Sbohem kravičky a prasátka

Autor
Štítky

Ve svém včerejším článku jsem se snažil rozebrat situaci, do které vláda zkouší natlačit naše zemědělce. Dotaci v původní výši budou dostávat jen zemědělci do 50ti hektarů. A nad 150 hektarů už bude dotace směšně nízká. 

Tvrdil jsem, že tento pokus odskáčou nikoliv velcí vlastníci půdy a velké zemědělské koncerny, ale odskáčou to ti, kteří v posledních třiceti letech opravdu tvrdě makali a dokázali si vytvořit farmu o velikosti kolem 500 ha, protože to je výměra, kdy člověk nedělá šestnáct hodin denně, může si dovolit obnovovat techniku, opravovat budovy, je schopen obilí krátce skladovat a čekat na lepší cenu a je schopen i nějakých investic.  500 hektarů už totiž papírově nerozparcelujete mezi rodinu.  

Tito zemědělci se zpravidla pouštěli do nových postupů a byli schopni zajímavých investic. V mém okolí dva takoví využili vhodné situace a postavili (za dotace) bioplynové elektrárny. Díky tomu měli k dispozici zadarmo hodně tepla a tak jeden vytápí skleníky firmy, co se zaměřuje na bylinky a druhý vytápí výkrm hovězího. Hovna hned používá zase do bioplynky a díky tomu udrží i živočišný výkrm v černých číslech. Není to žádná bonanza, ale funguje to. Samozřejmě on si nemůže dovolit dělat mléko. Na kravín nemá. Ale má na to, aby v teple krmil býky na maso. Teď ale padla sekera na kámen - onen člověk je podle vládních měřítek agrobaron. 

Menší zemědělci (ti co to nedělají na plný úvazek) ti si papírově rozdělí pozemky mezi rodinu, takže táta bude jeden zemědělec, máma druhý, dcera třetí a syn čtvrtý. Všechno bude dál obdělávat jenom táta, máma bude dělat čtyři účetnictví místo jednoho, bude nadávat na byrokracii, ale jinak na tom budou stejně a syn s dcerou na pole ani nepáchnou, tak jako tam nepáchli doposud. 

Největším poraženým ale budou bývalá zemědělská družstva, která obdělávají někde mezi 1500 - 3000 hektary. Jednak jich je poměrně hodně a jednak právě tihle jsou ti poslední, kdo u nás dělají živočišnou výrobu v bývalých kravínech a vepřínech. Sice to prodělává, nemají peníze na údržbu, ale komunistické stavby něco vydrží, takže zatím to ještě šlo.  Zaměstnávají na vesnicích ty nejhůře zaměstnatelné lidi, kteří nebyli dost chytří, aby dojížděli do montovny a tak chodí krmit a dojit.  Už teď pro ně byla živočišná výroba ztrátová, protože do supermarketů jde maso placené královskými německými dotacemi.

Tohle bude první, co půjde do háje. Ty vepříny a kravíny. Protože to je nejjednodušší a nejrychleji realizovatelné opatření. 

Zároveň to nebude stačit. Málo platné, takový pětisethektarový soukromý farmář dře víc a rychleji než zaměstnanec družstva. Takže brzy budou ve ztrátě i se samotnou rostlinnou výrobou. A přijde den, kdy budou na prodej.... 

Myslíte, že se jako kupci nabídnou nějací novozemědělci, pro které to bude příležitost začít skvělý zemědělský život dotovaný šesti tisíci na hektar? Že se pro takové tisícihektarové družstvo najde padesát kupců? Nebo že by si vlastníci půdy řekli, že udělají společenství malých zemědělců a začnou hospodařit? Jak dlouho by takový prodej trval?  Ne, ne, prostě přijde obchodní zástupce velkého koncernu, nabídne cenu v příslušných milionech, popere se s dalšími obchodními zástupci jiných koncernů, chvíli se budou navzájem přeplácet, někdo z nich to vyhraje a koupí to sakumprásk. 

