozebrat situaci, do které vláda zkouší natlačit naše zemědělce. Dotaci v původní výši budou dostávat jen zemědělci do 50ti hektarů. A nad 150 hektarů už bude dotace směšně nízká. 

Tvrdil jsem, že tento pokus odskáčou nikoliv velcí vlastníci půdy a velké zemědělské koncerny, ale odskáčou to ti, kteří v posledních třiceti letech opravdu tvrdě makali a dokázali si vytvořit farmu o velikosti kolem 500 ha, protože to je výměra, kdy člověk nedělá šestnáct hodin denně, může si dovolit obnovovat techniku, opravovat budovy, je schopen obilí krátce skladovat a čekat na lepší cenu a je schopen i nějakých investic.  500 hektarů už totiž papírově nerozparcelujete mezi rodinu.  

Tito zemědělci se zpravidla pouštěli do nových postupů a byli schopni zajímavých investic. V mém okolí dva takoví využili vhodné situace a postavili (za dotace) bioplynové elektrárny. Díky tomu měli k dispozici zadarmo hodně tepla a tak jeden vytápí skleníky firmy, co se zaměřuje na bylinky a druhý vytápí výkrm hovězího. Hovna hned používá zase do bioplynky a díky tomu udrží i živočišný výkrm v černých číslech. Není to žádná bonanza, ale funguje to. Samozřejmě on si nemůže dovolit dělat mléko. Na kravín nemá. Ale má na to, aby v teple krmil býky na maso. Teď ale padla sekera na kámen - onen člověk je podle vládních měřítek agrobaron. 

Menší zemědělci (ti co to nedělají na plný úvazek) ti si papírově rozdělí pozemky mezi rodinu, takže táta bude jeden zemědělec, máma druhý, dcera třetí a syn čtvrtý. Všechno bude dál obdělávat jenom táta, máma bude dělat čtyři účetnictví místo jednoho, bude nadávat na byrokracii, ale jinak na tom budou stejně a syn s dcerou na pole ani nepáchnou, tak jako tam nepáchli doposud. 

Největším poraženým ale budou bývalá zemědělská družstva, která obdělávají někde mezi 1500 - 3000 hektary. Jednak jich je poměrně hodně a jednak právě tihle jsou ti poslední, kdo u nás dělají živočišnou výrobu v bývalých kravínech a vepřínech. Sice to prodělává, nemají peníze na údržbu, ale komunistické stavby něco vydrží, takže zatím to ještě šlo.  Zaměstnávají na vesnicích ty nejhůře zaměstnatelné lidi, kteří nebyli dost chytří, aby dojížděli do montovny a tak chodí krmit a dojit.  Už teď pro ně byla živočišná výroba ztrátová, protože do supermarketů jde maso placené královskými německými dotacemi.

Tohle bude první, co půjde do háje. Ty vepříny a kravíny. Protože to je nejjednodušší a nejrychleji realizovatelné opatření. 

Zároveň to nebude stačit. Málo platné, takový pětisethektarový soukromý farmář dře víc a rychleji než zaměstnanec družstva. Takže brzy budou ve ztrátě i se samotnou rostlinnou výrobou. A přijde den, kdy budou na prodej.... 

Myslíte, že se jako kupci nabídnou nějací novozemědělci, pro které to bude příležitost začít skvělý zemědělský život dotovaný šesti tisíci na hektar? Že se pro takové tisícihektarové družstvo najde padesát kupců? Nebo že by si vlastníci půdy řekli, že udělají společenství malých zemědělců a začnou hospodařit? Jak dlouho by takový prodej trval?  Ne, ne, prostě přijde obchodní zástupce velkého koncernu, nabídne cenu v příslušných milionech, popere se s dalšími obchodními zástupci jiných koncernů, chvíli se budou navzájem přeplácet, někdo z nich to vyhraje a koupí to sakumprásk. 

Zaměstance vyhází, protože má svoje. Traktory rozprodá, protože má svoje. Areál družstva srovná se zemí a bude tlačit na změnu územního plánu, aby tam mohlo vyrůst něco jiného a výdělečného. Klidně i stavební parcely pro bydlení. A bude vyřízeno. Na nějakém skrojku bývalého družstva možná zůstane jeden malý padesátihektarový zemědělec bez strojů i budov, který si všechno objedná jako službu a jinak bude normálně chodit do práce. Třeba zrovna bude dělat účetního v tom velkém zemědělském koncernu. 

Ale ještě předtím takřka úplně skončí živočišná výroba u nás. Což samozřejmě nevadí, protože všechno dovezeme z Německa a Polska. 

Víte, já někdy ty naše vlastence nechápu. Na jedné straně by chtěli soběstačné zemědělství, vrátit sem průmysl, chtěli by vystoupit z EU, ale když píšu o tom, že deagrofertizace především bude znamenat zničení právě toho zemědělství, co je ještě v českých rukou a zůstane tu, protože družstvo o 1500 ha nebude mít sídlo na Kypru... když tohle říkám, jako bych mluvil do dubu.

Že Babiše nesnášejí ojropřisluhovači, tomu rozumím. , ale že i leckdo z Alternativy je  tak posedlý Babišem, že je ochoten si nechat spálit zemi, jen aby se oligarchy zbavil, to mi hlava nebere.  Ale nedá se jim vysvětlit, že tohle není tlak na Babiše, tohle je jen záminka na zničení všeho českého.  Až totiž bude mít Babiš pocit, že mu chtějí zničit Agrofert, tak ho prostě prodá Němcům nebo americké  globální korporaci a ti se už postarají, aby vláda změnila pravidla.  To se mluví o čapím hnízdě, o STBákovi, o tom jak se ohne před EU... a nikomu nedochází, že tleskají tomu, aby prázdné místo po zničeném Agrofertu nezabral český vlastenecký kapitál, ale nějaké cizí korporace, které budou stokrát horší než Babiš.  Andrejko by ze sebe měl mít radost, už má silnější jméno než Václav Klaus. 