Zaměstance vyhází, protože má svoje. Traktory rozprodá, protože má svoje. Areál družstva srovná se zemí a bude tlačit na změnu územního plánu, aby tam mohlo vyrůst něco jiného a výdělečného. Klidně i stavební parcely pro bydlení. A bude vyřízeno. Na nějakém skrojku bývalého družstva možná zůstane jeden malý padesátihektarový zemědělec bez strojů i budov, který si všechno objedná jako službu a jinak bude normálně chodit do práce. Třeba zrovna bude dělat účetního v tom velkém zemědělském koncernu. 

Ale ještě předtím takřka úplně skončí živočišná výroba u nás. Což samozřejmě nevadí, protože všechno dovezeme z Německa a Polska. 

Víte, já někdy ty naše vlastence nechápu. Na jedné straně by chtěli soběstačné zemědělství, vrátit sem průmysl, chtěli by vystoupit z EU, ale když píšu o tom, že deagrofertizace především bude znamenat zničení právě toho zemědělství, co je ještě v českých rukou a zůstane tu, protože družstvo o 1500 ha nebude mít sídlo na Kypru... když tohle říkám, jako bych mluvil do dubu.

Že Babiše nesnášejí ojropřisluhovači, tomu rozumím. , ale že i leckdo z Alternativy je  tak posedlý Babišem, že je ochoten si nechat spálit zemi, jen aby se oligarchy zbavil, to mi hlava nebere.  Ale nedá se jim vysvětlit, že tohle není tlak na Babiše, tohle je jen záminka na zničení všeho českého.  Až totiž bude mít Babiš pocit, že mu chtějí zničit Agrofert, tak ho prostě prodá Němcům nebo americké  globální korporaci a ti se už postarají, aby vláda změnila pravidla.  To se mluví o čapím hnízdě, o STBákovi, o tom jak se ohne před EU... a nikomu nedochází, že tleskají tomu, aby prázdné místo po zničeném Agrofertu nezabral český vlastenecký kapitál, ale nějaké cizí korporace, které budou stokrát horší než Babiš.  Andrejko by ze sebe měl mít radost, už má silnější jméno než Václav Klaus. 

Tahle zaslepenost a neschopnost rozlišovat detaily bude smrtící i kdyby se stokrát mluvilo o vlastenectví. Na zničení Babiše jsou povolány zahraniční zájmy a zahraniční peníze. Cizí vojsko má vyřešit domácího oligarchu... i za cenu rozsáhlého plundrování a kolaterálních škod. Potřebujete diktátora jako sůl, takové vlastenectví  je tomuhle národu stejně nebezpečné jako Fiala, jen s opačným znamínkem.  Člověku se vysloveně chce dát se do služby nějakému oligarchovi, protože ten alespoň sleduje své zájmy a umí počítat. Ve jménu velikosti tohoto národa z něj zbyde jen polovina a bez zemědělství. 

Chápe tu někdo alespoň tak triviální úvahu, že Babiš alespoň sypal všem stejně a plošně, kdežto tihle nasypou jen kamarádům a ve jménu deagrofertizace stotisícihektarového velkopodnikatele zničí všechno, co je větší než 50 ha? Tohle je ten boj proti oligarchům?  Kdyby blbost nadnášela... 

Jo a mezi námi... zničení živočišné výroby v bývalých družstvech bude mít ještě jeden dopad - i ti menší, co krmí býky v moderním vytápěném kravíně, budou mít problém. Protože svoje podnikání ukončí nepotřebné inseminační stanice, skončí veterináři, co uměli porodit tele a zašít krávě břicho, skončí zootechnici, co uměli vykastrovat vepříka... a tak si svoje živočišné podnikání rozmyslí i leckdo další. Ti pětisethektaroví, ti to nevytrhnou. Jsou příliš malí. Kvůli nim se nevyplatí držet chovného býka nebo kance a k němu celé vybavení. 

Z moderních koncernových vepřínů pracujících jako linka v automobilce si totiž sele na výkrm domů nekoupíte. Tam není nikdo, kdo by vám ho vyhnal, zvážil a vypsal daňový doklad. Tam má každý svůj úkol rozepsaný na minuty stejně jako ve Škodovce.

Mezi posledními, kdo toho pak nechá, budu i já, protože to jinak nepůjde... Nebudu mít kde si koupit sele, nebudu mít kde získat prasničku, nebudu mít kde koupit inseminační dávku a kdybych měl živit kance, aby oplodňoval přirozeně, tak jednak budu v dokonalém mínusu a jednak mě ukamenují sousedé, protože kanec fakt smrdí.  Konec živočišného vidlačení. Vydržím odhadem tak o dva roky déle než družstva v okolí. 

Ale zase to bude akorát v té době, kdy bude poptávka po autoritativních vládcích, takže budu mít čas na občanskou válku a revoluční tribunály. Jak vidíte, na tomto image už pracuji, abych pak byl připraven. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (179 hlasů)

Komentáře

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

Uz jste nekdy prubnul ochutnat rajcata zakoupena v lete ? :-D

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

In reply to by Homer (neověřeno)

Trvalý odkaz

Co tak vlastni posla z popela, moci a slunce? Samy cukr.

Zatím bez slepic

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

tudle vloni v únoru v Lidlu:
říkám ženě: "Jahody za 49,90, to už asi v létě nekoupíme."
Koupili jsme 3 kila, já to rozmixoval a dali jsme to do mrazáku.
V létě (české) jahody za 90-120 v tvrdé měně. Chuť a vůně stejná.
Tak jsme zásoby z mrazáku smíchali asi s dvěmi kily jahod od babičky a marmelád je, že to ani nesníme.

Zatím bez slepic

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak on ten prevrat bol brany ako casovy udaj, ale zaroven aj ako pricina ... pretoze az ten prevrat k nam pustil globalizaciu, a vymozenosti zapadneho sveta, kam sa radili aj tie jahody v zime. A tiez to, ze po prevrate sa na druzstevnikov a rolnikov zacalo divat zvrchu (aspon medzi mestakmi u nas na vychode), pretoze komunisti ich podporovali, tak po prevrate im to dame zozrat ... a tiez za komunistov sa hrabat v zemi muselo, ale po prevrate uz mozeme do cisteho, bo privezieme ... tou dobou sa zacali objavovat deticky, co vedeli, ze kravy nam netreba, bo mlieka plny obchod.
Ale mozno to zacalo nejakou tou euforiou, ze zmena, bo po prevrate sa tolko dobrych, praktikujucich krestanov vyrojilo, az mi z toho zle bolo ... ale mozno to bolo tym, ze ja som akurat v puberte bola, a ciastocne zila na prestarlej vesnici, kde sa viera pred prevratom a po nom nezmenila, a ciastocne v meste, ktore bolo do prevratu ateisticke, a veriaci sa hlasili, a po prevrate aby clovek ateistu lupou hladal.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

Díky, Maneco, hezké, byť nekompletní ocenění úlohy (Havlovy) osobnosti v dějinách!
Bohužel ale Taras použil z Vidláka jen jedinou větu, od které se odpíchl.

Pokud hodnotíme Havlův přínos - byl to geniální eklektik a myšlenkvý skořápkář a eskamotér.
Jinak ovšem dostal po dosazení do prezidentské funkce řadu poradců, přesněji tlumočníků zahraničních pokynů.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

Myslím, že s Tarasem bych si rozuměl.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Za bolševika byl skoro u každé vesnice kravín nebo vepřín.
Když jsem po listopadu projížděl Rakousko či Německo tak mi připadalo, že je jich tam o dost méně.

Průměrný počet slepic: 1.4 (7 hlasů)

Za bolševika bylo více kravínů, ale méně mléka.

Průměrný počet slepic: 2.1 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

nebo ne? Vidím to na samotest.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Domluvili se nebo ne, jdu pátrat... :-)

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

večer.

Průměrný počet slepic: 4.4 (5 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

Poslanci se znovu sejdou v 18:00.

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)

Jsou důležitější věci, je nutné sledovat čt24 a hltat informace plnými doušky.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Je nesmysl usilovat o potravinovou soběstačnost za každou cenu. Zavedením povinného podílu českých potravin v supermarketech bychom se vrátili před rok 1989, důsledkem by bylo jen zdražování, říká agrární ekonom Tomáš Doucha. (2020)

Považujete za rozumné, aby Česko na domácím trhu usilovalo o potravinovou soběstačnost?