Tahle zaslepenost a neschopnost rozlišovat detaily bude smrtící i kdyby se stokrát mluvilo o vlastenectví. Na zničení Babiše jsou povolány zahraniční zájmy a zahraniční peníze. Cizí vojsko má vyřešit domácího oligarchu... i za cenu rozsáhlého plundrování a kolaterálních škod. Potřebujete diktátora jako sůl, takové vlastenectví  je tomuhle národu stejně nebezpečné jako Fiala, jen s opačným znamínkem.  Člověku se vysloveně chce dát se do služby nějakému oligarchovi, protože ten alespoň sleduje své zájmy a umí počítat. Ve jménu velikosti tohoto národa z něj zbyde jen polovina a bez zemědělství. 

Chápe tu někdo alespoň tak triviální úvahu, že Babiš alespoň sypal všem stejně a plošně, kdežto tihle nasypou jen kamarádům a ve jménu deagrofertizace stotisícihektarového velkopodnikatele zničí všechno, co je větší než 50 ha? Tohle je ten boj proti oligarchům?  Kdyby blbost nadnášela... 

Jo a mezi námi... zničení živočišné výroby v bývalých družstvech bude mít ještě jeden dopad - i ti menší, co krmí býky v moderním vytápěném kravíně, budou mít problém. Protože svoje podnikání ukončí nepotřebné inseminační stanice, skončí veterináři, co uměli porodit tele a zašít krávě břicho, skončí zootechnici, co uměli vykastrovat vepříka... a tak si svoje živočišné podnikání rozmyslí i leckdo další. Ti pětisethektaroví, ti to nevytrhnou. Jsou příliš malí. Kvůli nim se nevyplatí držet chovného býka nebo kance a k němu celé vybavení. 

Z moderních koncernových vepřínů pracujících jako linka v automobilce si totiž sele na výkrm domů nekoupíte. Tam není nikdo, kdo by vám ho vyhnal, zvážil a vypsal daňový doklad. Tam má každý svůj úkol rozepsaný na minuty stejně jako ve Škodovce.

Mezi posledními, kdo toho pak nechá, budu i já, protože to jinak nepůjde... Nebudu mít kde si koupit sele, nebudu mít kde získat prasničku, nebudu mít kde koupit inseminační dávku a kdybych měl živit kance, aby oplodňoval přirozeně, tak jednak budu v dokonalém mínusu a jednak mě ukamenují sousedé, protože kanec fakt smrdí.  Konec živočišného vidlačení. Vydržím odhadem tak o dva roky déle než družstva v okolí. 

Ale zase to bude akorát v té době, kdy bude poptávka po autoritativních vládcích, takže budu mít čas na občanskou válku a revoluční tribunály. Jak vidíte, na tomto image už pracuji, abych pak byl připraven. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (179 hlasů)

Komentáře

In reply to by Josef původní (neověřeno)

Trvalý odkaz

vypnout, případně z něj vypáčit baterii, a problém je vyřešen.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Jako bys nevěděl, že kdo dneska nemá šmatlací placku, jakoby nebyl.
A z placaté šmatly vyndat baterku nejde. Teda vlastně jde, ale jenom jednou.
Vnučka má dětský tablet, zdůrazňuju dětský, ve kterým je jenom to, co rodiče nahrajou, nebo dovolí sledovat.
A co bys řek? Baterka asi nepůjde měnit vůbec, nebo taky jenom jednou, maximálně dvakrát, ale podruhé už za pomoci nějakého Loctitu.
Drží to celé pohromadě na tenkých plastových háčkách a zámcích. Znova upevnit hrozivě se viklající, zfušovaně čínsky podlepené USBčko, byl skoro nadlidský výkon. Ale musel jsem.
Jinak bych přišel o auru dědy, co přece umí spravit úplně všecko všecičko, aj to co vypadá, že už nikdo dokopy nedá :D

Průměrný počet slepic: 4 (7 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

starý "tefanon" s několikrát vyměnitelnou baterií. A bez Loktajtu.
Podotýkám - není šmrdlací, neboli po našimu "fifrok".

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Včera jsem poptával žitnou mouku na chleba a když jsem se před chvíli díval, rozproudila se slušná debata. Asi dost lidí to zajímá a pečou chleba doma. Objevili se rady a nápady. Díky, ale musím to trochu opravit- nejsem pekař začátečník. Chleba si peču už asi dva roky a celkem jsem si ho už vychytal. Jenže to dělám ručně (nemám žádný hnětač) a kdo ví, ten ví. Vypracovat chlebové těsto ručně je fakt dřina, sežere to spoustu času a kuchyně vypadá jak Waterloo, když dostal Napolión nakopáno... Jinými slovy k chlebíku se dostanu tak jednou za tři týdny. To chci změnit a chci péct pravidelně. K tomu musím snížit náklady, náročnost a čas, proto ta pekárna a levnější mouka za velkoobchodní cenu. Jen pro zajímavost kilový chleba si v domácí pekárně ceně 0,3 kWh. To samé v troubě 0,6 a to je zatracený rozdíl. Ano bude to za mírný úbytek kvality, ale fakt jen o chlup. Kamarád mi nedávno dával ochutnat chleba z pekárny... paráda. Péče už dlouho, teď přešel na pekárnu, chvíli si hrál, než to vychytal. To byla poslední kapka a taky soudruh pekař, který mi s velkohubou reklamou prodal za rovnou stovku zaručeně kváskový chleba, který jsem na druhý den vyhazoval, bo se nedal žrát. Proto jsem poptával, jestli máte někdo typ na levnější žitnou chlebovku ve velkém balení. Ještě ke kvásku, všimli jste si jak dnes lidí co umí hovno, umí i něm výborně žvanit? Holič už není holič, ale Barber shop. Pingl je barista a posraný kvásek je zázrak naších předků... Když jsem s chlebem začínal, to mě stále odrazovalo, všechny ty bioeko matky psaly jak je to složité založit, uživit. Pak jsem to jednou zkusil a zjistil jsem, že je to docela obyčejná zkvašená muka s vodou. Za dva roky mi kvásek ve nechcípnul, nezhořkl. Díky za rady, reakce a omluva za delší příspěvek- už mám na noční hotové. Zduř.