Ta myšlenka potravinové soběstačnosti je jistě politicky chytlavá. Kdo by si nepřál vyrábět si doma sám všechno, co ke svému životu potřebuje?
Ani já ten pojem úplně nezavrhuji, ale měli bychom si uvědomit, že doma pro nás už není jenom Česká republika.
Doma je pro nás také Evropská unie. A také si říct několik čísel, abychom chápali celý kontext.
Každý pracovník v českém zemědělství dnes od daňového poplatníka ročně v průměru dostává přes 500 tisíc korun.
Málokdo si to uvědomuje. To jsou veškeré dotační peníze jak z Evropské unie, tak z domácích zdrojů. To je pohled příjmový.
Potom je tu ještě pohled podnikatelský. Daňoví poplatníci vynakládají ročně na podporu zemědělství tolik peněz, že to v průměru dělá přes 14 tisíc korun na jeden hektar zemědělské půdy.
Každý hektar, který kolem sebe vidíte, v průměru inkasuje tyto nemalé peníze.

A když to všechno, co naše zemědělství s uvedenou podporou vyprodukuje, přepočteme na nějaké společné jednotky – na tuny zemědělské biomasy, na obilní jednotky nebo nějaké výživové jednotky – tak s překvapením zjistíme, že to s tou naší soběstačností není vůbec zlé. Fakticky se tu vyrábí o 30 až 40 procent více té biomasy, než jaká je každoroční domácí spotřeba.
Celková míra soběstačnosti České republiky ve výrobě zemědělských surovin tak vysoce převyšuje kýžených 100 procent.
Úplně jinou věcí je, že tato výroba je strukturálně velmi nevyrovnaná.
Vyrábíme hlavně suroviny v podobě obilovin, řepky a třeba mléka, které vyvážíme, a máme tady výrazný nedostatek domácího ovoce, zeleniny nebo vepřového masa.

V zásadě tedy nemáme problém se uživit, ale domácí výroba neodpovídá domácí poptávce?

Jak říkám, je tu velká strukturální nerovnováha. Mohli bychom teď dlouho diskutovat, proč vznikla, ale toto všechno je třeba si ujasnit, než vůbec začneme mluvit o potravinové soběstačnosti jako už notně zpolitizovaném tématu.
Zároveň je třeba vnímat, jak účelně jsou ony peníze daňových poplatníků využívány. Nelze zastírat, že naše převažující průmyslové zemědělství má velké problémy ve vztahu k životnímu prostředí, ve vztahu k půdě, k vodě, k biodiverzitě, ke krajině. A toto všechno je třeba vytknout před závorku.
......................
Musím připomenout, že náš potravinářský průmysl pracuje se 60procentní výkonností oproti průměru EU.
Neměřeno s Německem či Rakouskem, kde je ten rozdíl ještě o něco vyšší. To jsou oficiální evropské statistiky.
A pak se stane, že zemědělci dostanou za hranicemi za litr mléka 8 i více korun, když u nás je to třeba jen 7,50 Kč. To jsou čísla z roku 2019.
A podobné rozdíly jsou u živého skotu, kde v zahraničí mimo jiné lze daleko lépe zpeněžit produkty ekologického zemědělství.
Tady dostanete za kilo živé hmotnosti zvířete třeba 70 korun, venku 80 i více korun.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/chcete-jen-ceske-potraviny-zde-je-ce…

Průměrný počet slepic: 1.7 (6 hlasů)

...je jedním z důležitých předpokladů jak v byrokratickém centrálním pseudokapitalismu udělat slušnou kariéru.
No a umět klást spoustu náramně užitečných otázek a odpovídat na ně stylem " v zásadě zbývá ujasnit si ty otázky, které zde jsou".
:-D))))

No tak jasně že potravinovou soběstačnost nelze nařídit, a že v předotovaném zvenčí, tedy zkorumpovaném (se vší opatrností vůči realitě, je mi jasné, že jinak by došlo k drahotě) prostředí je jedinou cestou strukturovat ty dotace.
Rozbité lokální komunity , systémem finančním, ale nelze napravit pouze nějakou šmakuládou uvařenou z tohoto antihumanistického (započítej světové války, nejen krize..to znamená i hiolokasut) systému...to už je jen setrvačnost a pomatenost krysy, která uhání do slepé komůrky s cyklonem B....