Průměrný počet slepic: 4.5 (19 hlasů)

koupil a pekárnu Moulinex. . Komplet i s pečením jsem brzy stopla, ale na míchání a kynutí je fajn. Akorát vylepšení, když vykyne, tak to spustím repete.. Není co řešit.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Ono asi záleží na tom, co je to za mouku. Mě zatím kvásek nejenom nevzešel, ale dotyčnou směs nechtěla žrát ani plíseň. Už půl roku jedu na droždí a stále lepší, než velkopekárna.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

Teprve kvas dá chlebíku tu správnou vůní, kyselkavost, chuť, konzistenci, trvanlivost. Na mouce asi záleží, ale zkvasit by snad měla nakonec každá. Možná při zadělávání nepřevařujte vodu, ať se do těsta dostane ten správný "kvasný burdel". Nevím. Hodně zdaru

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

Když nepřevařím vodu, tak mi tam zůstane chlor (v Olomouci chlorují fest), který mi povraždí kvasinky.

Průměrný počet slepic: 1.7 (3 hlasů)

Skuste si na vyrobu kvasku 'predvyrobit' fermentovanu vodu ... nejake zbytkove, ale zdrave ovocie (ja som davala jaderniky z jablk, a citrusy, co nam vyrastli na stromecku, ale jest sa nedali), nechajte na stole par dni az nieco cez tyzden, az to zacne voniat ako burciak ... zlejte do flasky do chladnicky, a pouzivajte na kvasok len toto ... kvasok bude spokojny ... ale moja rodina z kvaskoveho chce len buchty, a tie urobit raz neviem, bo jak to rozvalkam a naplnim, uz to druhykrat nevyrastie.

Průměrný počet slepic: 3.3 (4 hlasů)

Já kvasím nadivoko z přemrzlých šípků, když dělám šípkové víno, a hlavně kvašení všeho možného z výprodejovek z Makra (inspirace na zkvaseno.cz), ale vždy převařená voda.

Teď aktuálně "kimči" z ředkviček (20 svazků po koruně, 3x čínské zelí po 5Kč, červená řepa 3Kč za kilo, jarní cibulka svazek po koruně a přidám zázvor, česnek a feferonky). Stačí zajet v neděli kolem páté.

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)

https://janalesana.cz/jak-si-vyrobit-svuj-vlastni-zitny-kvasek/
(Podle mě dává té mouky i vody moc.
Úplně stačí 40 gramů žitné mouky a 40 gramů normální kohoutkové odstáté vody. A to od samého začátku.)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Anebo další odkaz:
https://www.pekarnomanie.cz/category/kvasky/zitny-kvasek/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Fakt to není žádná věda, nebojte se toho :-)
Akorát si musíte počkat, než ten kvásek - za každodenního krmení - zesílí natolik, aby utáhl vykvasit celej chleba (počítejte minimálně se 7 dny, ale klidně i déle).

Zatím bez slepic

nechte odstát, chlor po čase vyprchá.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Mandaladan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Odstát nebo převařit je skutečně ve výsledku to samé. Záleží kolik máte času. Já když dovezu k večeru v neděli výprodejovou zeleninu, tak ji raději zpracuji hned. Převařím, nechám vystydnout a jedu. Ano mohl bych si předem namíchat 4% roztok vody z kohoutku, ale nikdy nevím jestli vůbec a kolik toho dovezu. Řeším za pochodu.
Někdy si dovezu vodu z pramene do 20l kanystru, pokud mám cestu okolo.

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)

Mne rodina kvaskovy chleba zakazala ... bo mi vychadzal kyselkavy .... vsetci styria sa postavili ako jeden muz, aby som sa vratila k drozdovemu ...

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

na Babiččině mouce... štrůdl z ní ne a ne. njn. zajímavé je, že dřív bývala mouka jen jedna a šlo z ní upíct jak štrůdl, tak všechny různé buchtičky, dortičky podle chuti a nálady.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Jak dlouho se ten chleba v čínské domácí pekárně peče? A jaký má ta pekárna příkon?

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nejde o PŘÍKON, jde o to, kolik kWh spotřebuje pekárna od chvíle, kdy ji po nasypání mouky, přísad a nalití vody zapnete na zvolený program, do chvíle, kdy vám zapípáním oznámí, že si upečený chleba můžete vyndat.
Mám tu nejlevnější, koupil jsem ji před lety v Lidlu, tehdy stála něco kolem tisícovky. Je pochopitelně řízená mikropočítačem, momentální spotřeba energie kolísá podle toho, co zrovna pekárna dělá, jestli jen míchá tšsto, nechává je vykynout a udržuje teplotu kolem 40°C, znovu vypracovává těsto nebo peče.
Doba veškeré automatické přípravy je různá - podle zvoleného programu.

Spotřeba elektrické energie také, orientačně tak čtvrt kilowathodiny na jeden chleba.

Chuť a kvalita chleba podle volby jednoho z mnoha receptů v návodu, na internetu, či vlastní fantazie.Jinak jsou k dostání hotové směsi, kdy stačí jen nasypat pytlík do pekárny, dolít vodu, zapnout a po zapípání vyklopit hotový chleba.
Pekárna je výborná i na míchání a kynutí těsta s následujícím klasickým "ručním pečením"- třeba některého vánočního cukroví. Nebo na výrobu marmelády.
---
Největší nevýhodou jsou otravné zvuky při míchání, pro někoho vůně/pach při pečení - dávám ji na chodbu nebo do koupelny, pracuje bez dozoru.
----
Dnes bych si koupil větší a dokonalejší, tahle moje byla z "cenového dna", i když vyhovuje.

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Na miesanie je nez pekarna lepsi robot, cesto krasne vybehne zatvorene v mikrovlnke, len ju deti s nim nesmu zapnut, a marmelada sa lepsie robi v rure nez v pekarni, pac aka velka je ta miska na marmeladu? Ja davam pekac pre 6-clennu rodinu, a tak nejak si neviem predstavit pekarnu na tak velky objem cesta, kolko ovocia naraz peciem.

Ale ja som zaujata, ja povazujem pekarnu na chleba za najvacsiu hlupost, co sa da do domacnosti dovliect.

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pekárna již leží dlouho doma v komoře, nevyužívaná. Po prvotním nadšení, přišlo vystřízlivění. Z kvasnic chutnal a "voněl" po kvasnicích. Z kvásku to někdy chytlo divnou pachuť. Takže kupuji 1,2kg Šumavan a občas něco na změnu (Kovářský, Kváskový, ...). Nakrájím v obchodě. Část dám hned do mrazáku a na 2-3 dny mám vystaráno. Zatím to jde.
Měl jsem kdysi v začátcích v době nadšení i kvásek z Izraele, prý 2000 let starý. A jednou jsem si dovezl kvásek z dovolené, od pekaře z Toskánska. Časem se to ale zvrtlo a vyhrál nějaký místní divoký kmen ze vzduchu, vzor Olomouc.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak mi to nedalo a šel jsem se podívat na "domácí pekárnu", co ségra jednou vyzkoušela, moc se jí nezadařilo a tak stojí bez užitku.
Je to Moulinex a zespodu má štítek s příkonem 950W. Normální, běžný chleba, žádná specialita, se podle natištěné tabulky peče 60-70minut.
Zaokrouhlíme to tedy na jednu hodinu. Při příkonu pekárny 950W, je to spotřeba energie jen k pečení 0,95 kWh. Další elektriku sežere mísič-hnětač, protože ne každý je ochoten, dřít se s tím rukama, poněváč je může mít sedřené od něčeho jiného.
Motor hnětače, jak jsem se díval, má příkon podle štítku 700W a mísí-hněte se to prý přibližně 30min. To je spotřeba dalších 0,35 kWh.
Celkem je k upečení jednoho 1kg chlebu, co čtyřčlenná rodina zruší za jeden den (protože čerstvý chleba, když se povede, je pochoutka), zapotřebí 1,3 kWh elektrické energie.
Při nejběžnější sazbě D20d, pro RD s plynovým ústředním vytápěním a plynovou přípravou TUV, při hlavním domovním jističi 3x25A a při poměrně výhodné, kombinované smlouvě s EONem, vychází cena 1kWh ve vysokém tarifu na přibližně 7,-Kč s DPH.
Jen čisté upečení toho 1kg chleba v domácí pekárně, bez surovin a práce okolo, vychází po stránce spotřeby el. energie na 7,80,-Kč.
Proto bych se velmi rád seznámil s typem domácí pekárny, co zřejmě používá nějaké mimozemské technologie, proto zvládne upéci 1kg bochník chleba se spotřebou pouhé 0,3 kWh.
Ještě drobnost:
Nemáte-li trochu slušnější "zásuvkový" elektroměr, třeba od Hageru, Schneideru, od F&G a podobných firem, které měří poměrně přesně příkon, spotřebu i účiník, tak se holt musíte spolehnout na štítkový údaj.
Já rejpal, už ale na štítkové údaje nespoléhám, protože jsou řízeny hlavně tím, jak se výrobce potřebuje vejít do určité kategorie "zelenosti", nikoli pouze technickými normami.
Tak jsem třeba zjistil, že vysavač Zelmer, se štítkovým příkonem jen 750W a bůhvíkolika áčky na energetickém štítku, ve skutečnosti odebírá při běžném vysávání a při částečně zaplněném zásobníku plných 1.100W! Při vyprázdněném zásobníku bordelu, by to jistě bylo ještě více - je to ostatně stejné, jako u sáčkových vysavačů. Dáte-li do vysavače čistý, prázdný sáček, tak turbína vysavače nasává hadicí více vzduchu (vysavač pak "lépe táhne"), zatížení motoru tím ovšem stoupne a příkon se zvětší.
Dá se to s tím zásuvkovým elektroměrem vyzkoušet třeba tak, že si změříte odběr při běžném vysávání - a potom vysavači na chvilku (ale fakt jen na chvilku) rukou ucpete hadici. Otáčky motoru okamžitě letí nahoru, protože motor je bez vzduchu velmi odlehčený (je to sériový kartáčový motor, jehož otáčky bez zátěže stoupají vlastním odbuzením) a příkon motoru tak klesne na méně, než polovinu.
Chtěl jsem tím říct, že výrobci na štítcích často lžou. Skutečný příkon spotřebiče bývá o dost vyšší, nežli štítkový - protože nižší údaj spotřeby na štítku, znamená hlavně konkurenční výhodu v zařazení do lepší kategorie úspornosti. Že z toho majitel nic nemá, resp. zelený fanatik je uváděn v hrubý omyl, to výrobce nijak netankuje.
Stejné to je s příkonem u LED žárovek. I poměrně drahé, značkové výrobky (Philips, Osram, Skyligting), mají při zakalkulování jejich mizerného účiníku, skutečný příkon až o 50-70% vyšší, nežli je uváděn na obalu tohoto světelného zdroje.
Údaj "9W" rozhodně neznamená, že LED žárovka bere ze sítě těch vyznačených 9W, to je hrubý omyl. Na některých "férovějších" typech sice bývá, ale velmi malinkatým písmem, udán účiník cos fí a bývá tam stejně malinkým písmem udán i odběr proudu v mA. U LED žárovek je účiník okolo 0,5, je dán kapacitním charakterem předřadníku a bez PFC obvodu, vylepšujícího účiník u spínaných zdrojů, bohužel nemůže být lepší. PFC obvod v běžné LED žárovce bychom jednak nezaplatili, jednak by to dovnitř ani nevešlo.
U solidních, zásuvkových elektroměrů (které opravdu měří a respektují účiník) tak zjistíte, že ona zmiňovaná 9W LED žárovka, si ze sítě doopravdy bere téměř dvojnásobek.
Je to opět boj výrobců o čísla, opět platí, že watty prodávají, při tomto druhu šílenství zase ty nižší.
Kdysi bývaly na přenosných radiopřehrávačích, napájených např. ze šesti-osmi monočlánků, hrdé údaje natištěné na samolepce tím největším fontem, třeba "200 Watt PMPO". Koho zajímá, že to je fyzikálně absolutně nedosažitelný údaj ani při napájení přímo z Temelína?
Tyhle aparáty, s tímto druhem nálepek, si stejně kupujou lidi, co často ani nedochodili základku.
Českého zákazníka sice zajímá hlavně cena - ale také i to, že vedlestojící, dražší značkový výrobek - poctivější a soudnější firmy - tam má podstatně menším písmem natištěno jen "50 Watt Peak Power", což už při síťovém napájení a na několik milisekund, dosažitelné být může.
Jinak, té čínské zkratce PMPO, jejich vlastní specialitě, kterou žádný soudný výrobce nepoužívá, jsme kdysi říkávali "Poslední Mikrosekundu Před Odpalem".