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)

teflonově žvanit a ať se vás ptají na co ptají,pořád se držet svých teflonových frází a neodpovědět konkrétně na nic. Krásná ukázka v praxi,rozhovor Farskeho s Drtinovou na DVTV,kdy už i kavárnice a Topačka Drtinová jen koulela očima

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

Prostě aby na stránce bylo aspoň něco, kvůli vzhledu, estetice stránky. Aby oko bylo spokojené. I cit.

Já asi 10 minut poslouchal ty kecy údajně to nejvýše odpovědných , ohledně Turow, pak jsem to vypnul. Co mám z toho vědět jak ten leze do řiti té anebo že je vše na dobré cestě ? Co z toho mají lidi, kterým vsakuje do studny šlám ?
Tady bych byl por Lacsovu metodu, tady by možná ovoce přinesla.

Důvěru si už sami sobě v parlamentu dali ? To též nesleduju, je to ze stejného pytle blech. Kecy o ničem a pak nůž do zad, vedený z prostoru někde na temném schodišti rukou přecedajícího, hlavou mafie.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

Zase jsem se radoval předčasně..

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Obecne pestujme brambory na Vysocine a pro fajnšmekry zobchodujme kilo brambor za 1 avokádo. Dokud nebude hlad, tak je to OK.

Zatím bez slepic

Supe.
Kolik z těch mld.se vrátí se zase státu,pomocí DPH,všelijakých nákladů,poplatků a v tom je zakopaný pes.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

předtím než nebude, bude stát kilogram asi 10 x víc než nyní.Jaký postup zvolí vyvolení jste nám nastínil.Myslím ,že podstatné jsou příčiny a proč k nim dochází,ne důsledek.
Dobře nám tak,co jsme si navolili za dekády to máme.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

Tedy raději " Dobře těm, kteří si to sobě i nám po dekády volili".

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Neviděl bych to tak hrozne. Proste bohati si koupi maso za tisíce a chudi budou na kasich. A potom bude revoluce. Nic nového pod sluncem.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Už byla buržuazní, proletářská, nacionálně sociálistická, průmyslová ....

Na kasích ?
Nemělo být " na kasách" ?
Pokud nezruší hotovost, tak by opravdu chudí mohli získat peníze z vyrabování kas. Ovšem jedině pokud je mezitím nezlikvidují opravdu účinnou a selektivní biologickou zbraní-....coby nepotřebné, nahradí je roboti (ty je také možné naučit jezdit na víkendy, kupovat si šle a podprsenky, bát se budoucnosti , šetřit si na důchod, věřit lékařům a bankéřům....).

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

má být v zimě 8-14°C. V létě nemá přesáhnout 27°C - potom má kráva stres, čili dýchá frekvencí nad 80 dechů/min (já mám v klidu průměr 13-14), klesá smetanovitost mléka a zvyšuje se kulhavost.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidím to trochu jinak o co půjde.
Zlikvidovat právě ty malé zemědělce a vůbec malochovy,třeba jako pan Vidlák,nebo chovatelé drůbeže k vůli možné nekontrovatelné nákaze a její šíření.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

vyzvala Agrární komoru, aby přestala občanům lhát... Co je tedy pravda? To, co říkáte Vy (a Agrární komora) nebo co říká pan Bábek - tedy jeho zemědělský expert?

Průměrný počet slepic: 2.9 (8 hlasů)

Strana soukromníků České republiky, která dlouhodobě hájí zájmy malých a středních sedláků, považuje za nezbytné vyjádřit se k událostem posledních dní, kdy do úřadu vlády nastoupil nový ministr ing. Zdeněk Nekula. Zásadně odmítáme stanoviska Agrární komory a Zemědělského svazu k oblasti zastropování a redistributivní platby. Lživou kampaň, kterou Agrární komora vede vůči nové vládě, je potřeba uvést jasně na pravou míru.