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

na 950W, tak z chleba je kus zuhelnatělé cihly, pekárna rozpečená a na stole vypálená díra. Max. příkon potřebuje pouze na roztopení na provozní teplotu. K udržení této teploty pak stačí regulovaný příkon mnohem nižší.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

nevrčí furt. Jen za začátku než obsah promíchá, pak má docela dost pauzy. A při kynutí a ev. pečení nemlich to samé. Je to slyšet když zapíná. Tedy nevím jak ty dnešní. |Ony ty rozdíly taky budou možná tím, že vždycky když myslitelé něco vymyslí, tak první várky výrobků jsou vymakané. Další se snaživými hytráky vylepšují a už to nemá ten efekt jak by mělo mít.

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

"...Já rejpal, už ale na štítkové údaje nespoléhám...." vs "...Moulinex a zespodu má štítek s příkonem 950W..."
a přitom dále s tímto max. příkonem počítáte celkovou spotřebu. Zkuste někdy tam dát ten váš zásuvkový elektroměr a uvidíte, že příkon této pekárny fakt hodně kolísá v průběhu cyklu. Pak vám třeba kupodivu vyjde ta jinými uváděná celková spotřeba cca 0,3 kWh/cyklus.
A s těmi diodami a účiníkem tady hezky matete veřejnost: "...U solidních, zásuvkových elektroměrů (které opravdu měří a respektují účiník)..." - to je sice hezký, že máte takovejhle chytrej zásuvkovej elektroměr, ale zapomněl jste dodat, že tu zobrazenou zdánlivou spotřebu spotřebitel neplatí - domovní elektroměry vám natočí reálně spotřebované kWh, nikoliv ty přepočítané účiníkem (byť se to elektrárnám a hlavně rozvodným závodům moc nelíbí, protože ty i na ten zdánlivý výkon navíc musej být dimenzované, zvyšuje to i ztráty vedením a přitom jim to nikdo nezaplatí).

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

trapný a blbý Leoš, který má radost, když může všem okolo rozkopat jejich pracně uplácané bábovičky.
Jen počkejte, až bude Mikuláše, pošlu na vás čerta!
S vidlemi a řetězem!
A pod stromeček dostanete jen oškrabiny z brambor!
A popel z kamen!
Fuj je to!!!

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

Ale jinak dobré, jsem už zvyklý. A často bývá lepší, rozkopnout tu bábovičku zavčasu.
Dřív, než se jich uplácá víc a pak spadnou samy, nečekaně a v té nejméně vhodné chvíli.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

hnusný, trapný a blbý Targus, který ani nepřemýšlí nad tím, co Leoš zplodil a plácá něco o bábovičkách.
Leoš napsal takovou hovadinu o spotřebě proudu a vy, technický typ, jste si toho nevšim?
Ostatní ano.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

jste se zcela zmýlil(a).
Já jsem mladý, krásný a chytrý a nikdy jinak. Na rozdíl od jiných. Nebudu vás tady jmenovat.
A Leoš si může psát, co chce, bo máme hen tu demográciu.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

není korekce účiníku ve smyslu fázového posuvu mezi sinusovým průběhem napětí a proudu (cos fí), ale korekce neharmonického průběhu napájecího proudu způsobeného nabíjecími pulzy kondenzátoru za síťovým usměrňovačem, tj. korekce vyšších harmonických složek proudu a tím snížení deformačního výkonu.
Účiník má dva významy:
1. fázový posuv mezi harmonickým průběhem napětí a proudu (cos fí, anglicky dPF - displacement power factor), tj. poměr mezi zdánlivým a činným příkonem. U zdrojů se síťovým usměrňovačem s vyhlazovacím kondenzátorem vůbec nemá smysl jej měřit ani udávat.
2. skutečný účiník, (angl. PF - power factor), určený z výsledné hodnoty zdánlivého, činného a deformačního výkonu.
V praxi se bohužel oba účiníky zaměňují, resp. na druhý se zapomíná a je místo něj nesprávně používán první. Oba přitom mají různé hodnoty.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

z devadesáti procent bohužel žvaníte.

U těch ledek - opravdu to tak s účiníkem bývalo a občas ještě tu a tam je. Koupil jsem před časem v nejmenovaném hypermarketu úsporku o nominálním příkonu 1W a po proměření zjistil, že je tomu tak jak říkáte - tedy "žrala" ve skutečnosti 10W, protože (s)prostý kondík místo předřadníku
Mám měřák, který měří i účiník!
Hned jsem to nahlásil, ozval se mi druhý den tehdejší šéf českého dovozu (to jsem zíral) a úsporka se přestala dovážet (jemně a přátelsky jsem upozornil, že to budu jinak medializovat)
Jinak u každé úsporky měřím reálnou spotřebu, totéž u všech spotřebičů se standby provozem, napáječů obsahujících klasické transformátory (či jiné spotřebiče s indukční zátěží).

Devadesát procent dnešních LEDek (ale i nedávných úsporek) má skutečně udávanou spotřebu +10 až - 5%
V práci i doma jsem jich proměřil desítky, cca stovku.
Naproti tomu vlastním cca deset let starou audiosoupravu, která "žere" vypnutá v pohotovostním režimu 16W!!! a nezbývá než ji vytahovat ze zásuvky.
(Co se týče PMPO - máte samozřejmě pravdu, ale to nevymysleli Číňani.)
------------------------------------------------------------

Problém s vašimi vstupy je podobný jako u Aeronetu: Mísíte přesné a pravdivé informace se suveréně a rezolutně tvrzenými nesmysly nebo polopravdami či spíše čtvrtpravdami. Čemu z toho věříte - těžko říct.
Občas vás považuji za místního agenta-provokatéra, ale fakt nevím.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

jaký to je měřák?

Zatím bez slepic

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

po vysloužilém opraváři elektrotelevizní služby s výučním listem a nebetyčným sebevědomím. Co neodposlechl od kolegů, to neví. Na odborných elektrofórech má vesměs ban.