Současná rétorika představitelů Agrární komory jasně stojí za bývalým ministrem Tomanem. Jeho poslední návrh ohledně podpory velkochovů prasat a drůbeže měl jediný cíl. V poslední fázi svého funkčního období změnit pravidla rozdělování evropských dotací ve výrazný prospěch velkochovů (agroholdingů).
Dezinformace ohledně nerovné hospodářské soutěže. Argumentace Agrární komory, že změnou pravidel dotační politiky v novém pětiletém období, vznikne nerovná hospodářská soutěž mezi sedláky a agroholdingy je zcela lživá. Na první tiskové konferenci při nástupu do funkce nový ministr zdůraznil, že je důležité narovnat pravidla dotační politiky, která byla za doby ministra Tomana ohýbána ve prospěch agroholdingů. Strana soukromníků České republiky toto narovnání dotačních pravidel má ve svém zemědělském programu a dlouhodobě ho prosazuje.
Spontánní setkání zemědělců. Agrární komora na úterý 11. ledna 2022 svolala demonstraci před úřadem vlády. Tuto akci doprovázely reklamy v rádiu a měly ve společnosti vyvolat dojem, že vlastně všichni zemědělci protestují proti novým plánovaným změnám. Považujeme za nezbytné postavit se za naše sedláky z rodinných farem a říct jasné NE. Říct ne lžím a podvodům ze strany Agrární komory a Zemědělského svazu.
Vyzýváme současného ministra zemědělství, aby naplnil vládní program koalice, aby neustupoval zájmům oligarchů českého zemědělství a nezrazoval tak vlastní voliče, kteří mu na podzim loňského roku dali důvěru ve volbách. Agrární komoru a Zemědělský svaz vyzýváme, aby svým jednáním nepoškozovaly vlastní členy.

Martin Nejdl – předseda Zemědělské sekce Strany soukromníků České republiky

Průměrný počet slepic: 3.1 (10 hlasů)

No a dokáže Nejdlův svaz nasytit kolik občanů a občanek republiky, a na jak dlouho ? Aspoň do období před žněmi?
I občanek a občanů bydlících mimo lokalitu, kde žije Nejedl ?
Jaké (pro)dá záruky ? Za kolik ?

Průměrný počet slepic: 3.3 (10 hlasů)

Soukromý zemědělec Martin Nejdl se věnuje chovu plemenného skotu na Klatovsku, kde „od píky“ vybudoval úspěšnou farmu. Právě pohled a zkušenosti malého farmáře uplatňuje při formování nutných změn české zemědělské politiky, která se musí vrátit ke skutečné podpoře malých zemědělců, rodinných farem a rozvoji naší potravinové nezávislosti a kvality lokálních potravin.

Průměrný počet slepic: 2.9 (9 hlasů)

Kolik lidí je schopen dlouhodobě a spolehlivě nasytit ?
Skutečná podpora je co ? Trojnásobné dotace ?
Hlavně aby se on najedl, Nejedl.

Průměrný počet slepic: 4.3 (10 hlasů)

Člověk se jménem Nejedl by neměl pracovat v potravinářském průmyslu, ani v zemědělství. Jako Nepil nebo Nesvačil.

Průměrný počet slepic: 4.4 (13 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Byl by tvrdý a pevný jako Skála.

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Naštěstí nepracuje v pivovaru, ale v divadle.

V bance by pak neměl pracovat Žebrák, ten by se hodil do stranické pokladny.

Nedomu taky znám.
Ale normálně bydlí, není na ulici.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