Zatím bez slepic

Ahojte. Ku doma dělanému chlebu.Ano, když dšělám špekáčky v pivu a je to i pro nějakou návštěvu, upeču i domácí chleba v simaxové míse (taková ta kulatá na zapečené těstoviny nebo francouzské brambory).
3hrnky hladké mouky lžička a půl soli drcený kmín a sušené kvasnice. smíchám to metelkou a pak hrnek a něco vlažné vody.Ručně hnětu- nejhorší je ty zbytky dostat z chlupatého hřbetu ruky.Dám do plastové mísy kynout pod utěrku a do tepla asi 10 hodin. Pak vymažu tu skleněnou misku nějakým lojem(máslo ani sádlo to není)a dám to prázdné do trouby kterou dávám rozehřívat na 230 stupňů.Jak trouba pípne, vytáhnu misky frcnu tam vykynutý bochánek tak jak je, přikryju a peču 30 minut. po několika minutách ale zkontroluju jestli se to nechytlo na dno. Prostě to vemu a zaštěrkám, zatřesu s tím.Po 30ti minutách je čas vzít poklici a dát ji pryč. Někdy vezmu mašlovačku a vodou ten bochánek pohladím. dopeču při stejné teplotě dalších 15 minut.Pak se bochník vytáhne, já ho zakryju do utěrky a dám na takový rošt vychládat. Někdy se tento jednoduchý recept dá vytunit přidáním sádla, smažené cibule nebo kefíru, ale nikdy to nebylo nějak výrazně lepší oproti tomu základu.Když se povede, je to opravdu pecka a po chlebíčku se zapráší.Proč to píšu, protože jsem zkoušel udělat i kvásek a následně z něj trochu víc pracnějším postupem chleba taky. Ale výsledek byl nevalný a neodpovídající úsilí. Prostě i tento jednoduchý postup má úžasný výsledek.Jestli je to nějak energeticky extra náročné v elektrické troubě oproti pekárně, kterou nemáme, jsem neřešil. Ten jeden bochánek za měsíc to nijak nevytrhne...Ale jo, lidi, rád čtu takové příspěvky, kde je úplně jedno kdo koho volil a kdo koho miluje a v koho věří nebo nevěří- jest musime všichni.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Myslím, že to Vidlák vidí zbytečně černě. Profesor dnes jasně říkal, že chce z ČR udělat jednu z nejvyspělejších zemí na světě. Ne, nepřepsal jsem se, NA SVĚTĚ. K tomu nemůže být lepší cesta než začít likvidací českého zemědělství, to dá rozum. Snad bych je profesůrkovi napsal, že já jsem pod stromek chtěl novou kytaru a dostal jsem díru ze sýra. Asi tolik k našim přáním.

Průměrný počet slepic: 4.5 (23 hlasů)

In reply to by MANDALADAN (neověřeno)

Trvalý odkaz

Určitě má Fiala na mysli náš, západní svět, především jeho současný pupek - EU !
(zbylé miliardy lidí s neeuroamerickými hodnotami a neeuoroamerickým programem sebelikvidace se nepočítají)

Takže bych profesorovi docela věřil, určitě má své fialové informace: Češi jsou natolik pomalí v zavádění všeho nového, že možná zmizíme v totální prdeli později než zbytek EUrosvěta, který pádí do řiti historicky nadzvukovým tempem. No a do té doby budou ti "šťastnější", co nás přežijí, sice živořit, ale - a to je důležité - budeme RELATIVNĚ jednou z nejvyspělejších zemí EUROAMERICKÉHO světa.

Průměrný počet slepic: 4.3 (13 hlasů)

Ona se vyspělost státu neměří podle toho, jak moc miluješ demokracii a svobodu? Filaja má už určitě ve skříni nachystané rajcovní prádélko a nastudován ten 3. díl kamasutry, takže ví, co přesně tahle rošťanda ráda. Holt když jí opravdu miluješ, tak i rozpadlá chatrč bez elektriky je vlastně palácem.

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)

jasně, kdy na to začne brát nějaké prášky, anebo budem zdvořile čekat, až to bude na klecový chov?

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

že vypolstrovaný pokojíček, s klikou pouze z venčí, bude pro profesůrka ještě ta lepší varianta. Osobně to spíš vydím na jednoaktovku, ve které bude figurovat konopný provaz a nejbližší kandelábr.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

i

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Pět holubů!
Jen pozor, aby ty tribunály nebyly rychlejší ;)!

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Zdravím Vidláku, výroba mléka je jedna ještě stále ze ziskových (byť mírně) komodit. cena mléka roste k 10 Kč, sice paralelně s tím i ceny šrotů (řepkový už i 10kkč). cena hovězího je tak vysoko, jak nebyla nikdy.

Průměrný počet slepic: 4.1 (17 hlasů)

In reply to by Funes (neověřeno)

Trvalý odkaz

Přímo Vidlákovské družstvo má dojnice. A už leta vozí mlíko do Rakouska, kde jsou vyšší ceny. A aby mlíko bylo ziskové, musí si producent dělat vlastní krmivo. Samozřejmě musí koupit směsi, které podporují laktaci a produkci mléka, ale kráva si nevystačí s koncentrátem. Ta potřebuje přežvykovat a naplnit bachor. Ziskové mléko je založené na tom, že příslušné JZD dělá siláž z kukuřice a nějakou tu senáž. Pak je produkce mléka v černých číslech. Sice žádná hitparáda, ale jde to. Ovšem jen největší hráči s automatickou dojírnou a dalšími udělátky mohou na léku vydělat i když krmivo komplet kupují. 

A myslíte cenu hovězího v maloobchodu nebo výkupní cenu hovězího? Vepřové je totiž v maloobchodu také drahé jako sviňa, ale ve výkupu se cena drží stále u dna. 