My měli u baráku králíky a kury.Byli vajca, občas slepičí vývar občas králík na smetaně.Po převratu to chvilku vydrželo, ale co, levné vajca z kauflandu různé jiné maso bude tež. Zlikvidovala se hospodárka. I kdybych ji chtěl obnovit,řekněme králíky ne ale kuury- tak trávu, na kterou jsme s kosou chodili hned na pole za barák, už nebude možné tak získat bo okolo jiné baráky. Podestýlka ze slámy- no dnes tak leda z řepky- kde ji seženu? Zrní, snad bych věděl kde koupit no ale trable trable.Máme malou zahradu dílem okrasnou dílem pár stromů, malin,mám u plotu v rohu 2 kompostéry u něj asi 70cm na 5 metrů pruh kde se dá něco pěstovat. byly to dýně hokaida z kterých uměla dcerka doslova kouzlit polívky třeba, dílem cukety.Pak jsem to omezil a na část vysázel brambory. Jo, na takový kousek úroda hezká. Jenže katastrofa to byla s dýněma a cuketama. Slimáci lezli a likvidovali i ty ochlupené rostlinky co už jsou i na dotek ne úplně hebké.No a pak další potíž.Pokud bych měl brambor víc, nemám je kde uskladnit. Švestky, fakt dobré jsem rozdával po sousedech, a loni poprvé jsem zkusil dát do bečky na kvas. výsledek nevím čím jestli zapáchající bečkou nic moc.Pitné to je ty 4 litry ale fakt k dobrému pití to má daleko. To samé rybíz. Mám celkem velké křaky červeného rybízu. Hrome co s ním- marmelády- prý je na to potřebný strojek, asi aby se odstranily ty slupky, a žena se s tím mrcasit nebude.Tož to šlo do demižonu. Opět jako skoro vše do čeho se pustím výsledek nebyl pitný. Vonělo to ale kyselé jako okurka.Dá se to použít max jako svařák, kam se dodá cukr.
Jako opravdu možná řeknete si drobnosti, ale odradí to.Dělám na kyslíkárně a řídíme proces výroby technických plynů.Většinu času pohoda, ale jak se něco pokazí přichází obrovský stres, a nápor na psychiku to dávat ve dvou nebo 3 lidech dokupy.Už jsem si kolikrát říkal rozšířit béčko na traktor, přihlásit se někde , jezdit s krmením, při sklizni, v zimě odklízet sníh z cest...nebylo by mi líp?Asi jo...jenže- a to žijeme jen jednou.Teďkom se snad konečně ve 48mi letech poprvé v životě projedu na koni. Nikdy jsem na něm neseděl a tady 20 km vedle mají program, den u koní. Zajedu nakrmím napojím, vyčistím kóji, možná osedlám a projedu, a podle toho co na to řeknou moje třísla i odstrojím a zase mu dáme za odměnu co potřebuje.Jinak k těm dotacím, vždyť se tu psalo před pár dny v jiné diskuzi, že to na uživení je...jasně že dotace pomůžou ale horší by bylo- jak prodat maso mléko kde máte certifikáty atd atd...

Průměrný počet slepic: 3.9 (11 hlasů)

na traktoru.
Pokud ti nevadí šichtování, seď na řiti.
A budete mít všecko nové, ni?
Esli ti smrdí gořalka, špatně jsi destiloval. Znovu do aparátu a hlídat teplotu a nešetřit na vodě. Jestli to nevaříš na plynu s termostatovým vypínačem, nejsou tvoje šance moc velké.
Bod varu etanolu - 78,4 °C
Bod varu metanolu - 64,7 °C
Takže držet na pětašedesát a dobře míchat, pak zvednout POMALU na sedmdesát, znova držet a míchat a teprv potom přeját na destilaci etylu s tím, že necháš začátek odkapat bokem.
Amatérská zkouška zde:
http://czvp.szu.cz/aktuality/jakhorimetanol.htm
A z koňa tě budu boleť kity, cype. A aji pleca, bo nesi zvykly.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

Motorový dopravní prostředek budoucnosti!
Nádherná motorová sofistikovaná brusle s vestavěným čtyřtaktním dvojválcem z roku.... 1912! !!!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(Pokud bruslař za sebou potáhne l žebřiňák s vodíkem, bude možno jej použít i stopadesát let po po vynalezení, pokud budou ještě existovat ulice a silnice se zpevněným povrchem.
Jinak by jej mohli využít Havlovi následovníci při pohybu po chodbách Pražského hradu, kde se jak známo v dobách, kdy ještě nosil do práce jen bundu, pohyboval i ve střízlivém stavu na koloběžce .)

Průměrný počet slepic: 3.9 (11 hlasů)

na piliňáku, bez teploměru. Úkap jsem bral do malých sklínek a stavěl je za sebe, abych ten metyl viděl. Když to šplíchneš na cihlovou podlahu a hodíš na to od pasu zápalku, je plamen (modrý) taky do pasu, tak na to pozor. Konec metylu se pozná podle konzistence, pachu i chuti. Prokap je jasný a ocas se taky pozná, chuťově začně kysnout nebo je dokonce trochu kalný, to už je maras do čaje. Hlavní je dobrý zákvas, sběr celé bečky najednou a kvašení pod 14°C, jinak to chytne octové kvašení a je to celé na vylití.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Obávám se, že ten metyl takhle neodstraníte ... ten těká po celou dobu destilace ... dokonce jej najdete i v těch zbytcích, které se vyhazují.
To je jen utkvělá myšlenka "paličů", že se jej zbaví obyčejnou destilací ...

Zatím bez slepic

kolečko je úplně jasný černý čtvereček, už to taky vidím.
Matroš v trubkách by se měl honit minimálně třikrát dokola. Pokud se dodržují vyzkoušené postupy, může se jen dvakrát.
Jinak destilace je základem chemické fabrické výroby zpracovávající přírodní materiály. Ropa, uhlí, dřevo - to všecko jde do destilace.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

asi tak do 3 %, ale protože etyl v těle neutralizuje metyl, tak do tohodle množství to prý nevadí.
Kdysi fotr pálil hruškovici, tak mi dal vzorek, ať to vezmu do laborky.
Tam se na mně koukali nevlídně, že vzorek má být nejméně litr, já jim přinesl asi deci.
Fotr mi dal do laborky litr, ale ten jsme s kámošema vychlastali ☺
(Párkrát jsem na sobě bílý plášť měl, takže vím, že by jim stačilo i 10 ml.).
Ale z rozboru jsem se dozvěděl, že obsah metylu je menší než 3 %, že mají takový standard, který jim ukáže jen menší než 3 % (v pořádku), 3-5 % (opatrně, nepřehnat to s pitím), nad 5 % nedoporučeno, ale dá se to přežít.
*****
Při otravě metylalkoholem je doporučená léčba předávkovat toho člověka normálním alkoholem (etylalkohol).

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

Rektifikuju jen ve Vratimově.Kaj bych zebral destilační přístroj doma..Vytáhnul jsem ze šopy padesátku plastový sud na vodu který tam ležel zašroubovaný roky. Omyl vodou z hadice potom na několikrát převařenou vodou, sodou, dokonce i vysířil, znovu voda, a do toho švestky.I přesto že fakt to nějak divně smrdělo po plastu.Proto jsem začal hledat někoho, komu ten kvas můžu zavézt a postará se o to.Bo víc než ten jeden sud jsem nenasbíral( i proto že jsem byl čerstvě po operaci žlučníku a tahat se s těžkýma věcma jsem se bál.Takže švestky opravdu zralé, vypeckoval a spařeným balkem rozmjagal- zbytek doplnily mirabelky-ty špendliky o ty se mi postaraly dcera a zeťák, ty jsem nechal vcelku s peckama ale drtil. Igelitový pytlík zašrouboval a nechal v kotelně ve stínu, kde je stabilní teplota i v létě.Samozřejmě sud se mi poblil protože jsem nepočítal s tím, že to nabude.Tož jsem sterilní naběračkou cosi dal do kompostu a asi po pěti dnech zavezl do pálenice kde to byl chlápek ochotný vzít, a přidat k nějakému jinému kvasu do várky. Prostě, člověk se učí celý život. A ku tomu Vratimovu, není sranda jezdit 35 tam a pak zpátky. naštěstí dvanáctky.Ale jestli víš jak dopadl Lindevit, kde jsem taky dělal tak zas takové terno to nebude. Navíc se staví nový blok, úplná funglovka, a ROC centrum v Ropici je krásným příkladem, že se dají takové technologie řídit na dálku, nebo mít nejpotřebnější obsluhu jen na ranních. A to jsou potom úplně jiné peníze. Jo jsem rád že mám takový příjem na dělňase a je tu i docela dobrá parta, neokopáváme si kotníky.A s tim koněm, zkusit se ma všecko- no ni?

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by Foligno (neověřeno)

Trvalý odkaz

za pár tisícovek

Zatím bez slepic

pište, prosím, víc. Dobře se to čte a má to ducha.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Má to ducha? Tos musel číst pozpátku :D

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)