 

Průměrný počet slepic: 3.9 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Vyměním estébáka a jeho Agročert za situaci ze začátku 80.let. Vidím, co se dneska děje, ty osmdesátky velmi dobře pamatuju a proto to chci zpátky. Nebyly žádný dotace a na nic - naopak, existovala tvrdá embarga pro socialistické země. Nikdo ze zahraničí nám nic nepůjčoval a to, že jsme měli levnější ropu a plyn, bylo díky tomu, že si odtud Sověti odtahali skoro všechnu uranovou rudu. Co bychom s ní sami dělali?
Hned vysvětlím:
Je otázka, zdali by pro nás tehdy bylo výhodnější, prodávat naše tehdejší zásoby uranové rudy Západu a za západní tržní cenu - a potom ale nakupovat plyn i ropu taky za sovětskou tržní cenu, navíc ale v dolarech, protože Sověti by nás při tomto přístupu nijak nešetřili a žádnou jinou měnu by neakceptovali podobně, jako to bylo při dodávkách ropy a plynu do tehdejší NSR. Vedlejší NDR měla plyn a ropu za převoditelné ruble a za úplně jiné ceny, podobné našim.
Zpracovat rudu sami jsme neuměli a neměli jsme na to ani kapacity, přestože jedna, vlastně dvě atomky už tu stály. Domnívám se tedy, že dodat uranovou rudu do SSSR, abychom pak měli hotové palivo do atomek, benzín, naftu a ropu pro chemický průmysl doslova za pusu, bylo pro nás mnohem výhodnější, než za šílené peníze a v odlehlých oblastech stavět náročné a nebezpečné provozy na zpracování uranové rudy.
Kdo si pamatuje benzín normal, speciál a později i super - za nízké jednotky korun? Nafta motorová stála 2,-Kč, nafta topná, na poukázky z pošty za 0,80,-Kč?
Nepotřebuju tady 35 druhů jogurtů, dovážených sem přes půl světa a kdesi s jejich bohatě dotovanou výrobou. Stačí mi klidně 3-4-5 druhů, jako je dělal ve vlastní jogurtárně Čuba ve Sluškách, chci jogurty, udělané tady u nás, z našeho mléka, s našimi hygienickými postupy a udělané tak, aby to našim lidem chutnalo. Ve vratném skle, čímž se automaticky eliminuje odpad a náklady na nákup plastů.
Stejně tak je to se vším ostatním, nechci to natahovat.
Prostě chci zpátky osmdesátky, drobné nedostatky, co tehdy byly, se daly v pohodě překousnout. A Pražáci, nebo havlisti, vy se z toho klidně poserte.
Lidem okolo mě, koneckonců i mně samotnému se tehdy žilo dobře. Měli jsme všichni práci, každý si vydělal podle toho, jak byl šikovnej a i to největší nemehlo si vydělalo tolik, aby mohlo rozumně bydlet a jíst. Měli jsme kde bydlet, stavělo se jak o život - ostatně důkazy téhož, stále ještě stojí - celé Jižní město, Jižní svahy a další podobné projekty pro rozumný bydlení lidí.
Státu bezvýhradně patřila voda, elektrika, byty i celá infrastruktura, takže nikdo ty lidi nemohl sdírat z kůže "tržním nájmem" pět tisíc za metr kousek od centra Prahy. A kdo měl vlastní studnu a bral si vodu z ní, toho nechali na pokoji, protože to bylo pro stát výhodné - odpadl další spotřebitel vody z vodovodu a zbyla kapacita vodovodů pro výstavbu nových bytů.
S telekomunikacemi to bylo nahovno, to přiznávám. V ústřednách sice bylo kapacity dost, kór v těch osmdesátkových PK-čkách s křížáky, akorát nebylo zakopaných dost kabelů s dostatkem párů, takže se musely dělat podvojky, nebo někdo na telefon čekal i deset let, než někdo ten větší kabel naplánuje a zakope.
To bylo dost napiču, to uznávám - sám jsem na telefon čekal kolem 2 let - a to jsem měl, díky své práci a kamarádům na Správě spojů, docela "tlačenku" jak sviňa, byl jsem druhý odshora v pořadníku pro ulici a lokalitu. Ale kde nic není, tak ani čert nebere - když je kabel do ulice prostě plný a rezervní pár si nedovolí obsadit ani okresní tajemník, no tak je kabel plný a nedá se s tím holt nic dělat...Bylo štěstí, že za ty dva roky naplánovali položení nových nn kabelů, takže při jednom výkopu se "svezli" i spojaři. Oproti dnešku, kdy si někdo něco vymyslí, třeba interneťáci optiku a ulici klidně rozkopou i 2x do roka - to by dříve nebylo myslitelné už proto, že dát to po instalaci kabelů znova do pořádku, zaasfaltovat atd., stojí další zbytečný balík prachů. Oni i ti bolševici uměli počítat, víte? A možná líp, než ta současná garnitura, co umí počítat leda ty na stole v českých...
Celej slavnej převrat spískala Praha a pár grázlů od StB, kteří škodí dodneška. Ale následky toho převratu, hlavně tedy toho, jací lidi se tam po něm dostali, tak tyhle následky teď odesírá celý zbytek republiky. Odesírá to devět miliónů lidí, oproti jednomu nařvanému, roztlemenému a rozežranému miliónu v Praze. Studenti a herci, ti neměli na celej převrat naprosto sebemenšího vlivu. Byli pouze vítanou zástěrkou a užitečnými idioty tím, že stávkovali a potom agitovali po pražských podnicích. Řada ze studentů, jako byl Mejstřík či J. Šopovová, to zavčasu prohlédla a o těch už dneska neuslyšíte. A ti všehoschopní svazáci, jako byl v době převratu Bartuška - ti si nikdy nepřiznají, že užitečnými idioty byli.
Popřemýšlejte o tom i v souvislosti s tou zemědělskou výrobou. Jsem o dost starší, než pan domácí, sice v oboru laik, ale co se týče rodného města a JZD v něm, viděl jsem dost na to, abych se k tomu mohl vyjádřit aspoň okrajově.
Kurva - vždyť ti jezedáci, aby nemuseli najíždět zbytečné kilometry, kolikrát se zabahněnými, nebo speciálními stroji k běžným pumpám - tak měli na dvoře každého JZD, nebo spíš na dvorech mechanizačních středisek svoje pumpy! Dostávali do nich kvalitní naftu naprosto přednostně, hned po vojácích, protože živili národ!!
A že občas něco chybělo?
No holt, už tehdy bohužel úřadovali přesně ti blbci, idioti a zmrdi, na které nadáváme dneska a které jsme tehdy museli nechali být, protože to byli převážně členové Strany, na které si nikdo netroufl. A dneska je těchto samých lidí plná vláda, plné managementy podniků a to je příčinou, proč to jde všecko do prdele.
Estébák je jenom jeden z těch mnoha, co díky informacím od StB (věděli vše v pořádném předstihu a předávali jen vyvoleným), kontaktům z několika PZO a také zkušenostem s obchodováním ze zahraničí, prostě chytili příležitost za pačesy a už ji nepustili.
Lidi v Agročertu bohudíky nejsou jediní, kdo tady zemědělství a živočišné výrobě rozumějí. Půjde-li Agročert do prdele, tak se nic nestane a dokonce nepřijde o práci ani většina stávajících zaměstnanců. Nikdo rozumný se nebude zbavovat člověka, který rozumí své práci a dělá ji dobře - takového si rád ponechá i nový hospodář.
A jak to bude s tou řepkou a plodinami, co nemají s výživou národa nic společného?

Průměrný počet slepic: 4.5 (19 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Byla záporná sazba daně=dotace např. na dětské boty ;) Takže není fér říkat, že něco nebylo, když bylo

Průměrný počet slepic: 3.7 (15 hlasů)

Běžně se trollové nemají krmit a se zkurvenými anonymy se nebavit - s dovolením udělám pro tentokrát výjimku.

Jestliže stát z hodnot, které vytvořili jeho vlastní občané, přispívá vlastní fabrice na výrobu dětských bot - pro děti našich vlastních občanů a řekněme do 10 let plošně, tak co je na tom proboha špatně?

Z těch hodnot, které tvořili např. chlapi v našich ocelárnách, se vzala jejich část a přispělo se té obuvnické fabrice, která vyráběla botky pro malé děti. Pro děti našich vlastních občanů, které samy jaksi žádné hodnoty ještě tvořit nemohou - ale až vyrostou, tak budou.
Pořád se tak ale dělo v rámci jednoho státu, jednoho státního rozpočtu a toho, aby ta fabrika vyráběla kvalitní, zdravé botky pro děti.
Aby jim v těch botkách nožky rostly zdravě, aby později, jako už dospělí občané, měli zdravé nohy.
Aby pak stát nemusel vydávat další peníze do zdravotnictví, na případnou léčbu či operace růstových vad, způsobených nekvalitní obuví.
Co je na tomhle kurva špatně?

Momentálně to funguje tak, že z těch hodnot, které ještě vytváří zbytek našich ocelářů, část odvedeme do brusele, nebo ty hodnoty odsud vyvedou zahraniční korporáty. Pak s nimi Merkelová, miliardami eur ročně, uplácí Erdogana, aby sem proboha nepouštěl vetřelce a nechal si je tam.
Aby to nebylo tak jednotvárné, tak pro změnu brusel těmi našimi odvedenými penězi, prokazatelně financuje palestinské teroristy.
A z toho všeho máme my, nebo naše děti v ČR co? Akorát tak velké hovno.
Dostaneme z brusele jakousi část zpět, ale tu si musíme "zasloužit", pokorně o ni škemrat miliardama papírů, nesmíme ji použít podle vlastního uvážení a podle vlastních potřeb.
Potom vznikají cyklostezky pro ničím nepřínosné cyklisty, které vedou odnikud nikam a nikdo po nich nejezdí. Nebo se postaví předražená rozhledna v údolí, ze které je vidět akorát na hnojiště bývalého, rozpadajícího se JZD - a jinak bude zdarma sloužit zahraničnímu telefonnímu operátorovi. A protože to bylo postaveno za ty milostivé peníze z EU (bývalé naše), tak to nesmíte -za peníze- pronajmout tomu operátorovi, ale můžete mu dovolit, aby to využíval.
Furt dobrý?

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je mi líto, ale soudruzi z Moskau nám platili za uranovou rudu světové ceny.
Nechá se to najít na netu, jsou - nebo byly - o tom extra stránky.
Pohádky o tom, jak nás soudruzi okradli a my se mohli mít na věčné časy dobře, jsou opravdu jen pohádkami.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

taky se zapomíná nebo neví, že všechnu železnou rudu jsme měli od nich. Proto byly ocelárny tak výkonné. Pamatuji , jak v mrazivýcch letech dolovali zamrzlou rudu z vagonů, bylo to v telce ještě tenkrát naší, a pravdivě informující. Bylo to zajímavé

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

z Křivého Rohu, tak to snad ani nebylo o co stát.
Teprv až se začaly vozit peletky, šla "výroba vysokopecní strusky" konečně trochu dolů.
Přál bych vám vidět rozdíl ve velikosti vodpadů tehdy a dnes.
Nikoli na papíře, ale na vlastní oči.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

jako uživatelka. Možná je tom tím, kdo umi - umí a že už ti "oceláři" už nejsou co bývali. Víte, když k nám natáhli koleje pro šalinu, nevím podle jakých norem a provedení, prostě jako -kdysi dávno nastavěli dřevěné pražce, na ně našroubovalli kolejnice, prosypali štěrkem a fungovalo to bez problémů +/- nejmíň třicet let bez větěích oprav. Včil to udělali kvalitně , podle evropských norem a od září - nemine týden aby něco neopravovali, neustále procházejí kolejiště v těch žlutých vestách a že by to bylo bezhlučné, jak povídal nadšený pan starosta a spol se říct nedá. Aninemusím koukat , slyším, kdy jede k nám a kdy od nás... tak co vím????
Tead ač-li to není tím, že dřív byly ty kolejnice zapuštěné de fakto do zemně a větší část byla pod úrovní terénu a nyní jsou komplet vystrčené do prostoru - asi podle nových norem nj asi pokrok

Zatím bez slepic

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

S tím vratným sklem, to není tak ekologické, když kompletní výroba a dovoz skleničky je třeba 50 halířů a cena za výkup, třídění, manipulaci, dopravu, zase třídění a vyčištění 2x tolik. A cena je obecně přímoúměrná ekologické stopě.

Průměrný počet slepic: 3.3 (6 hlasů)

no ano, vymytie kelimku od jogurtu do zberu spotrebuje viac vody nez vyroba noveho kelimku ... ale sme ekologicki, bo kelimok nespalime :P ... ostatne, EU zistila, ze ohen je neekologicky, tak co

ale je mozne, ze vratne sklo nebolo ekologicke, ale ekonomicke, ked sa sklo tavilo doma, aj umyvalo doma, mohlo sa stat, ze umyvanie bolo tenkrat lacnejsie nez nova tavba

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)